HONLAPUNK

Tagjaink Rólunk Szabályzat Kereső Statisztika Fórum Aktívak Gy.I.K.

ALKOTÁSOK

Cikkek Prózai művek Versek Receptek Ajánlják magukat Alkotók könyvei Hangos verstár Láncvers Verspárbaj

EGYÉB

Linkajánló Közös regény Emlékoldalak Főoldal
Napvilág Íróklub

Statisztika

Online tag: 3

Online vendég: 22

Tagok összesen: 1923

Írás összesen: 51426

RegisztrációregisztrációElfelejtett jelszóelfelejtett jelszó
Véletlen
Fórum

Utolsó hozzászóló:

szilkati
2021-05-05 17:43:01

Szülinaposok
Reklám

Naturánia - Mantova F?szerolaj Spray
Cikkek / jegyzet
Szerző: T. Pandur JuditFeltöltés dátuma: 2010-09-18

Szicíliai képeslapok 4. Előítéletek és tapasztalatok

A világ sok népéről él bennünk előítélet, a skótokat zsugoriaknak, az angolokat mereveknek, a németeket precízeknek, a franciákat bohémoknak, a svájciakat zárkózottaknak, az olaszokat hangosaknak, az arabokat terroristának tartjuk. Ezek a sztereotípiák azonban legtöbbször szertefoszlanak, amint megtapasztaljuk a valóságot.
Odautazásom előtt Szicíliát egy kietlen tájnak képzeltem, tele magas hegyekkel, ahol a kopár sziklák között burjánzó vad növényzetet kecskék legelik le. Az emberek morcosak, és gyanakvók, az asszonyok örökösen feketébe járnak, a lányokat elzárva tartják, a férfiak a kávézókban szövik fondorlatos terveiket. Hogy honnan vettem ezeket az előítéleteket? Valószínűleg "A Keresztapa" című film Szicíliában játszódó részeiből, bár ennek én sem voltam tudatában.
Amikor alig két órás repülés után a repülőgép a sziget fölé ért, és lenéztem a gép alatt elterülő tájra, az előítéleteim szemüvegén keresztül, a sziklás hegyek között, hatalmas sárga foltokban mindenütt kopár, kiégett földeket véltem látni. "Hát ez aztán még rosszabb, mint képzeltem..." - gondoltam magamban.
A valóság messze áll attól, amit eddig a szigetről, és a szegény délről elképzeltem. Amiket én a repülőgépből kopár, kiégett földeknek véltem látni, az a széles, lapos völgyekben, a júniusi napsütésben aranyló búzamezők voltak. Szicília Olaszország gabonatermő vidéke, itt terem a durumbúza, ami a híres olasz tészták alapanyaga. Kiváló tésztákat készítenek belőle, csupán víz hozzáadásával, tojás nem is kell hozzá.
Egyébként minden megművelésre alkalmas helyen termesztenek valamit: árpát, kukoricát, mandulát, pisztáciát, mandarint, fügét, sőt még gyapotot is. Híres terménye az olajbogyó, és a borszőlő. A búzamezők olyan meredek dombokra is felfutnak, amikre itthon nálunk már biztosan nem vetnének búzát, a megművelés nehézségei miatt. Szicíliában nem láttunk parlagon hagyott, mezőgazdasági művelésre alkalmas földeket. Érdekes módon a búzát a magasabban fekvő részeken termesztik, az alacsonyabban fekvő, a tengerparthoz közelebbi részeken pedig, hatalmas citrom- és narancsligetek vannak. A narancsfák kilométer hosszan letakarva zöld műanyaghálóval, a fák között a föld nem gazos, parlagfűnek a nyomát sem láttuk sehol. Bár a szemlélődő turista számára úgy tűnik, hogy itt senki nem dolgozik, a földeken egy teremtett lelket sem lehet látni, mintha varázslóknak, vagy tündéreknek köszönhetően lenne minden gyönyörűen megművelve. Pedig valószínűleg csak annyi a titok nyitja, hogy kora reggel, amikor még az ágyában alvó nyaraló a másik oldalára fordul, akkor dolgoznak a gazdák a földeken, és nem napközben, a hőségben.
Palermo mellett a termékeny Conca d' Oro (aranykagyló) síkságon, vagy a híres szőlőtermelő helyeken járva, csodálkozva láttam, hallottam, hogy az itt élők milyen jómódúak. Itt nem szégyen dolgozni, és jól élni belőle, mint nálunk otthon, ahol elveszett a kétkezi munka becsülete, lenézett és rosszul megfizetett foglalkozás lett a földművelés.
Már ebből is kitűnik, hogy Szicília egyáltalán nem az a kietlen hely, aminek képzeltem. A mezőgazdasága fantasztikus, az autópályákat embermagasságnál nagyobb, színes leánderek szegélyezik, gyomként nő mindenütt a datolyapálma, az ehető termésű fügekaktusz, amit sok helyen kerítésként is ültetnek a magas termete, és a nagy tüskéi miatt.
Az emberekkel kapcsolatos előítéleteimet is el kellett felejtenem! Az emberek barátságosak, kedvesek, vidámak, és nem utálják a turistákat, mint sok más nyaralóhelyen.
Csak az idősebb nők közül néhányan járnak fekete ruhában. Vasárnap késődélután, és hétköznap naplemente után, családok, vidám társaságok lepik el a sétányokat, tereket, és késő éjszakáig igen lassan sétálgatnak, beszélgetnek, fagylaltoznak. A nők és a fiatalok a legutolsó divat szerint igyekeznek felöltözni. Legyen az eredeti márkás termék, vagy csak a piacról való másolat. Nem kell figyelni, hogy kinek a kezében van fényképezőgép, meg lehet az öltözék alapján különböztetni, a "nyaralósan" öltözött turistákat, és a legdivatosabb ruhájukban sétálgató szicíliaiakat. Ez a gondtalan sétálgatás egy nagy, közösségi szórakozás Szicíliában, a neve: passeggiata. A sétálgatás alkalmával mindenki figyel mindenkit, és mindent: a régi, az új arcokat, a divatos ruhákat, a fiatalok és a gyerekek viselkedését. Nem ritka, hogy a fiatalok autóval "sétálnak", a teljesen letekert ablakokkal, lépésben haladó autók utasai a gyalogosan sétálókkal, vagy egy másik hasonlóan haladó autó utasaival beszélgetnek.
Ez a szórakozás még gyerekkoromban élt nálunk is. Vasárnap, ebéd után, a faluban mindenki felvette a legszebb, vagy a legújabb ruháját, és ünneplőbe öltözve fel-alá sétált a falu főutcáján, meg-megállva, elbeszélgetve a szemben jövőkkel, be-betérve az ott lakó rokonokhoz, ismerősökhöz. A főutcán levő kocsmába is majdnem mindenki betért egy kicsit, ahol a gyerekek kaptak egy málnaszörpöt, a nők egy pikoló világost, a férfiak meg egy korsó sörrel frissítették fel magukat. Ma már nálunk nem sétálnak vasárnap délután az utcákon. Mindenki csinál valami neki tetsző programot, vagy otthon üldögél a tévé előtt. Csak a fiatalok "találták fel" újra ezt a programot, csak most "plázázásnak" hívják, mert nem a korzón sétálgatnak divatosan felöltözve, és beszélgetnek, hanem a plázákban.
Szicíliában a lányokat sem tartják elzárva, ahogy gondoltam, ugyanúgy élnek, mint bárhol Európában a kortársaik. Sajnos a tanulást az általános iskola befejezése után a legtöbben abbahagyják, nem jellemző a továbbtanulás, aztán a szokásoknak megfelelően, igyekeznek férjhez menni.
Előítéleteim közül az egyik azonban igaznak bizonyult. A férfiak valóban a kávézókban intézik az ügyeiket. A fondorlatosakat is, meg a kevésbé fondorlatosakat is. Szicíliában a kávézók kiemelt helyei a társasági életnek, mert - az idegenvezetőnk elmondása szerint, aki már több mint tíz éve él ott - a családtagokon kívül nem léphet be senki egy szicíliai család otthonába. A barátokkal, ismerősökkel, munkatársakkal, üzletfelekkel a kávézóban találkoznak a szicíliaiak, ott barátkoznak, üzletelnek, ott intézik el azokat a dolgokat, ami nálunk legtöbbször az otthonunk falai között bonyolódik. Nincs olyan, hogy valaki becsenget más otthonába, azzal, hogy "jöttem valamit megbeszélni, elintézni", vagy azt mondja mosolyogva, hogy "meglepetés", és előhúz a háta mögül egy gyönyörű virágcsokrot a háziasszonynak, és átnyújt egy üveg finom bort a barátjának, aki erre beinvitálja, és vendégül látja. Miért csak a családtagok léphetnek be ott egymás otthonába? Az idegenvezető szerint azért, hogy idegenek ne lássák, hogy mijük van, hogyan élnek. Csak annyi látszódjon belőlük, amennyit a külvilágnak meg akarnak mutatni.
A földrajzi távolságból adódó, és egy világhírű film által sugalmazott előítéleteim legtöbbjében csalódnom kellett, de ezt egyáltalán nem bántam. Ki szeretne kietlen tájon, kecskék, morcos, és gyanakvó emberek között nyaralni?

Ennek az alkotásnak a tetszésátlaga: 5

Szenior tag
T. Pandur Judit
Regisztrált:
2008-10-21
Összes értékelés:
5471
Időpont: 2012-09-12 22:50:15

válasz Krómer Ágnes (2012-09-12 16:45:47) üzenetére
Kedves Ági!

A turistáskodásnál sokkal érdekesebb lehet huzamosabb ideig élni egy másik országban. Akkor biztosan még jobban érezni, hogy "ahány ház, annyi szokás"

Köszönöm, hogy elolvastad a "képeslapomat", és hozzászólást is írtál.
Judit
Alkotó
Regisztrált:
2011-08-27
Összes értékelés:
3377
Időpont: 2012-09-12 16:45:47

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Kedves Judit!

Szemléletes írás. Öröm volt elolvasni. A képeket is megtaláltam amit az egyik résznél írtál vagyis ajánlottál nekem. Köszönöm!

Ági
Szenior tag
T. Pandur Judit
Regisztrált:
2008-10-21
Összes értékelés:
5471
Időpont: 2012-09-04 16:30:49

válasz Kőműves Ida (2012-09-01 20:52:49) üzenetére
Kedves Ida!

Amikor Szicíliában jártam Savocát /ahol a "Keresztapa" első részének egyes jeleneteit forgatták/ nem kerestem fel, bár a külföldi turisták körében nagy népszerűségnek örvend.
Legalább ennyire szeretik magukat fotózni a CORLEONE városka helyiségnév táblájánál.
Én inkább Szicília gazdag történelmi emlékeivel ismerkedtem meg, amik egyedülállóak a világon, mert a történelem során egymást váltó népek /görögök, rómaiak, arabok, keresztes lovagok, franciák, spanyolok, nápolyiak/ a szigeten nem rombolták le azt, amit az elődeik építettek. Fantasztikus műemlékeik vannak!
Judit
Szenior tag
Regisztrált:
2012-03-29
Összes értékelés:
6859
Időpont: 2012-09-01 20:52:49

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *

Kedves Judit!
Élvezettel olvastam ezt a képeslapodat is. Örülök, hogy sorra elfelejtetted az előítéleteidet, és kellemesen csalódtál Szicíliában. Azt hiszem Coppola nagyban hozzájárult az előítéletek kialakulásához a Keresztapával. Bennem csak a maffia miatti előítélet él Szicíliáról, holott az eszem tudja, hogy nem csak ott van, hanem az egész világot behálózza a maffia, mindenütt ott van, ahol pénzt szimatol. Amit magáról az országról és az emberekről írtál, az nagyon tetszik, de amint látom a Keresztapa benned is előítéleteket ébresztett, bár amint olvasom sikerült megszabadulnod attól is.
Megyek, olvasom a következőt.
Ida
Szenior tag
T. Pandur Judit
Regisztrált:
2008-10-21
Összes értékelés:
5471
Időpont: 2010-10-18 22:30:06

Kedves Lyza!

Köszönöm, hogy velem tartasz!
Ezen az oldalon 4 oldalnyi szép fotó van Szicíliáról:

http://www.sziciliaiutazas.hu/sziciliai_kepek_szicilia_100.html

egy kis ízelítő!

Judit
Alkotó
Lyza
Regisztrált:
2009-09-09
Összes értékelés:
3097
Időpont: 2010-10-18 07:35:21

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Nagyon élvezem az utat, rajtad keresztül és köszönöm,
hogy új tájat, embereket ismerhetek meg...:)
Puszi...
Szenior tag
T. Pandur Judit
Regisztrált:
2008-10-21
Összes értékelés:
5471
Időpont: 2010-10-04 10:32:11

Kedves Kata!
Kicsit elszomorodtam a hozzászólásodat elolvasva, és eszembe jutott, hogy amikor tavaly autóval átjöttünk Albánián /amely népet szerintem mi roppant elmaradottnak gondolunk, és lesajnálva beszélünk róluk/ még ott is rendezettebbek voltak a szépen megművelt földek, nem volt szemét az út mellett, látszott a fejlődés a tíz évvel ezelőtti állapothoz képest, amikor utoljára arra jártunk. Aztán tovább haladva, át Szerbián még jobban látszott a fejlődés /pedig nekik egy háború pusztításait is ki kellett heverni, rendbe tenni /, aztán átléptük a magyar határt és jöttek a szeméthegyek az utak mellett, a megműveletlen földek sokasága... Régebben, ha nyugat felől jöttünk haza, csak akkor látszott, hogy mekkora a különbség /nem a mi javunkra/, most már ha délről jövünk haza, akkor is látszik sajnos! Ilyenen az előítéletek és a tapasztalatok közötti különbség!
Judit
Szenior tag
Finta Kata
Regisztrált:
2006-04-12
Összes értékelés:
12521
Időpont: 2010-10-03 21:17:36

Kedves Judit!
Mosanában csak lopva, rövid időt töltve tudtam belépni, ezért hosszabb lélegzetű anyaghoz nem foghattam. (Oka: mindig valami baj van a gépünkkel!)
Nagyon élveztem az írásodat, engem is csodálattal töltött el, amit írsz, hogy milyen másként ismerjük - ismeretlenül az ott lakó embereket. Ők most úgy lélnek - és nagyon szép kapcsolatot tartanak egyással - mint valamikor az én gyermekkoromban, hogy törődnek másokkal, élvezettel találkoznak, ráérnek sétálgatni, beszélgetni... Hol van ez tőlünk? S azt hisszük, hogy nekünk van igazunk.
Örülök, hogy olvashattam! Nagyon jó a jegyzeted!
Szeretettel: Kata
Szenior tag
T. Pandur Judit
Regisztrált:
2008-10-21
Összes értékelés:
5471
Időpont: 2010-09-24 22:12:57

Kedves Zagyvapart!

Az előítéletesség fő oka a tájékozatlanság. Az agyunkat olyan sok előítélettel itatjuk át életünk során, hogy néha egészen mellbevágó találkozni a valósággal.
Köszönöm, hogy elolvastad a postaládádba küldött "képeslapomat", nagyon örülök, hogy érdekesnek találtad. Még két képeslapot küldök " A katasztrófa turista" és a "Két jegygyűrű hazatér" címüeket. Aztán vége, "hazajövök"! :D

Judit
Alkotó
Zagyvapart
Regisztrált:
2007-09-11
Összes értékelés:
1544
Időpont: 2010-09-24 18:12:19

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Kedves Judit!

Ismét csak az elismerésem tudom kifejezni lebilincselő "képeslapod"kapcsán, nagyon tetszett ez a rész is, remélem van még a fiókodban néhány hasonló.
Gratulálok, és várom a következőt: Zagyvapart.
Alkotó
Regisztrált:
2009-05-05
Összes értékelés:
915
Időpont: 2010-09-22 14:39:07

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
válasz T. Pandur Judit (2010-09-22 10:49:57) üzenetére
hát, volna pár előítéletem iránnal és afganisztánnal kapcsolatban is, de oda most inkább nem mennék el. remélem, ha még egyszer vissza kell térnem a földre, férfi testet kapok hozzá. nem igazán szeretem ezt a jelenlegi szerepet, megvetett kisebbségben élni.
Szenior tag
T. Pandur Judit
Regisztrált:
2008-10-21
Összes értékelés:
5471
Időpont: 2010-09-22 10:49:57

/folyt./
Lám ilyen előítéletem nem volt, de ahol árammal világítanak, és buszokkal, gépkocsikkal közlekednek /ami ma alapelvárás / ott sajnos szükséges rossz - a modernkori boszorkányok -az erőművek, jelenléte. Remélem, hogy a másik két "képeslapom" is tetszeni fog!
Judit
Szenior tag
T. Pandur Judit
Regisztrált:
2008-10-21
Összes értékelés:
5471
Időpont: 2010-09-22 10:47:48

Kedves Müszélia!
Úgy tűnik az előítéletek, amikkel útnak indultam, nemcsak az enyémek! :)
Azt gondolom, hogy bármerre járunk is a világban, azzal mindig számolnunk kell, hogy a tapasztalatok fényében semmivé foszlanak az előítéleteink.
Boszorkányokkal és szemmelverőkkel nem találkoztam, de Szicíliának is van olyan része, ami nem is szép, nem is jó, az ipari övezetek. Catania és Siracusa között van a legnagyobb ipari övezet, hatalmas kőolaj-finomítók szennyezik a levegőt és a tengert. Az itt lakók között igen magas a rákos megbetegedések száma. De találunk ipari övezeteket Palermótól keletre, Milazzo közelében, valamint Gela mellett, ezek mind a tengerparton vannak és hatalmas "Agglomerato Industriale" táblák jelzik, hogy jobb, ha nem fürdünk itt a tengerben! /folyt./

Szenior tag
T. Pandur Judit
Regisztrált:
2008-10-21
Összes értékelés:
5471
Időpont: 2010-09-22 10:36:57

Kedves Marietta!
Ez a különös vonzódás egy bizonyos néphez nálam is fenn áll. Annak ellenére, hogy sohasem jártam Franciaországban, engem az a nép, az a kultúra vonz. No, lehet, hogy előző életemben ott éltem? Te meg talán Japánban? :D
Az idegenvezetőnk pedig valószínűleg "hazatalált", amikor Szicíliába költözött. Kitűnő idegenvezetőnk volt, aki lelkében már talán inkább szicíliai, mint magyar. A nyelvtudása is fantasztikus, úgy vált magyarról olaszra, angolra, németre, szicíliaira /Ez egy külön nyelv, melyet görög, arab, katalán és spanyol hatás alakított. A szicíliai nyelv nem az olasz származéka. Noha sokan csak nyelvjárásnak tekintik, a Sicilianu egy különálló nyelv, gazdag történelemmel és figyelemre méltó, úgy 250 000 szóból álló szókinccsel bír, amelyet a különféle hódítóknak és telepeseknek köszönhet/, mintha mindegyik az anyanyelve lenne. Pedig ma már számos helyi sem beszéli anyanyelveként a szicíliait! A történelmi tudása is lenyűgöző!
Judit
Alkotó
Regisztrált:
2009-05-05
Összes értékelés:
915
Időpont: 2010-09-22 09:18:13

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Kedves Judit, nekem is volt néhány előítéletem Szicíliával kapcsolatban, de ezért nem a Keresztapa felelős, hanem Lagerlöf Selma (Az Antikrisztus csodái). Ebből a könyvből, annak idején, azt szűrtem le, hogy Szicíliában mindenki boszorkány, de lagalább is jettatore, szemmel verő, és nincs is normáli, hétköznapi élet, csak misztikum és csodák. Később rájöttem, hogy ezen a szigeten sem állt meg a világ, de egy kicsit sajnálom a rejtélyek elvesztését.
ja és lelkesen várom a további "képeslapokat."
Szenior tag
Regisztrált:
2009-01-04
Összes értékelés:
8286
Időpont: 2010-09-21 21:00:33

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Kedves Judit!

Íme a képeslapod újabb darabja, műve! Élvezettel olvastam.Mindig is érdekeltek más népek szokásai az életvitelük. Ami különösen érdekel, és amit
látnék, megtapasztalnék a Japánok.
Hogy miért ? Ne kérdezd, valahonnan zsigerből. Elkalandoztam bocsánat:-))
Írásodhoz gratulálok!
Szeretettel:Marietta
Szenior tag
T. Pandur Judit
Regisztrált:
2008-10-21
Összes értékelés:
5471
Időpont: 2010-09-19 21:47:25

Kedves Eszti!
Köszönöm, hogy elolvastad ezt a képeslapomat is! :)
Valószínűleg az aratás után már megváltozik a táj. Szerencsére én június végén láttam Szicíliát, amikor még a nyári hőség nem égette ki a földeket! Gondolom, aki augusztusban, vagy szeptemberben érkezik a szigetre, egészen más tájat lát.
Nekem 2007-ben Kefalonia /görög sziget/ okozott hatalmas csalódást. Az internetre feltett képek alapján a gyönyörű, virágbaborult domboldalakat vártam körös-körül. Szeptemberben mindez már a múlt volt, szúrós barna kórók borítottak mindent virágok helyett! Akkor határoztuk el, hogy ezután nyár elején megyünk nyaralni, nem pedig ősszel.
Judit
Szenior tag
Rozán Eszter
Regisztrált:
2006-11-14
Összes értékelés:
7469
Időpont: 2010-09-19 18:20:58

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Kedves Judit!

Igazad van, gyakran vannak előítéleteink népekkel, országokkal, tájakkal kapcsolatban. A szicíliaia utazás segített abban, hogy saját magad megtapasztald, valóban úgy van-e. Úgy gondolom, aki minél többet utazik, és minél több embert ismer, sorra dönti le az előítélet okozta falakat.

Szeretettel: Eszti

Legutóbb történt

sailor bejegyzést írt a(z) Szivárgó lélek című alkotáshoz

pusztai bejegyzést írt a(z) Ősztől tavaszig című alkotáshoz

Marcsy alkotást töltött fel Szivárgó lélek címmel a várólistára

T. Pandur Judit bejegyzést írt a(z) Holland hazugság 16. című alkotáshoz

T. Pandur Judit bejegyzést írt a(z) Holland hazugság 16. című alkotáshoz

T. Pandur Judit bejegyzést írt a(z) Holland hazugság 15. című alkotáshoz

T. Pandur Judit bejegyzést írt a(z) Holland hazugság 14. című alkotáshoz

T. Pandur Judit bejegyzést írt a(z) Holland hazugság 13. című alkotáshoz

T. Pandur Judit bejegyzést írt a(z) A lajtorja 70. című alkotáshoz

T. Pandur Judit bejegyzést írt a(z) A lajtorja 69. című alkotáshoz

T. Pandur Judit bejegyzést írt a(z) A lajtorja 68. című alkotáshoz

Alkonyi felhő bejegyzést írt a(z) Himpér álmok vajíze című alkotáshoz

Alkonyi felhő bejegyzést írt a(z) Szuszimuszi és a rovarok című alkotáshoz

Alkonyi felhő bejegyzést írt a(z) Ősztől tavaszig című alkotáshoz

T. Pandur Judit bejegyzést írt a(z) A lajtorja 67. című alkotáshoz

T. Pandur Judit bejegyzést írt a(z) A lajtorja 66. című alkotáshoz

szilkati bejegyzést írt a(z) Virág isten kezében című alkotáshoz

Madár bejegyzést írt a(z) A hold című alkotáshoz

pusztai alkotást töltött fel Ősztől tavaszig címmel a várólistára

Alkonyi felhő bejegyzést írt a(z) A lajtorja 83. című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) ringattak az elképzelések című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) hangulatok című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) hangulatok című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Holland hazugság 16. című alkotáshoz

Ötvös Németh Edit bejegyzést írt a(z) apám csendben élt című alkotáshoz

Ötvös Németh Edit bejegyzést írt a(z) Az öcsém, meg én című alkotáshoz

Ötvös Németh Edit bejegyzést írt a(z) ringattak az elképzelések című alkotáshoz

Ötvös Németh Edit alkotást töltött fel hangulatok címmel a várólistára

hundido bejegyzést írt a(z) Holland hazugság 16. című alkotáshoz

T. Pandur Judit alkotást töltött fel Holland hazugság 16. címmel

T. Pandur Judit bejegyzést írt a(z) Holland hazugság 15. című alkotáshoz

T. Pandur Judit bejegyzést írt a(z) Holland hazugság 14. című alkotáshoz

T. Pandur Judit bejegyzést írt a(z) Holland hazugság 13. című alkotáshoz

T. Pandur Judit bejegyzést írt a(z) Holland hazugság 12. című alkotáshoz

T. Pandur Judit bejegyzést írt a(z) Holland hazugság 4. című alkotáshoz

T. Pandur Judit bejegyzést írt a(z) Radnótiról - gyermekszemmel, őszintén című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) craartáH! - Hála vers című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) Virág isten kezében című alkotáshoz

Krómer Ágnes bejegyzést írt a(z) A hold című alkotáshoz

Toplista

A Napvilág.Net hírei:

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjai

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjaiTüzesen süt le a nyári nap sugára... egy plüssjuhászra? Rá bizony. Aki amellett, hogy egy véres, forradalmi hangulatú, sebes sodrású kémtörténetbe csöppen, talán képes lesz újrafogalmazni a gondolatainkat Petőfi klasszikusáról. Fiókba az előítéletekkel, és lássuk, hogy boldogul Kukoricza Jancsi egy egészen más kontextusban!

2014. 10. 20. - Irodalom

 

thegpscoordinates.net

Zenit Futárszolgálat

Minden jog a szerkesztőség és a szerzők részére fenntartva! © 2004 - 2021 (Honlapkészítés: Mirla Webstúdió)