HONLAPUNK

Tagjaink Rólunk Szabályzat Kereső Statisztika Fórum Aktívak Gy.I.K.

ALKOTÁSOK

Cikkek Prózai művek Versek Receptek Ajánlják magukat Alkotók könyvei Hangos verstár Láncvers Verspárbaj

EGYÉB

Linkajánló Közös regény Emlékoldalak Főoldal
Napvilág Íróklub

Statisztika

Online tag: 1

Online vendég: 23

Tagok összesen: 1923

Írás összesen: 51426

RegisztrációregisztrációElfelejtett jelszóelfelejtett jelszó
Véletlen
Fórum

Utolsó hozzászóló:

szilkati
2021-05-05 17:43:01

Szülinaposok
Reklám

Naturánia - Mantova F?szerolaj Spray
Cikkek / jegyzet
Szerző: T. Pandur JuditFeltöltés dátuma: 2010-09-30

Szicíliai képeslapok 5. A katasztrófa turista

A Szicília keleti oldalát uraló Etna 3330 méteres magasságával, és több hatalmas kráterével Európa legnagyobb, és a mai napig a világ egyik legaktívabb tűzhányója. A felszínre juttatott magma mennyiségét tekintve a második legjelentősebb a Földön, a Hawaii-szigeteken lévő Kilauea után. Ez a félelmetes óriás egyszerre angyal és ördög az itteniek szemében. Hiszen a történelem során már rengetegszer okozott hatalmas pusztítást a szigeten, de ennek ellenére a lejtőin és környékén több tízezer ember él, aminek fő oka a bor- és gyümölcstermelésre kiválóan alkalmas, termékeny vulkáni talaj.
Be kell vallanom, hogy nem vagyok egy vulkánrajongó. Vannak emberek, akik képesek vállalni minden veszélyt, hogy egy működő vulkánt minél közelebbről megnézhessenek, én azonban nem tartozom közéjük. Amikor ők a kitörési fázisban levő vulkán felé szaladnak, hogy minél többet láthassanak az eseményből, én az ellenkező irányba szaladok, de nagyon gyorsan. Így aztán nem nagyon örültem, hogy a ma is aktív szicíliai vulkán, az Etna látótávolságban lesz a szállásunktól, Giardini Naxostól. Még az sem nyugtatott meg, hogy ez a vulkán nem a pusztító erejéről híres. Bár jóval gyakrabban tör ki a Vezúvnál, de a kitörései sohasem olyan nagy erejűek, nem kísérik hatalmas robbanások és katasztrófák, mert számtalan kráterében szerencsére elvész ördögi ereje.
Abban reménykedtem, hogy nem pont abban a két hétben tervezi a következő nagy kitörését, amikor éppen a közelében nyaralunk, és nem is kell majd tudomást vennem róla. Amikor késő este megérkeztünk Szicíliába, a cataniai repülőtérre, már sötét volt. A Taormina felé vezető úton tudtam, hogy valahol ott rejtőzik nem messze, a sötétség mélyén, de nem lehetett látni. Mit mondjak, nem bánkódtam miatta.
Aztán másnap délután váratlanul bemutatkozott az Etna. A tengerparton egyszer csak elmúlt a ragyogó napsütés, egy sötét felhő eltakarta a napot, a nemrég még szikrázóan csillogó tenger olyan sötét, fémes színű lett, mint egy doboz szög. Az ég alján egy sáv azonban továbbra is vakító kék színben tündökölt, így azt reméltem, hogy a felhő továbbáll, és hamarosan visszatér a napsütés. Azonban hiába vártam türelmesen, egy jó könyvet olvasva a napozóágyon, nem változott semmi. A felhő kitartóan lebegett felettünk. Félretéve a könyvet, elsétáltam a tengerparton egy olyan helyre, ahol sem a part, sem a fák nem takarták a kilátást a szárazföld felé, és körülnéztem. Akkor láttam, hogy az eget takaró felhő nem hétköznapi esőfelhő, hanem az Etna füstje. Ott magasodott látótávolságban a vulkán, és a teteje körül egy kör alakú, hatalmas, sötét felhő terjengett az égen. A kör alakú felhő körül az ég továbbra is kék színben pompázott, csak éppen a Nap arra a pontra ért az útja során, ahol eltűnt a füstfelhő mögött, amit éppen nem szórt szét a szél. Már jó néhányszor kémleltem nyaralásaink során az eget, fürkészve, hogy a várható-e napsütés, de ilyen "zavaró" tényezővel még nem kellett eddig számolnom. Megdöbbentett a vulkán közelsége, és a szabályos kör alakú felhő, amit kibocsátott az égre. Még ahogy hazafelé ballagtunk a strandról, a szállodánkhoz vezető utca egy részén is jól látszott a füstölgő hegy.
Nem lehetett nem tudomást venni róla. Akármerre mentünk a sziget keleti részén, látszott innen, látszott onnan, látszott mindenhonnan, a tetejéről állandóan felszálló füsttel. Már éppen kezdtem megszokni a látványát, amikor a férjem egy meglepő javaslattal állt elő: menjünk fel az Etnára. Az első héten még ellenálltam. Nem, én nem akartam felmenni a vulkánra, sohasem terveztem effélét, és nem szerepelt az általam elképzelt kirándulások között.
Aztán - talán az Etnán termett szőlőből készült finom bor hatására - a második héten beadtam a derekamat. Ha a férjem annyira szeretné, na jó, ki fogom bírni! - határoztam el, de nem mondanám, hogy nagyon vártam a napot, amikor belépek az Etna titokzatos és félelmetes világába.
A déli úton, a Strada dell' Etnán közelítettük meg a vulkánt, ahol az eddig sohasem látott közlekedési tábla - egy háromszög piros kerettel, benne egy pirosra festett heggyel, ami fölött feketére festett füst van - figyelmeztetett bennünket, hogy beértünk a vulkán fennhatósága alá. Áthaladva Nicolosin, az Etna kapujának nevezett, szépen viruló, ötezer lakosú városkán, amelyet legutóbb 2001-ben fenyegetett a kiömlő láva, egyre kopárabb lett a táj. Elhaladtunk számos megszilárdult lávaár és parazitakúp mellett /ezek a tűzhányó oldalán keletkező repedésekből kifolyt magmából szilárdultak meg/. Fekete kő és por mindenütt, engem egy hatalmas meddőhányóra emlékeztetett a látvány. Felértünk a Rifugio Sapienza nevű turisztikai központig (1910 m magasan), ami a Silvestri kráternél épült, ahol körülvett bennünket a fekete kietlen táj. Mintha a földtörténet egy korábbi időszakába csöppentünk volna vissza. Innen a magasból a kilátás a szigetre fantasztikus, bár picit ködös volt.
Magasabbra nem vezetett már a déli út, kötélpályán lehetett feljutni a Montagnola hegy tetejére (2507 m magasan). Szerencsénk volt, nem fújt erős szél odafönn, járt a felvonó. Beszálltunk a "Funivia Dell' Etna Nicolosi" feliratú kis hatszemélyes, piros műanyag borítású kabinok közül a 69-es számúba, és indultunk felfelé. A kötélpálya alatt a fekete porban hihetetlen látványt nyújtott a rengeteg sárga és lila virág, amik csoportosan nőttek. Olyan volt a magasból nézve, mintha színes párnákat felejtettek volna szanaszét. Elképesztő a fekete por, fekete kő, és a rengeteg színes virág kontrasztja. Aztán fenn a kötélpálya végén már csak néhány hófolt virított a fekete kövek közötti mélyedésekben, idáig a virágok nem jutnak fel. Magasan voltunk, hideg szél fújt időnként. A szélnek örültünk, mert tisztára fújta az eget és látszott az egyik füstölgő kráter, de hosszúnadrágban, pulóverben is vacogtunk tőle, ha nem sütött éppen a nap. A kráterből szerencsére fehér füst szállt fel. Azt mondják a szicíliaiak, hogy akkor van baj, ha fekete füst kezd felszállni.
Biztonsági okokból a csúcskráter nem közelíthető meg, de ezt én nem is bántam! Mentünk a megkövesedett fekete lávafolyamok, elefántnyi fekete sziklák között egy darabig a lávamezőn. Fényképeztük egymást, a tájat, a füstölgő krátert, és nem akartam a lábunk alatt morgó vulkán erejére gondolni. Ugyan a lávafolyások itt lassan szoktak haladni, olyan óránként hat kilométerrel, de ilyen közel a kráterhez, azt is túl gyorsnak találtam volna. Turista szokás szerint felszedtünk néhány kisebb darabot a megkövesedett lávából, amik porló szén darabkákra hasonlítottak leginkább, és eltettük emlékbe. Ahogy haladt előre az idő, a vulkán egyre barátságtalanabb arcát mutatta. A nap egyre kevesebbet sütött, a szél egyre erősödött, két óra elteltével már vacogott a fogunk. Ideje volt leereszkedni a felvonóval.
Még sétáltunk egyet lejjebb a turisztikai központnál. Betértünk az ajándék boltba is, ahol egy lávakőből faragott sárkánnyal bővítettem az otthoni sárkány gyűjteményemet. Az Etna keletkezésének egyik legendája szerint a Földközi-tenger legendás tűzokádó sárkányára, a tengerben élő Tüphónra, Zeusz ráhajította Szicília szigetét. Ezért van vulkanikus tevékenység, az Etna kitörését az okozza, hogy a tűzokádó sárkány ki akar szabadulni a sziget alól.
Majd kicsit felmelegítettük magunkat a "Fuoco dell' Etna" /Etna tüze nevű / 70% alkohol tartalmú, piros gyümölcsökből készült pálinkával.
A visszafelé vezető úton már sokkal nyugodtabban szemlélődtem, mint odafelé. Akkor még nagyon lefoglalt az a vágyam, hogy rögtön visszaforduljak, amikor a hegyről a régebbi kitörések alkalmával lefolyó lávaárból kilátszó háztetőket megláttam.
Hamarosan elhagytuk a lávasivatagok, lávafolyások, és kráterek övezetét, és beértünk a kiterjedt erdőkkel /bükkel, nyírrel, vörösfenyővel, cserfával, az alacsonyabb területeken tölggyel/ borított övezetbe. Ezen a területen néhány nyári pásztorkunyhó kivételével semmilyen lakott település sincsen. Ebben a zónában tilos a fakivágás, vadászat. Tilos továbbá erdei ösvényeket nyitni, bányászni, építkezni, gépkocsival behajtani az erdőkbe. A vadászati tilalomnak köszönhetően úgy elszaporodtak a nyulak, hogy dagadt nyulak vannak mindenfelé. Természetes ellenségeiknek, a rókáknak kellene a szaporulatot megfékezni, de ők inkább lejárnak a Strada dell' Etna mellett lévő szemetes konténerekhez enni. Sőt kiállnak az útra koldulni, kitanulva, hogy a turisták finom szendvicseket adnak nekik, némi fotózásért cserébe. Mi is találkoztunk egy nagyon barátságos rókával. Az út szélén álldogált, és amikor leálltunk mellé, nem szaladt el, mint várható lenne, hanem közelebb jött, és talán a kezünkből is elvette volna a szalámis szendvicset, de mi félénkebbek voltunk, mint a róka, és inkább a földre tettük le neki. Nem haragudott meg érte, felkapta, és komótosan elvonult vele az erdőbe.
Aztán beértünk abba az övezetbe, ahol már mezőgazdasági termelés folyik. Megjelentek az olajfaligetek, a mandula és a pisztácia, a mogyoró, gesztenye és a szőlő ültetvények. Az itt termő gyümölcsöknek egészen különlegesen fantasztikus ízük van a vulkáni talaj miatt, de még ebben a zónában is találkoztunk régi és újabb lávafolyásokkal. Végül lejutottunk a lakott területekre. Ebben az övezetben már engedélyezett a házépítés, de csakis az Etna Nemzeti Park szabályai alapján, és az építkezéshez csakis helyi anyagokat lehet fölhasználni. Itt szabadkezet kapott a mezőgazdaság, kézművesség, illetve a bányaipar.
Minden megtett kilométerrel egyre jobban megkönnyebbülve távolodtam a vulkántól, azt gondoltam, hogy már végleg búcsút intettem neki.
Azonban Szicília a tűz és víz szigete, ahogyan a három tengerről, ami a partjait mossa /Ion-tenger, Tirrén-tenger, Földközi-tenger/ nem lehet megfeledkezni, ugyanúgy az Etnáról sem. Nemcsak a látványa kísér, amíg csak ott vagyunk, hanem a rá emlékeztető emléktárgyak sokasága a boltokban. A lávakőből faragott szobrocskák, állatfigurák, hamutartók, - és minden, amit csak el lehet képzelni -. Rá emlékeztet az Etna-tüze pálinka, az Etna-bomba, /ami chilis méz/, az Etna-paprika, az Etna Bianco és Etna Rosso borok, de még a fantasztikusan finom fagylaltok is. A legenda szerint a szicíliaiak találták fel a fagylaltot az ókorban, amikor egymást váltva hordták le a jeget a futárok az Etna tetejéről, hogy azt ízesítve felszolgálják a patríciusok számára. A most is népszerű granita nem más, mint ízesített jégkása. A középkori Messinában létezett egy igen különös foglalkozás, az U Nevarolu, ő volt az a szakember, aki egész évben tárolta az Etna havát. Amikor elkezdődött a nyári meleg, a nemesek megvették tőle a havat és citromlevet facsartak rá, hogy enyhítsék szomjukat. Állítólag így született a granita, aminek többféle változata létezik: kávés, mandulás, epres, csokis, narancsos, fekete szedres, és még ami az újítókedvűek agyából kipattan.
Kelet-Szicíliában, a természeti környezetben ugyanúgy jelen van mindenütt a vulkán fekete köve, a régebbi lávafolyások nyomán, mint az épített környezetben. Catánia sokat szenvedett a földrengésektől, és a tűzhányó kitöréseitől, ami már többször lerombolta a várost. "A tűzhányó fekete lányá"-nak elnevezett városban az újjáépítésnél egész épületek készültek az Etna kéznél levő, jól faragható fekete lávakövéből, a gyönyörű barokk épületeken kívül egy dóm is épült belőle.
Tudomásul kellett vennem, hogy Szicíliában az Etna az úr, ami rombol, épít, pusztít és táplál, nem hagyja, hogy bárki megfeledkezzen róla. Legyen az a szigetlakó, vagy a turista.

Ennek az alkotásnak a tetszésátlaga: 5

Szenior tag
T. Pandur Judit
Regisztrált:
2008-10-21
Összes értékelés:
5471
Időpont: 2012-09-05 20:37:57

válasz Kőműves Ida (2012-09-01 21:21:30) üzenetére
Kedves Ida!

Köszönöm, hogy "mellettem lépkedtél", a vulkánon, amíg olvastad! :)
Örülök, hogy biztonságban, otthonról megmásztad velem az Etnát! :D

Judit
Szenior tag
Regisztrált:
2012-03-29
Összes értékelés:
6859
Időpont: 2012-09-01 21:21:30

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *

Kedves Judit!
Mit mondjak, nagyon bátor vagy, hogy annak ellenére, hogy féltél, mégis vállalkoztál a látogatásra az Etnához. Én mindenképpen gyávább vagyok nálad, bár amikor a kötélpályán mentetek fel és a fekete porban sárga és lila virágok özönét láttad... nos, ott egy kicsit elbizonytalanodtam.:)
Élmény volt olvasni lebilincselő írásod a tűzhányóról, láttattad velem, úgyhogy én ennyivel beérem :), hiszen olyan élvezetesen írtad le, hogy úgy éreztem, mintha magam is ott lettem volna, láttam... de legalább nem éreztem a félelmet.:) Köszönöm az élményt.:)
Ida
Szenior tag
T. Pandur Judit
Regisztrált:
2008-10-21
Összes értékelés:
5471
Időpont: 2010-10-18 22:35:26

Kedves Lyza!

Köszönöm a kedves hozzászólásodat! Nagyon örülök, hogy tetszett a "postaládádba" küldött "képeslapom"! Remélem az utolsó is tetszeni fog!

Judit

Alkotó
Lyza
Regisztrált:
2009-09-09
Összes értékelés:
3097
Időpont: 2010-10-18 07:36:50

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Fantasztikusan írsz, drága Judit!
Örülök, hogy veled tarthattam...
Szenior tag
T. Pandur Judit
Regisztrált:
2008-10-21
Összes értékelés:
5471
Időpont: 2010-10-09 18:45:44

Kedves Zagyvapart!
Amikor nagyon várunk egy kirándulást, egy utazást, vagy bármilyen eseményt, sokszor bizony rosszul sikerül. Amikor meg nem is nagyon van kedvünk hozzá, épp csak rászánjuk magunkat, akkor meg nagyon jól sikerül, és nagy élmény lesz belőle!
Így voltam én is az Etna túrával. :)
Köszönöm, hogy az Etnára is velem tartottál. :)

Judit
Alkotó
Zagyvapart
Regisztrált:
2007-09-11
Összes értékelés:
1544
Időpont: 2010-10-09 10:15:35

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Kedves Judit!

Köszönöm, hogy segítségeddel fenn járhattam az Etnán, megkóstolhattam az "Etna Rossot".
Lebilincselő útleírásod nagyon tetszett.
Gratulálok: Zagyvapart.
Szenior tag
T. Pandur Judit
Regisztrált:
2008-10-21
Összes értékelés:
5471
Időpont: 2010-10-04 10:27:23

/folyt./ A fehér szőlők csapatát pedig olyan helyi hírességek erősítik, mint a grecanico bianco, fiano, carricante, catarratto. Az utóbbi évtizedekben azért a világfajták is megjelentek (cabernet sauvignon, merlot, syrah, chardonnay), ma már házasításokban és fajtaborként is találkozni velük. Az Európai Unió '80-as, '90-es években nyújtott támogatásainak köszönhetően technológiailag szinte teljesen megújult szicíliai borászat, ma már nem a nehéz, túlérett, alkoholhangsúlyos tételekről szól, hanem az intenzíven gyümölcsös és fűszeres, jó egyensúlyú, illat- és ízvilágukban saját stílust képviselő borokról. Honnan jutott mindez az eszembe? Talán az új fotód sugározta jó hangulat miatt.. :)
Judit
Szenior tag
T. Pandur Judit
Regisztrált:
2008-10-21
Összes értékelés:
5471
Időpont: 2010-10-04 10:24:47

Kedves Kata! Az Etna túrára valószínűleg a legjobbnak tartott szicíliai borok egyike a Tokajihoz hasonló sárgabarackos zamatú desszert bor (Angheli, 2006) csábított el...
Szicília Olaszország legnagyobb borvidéke, összterület és a szőlőültetvények nagysága szempontjából is. A termés döntő többsége azonban nem borként, hanem - a mediterrán országokra, különösen a Földközi-tenger keleti medencéjében találhatókra jellemzően - mazsolaként végzi. Ami pedig eljut a bor állapotig, annak 90%-ából desszertbor, elsősorban marsala készül. A szicíliai borok mind a mai napig elsősorban helyi fajtákból készülnek. A leghíresebb kékszőlő a Nero d'Avola, amely a sziget dél-keleti sarkában található Siracusa régió Avola nevű falváról kapta nevét. /folyt./
Szenior tag
Finta Kata
Regisztrált:
2006-04-12
Összes értékelés:
12521
Időpont: 2010-10-03 21:37:01

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Kedves Judit!
Végig élveztem a tanulmánynak is beillő beszámolódat. Egy ilyen nyaralás alatt nagyon sok jó tapasztalatot szereztetek, s ezt remekül bemutattad nekünk. Örülök, ogy olvashattam. Majd visszafelé legközelebb azokat is elolvasom, mivel nagyon érdekesek.
Szeretettel: Kata
Szenior tag
T. Pandur Judit
Regisztrált:
2008-10-21
Összes értékelés:
5471
Időpont: 2010-10-02 16:48:07

válasz hova (2010-10-02 14:02:16) üzenetére
Kedves Valika!
Köszönöm, hogy velem tartottál az Etnára, ha van kedved olvasd el a másik négy szicíliai "képeslapomat" is, amit a Napvilágosoknak küldtem. :)
Még egyet fogok küldeni Agrigentoból, remélem az is tetszeni fog!

Judit
Szenior tag
T. Pandur Judit
Regisztrált:
2008-10-21
Összes értékelés:
5471
Időpont: 2010-10-02 16:42:01

válasz Zágonyi Mónika (2010-10-02 13:45:01) üzenetére
Kedves Mónika!
Juj! Megnéztem a videókat, amiknek küldted az elérhetőségét... :(
A vulkánok nem az én világom, még a filmeket nézve is rosszul voltam a látványtól.
Remélem a képeslapomat olvasva kedved lett közzétenni a saját vulkános írásodat is! :)
Örülök, hogy sikerült megtalálnom az "egyensúlyt", mert amikor készen lettem az első változattal, abban annyi "fontos" adat és túlzóan részletes leírás volt, hogy amikor két nappal később elolvastam, rájöttem, hogy "emészthetetlen". Végül azonban talán sikerült legyőznöm a "tudálékoskodásra" hajlamos énemet!
Köszönöm, hogy a Te postaládád is nyitva áll a "képeslapjaim" előtt!
Judit
Szenior tag
T. Pandur Judit
Regisztrált:
2008-10-21
Összes értékelés:
5471
Időpont: 2010-10-02 16:33:49

válasz Rozán Eszter (2010-10-02 10:09:36) üzenetére
Olasz vulkanológusok radarral felszerelt műholdak segítségével követik nyomon a szicíliai tűzhányó felszínének legapróbb változásait. Ez alapján megállapították, hogy három fő- és több mint száz mellékkrátere valamelyikéből gyakori az anyagszóródás illetve a lávaömlés. Az Etna jellegzetes "légzési" periódussal is rendelkezik. A mélyben lévő magma mennyiségétől és anyagától függően duzzadásai, azaz "kilégzési", valamint lelohadásai, azaz "belégzési" periódusai vannak, amelyek hónapokig, néha évekig tartanak.
Ebből a megfigyelésből az derült ki, hogy 1993 és 2001 között az Etna "belégzési" szakaszban volt, vagyis a korábban rá jellemző duzzadás lelohadt. Ezzel egyidőben a vulkán lejtőin hosszanti repedések keletkeztek, és a hegyoldalak néhány cm-t elmozdultak a tenger irányába. A kitörési periódusok és a "légzési" fázisok elemzése nemcsak az Etna, hanem a világ más bazaltvulkánjai működésének megértéséhez is hasznos modell lehet.
Alkotó
hova
Regisztrált:
2009-02-25
Összes értékelés:
2845
Időpont: 2010-10-02 14:02:16

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Kedves Judit!
Igazán szemléletesen adtad át élményeidet. Szinte láttam azokat a fekete köveket. Éreztem a talpam alatt. Mintha még néha a melegsége is megérintett volna. Vagy csak a lelkemet melengette a Te szép írásod? - lehet. Írjál máskor is szívesen leszek így utólag is az utitársad. Köszönöm az élményt.
Szeretettel üdv.Vali
Alkotó
Zágonyi Mónika
Regisztrált:
2009-06-10
Összes értékelés:
1854
Időpont: 2010-10-02 13:45:01

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Kedves Judit!

Nagyon örülök a cikkednek, én ugyanis azok közé tartozom, akiket igencsak lenyűgöz a vulkán :) Sokat olvastam a témában, és írtam is prózát (és persze, régi rossz szokásomhoz híven csak őrizgetem a gépemben, mint sok más írást :) pedig talán nem kellene). Van is egy olyan "titkos" álmom, hogy legalább egyszer szeretnék elmenni egy vulkánkutatóval egy felfedező útra, illetve egy hozzáértő viharvadászt is szívesen megismernék :)
Volt egyébként két vulkánkutató, akiket nagyon tisztelek. Sokan nekik köszönhetik az életüket, mert időben előre tudták jelezni, ha egy területről ki kellett költözni. Aztán megmagyarázhatatlan módon, hirtelen elvitte őket az Unzen... Az ő emlékükre írtam az én történetemet, amit fent említettem. Van itt két video, amin róluk van szó:

http://www.youtube.com/watch?v=c5CAyaRIW8s

http://www.youtube.com/watch?v=8hO381ku1u4&feature=related

Egyébként nagyon profin írsz... ez már rég nem amatőr szint! :)

Szeretettel: barackvirág
Szenior tag
Rozán Eszter
Regisztrált:
2006-11-14
Összes értékelés:
7469
Időpont: 2010-10-02 10:09:36

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Kedves Judit!

Nagyszerűen tárod elénk élményeidet, olvasmányos, színvonalas munkában. Mint már említettem én az idén a Vezúvnál jártam, illetve Pozzuoli-ban, ahol több apróbb működő vulkán van. Ha az ember ilyen helyre merészkedik, életre szóló élményben lehet része. A vulkán fenyegető, ugyanakkor lenyűgöző természeti képződmény. Köszönjük, hogy megosztottad velünk képeslapodat!

Szeretettel: Eszti
Szenior tag
T. Pandur Judit
Regisztrált:
2008-10-21
Összes értékelés:
5471
Időpont: 2010-10-01 12:27:24

Kedves Müszélia!
Így utólag már én is "nagy legény" vagyok, és kuncogok magamon, de akkor... Én is elvegyülhettem volna a nyulak között!
Örülök, hogy ez a "képeslapom" is utat talált a postaládádba! Már csak egy lapot küldök, mert aztán "hazajövök". A kráterba ugrálást legfelejbb egy kihunyt vulkánnál tudom elképzelni, ha megnézed ezeket a képeket az Etnáról, akkor Te is látod, hogy miért:
http://www.flickr.com/photos/etnaboris/tags/etna/
A képek nem a mi képeink, úgy találtam az interneten, de nagyon jók a hegyről készült fotók, vieók, vannak közte családi képek is, de utánuk még újra látni az Etnát.
Judit


Alkotó
Regisztrált:
2009-05-05
Összes értékelés:
915
Időpont: 2010-10-01 10:43:04

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Kedves Judit, nagyszerű élményekkel gazdagodtál ezen a nyaraláson. Nekem biztosan Empedoklész jutott volna eszembe, aki annyira nem félt a krátertől, hogy beleugrott (ha igaz, mert messziről jött embernek nem szabad hinni).
Várom a következő képeslapot, és utazz még sokat.
Szenior tag
T. Pandur Judit
Regisztrált:
2008-10-21
Összes értékelés:
5471
Időpont: 2010-09-30 23:34:28

Kedves Marietta!
Amíg a nyaraló meg nem érkezik a helyszínre, el sem tudja képzelni, hogy milyen lesz egy vulkán közelsége. Én sem tudtam elképzelni !
A turisták csak azért nem szaladnak világgá, mert körülöttük mindenki teljesen nyugodt, úgy tesznek, mintha a világ legtermészetesebb dolga lenne egy vulkán alatt élni. /Nekik valószínűleg az is /
Reggelente ott a tévében az időjárás jelentés része egy animáció is az Etnáról, ahol bemutatják, hogy aznap várhatóan - a széljárás függvényében - merre sodródik,milyen alakú lesz az általa kibocsátott füst. Csak bennünket ért váratlanul a nagy kerek füstfelhő, ami a tengerig nyúlik.
Örülök, hogy tetszettek a "képeslapjaim", remélem az utolsó is tetszeni fog.
Judit
Szenior tag
Regisztrált:
2009-01-04
Összes értékelés:
8286
Időpont: 2010-09-30 17:39:54

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Judit !

Imádtam olvasni a képeslapjaidat. Ott jártam Veled, annyira beleéltem magam a telefoncsörgésre összerezzentem :-))
Utazgassál sűrűn,és vásároljál sok szép üdvözlőlapot, melynek hátoldalára írjál.Én várom:-)
Köszönöm az élményt!
Szeretettel:Marietta

Legutóbb történt

sailor bejegyzést írt a(z) Borúra derű című alkotáshoz

pusztai bejegyzést írt a(z) Kócos karamellás puccino's című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Szivárgó lélek című alkotáshoz

pusztai bejegyzést írt a(z) Ősztől tavaszig című alkotáshoz

Marcsy alkotást töltött fel Szivárgó lélek címmel a várólistára

T. Pandur Judit bejegyzést írt a(z) Holland hazugság 16. című alkotáshoz

T. Pandur Judit bejegyzést írt a(z) Holland hazugság 16. című alkotáshoz

T. Pandur Judit bejegyzést írt a(z) Holland hazugság 15. című alkotáshoz

T. Pandur Judit bejegyzést írt a(z) Holland hazugság 14. című alkotáshoz

T. Pandur Judit bejegyzést írt a(z) Holland hazugság 13. című alkotáshoz

T. Pandur Judit bejegyzést írt a(z) A lajtorja 70. című alkotáshoz

T. Pandur Judit bejegyzést írt a(z) A lajtorja 69. című alkotáshoz

T. Pandur Judit bejegyzést írt a(z) A lajtorja 68. című alkotáshoz

Alkonyi felhő bejegyzést írt a(z) Himpér álmok vajíze című alkotáshoz

Alkonyi felhő bejegyzést írt a(z) Szuszimuszi és a rovarok című alkotáshoz

Alkonyi felhő bejegyzést írt a(z) Ősztől tavaszig című alkotáshoz

T. Pandur Judit bejegyzést írt a(z) A lajtorja 67. című alkotáshoz

T. Pandur Judit bejegyzést írt a(z) A lajtorja 66. című alkotáshoz

szilkati bejegyzést írt a(z) Virág isten kezében című alkotáshoz

Madár bejegyzést írt a(z) A hold című alkotáshoz

pusztai alkotást töltött fel Ősztől tavaszig címmel a várólistára

Alkonyi felhő bejegyzést írt a(z) A lajtorja 83. című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) ringattak az elképzelések című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) hangulatok című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) hangulatok című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Holland hazugság 16. című alkotáshoz

Ötvös Németh Edit bejegyzést írt a(z) apám csendben élt című alkotáshoz

Ötvös Németh Edit bejegyzést írt a(z) Az öcsém, meg én című alkotáshoz

Ötvös Németh Edit bejegyzést írt a(z) ringattak az elképzelések című alkotáshoz

Ötvös Németh Edit alkotást töltött fel hangulatok címmel a várólistára

hundido bejegyzést írt a(z) Holland hazugság 16. című alkotáshoz

T. Pandur Judit alkotást töltött fel Holland hazugság 16. címmel

T. Pandur Judit bejegyzést írt a(z) Holland hazugság 15. című alkotáshoz

T. Pandur Judit bejegyzést írt a(z) Holland hazugság 14. című alkotáshoz

T. Pandur Judit bejegyzést írt a(z) Holland hazugság 13. című alkotáshoz

T. Pandur Judit bejegyzést írt a(z) Holland hazugság 12. című alkotáshoz

T. Pandur Judit bejegyzést írt a(z) Holland hazugság 4. című alkotáshoz

T. Pandur Judit bejegyzést írt a(z) Radnótiról - gyermekszemmel, őszintén című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) craartáH! - Hála vers című alkotáshoz

Toplista

A Napvilág.Net hírei:

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjai

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjaiTüzesen süt le a nyári nap sugára... egy plüssjuhászra? Rá bizony. Aki amellett, hogy egy véres, forradalmi hangulatú, sebes sodrású kémtörténetbe csöppen, talán képes lesz újrafogalmazni a gondolatainkat Petőfi klasszikusáról. Fiókba az előítéletekkel, és lássuk, hogy boldogul Kukoricza Jancsi egy egészen más kontextusban!

2014. 10. 20. - Irodalom

 

thegpscoordinates.net

Zenit Futárszolgálat

Minden jog a szerkesztőség és a szerzők részére fenntartva! © 2004 - 2021 (Honlapkészítés: Mirla Webstúdió)