HONLAPUNK

Tagjaink Rólunk Szabályzat Kereső Statisztika Fórum Aktívak Gy.I.K.

ALKOTÁSOK

Cikkek Prózai művek Versek Receptek Ajánlják magukat Alkotók könyvei Hangos verstár Láncvers Verspárbaj

EGYÉB

Linkajánló Közös regény Emlékoldalak Főoldal
Napvilág Íróklub

Statisztika

Online tag: 2

Online vendég: 14

Tagok összesen: 1948

Írás összesen: 52875

RegisztrációregisztrációElfelejtett jelszóelfelejtett jelszó
Véletlen
Fórum

Utolsó hozzászóló:

szilkati
2022-05-29 22:53:30

Reklám

Cikkek / egyéb
Szerző: BödönFeltöltés dátuma: 2011-01-10

Miért vannak rosszak?Egy jó hangulatú, gondolatokat ébresztő vitában a minap a következő kérdések vetődtek fel:

-Miért vannak jók és rosszak?
-Miért bűn, hogy megszülettünk? (mármint miért van "eredendő" bűn?)
-Miért halnak meg ártatlanok?
-Miért kedvesebb (Isten előtt) a megtért bűnös?
-A szülők bűneiért miért a gyereknek kell bűnhődnie?
-Mekkora bűne lehet egy gyermeknek, hogy azért az életével kell fizetnie?
-Hogyan társalognak a papok Istennel?
-Ha Isten mindenben benne van, és Istenben is minden benne van, akkor a gonosz is benne van Istenben?
-Miért gyűjtött vagyont az egyház, ha szegénységet prédikál?

Ezekben a kérdésekben az emberek többségének nagy, általános, világgal, létezéssel kapcsolatos kérdései fogalmazódnak meg. A kutató ember az igazságot keresi. A lehetséges válaszok világnézeti hovatartozás szerint materialista, vagy idealista típusú válaszok.
A materialista filozófiák (Marx, Engels, Lenin) azt mondják: nincs Isten, az anyag öröktől fogva létezik, s a mozgásban lévő anyag változásaival lehet minden létező jelenséget megmagyarázni.
E szerint jó és rossz azért van, mert matematikai-statisztikai valószínűségek szerint ennek is és annak is van esélye. Jó emberek és rossz emberek azért élnek Földünkön, mert a kromoszómák végtelen kombinációiból ez adódik. Ugyanezen okok miatt vannak háborúk, járványok, naplementék, szeretet-otthonok, betörő-tanyák, szentek és gonosztevők. Ezért van értelmetlen halál, nemzés és születés, festészet, költészet és pornófilm.
Természetesen ebben a textusban az istennel kapcsolatos kérdések nem értelmezhetők.

Az idealista filozófiák (Kant, Hegel, egyházi teoretikusok) abból indulnak ki, hogy a világot (az anyagot is) Isten teremtette, s a jelenségekben közvetve, vagy közvetlenül Isten akarata nyilvánul meg.
Isten, amikor az embert (embereket) megteremtette, egy szép, nagy kertet adott nekik, hogy abban éljenek. Isten kertjében nem volt "rossz", csak jó, nem voltak földrengések, árvizek, háborúk, katasztrófák. Nem halt meg senki. Az oroszlán és a bárány békességben éltek. Az emberek is jók voltak. A képet természetesen nem a szó szoros értelme szerint kell venni, hanem, mondanivalója, igazsága szerint. (Gondoljunk bele, a mesékben is "alapigazságok" vannak elrejtve, s az, az igazság messze nem a cselekmény valódiságának igazsága!)
Az ember azonban a kígyó rábeszélésére evett a tiltott gyümölcsből: ellenszegült Istennek. Az "eredendő" bűn elkövetése után Isten kiűzte öt a Paradicsomból. Azt mondta Isten: a függetlenséget, melyet annyira óhajtottál, megkapod. De elveszem óvó kezemet. Mától kezdve magadra hagyva élsz a világban, úgy boldogulsz, ahogy tudsz. Én Isten, aki vagyok, továbbra is szeretlek azonban, mint, ahogy te is szeretni fogod felnőtt fiadat, lányodat, akik már kirepültek a családi fészekből, s nem tartanak igényt arra, hogy beleszólj az életükbe. De visszavárlak. Elküldöm hozzád a fiamat, Őt megismerve, rajta keresztül visszatalálhatsz hozzám, ha akarsz. Aki visszatér, arra az én országom vár, melynek nem lesz vége, s melyben minden rossz jóra fordul, a szenvedők vigasztalást, és boldogságot találnak. Minden szenvedés csekélység, ahhoz az örökké tartó boldogsághoz képest, melyet országomban találsz.

Nos, a válaszok ebben a (Biblián alapuló) történetben rejlenek. Ennek igazságát elfogadva megválaszolhatók a kérdések, kételkedve benne, megkérdőjelezhető Isten léte. (Ne mondjátok nekem, hogy Isten maga a szeretet! Ha az lenne, ha létezne Isten egyáltalán, nem hagyta volna szenvedni, s meghalni gyermekemet, stb., stb.)

Jók és rosszak azért vannak, mert elhagytuk Istent. Ez az eredendő bűn, ami ősapánk, ősanyánk miatt minden földi embert terhel. Azért halnak meg ártatlanok (is), mert Isten nem avatkozik bele a világ folyásába. Isten előtt nem kedvesebb a megtért bűnös. A tékozló fiút azért fogadja olyan nagy (kitüntető) örömmel, mert szereti. Mi is így fogadnánk saját, elveszettnek hitt gyermekünket. A szülők bűneiért nem bűnhődnek gyermekeik, bár vannak olyan esetek, amikor örökletes betegségek, népek ellen irányuló kollektív (igazságtalan) büntetések őket is sújtják. Ez azért van, mert ellöktük magunktól Isten óvó kezét. A világ (ember) dolgaiba azóta nem avatkozik bele Isten. Ez a függetlenség ára!
A papok ugyanúgy társalognak Istennel, mint azok az emberek, akik nem papok. Imádkoznak, kérdéseket tesznek fel, elmesélnek történéseket és megkérdezik: "Uram, helyesen cselekedtem?"
Fel nem tett, de érdekes kérdés: válaszol-e vajon Isten? Nagyon sokan állítják, igen, válaszol, a gondolataink között megtalálhatjuk Isten válaszait. Sokak állításában lehet valami!
Istenben nincs benne a gonosz. A gonosz nem más, mint az Isten-nélküli, Istenen kívüli állapot és lét. Ez a káosz, amiben minden előfordul.
Az egyház: intézmény. Az intézmények működtetéséhez pénz kell. A középkorban az egyház nagy vagyonokat gyűjtött, ez akkoriban "divat" volt, akinek nem volt vagyona azzal nem álltak szóba. Hogy szegénységet prédikál? A ferencesek igen, feltétlenül. Voltak is emiatt összetűzéseik a pápasággal. Szükség van-e egyházakra? Igen, mert különben ki adna hírt az embereknek Istenről? A sarki rendőr?

Feltétlen hit nélkül persze a kérdésekre adott, iménti válaszok ostobaságnak tűnhetnek.

A hívők számára azonban zárt logikai rendszerben, konzekvens magyarázatok.
Mindenki maga dönti el, hogy a materialista, vagy az idealista válaszokban hisz-e inkább?

Ahogy mondani szokták: mindenkinek a maga hite szerint.

Ennek az alkotásnak a tetszésátlaga: 5

Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10490
Időpont: 2017-01-15 11:04:28

válasz inyezsevokidli (2017-01-14 13:46:18) üzenetére
Szia Ildikó! Köszönöm, h idejöttél és elolvastad! Nem akartam semmiképpen szájbarágós dolgot írni. tényleg csak az volt a szándékom, h aki akar, az gondolkodjon azon, h ő vajon hogy válaszolna? Szeretettel üdvözöllek: én
Alkotó
Regisztrált:
2016-03-24
Összes értékelés:
2190
Időpont: 2017-01-14 13:46:18

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szia Bödön!

Csupa jó kérdések!
Szimpatikus, ahogyan ismertetted a két nagy, teljességre törekvő világszemléletet, s nem tetted le a voksod egyik mellett sem, hanem abban segítettél, hogy olyan nézőpontot vegyen fel az olvasó, legalább az olvasat erejéig, amelyikből mindkettőre ráláthat ha akar, s tovább gondolkodhat, beljebb merülhet a témában.

Vagyis, egy szélesebb látókörű, már-már "isteni nézőpontot" vehessen fel!

Szeretettel:
Ildikó

Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10490
Időpont: 2011-11-02 14:05:45

Isten talán emiatt tűnhet következetlennek. Az egyik ember imáját meghallgatja, s ő, kigyógyul a halálos betegségből. A másikért hiába imádkoznak szülei, testvérei, mégis meghal. Miért segített az egyik esetben, illetve, ha ott segített, miért nem segít itt és most. Isten útjai azonban nem láthatók az ember számára. Lehet, h X-re a földön van szüksége, Y-ra pedig az angyalai között? A Bibliában olvashatjuk, h Jézus egy ízben azt mondta, Isten tudta nélkül még egy hajszálatok se veszhet el, vagy valami ehhez hasonlót, most nem emlékszem pontosan. Szeretettel üdvözöllek: én
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10490
Időpont: 2011-11-02 14:05:08

Kedves Kalina! Köszönöm, h írtál. Igazad van abban, h Isten nem vette le teljesen a kezét rólunk emberekről, amikor Ádámot és Évát kiűzte a paradicsomból. Ha így lenne, nem lenne értelme az olyan imáknak, amelyek segítséget kérnek Istentől a bajban. Isten azonban az ő szándékai szerint jár el ezekben a "kérelmekben", mint ahogy apánk, anyánk is mérlegel, mielőtt igent, vagy nemet mondana egy-egy kérésünkre.
Szenior tag
Kalina
Regisztrált:
2005-10-07
Összes értékelés:
587
Időpont: 2011-11-01 21:21:40

Kedves Bödön!

Oldalakat lehetne megtölteni az ilyen jellegű kérdésekkel, én magam mindig oda lyukadok ki velük, hogy majd akkor értem meg teljesen Istent, amikor egy hangya teljességében felfogja az embert (vagyis nem a közeljövőben:))

Azt nem hiszem, hogy Isten nem avatkozik közbe, csak nem olyan feltűnő, mert sokkal szelídebben és alázatosabban teszi, mint sok nevében eljáró egyén.
Örülök, hogy ilyen komoly témákat feszegető írások is vannak az oldalon, további jó alkotást!

Kalina
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10490
Időpont: 2011-04-01 10:25:10

válasz Müszélia (2011-04-01 10:01:25) üzenetére
Ezt nem tudtam Germanusról, ámde sztem az Allah Akbar akkor is jó könyv, ha a Gyula olyan amilyen. Salem alejkum, -így köszöntik egymást az arabok, ha találkoznak néha a sivatagban. S ez mit jelent? Azt, hogy béke veled! Mélyebb elemzés nem szükséges, mert ez az egyetlen mondat mindent elregél az iszlám lényegéről. Vagy nem.(?) Minden esetre azt el tudom képzelni, h Germanus segített a feleségének. Lopni nem lopott tőle, hiszen a Bengáli tűz végül Hajnóczi Rózsa nevén jelent meg, nem?
Alkotó
Regisztrált:
2009-05-05
Összes értékelés:
915
Időpont: 2011-04-01 10:01:25

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
válasz Bödön (2011-03-24 08:44:50) üzenetére
iszlám és a szeretet, ez még viccnek is rossz. germanus már ott lejáratta magát nálam, amikor el akarta hitetni a jónéppel, hogy nem a felesége írta a bengáli tűz c. könyvet, hanem ő. érdekes, hogy egészen más a stílus, mint mondjuk az allah akbár vagy a kelet fényei felé. engem egy könyvlopó ne tanítson.
bocs a kisbetűkért, túl nagy macera a shift.
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10490
Időpont: 2011-03-24 08:50:10

válasz Müszélia (2011-03-24 07:05:53) üzenetére
És persze "abszolút" jó, vagy abszolut rossz emberek nincsenek, de cselekedetek pl igen. Abszolút rossz például, ha valaki agyonveri a feleségét, az anyósát és a három hónapos kisgyerekét, és abszolút jó, ha valaki átsegít egy vak bácsit az úttesten. (Feltéve, hogy ő is át akar menni, ismered a Móricka viccet, nem?)
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10490
Időpont: 2011-03-24 08:44:50

válasz Müszélia (2011-03-24 07:05:53) üzenetére
Szia Márta! Élesen meg kell különböztetni az ideológiát, és az alkalmazást. Az ideológiákat elméleti emberek találják ki, az alkalmazást pedig a hatalmon lévők és a politikusok végzik el. Egyik vallás, egyik isten sem hirdet erőszakot, vért, gyilkolást. Még a maják Tollaskígyója se! Germanus Gyula szerint az iszlám vallás alapja ugyanúgy a szeretetre és a békesség hirdetésére épül, mint a k. vallások. Természetes, h mi itt Európában, ha a szeretetről, stb példálózunk, azt a vallást vesszük elő, amelyiket ismerünk. Én pl. nem hivatkozhattam az ősi keleti vallások egyikére sem, mert nem ismerem őket (ennyire, annyira) Köszi a csillagocskákat! Üdv: én
Alkotó
Regisztrált:
2009-05-05
Összes értékelés:
915
Időpont: 2011-03-24 07:05:53

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Kedves Laci, jó-jó, de miért mindig a kereszténység, Biblia, amikor az emberiség már olyan sok más megoldásról gondoskodott? Csak azért, mert nyugaton ezt terjesztették el, nem meggyőzéssel, hanem tűzzel-vassal, semmi garancia arra, hogy ez az igazság. ha ütök, akkor igazam van? ha lövök, még inkább?
jó és rossz szubjektív kategóriák. nekem jó, neked nem, vagy fordítva. nehogy már mindenkinek egyformán kelljen gondolkodnia.
ötös azért, mert fontos gondolatokat ébreszt.
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10490
Időpont: 2011-03-23 17:56:27

Szia Ági! Igazad van, én is azt gondolom, h van egy skála, az egyik végére az van kiírva: JÓ, a másikra meg hogy: ROSSZ. Van aki közelebb tartózkodik életének bizonyos szakaszában a JÓ-hoz, van aki meg a ROSSZ-hoz- Aztán ez változik, változhat. Abszolút jónak mondjuk csak Istent tekinthetjük, abszolút rossz pedig az ördög. Apropó! Ismered J.P. Sartrétól az "Ördög és a Jóistent"? Marha jó sztori, pont erről szól. Az benne a nagy dilemma, hogy a jóság, vagy a rosszság eleve determinált-e, vagy lehetséges-e az, hogy valaki (Götz) azt mondja: eddig rossz voltam, mert az akartam lenni, mostantól viszont jó leszek, punktum. Köszönöm, h írtál, és az értékes véleményt! Üdvözlettel: én
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10490
Időpont: 2011-01-29 15:25:21

válasz Rozán Eszter (2011-01-28 10:13:12) üzenetére
Szia Eszti! Itt és most javítom: "rosszak" és nem roszak", ahogy a címben sajtóhibásan leírtam. Még most se vettem észre, csak szusi szólt, köszönet érte, és elnézést mindenkitől!
Miért vannak rosszak? -így szólt a kérdés. Előstör én se tudtam mit takar a kérdés: rossz emberek, vagy rossz dolgok. A Te visznont-kérdésed ellenben találó: mi a rossz, mi a jó nem mindíg eldönthető. Vannak persze zuti biztos rosszak, pl. ok nélkül bántani valakit, csúnyán beszélni, ledobni a nagyit a hetedik emeletről, de rengeteg határeset van, ahol nehéz szétválasztani a jót a rossztó. Jó-e pl. a "kegyes" hazugság"? Rossz-e ha valaki azért füllent (hazuidik), hogy valakit meg ne bántson. Én nem tudom, mi a helyes válasz. Ha Te többet tudsz erről, légyszi írd meg! Üdv: én
Szenior tag
Rozán Eszter
Regisztrált:
2006-11-14
Összes értékelés:
7467
Időpont: 2011-01-28 10:13:12

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Kedves Laci!

Mi az, hogy rosszak és mi az, hogy jók? Mi a mérce, ami ezt meghatározza? A Biblia? A Korán? Az ember belső mércéje? Van egyáltalán jó vagy rossz?

Szeretettel: Eszti
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10490
Időpont: 2011-01-18 09:21:32

válasz Finta Kata (2011-01-17 20:21:33) üzenetére
Kedves Kata!

Nagyon szépen köszönöm, és nagy érdeklődéssel várom (azt hiszem mindnyájunk nevében mondhatom: várjuk) beszámolódat!

Sok szeretettel üdvözöllek én is Téged! -én
Szenior tag
Finta Kata
Regisztrált:
2006-04-12
Összes értékelés:
12483
Időpont: 2011-01-17 20:21:33

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Kedves Bödön!
...amit elindítottál, ahhoz én csak graulálni tudok. Most elárulom: először a véleményeket olvastam el, csak utána a cikkedet. Azt hiszem, Te sem hitted volna, amikor írtad, milyen méhkasba nyúltál. Én most nem feszegetem tovább, csak annyit szögezek le: gyermekkoromtól istenhívő voltam. Aztán annyi, de annyi bántás, rémség, és csapás ért, hogy időnként már-már ingadoztam... De most olyan csapás ért engem, Szilveszter napján, amikor bajomra nem találtam más írt, mint hogy Istent ostromoljam, hogy segítsen a bajban. S olyan történt, az életemben, amiből senki más az ég-világon nem tudott volna kisegíteni, mint az Isten. A csodákban pedig eddig sem nagyon hittem, de velem az történt meg Szilveszter éjén, éppen éjfél előtt.
Megírom majd, és közzé teszem, de most a gépem rossz, csak az Internetet tudom használni.
Írásodhoz gratulálok, és ahhoz, hogy az érdeklődést felnyitottad.
Szeretettel üdvözöllek: Kata
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10490
Időpont: 2011-01-14 09:08:12

válasz Haász Irén (2011-01-13 17:40:55) üzenetére
Kedves Irén! Igazad van, más egy barát, és egy haver. De én ezt nem tudom elemezni, hol kezdődik az egyik, és hol végződik a másik. Csak, mondom, ez egy furcsa dolog volt, és igazolni látszott a "Viskó"-beli okfejtést. Üdvözlettel: én
Szenior tag
Regisztrált:
2010-09-12
Összes értékelés:
3372
Időpont: 2011-01-13 18:03:52

válasz szusi (2011-01-13 17:57:27) üzenetére
Egyetértek, szusi.
Alkotó
Regisztrált:
2010-10-11
Összes értékelés:
2692
Időpont: 2011-01-13 17:57:27

válasz szusi (2011-01-13 17:55:39) üzenetére
természetesen idegen emberről van szó
Alkotó
Regisztrált:
2010-10-11
Összes értékelés:
2692
Időpont: 2011-01-13 17:55:39

válasz Haász Irén (2011-01-13 17:43:39) üzenetére
Igen Irén, de azok összessége valójában mi vagyunk, és azért fogalmaztam meg így, mert ezt a felebarátos dolgot akartam értelmezni, a magam módján, hisz az teljes mértékben hihetetlen és lehetetlen, hogy egy másik ember szeressünk "akármilyennek."
Szenior tag
Regisztrált:
2010-09-12
Összes értékelés:
3372
Időpont: 2011-01-13 17:44:58

válasz Bödön (2011-01-13 08:23:56) üzenetére
Drága hova, Veled én is egyetértek...
Szenior tag
Regisztrált:
2010-09-12
Összes értékelés:
3372
Időpont: 2011-01-13 17:43:39

válasz szusi (2011-01-13 17:21:56) üzenetére
Szusi,
talán helyesebb úgy fogalmazni, hogy nem saját magunkat szeretjük a jó barátban, hanem az azonos gondolkodást, erkölcsiséget, stb. nem?
Szenior tag
Regisztrált:
2010-09-12
Összes értékelés:
3372
Időpont: 2011-01-13 17:40:55

válasz Bödön (2011-01-13 17:12:27) üzenetére
Bödön, nekem a haverom nem jó barátom!
Ezért lehet sok haverod, de a jó barát ritka, és nagyon meg kell becsülni! Tőle bizony elvárhatok dolgokat. És ő is tőlem...
Alkotó
Regisztrált:
2010-10-11
Összes értékelés:
2692
Időpont: 2011-01-13 17:21:56

válasz Bödön (2011-01-13 17:12:27) üzenetére
Bödön, nyilván azért maradt a barátod az a "link", mert több más területen meg nagyon is megfelelt neked. Mindenkinek vannak sarkalatos pontjai szerintem, ami mentén barátot választ, kiindulva abból,hogy tökéletes ember nincs. Óhatatlanul is van egy "listánk" odabent és ahhoz képest választunk, illetve tartunk meg barátokat. Minél közelebb van az illető a mi mentalitásunkhoz annál jobban kedveljük. Ezért gondoltam én azt, hogy a felebarátunkban önmagunkat szeretjükk, és szó sincs arról, hogy minden felebarátunkat szeretnünk KELL.
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10490
Időpont: 2011-01-13 17:12:27

válasz szusi (2011-01-13 08:56:00) üzenetére
Nagyjából én is ezt gondolom. csak pl. az zavar, h mondjuk ha mi ketten személyes jóbarátok vagyunk, akkor elvárhatom-e tőled, és te éntőlem, hogy amit igértél, azt tartsd be, ne linkelj, őszinte legyél, stb. Nem biztos, hogy igen. Mert nekem is volt pl. link haverom, akitől nem várhattam el ezeket a dolgokat, mégis nagyon szerettem őt. Ez a kérdés engem jobban érdekel, mintsem h van-e isten vagy nincs, illetve ez is nagyon érdekel, csak ezt ezekben a vitákban úgyse tudjuk eldönteni.
Alkotó
Regisztrált:
2011-01-08
Összes értékelés:
193
Időpont: 2011-01-13 11:14:49

válasz Haász Irén (2011-01-13 11:09:45) üzenetére
Kedves Irén!
Igen, én is erre akartam kilyukadni, hiszen sokan a kereszténység - a hit - elleni érvként hozzák fel az egyház cselekedeteit, az inkvizíciót, a hadjáratokat. Legjobb tudomásom szerint ezek az eredeti tervben nem szerepeltek...
Szenior tag
Regisztrált:
2010-09-12
Összes értékelés:
3372
Időpont: 2011-01-13 11:09:45

válasz Lizett (2011-01-12 18:18:45) üzenetére
Kedves Erzsike, kíváncsian várom.
Kedves Laura!
Egyetlen eszme sem felelős...írod.
Sőt, azokért sem, akik nem hisznek benne!
Mindenki magáért felelős, és azért, hogy miben hisz.
Mert az eszmét emberek találják ki. Az eszmét magunk választjuk. Nem mindegy, milyen eszméket választunk, mi szerint akarunk élni.
Ha istenhitben, szívünk joga. Ha nem, az is. Nem a hit dönti el, hogy valaki jó, vagy rossz ember.
De javaslom, válasszuk el a hittől az egyházat. Antonius sem a hitet, hanem az egyházat kárhoztatja. Brúnó mellett még a holokauszttól az eretneküldözésig, és még ezer mást sorolhatnánk. Javaslom, itt ne foglalkozzunk velük.
Alkotó
Regisztrált:
2011-01-08
Összes értékelés:
193
Időpont: 2011-01-13 09:04:43

válasz szusi (2011-01-13 08:56:00) üzenetére
Kedves Szusi, a válaszom még a korábbi hozzászólásaidra ment :)
Alkotó
Regisztrált:
2011-01-08
Összes értékelés:
193
Időpont: 2011-01-13 09:03:29

Kedves Szusi (és mindenki)!

akár mesének, akár spirituális alapműnek fogod fel a Bibliát, mindenképpen hiba úgy értelmezni, ahogy leírva látod (kettő darab meztelen, felnőtt ember, tizennyolc bárány, mittudománhány oroszlán) egy ezer hektáros, körülkerítetlen kertben, margarétákkal.)

Ádám, Éva, a kígyó és az alma szimbólumok, amiknek, ha akarod, megkeresed a mélyebb jeletnését, ha akarod, elintézed azzal, hogy csak a baj van vele. De van egy gondolat, amiben én nagyon mélyen hiszek (Richard Bach): Egyetlen eszme sem felelős azokért, akik hisznek benne!
Alkotó
Regisztrált:
2010-10-11
Összes értékelés:
2692
Időpont: 2011-01-13 08:56:00

Bödön, ahogy olvasgattam itt a hsz-eket, kristálytisztán kiderült, hogy igenis vannak elvárásaink egymással szemben. A "szeresd felebarátod, mint tenmagad" számomra olyan megvilágításba került, hogy a másik emberben is magukat szeretjük, vagy nem szeretjük. Attól függően, hogy mennyire azonos az érzésvilágunk, az életfelfogásunk, a habitusunk, a gondolkodásmódunk stb. Minél azonosabb, annál jobban szeretjük és minél távolibb, annál inkább nem. Szóval én azt gondolom, hogy saját magunkat szeretjük, másban. Azt hiszem jórészt ez az egyetlen elvárásunk, de hát Istené is csak ez. Azt mondja, hogy ha el akarunk jutni hozzá, úgy kell élnünk, gondolkodnunk, ahogy Ő. Nem látok különbséget.
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10490
Időpont: 2011-01-13 08:23:56

válasz hova (2011-01-12 19:38:49) üzenetére
Kedves hova! Köszönöm a magam és a többiek nevében, h elmondtad nekünk véleményedet. Én teljes mértékben egyetértek vele! Üdvözlettel: én
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10490
Időpont: 2011-01-13 08:21:55

válasz Rozán Eszter (2011-01-12 12:03:01) üzenetére
Kedves Eszti! A feltett kérdések tényleg nagyon érdekesek. Én pl. ismertem embereket, akik hívők voltak és hitetlenné váltak, és embereket, akik nem hívőból hívővé lettek. Olyat is, aki hitt, aztán elfordult, s ezt követően ismét hívő lett. Itt sztem egyéni életutak vannak, egyes mozzanatok, amelyek az ilyen, vagy olyan döntést motiválják. Igazi jó téma lenne pl. megírni! Sok szeretettel üdvözöllek: én
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10490
Időpont: 2011-01-13 08:17:04

válasz Lizett (2011-01-11 23:39:07) üzenetére
Kedves Lizett! Ahogy írod, nagyon fintos a hít. Sok mindenen átsegíti az embert. Akik nem hisznek, nem ismerik ezt. De az is nagyon fontos, h az emberek kölcsönösen tiszteletben tartság egymás hitét, vagy nem-hitét. Szeretettel üdvözöllek: én
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10490
Időpont: 2011-01-13 08:13:30

válasz antonius (2011-01-12 10:07:52) üzenetére
Kedves antonius! Giordano Bruno megégetése miatt csúszómászónak nevezni a mai hívőket elég durva. Ezen nem segít a magyarázkodás humanista voltodról! Üdv: én
Alkotó
antonius
Regisztrált:
2009-06-30
Összes értékelés:
2575
Időpont: 2011-01-13 08:01:40

válasz Lizett (2011-01-12 10:20:54) üzenetére
Kedves Lizett!
A szóban forgó problémával az emberiség legnagyobb gondolkodói foglalkoztak, foglalkoznak évezredek óta. Legtöbbjük az élete végén bevallja, hogy nem igazán jutott előbbre.

Őket, a vívódókat, az alig-valamit tudókat, az egymás elméleteit igazolni, vagy cáfolni igyekvőket alkalmanként szívesen olvasom.

Azokat, akik két palacsinta megsütése közben rájöttek arra, amire a legjobbjaink még nem, (és természetesen egzakt bizonyítékokkal is rendelkeznek) azokat valahogyan nem.
Én már csak ilyen barom vagyok. És mint ilyen, persze, hogy védelemre szorulok.
Köszönöm is Irénkének nagyon.

Üdv. a
Alkotó
hova
Regisztrált:
2009-02-25
Összes értékelés:
2843
Időpont: 2011-01-12 19:38:49

Úgy tűnik ez a téma kimeríthetetlen. Nem a témával kapcsolatban szólnék. Inkább a véleményekről.Örömmel olvastam az elveket, nézeteket. Összegezve az egészet /a másik írásodra is vonatkoztatom/ érdemes volt felvetni ezeket a kérdéseket. Legalább ennyi időre ameddig ezt olvastátok, írtátok, el gondolkodtatok a létezésünkről.Néha nem árt.Boldog vagyok,hogy tiszteletlenül, agresszívan senki nem nyilvánult meg. A másikat bántó hozzászólást nem olvastam. Érzésem szerint volt mindegyikben valami jobbító szándék. Majdnem azt mondtam, hogy szeretet, de félek, félreértenétek a szavamat.Tudom a szeretetről nem beszélni, s nem mondani kell hanem úgy élni. Próbálom, de hát ember vagyok. Egy igazán jó barátom mondásával fejezem be megszólalásomat. "Én úgy szeretlek benneteket, hogy megszerettetem veletek magamat."
Mindnyájatokat szeretettel üdv:hova
Alkotó
Lizett
Regisztrált:
2010-11-04
Összes értékelés:
308
Időpont: 2011-01-12 18:18:45

Kedves Irén!Igen! Jól írtad:)
A bizonytalanságra értettem az a mondatot.Mert csak addig bizonytalan az ember amíg bizonyosságot nem szerez.
Kételkedni lehet!
Bizonyosság az amiről meggyőződöm, és nem a pusztába kiáltom a szavakat.
A kérdésem:Jobb tudatlannak maradni mint hinni ezek szerint?
A kézzel fogható bizonyíték itt van és nem mese!
Aki nem hiszi járjon utána.
Leírom neked a történetet személyes üzenetben.Azt is hogy mivel tudom bizonyítani.
De ahogy antoniuszt véded kétlem hogy kíváncsi lennél rá.
Alkotó
Lizett
Regisztrált:
2010-11-04
Összes értékelés:
308
Időpont: 2011-01-12 17:45:26

Kedves Eszti!A hit egy szem magját olyan ülteti el a másik emberben, aki valóban hisz.Ha jó helyre esik a mag kicsirázik,ha nem akkor nem.
A kétkedés ugyan onnan származik ahonnan a bűn!Hiszen minden fáról ehetett Ádám és Éva csak arról nem amit az Isten megtiltott.Az a fa a jó és rossz tudásának a fája volt! Ezzel a tudással születik minden ember mert örökölte a jó és rossz tudását!Tehát különbséget tud tenni jó és rossz között.
A nevelés is és a nehéz élet helyzet is segít abban, hogy mélyen gyökeret eresszen a szívemben,a lelkemben és a gondolataimban az Istenbe vetett hit.
Bízom abban hogy kielégítő választ adtam a kérdéseidre.
Szeretettel:Erzsi
Szenior tag
Regisztrált:
2010-09-12
Összes értékelés:
3372
Időpont: 2011-01-12 14:10:40

Kedves Erzsike, igen, a hit veszett el, hit az emberben, hit a papságban, és már csak a hit az istenben maradt, ami még sokakban él, mert nem tudjuk, csak reméljük, hogy van valamilyen istenféle...
Hogy mi ennek oka? Az ember és az egyház bűnei, rosszasága, hatalomvágya, kapzsisága, embertelensége. Nem az, hogy valaki saját magában nem hisz.

Értelmezésem szerint antonius a csúszómászók alatt az álszenteket értette, akik valóban csak sznobságból, divatból, megszokásból járnak templomba. El kell ismerni, sok ilyen van.

Nemrégiben megkérdeztem valakit, miért hisz istenben? Azt felelte, -Elhatároztam...

Drága Bödön, az istenhitről nincs terünk itt vitatkozni...

Erzsike, ha kézzel fogható bizonyítékaid lennének, már szentté avattak volna... :)))
Kedves Eszti! További jó kérdéseket tettél fel...
Szenior tag
Rozán Eszter
Regisztrált:
2006-11-14
Összes értékelés:
7467
Időpont: 2011-01-12 12:03:01

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Kedves Laci!

Engem az a kérdés is foglalkoztat, hogy miből fakad a hit. Miért hisz az egyik ember, és miért nem a másik? Miből fakad a kétkedés? A neveltetés teszi? A személyiség vagy egy-egy nehéz élethelyzet? Ezek csupán költői kérdések, de érdemes elgondolkodni rajtuk.

Szeretettel: Eszti
Alkotó
Lizett
Regisztrált:
2010-11-04
Összes értékelés:
308
Időpont: 2011-01-12 10:20:54

Erről ennyit!Ez lenne a kultúra?Akkor inkább nem kérek belőle!
Bocs Ödön!

Alkotó
antonius
Regisztrált:
2009-06-30
Összes értékelés:
2575
Időpont: 2011-01-12 10:07:52

Kedves Bödön.

Abban a mondatomban nem találsz megbecsülésre és szeretetre utaló jeleket, mint ahogyan az egyházak nevében elkövetett gaztettek, keresztes-háborúk, Giordano Brúnók máglyára vetésének könyvtárnyi köteteiben sem.
A példád sántít, mert éppen azt bizonyítod, hogy az emberi elme, a kreativitás, a tudomány hogyan söpri el a (tév) hitet.

Kedves Lizett!

Nem vagyok rá kíváncsi.

Üdv. a
Alkotó
Lizett
Regisztrált:
2010-11-04
Összes értékelés:
308
Időpont: 2011-01-12 09:50:17

Kedves Antonius! Csak annyit várhatok el másoktól mint amennyit önmagamtól is evárok!Ez az alap:)Szeresd felebarátodat mint saját magadat!
Nem járok templomba ,de tanulmányoztam a Bibliát.Nem mondom ,hogy betéve tudom az egészet, vannak részei amit már többször is elolvastam.Kézzel fogható bizonyítékom van a hit erejére!
Tudom ,hogy most azt mondanád kíváncsi vagy rá.:) Állok elébe!
Sok tudóst fizetnek azért amit nem tud bebizonyítani:)Na ez az ami a hiába való:)
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10490
Időpont: 2011-01-12 08:56:06

A számarányok, vagy a statisztikák egyébként semmit nem bizonyítanak. Hiába sorol fel valaki 2500 tudóst, akik nem hisznek, másvalaki erre 2501 nevet fog mondani, akik viszont hisznek, vagy fordítva.. 1905-ig 10 emberből 9 nem hitt abban, hogy levegőnél nehezebb tárgy repülhet. Aztán jött Wilbur Wright,,,,és feltalálta a repülőgépet.
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10490
Időpont: 2011-01-12 08:47:04

válasz antonius (2011-01-12 00:46:44) üzenetére
Kedves anzonius! Hol van abban a szeretet, és a mások megbecsülése, ha a templombajárókat "csúszómászónak" nevezed!
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10490
Időpont: 2011-01-12 08:45:14

Kedves Irén, és minden Hozzászóló! ÉN ez első cikk megírásánál arra voltam kiváncsi, h mi emberek jogosan támasztunk-e egymással szemben elvárásokat. Lett velőle egy van-e isten, vagy nincs isten vita, a könyv kapcsán. Többször is leírtam: erről nem érdemes vitatkozni, mert egy hívő, úgyse tud meggyőzni egy nem hívőt, és fordítva. Irén! A válaszok a kérdéseidre egy felépített logikai rendsze szerint íródtak. Ha azt mondod: nem logikus, és azzal kezdődnek, hogy "ha és amennyiben..." (Ha és amennyiben a párhuzmosok a végtelenben találkoznak..." Lehet azt mondani, hogy én egy vita kedvéért sem vagyok hajlandó feltételezni semmit, de akkor nincs miről vitatkozni. Ellenkező esetben viszont talán pontról pontra kéne cáfolni, mi miért nem igaz. szeretettel üdvözlök mindenkit: én
Alkotó
antonius
Regisztrált:
2009-06-30
Összes értékelés:
2575
Időpont: 2011-01-12 00:46:44

F: Van olyan erős a hitem, mint sok templomi csúszó-mászóé, csak én nem az egyik mesében hiszek az ezer közül, nem egy bálványban hiszek az ezer közül, hanem a szeretetben, a jóságra, a szépségre törekvésben, az irgalomban, a könyörületben, a szolidaritásban és mindabban, a világot szebbé, jobbá tenni vágyó törekvésben, ami egyre inkább elveszik, eltűnik a sokasodó egyházak káoszában. Végül magamban, hogy lesz erőm emberhez méltóan megjárni az utam, s a kereszteződésekben lesz elég eszem fölismerni a helyes irányokat és tőlem nem lesz rosszabb ez a golyóbis, mint előttem volt, amikor elhagyom. a
Alkotó
antonius
Regisztrált:
2009-06-30
Összes értékelés:
2575
Időpont: 2011-01-12 00:45:41

Tisztelem mindenkinek a hitét, illetve nem emelek kifogást ellene. Ugyanezt elvárom az én hitemmel szemben is, ami nem istenhit és határozottan visszautasítom azt, hogy bárki feltételezze rólam, ha bajban vagyok, akkor zavarodott módon ahhoz fordulok, akit nem hiszek létezőnek.
Kényelmes dolog hinni, elfogadni egy vallás harmatgyenge téziseit és nem használni az agyunkat, nem kételkedni, nem vizsgálódni, lemondani mindarról, amire az emberi elme képes. Én is kaptam készen egy Róm. Kat. konzervet, amiből szemezgettem úgy kilenc éves koromig. Később felismertem, hogy ilyen doboz van még a polcon több száz és mindegyikre az vagyon írva, hogy EZ A TUTI. Papokat nem csak ismerek, hanem baráti viszonyban is voltam egyikkel másikkal. Seregély Istvánnal is nagyon jó, alkotótársi viszonyban voltam, amíg Kőszegen volt egri érseksége előtt. A bibliát felületesen ismerem, leginkább akkor forgattam, amikor azt nem nézték jó szemmel.
Alkotó
Lizett
Regisztrált:
2010-11-04
Összes értékelés:
308
Időpont: 2011-01-11 23:39:07

Régen volt Istenbe vetett hit ami sok mindent össze tartott.( Példának:Lásd:Házi áldás)Ma kevés ember mondja azt,hogy vallásos.Legtöbben meg kérdőjelezik a létét,de ha komoly gond van akkor mindjárt a száján van, hogy:Istenem segíts!Istenem csak most segíts!
"Ha csak akkora hitetek lesz is mint a mustármag...nem lesz nektek semmi sem lehetetlen."
Ha az ember önmagában nem bízik akkor, hogy lenne hite olyanban aki láthatatlan?
A hit veszett el az emberek között az egymásba vetett hit.
Ha az ember a saját atyja fiába nem hisz, hogy hinne Istenben?

Szenior tag
Regisztrált:
2010-09-12
Összes értékelés:
3372
Időpont: 2011-01-11 22:09:12

Kedves Arany,
én semmiképp sem hibáztatom istent, mert nemigen hiszem, hogy van. Bár lenne...

Nem ítélkezem Biblia, vallás, és mások fölött, de véleményem azért lehet róluk...
Mert olvasgattam ezt-azt, és beszélgettem papokkal, ahogy az említett vitában ez szóba is került.

Nincs bajom a hívőkkel, tiszteletben tartom a hitüket, irigylem is talán... De talán kissé túlzás azt hinni, hogy hit nélkül az ember már csak gonosz vagy gazember lehet...
Szenior tag
dpanka
Regisztrált:
2007-11-07
Összes értékelés:
5440
Időpont: 2011-01-11 17:39:44

Arany! Istenemre mondom irigyellek! Én sosem voltam, s nem is leszek vallásos. De minden tisztelem azoké, akik úgy gyakorolják a ezt a szent dolgot ahogyan látom, hogy te is teszed! Bárcsak több ilyen embert ismernék. De ritka, mert a legtöbb álszent. Jaj nem nyalakodni akarok, de ezt le kellett írnom!
Barátsággal panka!
Szenior tag
Regisztrált:
2010-09-12
Összes értékelés:
3372
Időpont: 2011-01-11 17:00:29

Kedves Bödön,
az istenhitről nem érdemes vitatkozni, ilyen keretek között semmiképpen. Amit magyarázatként elmondtál ugyanis, az kizárólag az istenhívőknek jelenthet valamit, nem is mondom, hogy választ, mert azért ahhoz is logika kellene...Egy hívő is elvárhatja a logikát.Ez az egyház meséje.(Ki írta a bibliát? A tekercseket?) A papság azonban semmivel sem áll közelebb istenhez,mint bármelyikünk, sőt évezredek tapasztalata mutatja, hogy mindig saját elképzeléseit közvetítette felénk, egyszerű emberek felé, jól felfogott érdekei alapján.Nekik nem kell hinni. De akkor ki állíthatja, hogy ő igenis tudja, hogy van isten?
Csak hiszi? Hát igen, nem véletlen a mondás, hinni a templomban kell.
Hogy mégis milliók akarnak hinni valamiben, a filozófia és pszichológia szerint az ember alapvető lelki szükséglete, gyarlósága, félelmei, stb. miatt. Lehet bármilyen erős és kigyúrt akár...
Szenior tag
dpanka
Regisztrált:
2007-11-07
Összes értékelés:
5440
Időpont: 2011-01-11 16:57:23

Nó én így látom kedves Bödön. Valamint még annyi, hogy amit Isten teremtett omlik össze, megváltoztak a családon belüli szerepek. Felborultak az emberi értékek. Az erkölcs feledésben. nincs megértés és összetartozás. Miért? mert az anyagi mércében mérik a jót. stb stb stb hiszen Te is tudod.
Gondoltam leírom.
Barátággal Panka!
Szenior tag
dpanka
Regisztrált:
2007-11-07
Összes értékelés:
5440
Időpont: 2011-01-11 16:49:19

Gyerek voltam még amikor utoljára ezen meditáltam a társaimmal. Én teljesen tudatlan voltam akkor még minden vallással kapcsolatos témában. Csak annyit tudtam, amit hallottam, hogy Isten jó, mert megbocsátja bűneinket. Mire én: ha olyan jó, akkor miért van háború éhezés és a sok rossz? Bevallom azóta sem kaptam választ. Bár nem is igazán kerestem. Annyi bizonyos, hogy még a mai világban is születnek egyházak mai néven, mindenféle gyülekezetek, kik így vagy úgy de hisznek valamiben, azaz úgy látom, próbálnak hinni a jóban, ám a saját életükben még sem törekednek, hisz a bűnök néhány ima elmondása, vagy különböző rituálék után megtisztulást adnak... bonyolult összetett kérdés. egy biztos olyan káosz van, hogy lassan már a mesének sem hisznek az emberek. Szerintem a jó egyre ritkábban győzi le a gonoszt. s ez lesz az emberiség veszte. Hiszen annyi gonoszság van amiről nekünk fogalmunk sincsen mert kié a hatalom????
Alkotó
Regisztrált:
2010-10-11
Összes értékelés:
2692
Időpont: 2011-01-11 16:12:34

válasz Bödön (2011-01-11 12:40:42) üzenetére
A Biblia létezik, csak az a baj vele, hogy nem a XXI. század emberének íródott, és most már inkább hátrány, mint előny, egy esetleges hit kialakulása szempontjából.
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10490
Időpont: 2011-01-11 14:40:39

válasz antonius (2011-01-11 09:19:32) üzenetére
ja, Einstein pl. hívő volt. Mit bizonyít ez? Te meg nem. Gondolod, h ez viszont bizonyíték?
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10490
Időpont: 2011-01-11 12:40:42

válasz szusi (2011-01-11 11:20:35) üzenetére
Akár akarjuk, aár nem, a Biblia, ez a "mese" már létezik. Azért van rá szüksége annak, akinek szüksége van rá, hogy a mese-elemekből kiszűrje az igazságot. Egész eddig erről beszéltem, csak ismételni tudnám magamat. Viszont én enm azzal a céllal írtam a cikket, h Isten létéről, vagy nem létéről vitatkozzunk. Erről egy ateista, és egy idealista úgyse tudja egymást meggyőzni soha, hanem azért, hogy bebizonyítsam: van a kérdésekre válasz, de ahhhoz, h valaki elfogadja a válaszokat egyikben, vagy másikban feltétlenül hinnie kell. Attól kezdve a vaslogika...
Alkotó
Regisztrált:
2010-10-11
Összes értékelés:
2692
Időpont: 2011-01-11 11:20:35

válasz Bödön (2011-01-11 10:52:12) üzenetére
Bödön, mi szükség van egy olyan mesére ami tök hihetetlen és ezer kérdést generál már egy 5 éves gyereknek is, amire senki, soha nem tud kielégítő választ adni. Ez szerintem ma már, inkább eltávolítja Istentől és az egyháztól az embereket, mint bevonzza.
Azt írod, nem a mesében van az igazság, hanem hol? És ha nem ott, akkor újra a kérdés, mi végre a mese?
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10490
Időpont: 2011-01-11 10:52:12

válasz szusi (2011-01-11 08:41:58) üzenetére
szusi, egy kertben sok gyümölcs lehet még az almán kívül. De mondom: EZ A RÉSZE MESE!
Hogy Isten miért teremtette a világot, milyen lesz az "öröklét", hány évesen "élünk tovább" stb. -ezek I. titkai. Ha hisszük, h van, létezik, akkor nem nehéz belátnunk, h lehetnek titkai, mint, ahogy a szülő sem mondja meg pl. bizonyos kor előtt a gyerekének, hogy születik a kisbaba. Ha nem hiszünk, akkor viszont a kérdés nem kérdés.
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10490
Időpont: 2011-01-11 10:40:51

válasz antonius (2011-01-11 09:14:09) üzenetére
Az oroszlánok, a tigrisek, a sakálok füvet esznek. Mert maga az alaptörténet mese, nem? Az igazsága nem ebben van, ugye, S ezzel akkor nem is lehet cáfolni, nemdebár?
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10490
Időpont: 2011-01-11 10:37:02

válasz antonius (2011-01-11 09:19:32) üzenetére
Igen, ezt már tudom. De a felsorolás mit is bizonyít? Talán nincs ugyanennyi idealista is?
Egy sztori jut erről eszembe. Sz. "Csonti" a nagy mesteredző játszott a "Dikival" Kinn volt a labda, kiáltotta egy ütésnél a Doki. Dehogy volt kinn, nézd meg a helyét. A gyerekeim életére esküszöm, hogy kinn volt. Én meg az én gyerekeim életére, hogy benn. Neked hány gyereged van? Három. Akkor én nyertem, mert nekem meg négy. Üdv és kösz: én
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10490
Időpont: 2011-01-11 10:30:42

válasz antonius (2011-01-11 09:19:32) üzenetére
A jegyzet megírásával nem az volt a célom, hogy minél több ateista és idealista tudóst, filozófut, irót, stb soroljak fel. Ezért tettem zárójelbe. De köszünöm a felsorolást, mindegyiket érdemes olvasgatni!
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10490
Időpont: 2011-01-11 10:27:17

válasz szusi (2011-01-11 08:41:58) üzenetére
A mesék igaz történetek. Nem az bennük az iagzság, hogy a gonosz boszorkának varázstükre volt, ez benne a mese. Amit a mese mondani akar, (a mese igazsága) -hogy a jók a legvégén boldogok lesznek, a rosszak pedig elnyerik méltó büntetésüket. A Bibliában leírt történeteket e szerint kell értelmezni. A Hófehérke mesé kapcsán se mondjuk: milyen hülyeség, nincsenek is boszorkák. Így a Biblia kapcsán se érdemes megkérdezni, hogy került oda a kígyó, s hogy keletkezett az emberiség, ha az első emberpárnak csak két fiúgyereke volt, s Káin megölte Ábelt.
Alkotó
antonius
Regisztrált:
2009-06-30
Összes értékelés:
2575
Időpont: 2011-01-11 09:19:32

F: Ateista írók:
Douglas Noël Adams (1952-2001) író
Isaac Asimov (1920-1992), amerikai sci-fi író
Charles Bukowski (1920-1994), amerikai költő
Arthur C. Clarke (1917-2008), amerikai sci-fi író
de Sade márki (1740-1814), francia író
George Eliot (1819-1880), angol írónő
Nadine Gordimer (1923-) Nobel-díjas írónő
Robert Graves (1895-1985), angol költő, író
Harry Harrison (1925-), sci-fi író
Robert Heinlein (1907-1988), amerikai sci-fi író
Pär Fabian Lagerkvist (1891-1974) Nobel-díjas író
Philip Larkin (1922-1985) angol költő, poeta laureatus
H. P. Lovecraft amerikai horror író
George Orwell (1903-1950) angol író
Harold Pinter (1936-2008), Nobel-díjas író (2005)
Salman Rushdie (1947-) az iszlám egyik legnagyobb kritikusa
José Saramago (1922-2010), Nobel-díjas író
Ja, és én.
Üdv. a
Alkotó
antonius
Regisztrált:
2009-06-30
Összes értékelés:
2575
Időpont: 2011-01-11 09:17:07

F: Ateista tudósok:
Julius Axelrod, Nobel-díjas (1970) biokémikus
William Bateson, biológus
Fred Hoyle, fizikus
Sir Hermann Bondi, fizikus
Subrahmanyan Chandrasekhar, Nobel-díjas (1983) indiai fizikus, csillagász
William Kingdon Clifford, angol matematikus
Vitalij Ginzburg, orosz Nobel-díjas (2003) fizikus
Peter Higgs, a Higgs-bozonok létezését felvető fizikus
Julian Huxley, evolúciós biológus, humanista
Frédéric Joliot-Curie, francia Nobel-díjas (1935) fizikus, Marie Curie veje
Linus Pauling, kétszeres Nobel-díjas (kémia-: 1954; béke-: 1962) kémikus, író
Ivan Petrovics Pavlov, orvos-biológus, a feltételes reflex felfedezője
Alan Turing, angol matematikus, a számítástechnika úttörője (univerzális Turing-gép)
James D. Watson, molekuláris biológus, a DNS társfelfedezője (Crickkel) orvostudományi Nobel-díj díjazottja (1962)
Alkotó
antonius
Regisztrált:
2009-06-30
Összes értékelés:
2575
Időpont: 2011-01-11 09:14:09

Szusi gondolatait folytatva, vajon mivel táplálkoztak ott kertben, az oroszlánok, a tigrisek a párducok, a leopárdok, a sakálok, und so weiter?
És ugye, nem lepődött meg nagyon a mindenható teremtő, amikor az általa létrehozott selejt, úgy viselkedett, ahogyan ő beprogramozta?
Az teista filozófusok felsorolása kissé szegényesre sikeredett. Segítek:
Holbach báró (1723-1789) francia fil.
Albert Camus (1913-1960) francia filozófus és Nobel-díjas író (1957)
Denis Diderot (1713-1784) francia fil.
David Hume (1711-1776) skót filozófus és történész
Mihail Bakunyin (1814-1876) orosz anarchista, filozófus
Ayn Rand (1905-1982) amerikai írónő és fil.
Jean-Paul Sartre (1905-1980)
Arthur Schopenhauer (1788-1860)
Bertrand Russell, (1872-1970)
Osho, Rajneesh Chandra Mohan Jain (1931-1990)
Friedrich Nietzsche (1844-1900)
Alkotó
Regisztrált:
2010-10-11
Összes értékelés:
2692
Időpont: 2011-01-11 08:41:58

Onnantól értem, hogy elengedte a kezünket, hogy csináljunk azt, amit akarunk. Odáig viszont nem. Egyáltalán miért teremtette a világot? Mi célból? Felnőttként teremtette meg az első emberpárt, testileg olyannak, amilyenek ma vagyunk. Szaporodásra, evés, ivásra. Kérdés: milyen "életkortól" életek ők örökké? Mit ettek, ha még almát sem volt szabad. Ha nem volt szabad almát enni, miért teremtette Isten? Ha mindenki olyan jó volt abban a kertben, hogy került oda az a "rossz" kígyó? Eredendően a kígyó volt a rossz, nem az ember. Ha Isten mindet tud, akkor azt is tudta, hogy bűnözni fogunk, sőt tudta ezt az egész katyvaszt, ami most van.
Értem én azt, amit írtál a mese alapigazságáról, de ugye a mese az nem igaz történet, hanem mese.

Legutóbb történt

Árvai Emil alkotást töltött fel A tékozló fiú apja címmel a várólistára

sailor bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) tikkadásig című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Kertelő című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Csillaglesen című alkotáshoz

Ötvös Németh Edit alkotást töltött fel tikkadásig címmel a várólistára

Ötvös Németh Edit bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

eferesz alkotást töltött fel Kertelő címmel

eferesz bejegyzést írt a(z) Csillaglesen című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) a fenyegetőknek című alkotáshoz

szilkati alkotást töltött fel a fenyegetőknek címmel

sailor bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Csillaglesen című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Csillaglesen című alkotáshoz

mandolinos alkotást töltött fel Szergej Jeszenyin: Lengyelország címmel a várólistára

eferesz bejegyzést írt a(z) Ne simogass! című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) Valaha című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) Valaha című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Valaha című alkotáshoz

Vári Zoltán Pál bejegyzést írt a(z) Csillaglesen című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) furcsa árny című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Csillaglesen című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Csillaglesen című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Valaha című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Csillaglesen című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) Ne simogass! című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) Ne simogass! című alkotáshoz

Vári Zoltán Pál bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) Ne simogass! című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) Viszontlátás című alkotáshoz

Vári Zoltán Pál bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

Vári Zoltán Pál bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) Csillaglesen című alkotáshoz

Toplista

A Napvilág.Net hírei:

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjai

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjaiTüzesen süt le a nyári nap sugára... egy plüssjuhászra? Rá bizony. Aki amellett, hogy egy véres, forradalmi hangulatú, sebes sodrású kémtörténetbe csöppen, talán képes lesz újrafogalmazni a gondolatainkat Petőfi klasszikusáról. Fiókba az előítéletekkel, és lássuk, hogy boldogul Kukoricza Jancsi egy egészen más kontextusban!

2014. 10. 20. - Irodalom

 

thegpscoordinates.net

Zenit Futárszolgálat

Minden jog a szerkesztőség és a szerzők részére fenntartva! © 2004 - 2022