HONLAPUNK

Tagjaink Rólunk Szabályzat Kereső Statisztika Fórum Aktívak Gy.I.K.

ALKOTÁSOK

Cikkek Prózai művek Versek Receptek Ajánlják magukat Alkotók könyvei Hangos verstár Láncvers Verspárbaj

EGYÉB

Linkajánló Közös regény Emlékoldalak Főoldal
Napvilág Íróklub

Statisztika

Online tag: 0

Online vendég: 17

Tagok összesen: 1923

Írás összesen: 51418

RegisztrációregisztrációElfelejtett jelszóelfelejtett jelszó
Véletlen
Fórum

Utolsó hozzászóló:

szilkati
2021-05-05 17:43:01

Reklám

Naturánia - Mantova F?szerolaj Spray
Prózai művek / egyéb
Szerző: AlexFeltöltés dátuma: 2011-02-25

Némi apróért...


A nő koldult. Sápadt, megnyúlt arcán, fakón csillogó szemében, nyoma sem volt reménynek. Csak tartotta koszos tenyerét, lehajtotta fejét, amelyet egy rongyos kendővel védett az aluljárót átjáró huzattól és csendben várt. Ölében egy alig egy éves gyermeket tartott. A gyermek halkan nyögdécselt karjában. Mind a ketten fáztak, hiszen már órák óta ültek ott, szinte mozdulatlanul. A tenyerében alig pár apró hevert, ami még reggelire sem volt elég.
Mindennap ugyanaz. Reggel hosszú órákba telik, mire annyi összegyűlik a markában, hogy valami ehetőt vegyen a kicsinek. Mindennap ülnek a hidegben, a fagyban az aluljáró viszonylagos védettségében, arra várva, mikor támadják le őket a rendőrök, mikor bántják az emberek. Sose marad egy helyen sokáig. Előbb-útobb feltűnik valakinek, és ezt nem kockáztathatta. Egy gyermeket már elvettek tőle a hatóságok. Hiába próbálta kideríteni hova került, mi lett vele, senki nem mondott neki semmit. Aztán feladta. Belefáradt. Évek teltek el hírek nélkül. Lassan beletörődött. Mi más tehetett volna? Valószínűleg már régen örökbe fogadta valaki.
Ezen aztán sokat gondolkozott. Hiányzott neki a kislánya, mintha csak a szívének egy darabját tépték volna ki, de valahol legbelül érezte, hogy sokkal jobb sors vár rá, mint amit ő valaha is biztosítani tudna neki. Néha, a rosszabb napokon, az is megfordult a fejében, hogy a kisfiát is hagyja, hogy elvegyék tőle. Hogy addig marad egy helyen, amíg feltűnik valakinek, érte jönnek. Akkor talán neki is lenne esélye egy szebb életre.
Szorosan magához ölelte gyermekét. Érezte, hogy a kisfiú teste reszket a hidegtől. Igyekezett saját ruháival is betakargatni, hogy testével is melegíteni tudja. Végül úgy döntött nem vár tovább. Már elég pénzt gyűjtött, hogy valamit vehessen a közeli boltban, ahol vásárlás közben kissé át is melegedhetnek.
Ahogy felállt, a kisfiú hangosan felsírt. Hamarosan melegben leszünk - motyogta, de inkább csak magának. A kisfiú elhallgatott és becsukta a szemét. A nő gyors lépésekkel haladt, igyekezett a legrövidebb úton odaérni. Az emberek kitértek előle, mogorván morgolódva, hogy nem figyel, meg mire ez a nagy rohanás, de nem foglalkozott velük. Most nem. Érezte kisfia hideg testét bőrén és tudta, hogy baj van. Rohant amennyire csak bírt. Kezéből az aprók a földre potyogtak, de most nem törődött ezzel sem. Kisfia teste elernyedt karja között, már nem reszketett, nem nyögdécselt.
Kétségbeesetten állt meg. Annyiszor járta már be az útvonalat, most mégis tanácstalanul nézett körbe. Kihalt utcában állt, körülötte nem volt egy lélek sem, akitől segítséget, útbaigazítást kérjen. Megrémült. Leült, kivette öléből mozdulatlan kisfiát és lefektette a földre. Dörzsölgette mellkasát, masszírozta, rázta. Könnyei záporesőként potyogtak az élettelen gyermek testére. Könyörgött, sírt, üvöltött, de a gyermek nem mozdult.
A levegő egyre hűvösebbre fordult. Az égen hatalmas felhők gyűltek össze, a szél felkerekedve apró hópihéket táncoltatott a levegőben. A nő átölelve kisfiát, egy elhagyott ház falának dőlve feküdt a földön. Már nem sírt, nem könyörgött. Sápadt, megnyúlt arcán nem volt fájdalom, szomorúság. Fakó szemében örökre kialudt a fény. Mire leszállt az est, az egyre nagyobb pelyhekben hulló hó, fehér, hideg takaróval borította be őket.

Ennek az alkotásnak a tetszésátlaga: 5

Alkotó
Regisztrált:
2011-02-10
Összes értékelés:
400
Időpont: 2011-02-27 21:14:23

Igen Tibor, ez így van...de akiknek ez hasznára lenne, azt ilyen könyen nem lehet magához tériteni.
Örülök, hogy olvastad. Alex
Alkotó
Regisztrált:
2011-02-10
Összes értékelés:
400
Időpont: 2011-02-26 21:25:37

Kedves Hozzászólok!
Érdekes vita parázslott fel..és azt hiszem mindegy is az álláspontok, vagy nézetkülönbségek. Történeteim megtörtént események. Szociális munkásként olyan dolgokat látok és tapasztalok, amit talán a legtöbb ember még elképzelni sem tud. Az oly sokatok által emlegetett szociális háló pedig sajnos, nem csak közép-kelet Európában, de bizony nyugatabbra is egyre lukasabb, és sok egyébbel átszőtt, de az egyre több rászoruló érdekeit, már nem nagyon képes képviselni.
Sose firtatom, hogy történeteim szereplői milyen döntések utján jutottak arra a sorsra ahol épp vannak, és mivel nem vagyok a helyükbe nehéz is lenne elmondani lenne-e más lehetőségük, választásuk (külső szemlélőként, nyilván azt mondanám, hogy lenne, de nem biztos hogy ezt abból a nézőpontból is így gondolnám). Csak elfogadom és leírom, ami velük történik - és szomorú, hogy ebben a civilizált 21 században, ezek az esetek nem egyedinek számitanak.
Köszönöm mindenkinek, hogy elolvasta!
Alex
Szenior tag
Regisztrált:
2007-01-30
Összes értékelés:
471
Időpont: 2011-02-26 18:57:34

Én nem akartam Alexet bántani, tényleg. A története természetesen korrekt, megtörténhet, meg is történik. Egyébként éppen azok miatt a problémák miatt alakult ki a vitátok, amiről az előbb beszéltél. Persze azt is könnyű mondani, hogy a nő "világra pottyantja" a gyereket, de azért ez nem csak a nők döntése.
Ebben az esetben akkor sem tudom nem a novellában ábrázolt illetőt "hibáztatni", mert a gyermek halálát az ő hibájának tartom.

Miléna
Szenior tag
dpanka
Regisztrált:
2007-11-07
Összes értékelés:
5458
Időpont: 2011-02-26 18:24:31

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
válasz Miléna (2011-02-26 18:09:42) üzenetére
Kedves Miléna!
Amit leírtál az tényleg úgy igaz. Ám amit Alex leírt, az olyan mély problémákat és érzelmeket rejt, hogy az ember elgondolkodik rajta. S ha ezt teszi akkor a látszat mögé is belelát. Amit nem nevezhetünk "eredményes támadásnak a könnycsatornák után". Hisz Alexet nem vádolhatják ezzel, csupán csak azért mert leírt egy sorképet. Amit valaki így, valaki úgy lát. Érzései és tapasztalatai és meglátása alapján. Remélem megértesz!
Barátsággal Panka!
Szenior tag
dpanka
Regisztrált:
2007-11-07
Összes értékelés:
5458
Időpont: 2011-02-26 18:15:38

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
válasz antonius (2011-02-26 17:42:25) üzenetére
A szerzőt nem, az igaz. De a nőt idiótának tartottad. Honnan tudhatod, hogy felelőtlenül szülte a gyermekét? Néha láss a látszat mögé, és akkor talán nem így ítélkezel. Ne akard, hogy felsoroljam mi kell ahhoz, hogy valaki ilyen helyzetbe kerüljön, mert az igen csak nem vetne jó fényt az általad dicsért társadalmi értékeinkre. Amely nem más, mint olyan szociális háló, ahova a társadalom által csapdába esett emberek is (!) kerülhetnek... ártatlanul.
Véleményt formálhatsz, jogod van hozzá. Ám nekem is jogom van hozzá, hogy lássam milyen inditatásból teszed, igaz megtartom magamnak mert sértené az önérzeted!
Még valami: egy nő sosem "pottyantja" gyermekét... csak világra hozza, megszüli egy olyan világra...
Szenior tag
Regisztrált:
2007-01-30
Összes értékelés:
471
Időpont: 2011-02-26 18:09:42

Egyébként én is antonius véleményével értek egyet. Számtalanszor látni aluljáróban gyerekkel ücsörgő nőket, akik kihasználják, hogy ott van velük a gyerek, énekeltetik, a gyerek is kéreget. Szerintem ennél a sorsnál még az árvaház is jobb. Ez tényleg nem más, mint a kiskorú veszélyeztetése.
A nőnek mérlegelnie kellett volna, hogy adott körülmények között tényleg az lenne a jobb a gyermekének, hogy elveszik tőle, nem pedig az, hogy megfagy vele az utcán.
Nem arról van szó, hogy ne történne ilyen, mert megtörténik. Inkább azon kellene elgondolkodni, hogy hol van az ilyen felnőttek felelősségérzete.
A történetet egyébként jó vitaindítónak tartom.

Miléna
Alkotó
antonius
Regisztrált:
2009-06-30
Összes értékelés:
2578
Időpont: 2011-02-26 17:42:25

válasz dpanka (2011-02-26 16:47:48) üzenetére
Ne csúsztass Panka! Nem a szerzőt tartottam idiótának, hanem a nőt, aki felelőtlenül a világra pottyantja a gyerekeit a társadalom terhére, aztán annyi esze sincs, hogy kihasználja az adott lehetőségeit a gyereke életbetartásához. Ez kiskorú veszélyeztetése, amit az én fogalmaim szerint normális ember életkörülményektől függetlenül nem követhet el. Ha igen, akkor pedig büntetendő.
Olvass kétszer, ha egyszer nem elég, de ne csúsztass.
A véleményem leírásához nincs kevesebb jogom, mint neked, ezért, ahogyan eddig is, ezentúl megteszem, ha úgy tarja kedvem.
Szenior tag
dpanka
Regisztrált:
2007-11-07
Összes értékelés:
5458
Időpont: 2011-02-26 16:47:48

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
válasz antonius (2011-02-26 16:19:19) üzenetére
A másik, miért baj neked, ha valaki erről ír? Mi jogon tartod idiótának??? Olyan világban élünk, hogy bárki bármikor utcára kerülhet. Tetszik vagy nem tetszik ez van. Ha megkérhetlek a gúnyos megjegyzéseidet(Te megelégszel azzal, hogy ilyen írásokkal is eredményes támadásokat intézhetsz egyes könnyzacskók ellen, akkor hajrá! a.) tartsd meg magadnak, mert ezzel minket olvasókat sértesz!
üdv p
Szenior tag
dpanka
Regisztrált:
2007-11-07
Összes értékelés:
5458
Időpont: 2011-02-26 16:47:33

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
válasz antonius (2011-02-26 16:19:19) üzenetére
Antonius!
Már megbocsáss! Hol élsz? Nem látsz? Igenis, van ilyen. Még itt a hazánkban ebben a szeretett hazánkban is előfordulhat. Bárkivel. Bármikor! Nem is olyan rég a hírekben is hallható volt egy hajléktalan nő aki az utcán szülte meg második gyermekét. Sőt, ha hiszel nekem akkor elhiheted saját szememmel láttam gyermekkel kolduló asszonyt. Még adtam is neki pénzt, nem is egyszer!!! Jó neked, hogy mindezeket nem érzékeled és nem látod. Ahogyan azt sem, hogy családon belül hányan éheznek fagyoskodnak. Csupán csak azért nem látod, mert talán nem is akarod. Vagy mert tán olyan jó körökben élsz. Nem tudhatom. folyz köv.
Alkotó
antonius
Regisztrált:
2009-06-30
Összes értékelés:
2578
Időpont: 2011-02-26 16:19:19

Már megbocsáss, de Te tényleg nem találkoztál még normális emberekkel, csak idiótákkal, akik oktalan állat módjára szülik bele a gyerekeket a világba, aztán ugyanolyan oktalan módon megfagynak velük az utcán? Ha egy más korba helyezed és nem Európa közepére, akkor nem szólnék. De, ha egy most, és itt élő embernek nincs annyi felelősségérzete, hogy akkor hozzon világra egy gyereket, ha arról gondoskodni képes, még mindig nem kell olyan sötétnek lennie, hogy ne tudja, mi az a szociális háló, mi az, az anyaotthon, mi az a Vöröskereszt, mi az a Karitász, és a többi egyházi és világi szervezet, akik arra szerveződtek, hogy segítsenek a rászorulókon. Nem igaz, hogy egy fiatal anyának meg kell fagynia a gyermekével az utcán. Egy európai társadalom ezt nem hagyja. A miénk sem.
Most sem tudok mást mondani, mint azt, hogy hamis a kép, nem ilyen a világ. Persze, ha Te megelégszel azzal, hogy ilyen írásokkal is eredményes támadásokat intézhetsz egyes könnyzacskók ellen, akkor hajrá! a.
Alkotó
Regisztrált:
2011-02-10
Összes értékelés:
400
Időpont: 2011-02-26 12:01:02

válasz Rozán Eszter (2011-02-26 11:36:28) üzenetére
Köszönöm Rozália, hogy olvastad.
Alex
Alkotó
Regisztrált:
2011-02-10
Összes értékelés:
400
Időpont: 2011-02-26 11:59:56

Köszönöm Daniella, sajnos az életnek van árnyoldala, de nem nagyon szeretünk mögé lesni. Örülök, hogy olvastad. Alex
Szenior tag
Rozán Eszter
Regisztrált:
2006-11-14
Összes értékelés:
7469
Időpont: 2011-02-26 11:36:28

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szia!

Megrázó történet. Ilyenkor nem lehet mit mondani. Szépen és művészien írtad meg.

Szeretettel: Rozália
Alkotó
Regisztrált:
2011-02-10
Összes értékelés:
400
Időpont: 2011-02-26 09:55:49

válasz Lenabuci (2011-02-26 08:35:39) üzenetére
Akkor kifejezetten örülök, hogy elolvastad.
Köszönöm:
Alex
Alkotó
Lenabuci
Regisztrált:
2009-01-11
Összes értékelés:
258
Időpont: 2011-02-26 08:35:39

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Rettenőten szomorú és sajnos rettentően valóságos.
Szégyellem magam, de az ilyen történetektől távoltartom magam. És főleg, azt is, hogy nem tudok mit kezdeni magával ezzel a valósággal se....
Gyönyörűen írtad le, bátor vagy és jól látod a szomorú valóságot!

Gratulálok, de vigyázz a lelkedre!


L
Alkotó
Regisztrált:
2011-02-10
Összes értékelés:
400
Időpont: 2011-02-26 06:40:33

válasz dpanka (2011-02-26 06:23:55) üzenetére
Örülök Panka, hogy itt jártál!
Alkotó
Regisztrált:
2011-02-10
Összes értékelés:
400
Időpont: 2011-02-26 06:38:47

Köszönöm neked is Mistletoe!
Alkotó
Regisztrált:
2011-02-10
Összes értékelés:
400
Időpont: 2011-02-26 06:38:05

Köszönöm Rita mindazt amit le sem írtál :-)
Alex
Alkotó
Regisztrált:
2011-02-10
Összes értékelés:
400
Időpont: 2011-02-26 06:36:18

válasz Selanne (2011-02-25 20:58:16) üzenetére
Selanne, köszönöm, igyekszem átadni a töréteneteket úgy ahogy látom, tapasztalom, mégha ezek a történetek nem is olya vidámak. Köszönöm, hogy olvastad.
Alex
Szenior tag
dpanka
Regisztrált:
2007-11-07
Összes értékelés:
5458
Időpont: 2011-02-26 06:23:55

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Hú ráz a hideg... fút végig a hátamon. Összeszorul a szívem.
panka
Szenior tag
Regisztrált:
2009-01-04
Összes értékelés:
8286
Időpont: 2011-02-25 20:58:16

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *Szia!

Megfagytam, én magam is most. Egy anya harca, a mindennapokban az életért, a betevőért.
A szó, szoros értelmében. Belehelyezkedtem teljesen, azt hiszem velük haltam ...

Szeretettel:Selanne

Legutóbb történt

sailor bejegyzést írt a(z) ringattak az elképzelések című alkotáshoz

Marcsy bejegyzést írt a(z) ringattak az elképzelések című alkotáshoz

pusztai bejegyzést írt a(z) Rigómadár című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) A hold című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Az öcsém, meg én című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) Rigómadár című alkotáshoz

pusztai alkotást töltött fel Rigómadár címmel a várólistára

sailor bejegyzést írt a(z) ringattak az elképzelések című alkotáshoz

hundido bejegyzést írt a(z) Egy szülő panasza című alkotáshoz

hundido bejegyzést írt a(z) Lumba és az oltás című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Holland hazugság 4. című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Radnótiról - gyermekszemmel, őszintén című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Radnótiról - gyermekszemmel, őszintén című alkotáshoz

Madár bejegyzést írt a(z) Reggelre hófehér lett című alkotáshoz

Madár bejegyzést írt a(z) A fehér ház című alkotáshoz

Marcsy bejegyzést írt a(z) ringattak az elképzelések című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) craartáH! - Hála vers című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Holland hazugság 15. című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) A lajtorja 83. című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Szuszimuszi és a rovarok című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) Lumba és az oltás című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) Fürtöskacagó melodikus című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) A fehér ház című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) Kilógok a sorból című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) Nem magamat dalolom című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) Egy szülő panasza című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) eltakar című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) Himpér álmok vajíze című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) Nyafi és Pliccsplaccs oltást kap című alkotáshoz

ElizabethSuzanne alkotást töltött fel Szuszimuszi és a rovarok címmel a várólistára

Ötvös Németh Edit alkotást töltött fel Az öcsém, meg én címmel a várólistára

sailor bejegyzést írt a(z) A madár és én című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Nem magamat dalolom című alkotáshoz

gleam bejegyzést írt a(z) Szerelem (haiku) című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) craartáH! - Hála vers című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) A lajtorja 83. című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) A lajtorja 83. című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) A lajtorja 83. című alkotáshoz

Toplista

A Napvilág.Net hírei:

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjai

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjaiTüzesen süt le a nyári nap sugára... egy plüssjuhászra? Rá bizony. Aki amellett, hogy egy véres, forradalmi hangulatú, sebes sodrású kémtörténetbe csöppen, talán képes lesz újrafogalmazni a gondolatainkat Petőfi klasszikusáról. Fiókba az előítéletekkel, és lássuk, hogy boldogul Kukoricza Jancsi egy egészen más kontextusban!

2014. 10. 20. - Irodalom

 

thegpscoordinates.net

Zenit Futárszolgálat

Minden jog a szerkesztőség és a szerzők részére fenntartva! © 2004 - 2021 (Honlapkészítés: Mirla Webstúdió)