HONLAPUNK

Tagjaink Rólunk Szabályzat Kereső Statisztika Fórum Aktívak Gy.I.K.

ALKOTÁSOK

Cikkek Prózai művek Versek Receptek Ajánlják magukat Alkotók könyvei Hangos verstár Láncvers Verspárbaj

EGYÉB

Linkajánló Közös regény Emlékoldalak Főoldal
Napvilág Íróklub

Statisztika

Online tag: 0

Online vendég: 11

Tagok összesen: 1951

Írás összesen: 53244

ÚJ HONLAPUNK IDE KATTINTVA ÉRHETŐ EL!
Véletlen
Fórum

Utolsó hozzászóló:

Árvai Emil
2022-12-31 16:54:16

Reklám

Prózai művek / egyéb
Szerző: BödönFeltöltés dátuma: 2011-03-18

A nyolc boldogság 1.Jelanek Bozsó szerelmei

"Boldogok a lelki-szegények, mert övék a mennyek országa"
(Máté evangéliuma 5.7)


Jelanek Bozsó nem hitte volna, hogy még egyszer az életben szerelmes lesz. Egyszer már volt 15 éves korában és az elég volt. Elég volt a szégyenből, a testi-lelki kínokból, a megaláztatásokból. Szerelme nem teljesedhetett ki. Fogolyként élt, falak, rácsok zárták el a külvilágtól, így csak az ablakból, a rácsok mögül láthatta szív-szerelmét, ahogy minden nap kétszer elhalad az épület előtt: reggel, amikor iskolába megy, s délután, amikor kijön az iskolából és hazafele tart a szemközti járdán barátnőivel. Egyszer ez a tündér felnézett a második emeleti ablakra, észrevette Bozsót, rámosolygott. Bozsó attól kezdve fülig szerelmes volt a nevesincs lányba. Megragadta képzeletét törékeny szépsége, selymes szőke haja, mosolygós kék szeme.
Kora reggel már az ablakban csüngött, leste, várta. A gyerekek kinevették. A gyerekek kegyetlenek. Kerscsen Totya versikét skandált a háta mögött:

"Ottan megy a lapos-begy, nyálad csorog Jelanek"

A versike igazat beszélt, Bozsónak tényleg kicsordult a nyála, amikor a szőke lányt meglátta, és még rosszabb dolog is történt esténként az előkúszó kínzó magányban és kísértésben, villanyoltás után. Elszánt harcok színtere volt az ágy. Az ördög gyakran győzött a csatákban, gyakrabban, mint a fiú. Bozsó reszkető tagokkal, csatakosra izzadt testtel ébredt hajnalban, pizsamában rohant le a kápolnába, a kereszt elé borult, Jézust kérte, a menny királyát, hogy bocsásson meg gyengeségéért, és könyörüljön rajta.
Isten jó ideig nem látszott észrevenni a fiú szenvedését. Végül megoldódott a probléma. Nem Isten volt könyörületes, úgy tűnt, hanem az idő. Eljött ugyanis a nyár, vége lett az iskolának, a gyerekek nem rajzottak most már a környéken. A vakáció véget nem érő hónapjaiban Bozsó hiába várakozott az ablakban nap, mint nap, s a szőke lány a szeptemberi iskolakezdésnél sem került elő. Soha többet nem látta őt Bozsó. Alkalmasint kijárta a nyolcat, és középiskolába ment továbbtanulni. A távszerelem lassacskán kimúlt, a viharos érzelmek elcsitultak, majd megszűntek.

Az új szerelem három nappal Bozsó 17 éves születésnapja után kopogtatott. Hasonlóképpen kezdődött a korábbihoz. Május volt, sütött a nap, virágillattal és madárdallal volt tele a levegő. A fiú az ablakban bámészkodott, amikor hirtelen meglátta az új lányt. A lány a Vizivárosi átjáró felől jött, ugrabugra kölyökkutyát sétáltatott. A kiskutya elszaladt, a lány utána sietett. Ennyi történt, szemernyivel sem több, de Bozsó szívében oly váratlanul, hogy maga is meglepődött rajta, kigyúlt a rég elhamvadt láng. Szerelem volt első látásra, nagybetűs, viharos, lobogva égő, testet, lelket megrázó érzelem. Félelmekkel teli várakozás következett, reszketős este, hideglelős éjszaka, látja e még őt, vagy örökre eltűnik vágyálmai kék egéről? Másnap azonban a sötét felhők szétoszlottak, a lány pontban háromkor megjelent az ablak alatt, és megint ugyanazon a részen, a komor épület előtti túlsó járdán sétáltatta a kutyust. De még egy váratlan s örömteli dolog is történt akkor: felnézett észrevette a fiút, rámosolygott, és ez jóval több volt, mint amit Bozsó egyáltalán remélni merhetett. A következő nap megint jött, és a fiú erőt véve gyávaságán, félszegen leintegetett neki az ablakból. A lány, láss csodát, felemelte a kezét, s visszaintett! Ezt követően három napig semmi nem történt, látták egymást, mosolyogtak egymásra, ám ez volt minden. A negyedik nap péntek volt és tizenharmadika. A lány kutya nélkül érkezett, és anélkül, hogy felnézett volna az ablakra, ahonnan Bozsó sóvárogva leste, átvágott az úttesten, a kapuhoz sétált és becsöngetett. Néhány hosszú, hosszú perc telt el, Bozsó szája sarkán kicsordult a nyál a várakozásban, majd nyílt az ajtó és belépett rajta ő.
-Szia, -mondta kedves, közvetlen hangon. -Tóth Noéminak hívnak, ismerkedjünk össze.

Noémi ettől kezdve minden nap meglátogatta a fiút. Lementek az intézet kertjébe, leültek egy padra a tavacska mellett, és nagy komolyan beszélgettek a világ dolgairól.
-Rosszak a gyerekek, -mondta Bozsó egyik meghitt beszélgetésük alkalmával. Félig a lány felé fordult, térdét a lány térdéhez nyomta, kezét Noémi kezére tette. A lány nem vette el az övét, figyelmesen nézett a fiúra.
-Csúfolnak mindig, -folytatta Bozsó. -Minden nap imádkozom Istenhez, hogy legyenek jók most már. Annyit kérlelem Őt, de nem hallgat meg, s nem is válaszol. Miért nem válaszol az Isten, Noémi?
-Válaszol, -mondta a lány mosolyogva. -Csak nem szavakkal. Magadban keresd a választ, belül keresd.
-A gyomromban?
-Igen, a gyomrodban. Mivel csúfolnak különben?
-Mivel? Hát avval,...avval, hogy szerelmes vagyok...szerelmes vagyok...beléd!
-Ne törődj velük! Én is szeretlek téged.
-Jaj de jó! Megpuszilhatom akkor a szádat?
A lány elhúzta a kezét, s arrébb fészkelődött a padon.
-Szeretlek, de én nem úgy szeretlek.
-Nem úgy? Mi az, hogy nem úgy?
-Nem szerelemmel szeretlek, csak szeretlek.
Bozsó felugrott, szemei elnyíltak. Puffadt, kövér képe szögletessé vált, száján hab türemkedett ki. A harag, a kétségbeesés, a gyűlölet eleven szobra volt a kistermetű, dagadt elmebeteg fiú.
-Eredj innen, -kiáltott rá Noémire. Menj a francba, te kis izé...te kis átverős, simlis kis izé..., soha többet nem akarlak látni!
A lány felállt, lesimította a ruháját.
-Ne haragudj rám, -kérlelte Bozsót. -Gyere, menjünk a kápolnába, imádkozzunk együtt Istenhez.
A düh, most már a fortissimmó erejével tört ki Bozsóból.
-Én nem imádkozom többet, érted?! És nem megyek veled sehova. Utállak, és utálom Istent is! Isten az ördög!

Sok nap telt el, tetőzött a nyár. A fiú állapota rosszabbra fordult, dühkitörései állandósultak Az orvosok fontolgatni kezdték, hogy zárt osztályon helyezik el. Hogy mi játszódott le benne, azt kezelőorvosa sem sejtette. Istennel szakított, az ördög viszont megkörnyékezte. Vad álmai voltak, ezekben az álmokban olyasmiket csináltak Noémivel, melyek a nappal tűnő óráiban szégyenérzettel, bűntudattal töltötték el. A gátak azonban egy idő után átszakadtak, és elsöpörték a bűntudatot. Bozsó attól kezdve nem röstellte már, amit a sötétben a lányra gondolva a takaró alatt magával művelt. Szíve hevesen dobogott, Noémi járt az eszében és a halál, azt képzelte, hogy Noémi a halál angyala, szentül hitt abban, hogy a halál Noémi képében eljön érte az egyik olyan alkalommal.
Aztán, ez egy másik éjszaka történt, furcsa látomása volt. Isten jelent meg az ágya előtt, s Isten nagyon hasonlított Jézus Krisztusnak ama képére, amit a fiú a képes Bibliából ismert.
-Gyere velem, -mondta Isten-Krisztus, s a keze után nyúlt. -Gyere, ne félj, elviszlek az én országomba, hogy lássad, milyen az! Ha jó leszel, odaveszlek majd, ott élhetsz majd te is az angyalok között örökkön örökké.
Ledobta takaróját, követte a látomás Istent. A falon keresztül kimentek, és szép, tágas, szabad mezőre értek. Kövér fű, árnyas fák, tarka virágok voltak a réten, és rengeteg szelíd állat, vadállatok, háziállatok vegyesen. A levegőben angyalok röpködtek, lányok táncoltak a tisztáson, s az egyik lányban, ahogy jobban megnézte, Noémire ismert.
-Táncolj velem Bozsó, -kiáltott rá Noémi, amint észrevette, hogy ott áll, s őt nézi.
-Gyere, gyere!

Lépett volna Bozsó, hogy táncolni menjen, de legyökerezett a lába. Álmokban gyakran történik ilyesmi. De vége is lett az álomnak egyszeribe, reggel lett, szürke, unalmas, közömbös reggel.
Aznap azonban nagyon nagy dolog történt, délután a szokott időpontban háromkor eljött Noémi!
-Haragszol még? -kérdezte mosolyogva, amikor belépett a terembe.
-Nem haragszom, -mondta Bozsó félszeg vigyorral.
-Akkor jó.
-És te, -kérdezte most a fiú, -te haragszol még rám?
-Én soha nem is haragudtam, -válaszolta a lány. -Jössz velem imádkozni a kápolnába?
-Jövök.

Attól a naptól kezdve újra jóban voltak. Beszélgettek a békanyáltól zöldes színű kicsi tó mellett az árnyas padon, nem törődtek a mögöttük felhangzó csúfondáros kiáltásokkal, a gúnyos nevetéssel. Később, alkonyatkor kéz a kézben felsétáltak a kápolnába, hogy Jézus-királlyal társalogjanak. Sok éven keresztül kitartott a kis apáca-lány és a beteg fiú barátsága. Egészen addig tartott, míg Bozsó az egyik télen meg nem fázott, és el nem vitte egy csúnya tüdőgyulladás.

Ennek az alkotásnak a tetszésátlaga: 5

Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10669
Időpont: 2020-02-20 07:57:11

válasz oroszlán (2020-02-19 11:35:43) üzenetére
Kedves Ica! Rszemrl az rm, h "idetvedtl" Ksznettel: n
Szenior tag
oroszlán
Regisztrált:
2012-04-25
Összes értékelés:
8797
Időpont: 2020-02-19 11:35:43

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Kedves Laci!

rlk, hogy idetvedt Ida, mert most olvashattam.
Hihetetlen llek-drma!

Szeretettel gratullok
Ica
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10669
Időpont: 2020-02-19 07:59:10

válasz Kőműves Ida (2020-02-18 20:32:35) üzenetére
Szia Ida! Ksznm, h jttl, s rlk, h tetszett! Szeretettel: n
Szenior tag
Regisztrált:
2012-03-29
Összes értékelés:
7108
Időpont: 2020-02-18 20:32:35

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szia Bdn!

Csak ide rtem vgl, ksznm a javaslatod.
Ez egy nagyon aranyos trtnet (tnyleg, nekem val):), st, meghat is. Kt MR nem gyerek, s MG nem felntt tkeresse, botorklsa...
Tetszik. Megyek is tovbb!

Szeretettel,
Ida
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10669
Időpont: 2011-03-29 08:24:10

válasz T. Pandur Judit (2011-03-28 19:20:22) üzenetére
Kedves Judit!

Nagyon aranyos vagy, hogy a rzsaszl nylshoz hasonltod a trtnet kibontakozst, nagyon szpen ksznm. rlk, h tetszett Neked, s, hogy elolvastad!

dvzlettel: n
Szenior tag
T. Pandur Judit
Regisztrált:
2008-10-21
Összes értékelés:
5606
Időpont: 2011-03-28 19:20:22

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Kedves Laci!

J trtnet, jl megrva! Szpen kibontottad, aprdonknt mutatva meg a trtnet teljessgt, mint ahogyan egy rzsaszl kinylik.
Tetszett, gratullok!

Judit
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10669
Időpont: 2011-03-21 08:29:31

válasz dpanka (2011-03-20 18:50:50) üzenetére
Kedves Panka! Ksznm az rdekldst, lesz folytats. A Biblia szerint 8 boldogsg van, teht nyolc kis trtnet lesz, ezek kapcsoldnak majd az idzetekhez: "boldogok a tiszta-szvek", "boldogok az irgalmasok", "boldogok, akiket ldznek" , stb.
Sok szeretettel dvzllek: n
Szenior tag
dpanka
Regisztrált:
2007-11-07
Összes értékelés:
5441
Időpont: 2011-03-20 18:50:50

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Tetszett! Mg nosztalgiztam is kicsit, mr mint az ablakon nzegetsem eszembe jutott :-) ja s persze az akit nztem.... na de van ilyen.
Lesz folytats? hisz ott a cmben az 1. szvesen olvasnm :-)
Bartsggal Panka!

Legutóbb történt

Kalocsa Zsuzsa alkotást töltött fel Szól a szív címmel a várólistára

black eagle bejegyzést írt a(z) Egy másik emlék - 11# novella című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) Egy emlék - 10# novella című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) A lajtorja 38. című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) A lajtorja 37. című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) A lajtorja 38. című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) A lajtorja 37. című alkotáshoz

Krómer Ágnes bejegyzést írt a(z) Az Ó és az Új című alkotáshoz

Krómer Ágnes bejegyzést írt a(z) Az Ó és az Új című alkotáshoz

Krómer Ágnes bejegyzést írt a(z) Az Ó és az Új című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) A lajtorja 36. című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) A lajtorja 36. című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) Az Ó és az Új című alkotáshoz

szilkati alkotást töltött fel Az Ó és az Új címmel

Bödön bejegyzést írt a(z) A lajtorja 155. című alkotáshoz

eferesz alkotást töltött fel Így, újév felé? címmel

eferesz bejegyzést írt a(z) Teremtésem című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) A lajtorja 155. című alkotáshoz

Bödön alkotást töltött fel A lajtorja 155. címmel

sailor bejegyzést írt a(z) Gömbölyű című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Teremtésem című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) Így, karácsony múltán? című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) Teremtésem című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) Szavak című alkotáshoz

eferesz alkotást töltött fel Évgyűrűk címmel

Tóni alkotást töltött fel Petőfi Sándor: Hazámban / In der Heimat címmel

Tóni alkotást töltött fel Kis János: Hajós ének / Schiffers Gesang címmel

Árvai Emil bejegyzést írt a(z) Általános csevegés fórumtémához

szilkati bejegyzést írt a(z) Régi regék erdeje című alkotáshoz

szilkati bejegyzést írt a(z) Szavak című alkotáshoz

szilkati alkotást töltött fel Gömbölyű címmel

Tóni alkotást töltött fel Szabolcska Mihály: Újév / Neues Jahr címmel

Tóni alkotást töltött fel Sértő Kálmán: Kívánság / Wunsch címmel

sanna alkotást töltött fel személyiség címmel a várólistára

Kankalin bejegyzést írt a(z) Szavak című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Szavak című alkotáshoz

Toplista

A Napvilág.Net hírei:

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjai

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjaiTüzesen süt le a nyári nap sugára... egy plüssjuhászra? Rá bizony. Aki amellett, hogy egy véres, forradalmi hangulatú, sebes sodrású kémtörténetbe csöppen, talán képes lesz újrafogalmazni a gondolatainkat Petőfi klasszikusáról. Fiókba az előítéletekkel, és lássuk, hogy boldogul Kukoricza Jancsi egy egészen más kontextusban!

2014. 10. 20. - Irodalom

 

thegpscoordinates.net

Zenit Futárszolgálat

Minden jog a szerkesztőség és a szerzők részére fenntartva! © 2004 - 2023