HONLAPUNK

Tagjaink Rólunk Szabályzat Kereső Statisztika Fórum Aktívak Gy.I.K.

ALKOTÁSOK

Cikkek Prózai művek Versek Receptek Ajánlják magukat Alkotók könyvei Hangos verstár Láncvers Verspárbaj

EGYÉB

Linkajánló Közös regény Emlékoldalak Főoldal
Napvilág Íróklub

Statisztika

Online tag: 0

Online vendég: 16

Tagok összesen: 1923

Írás összesen: 51426

RegisztrációregisztrációElfelejtett jelszóelfelejtett jelszó
Véletlen
Fórum

Utolsó hozzászóló:

szilkati
2021-05-05 17:43:01

Szülinaposok
Reklám

Naturánia - Mantova F?szerolaj Spray
Prózai művek / románc
Szerző: T. Pandur JuditFeltöltés dátuma: 2011-06-01

Ezüstvirág fülbevaló

Amikor Balatonbogláron leszálltak a pesti vonatról, már a vasútállomáson érezni lehetett a Balaton illatát. Azt a vízszagot, ami belengte az egész környéket, és a nyár, a nyaralás illatát jelentette. Cicának az iskolai szünidő legjobb részét, Mucusnak meg a nyári szabadságát.
Még nem is látták a tavat, de már ott volt, már ott voltak!
A modern, lapos tetős vasútállomás váróján olyan türelmetlenül cikáztak át a megérkezők és a várakozók között, mintha lekésnék az egy heti nyaralást, ha nem igyekeznek. A Liszt Ferenc utcai házat, aminek egy szobáját kivették a tulajdonostól, hamar megtalálták. Csak átvették a házinénitől a kulcsokat, letették a sporttáskájukat az ágyakra, beletúrtak a tetejére készített fürdőruháikért, törölközőikért, és azonnal átöltöztek a parányi bikinikbe. Mucus elkapta Cica mind a két kezét, és fel-leugráltak, miközben nevetve azt kántálták:
- Megjöttek a Béniék hurrá, hurrá! - ez az ő játékuk volt, a két kőkorszaki szakiról szóló rajzfilmből vették...
Aztán felkapták a törölközőiket, és megcélozták a Parti sétányt. El sem téveszthették volna, hogy merre kell menni, mert a sok fürdőruhás, strandtáskákat, gumimatracokat, törölközőket és felfújt gumijátékokat cipelő ember mind arra felé özönlött. A Platán strandnál egy kis időre összetömörültek, amíg a pénztárban megváltották a belépőt, aztán szétszéledtek a nagy fák alatti árnyékok, vagy a középen levő óriási füves terület irányába. Mindenki próbált egy törölközőnyi helyet találni, ahol letáborozhat.
A két lányt mágnesként vonzotta a part, a szelíden fodrozódó Balaton csillámló felületén táncot járó napfény. Óvatosan kerülgették a földre tett gumimatracokat, és a fűre terített törölközőket, pokrócokat, amiken egész családok falatozták a rántott húst vagy a hekket, kenyérrel és kovászos uborkával, esetleg a szalámis zsemlét paprikával, paradicsommal, vagy a lángost, kukoricát, kalácsot, fagylaltot. Akik éppen nem ettek, ittak, azok napolajjal kenegették egymást, és saját magukat. Néhányan szundikálni próbáltak az arcukra terített újság, vagy törölköző alatt, az állandó zsivajban. A füvön mezítlábas gyerekek cikáztak: a szárazak és jóllakottak a víz felé, a vizesek és éhesek pedig, a családi pokrócok felé. Mucus megrázta a fejét:
- Hát Hugi, itt a partnál egy talpalatnyi hely sincsen!
Cica elmosolyodott, és a vízpart felé intett, ahol pár évvel ezelőtt átvette a homokos föveny helyét a mindenki által csak "lavórnak" nevezett lebetonozott mesterséges part, előtte a vízben levő nagy kövekkel.
- Üljünk a kövekre! - Azzal lemásztak a parti védmű részét alkotó vöröses színű nagy kövekhez. Két egymás melletti laposabb tetejű kőre ráterítették a törölközőiket, és leültek. A lábukat belelógatták a vízbe. Csendes örömmel figyelték a kövek körül úszkáló kis halakat, a pancsoló gyerekeket, a sekély vízben labdázókat, a levegőben elhúzó kisrepülőgépeket, amik hosszú szövetre festett reklámszövegeket lobogtattak maguk mögött.
A vízparti köveken ülő két csinos lány szokatlan látvány volt a strandon. A közöttük lévő ötévnyi korkülönbség eltűnt mostanra, hogy Cica tizenhét éves lett. Tenyérnyi sárga bikinijében már igazi felnőtt nő volt, a nyárára kiszőkített göndör haja, csillogó barna szeme, bájos arca hamarosan magára vonta a part körül bóklászó férfiak tekintetét. Mucus karcsú alakján feszülő csíkos bikini, barna göndör haja, csinos pofija is mágnesként vonzotta a férfiak pillantását. Nem telt el sok idő, és már repkedtek feléjük a megjegyzések.
- Nem kemény a kő lányok? - kérdezte egy ritkuló hajú pocakos. - Sellőképzőbe jártok?- jópofáskodott egy magas barna. - Kértek egy kis vizet?- indult feléjük a vizet fröcskölve egy szőke vállas.
A lányok ügyet sem vetettek rájuk, csak az utóbbinak mondta Mucus, hogy "Meg ne próbáld!", mire a fiú megvonta a vállát, és otthagyta őket.
Kis idő múlva egy evezős csónak siklott feléjük, óvatosan kerülgetve a fürdőzőket. Amikor a csónak alja már szinte a homokot súrolta, a benne ülő két fiatal férfi lehorgonyzott előttük, és a fekete göndör hajú, kis bajuszt viselő srác megkérdezte:
- Jöttök csónakázni?
Mucus csak megrázta a fejét, de Cica vidáman visszafelelt:
- Majd holnap!
A csónakban ülő másik, szőke fiú nem szólt semmit. Még egy darabig ringatóztak előttük a vízen, aztán lassan beljebb eveztek. Lassan, lassan, olyan lassan, hogy amikor a lányok rászánták magukat a fürdésre, még akkor is ott volt a csónakjuk a napsütötte vízen, látótávolságban.
Mucus már megszokta a fickók lankadatlan figyelmét, nem nagyon törődött velük. Egy éve férjhez ment egy egyetemistához, aki most nyári munkával keresett egy kis pénzt az Utasellátónál, hogy a következő tanévet is ki tudják húzni valahogy, egy keresetből megélve, albérletben. Ezért jött most a férje helyett, a húgával nyaralni. Cicának azonban még eléggé új volt az a nagy érdeklődés, amit a férfiak körében keltett. Lopva bezsebelte az elismerő pillantásokat, és amikor a nővére nem nézett oda, néha egy-egy halvány mosollyal is viszonozta a kedves bókot, ha olyan férfitól kapta, aki tetszett neki. Mind a ketten jó úszók voltak, mélyen beúsztak a csillogó, sima vízbe, egészen az úszáshatárt jelző piros bójáig. Ott játszottak egy kicsit. Lenyomták a bóját a víz alá, amennyire csak egyesült erővel tudták, aztán elengedték, és gyorsan odébb úsztak a víz színére felcsapódó bója elől. Nem törődtek a két markáns arcú, izmos sráccal, akik a parttól követték őket még ide is, s nem törődtek a csónakos srácokkal sem, akik még most is a közelükben voltak. Amikor kifelé kezdtek úszni, a fekete göndör hajú odakiáltott nekik, hogy kiviszik őket, ha akarják. Mucus rá sem nézett, de Cica visszakiáltott neki, ugyanazt, amit a parton is:
- Majd holnap! - aztán rámosolygott a csónakban ülő másik, széles vállú, szőke, hallgatag fiúra. Amikor kijjebb úsztak, a két markáns arcú srác is a közelükbe úszott, idegen nyelven kérdeztek valamit, de ők nem válaszoltak. A sekély vízben aztán megszaporodott a kíséretük, mert a két külföldi férfi valamit kiabált az ott labdazsonglőrködő fiúcsapatnak, akik nagy nevetgéléssel csatlakoztak hozzájuk, a fergeteges labdázásukat eddig bámulók nagy bosszúságára. A két lányt tucatnyi, valamilyen szláv nyelven hadaró, vigyorgó fiatal férfi kísérte ki a partra, a nyomukban az őket körülvevő nézősereggel. Szinte kiürült a Balaton, ahogy kiértek a vízből. De a csónakban ülő két fiú most is egészen közelről figyelte őket. A lányok visszaültek a kövekre, a vidáman fecsegő fiúk mögéjük ültek, feküdtek a parti betoncsíkra, és szemmel láthatóan azt a két társukat ugratták, akik beúsztak Mucusék után a bójáig. Mögöttük a parton néhányan zsémbes megjegyzéseket tettek a lányokra, akik véget vetettek a megjelenésükkel a jugoszláv kosárlabda csapat eddigi bravúros labdajátékának a vízben, az őket nézők nagy bánatára.
Mucus nem foglalkozott az egésszel. Cica azért vetett lopva egy-két pillantást a csónakban ülő szőke srác felé, ellenőrizte, hogy látja-e a vajon a nagy felhajtást körülöttük. Aztán valahonnan a fák közül felharsant egy sípszó, és a kosárlabdások egy perc alatt köddé váltak. Az a csónak azonban egészen addig a lányok közelében volt, amíg el nem mentek a strandról a postára, ahol Mucus férjének az interurbán hívását várták, aki éppen Nagykanizsára vonatozott az Utasellátó büféseként. Amikor a postáról visszamentek a strandra, a csónak már nem volt ott. Sétáltak a nővérek, a vöröses fényű alkonyatban, aztán egy olcsó strandbüfében megvacsoráztak.
Másnap délelőtt már nem is kerestek helyet a strandon, egyenesen a megszokott helyükre, a kövekre ültek. Végre jól kibeszélgették magukat, mert amióta Mucus férjhez ment nem sokat találkoztak kettesben. Eközben Cica egyre a vizet fürkészte. Megkönnyebbülten kuncogott, amikor megjelent a csónak a tegnapi két sráccal. Odakormányozták a kis, fehér, kétevezős facsónakot a lányok elé, és a fekete göndör hajú srác bejelentette:
- Holnap van!
Mucus hessegető mozdulattal, flegmán odaszólt:
- Óriási tévedés! Ma, ma van! Majd holnap...
A fekete srác nevetni kezdett, a szőke gúnyos fintort vágott. Cica azonban kérlelően nézett a nővérére:
- Légyszi! Csak egy kicsit! Menjünk el velük egy picit csónakázni, úgy szeretném...
Mucus a húgára nézett, aki csak úgy vibrált a szőke hajával, a napsárga bikiniben. Elmosolyodott, és beleegyezett. A srácok besegítették őket a kövekről a csónakba, miközben ügyesen távol tartották a meg-megbillenő csónakot a kövek élétől. Ahogy beljebb siklottak a vízen, a fekete srác, aki evezett, Mucussal beszélgetett arról, hogy ki honnan jött, hol nyaral Bogláron, meddig lesz itt, és mit csinál amikor nem nyaral. A fekete göndör srác dolgozott, mint Mucus, a szőke éppen a katonaidejét töltötte, mind a ketten szombathelyiek voltak, és régi barátok. A fekete hajú fiú vállalatának a szakszervezeti üdülőjében nyaraltak, és még három nap volt hátra a két hetes nyaralásukból. A szőke srác és Cica alig beszélgettek, csak nézték egymást. Aztán minden olyan gyorsan történt. Cica szólt, hogy melege van, és megfürdik, azzal beugrott a vízbe a csónakból. A szőke srác is utána ugrott. Cica azonban nem a csónak körül úszkált, hanem egyenletes tempóban a part felé úszott. A szőke srác egy darabig követte az egyre távolodó Cicát, aztán visszaúszott a csónakhoz, és bemászott. Mucus csodálkozva kérdezte:
- Mi van? Cica hová megy? Mondtál neki valamit?
A szőke srác bosszúsan válaszolt:
- Nem mondtam én neki semmit! Csak úszik kifelé, és nem szól egy kukkot sem...
- Na jó, vigyetek ki engem is, legyetek szívesek!
Ahogy közeledtek a part felé, a fekete srác reménykedve megjegyezte:
- Azért este átmehetnénk Lellére a diszkóba...
Mucus nem is válaszolt neki, Cicát kereste a tekintetével, aki eltűnt a sekély vízben lubickolók sűrű tömegében. Amikor nem látta sehol a húgát, búcsút intett a srácoknak, és kiugrott a csónakból. A fekete göndör hajú srác még utána szólt:
- Nyolckor várunk benneteket a sorompónál, motorral, ha meggondoljátok magatokat!
Mucus csak bólintott, de nem foglalkozott a meghívással, Cicát kereste, akit sehol sem látott. Nem ült a köveken, a parton sem volt, a büfénél sem találta, már kezdett komolyan aggódni miatta, amikor végre rábukkant a női mosdóban. Szemlátomást rosszul volt, és falfehéren motyogta:
- Azt hiszem nem volt jó a brassói aprópecsenye, amit tegnap vacsoráztam - azzal visszarohant a mosdóba.
Amikor kicsit jobban lett, felmentek a szállásukra, ledőlt a hűvös szobában. Mucus meg elment a patikába, ahonnan egy doboz széntablettával jött vissza.
- Recept nélkül csak ezt adták. Azt mondták, menj el az orvoshoz, ha rosszul vagy...
Cica csak a fejét ingatta, bevett egy széntablettát, aztán ahogy lenyelte, pár perc múlva újra kirobogott a fürdőszobába. Amikor visszament, a nővére aggódva mondta:
- Hűha, te aztán jól elrontottad a gyomrodat. Mára azt hiszem vége a programoknak. Ha reggelre sem leszel jobban, kénytelen leszel elmenni az orvoshoz. Pedig a srácok elhívtak estére a lellei diszkóba. Egy kicsit itt hagylak, el kell mennem a postára, mert várom a sógorod mai hívását, ma azt hiszem Miskolcra ment. Feküdj le, próbálj meg aludni egy kicsit addig, hátha jobban leszel!
A húga nem válaszolt semmit, csak a fal felé fordult.
Amikor Mucus jó sokára visszaért a postáról, hinni sem akart a szemének. Cica megfürödve, felöltözve várta, még a haját is megmosta, feltette a kedvenc fülbevalóját, ami egy szépen kidolgozott, ezüst szilvavirág volt, a közepén egy csepp tűzzománccal. Egy kis sminkkel próbálta eltüntetni a sápadtságát.
- Bevettem az összes széntablettát!- jelentette be.
A nővére összecsapta a kezét.
- Te megbolondultál? Az egész dobozzal egyszerre bevetted? Miért is csinálsz ilyeneket?
A kishúga párás szemekkel nézett rá:
- Úgy szeretnék elmenni a diszkóba... Olyan rémes volt, amikor rosszul lettem a csónakban... Aztán amikor utánam úszott a, a, a...
- Tamás! Te jó ég, még a nevét sem tudod, és képes vagy ilyen betegen diszkóba menni a kedvéért? Mi lesz, ha összeráz a motor? Le fogod hányni?
Cica, ha lehet még jobban elsápadt.
- Motor?! Ezt nem is mondtad eddig!
- Miért kellett volna mondanom? Eszembe sem jutott, hogy táncikálni akarsz ilyen hót betegen!
A húga lemondóan ingatta a fejét:
- Hát talán a lassúbb számoknál... Feltéve, ha túlélem a motorozást...
- Persze, mert nem is fogsz motorozni, és táncolni sem. A kedvedért elmegyek nyolcra a sorompóhoz, és megmondom, hogy beteg vagy, kimentem a helyzetet, és majd holnap, ha jobban leszel, találkozol vele a strandon.
- Ma úszva menekültem előle, aztán nem megyek el ma este. Holnap, holnap... rám sem néz soha többé, és igaza is van...
- Lehet, hogy nem is jönnek el a sorompóhoz! - próbálta megnyugtatni a húgát Mucus.
- Hát nem csodálnám a mai eset után! Menjünk el, légy szíves, kérlek, annyira szeretném!
- Na jó! Tudod mi lesz? Én elmegyek a sorompóhoz, ha ott lesznek a srácok, idejövünk érted. Te addig pihenj szépen, és már ne egyél, ne igyál semmit!
Azzal Mucus készülődni kezdett, csak néha, néha csóválta meg a fejét, de Cica nem látta, mert hanyatt feküdt az ágyon, és a plafont bámulta.
Pontban nyolckor ott volt a sorompónál, de a srácok nem voltak ott. Azért várt egy kicsit. Már éppen menni akart, amikor eléje kanyarodott egy MZ. A rajta ülő felcsapta a sisakját, a fekete göndör hajú srác volt.
- Csak egyedül? - kérdezte, de választ sem várva folytatta: - Azért mi elmehetnénk!
Mucus kényszeredetten mondta:
- Hol van a barátod?
- Ott, ahol a Te húgod!
- A húgom is jön, ha jön a barátod.
- A barátom is jön, ha jön a húgod!
Azzal nevetni kezdtek. Mucus meghagyta a fiút abban a hitben, hogy mind ketten azért nem jöttek el, hátha nem jön a másik...
- Hozom a húgomat!
- Hozom a barátomat! - csapta le a sisakját a fiú, és elrobogott.
Mire a nővérek odaértek a sorompóhoz, már két motor volt letámasztva az út mellett, és mind a két fiú egy-egy sisakkal a kezében várta őket.
Ahogy Cica meglátta Tamást, úgy tűnt, mintha határozottan jobban lenne. Kihúzta magát, egy kis rózsaszín pír színezte meg a sápadt arcát, felcsillant a szeme - mindjárt nem is tűnt betegnek. A lányok feltették a bukósisakokat, a fiúk mosolyogva berúgták a motorjaikat, és Cica magától értetődően ült fel Tamás mögé, amíg a nővére a másik fiú motorjára ült. Besötétedett, az égbolton felragyogtak az első csillagok. Cicáék motoroztak elől. Mucus, a srác válla felett, aggódva nézte a húga hátát, de baj nélkül odaértek a diszkóhoz. Ott egy kis vita kerekedett, hogy ki fizesse a belépő jegyeket, de végül Mucus győzött, a lányok fizették ki a sajátjukat.
Már az első számnál elsodródtak a tömegben egymástól. Mucus legközelebb a Rolling Stones tavalyi, 1973-as évi nagy slágerénél, az Angie-nél pillantotta meg Cicáékat, akik egymáshoz simulva lassúztak. Cica cseppet sem látszott betegnek...
Éjfélkor bezárt a diszkó, és a srácok hazafuvarozták őket, azzal, hogy majd másnap találkoznak a strandon.
Mucus háromszor is megkérdezte a húgát, hogyan érzi magát, de az egyszer sem válaszolt. Lehunyt szemmel ült az ágyán, és valami általa hallott zenére ringatózott.
A másnapi pancsolós, közös csónakázós nap végén a Delta étterembe mentek táncolni a fiúkkal. Cica olyan nevetve, vidáman ropta a Y Viva Espana dallamára Tamással a táncot, hogy a cikázó fényben, versenyt csillogott a szeme a szilvavirág fülbevalójával. Még semmi nem utalt a másnapi katasztrófára.
A következő napon nem mentek le a strandra, mert Tamásék aznap mentek haza, és a fiú délelőtt elhívta Cicát sétálni a mólóhoz. Mucus a kertben olvasott, egy nyugágyon. Már dél is elmúlt, amikor Cica feltépte a kertkaput, és futólépésben berohant a házba.
- Mi olyan sürgős Hugi? - kiabált utána mosolyogva a nővére.
Egy perc múlva azonban lehervadt az arcáról a mosoly, mert a szobájuk nyitott ablakán át Cica keserves sírása hallatszott ki. Mucus ledobta a regényt a nyugágyra, és nem vesződött a papucsa keresgélésével, mezítláb futott be a szobájukba.
Cica az ágyán feküdt és zokogott.
- Mi van? Miért sírsz? Mi történt? Ki bántott? Szólalj meg már, mondj valamit! - tanácstalanul nézte a húga párnába fúrt arcát, és a sírástól remegő testét. Lassan leereszkedett a padlóra, érezte a fa hűvös érintését, ahogy letérdelt. Gyöngéden dörgölni kezdte a síró Cica hátát, mint amikor még kicsi volt, és eltörött nála a mécses. A vigasztalásnak erre a régi, ismerős módjára Cica felült az ágyon. A nővére mellé ült, és fél karral átölelte, hagyta hadd sírja ki magát. Az arcába hulló hajától nem látta a húga tekintetét, aki csak zokogott, és előre, hátra hajlongott, mintha a bánat hullámai dobálnák. Aztán nagy sokára szaggatottan felsóhajtott.
- Tamás? - kérdezte halkan Mucus, mire Cica lehunyta a szemét válaszként, a szempillái közül könnyek szivárogtak.
- Mit csinált? - puhatolózott óvatosan a testvére.
- Elmegy...
Cica felhúzta a két térdét, átkulcsolta őket a kezével, és közéjük fúrta a fejét, miközben a válla újra rázkódni kezdett a zokogástól. Mucus semmit sem értett.
- De hát tudtad, hogy ma elmennek. Lejárt a szabadságuk. Tamásnak estére a laktanyában kell lennie. - Tanácstalanul nézett a síró Cicára. Az lassan felemelte a fejét, a nyitott tenyere hátuljával megdörzsölte a szeme alját.
- Nem akar velem többé találkozni, levelezni sem. Azt mondta, hogy nincs értelme... - mondta csukladozva. Azzal újra lehajtotta a fejét, és csendesen sírni kezdett.
Mucus elnyomott egy halvány mosolyt. A szerelem már csak olyan, mint az időjárás. Egyik nap ragyog, a másik nap borús.
- Te mit mondtál? - kérdezte suttogóra fogott hangon, ugyanúgy, mint amikor gyerekkorukban a titkaikat osztották meg egymással.
Cica önkéntelenül is visszasuttogott:
- Semmit! Olyan rosszul esett, hogy nem tudtam megszólalni, csak otthagytam a mólón.- azzal eltakarta az arcát a két kezével.
A nővére megnyugtatóan mondta:
- Ügyes kislány!
Cica duzzadt arcát a nővére felé fordította, és értetlenül kérdezte:
- Miért lennék ügyes?
- Mert nem ott sírtál. Mert nem könyörögtél neki. Mert nem mondtál ellent neki. Így még el tudsz tőle búcsúzni...
Cicát meglepte a gondolat:
- Hogy neki sírjak? Hogy könyörögjek?
A nővére tettetett rémülettel mondta:
- Meg ne próbáld!- aztán gyöngéden átölelte a kishúgát, és együtt érzően mondta:
- Nem kell, hogy vége legyen, ha nem akarod...
Cica szaggatottan felsóhajtott, és lemondóan intett:
- Emlékszel? Magas és erős. Nem tudom túszul ejteni, vagy efféle...
Mucus kuncogni kezdett, és Cica egy kis idő után vele kuncogott, bár a szeme sarkából időnként útnak indult egy-egy könnycsepp.
A nővére végigsimított az összekócolódott haján, és megállt a keze az ezüstvirág fülbevalónál.
- Nem bánnád, ha elveszne az egyik fülbevalód? - kérdezte Cicától.
Cica sértődötten visszakérdezett:
- Meg vagy te bolondulva, hogy most ezzel jössz?
- Döntsd el te! - azzal huncutul elmosolyodott, és lefogta Cica kezét, ami már elindult, hogy megcibálja a haját.
- Az lenne a terv, hogy most megmosakszol, órákig locsolod magadat a hideg vízzel, hogy emberi formája legyen a sírós fejednek. Én addig hozok egy hideg kólát, azt megiszod, megnyugszol, kicsinosítod magadat. Aztán átmész Tamásék üdülőjébe, megmondod neki, hogy elnézést kérsz, amiért otthagytad a mólón. Átgondoltad azt, amit mondott, és te is úgy látod, hogy igaza van, nincs értelme tartani a kapcsolatot...
Cica szeme tágra nyílt, és szinte üveges lett a könnyektől, elernyedtek az izmai, összekuporodott, és néhány tompa, rövid hang tört fel a torkából. Mucus gyorsan folytatta, mielőtt újra kitör rajta a gyászos jajveszékelés.
- Miközben szépen elbúcsúzol tőle, és megköszönöd a kellemes napokat, az egyik ezüstvirág fülbevalódat ügyesen becsúsztatod a táskájába. Már biztosan összepakolt, és te úgy helyezkedsz, hogy ezt ne vehesse észre, miközben kedvesen elbeszélgetsz vele. Rendes fiúnak látszik ez a Tamás. Ha megtalálja a fülbevalódat a táskájában, vissza fogja küldeni. Írni fog neked. Te meg majd válaszolsz neki. Magányosak a fiúk ott a katonaságnál. Várni fogja majd a leveledet, és örülni fog neki... Azonban, hogy ezt megtehesse meg kell adnod a címedet. Ezért nem szabad most elárulni magadat, csak szépen barátként búcsúzz el tőle, és így add oda a címedet, ha mégis írni támadna kedve, vagy Pesten jár...
Cica le nem vette a szemét a nővéréről. Abbahagyta a sírást, kihúzta magát, kipirult az arca. Mucus folytatta:
- Légy ügyes! Meg tudod csinálni! Adj még egy esélyt Tamásnak! Indulás mosakodni!
Cica lehuppant az ágyról, és a fürdőszoba felé indulva megpuszilta a nővérét.
- Kérem azt a hideg kólát! Naná, hogy meg tudom csinálni! - bátorította saját magát.
Egy félóra múlva elszántan elindult Tamáshoz, a fülében az ezüstvirág fülbevalókkal.
Amikor nagy sokára visszajött, már csak az egyik volt a fülében.
- Na mi volt? Hogy ment? - faggatta a nővére.
- Jól, egész jól. Csak a táska már fönn volt a motoron, és be volt cipzárazva.
- És akkor mit tudtál csinálni? - kerekedett el Mucus szeme.
- Elküldtem egy pohár vízért, amíg beletettem a fülbevalót - somolygott Cica.
Mucus elkapta a húga mind a két kezét és le-felugráltak, miközben nevetve azt kántálták:
- Elmentek a Béniék hurrá, hurrá!
A maradék nyaralásuk picit szomorkás, picit várakozós volt. Sokat latolgatták, hogy mit válaszoljon majd Cica Tamásnak, ha visszaküldi az ezüstvirág fülbevalót, azonkívül, hogy megköszöni. Barátságos is legyen a levele, meg érdekes is, hogy a fiúnak kedve legyen folytatni a levelezést, hogy mégis akarja tartani vele a kapcsolatot.
Amikor a következő nyáron Tamás feleségül vette a frissen érettségizett Cicát, a menyasszonya az esküvőjükön az ezüstvirág fülbevalóját viselte.

A májusi ABC pályázat rövidítés nélkül

Ennek az alkotásnak a tetszésátlaga: 5

Szenior tag
T. Pandur Judit
Regisztrált:
2008-10-21
Összes értékelés:
5471
Időpont: 2017-07-24 19:50:42

válasz Ötvös Németh Edit (2017-07-18 21:20:07) üzenetére
Kedves Edit!

Szívesen! Örülök, hogy olvastad, és hozzám is szóltál. :)
Ennek a történetnek te voltál az 1347. olvasója a számláló szerint. ;)

Judit
Szenior tag
T. Pandur Judit
Regisztrált:
2008-10-21
Összes értékelés:
5471
Időpont: 2017-07-23 22:22:49

válasz Finta Kata (2017-07-18 19:18:11) üzenetére
Kedves Kata!

A történet - kis változtatásokkal - valóban megtörtént.
Tudom, hogy te csak a valóságból vett történeteket kedveled, most ilyet találtál nálam. :)
Köszönöm, hogy ezt a régebbi írásomat "leporoltad".

Judit
Alkotó
Ötvös Németh Edit
Regisztrált:
2016-05-13
Összes értékelés:
2063
Időpont: 2017-07-18 21:20:07

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Nagyon tetszett a történeted Judit! Romantikus hangulatban vagyok úgyis.
Köszönöm!
Edit
Szenior tag
Finta Kata
Regisztrált:
2006-04-12
Összes értékelés:
12521
Időpont: 2017-07-18 19:18:11

Kedves Judit!
Érdekes és kedves a történet, de elég hosszú, mégis elolvastam, mert tudom, hogy tetszeni fog.
Bizony, így kezdődnek az ismerkedések, majd a szerelem, utána a házasság. Mindebben az a fontos, hogy a házasság jól kezdődjön és örökre egymás mellett élnek, amíg meg nem halnak.
Nagyon tetszett: Kata
Szenior tag
T. Pandur Judit
Regisztrált:
2008-10-21
Összes értékelés:
5471
Időpont: 2014-01-22 23:34:08

válasz efmatild (2014-01-22 17:21:53) üzenetére
Kedves Matild!

Nagy örömet szereztél, hogy elolvastad ezt a romantikus történetemet, mert nekem is nagy kedvencem, és pontosan azért, amit a hozzászólásodban írtál. :)
Köszönöm kedves szavaidat, és örülök, hogy élvezettel olvastad ezt a kis elbeszélést.
Ha még van kedved romantikus történetet olvasni tőlem, akkor a "Mogyorótorta" című novellámat ajánlom a figyelmedbe.
Judit
Olvasó
Regisztrált:
2013-11-21
Összes értékelés:
543
Időpont: 2014-01-22 17:21:53

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Kedves Judit!

Kellemes időtöltés volt olvasni romantikus novelládat, miközben visszagondoltam azokra a szép nyári balatoni üdülésekre. Mily öröm volt az emberek számára a szakszervezeti beutalóval ezen a gyönyörű helyen, a Balatonon tölteni szabadságukat vagy szünidejüket. Megható a 17 éves lány szerelembe esése, és különösen tetszett, hogy a végén házasság lett belőle. Majd a többi romantikus és más jellegű írásaidat is olvasni fogom!
Gratulálok történetedhez!
Sok szeretettel: Matild
Szenior tag
T. Pandur Judit
Regisztrált:
2008-10-21
Összes értékelés:
5471
Időpont: 2013-04-17 18:36:40

válasz Susanne (2013-04-15 12:36:06) üzenetére
Kedves Zsu!

Látom Te is szereted a romantikus történeteket! :)
Ha még egy kis romantikára vágysz, van fenn még néhány romantikus történetem. A "Teaszertartás", "Virágok befőttes üvegekben", "Szerelmes levél", "A varázsszavak", sőt még egy egész romantikus regényt is feltettem 11 részben "Tündérfürt" a címe.
Hátha ezek közül is megtetszik valamelyik...

Judit
Szenior tag
Susanne
Regisztrált:
2012-04-16
Összes értékelés:
6186
Időpont: 2013-04-15 12:36:06

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Kedves Judit !

Először is megköszönöm, hogy idekalauzoltál engem.
Nagyon tetszett a történet, kedves, kellemes, idézte a régi nyaralások emlékét.
Nagyon jó volt "nálad" időzni:)
Szeretettel olvastalak: Zsu
Szenior tag
T. Pandur Judit
Regisztrált:
2008-10-21
Összes értékelés:
5471
Időpont: 2011-06-10 22:29:10

Kedves Arthemis!
Örülök, hogy megtaláltad! Annak meg még jobban, hogy részesített az én történetemTéged az olvasás vigaszában, ami megszabadít a hétköznapok nehezen elfogadható rutinjától és kényszereitől. Lehetőséget teremt számunkra, hogy személyes problémáinkat bizonyos távolságból szemléljük, és szükség esetén a fenyegető külvilág elől is menedéket találjunk. Olvasni annyit jelent, hogy egyedül vagyunk anélkül, hogy magányosak lennénk. Az olvasás vigaszt tud nyújtani, feszültséget és kikapcsolódást, pihenést és szórakozást jelent. Az olvasás során határokon, korlátokon, generációkon és évszázadokon átlépve teremtünk kapcsolatot emberekkel, és ezzel nagymértékben hozzájárulunk mások jobb megértéséhez, és elfogadásához.
A hozzászólásodban rejlő óriási dicséretet köszönöm!
Judit

Szenior tag
Regisztrált:
2005-12-13
Összes értékelés:
1309
Időpont: 2011-06-10 21:10:27

Csak most találtam meg ezt az írásodat...valahogy megérintett a régi idők hangulata. Jó volt elveszni legalább egy kis időre egy másik világban kilépve a saját valómból.:)
Szenior tag
T. Pandur Judit
Regisztrált:
2008-10-21
Összes értékelés:
5471
Időpont: 2011-06-10 00:22:37

Kedves Mária!

Köszönöm, hogy elolvastad ezt a romantikus balatoni retro történetet. Örülök, hogy nálam jártál! :)

Judit


Alkotó
Csonka Mária
Regisztrált:
2011-02-17
Összes értékelés:
347
Időpont: 2011-06-09 23:41:49

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Kedves Judit!

Romantikus és kellemes írás.Örülök, hogy olvashattam.

Mária
Szenior tag
T. Pandur Judit
Regisztrált:
2008-10-21
Összes értékelés:
5471
Időpont: 2011-06-09 09:33:54

Kedves Linda!

Örülök, hogy elbűvöltelek!
Már csak ezért is érdemes volt megírni! :)

Judit
Szenior tag
T. Pandur Judit
Regisztrált:
2008-10-21
Összes értékelés:
5471
Időpont: 2011-06-09 09:11:34

Kedves Ági!

Köszönöm, hogy elolvastad, és hozzászólást is írtál. :)
Ha kedveled a könnyed, romantikus történeteket, találsz még belőlük az oldalamon néhányat. "Szerelmeslevél", "Teaszertartás", "A varázsszavak", "Virágok befőttes üvegekben", "Mogyorótorta", és egy romantikus regényt is "Tündérfürt" címmel.
Remélem ezek között is lesz kedvedre való. :)

Judit
Szenior tag
T. Pandur Judit
Regisztrált:
2008-10-21
Összes értékelés:
5471
Időpont: 2011-06-07 09:50:32

Kedves Pipacs! A '70-es években tömegesen nyaraltak az emberek a Balatonnál. Megtapasztalták, hogy mit jelent egyáltalán "nyaralni" "fürdőzni" "utazni". Rengeteg szakszervezeti üdülő épült - a vállalatok jóléti alapjából, a dolgozók kétkezi munkájával - ahová mindenkinek lehetősége volt nagyon olcsón elmenni nyaralni. Még egy sláger is született akkoriban: "Nekem a Balaton a Riviéra..." Napos hétvégéken "mentesitő vonatok" indultak minden órában - túlzsúfoltan - a Balatoni vonalon. A régi 7-es útnál, és az M7-es torkolatánál autóstopposok integettek ingyen fuvar reményében, sikerrel. Felvirágzott a magán nyaralókban a szobák kiadása. Hétvégén egy millió utazó növelte a kb. 600 ezer "beutalt" számát. Így aztán olyanok is megismerkedhettek egymással, akik máshol valószínűleg sohsem találkozhattak volna. Örülök, hogy tetszett!
Judit
Alkotó
pirospipacs
Regisztrált:
2010-07-24
Összes értékelés:
2709
Időpont: 2011-06-06 21:39:34

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Kedves Judit!

Mint egy virágfűzér a múltból... Kedves, bájos írás, élmény olvasni. :) Már a címe is elárulta, hogy jóóóóó lesz. :) Szeretettel: pipacs :)
Szenior tag
T. Pandur Judit
Regisztrált:
2008-10-21
Összes értékelés:
5471
Időpont: 2011-06-05 22:35:21

Kedves Zagyvapart!
Te a szívembe látsz! Amikor írtam ezt a történetet, arra gondoltam, hogy mennyi szerelem született már a Balaton partján...
Talán vannak közöttük olyanok is, amik évtizedeken át, egészen máig is tartanak...
Köszönöm, hogy elolvastad! Úgy látom, hogy a romantikus történetek nem vonzanak túl sok olvasót, ha nincsen bennük legalább egy vámpír! :)

Judit
Alkotó
Zagyvapart
Regisztrált:
2007-09-11
Összes értékelés:
1544
Időpont: 2011-06-05 18:12:36

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Kedvesség, női báj, némi furfang, nyár, Balaton, szóval tetszett a novellád.
Gratulálok: Zagyvapart.
Szenior tag
T. Pandur Judit
Regisztrált:
2008-10-21
Összes értékelés:
5471
Időpont: 2011-06-02 16:52:18

Kedves Tibor!

Köszönöm a jelzőket! :)
Minden nyáron elkap a láz, hogy könnyed nyári történeteket írjak. :)
Ha szereted az ilyeneket, akkor a tavalyi "Blog" és "Uluru" című írásaimat ajánlom a figyelmedbe, vagy a tavalyi előtti "Delfinek" "Tehénszekér", és a "Valtosz strand" címűeket.
Remélem azokat is kellemes olvasmánynak találod majd... :)

Judit
Szenior tag
T. Pandur Judit
Regisztrált:
2008-10-21
Összes értékelés:
5471
Időpont: 2011-06-02 15:02:12

Kedves Marietta!
Amikor romantikus történetet írok, mindig felteszem a rózsaszín szemüvegemet. :)
Mivel a 2011 év trendje a cicás formájú keret, így a felső frontján ívelt, két oldalt hegyes szemüvegemmel írtam ezt a történetet. :D :D :D

Judit
Szenior tag
Regisztrált:
2009-01-04
Összes értékelés:
8286
Időpont: 2011-06-02 13:47:34

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *

Kedves Judit!

Olyan dorombolós cicás, ez az írásod. Kellemes volt olvasni. :-) Gratulálok!

Szeretettel:Marietta
Szenior tag
T. Pandur Judit
Regisztrált:
2008-10-21
Összes értékelés:
5471
Időpont: 2011-06-02 13:30:31

Kedves Eszti!
Bizony nagyot változott a világ a '70-es évek elejétől máig.
Gondoltam érdekes lesz, hogy akkoriban milyen volt egy balatoni nyaralás. Hogyan nyaraltak, mit csináltak, hogyan viselkedtek a fiúk, a lányok...
Mindezt próbáltam egy romantikus történetbe belecsempészni. :)
Köszönöm, hogy elolvastad!

Judit
Szenior tag
Rozán Eszter
Regisztrált:
2006-11-14
Összes értékelés:
7469
Időpont: 2011-06-02 12:50:40

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Kedves Judit!

Novelláddal visszaidézted gyermekkorom nyarait. Ügyes fortélyt eszeltek ki a nővérek, ami végül bevált. Élvezettel olvastam minden sorát.

Szeretettel: Eszti

Legutóbb történt

sailor bejegyzést írt a(z) Borúra derű című alkotáshoz

pusztai bejegyzést írt a(z) Kócos karamellás puccino's című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Szivárgó lélek című alkotáshoz

pusztai bejegyzést írt a(z) Ősztől tavaszig című alkotáshoz

Marcsy alkotást töltött fel Szivárgó lélek címmel a várólistára

T. Pandur Judit bejegyzést írt a(z) Holland hazugság 16. című alkotáshoz

T. Pandur Judit bejegyzést írt a(z) Holland hazugság 16. című alkotáshoz

T. Pandur Judit bejegyzést írt a(z) Holland hazugság 15. című alkotáshoz

T. Pandur Judit bejegyzést írt a(z) Holland hazugság 14. című alkotáshoz

T. Pandur Judit bejegyzést írt a(z) Holland hazugság 13. című alkotáshoz

T. Pandur Judit bejegyzést írt a(z) A lajtorja 70. című alkotáshoz

T. Pandur Judit bejegyzést írt a(z) A lajtorja 69. című alkotáshoz

T. Pandur Judit bejegyzést írt a(z) A lajtorja 68. című alkotáshoz

Alkonyi felhő bejegyzést írt a(z) Himpér álmok vajíze című alkotáshoz

Alkonyi felhő bejegyzést írt a(z) Szuszimuszi és a rovarok című alkotáshoz

Alkonyi felhő bejegyzést írt a(z) Ősztől tavaszig című alkotáshoz

T. Pandur Judit bejegyzést írt a(z) A lajtorja 67. című alkotáshoz

T. Pandur Judit bejegyzést írt a(z) A lajtorja 66. című alkotáshoz

szilkati bejegyzést írt a(z) Virág isten kezében című alkotáshoz

Madár bejegyzést írt a(z) A hold című alkotáshoz

pusztai alkotást töltött fel Ősztől tavaszig címmel a várólistára

Alkonyi felhő bejegyzést írt a(z) A lajtorja 83. című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) ringattak az elképzelések című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) hangulatok című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) hangulatok című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Holland hazugság 16. című alkotáshoz

Ötvös Németh Edit bejegyzést írt a(z) apám csendben élt című alkotáshoz

Ötvös Németh Edit bejegyzést írt a(z) Az öcsém, meg én című alkotáshoz

Ötvös Németh Edit bejegyzést írt a(z) ringattak az elképzelések című alkotáshoz

Ötvös Németh Edit alkotást töltött fel hangulatok címmel a várólistára

hundido bejegyzést írt a(z) Holland hazugság 16. című alkotáshoz

T. Pandur Judit alkotást töltött fel Holland hazugság 16. címmel

T. Pandur Judit bejegyzést írt a(z) Holland hazugság 15. című alkotáshoz

T. Pandur Judit bejegyzést írt a(z) Holland hazugság 14. című alkotáshoz

T. Pandur Judit bejegyzést írt a(z) Holland hazugság 13. című alkotáshoz

T. Pandur Judit bejegyzést írt a(z) Holland hazugság 12. című alkotáshoz

T. Pandur Judit bejegyzést írt a(z) Holland hazugság 4. című alkotáshoz

T. Pandur Judit bejegyzést írt a(z) Radnótiról - gyermekszemmel, őszintén című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) craartáH! - Hála vers című alkotáshoz

Toplista

A Napvilág.Net hírei:

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjai

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjaiTüzesen süt le a nyári nap sugára... egy plüssjuhászra? Rá bizony. Aki amellett, hogy egy véres, forradalmi hangulatú, sebes sodrású kémtörténetbe csöppen, talán képes lesz újrafogalmazni a gondolatainkat Petőfi klasszikusáról. Fiókba az előítéletekkel, és lássuk, hogy boldogul Kukoricza Jancsi egy egészen más kontextusban!

2014. 10. 20. - Irodalom

 

thegpscoordinates.net

Zenit Futárszolgálat

Minden jog a szerkesztőség és a szerzők részére fenntartva! © 2004 - 2021 (Honlapkészítés: Mirla Webstúdió)