HONLAPUNK

Tagjaink Rólunk Szabályzat Kereső Statisztika Fórum Aktívak Gy.I.K.

ALKOTÁSOK

Cikkek Prózai művek Versek Receptek Ajánlják magukat Alkotók könyvei Hangos verstár Láncvers Verspárbaj

EGYÉB

Linkajánló Közös regény Emlékoldalak Főoldal
Napvilág Íróklub

Statisztika

Online tag: 0

Online vendég: 27

Tagok összesen: 1922

Írás összesen: 51402

RegisztrációregisztrációElfelejtett jelszóelfelejtett jelszó
Véletlen
Fórum

Utolsó hozzászóló:

szilkati
2021-05-05 17:43:01

Reklám

Naturánia - Mantova F?szerolaj Spray
Cikkek / jegyzet
Szerző: T. Pandur JuditFeltöltés dátuma: 2011-06-28

Vakond, vagy hangya?

Ha mesealakot kell választani, hogy melyik a kedvesebb számunkra: az aranyos Kisvakond, vagy a szorgos hangya, bizony nehéz a választás. Van, akinek a Kisvakond, másnak meg a dolgos hangya a kedvence.
Azonban azt talán kevesen tudják, hogy a kertünkben is választani kell közöttük!
A Kisvakond, amíg a meséskönyv lapjain sóhajtozik egy nadrágért, autót vagy rakétát szerel, születésnapi zsúrra, vagy farsangra készül, hóember épít, vagy kirándulni megy, nagyon sok gyerek és felnőtt kedvence. Azonban amikor a mi kertünkbe kirándul egy eleven vakond, és meglátjuk az első vakondtúrást, máris azon gondolkodunk, hogy hogyan űzzük el a "kis rohadékot". Hiszen a füvesített részeken, vagy a veteményes kertben, a melegágyban megjelenő vakondtúrás földkupacai nem részei a szép kertekről alkotott elképzelésünknek, és az éppen csak elültetett zsenge növények megturkált látványa is sokkolóan hat ránk. Hamar megszületik a döntés: a vakondnak mennie kell! Hiszen a különböző vakondriasztók reklámja is arról szól, hogy a vakond ellen védekezni kell!
Így vérmérsékletünk, vagy pénztárcánk szerint nekifogunk a vakond riasztásnak. Kibontjuk a vakondtúrásokat, és a járatban elhelyezünk valami büdöset: a vakond számára elviselhetetlen szagot árasztó gázolajos, terpentines rongyot, benzinnel átitatott papírtörlőt, erre a célra árusított bűzgolyót, vakondriasztó folyadékot, vagy ricinusos füstgyertyát. Ezek szagát nem bírja az állatka, mert így nem képes a zsákmányát kiszimatolni, ezért inkább elmenekül a területről.
Ha nem szeretünk ilyesmivel pacsmagolni, és rendszeresen elásni ezeket a kertben, akkor leszúrunk a vakondtúrásba egy napelemes, vagy elemes vakondriasztó karót. A vakond érzékeny az 1000 Hz alatti frekvenciájú hangra, így a készülék által kibocsátott alacsony frekvenciájú hangimpulzusok - melyek a földben több tucat méterre terjednek - irritálják az állatot, ezért elhagyja a területet.
Aki nem bízza a távozást a vakondra, saját kezűleg távolítja el. Beás a vakond járatába egy nyeles vakondcsapdát /esetleg fogásjelzővel/. Itt a vakond bebújik egy csőbe, ahonnan nem tud kijutni. Ez esetben nekünk kell kiásni a csapdát, szétcsavarni, és egy vödörbe kirázni belőle a megfogott vakondot. A vakond védett állat, aki ezt figyelembe veszi, az elviszi néhány ezer méterre, és szabadon engedi, éljen boldogan máshol. Aki meg nem veszi figyelembe, az megöli. Ennek módjára most nem térnék ki, mindenkinek a fantáziájára bízom.
Egyébként a vakond megölése akkor is bekövetkezik, ha nincsen fogásjelző a csapdán, és fél napnál tovább benne van a vakond, de minél hidegebb, vagy nedvesebb a talaj, annál hamarabb elpusztul a csapdában. Így aki nem tör a vakond életére, annak elég sűrűn ellenőriznie kell /éjszaka is, esőben is/ a beásott csapdáját.
A rugós vakondcsapda, ami extra erős rugójával összeroppantja a vakondot, vagy a vakond alagútcsapda, ami a vakond járatába helyezve kettős hurokként agyonszorítja, már eleve a vakond megölésére van tervezve. Ezek elhelyezésével, majd kiásásával, visszaásásával saját magunk túrhatjuk fel a kertet, vagy a pázsitot a vakond helyett.
Amikor elégedetten körülnézünk a sikeresen túrásmentesített kertünkben, nem vesszük észre, hogy a földben élő aprónépeknek milyen boldogságot okoztunk a vakond eltüntetésével a kertünkből!
Meglepődve látjuk, hogy az éppen csak elültetett zsenge növények és nagyobbacska társaik nem néznek ki túl jól, hervadoznak, kókadoznak, fonnyadnak és pusztulnak. A lótetű ugyanis így köszöni meg, hogy nincsen vakond. A növények föld alatti szárainak elvágásával, és éjszakánként kirepülve a növények fogyasztásával nyugodtan garázdálkodhat a kertünkben. A föld alatt létesített fészkeiben kb. 500 petét helyez el egy-egy nőstény a nyár folyamán, amik vakond hiányában mindannyian háborítatlanul kikelnek, hogy biztosítsák a jövő nyárra is a bőséges lótetű utánpótlást.
A cserebogár is hálás, hogy elüldöztük, vagy kiirtottuk a vakondot. A lárvája elrágja a földben a növények gyökereit, vagy meghámozza azokat: utat nyitva a kórokozóknak. Ha elszaporodnak, még az idősebb fákat is tönkreteszik. A kifejlett cserebogár pedig szép cakkosra rágja a növényeink leveleit. Már amíg vannak növényeink, mert ha elszaporodnak tarra rágják őket.
A csigák is nagyon örülnek, hogy útilaput kötöttünk a vakond lábára, mert őkelme éjjel a föld felett is vadászik, és a csigák is nagyon ínyére valók. Amikor a kertünk tele van csigával, amik falják a növényeinket, nézzünk csak körül: nincsen egyetlen vakondtúrás sem a kertben! Lehet örülni...
A vakond megeszi a rovarokat is, és ez alól a hangyák népe sem kivétel. A kerti hangyák száraz időben a növények gyökereinek rágcsálásával biztosítják folyadékszükségletüket. Nagyobb növényeknek legfeljebb lelassul ettől a növekedésük, de kisebb virágoknak, palántáknak ez végzetes. Ha nagyon elszaporodnak a hangyák a kertünkben, akkor ha megállunk valahol, már másznak is fel a lábunkon, vagy ha kiülünk egy kicsit élvezni a kertet, akkor a székünkön, majd rajtunk. A növényeink tele lesznek levéltetvekkel, elkezdenek foltosodni a leveleik, mert a hangyák kedvenc "háziállata" a levéltetű. Imádják a váladékot, amit a levéltetű kibocsát, rendszeresen "megfejik" őket. Megragadják őket a potrohuknál fogva és átcipelik újabb és újabb egészséges növény friss hajtásaira, amikből a tetvek kiszívják a tápanyagot, ettől azok meggörbülnek, torzulnak, nem növekednek, hanem elpusztulnak. A hangyák meg ápolják, és gondozzák a levéltetveket, hogy jól elszaporodjanak.
A kertet uraló hangyák hamarosan elözönlik a házat is, konyhától kamráig mindenütt megjelennek, és nagyon sokat kell tennünk azért, hogy a kenyeres ruhát felhajtva ne egy hangyáktól nyüzsgő cipóval, vagy a sütis tálról levéve a fóliát, ne egy lakmározó hangyacsapattal találjuk szembe magunkat. Tapasztalatból tudom, hogy ha beszoknak a házba, még a téli dermedt alvásukat is kihagyják, hiszen akkor is találnak bőségesen táplálékot. Így még télen sincsen hangyamentes időszak a lakásban! Jönnek mindenhonnan: a padló és a fal közötti kis résekből, a falon levő lyukakból, repedésekből, oszlopokban masíroznak a padlón. Kikotorják a fugát a csempéből, elhordják a feltöltést a zuhanytálca alól, egészen "belakják" a kertes házat. A szorgos hangyácskák mindenre, de főleg az idegeinkre másznak. A tavaszi rajzás idején, amikor a szárnyas hímek és nőstények nászrepülésre kiözönlenek a bolyból, akkor aztán szárnyas hangyák lepik el a lakást, már nem a lábad alatt másznak, hanem a fejed felett repkednek. A tévé képernyőjén, a monitoron nyüzsögnek.
Miután sikeresen elüldöztük, vagy kiirtottuk a vakondot, lehet folyamatosan mérgeket, vegyszereket szétszórni a kertben, és a házban. Lótetű ellen egy kis Arvalin, vagy Galition, Talstar... Cserebogár ellen egy kis talajfertőtlenítő, /amit be kell ásni a talajba, így elköszönhetünk a vakond mentes szép gyepünktől/ egy kis Ditrifon 50 WP, Fiibol E, Unitron 40 EC, Dimecron 50... Hangyák ellen Piret Mix, Stix, Biokill, Biotoll neopermin... Levéltetvek ellen Chinmix 5 S, Cymbush 10 EC, Talstar 10 EC...
Tudnunk kell, hogy az engedélyező hatóság adatai alapján több otthoni használatra árusított rovarirtószerben olyan hatóanyagok is fellelhetők, melynek rákkeltő minősítése az elhíresült DDT-vel azonos.
A veszélyes szerek szakszerűtlen használata tovább növeli a kockázatot, sőt ma már bizonyítható, hogy a rovarirtókra vonatkozó következetlen és hiányos hazai szabályozás és engedélyezés miatt egyes cégek nyugaton már eladhatatlan, káros hatású szereket forgalmaznak hazánkban. Az engedélyezett szerek között találtunk olyan anyagokat, amelyeket negatív másodlagos egészségügyi hatásait /hatását a hormonokra, a termékenységre, a sejtek szaporodására, stb./ soha nem vizsgálták, és eseti engedéllyel olyanokat is, amiket az egész Európai Unióban kitiltottak a növényvédelemből. Találunk valószínűleg rákkeltő, illetve hormon és immunrendszert károsító anyagokat, és ami nehezen magyarázható, olyan anyagokat is engedélyeztek beltéri használatra, amelyekre a szabadban munkaegészségügyi várakozási időt írnak elő (azaz se ember, se állat nem mehet be a kezelt területre adott ideig). Ez a kitétel azért is kiemelendő, mivel lakásokban a hatóanyagok lebomlása egészen máshogy alakul (általában sokkal hosszabb), mint szabadföldön. E szabadon vásárolható mérgek címkézése is igen hiányos. "Bio"-nak neveznek el szintetikus mérgeket; nem jelzik, hogy mennyit szabad belőlük használni. Ráadásul ezeket a mérgező szereket illatosítják és ezáltal még fokozottabb használatra serkentenek.
Úgy gondolom nem jó egy vegyszerezett világban élni. Hasznos inkább biológiai fegyverként megtűrni a vakondot, és elkerülni a mérgek használatát, mert a saját környezetünket pusztítjuk vele. A vakond saját súlyának több mint másfélszeresét eszi meg ezekből a kártevőkből naponta. A hatalmas táplálékigénye miatt ott jelenik meg, ahol bőségesen talál élelmet. Ha vakondtúrást látunk a kertünkben, biztosak lehetünk benne, hogy elegendő táplálék, vagyis lótetű, cserebogár, hangya, csiga, giliszta "hívta meg" vendégségbe a vakondokat. Ha majd ez az élelem megfogyatkozik, gyorsan továbbvándorolnak tőlünk.
Gyümölcsösökben sem érdemes irtani, vagy elűzni, mert a fák gyökereit pusztító pajorok első számú fogyasztói. Amikor a gyümölcsfák tövében hangyabolyt találok, szinte várom, hogy megjelenjen a vakondtúrás a fa alatt, ami szükségtelenné teszi a levéltetvek elleni permetezést. A frissen ültetett konténeres-földlabdás növények, bokrok körül is gyakran megjelenik a vakondtúrás, azonban a növényeimben még sohasem tettek kárt. Ha túl közel volt a tövéhez a túrás, óvatosan visszanyomkodtam a növényt, ha távolabb a tövétől, csak elsimítottam a földet. Fiatal ültetvényekben és melegágyakban, ahol értékes növényeket gondozunk, akármilyen hasznos jószág a vakond, bizony nem látjuk szívesen. A vakondmentes kertrészhez vezető legbiztosabb megoldást az jelenti ha a vakondot fizikailag akadályozzuk meg, hogy a járataiban felhalmozódott földet a felszínre túrja. Ezeket a területeket úgy védhetjük meg, hogy feneküket vakondhálóval béleljük ki. Régebben, amikor még nem volt ilyen, boróka ágat raktak le sűrűn a melegágyak földje alá, aminek szúrós tövisei a vakondot akadályozták az ásásban.
A füvesített területeken is lehet használni a vakondhálót, de tudni kell, hogy akkor bizony életteret teremtünk a földben szaporodó kártevőknek. A mások által gyűlölt "piramisokat" én a gyepről egy kisebb lapáttal beleszedem vödörbe, vigyázva, hogy a közepén a szellőzőnyílást szabadon hagyjam. A kis maradékot óvatosan elgereblyézem a fűszálak közé, és az első eső, vagy locsolás után már nyoma sincs a füvön a túrásnak. A vakond által kitermelt porhanyós földet virágültetésre használom, esetleg feltöltöm vele az eső által kimosott helyeket, talajegyenetlenségeket, vagy a komposztra szóróm.
Ha a ház fala körül látok vakondtúrást a kertben, tudom, hogy nem kell számítanom a hangyák beköltözésére, amit cseppet sem bánok! Én inkább a vakondot választottam...

Ennek az alkotásnak a tetszésátlaga: 5

Szenior tag
T. Pandur Judit
Regisztrált:
2008-10-21
Összes értékelés:
5442
Időpont: 2011-06-30 22:28:13

válasz pirospipacs (2011-06-30 20:52:40) üzenetére
Kedves Pipacs!
A Kisvakond rajzfilmsorozat megalkotója Zdeněk Miler egy alkonyi séta alkalmával megbotlott egy vakondtúrásban - innen jött a Kisvakond ötlete. A feladat az volt, hogy tervezzen oktató és nevelő célzatú filmeket gyermekek számára pld. a textiliparról. Így született meg "A vakond nadrágja" c. rajzfilm. Ezt még 65 Kisvakondos film követte.
Mi mindenre jók a vakondtúrások?! :)
Köszönöm, hogy olvastál, és hozzászólást is írtál.

Judit
Alkotó
pirospipacs
Regisztrált:
2010-07-24
Összes értékelés:
2709
Időpont: 2011-06-30 20:52:40

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Kedves Judit!
Irtás ide, vagy oda, nekem megmaradt a kis kertésznadrágos, gombszemű kis állatkának, még a mesékből. Bármit tesz is , nem tudok rá igazán haragudni. Érdekes, hogy a legszebb élmények egyike, hogy megszeretette velem ezt a kis állatkát. Ugye milyen fontosak a mesék? A cikkek is ilyenek, amit olvasunk, azt leginkább el is hisszük. Szerintem, most mégtöbben inkább a vakondot... :)))
Ölellek: pipacs :)
Szenior tag
T. Pandur Judit
Regisztrált:
2008-10-21
Összes értékelés:
5442
Időpont: 2011-06-30 12:24:52

válasz Zagyvapart (2011-06-29 15:53:39) üzenetére
Kedves Zagyvapart!

Naponta kapom a kéretlen reklámokat a vakondirtásról! Erről jutott eszembe ez a cikk.
A vakondirtó ember egy vakondot megfog a csapdával, azt megöli és visszahelyezi a vakond járatba, mert ettől a többi elmenekül. Ezt nevezi vakondirtásnak... :(
Aztán jön lótetűt irtani, akkor meg talajfertőtlenítőt forgat a földbe... :(
Szóval jó pénzért szétdúlja a kertet a vakond helyett.
Köszönöm, hogy elolvastad, és hozzászólást is írtál. :)
Judit
Szenior tag
T. Pandur Judit
Regisztrált:
2008-10-21
Összes értékelés:
5442
Időpont: 2011-06-30 12:15:42

Kedves Poppy!
Örülök, hogy érdekesnek találtad a cikket! :)
Ha nem győzöm kivárni, amíg a vakond megregulázza a hangyákat, akkor a hangyafészekre egy napsütéses meleg napon egy nagy virágcserepet helyezek. 3-4 óra alatt a hangyák valamennyi tojásukat a cserép alá hordják. Ezután már nincs más dolgom, mint a hangyafészket lapáttal kiemelni és forró vízbe dobni. Ha lehet, kerülöm a vegyszereket... :)

Judit
Szenior tag
T. Pandur Judit
Regisztrált:
2008-10-21
Összes értékelés:
5442
Időpont: 2011-06-29 23:41:17

Kedves Eszti!
Igen, én is tapasztaltam, hogy a napelemes riasztót idővel megszokják a vakondok. Kénytelenek alkalmazkodni, mert az összes szántóföldet agyon vegyszerezik, és agyon műtrágyázzák, ott nem marad a földi életnek még írmagja sem. Nincsen táplálék a számára. Így bejön a kertbe, nem azért, hogy minket bosszantson, csak enni akar, élni akar. Ha megöljük vagy elüldözzük a vakondot ellepnek minket a bogarak, vagy lehet ott is agyonvegyszerezni mindent. :(

Judit
Szenior tag
T. Pandur Judit
Regisztrált:
2008-10-21
Összes értékelés:
5442
Időpont: 2011-06-29 23:19:40

Kedves Marietta!
A vakonddal ellentétben a mezei pocokról sajnos semmi jót nem tudok mondani... :(
A mezei pocok nagyon falánk mezőgazdasági kártevő. Mindenféle növényi anyagot megeszik: magok, füvek, gyökerek, levelek, gyümölcsök, bogyók, makk és dió is szerepelnek az étlapján. Szinte minden szántóföldi növényben kárt tesz, a kalászosoktól kezdve a lucernán és a kukoricán át a répáig és a burgonyáig. Télen behúzódhat a házakba, istállókba is. A pocok a föld alatt /is/ lakik, de ősszel a gúlákba rakott kukoricaszárak, illetve a gabonakeresztek, bálarakások, szalmakazlak alatt sok pockot lehetett találni /amíg voltak ilyenek/. A pocokról írt versedet elolvasom!
Judit


Alkotó
Zagyvapart
Regisztrált:
2007-09-11
Összes értékelés:
1544
Időpont: 2011-06-29 15:53:39

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Kedves Judit!

Alaposan kőrbejártad a témát a vakond védelmében, mint néhai kerttulajdonos tanúsíthatom, hogy jegyzeted remek ismeretterjesztő munka.
Zagyvapart.
Szenior tag
Poppy
Regisztrált:
2007-02-10
Összes értékelés:
1657
Időpont: 2011-06-29 14:48:00

Nálunk a vakond ellen a földbe dugott sörösüveg dívott valamikor. Ezekről a rémes csapdákról nem is hallottam még. Viszont én még sose tapasztaltam az általad említett összefüggést vakond és hangya között. Nálunk van bőséggel mindkettő, a vakondok mellett vígan élnek a hangyák, olykor térdig érő, hatalmas bolyokat alkotva. És ez mondjuk sokkal idegesítőbb számomra, mint a vakondtúrás. Viszont van ellenük egy jó szerem, ha valakit érdekel, még akkor is, ha ez bizony vegyszer. Nagyon érdekes cikk volt, köszi.
Poppy
Szenior tag
Rozán Eszter
Regisztrált:
2006-11-14
Összes értékelés:
7469
Időpont: 2011-06-29 11:41:44

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Kedves Judit!

Írásodból kitűnik a gondos kertész természet iránti szeretete. Magam sem vagyok az értelmetlen gyilkolás híve, különösen ilyen kedves állatnál, mint a vakond. Ismerőeseim napelemes risztóval próbálkoztak, a vakondok pedig nagyon megkedvelték, élvezettel készítették túrásaikat a közelében. Nagyon jó cikk, gondosan rávilágít a problémára!

Szeretettel: Eszti
Szenior tag
Regisztrált:
2009-01-04
Összes értékelés:
8286
Időpont: 2011-06-29 10:57:46

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *

Kedves Judit!

Írásod számomra azért új keletű, mert sosem gondolkodtam el azon, hogy a kettőt párosítsam. A természetnek vannak törvényei, akár a vadonban,akár a kiskertekben. Én egyiket sem kedvelem, bosszantó tud lenni, mégsem kívánom a pusztítását egy pocoknak.
A hangya ha csak kint "dolgozna" még rá sem lépnék egyre sem, de mivel volt olyan,hogy bent, egyik pillanatról a másikra ellepték a laminált padlót, hát...elő szedtem a mérget.
Van egy kispocokról íródott versem is.

Szeretettel:Marietta
Szenior tag
T. Pandur Judit
Regisztrált:
2008-10-21
Összes értékelés:
5442
Időpont: 2011-06-28 23:57:42

Kedves Szusi!

Jót mosolyogtam a hozzászólásodon! :)
Amikor megírtam ezt a jegyzetet, csak arra gondoltam, hogy mindenért fizetni kell valamivel. A vakondtúrás mentes "szép" kertért is!
Végül egy "védőbeszéd"-et sikerült írnom?
Reméltem, hogy a "földalatti mozgalmat", a "púp show"-t más szemszögből is betudom mutatni. :D

Judit
Alkotó
Regisztrált:
2010-10-11
Összes értékelés:
2698
Időpont: 2011-06-28 19:57:25

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Háááát.... Judit, ha a vakond bármit is követne el, ezzel a "védőbeszéddel" azonnal felmentenék
Nagyon körbejártad a témát. Érdeklődéssel olvastam.

Legutóbb történt

Bödön bejegyzést írt a(z) Radnótiról - gyermekszemmel, őszintén című alkotáshoz

bobojszaki alkotást töltött fel csüngőhasú disznóvágás címmel a várólistára

gleam alkotást töltött fel Szeretet címmel a várólistára

szilkati bejegyzést írt a(z) Büszkén jelentem fórumtémához

Szalki Bernáth Attila bejegyzést írt a(z) Büszkén jelentem fórumtémához

Kankalin alkotást töltött fel Radnótiról - gyermekszemmel, őszintén címmel

szilkati bejegyzést írt a(z) Volt egyszer egy ember című alkotáshoz

Madár bejegyzést írt a(z) Fűnyírás után című alkotáshoz

Madár alkotást töltött fel A Gondolkodó címmel a várólistára

sailor bejegyzést írt a(z) ringattak az elképzelések című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) ringattak az elképzelések című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) ringattak az elképzelések című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) ringattak az elképzelések című alkotáshoz

T. Pandur Judit bejegyzést írt a(z) Holland hazugság 13. című alkotáshoz

T. Pandur Judit bejegyzést írt a(z) Holland hazugság 12. című alkotáshoz

T. Pandur Judit bejegyzést írt a(z) Holland hazugság 11. című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) ringattak az elképzelések című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) ringattak az elképzelések című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) ringattak az elképzelések című alkotáshoz

szilkati bejegyzést írt a(z) Büszkén jelentem fórumtémához

szilkati bejegyzést írt a(z) Büszkén jelentem fórumtémához

szilkati bejegyzést írt a(z) Büszkén jelentem fórumtémához

szilkati bejegyzést írt a(z) Büszkén jelentem fórumtémához

szilkati bejegyzést írt a(z) Büszkén jelentem fórumtémához

szilkati bejegyzést írt a(z) Büszkén jelentem fórumtémához

Kankalin bejegyzést írt a(z) Mondd, miért... című alkotáshoz

Pecás alkotást töltött fel Fűnyírás után címmel a várólistára

Bödön bejegyzést írt a(z) Holland hazugság 13. című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) ringattak az elképzelések című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) ringattak az elképzelések című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) ringattak az elképzelések című alkotáshoz

Madár bejegyzést írt a(z) Borúra derű című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Holland hazugság 13. című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Borúra derű című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) A lajtorja 82. című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) A lajtorja 82. című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) ringattak az elképzelések című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) A lajtorja 60. című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) A lajtorja 59. című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) A lajtorja 57. című alkotáshoz

Toplista

A Napvilág.Net hírei:

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjai

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjaiTüzesen süt le a nyári nap sugára... egy plüssjuhászra? Rá bizony. Aki amellett, hogy egy véres, forradalmi hangulatú, sebes sodrású kémtörténetbe csöppen, talán képes lesz újrafogalmazni a gondolatainkat Petőfi klasszikusáról. Fiókba az előítéletekkel, és lássuk, hogy boldogul Kukoricza Jancsi egy egészen más kontextusban!

2014. 10. 20. - Irodalom

 

thegpscoordinates.net

Zenit Futárszolgálat

Minden jog a szerkesztőség és a szerzők részére fenntartva! © 2004 - 2021 (Honlapkészítés: Mirla Webstúdió)