HONLAPUNK

Tagjaink Rólunk Szabályzat Kereső Statisztika Fórum Aktívak Gy.I.K.

ALKOTÁSOK

Cikkek Prózai művek Versek Receptek Ajánlják magukat Alkotók könyvei Hangos verstár Láncvers Verspárbaj

EGYÉB

Linkajánló Közös regény Emlékoldalak Főoldal
Napvilág Íróklub

Statisztika

Online tag: 1

Online vendég: 16

Tagok összesen: 1923

Írás összesen: 51433

RegisztrációregisztrációElfelejtett jelszóelfelejtett jelszó
Véletlen
Fórum

Utolsó hozzászóló:

szilkati
2021-05-05 17:43:01

Szülinaposok
Reklám

Naturánia - Mantova F?szerolaj Spray
Prózai művek / ABC pályázat
Szerző: Blitzer CsabaFeltöltés dátuma: 2011-07-02

Üvegcipellő

Fel Bandi cipészmester hírében állt, valójában a legrosszabb suszterként lett hírhedt egész Bagatell királyság határmenti falucskájától egészen a Pisai Ferdetornyot megszégyenítő palotáig. A Felek felmenői mindig is ezt a mesterséget űzték. Jól bántak az árral, s ha vevő jött, a lábbeli eladási árával is ügyesen ravaszkodtak. A hetven éves szenilis Jónás bácsi, aki reggelente a szomszéd fűszereshez járt, hetente egyszer eltévesztette az üzletet, is ilyenkor mindig két pár új csizmával tért haza. Bandi legalább sikeresen megszabadult azoktól a katonák számára készült, térdig érő csizmáktól, melyeket még az öt évvel ezelőtti háborúba rendeltek a királyi hadsereg számára, ám az ellenséges király épp akkor nősült meg, ezért elhalasztották. Aztán jött a két hónapos nászút, s mire hazaértek a Láptengerről, a gyógyterápiával egybekötött üdülésről, az ifjú ara máris áldott állapotba került. Újabb kilenc hónap késés. Aztán pedig a gyermek születésekor újabb akadályok gördültek a tervezett háború elé. Gyönyörű kisbabája született a királynénak, csak épp csokoládé barna bőrszínnel. A király ránézett gyönyörű hitvesére, s öt hosszú percig töprengett ítéletén, majd kivégeztette mindkettőt. A láptengeri nászút alkalmával ugyanis összefutottak Donga király legkisebb fiával, s úgy tűnt, a fiatalasszony a kézfogásos üdvözlésen túl másféle örömökben is részesítette az ifjú arát. Megkezdődött hát a háború a déli szomszéd Unga-Bunga királysággal. Bagatell királya csak egy kurta levelet kapott arról, miszerint közös háborújukat bizonytalan időre fel kell függeszteniük.
Így maradt a nyakán 200 pár csizma, amiből mintegy 50-et már sikerült elpasszolnia. Egyetlenegyszer kötött üzletet a királlyal, akkor is ő járt rosszul.
150 pár csizma. Hogy a fenébe adjak túl rajtuk? Ezért még a király is felelni fog egyszer! Egy Fel sohasem felelőtlen, ha üzletről van szó. Egy vitában mindig a Felek a győztes felek! - jutott eszébe hirtelen néhány mondás őseitől.
Amint így töprengett elbaltázott régi üzletén, hirtelen nagy erővel kivágódott cipőboltjának ajtaja, s két díszes maskarába öltözött alak lépett be rajta nagy sebbel-lobbal, majd mint akik karót nyeltek, olyan egyenes derékkal álltak meg az ajtó két oldalán.
- No lám csak, a karnevál még később van, fiúk.
Már épp folytatni akarta volna epés megjegyzéseit, mikor is lassú, de méltóságteljes lépésekkel átlépett az ajtón Bagatell királya, XXX. Lajos, más néven Tripla X, mely néven a háta mögött emlegette minden alattvalója. Bandi mélyen meghajolt, mert bár a szája is tátva maradt a meglepetéstől, reakciója mégis olybá tűnt, mintha arra számított volna, hogy a király bármelyik percben beléphet hozzá.
- Felséges királyom! Fel Bandi alázatos alattvalója üdvözli Önt szerény hajlékában.
A király nem szólt, csak csettintett egyik szolgájának, hogy húzza közelebb rozoga háromlábú széket. Ő maga odalépett Bandi "dicsőségpolcához", majd a Szabadvárosi Legnagyobb Cipőmester díjaként kapott aranyozott trófeát egy hanyag mozdulattal felborította, az alátétként szolgáló selyemdarabbal pedig letakarta a széket, s úgy foglalt helyet.
Bandi szeme vérben forgott egy pillanatra, de aztán türtőztette magát, s a király hanyag mozdulatának engedelmeskedve felegyenesedett.
- A szakmai véleményedet kérem. - mondta Tripla X, majd egy aprócska cipőt húzott elő kabátja zsebéből, mely így ülve a koszos padlót seperte. Bandi hosszasan bámulta a cipellőt. Üveg. Életében csak egy ehhez hasonlót látott eddig, régebben ő maga is készített egy hasonlót lánya számára. - A tegnapi bálon hagyta ott egy álarcos leányzó, s már a város legszebb kisasszonyaival felpróbáltattam, de eddig még egyikük lábára sem illett. Hozzád fordulok tanácsért mint szakemberhez. Leendő királyném hagyta el eme lábbelit.
Nocsak, eljött végre az én napom! Most kamatostul megfizeted a csizmáimat! - dörzsölgette a kezeit Bandi, kaján vigyorral a képén.
- Elkérhetném ezt a cipellőt egy pillanatra, felség? Egy gyors pillantást vetnék rá a műhelyemben, ha szabad.
- Természetesen, vidd csak.
A cipészmester átment a műhelybe, s magára zárta az ajtót. Pár percre hagyta csak magára Őfelségét és kísérőit, szolgáit, testőreit, fogdmegjeit... amilyen titulusban épp vele tartottak. Amikor visszatért, a kezében még mindig ott volt az üvegből készült lábbeli. Vagyis mindenki más annak hitte, hihette. Azonban Bandi szép csendben és villámgyorsan kicserélte arra, amit annak idején készített a lányának 18. születésnapja alkalmából, Fel Ellának. Bandinak két gyermeke volt, a húsz esztendős Ella és a tizenöt éves Fel Elek. Mindketten épp otthon voltak, a műhely feletti lakórészben, saját szobácskájukban. A fiú valószínűleg legújabb békáját boncolgatta, holott nem készült épp orvosi pályára. Apja rá szerette volna hagyni majd a műhelyt és a boltot, Eleknek viszont más tervei voltak világot szeretett volna látni. Ehhez nagyon is értett, a csavargást már 5 éves korában teljes mértékben elsajátította. Ella ezzel szemben pont ez ellenkezője volt testvérének, szívesebben maradt otthon. Míg öccse az iskola mellé járt, jó pár sarokkal odébb, addig ő inkább el se indult otthonról. Akkor is épp otthon volt, s a babáival játszott, azokat öltöztette. Más, vele egykorú lányok magukat csinosítgatták a tükör előtt, ő azonban nem is próbálkozott ilyesmivel, mert tisztában volt vele, mennyire felesleges is lenne akár csak megpróbálnia is. Csúnyácska volt. Mi több, ronda.
- Felség, ha nem bánná, lehívnám ide leányomat, azt hiszem ugyanis, hogy tudom a megoldást.
A király bólintott, s Bandi felkiabált a lánynak. Ella hangos léptekkel trappolt lefelé a lépcsőn, s amint meglátta, miféle vendégük akadt, azonnal földig hajolt.
- Kislányom, gyere, ülj csak le ide és próbáld csak fel ezt a cipőt. - szólt Bandi nyájasan mosolyogva.
A cipellő passzolt. Pontosan illett a lány lábára, mintha ráöntötték volna.
- Felség, az az igazság, hogy ezt az üvegcipőt még én készítettem évekkel ezelőtt a lányomnak. Tegnap furcsálltam is, hogy olyan soká elmaradt, pedig ő aztán nem túl gyakran mozdul ki itthonról, hiszen mindig is úgy neveltem, fedhetetlen úrihölgy váljék belőle... - kezdte volna dicshimnuszát lányáról és saját nevelési módszereiről, azonban a király hirtelen erélyesen a szavába vágott.
- Vigyétek, tömlöcbe vele! - kiáltott Tripla X, majd a két, eddig az ajtónál ácsorgó katona megragadta a lányt és kicibálták az utcára.
- Na de felség, nem értem... - habogott Bandi rémülten.
- Nem feleséget kerestem én magamnak. Tegnap a cipellő tulajdonosa tánc közben egyszerűen elcsente legbecsesebb királyi ékszeremet báli ruhámról. Úgy tettem utólag, mintha nem is keresném a tolvajt, hátha feleséget keresve gyorsabban megtalálom az illetőt. A csel bevált.
Azzal elindult pökhendi léptekkel a bejárati ajtó felé. Bandi elkeseredetten bámult utána.
- Apropó, Bandi, azokra a csizmákra szerintem a közeljövőben nem lesz szükségem. Olyan békés hangulatomban vagyok mostanában. Na, megyek, majd a holnapi akasztáson találkozunk.

/teljes változat/

Ennek az alkotásnak a tetszésátlaga: 5

Szenior tag
Blitzer Csaba
Regisztrált:
2006-12-24
Összes értékelés:
1347
Időpont: 2011-07-08 20:49:03

válasz Vesztergom Andrea (2011-07-08 20:42:16) üzenetére
Kösz szépen. Az az arás rész saját magam "tehetségének" kifigurázása is lehet. :D Mármint a bakizás.
Alkotó
Vesztergom Andrea
Regisztrált:
2010-06-27
Összes értékelés:
829
Időpont: 2011-07-08 20:42:16

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Már tegnap elolvastam kintről, amikor láttam, hogy nyertél.
A Tripla X eleve kéééész, és szerintem azt az arás tévesztést hagyd csak benne. Nem mintha szükség lenne arra, hogy valami feldobja a sztorit, mert így is nagyon jó, de azzal viccesebb :)
Ügyessss.
Szenior tag
Blitzer Csaba
Regisztrált:
2006-12-24
Összes értékelés:
1347
Időpont: 2011-07-07 20:28:23

Köszönöm, Ági. Vannak hibái, kicsit elkapkodva tettem fel, de azért örülök, hogy így gondolod.
Szenior tag
Blitzer Csaba
Regisztrált:
2006-12-24
Összes értékelés:
1347
Időpont: 2011-07-04 12:33:58

válasz szusi (2011-07-04 10:31:12) üzenetére
Köszönöm, szusi!
Alkotó
Regisztrált:
2010-10-11
Összes értékelés:
2698
Időpont: 2011-07-04 10:31:12

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Érdekes megközelítés......Tetszett!!!!!
Szenior tag
Blitzer Csaba
Regisztrált:
2006-12-24
Összes értékelés:
1347
Időpont: 2011-07-02 21:41:00

válasz Artúr (2011-07-02 21:34:14) üzenetére
A hosszú mondatok mindig is a gyengéim... akarom mondani: gyengeségeim voltak. :)
Szenior tag
Blitzer Csaba
Regisztrált:
2006-12-24
Összes értékelés:
1347
Időpont: 2011-07-02 21:39:27

válasz Artúr (2011-07-02 21:27:11) üzenetére
Köszönöm, Artúr! Sajnos fél órával a határidő leadása előtt készültem el vele. Tudom, ez nem mentség, igazából elkapkodtam, mert még bőven maradt volna időm, hogy átolvassam. Sajnos utólag tettem ezt meg, a sok szóismétlés nekem is rögtön feltűnt és bosszús is lettem miatta. A "lány" szó ismétlését kihagytad. :) Pedig talán az lett a legnagyobb hiba. Köszönöm, hogy rámutattál ezekre a hibákra. Mivel elég darabosan írok, mármint ezt sem egyszerre írtam meg, hanem sokadik nekifutásra fejeztem be, nagyon is elkellett volna az újbóli átolvasása, így, egyben. Legközelebbi próbálkozásomnál megpróbálok majd jobban odafigyelni erre.
Szenior tag
Artúr
Regisztrált:
2007-02-21
Összes értékelés:
3808
Időpont: 2011-07-02 21:34:14

a felhasználó által leadott szavazat: * * * *
Kedves Csaba!
A szóismétlést elkerülheted, mert szinte mindegyik szövegszerkesztőt be lehet állítani arra, hogy aláhúzza neked, és ellenőrzéskor ki is írja, melyek azok a szavak. A sok vesszőt pedig úgy tudod megszüntetni, ha hangosan felolvasod az írásodat, és figyeled, hol állsz meg, hol veszel levegőt. Na, oda pontot tegyél.
:)
Persze, ez sem a legtutibb megoldás, mert léteznek két szavas mondatok. Érezned kell, hol zárd le a mondatot.
Szenior tag
Artúr
Regisztrált:
2007-02-21
Összes értékelés:
3808
Időpont: 2011-07-02 21:27:11

a felhasználó által leadott szavazat: * * * *
Gonosz leszek!
:)
Először néhány hiba:
"az üzletet, is ilyenkor mindig" Azt hiszem itt vagy felesleges az "is", vagy "és" akar lenni.
a "hanyag mozdulattal" kifejezést kétszer is leírtad, ami nem volna baj, de nagyon közel vannak egymáshoz a szövegben. A szóismétlés úgy tűnik gyakori nálad:
"Életében csak egy ehhez hasonlót látott eddig, régebben ő maga is készített egy hasonlót lánya számára."
"s magára zárta az ajtót. Pár percre hagyta csak magára Őfelségét és kísérőit,"
"Hasonlót" és "magára".
Azonban a történet nagyon tetszik nekem. Kellően humoros, jó "beszólások" találhatók benne. Írj sok ilyet, mert nevetni jó és ezen a történeteden lehet nevetni. Még egy tanács. Kerüld kérlek a hosszú körmondatokat. Sok a vessző egy-egy mondatodban.
Szenior tag
Blitzer Csaba
Regisztrált:
2006-12-24
Összes értékelés:
1347
Időpont: 2011-07-02 15:27:43

válasz Kankalin (2011-07-02 12:47:35) üzenetére
Köszönöm, Kankalin, egyelőre csak próbálgatom magam. :) Rengeteg történet kering a fejemben, s egy regényhez is hozzákezdtem, de azzal még lassan haladok.
De amint antomius is megemlítette, kissé összeszedettebben kellene írnom, mert ilyen ordinális bakot lövök csak. :D
Szenior tag
Blitzer Csaba
Regisztrált:
2006-12-24
Összes értékelés:
1347
Időpont: 2011-07-02 15:25:28

válasz eszesg (2011-07-02 09:12:32) üzenetére
Köszönöm, Sanyi! Bár még nem írtam a te történetedhez, de véleményem szerint a te sztorid viszi a pálmát (majd ott jobban kifejtem)!!!!!!!!!!
Szenior tag
Blitzer Csaba
Regisztrált:
2006-12-24
Összes értékelés:
1347
Időpont: 2011-07-02 15:23:55

válasz antonius (2011-07-02 05:09:45) üzenetére
Hoppááááá....
Antonius, ezt "kissé" félreírtam. :DDD
Jó kis leszbikus sorrá alakult. :D
Szerkesztő
Kankalin
Regisztrált:
2009-10-05
Összes értékelés:
7441
Időpont: 2011-07-02 12:47:35

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szia Csaba! :)
Prózában is remekelsz? Majdnem észre sem vettem. :)
Amint megláttam a címet, rögtön belemerültem, mert kit ne vonzana az "üvegcipellő"?
Sorra jöttek a meglepetések, ráadásul az is, hogy érdemes e műfajban is próbálkoznod. :)
Szeretettel: Kankalin
Alkotó
eszesg
Regisztrált:
2006-03-29
Összes értékelés:
406
Időpont: 2011-07-02 09:12:32

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Kedves Csaba!

A történeted remek! A vége miatt, akár még tanmesének is felfogható. A szójáték FELemelő. A könnyed, ízléses humor, pedig igazán FELteszi az i-re a pontot.
Gratulálok!

Üdvözlettel:
Sanyi
Alkotó
antonius
Regisztrált:
2009-06-30
Összes értékelés:
2578
Időpont: 2011-07-02 05:09:45

"úgy tűnt, a fiatalasszony a kézfogásos üdvözlésen túl másféle örömökben is részesítette az ifjú arát."
Nincs itt egy kis logikai bukfenc? A "fiatalasszony" és az "ara" egy személy.

Amúgy kedves történet, nem kis csattanóval a végén.

Gratulálok. a

Legutóbb történt

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) Borúra derű című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) Fűnyírás után című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) A Gondolkodó című alkotáshoz

ElizabethSuzanne alkotást töltött fel Pünkösd címmel a várólistára

gleam bejegyzést írt a(z) Szivárgó lélek című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Radnótiról - gyermekszemmel, őszintén című alkotáshoz

Marcsy bejegyzést írt a(z) Szürkenéma-ablakok című alkotáshoz

Marcsy bejegyzést írt a(z) Szivárgó lélek című alkotáshoz

Marcsy bejegyzést írt a(z) Szivárgó lélek című alkotáshoz

Ötvös Németh Edit alkotást töltött fel Támadás a kertből címmel a várólistára

Ötvös Németh Edit bejegyzést írt a(z) Az öcsém, meg én című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Holland hazugság 17. című alkotáshoz

hundido bejegyzést írt a(z) Holland hazugság 17. című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Szivárgó lélek című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Szürkenéma-ablakok című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Szürkenéma-ablakok című alkotáshoz

Alkonyi felhő bejegyzést írt a(z) Szivárgó lélek című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Szivárgó lélek című alkotáshoz

Marcsy bejegyzést írt a(z) Szivárgó lélek című alkotáshoz

Marcsy bejegyzést írt a(z) Szivárgó lélek című alkotáshoz

Pecás alkotást töltött fel Májusi kertünkben címmel a várólistára

T. Pandur Judit alkotást töltött fel Holland hazugság 17. címmel

T. Pandur Judit bejegyzést írt a(z) Az öcsém, meg én című alkotáshoz

T. Pandur Judit bejegyzést írt a(z) Virág isten kezében című alkotáshoz

szilkati bejegyzést írt a(z) A hold című alkotáshoz

szilkati bejegyzést írt a(z) A hold című alkotáshoz

szilkati bejegyzést írt a(z) A hold című alkotáshoz

szilkati bejegyzést írt a(z) Kóbor golyó című alkotáshoz

Madár bejegyzést írt a(z) Szeretet című alkotáshoz

T. Pandur Judit bejegyzést írt a(z) Holland hazugság 16. című alkotáshoz

T. Pandur Judit bejegyzést írt a(z) Holland hazugság 15. című alkotáshoz

T. Pandur Judit bejegyzést írt a(z) Holland hazugság 14. című alkotáshoz

pusztai alkotást töltött fel Tücsök-kórus címmel a várólistára

Tóni alkotást töltött fel Vörösmarty Mihály: Szózat / Aufruf címmel

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) Csillagokban kereslek ( Anyák napjára ) című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) Anyák napjára című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) apám csendben élt című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) Írói szózat című alkotáshoz

Vári Zoltán Pál bejegyzést írt a(z) A legélőbb remény című alkotáshoz

Toplista

A Napvilág.Net hírei:

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjai

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjaiTüzesen süt le a nyári nap sugára... egy plüssjuhászra? Rá bizony. Aki amellett, hogy egy véres, forradalmi hangulatú, sebes sodrású kémtörténetbe csöppen, talán képes lesz újrafogalmazni a gondolatainkat Petőfi klasszikusáról. Fiókba az előítéletekkel, és lássuk, hogy boldogul Kukoricza Jancsi egy egészen más kontextusban!

2014. 10. 20. - Irodalom

 

thegpscoordinates.net

Zenit Futárszolgálat

Minden jog a szerkesztőség és a szerzők részére fenntartva! © 2004 - 2021 (Honlapkészítés: Mirla Webstúdió)