HONLAPUNK

Tagjaink Rólunk Szabályzat Kereső Statisztika Fórum Aktívak Gy.I.K.

ALKOTÁSOK

Cikkek Prózai művek Versek Receptek Ajánlják magukat Alkotók könyvei Hangos verstár Láncvers Verspárbaj

EGYÉB

Linkajánló Közös regény Emlékoldalak Főoldal
Napvilág Íróklub

Statisztika

Online tag: 1

Online vendég: 8

Tagok összesen: 1948

Írás összesen: 52876

RegisztrációregisztrációElfelejtett jelszóelfelejtett jelszó
Véletlen
Fórum

Utolsó hozzászóló:

szilkati
2022-05-29 22:53:30

Reklám

Prózai művek / egyéb
Szerző: BödönFeltöltés dátuma: 2011-12-30

HB kalandjai: Északon férgek vannak...

Deregh bácsi a kerti-sétányt söpörte a főépület és a teniszpálya között, söpörni kelletett azt mindig, mert erősen hulltak a platánfák ötszögletű levelei, a szakács kinn állt a konyhaajtóban, a vezér, Kjó Bélával és az üdülővezetővel Hájas néni büféje előtt ultizott, mi pedig a pályán játszottunk. 4:2 volt az állás éppen a Hámori Bandi javára, amikor a Férgek feltűntek. A Nánási út felől jöttek végig a Főfelügyelet üdülőjének hosszú drótkerítése mentén, az egyik Féreg kicsi volt és kövér, de ellenben a másik Féreg meg magas és sovány. Befordultak a kapun és bejöttek az üdülőbe. Akkor még nem tudtuk, hogy férgek, lejátszottuk szépen a meccset, és ütőinket a padon hagyva, mentünk, hogy megigyunk egy sört a Hájas néninél. Csillapítva szomjunkat a sörrel, s elverve éhségérzetünket néhány szalámis zsömlével, vissza akartunk térni a pályára, hogy folytassuk a játékot. El is indultunk, megkerültük az üdülőépület utca felé eső szárnyát, melynek eminnen, a Dunára néző oldalán a büfé volt, az utcai front földszintjén pedig a konyha, s nagy dirrel-durral készültünk átvágni az épület, és a pálya között lévő, ápolt, füves parkrészen. De, mit ád Isten, ahogy megyünk tovább arra, látjuk ám, hogy a pályán játszanak! Az egyik srác, aki ott futkorászott kicsi volt és kövér, a másik meg magas és sovány. Földbe gyökerezett lábbal álltunk meg a teraszra vezető lépcső lábánál. A pályán, a mi pályánkon ugyanaz a két fiú ütötte-verte a labdát, akiket nem sokkal előbb láttunk beódalogni!
-Kik ezek a férgek? -nézett rám elkerekedő szemmel a Hámori Bandi. -Ismered őket Testvér? Tagadó válaszomra így kiáltott fel:
-Kérdezzük meg akkor az öreg Dereghet!
A vén huszár a férfiközös rácsos ablaka alatt járt éppen, tempós mozdulatokkal lendítette a vesszőseprűt jobbra-balra, mintha az oroszokat kaszabolná Gorlicénél. Odamentünk hozzá, és a Testvér szög egyenesen rákérdezett.
-Józsi bácsi, tessék mondani, kik ezek a férgek a mi pályánkon, Józsi bácsi?!
-Kik, kik, -morgott az öreg a bajuszát tapogatva. -Hunnan a csudábú kéne nekem tunni, ki kicsoda itten? A pálya egyébként nem a tietek, hanem a Főfelügyeleté, másnak is van joga játszani rajta, megértettétek?
-De...
-Haggyatok! Mengyetek akkó' evezni, vagy mit bánom én hova!
Nyűgös voltam, nem volt kedvem evezni aznap, jobban szerettem volna inkább folytatni a meccset.
-Testvér, Testvér, -korholt szelíden a Hámori Bandi. -Nem lenne szabad zúgolódnod. Olyan szép nap ez a mai nap. Gyere, felszedünk valamelyik stégen két jó nőt, megdugjuk őket a Muszájszigeten, aztán felevezünk a Lupa csárdáig, bemegyünk ebédelni, meghívlak egy jó adag pacalpörköltre. Van nálad pénz, Testvér?
A Bp-X-921-essel akartunk menni, az volt a mi hajónk de nagyot koppantunk, a 921-es ugyanis nem volt benn a csónakházban! Legalább akkora meglepetés volt ez, mint a férgek fenn a pályán, ha nem nagyobb! Még soha nem fordult elő, hogy odaadták másnak! Kérdőre is vontuk az öreg huszárt azon minutumban.
-Józsi bácsi, tessék mondani, hol a hajónk, Józsi bácsi? -kérdezte a Hámori Bandi, és fülétől a farkáig lesírt róla a méltatlankodás.
Én meg ezt mondtam:
-Nahát! Még ilyet! Nincs benn a hajónk! Hát ez nem lehet igaz!
Az öreg így válaszolt:
-Az a hajó nem a tiétek édes fiaim, hanem a Főfelügyeleté. Bárki elviheti, aki jogosult, ne reklamáljatok itt nekem!
Később történt, Pünkösdfürdő előtt húztunk éppen felfele a lassan hömpölygő folyón, amikor két lányt vettünk észre az egyik stégen a part mellett, az egyik szőke volt, a másik meg barna. Hason fekve napoztak, és felénk nézegettek. Közelebb húztunk, hogy jobban lássuk, miféle árúk?
-Szeva' kislány, -mondta a Hámori Bandi a szőkének, amikor már elég közel voltunk, -nem jössz velünk, mi se megyünk sehova!
A lány nem válaszolt, elfordította a fejét, és a barna is elfordította az övét.
Odaálltunk a stég mellé, behúztuk az evezőket.
-Figyelj kislány, csak ide megyünk a Muszájszigetre, -mondta a Testvér mézes-mázos hanghordozással. -Tudod miért hívják azt a szigetet Muszájszigetnek? Na?! Mert annak a lánynak, aki oda átjön velünk, annak ott már muszáj!
A lány nem reagált.
-Nézd kislány, -mondta ekkor a Hámori Bandi, -te dughatsz velem, a barátnőd meg dughat a testvéremmel. Szeretne a barátnőd dugni, kislány? Na?!
A szőke lány visszafordult, villámló szemmel mérte végig a Testvért, és olyasmit mondott, amit én nem merek ideírni.
-Gyere Testvér, -mondta erre a Testvér, hagyjuk ezeket a bányarémeket!
Ahogy kifordultunk a stég mellől, a jól megszokott, jól begyakorolt mozdulattal végigvertük a vizet az evezők tollával a stégen, és a Testvér még ráadásul oda is szólt a szőke lánynak:
-Ne haragudj kislány, de te olyan csúnya vagy, hogy csak uborkasalátával lehet rád nézni! Leköpte a stéget, s ment a hajó, futott tovább az apró, barna hullámokon. A víz a hajó mellett piszkos-barna volt, távolabb, a túloldalon, a sziget mellett acélkék.
Lupánál a zöld kis sziget furcsa, lábakon álló vityillóival szemben, a kavicsos, apró-köves partszakaszon fürödtünk egy jó nagyot, aztán farkaséhesen felmentünk a csárdába.
-Két pacalt kérek, és két sört, -rendelkezett a Hámori Bandi, amikor a pincér kijött az asztalunkhoz.
-Nincs pacalunk, -sajnálkozott a fiú.
-Nincs pacal?! -ámuldozott a Hámori Bandi.
Olyan hangon mondta a Hámori Bandi, hogy "nincs pacal?", mint akiben egy világ készül összeomlani. Nézte a fiatal kis pincért, aki alig lehetett idősebb nálunk. Azt hittem menten megüti, de szabályozta magát és így sóhajtott fel. -Jól van, hozzon akkor babgulyást fiam, de forró legyen, mint a babám csókja.
-Sajnálom, -mondta a kis pincérecske, de babgulyásunk sincs ma.
A Testvér segélykérően nézett rám. Össze volt zavarodva, forogtak világoskék szemei.
-Mit nyögsz ehhez Testvér?
Nem tudtam hozzászólni, hiszen a dolog engem is megviselt. A Lupa csárdában mindig volt pacal. Ha meg nem volt, akkor babgulyás biztosan volt. Ilyen egy rohadt nap, mondtam magamban. Reggel a férgek a pályán, aztán a hajó ügy, aztán a lányok a stégen, s végül most ez is! Tán a fátum szele űz méltatlan meridiánokat vágyaink horizontjára?
Délután teniszezni akartunk újra, de megint csak a Férgek játszottak a pályán, amikor odamentünk. Szörnyű látvány volt a két Féreg, a kicsi és a nagy. Elviselhetetlen látvány volt a mi pályánkon.
A Tehenesben söröztünk este, ott zártuk a napot. Bivalyos volt ugyan a rendes neve, de a Hámori egyszer régen részegen átkeresztelte Tehenesnek. Nem sok szó esett, némán, magunkban átkozódva nyeltük a sört.
-Ne emészd magad Testvér, - szólalt meg egyszer csak, hosszú idő után a Testvér. -Emlékszel, mit mondott Bagira Mauglinak? Dehogy emlékszel, hogy emlékeznél, olyan primitív, és unintelligens vagy Testvér, mint ez a bükkfa a hátam mögött! Azt mondta: északon férgek vannak, délen tetvek, de mi vagyunk a dzsungel urai!
Három korsó sört ittunk a Tehenesben ennek a szerencsétlen napnak a végén, vagy négyet. A kicsi Féreg és a nagy Féreg később jó haverunk lett, sokat teniszeztünk velük is. Ilyenek voltunk. Aranyszívűek. Deregh bácsi látta, ő igazolhatja.

Ennek az alkotásnak a tetszésátlaga: 5

Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10490
Időpont: 2012-01-05 11:49:58

Köszönöm Tibor! Nagyon jól esnek elismerő szavaid! Üdv: én
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10490
Időpont: 2012-01-04 10:00:38

válasz Rozán Eszter (2012-01-03 15:05:56) üzenetére
Szia Eszti!

Köszönöm a kedves sorokat. Egy kis élcelődésért Te sem mész a szomszédba. De, igaz: ha nem érezném ezeknek a történeteknek a fals humorát, helyzetkomikumát, talán már régen nem folytatnám.

Sok szeretettel üdvözöllek: én
Szenior tag
Rozán Eszter
Regisztrált:
2006-11-14
Összes értékelés:
7467
Időpont: 2012-01-03 15:05:56

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Kedves Laci!

Néha nem úgy sülnek el a dolgok, ahogy szeretnénk, de némi humorral és egy kis iróniával mindenen át lehet siklani. Akinek aranyból van a szíve, azt nem érheti baj.

Szeretettel: Eszti
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10490
Időpont: 2012-01-01 20:05:42

válasz T. Pandur Judit (2012-01-01 18:54:06) üzenetére
Kedves Judit!

Köszönöm, h írtál, boldog új évet kívánok sok szeretettel:

én
Szenior tag
T. Pandur Judit
Regisztrált:
2008-10-21
Összes értékelés:
5607
Időpont: 2012-01-01 18:54:06

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Kedves Laci!

Jól szórakoztam a történeteden, mert én is eléggé "eltervezős" vagyok, bár Murphy mindent bevet, hogy leszoktasson... :D :D :D
Azt hiszem jól eltaláltad szarva között a tőgyét, hogy sokszor a nevetségességig ragaszkodunk a megszokott, és eltervezett dolgainkhoz. :)

Judit
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10490
Időpont: 2011-12-31 18:04:14

válasz Gunoda (2011-12-31 17:41:15) üzenetére
Köszönöm én is és boldog új évet kívánok: én
Alkotó
Regisztrált:
2006-06-11
Összes értékelés:
693
Időpont: 2011-12-31 17:41:15

Naa, végre, már rég vártam egy kis jó HB-ra! Örömmel látom, hogy a színvonal nem esett vissza. Köszi. :))
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10490
Időpont: 2011-12-31 08:11:14

válasz dpanka (2011-12-30 21:31:26) üzenetére
Kedves Panka! Köszönöm, h az év utolsó előtti estéjén hozzám jöttél vidámodni! Sok szeretettel kívánok én is Neked boldog új évet, alkotó kedvet, sok jó írást! Sok szeretettel. én
Szenior tag
dpanka
Regisztrált:
2007-11-07
Összes értékelés:
5440
Időpont: 2011-12-30 21:31:26

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Annyi szép, de szomorkás vers után, itt zárom a napom! :-) Gratulálok!
Boldog Új Évet! (szerezz még sok vidám percet az itt olvasóknak)
szeretettel-panka

Legutóbb történt

Krómer Ágnes bejegyzést írt a(z) Merengő című alkotáshoz

dodesz bejegyzést írt a(z) Merengő című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

Vári Zoltán Pál alkotást töltött fel A ligetben címmel a várólistára

történetmesélő bejegyzést írt a(z) Mini mesék XX. című alkotáshoz

történetmesélő bejegyzést írt a(z) Az órásmester című alkotáshoz

mandolinos bejegyzést írt a(z) Szergej jeszenyin: A kéregető kislány című alkotáshoz

Ötvös Németh Edit bejegyzést írt a(z) furcsa árny című alkotáshoz

Ötvös Németh Edit bejegyzést írt a(z) tikkadásig című alkotáshoz

Madár bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

Madár bejegyzést írt a(z) Szergej jeszenyin: A kéregető kislány című alkotáshoz

szilkati bejegyzést írt a(z) Ez a nyár című alkotáshoz

szilkati bejegyzést írt a(z) a fenyegetőknek című alkotáshoz

Árvai Emil alkotást töltött fel A tékozló fiú apja címmel a várólistára

sailor bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) tikkadásig című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Kertelő című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Csillaglesen című alkotáshoz

Ötvös Németh Edit alkotást töltött fel tikkadásig címmel a várólistára

Ötvös Németh Edit bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

eferesz alkotást töltött fel Kertelő címmel

eferesz bejegyzést írt a(z) Csillaglesen című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) a fenyegetőknek című alkotáshoz

szilkati alkotást töltött fel a fenyegetőknek címmel

sailor bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Csillaglesen című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Csillaglesen című alkotáshoz

mandolinos alkotást töltött fel Szergej Jeszenyin: Lengyelország címmel a várólistára

eferesz bejegyzést írt a(z) Ne simogass! című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) Valaha című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) Valaha című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Valaha című alkotáshoz

Vári Zoltán Pál bejegyzést írt a(z) Csillaglesen című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

Toplista

A Napvilág.Net hírei:

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjai

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjaiTüzesen süt le a nyári nap sugára... egy plüssjuhászra? Rá bizony. Aki amellett, hogy egy véres, forradalmi hangulatú, sebes sodrású kémtörténetbe csöppen, talán képes lesz újrafogalmazni a gondolatainkat Petőfi klasszikusáról. Fiókba az előítéletekkel, és lássuk, hogy boldogul Kukoricza Jancsi egy egészen más kontextusban!

2014. 10. 20. - Irodalom

 

thegpscoordinates.net

Zenit Futárszolgálat

Minden jog a szerkesztőség és a szerzők részére fenntartva! © 2004 - 2022