HONLAPUNK

Tagjaink Rólunk Szabályzat Kereső Statisztika Fórum Aktívak Gy.I.K.

ALKOTÁSOK

Cikkek Prózai művek Versek Receptek Ajánlják magukat Alkotók könyvei Hangos verstár Láncvers Verspárbaj

EGYÉB

Linkajánló Közös regény Emlékoldalak Főoldal
Napvilág Íróklub

Statisztika

Online tag: 0

Online vendég: 12

Tagok összesen: 1949

Írás összesen: 52980

RegisztrációregisztrációElfelejtett jelszóelfelejtett jelszó
Véletlen
Fórum

Utolsó hozzászóló:

szilkati
2022-05-29 22:53:30

Szülinaposok
Reklám

Prózai művek / szatíra
Szerző: majusfaFeltöltés dátuma: 2012-01-22

A számláló rejtélye (A fagyi visszanyal)

Zacc igazgató, a Légvétel Bizottság elnöke érdeklődve nézett Moff kisasszonyra, aki a kis társaság közepén állt és begörbített ujjával kérdőjelet mutatott felé.
- Tőlem kezdhetünk - válaszolta a néma felhívásra, majd kezével a hosszú asztal melletti székekre mutatott.
Elhalkult a beszélgetés, a jelenlévők székeket tologatva próbáltak harcüléspontokat felvenni, bár nem sok választásuk volt: Hagyományosan, a Csöröge pártot, a királyság éppen hatalmon lévő legerősebb pártját mindig az ablaknak hátat fordító széksor illette meg. Szemben az ablakokkal,(ha épp voltak ablakok) az ellenzéki Mutyulina párt képviselői ültek.
- Megjegyzem - állt is fel azonnal Cuppy úr a Csöröge párt pénzügyi zsenije - az ellenzék nem kezeli megfelelő komolysággal a témát. Simítjuk úr megint késik.
- Elnézést kérek a párttársam késéséért. - Prütty Feri az ellenzék tánccsoportjának manadzsere indulatosan ugrott fel. - Meg is értem, ha esetleg egy komolyabb számításba van elmerülve, mint sem egy rossz törvényen csámcsogjon itt velünk.
- De kérem! - fakadt ki Porhanya úr a királyi Csörögék vezére indulatosságot mímelve. - Lehet, hogy önnek nem tetszik, de az ellenzék többsége is megszavazta a törvényt - itt Moff kisasszonyra mosolygott, aki valójában a Mutyulina pártot vezette, mióta a választott elnököt tévedésből előzetes letartóztatásba helyezték.
- De uraim! - emelte békítőleg Zacc igazgató a kezét.
A Légvételi Bizottság elnöke sosem volt egyik pártnak sem a tagja, függetlenként vezette a bizottsági munkát. Csendes ember volt, mégis hallgattak rá, mert megmaradt benne az a határozottság, amivel egykor komoly karriert épített. Emlékezett még a téli napra, életének talán legdicsőbb szakaszából, amikor disznó-felvásárlóként teljesített szolgálatot, - pillanatok alatt lecsendesítette a két verekedőt ott a mázsaház előtt hajnali négykor. Előbb a józanabbik fejére csapott, aztán a másikra, bár azt el sem érte úgy igazán, mert az magától összerogyott.
Minden bizottsági ülés előtt csipkelődős párbajokkal kezdtek, de valahogy a végén mégis kézfogással búcsúztak egymástól. Szinte természetes volt már az is, hogy a két pártvezér - a békét demonstrálandó - még puszival is megpecsételték a munkát.
Prütty Feri érezte, most neki kell kiállnia, hiszen az ellenzéket csak Moff kisasszony és ő képviselik. - Mi nem akarjuk felülbírálni a törvényt, mi úgy végre hajtjuk, ahogy kell, csupán megjegyezzük, hogy úgy rossz, ahogy van.
- Azért, ha ifjú barátom ön is végig olvassa figyelmesen a törvényszöveget rájön, minden az egyén érdekében történik - Lázárné úr, a Csöröge párt titkos tartaléka azonnal magázódni kezdett, ha kicsit idegessé vált. - Mert ugye, miről is van szó? Mindenki nyakában ott lóg a kis légvétel számláló, ami el is küldi az adatokat azonnal a központi elemzőbe. Ezeket a számokat a betegellátás is felhasználhatja, de akár a sportalkalmasságban, ne adj Isten a kriminalisztikában is jó támpontot nyújthatnak.
- Bocsánat! Nem mindenkinek, mert a képviselőknek nem kötelező, sőt; a titkosszolgálat ajánlására meg is tiltották nekik... nekünk - pontosított Feri.
Pontosított volna még, lett volna mit, de kivágódott az ajtó, és Nasztázia kisasszony perdült a ruhafogas elé, dobálta le a felesleges ruhadarabokat.
Még azt az egyet ledobhatná nyugodtan, bámult rá elmélázva Prütyy képviselő és megnyalta a száját. Bár biztosan van az alatt is valami, de hogy melltartót nem hord, arra meg mert volna esküdni.
- Kezdhetünk! - tette le az asztalra a felvételre állított telefonját Nasztázia, a bedolgozó jegyzőkönyvvezető.
- De kérem! - méltatlankodott Moff kisasszony - mi ragaszkodunk a pontos jegyzőkönyvvezetéshez.
- Mire az ülés végén megigazítja a kisasszony a sminkjét, minden betű be lesz ütve... még a hangsúlyok is - tette hozzá kicsit csúfondároskodva a megszólított.
- Egyáltalán miért kellett összehívni bennünket? - Moff kisasszony mondta az első mondatot, ami jegyzőkönyvbe került. - Kedden délután a Csöröge párt elnökével megvitattuk a főbb kérdéseket - és Porhanya úrra mosolygott, mint aki tiszteli az ellenfelét.
- Igen, itt, ebben az irodában futottunk át minden kérdést, amiben addig nem tudtunk zöldágra vergődni - bizonyította az ellen-párt elnöke. Még az asztalos is csodálkozott, hogy a vezetőknek mennyi üggyel meg kell küzdeniük, mielőtt utasítást adnak a beosztottaknak. Bár máskor nem szabad engedni, hogy munkaidőben zavarjanak bennünket a karbantartók - tette még hozzá.
- Egy olyan esetről van szó, amihez még csak hasonló sem volt eddig - Zacc igazgató, bizottsági elnök a telefon felé fordulva beszélt, nehogy egy hang is kimaradjon a jegyzőkönyvből. - Arról van szó, ki kell vizsgálnunk mi okozhatta a rendkívüli légzésszámot egyik királyi alattvalónál.
- Mennyi volt? - Nasztázia kisasszonyból, a bedolgozó jegyzőkönyvvezetőből önkéntelenül bukott ki a kérdés, felé is nézett mindenki.
- Volt egy félpercnyi időszak, amikor nyolcvannyolcas légzésszámot regisztrált a műszer.
- Az fenomenális! - kiáltott fel Moff kisasszony.
- Olyan nincs! - Cuppy úr, mint pénzügyi zseni otthon volt a számok birodalmában. - Az ki van zárva.
- Szerintem is - Lázárné úr felemelte az ujját, figyelmet kérve, majd megigazította a selyemsálat a nyakában. - Emlékeztek a tavalyi a légvételi csúcsra? A kis Cupi negyvenegyet tudott, de a második perc felénél lefordult a székről. Akkor a nyolcvannyolc? Lehetetlen.
- A műszer hibája?
- Fondorlatos hamisítás?
- Ne találgassunk, kérem! - Zacc igazgató nem akarta, hogy vita alakuljon ki megint. - Kis tudományos megközelítés... kérem!
- Úgy tudom, ha nem megy másként, akkor a bizottságnak jogában áll belehallgatni a hangfelvételbe, amit a műszer szintén rögzít. - Lázárné úr nem hiába volt pártjának titkos tartaléka, tovább tudta lendíteni a nyomozást.
- Az már biztosan törlődött, mert három nap után automatikusan megsemmisül a hang.
- Akkor még két óránk van, ugyanis akkor telik le a három nap - számolgatott halkan az elnök.
- Az fenomenális lenne - lelkendezett Moff kisasszony - Az utolsó percekben, de akkor is megoldjuk.
- Nasztázia drágaságom! Repüljél át a titkosszolgákhoz, hozd el a lemezt és a lejátszót! - Zacc úr leglágyabb hangját vette elő, majd, mint aki siettetni akarná a kisasszonyt, mindkét tenyerével egyszerre rávert a fenekére.
- Az alattvaló, akinek a rögzítőjét most meghallgatjuk, az országban tartózkodik?... esetleg már nincs is szabadlábon? - hangzott a kérdés az ellenzék oldaláról.
- De kérem! -méltatlankodott Cuppy úr - ez egy demokratikus királyság.
Kár volt neki a demokráciát ráhúznia a királyra, mert bár nyilvánosan ki nem mondták volna, mégis mindnyájuknak ugyanaz jutott eszébe. Mármint a király önkéntes száműzetése.
Mindenki másként tudta, mert csak súgva terjedhettek a hírek, ha a királyról volt szó, és így egyre ferdült a történet. Az a pár ember, aki ismerte a titkosszolgálat jelentéseit az tudta, az uralkodó nem a pusztában vezekelt a népe pénztárcájának dagadásáért, bűneinek bocsánatát kérve, hanem..., hanem az a tíz évvel előbbi látogatás borította fel a felség fenséges programját, amikor egy afrikai törzset látogatott meg a miniszterei kíséretében.
Valami nagyon kesernyés italt hoztak a vendéglátók, hogy a kedvükbe járjanak, de mert nem voltak hozzászokva, különös változáson ment át a tudatuk.
A király, miután felhajtotta a jó félliternyi édeskés italt felállt, odament a félig meztelen néptáncos lányok közé, és úgy csapkodta a talpát ő is a földhöz, mint azok, és istenuccse, ha a bőre nem világosabb, elkeveredett volna köztük. Persze neki ott elől nem emelkedtek a ritmusra olyan észtvesztően a mellei, mint a fekete szépségeknek, csupán a királyi medál verte az állát minden nagyobb felugrásnál. ... és hát, amikor vége lett a táncnak, két lány belekarolt és vitte a vendéget be egy félreeső sátorba. Mentek volna a miniszterek is, de elhúzták előttük a függönyt, így csak a hangokat leshették naplementig. Akkor vették a bátorságot, hogy mégiscsak megszólítják az uralkodót. Őfelsége, mikor már unta a könyörgést kiszólt: menjetek a francba, én maradok.
- Uraim és hölgyem! - szólt lihegve a mindig késésben leledző Simítjuk úr, aki már fél füllel azóta figyelt, hogy becsukta a távozó Nasztázia kisasszony mögött az ajtót - ha elérhető távolságban van az illető személy, hozassuk ide, és hallgassuk ki.
Zacc igazgatónak is tetszett az ötlet.
- Ha a többiek is egyetértenek vele, azonnal idehozatom Laja mester urat, és feltehetik neki a kérdéseiket.
- A Laja? - kapta fel a fejét Simítjuk úr a későn jövő gazdasági kutató - hát a Laja kalapál ott kint - mutatott az ajtó felé, amin túlról hangos kopácsolás hallatszott.
- Ez fenomenális! - csillant fel Moff kisasszony szeme - akkor csak megkérdezzük tőle, hol volt kedden délután és már mehetünk is haza.
Szinte egyszerre léptek az irodába Nasztázia bedolgozó jegyzőkönyvvezető és Laja mester.
- De kérem! - fakadt ki Laja mester - én sem a királyi Csörögékhez nem tartozom, sem a Mutyulina párthoz. Egyáltalán! - emelte fel az ujját - én egyetlen Istenverte pátnak nem vagyok a tagja.
- Nyugodj már meg, nem pártgyűlésre hívtunk! - csendesítette Prütty Feri, akinek valamikor régen a mester majd' két napig a mostohaapja volt.
- Akkor meg amiatt a k.....a nyakba akasztó miatt - nézett körbe. - Hát nincs meg, és ott üssön bele a...! - kifújta a levegőt, majd lemondóan legyintett.
- Mi az Laja? - kérdezte Zacc úr, mert a mester, mint aki meg van babonázva, nézett az asztal közepén álló szárazvirág csokorra, majd áthajolt a bizottsági tagok válla felett és leakasztotta a nemesmázing gubójáról a kis szíjacskát. - Hát itt felejtettelek - dörmögte. Kicsit rántott rajta, mint a horgászok szoktak a zsinóron, majd előhúzta a légzésszámlálóját az egykor tejesköcsögnek használt népi-virágtartóból. Átszellemült, felsőbbrendű arccal a nyakába akasztotta, mint akinek ezentúl senki, még a magasságos bizottság sem tud ártani. El sem köszönt, csak bevágta maga mögött az ajtót.
- Kész vagyok! - tért észhez elsőnek a meglepetésből Nasztázia kisasszony és lenyomta a gombot. Úgy tűnt az első fél percben a lejátszás nem indult el, de aztán mintha egyre közelebbről susogna, meglehetősen össze-vissza lihegés hallatszott.
- Csak a hetven centiméteren belüli hangokat veszi a készülék - figyelmeztette a síri csendben fülelő bizottságot Zacc elnök úr, amikor olyan hang volt hallható, mint amikor egy fatáblát tíz körömmel kapar valaki.
- Ez nem egy ember - szólalt meg Cuppy úr, de mintha csak magának mondta volna.
- Fogadni mernék, hogy az egyik nő - mindenki Prütty Feri felé nézett, hogy igaz lehet, elvégre ő itt a legfiatalabb, biztosan neki a legjobb a hallása is.
A finom hangokat egy éles csikorgás törte szét. Moff kisasszony hátrarúgta a székét, felállt, és az arcához kapta a tenyereit.
- Fenomenális! - töltötte be a szobabelsőt a hang, de szinte érthetetlenné válva, mert az első magánhangzók fékevesztett nyikkanásoknak tűntek, majd a második e-t szinte sikoltva ejtették, aztán a szó végén már minden betűre két légvétel jutott. Úgy igazán nem lehetett megtudni mivé fajult a szerencsétlen szó, mert Porhanya úr, mint akit rosszullét kap el nagyot csapott ököllel a lejátszóra. A szerkezet a földre esett, darabjaira hullott, majd a királyi párt elnöke a gyomrához kapott, és összegörnyedt. Lehajolva járt a szeme, mint a sasé. Szerencséjére az adathordozó lemez éppen a lábánál feküdt el azután, hogy körbe gurulta a termet. Mielőtt még bárki észrevette volna rátette a cipőjét, és mint ahogyan azt a több százezer csikket elnyomta eddig a talpával, most a lemezt gyötörte teljes súlyával. A megszeppent tagok az egészből nem értettek semmit.
Azt, hogy Moff kisasszony miért sikoltott olyan különösen bele a csendes hallgatózásba egyikük sem értette, de az is nagyon különös volt, hogy az asztal akkora hangerővel verte vissza a lihegős sikolyt.
- Valami bajod van drágám? - mosolyodott el Nasztázia némi kárörömmel.
A bizottsági elnök mentette meg a helyzet méltóságát.
- Ha már ilyen szerencsétlenül sikerült az ügy felgöngyölítése ajánlom, hogy igyuk meg ezt a cseppecske whiskyt - Zacc úr felmutatta az egyliteres kiszerelésű nedűt - aztán forduljon figyelmünk a következő eset felé, amit holnap ugyanitt, ugyanebben az időpontban vizsgálunk ki.
Fél óra múlva a Mahorka Demokratikus Királyság Légvétel bizottságának tagjai mosolyogva köszöntek el egymástól: az elnökök hagyományosan puszit váltottak, a többiekkel kezet fogtak és ment mindenki a dolgára.

Ennek az alkotásnak a tetszésátlaga: 5

Alkotó
Regisztrált:
2008-01-09
Összes értékelés:
444
Időpont: 2012-02-21 20:50:59

Még nem fejeztem be, de folytatni fogom a magyarázkodásomat, mert hiába no a pár soros novellácskának kb. a száznyolcvanadik lapjánál felvetődött egy új szál, amit bűn lenne nem kibontani. Másfél éve már hogy.. de folytatom, és ... én már tudom, miért azt a nevet választottam))))))))))))))))
Te attyaúristen! mit össze nem hordok itt? Örülök nagyon, hogy olvastad. Ha beleolvasnál egyéb írásomba is, kérlek, hogy keményen kritizálj, és abból élek.
Üdv. Károly
Alkotó
Regisztrált:
2008-01-09
Összes értékelés:
444
Időpont: 2012-02-21 20:50:41

Kedves Kankalin!
Az ilyen egyszerű észrevételekből nagyon sokat tanulok, mint amit felvetettél. Valóban, ha nem elég szellős, akár az oldal kinézete, de még inkább a megírt képek egymásutánja, megtorpanhat minden, és akkor megette a ... vagyishát no, akkor az nem jó.
Komolyan írtam, hogy az "egyszerű észrevételekből", mert pár éve már, egy ilyesféle eset nagyot lendített rajtam. A novellám szereplőjének a nevét nem értette egyik jóindulatú kritikusom, és én egy másik novellában mindjárt meg is akartam magyarázni, miért is választottam azt a nevet.
Szerkesztő
Kankalin
Regisztrált:
2009-10-05
Összes értékelés:
7911
Időpont: 2012-02-18 16:17:56

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szia Májusfa! :)
Komoly energiát fektettél e szatíra megírásába, szerintem jól sikerült érzékeltetni benne mondanivalód komolyságát. Bevallom, jó sok időt töltöttem el itt, mire eljutott az agyamig. :)
Néha elveszítettem a fonalat, vissza kellett lépnem, hogy újra megtaláljam. Gyakran történik ez velem hosszabb prózai művek olvasásakor. Ennek talán az az oka, hogy a rendszer nem teszi lehetővé, hogy látsszanak a bekezdések. Légyszi, a gyengébbek kedvéért (az én vagyok), legközelebb üss néhány entert a részek közé, akkor könnyebben át lehet tekinteni. :)
Egyébként nagyon jó, szó ami szó, nem csalódtam benned. :)
Szeretettel: Kankalin
Alkotó
Regisztrált:
2008-01-09
Összes értékelés:
444
Időpont: 2012-01-27 19:16:16

Kedves Val!
Kiolvastad az írásomból, amit sugallni szerettem volna. A cselekmény kicsit csúfondároskodó, kicsit talán még groteszk is, de így tudtam kellő súllyal bemutatni az alantas hatalmi hozzáállást az egyszerű hétköznapi emberekhez.
"Hoztad a realitást, a "Való világot","... hahahahaha igazad van!... szép új világ((((
Üdv. Károly
Alkotó
Regisztrált:
2011-01-18
Összes értékelés:
171
Időpont: 2012-01-25 19:47:45

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Kedves Májusfa!

Kritika ez az írás, kemény társadalomkritika a javából!
A világ már csak ilyen, hisz akinek "több" jut, ráér efféle semmitmondó ügyekben gyűlni, és elverni az időt egy s mással.
A karakterek, azok elnevezései magukért beszélnek, találóak.
Hoztad a realitást, a "Való világot", mihez elismerésem! :)

Valerie

Legutóbb történt

Szabó András alkotást töltött fel A Minószi kultúra vallása a megfejtett szövegek alapján. címmel a várólistára

Kankalin alkotást töltött fel CS o d a V á r ó - (trilógia) címmel

Pecás alkotást töltött fel Felhőátvonulás címmel a várólistára

Pecás alkotást töltött fel Eljött a reggel címmel a várólistára

sailor bejegyzést írt a(z) Ártatlanok bűnhődése - 9# novella 1/2 című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Ártatlanok bűnhődése - 9# novella 1/2 című alkotáshoz

A. K. Mraz alkotást töltött fel Ártatlanok bűnhődése - 9# novella 1/2 címmel a várólistára

sailor bejegyzést írt a(z) ha a lelkesedés kihal című alkotáshoz

gleam bejegyzést írt a(z) ha a lelkesedés kihal című alkotáshoz

gleam bejegyzést írt a(z) ...ki tudja, hová című alkotáshoz

Pecás alkotást töltött fel Napnyugta címmel a várólistára

sailor bejegyzést írt a(z) Mindenhol nyomot hagyunk című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Mindenhol nyomot hagyunk című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Mindenhol nyomot hagyunk című alkotáshoz

szilkati bejegyzést írt a(z) Mikor még című alkotáshoz

szilkati alkotást töltött fel Csendélet címmel

Vári Zoltán Pál alkotást töltött fel Mindenhol nyomot hagyunk címmel a várólistára

sailor bejegyzést írt a(z) ha a lelkesedés kihal című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) ha a lelkesedés kihal című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) ha a lelkesedés kihal című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Érzés című alkotáshoz

Pecás alkotást töltött fel Balaton címmel a várólistára

ElizabethSuzanne alkotást töltött fel Érzés címmel a várólistára

Vári Zoltán Pál bejegyzést írt a(z) ha a lelkesedés kihal című alkotáshoz

Vári Zoltán Pál bejegyzést írt a(z) ha a lelkesedés kihal című alkotáshoz

Vári Zoltán Pál bejegyzést írt a(z) ha a lelkesedés kihal című alkotáshoz

Madár bejegyzést írt a(z) Reggel című alkotáshoz

hundido bejegyzést írt a(z) Nem értem a szüleimet című alkotáshoz

Pecás alkotást töltött fel Reggel címmel a várólistára

sailor bejegyzést írt a(z) Nem értem a szüleimet című alkotáshoz

hundido bejegyzést írt a(z) Nem értem a szüleimet című alkotáshoz

Klára bejegyzést írt a(z) Mikor még című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Telhetetlen című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) Nagy találkozás című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) ha a lelkesedés kihal című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) ha a lelkesedés kihal című alkotáshoz

szilkati bejegyzést írt a(z) Telhetetlen című alkotáshoz

szilkati bejegyzést írt a(z) megrekedve című alkotáshoz

szilkati alkotást töltött fel Mikor még címmel

Toplista

A Napvilág.Net hírei:

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjai

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjaiTüzesen süt le a nyári nap sugára... egy plüssjuhászra? Rá bizony. Aki amellett, hogy egy véres, forradalmi hangulatú, sebes sodrású kémtörténetbe csöppen, talán képes lesz újrafogalmazni a gondolatainkat Petőfi klasszikusáról. Fiókba az előítéletekkel, és lássuk, hogy boldogul Kukoricza Jancsi egy egészen más kontextusban!

2014. 10. 20. - Irodalom

 

thegpscoordinates.net

Zenit Futárszolgálat

Minden jog a szerkesztőség és a szerzők részére fenntartva! © 2004 - 2022