HONLAPUNK

Tagjaink Rólunk Szabályzat Kereső Statisztika Fórum Aktívak Gy.I.K.

ALKOTÁSOK

Cikkek Prózai művek Versek Receptek Ajánlják magukat Alkotók könyvei Hangos verstár Láncvers Verspárbaj

EGYÉB

Linkajánló Közös regény Emlékoldalak Főoldal
Napvilág Íróklub

Statisztika

Online tag: 2

Online vendég: 34

Tagok összesen: 1922

Írás összesen: 51402

RegisztrációregisztrációElfelejtett jelszóelfelejtett jelszó
Véletlen
Fórum

Utolsó hozzászóló:

szilkati
2021-05-05 17:43:01

Reklám

Naturánia - Mantova F?szerolaj Spray
Cikkek / jegyzet
Szerző: T. Pandur JuditFeltöltés dátuma: 2012-02-10

Kosztabletta

/Csak erős idegzetűeknek!/

Rég nem látott ismerősről érdeklődtem a fodrászomtól, aki mielőtt megszületett a két gyermeke, ott dolgozott vele a szalonban. "Ó már nem nagyon beszélünk mi sem Szandrával. Tudod, ő már soha nem hív fel engem. Ha én hívom, akkor sincs más témája, mint a végtelen panaszkodás a gyerekekről, akik folyton betegek. Legutóbb, amikor beszéltünk azt mondta, hogy Amerikából hozat kosztablettát a gyerekeinek, hogy ellenállóbbak legyenek."
Leesett az állam ettől az információtól.
Amikor én gyerek voltam, azt mondták a felnőttek, hogy egy gyereknek évente hét kiló koszt meg kell enni, hogy egészséges legyen. Nem is csináltak belőle gondot, ha a gyerek leejtette a földre az ennivalóját. Felvették, kicsit lefújták róla, amit lefújtak, és visszaadták a kezébe azzal a mondással, hogy "Kiskutya sem eszi meg, amíg meg nem sózta."
Mivel a lányom nem értette ezt a mondást - mert én már nem mondtam neki ezt, ha leejtette az ételt a földre kicsi korában, hanem kidobtam - ezért azt hiszem, jobb, ha megmagyarázom. A kutya az ételét leteszi a földre, onnan eszi meg. Közben poros lesz, és ez a por, amivel a kiskutya "megsózza" az ételét. Vagyis a kutya is a földről eszi meg az ételt, ezért meg lehet azt enni.
Eddig azt gondoltam, hogy a szegénység, az ötvenes évek szűkös élelmiszer beszerzési lehetőségei miatt kellett még a földre pottyant zsíros kenyeret is megbecsülni, és megenni.
Ez a kosztabletta találmány azonban hirtelen más megvilágításba helyezte a dolgot.
Hiszen nálunk is reklámozzák az immunerősítő készítményeket. Ezeknek olyan baktériumok az alkotó elemei, amelyek a leggyakrabban előforduló gyulladásokat /tüdő-, arcüreg-, középfülgyulladás/ okozzák. Az immunerősítő tabletta hatására a gyerek szervezete ellenanyagot kezd termelni, és nem betegszik meg, ha találkozik egy ilyen baktériummal.
Régebben nem volt szükség immunerősítő tablettára, mert természetes módon "beszereztük" ezeket a baktériumokat. Egy mai szülő, aki ultrahigénikus környezetben tartja a kisgyerekét, elborzadna attól, hogy mi még gyerekként szabadon játszottunk a kutyákkal, macskákkal, sőt bármilyen állatkával, aki vagy engedte magát, vagy nagyobbak és erősebbek voltunk nála, így nem volt más választása... Eszünkben sem volt utána antibakteriális szappannal kezet mosni /azt sem tudtuk mi az/, sőt bármilyen szappannal sem. Ha közben úgy adódott, azzal a "piszkos" kézzel letépett füvet, vagy sóskát, esetleg gyümölcsöt rágcsáltunk, ami nem volt megmosva.
Étkezés előtt persze megmostuk a kezünket szappannal, egy lavór hideg vízben, a család többi tagjával együtt. A kézmosó lavór is megér egy kis visszatekintést, hiszen csak akkor öntötték ki belőle a vizet, és tettek bele a kútból tisztát, ha már nagyon koszos volt. Közben az egész család használta. Nagypapám, amikor bejött az istállóból, ganajozás után, nagymamám, miután megkeverte a kezével a disznók moslékját, nagynéném a kapálás, gazolás után, nagybátyám az asztalosműhelyből, vagy a nyuszik ellátásából bejőve, és az is, aki éppen bejött a kerti budiból, ahol a budi deszkája, amire rá kellett ülni, nem túl gyakran volt lesúrolva. A mosdóállványon, ami a lavórt tartotta, volt egy törölköző, mindenki azt használta kézmosás után, addig ameddig szemmel láthatóan piszkos nem lett...
Ha a kezünk, szánk valamitől annyira maszatos volt, hogy azt már a felnőttek is megsokallták, de nem volt a közelben víz, a kötényük szegélyével, vagy a zsebükből előkerült zsebkendővel törölték "tisztára". A kötény a ruhájukat védte a piszoktól, a zsebkendő meg nem papír zsebkendő volt, hanem egy rongydarab, aminek a tisztaságát, vagy a használtsága mibenlétét, jobb, ha nem is firtatjuk.
A konyha másik kelléke a zománcos vödör, amiben az ivóvizet tárolták, az is közös használatban volt, mint a mellette álló bádog pohár. Telehúzták a vödröt kútvízzel, aztán aki szomjas volt, megfogta a mellette álló bádogpoharat, /olyan kézzel, amilyen éppen volt neki/ belemerítette a vödörbe, a kimert vizet megitta, a poharat visszatette a vizespadra. Aztán jött a legközelebbi szomjazó, és ivott ugyanabból a pohárból, ugyanabból a vízből, amíg a vödörből a víz ki nem fogyott. Néha elmosták a poharat, de nem vitték túlzásba, hiszen csak tisztavíz volt benne. A vizesvödröt meg kilögybölték hidegvízzel, amikor megtöltötték újra.
A reklámoknak köszönhetően ma minden baktériumra úgy tekintünk, mint halálos ellenségre, amit ki kell irtani mindenáron! Pedig az immunrendszerünket nemcsak nyirokszervek, és nyirokcsomók alkotják, hanem fontos részét képezi az az háromszáz - ötszáz különböző fajta, egy-két kilogrammnyi hasznos baktériumtömeg is, amely a bélrendszerben, döntően a vastagbélben helyezkedik el. A saját sejtjeink számának tízszeresét kitevő baktériumok életben tartása, táplálása, legalább olyan fontos, mint saját sejtjeinké. E hasznos baktériumflóra a bélnyálkahártya felszínét úgy vonja be, mint egy puha szőnyeg, és létükért cserében segítenek megelőzni számos betegség /gyulladás, daganat, allergia/ kialakulását, szabályozzák a bélműködést, rendezik a székletet, számos létfontosságú vitamint termelnek, erősítik immunrendszerünket.
Honnan szerezzük be ezeket a baktériumokat?
Újszülöttként steril környezetből érkezünk a világra, a hüvelyi szülés során a csecsemő rögtön születésekor találkozik azokkal a jótékony hatású baktériumokkal, például a bifidobaktériumokkal, és más mikrobákkal, melyek befolyásolják a szervezete anyagcseréjének működését. Mikrobamentes bélnyálkahártyája is a születéskor találkozik és népesül be először a szervezet működéséhez szükséges baktériumokkal, ezek elsődleges forrása az anya teste. A császármetszéssel született babák bélrendszerében ezzel ellentétben, az anya bőrére jellemző baktériumflóra alakul ki.
Számos kutatás bizonyítja, hogy az újszülött korai mikroflórájának összetétele jelentősen befolyásolja az immunrendszer későbbi működését. Hatással lehet a bélflóra működési egyensúlyának kialakulására, amelynek zavara a későbbi élet során hozzájárulhat különböző immunbetegségek kialakulásához. Erre utal, hogy az allergia, és a lisztérzékenység gyakoribb a császármetszéssel született gyerekek körében.
A szükséges baktériumok következő forrása az anyatejes táplálás, aminek immunerősítő hatásáról már mindannyian hallottunk. Ma már a tápszergyártók egy része is azon igyekszik, hogy a készítményeik immunerősítő hatással is rendelkezzenek.
Amikor elkezd kúszni-mászni a kisbaba, akkortól már egyedül gyűjti be a baktériumokat, ha vannak a környezetében. Ezek egy részét az immunrendszere megtanulja leküzdeni, más része pedig, a saját baktériumállományát szaporítja.
Régen ezekben nem volt hiány a gyerek környezetében. A lakás tisztaságának fogalma meg sem közelítette a mai elvárásokat. Ha ki volt seperve, a por le volt törülve, a kő fel volt mosva, a lakás tisztának minősült. Nem húzták le a cipőjüket az ajtóban, és cserélték papucsra, ha bejöttek a lakásba az utcáról, udvarról, erdőről, mezőről, ólból, istállóból. A földet, amit behoztak a lakásba a cipőjükön, nem tekintették kosznak, és nem rettegtek attól, hogy milyen baktériumokat tartalmaz. Nem voltak fertőtlenítő szerek egy háztartásban, legfeljebb ecetet, mosószappant, sót, vagy homokot használtak ilyen célra. A konyhai edények elmosása sem ötvenfokos forró vízzel, és vegyszerekkel történt. A mosogatólé volt a moslék alapanyag, amihez az ételmaradékot, a kukoricadarát, és a főtt krumplit keverték a disznók etetéséhez. Abba nem lehetett csilli-villire pucováló vegyszereket rakni, mert végzetes hatással lett volna a disznókra, és ezzel a család téli húsellátására.
A kerti budi sem látott soha Domesztoszt, vagy vécéfertőtlenítőt, a kézmosó lavór tisztaságáról is ejtettem már pár szót. A mosóteknő, amiben egy héten egyszer - hétvégén - megfürödtünk, a mosakodáshoz használt lavórhoz hasonlóan, alapból tisztának minősült, némi kiöblítés után. Ha mégis látszott rajtuk a koszos szappan csík, akkor homokkal kisúrolták, és kiöblítették vízzel.
Hogyan lehetett így élni? - borzadhatnak el most sokan. Lehetett, mert másra nem is volt lehetőség. Így éltek a nagyszüleink, és így tanulták az ő szüleiktől. Mindenesetre kosz tablettára nem volt szükségünk! Sem probiotikus tejtermékekre, amivel most az antibiotikumoktól, tisztítószerektől, és élelmiszeripari adalékanyagoktól megviselt, pusztulófélben lévő bélflóránkat igyekszünk karbantartani.
Az egészséges széklet a probiotikus tejtermékeket megszégyenítő mennyiségű baktériumot tartalmaz - a széklet száraz súlyának 40-60 százalékát ezen baktériumok adják - és ezek bizony megtalálhatóak voltak a környezetben. A lakásban a cipőkön behordott koszban, az állatkák szőrén, amikkel játszottunk, az udvar földjén, ahol mezítláb szaladgáltunk, a kerti budiban, az istállóban, a disznóólban, a tyúkólban, ahová bemásztunk a tojásokért. Akkoriban nem rettegtek az állati, és emberi széklettől. Az állati trágyát nap, mint nap takarították az istállóból, az ólakból, és trágyadombon, az udvaron gyűjtötték, addig, amíg megérve a földekre hordták, /ugyanazon a szekéren, amivel - néhány vödör hideg vizes lemosás után - később a takarmányt, vagy a terményeket hordták be a földekről/, mert műtrágya nem volt. A vasvillát, amivel a trágyát összeszedték, teregették, eszük ágába sem jutott fertőtleníteni. A kerti budiban sem törődtek vele, hogy mi van a "perem alatt", pedig ott aztán jócskán volt a perem alatt baktérium. A kerti budi tartalma sem tűnt el a semmibe, nem lehetett lehúzni a csatornába. Egy év után megtelt, és ki kellett üríteni a tartalmát, amely szalmával, vagy lekaszált fűvel takarva a trágyadombra került, az istállótrágyához.
Azonban ne gondoljuk, hogy csak a falusi ember környezetében volt trágya, és a városiak ettől mentesen éltek. Gyerekkoromban a városi utcákat számos lovas kocsi rótta. Azzal szállították az áruk nagy részét, még a szemeteskocsit is lovak húzták. Akik élőlények lévén nem kipufogógázt, hanem trágyát bocsátottak ki magukból. Az úttesten szanaszét heverő lócitromokat időnként összesöpörték, egy vesszőseprűvel az utcaseprők. Amit felsöpörtek, az fel lett söpörve, ami meg maradt, az maradt. Nem mosták fel a helyét, fertőtlenítővel sem súrolták fel az úttestet. Aki legközelebb arra haladt, annak a cipője bizony találkozott ennek a dolognak a maradványával. Aztán a maradvány megszáradt, a szél szertehordta, az eső szertemosta, elég sok helyre jutott belőle.
Fúj, milyen undorító! - gondolhatják a cikket olvasva. Igen, a mai szemmel nézve undorító, de akkor nem is gondoltak erre az emberek, ez volt a természetes. A természetes szót akár kiemelve, csupa nagybetűvel is írhatnám, mert a legújabb módszer - a túlzottan tiszta környezettől, vagy egy antibiotikumos kezeléstől tönkrement - bélflóra helyreállítására: a székletátültetés. Azoknál a betegeknél, akiknél végzetesen felborul a bélflóra egészséges egyensúlya, ezért a hasznos baktériumok kiszorulása, valamint a káros baktériumok elszaporodása miatt állandó, krónikus hasmenéssel küzdenek, és a szövődmények miatt már a vastagbél eltávolítása is szóba kerül, az amerikai orvosok ezt a módszert alkalmazzák. Egy egészséges személy - többnyire egy hozzátartozó - székletét sóoldattal, vagy tejjel felhígítva endoszkóppal bejuttatják a béltisztításon átesett beteg vastagbelébe, visszatelepítve az egészséges baktériumtársulást, ami megtelepedve elbánik a hurutot, vagy krónikus hasmenést, gyulladást okozó baktériumokkal.
Szinte csodálatos gyógyulásokról számolnak be, kerekes székben tengődő, pelenkát viselő, és magas lázzal, nagy szenvedésekkel küszködő betegek székletátültetésénél.
Érdemes túltenni magunkat a "pfúj faktoron", és belátni, hogy a természet gyermekei vagyunk. A vegyszergyártók által propagált "minden baktériumot elpusztít" szlogen, nem egy boldogabb kor kezdetét jelzi, ha használjuk ezeket a "csodaszereket", hanem a problémáink, és gyermekeink problémáinak a kezdetét.
Nem a régmúlt időket szeretném rózsaszínűre festeni, de semmiben nem jó a túlbuzgóság. A normális emberi környezet nem egy steril, agyonfertőtlenített világ. Nem kell az egész lakásnak műtőtisztaságúnak lenni, mivel nem valószínű, hogy műteni fogunk benne. A közönséges kórokozóknak, baktériumoknak megvan a maguk szerepe az egészséges életben. A tisztító és fertőtlenítőszerek reklámja nem az egészségről, hanem az üzletről szól! Mielőtt veszünk belőlük egy szatyorra valót, olvassuk már el, hogy mi van bennük, és gondolkodjunk el rajta, hogy összekenjük-e ezekkel a vegyszerekkel a padlótól a plafonig a lakást, saját magunkat, és a gyereket...

Ennek az alkotásnak a tetszésátlaga: 5

Szenior tag
T. Pandur Judit
Regisztrált:
2008-10-21
Összes értékelés:
5442
Időpont: 2014-09-23 12:23:57

válasz Kankalin (2014-09-21 22:03:05) üzenetére
Kedves Kankalin!

Én is örülök, hogy megálltál itt!:)
Veszedelmes baktériumok mindenütt vannak, a velük való érintkezést kikerülni egyáltalában nem lehet. Számos egészséges gyermek garatjában megtalálták a legveszedelmesebb diftériabacilusokat. Egészséges emberek bélsarában kolera-, tífusz baktériumokat találtak és kiderült, hogy a legtöbb egészséges ember szájában mindenféle, gennyedést okozó baktérium is él. Ha a betegségek keletkezése csak a baktériumokon, a fertőzésen múlnék, az emberiségnek már régen ki kellett volna pusztulnia. Még a legjobban rettegett tuberkulózis baktériumait is megtalálták olyan emberek orrváladékában és mirigyeiben is, akikben egyébként a tuberkulotikus elváltozásoknak semmi nyomát sem sikerült kimutatni.

Judit
Szerkesztő
Kankalin
Regisztrált:
2009-10-05
Összes értékelés:
7432
Időpont: 2014-09-21 22:03:05

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szia Judit! :)
Nagyon jól sikerült a cikked, érdeklődve olvastam. Örülök, hogy megtaláltam, mert én is hajlamos vagyok a kézmosás után is kezet mosni. :))) Talán emiatt tarolt le megint a nyavalya. Azért kosztablettát nem fogok rendelni, de a zsíros kenyerem mindenképpen "megsózom". :D
Viccet félretéve... komoly az írás, mindenre ügyeltél. Kiválóan szembesítetted a múlt és a jelen higiéniai szokásait. Tanulságos a jegyzet, örülök, hogy megálltam itt. :)
Szeretettel: Kankalin

Szenior tag
T. Pandur Judit
Regisztrált:
2008-10-21
Összes értékelés:
5442
Időpont: 2012-05-29 01:58:19

válasz pirospipacs (2012-05-28 12:39:36) üzenetére
Kedves Pipacs!
Én is örülök, hogy idetévedtél hozzám, és felüdültél az olvasottaktól. :)
Meg kellene értenünk, hogy baktériumok mindenhol vannak: rajtunk, bennünk, körülöttünk. Ezek többsége nem okoz problémát, és legtöbbjük, akárcsak azok, melyek az emésztőrendszerünkben élnek, létfontosságú tápanyagokat állítanak elő, melyek nélkülözhetetlenek a jó egészségi állapothoz.
Amikor egy gyerek a szájába vesz dolgokat, nem tesz mást, mint hagyja, hogy az immunrendszere felfedezze a körülötte lévő világot. :)
Judit
Alkotó
pirospipacs
Regisztrált:
2010-07-24
Összes értékelés:
2709
Időpont: 2012-05-28 12:39:36

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Milyen igaz, Judit. Annyi mindent fertőtlenít a ma embere, s bele sem gondol, hogy a túlzott tisztaságnak is vannak veszélyei. Ez a rengeteg vegyianyag sokkal károsabb, mint a mi kezünkön volt a macskaszőr, a fél napos kosz a játékok után. Nem óvtak bennünket állandóan a napfénytől sem védőkrémekkel, engedtek megázni, mezítláb rohangálni. Nem is volt más csak szappan, és kútvíz. Mostuk a pelust, és a szebkendőt...
Sorolhanánk, gyalog jártunk iskolába igazi hideg teleken. Csöpögött a kesztyűnk a húlétől, bakancsunk szintén... Annyira örülök, hogy idetévedtem egy kicsit, hozzád. Felüdülés volt olvasni, és ismét ráébredni arra, hogy mennyivel egészségesebben éltünk valamikor, a természetben, szalonnát és vöröshagymát, lekváros kenyeret gyűrve magunkba.
Köszönöm az érzést, amit adtál!
pipacs
Szenior tag
T. Pandur Judit
Regisztrált:
2008-10-21
Összes értékelés:
5442
Időpont: 2012-03-22 22:40:08

válasz Jega (2012-03-20 20:26:30) üzenetére
Kedves Ibolya!
A sajtóműfajok elmélete szerint:"a jegyzet sajátos újságírói műfaj, amelynek lényege, hogy az olvasó miután elolvasta, úgy érezze, hogy: a számból vették ki a szót!"
Ezek szerint sikerült egy jó jegyzetet írnom a témáról. :)
A mai szülők szinte paranoidakká válnak, szinte megfojtják a gyerekeket a tisztaságmániájukkal. De őket sem hibáztathatjuk, hiszen a csapból is antibakteriális tisztító- és mosdószerreklámok folynak. Soha ilyen nagy hangsúlyt nem fektettünk a tökéletes tisztaságra, és soha ilyen sok dermatitiszes, ekcémás, allergiás illetve asztmás gyerek nem volt!
Judit
Alkotó
Regisztrált:
2010-12-30
Összes értékelés:
615
Időpont: 2012-03-20 20:26:30

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Kedves Judit a "számból vetted ki a szót", mert ezeket a dolgokat én is így látom. Ettől a kosztablettától meg eldobom az agyam. Megint átestünk a ló másik felére ezzel a tisztasági mániával, Nem kell a gyerekeket sterilen tartani, mert ártunk nekik, de ezt nem értik a mai anyukák, tisztelet a kivételnek. Ez persze nem azt jelenti, hogy a konyha közepére kell xarni. Az arany középút, ez a lényeg. Egyébként, láttam már steril szegényt is.
Szenior tag
T. Pandur Judit
Regisztrált:
2008-10-21
Összes értékelés:
5442
Időpont: 2012-02-27 15:43:35

válasz Lenabuci (2012-02-26 22:29:17) üzenetére
Kedves Lena!
A bifidus essensis a francia élelmiszergyártó cég bejegyzett probiotikus törzsének kereskedelmi neve, amit azért hoztak létre, hogy a vállalat által gyártott joghurtot megkülönböztessék a többitől. Nehéz lenne bármit eladni azzal a szlogennel: "Vegyen bélbaktériummal dúsított joghurtot!" :D

Köszönöm! :)
Judit
Alkotó
Lenabuci
Regisztrált:
2009-01-11
Összes értékelés:
258
Időpont: 2012-02-26 22:29:17


Pfuj! És ez már nem a KOSZ-nak szól, hanem a bifidus essensinsnek! :)))

Jó volt, Judit!
Szenior tag
T. Pandur Judit
Regisztrált:
2008-10-21
Összes értékelés:
5442
Időpont: 2012-02-22 00:43:42

válasz Kate Chrysso (2012-02-21 21:06:54) üzenetére
Kedves Kate!
Privát levélben válaszoltam. Kattints rá fönn a "Posta" felirat mellett villogó borítékra. :)

Judit
Alkotó
Kate Chrysso
Regisztrált:
2011-07-27
Összes értékelés:
115
Időpont: 2012-02-21 21:06:54

válasz T. Pandur Judit (2012-02-21 16:58:22) üzenetére
Jó volt a példa. Nekem a jacuzzi is pfúj. Sőt a közös szauna is, ahol az egymás testéből kicsordogáló lébe ülünk bele (azaz legfeljebb törölközővel a fenekem alatt). Lehet, hogy bennem van a hiba, de strandra sem járok, soha nem is jártam, én még ettől is undorodom. De disznó és lótrágyát szoktam beásni a földbe, (beszerzem, nincs állat) a palántáimat hamuval szórom körbe (fával fűtünk, amióta kirúgtam a TIGÁZ-t), sőt hamulúggal mosok, azt használom szőnyegtisztításra, lambéria és egyéb fa felületek lemosására, stb.

A szegénységből nem következik egyenesen az, hogy a konyha közepére kell sz@rni.

Áruld el légy szíves, mi az a D: meg a D:D: esetleg D:) D:) mert sokszor látom, de még nem bírtam rájönni mit is jelent.
Köszi. K.
Szenior tag
T. Pandur Judit
Regisztrált:
2008-10-21
Összes értékelés:
5442
Időpont: 2012-02-21 19:40:43

válasz dpanka (2012-02-21 16:01:30) üzenetére
Kedves Panka!
Bizony, a természet, a természetes anyagok fogyasztási cikké való feldolgozása a legnagyobb civilizációs ártalom. Pld. a kokacserje levelét a perui és boliviai indiánok évszázadok óta rágják. Megszünteti az éhséget, a szomjúságot, a fáradtságot, növeli az izmok fizikai teherbírását. A kokalevelek kalciumban, vasban és vitaminban gazdagok. Így jelentősen megkönnyíti az Andok magashegyi klímáján végzett izomszakasztó földműves- és bányász-munkát. Hajdan a Coca-Cola alapanyaga volt. Aztán jött a feldolozó ipar, és halálos mérget, kokaint gyártott belőle. Mértéktelen fogyasztási láztól hajtva nem volt képes a koka-levelek természetes, megfelelő használatával beérni. Sajnos erre a mértéktelenségre még ezrével lehetne példát hozni! Úgy ahogy mondod, csak az üzlet az úr, de kegyetlen úr! Judit
Szenior tag
T. Pandur Judit
Regisztrált:
2008-10-21
Összes értékelés:
5442
Időpont: 2012-02-21 16:58:22

válasz Kate Chrysso (2012-02-20 16:27:23) üzenetére
Kedves Kate!
Köszönöm, hogy "élménynek" tartod a cikkeimet olvasni. :D
Bizony a közös lavórtól eljutottunk a közös jakuzziig egy welness hotelben, ahol egy csomó idegen áztatja együtt a testét... :D :D :D Minden csak szokás kérdése. :)
Azért, mert az egészségügyben nem lehet külön nyilvántartani a cigány betegeket, tulajdonképpen senki sem tudja, hogy mennyire egészségesek, vagy betegek. Mivel a hagyományos foglakozásaik megszüntek /kovácsok, lókupecek, edényfoltozók, medvetáncoltatók, teknő készítők, vályogvetők, tapasztók, orsókészítők, kosárfonók, szaru feldolgozók, köszörűsök, rongyszönyeg készítők, stb./Többségük a szegény emberek közé tartozik, így a tisztaság fogalma mást jelent náluk, mint a "reklámok által sújtott" népességnél.
Judit
Szenior tag
dpanka
Regisztrált:
2007-11-07
Összes értékelés:
5458
Időpont: 2012-02-21 16:01:30

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Kedves Judit!
Remek téma! Bizony az üzlet nagy úr! Van olyan ország ahol a tisztálkodást sokkal ritkábban két naponta, vagy hetente teszik épp az itt leírtak miatt. Sőt fejlett országokban már a pacsulival is óvatosan bánnak. A gyógyszerek is olyanok mint a tisztító szerek, van ahol hatnak de ugyanakkor rombolnak is. Egy biztos a természetes dolgokban bízhatunk, de már nem sokáig, mert már a természet is oly mértékben mérgezett... de talán még nem késő. Ám ezt már olyan rég óta mondjuk.
Tetszett a jól megírt cikked!
szeretettel-panka
Szenior tag
T. Pandur Judit
Regisztrált:
2008-10-21
Összes értékelés:
5442
Időpont: 2012-02-21 00:21:41

válasz Zsóka Eliza Wolfbetta (2012-02-20 16:17:41) üzenetére
Kedves Zsóka!
Bizony már falun sem ilyen az élet. A faluból inkább kertváros lett mostanra. Klóros vezetékes vizet iszunk, a kútból már csak locsolni merünk. Nincs már budi, csatornázva van a falu. Az ólak, istállók üresek, vagy le is bontották őket, viszont van TESCO a régi falusi vegyesbolt helyett. A kézmosó állvány a zománcos lavórral, a teknő, és a vizespad is a múlté. Még egy kis veteményes kert van itt-ott, de már az sem mindenütt, kiszorította a pázsit. Az öregek csak rosszallóan "fűtermelőknek" nevezik azokat, akik már csak a füvet nyírják a kertben. :)
Judit
Szenior tag
T. Pandur Judit
Regisztrált:
2008-10-21
Összes értékelés:
5442
Időpont: 2012-02-20 17:28:10

válasz Zágonyi Mónika (2012-02-20 12:20:29) üzenetére
Kedves Barackvirág!
Huh! A hozzászólásod egy telitalálat! A vegyszer, amit már nem is a környezetünkre és magunkra kenünk, hanem megisszuk! A klórnak kitűnő fertőtlenítő hatása van, hatékonyan pusztítja a mikroorganizmusokat. Az emberi szervezetben lévő jótékony mikroorganizmusokat is, melyeknek fontos szerepéről az anyagcserénkben éppen a cikkben írtam. Így a klóros víz fogyasztása a szervezet védekező képességét jelentősen csökkenti, ezáltal fogékonnyá válik különféle betegségekre. A klór ráadásul a szervezetben rákkeltő kloridvinilre és kloridbenzoátra alakul át. Nagyon fontos lenne a csapvíz megtisztítása a klórtól a fogyasztása előtt /főzés előtt/. Erre különböző víztisztítókat lehet kapni. Nekem is van egy! Jó, hogy szóbahoztad!
Judit
Alkotó
Kate Chrysso
Regisztrált:
2011-07-27
Összes értékelés:
115
Időpont: 2012-02-20 16:27:23

Szia Judit!

Megint megadtad az élményt, amit mindig, amikor a cikkeidet olvasom. Természetesen minden szavával egyetértek. (De azért az a közös lavór akkor is pfúj!) Nem kell messzire mennünk a példáért. Nézzük csak meg a sötét bőrű honfitársaink mezítlábas purdéit. Nem ők fekszenek rákbetegséggel küszködve a gyermekkórházakban. Pedig, hát ugye a higiénia nem az ő erősségük.
üdv.
K.
Szenior tag
Zsóka Eliza Wolfbetta
Regisztrált:
2010-07-26
Összes értékelés:
1879
Időpont: 2012-02-20 16:17:41

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Kedves Judit!

Jegyzetedben nagyon jól rávilágítottál a reklámok erejére. Folyamatosan arra sarkallják az emberiséget, hogy baktériummentes otthont, környezetet kell teremtenünk, mert csak így leszünk tiszták és egészségesek. Holott nagyon sok betegség éppen ezért tudja megtámadni a szervezetünket, elpusztított immunrendszerünket.
Úgy éreztem, miközben írásodat olvastam, mintha a nagymamám szájából hallottam volna, milyen is volt az élet az ő korukban. Pedig még én is emlékszem, falun cseperedtem fel, bizony sok dolog így működött. A mumpszon, meg bárányhimlőn kívűl nem is hiányoztam egyszer sem az iskolából.

Szeretettel: Zsóka
Szenior tag
T. Pandur Judit
Regisztrált:
2008-10-21
Összes értékelés:
5442
Időpont: 2012-02-20 15:31:35

válasz eszesg (2012-02-17 14:19:38) üzenetére
Kedves Sanyi!

Egyetértek Veled! Környezeti problémáink alapvető oka a mértéktelen civilizációs fogyasztás, a mennyiség okozta probléma.
Ezt a gondolatot azonban ki jelenítené meg a reklámokban? A reklám pontosan ennek a túlzott fogyasztásnak a motorja. :(

Judit
Szenior tag
T. Pandur Judit
Regisztrált:
2008-10-21
Összes értékelés:
5442
Időpont: 2012-02-20 12:47:03

válasz Finta Kata (2012-02-16 16:39:04) üzenetére
Kedves Kata!
A szódabikarbónás cikkedet elolvastam, a hozzászólásomban még újabb felhasználási lehetőségekről is írtam. :)
A túlzásba vitt tisztálkodással valóban eltávolítjuk a bőrünkről azt a természetes savköpenyt, mely vékony filmrétegként borítja a bőrt. Savas kémhatású ezért tud elbánni a kórokozókkal. A savköpeny csak akkor láthatja el a feladatát, ha mindenhol ép és megfelelő "vastagságú". A hibátlan savköpeny jól véd a kiszáradástól, meggátolja a bőr nedvességtartalmának elpárolgását, ezért az ép savköpeny nemcsak ellenállóvá, de rugalmassá is teszi a bőrünket. Miközben rettegve a bacilusoktól agyon mossuk magunkat, pontosan azt tesszük, ami a legártalmasabb, mert szabad utat nyitunk a számukra.
Judit
Alkotó
Zágonyi Mónika
Regisztrált:
2009-06-10
Összes értékelés:
1854
Időpont: 2012-02-20 12:20:29

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Kedves Judit!
Az előző cikkednél írtad nekem, hogy hamarosan jön az újabb, így már vártam a következőt "erős idegzettel" :)) Megint egy igen jó írást olvashattam Tőled és ismét olyan témában, ami mindannyiunkat érint! A vegyszerek és a túlzott fertőtlenítés pedig ugye nemcsak az egészséget károsítják, hanem a természetet is erősen szennyezik...
Kicsit nosztalgiáztam is, miközben olvastam a cikkedet... én is emlékszem még a bádogpohárra, és arra is, hogy milyen jó "vasízű" volt akkoriban a víz... mostanság meg többnyire klóros víz folyik a csapból... :(
Szeretettel: barackvirág
Alkotó
eszesg
Regisztrált:
2006-03-29
Összes értékelés:
406
Időpont: 2012-02-17 14:19:38

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Kedves Judit!

Igen, igen, igen!!! Ezt a gondolatot kellene a reklámokban megjeleníteni! Jaj, de akkor mi lenne a fogyasztói társadalomra építő, és a mérhetetlen fogyasztásra sarkalló cégekkel? ;-)
Jó cikk!

Üdvözlettel:
Sanyi
Szenior tag
Finta Kata
Regisztrált:
2006-04-12
Összes értékelés:
12521
Időpont: 2012-02-16 16:41:31

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Persze, most már az ilyen módszer elképzelhetetlen, de az is túlzás, hogy van, aki napjában háromszor is, jó melegvízben, folyékony szappannal többször akarja magát fertőtleníteni, s naponta mos hajat, ami biztosan árt, mert a melegvíz és szappan kiszárítja a bőrt, nem is beszélve arról, amit leírtál...
Mindig azt vallottam, hogy a túlzás sehol, semmiben nem jó, s az is igaz, hogy a gyógyszerek mellékhatásai miatt többet ártanak, mint használnak. Azt olvastam, hogy a mellékhatásoktól több ember hal meg, mint közlekedési balesetnél (nem folytatom, mert igaz).
Nagyon jól tanácsolod tisztításhoz-fertőtlenítéshez az ecetet, nagyon bevált nálam is, s ezen kívül a szódabikarbóna. (Olvassátok el, van róla egy cikkem is föltéve.)
Mindig érdeklődéssel olvasom a cikkeidet!
Szeretettel: Kata
Szenior tag
Finta Kata
Regisztrált:
2006-04-12
Összes értékelés:
12521
Időpont: 2012-02-16 16:39:04

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Kedves Judit!
Te aztán meg tudod mozgatni a fantáziánkat... is falun nőttem föl 12 éves koromig, s ott is (a kút jó távol lévén a lakástól), valóban egy hatalmas fa dézsában fürösztöttek, a WC sem vízöblítéses volt, hanem jó távol az udvarban, de tisztán.
De nekünk is voltak állataink, kutyák-macskák, időnként a baromfiudvarban tyúkok és kacsák, a kiscsirkéket, a macskákat nagyon szerettem, folyton babusgattam őket, s valóban nemigen voltunk betegek. A tiszta kézre azonban Anyukám nagyon ügyelt, úgy, hogy étkezések előtt kötelező volt a szappanos kézmosás, persze lavórban, egymás után.
S arra is jól emlékszem, hogy az én gyerekeim az iskolából koszosan jöttek haza, mindig éreztem rajtuk az "iskolaszagot", s azt mondták (mert én otthon megköveteltem tőlük étkezések előtt a szappanos kézmosást), hogy ott koszos kézzel ülnek asztalhoz ebéd előtt, mégsem ártott meg nekik.
Szenior tag
T. Pandur Judit
Regisztrált:
2008-10-21
Összes értékelés:
5442
Időpont: 2012-02-13 22:59:02

válasz Zagyvapart (2012-02-12 10:51:09) üzenetére
Kedves Feri! Azért a dolog talán még visszafordítható! Kis lépésekkel megint hozzá tudjuk szoktatni magunkat a környezetben lévő baktériumokhoz. Fertőtlenítő szerek helyett elég, ha mosogatószerrel /zsíroldó/ mossuk ki a kádat, mosdót, abból teszünk egy keveset a felmosóvízbe. A csempe tiszításához sem kell a "negyven féle" szennyeződést eltávolító csodaszer. Ecetes forróvízzel lemosva, szárazra törölve a csempe ragyog. Az ecet megöli a penészt, csillogóvá varázsol minden üvegfelületet egyharmad ecet két harmad víz egy szóróflakonba, és ragyog az ablak, a tükör, a konyhai munkapult. A citrom levét kifacsarva tegyük egy üres pumpás flakonba, és máris kiváltottuk a vízkőoldót, a csapokra, és rozsdamentes felületekre való vegyszereket. Spricceljük be vele a tisztítandó felületet, majd töröljük szárazra. A pénztárcánknak legalább olyan jót tesz a változtatás, mint az egészségünknek! Judit
Szenior tag
T. Pandur Judit
Regisztrált:
2008-10-21
Összes értékelés:
5442
Időpont: 2012-02-13 17:44:00

válasz Futóinda (2012-02-12 05:14:17) üzenetére
Kedves Inda! Örülök, hogy pár percre visszavittelek a gyermekkorom világába! :) Jó kis időutazás volt! :)
Az idő kerekét nem lehet visszaforgatni! A múlt már olyan formában, amilyen akkor volt, nem hozható vissza, és nem is örülnénk neki, ha visszajönne!
Amikor az időutazásról olvasok, vagy látok egy filmet, bennem mindig felmerül a gondolat, hogy a múltba utazva szuper sebesen megfertőződne az utazó az akkori környezet baktériumaival, vírusaiva, és gombáival, és már nem tudna visszajönni, mert nem bírná ki a szervezete ezt a kalandot. A jövőbe utazva meg kipusztítaná a világot pusztán azzal, hogy ebből a környezetből odamegy... Ez olyan dolog, amiről nem gondolkodnak el a sci-fi írók.
Valóban a társadalmi elvárások is nagyot változtak, ma már nagyon ápolatlannak tartanánk azokat az embereket, akik egy hétig csak "macskamosdással" tisztálkodnának, és csak hetente fürdenének. Fintorogva elhúzódnánk tőlük, és nem keresnénk a társaságukat.
Judit
Szenior tag
T. Pandur Judit
Regisztrált:
2008-10-21
Összes értékelés:
5442
Időpont: 2012-02-13 16:17:20

válasz Millali (2012-02-11 20:11:07) üzenetére
Kedves Millali!
Úgy látom, azért vagyunk egy páran, akik még ismerik azt a világot, amiről írtam.
A közös lavór, a közös pohár, sokszor a közös fürdővíz annak idején nagy mikroorganizmus-migrációt okozott. Adtuk-vettük a bacikat, kicsikorunktól, és megtanultuk leküzdeni azokat.
Aztán modernek, és túlzottan tiszták lettünk, a gyerekeinket már agyonforrázott pohárból itattuk picikorukban, és azt gondoltuk, hogy ez így helyes, most egészséges környezetben, egészséges gyerekeket nevelünk. Sajnos nem egészen így lett...

Judit
Szenior tag
T. Pandur Judit
Regisztrált:
2008-10-21
Összes értékelés:
5442
Időpont: 2012-02-13 12:49:44

válasz szusi (2012-02-11 17:50:07) üzenetére
Kedves Szusi!

A józan ész képessége kihalni látszik belőlünk, és a reklámokat nem a helyén kezeljük. :)
Sajnos a gyerekkori védő baktériumaink kifogyóban vannak, annyi élelmiszeripari adalékanyagot, antibiotikumot, szintetikus gyógyszert megettünk már a modern kor vívmányaként!

Judit

Alkotó
Zagyvapart
Regisztrált:
2007-09-11
Összes értékelés:
1544
Időpont: 2012-02-12 10:51:09

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Kedves Judit!

Jegyzeted nagyon tanulságos, és megszívlelendő. A kosztabletta mint létező túlzás bizony több mint elgondolkodtató. A rengeteg vegyszerrel tönkretesszük imunrendszerünket, és ezzel párhuzamosan egészségünket is.

Zagyvapart.
Szenior tag
T. Pandur Judit
Regisztrált:
2008-10-21
Összes értékelés:
5442
Időpont: 2012-02-12 10:19:59

válasz Rozán Eszter (2012-02-11 16:05:29) üzenetére
Kedves Eszti!
Szerencsére a gyakorlatban minden, a kereskedelemben vásárolt, növényi terméken ugyanezek a baktériumok, sokszor igen nagy számban jelen vannak. A vásárolt saláta ötödik mosási vizében még több száz fekália eredetű (streptococus, staphylococus) baktérium van száz milliliterenként. Ez is mutatja, hogy miért is egészséges a friss zöldség fogyasztása. :)
A bio-gazda is, attól bio-gazda, hogy nem műtrágyát használ a földjein, hanem állati és emberi eredetű trágyát! Bizony!

Judit
Alkotó
Futóinda
Regisztrált:
2010-05-16
Összes értékelés:
800
Időpont: 2012-02-12 05:14:17

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Kedves Judit!

A múltamból nagyon sok mindent eszembe juttattál, és majdnem minden úgy volt ahogyan elmondtad.

Amikor itt, Kanadában a (farmomon), a 170 holdnyi kisbirtokon, minden elképzelhető, házi állatot tenyésztve, gyermekeim ott s úgy nőttek föl, hogy orvost velem együtt azóta sem láttunk Egészségesek, mint a "makk", de nem úgy ám az unokáim, azok, hozzák, viszik az iskolából s oda is a minden féle, fránya betegségeket okozó baktériumok, vírusok válogatott fajtáit. Azt talán köszönhetem a vidéken felnőtt életemnek, időnek, hogy 73 évesen és egészségesen, napi 10-14 órát dolgozva, kézzel s raklapemelővel, 5-8 tonnát mozgatok meg a szállításaim közben. A hústól a zöldségekig mindent magam állítok elő még most is, földközelben élek, élünk és ez a titka az egészségünknek.
Gratulálok e jó régen volt életforma bemutatáshoz, ami bizony néha hiányzik.
Szenior tag
T. Pandur Judit
Regisztrált:
2008-10-21
Összes értékelés:
5442
Időpont: 2012-02-12 00:11:18

válasz Selanne (2012-02-11 15:52:27) üzenetére
Kedves Marietta!

Bizony, olyan tiszta környezetet teremtettünk magunknak, hogy a szervezetünknek többé már nem kell harcolnia a különböző kórokozók ellen. Ennek köszönhetően immunrendszerünk új célpontokat keres, és allergiás folyamatokat alakít ki.

Judit
Alkotó
Millali
Regisztrált:
2011-11-14
Összes értékelés:
2116
Időpont: 2012-02-11 20:11:07

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Kedves Judit!

Valóban így van. A mai szintetikus világunkat, szintetikus emberek élik. Sokkal egészségesebb volt a régi életfelfogás: a kosz erősíti a szervezetet. Hozzá kell tennem, azért csak megfelelő mennyiségben. A nagyszüleink a heti egy fürdéssel és a napi kéz és láb mosással egyensúlyban tudták tartani ezt a rendszert. Nem mondom, hogy azt az életet kell élni, de az biztos, hogy a mosogatógépből kivett edényeket nem kell fertőtlenítős vízben elöblíteni, és a mosogatás után nem kell a gépet kifertőtleníteni. Ugyanis -sajnos- már erre is van példa.
Szeretettel:
Millali
Alkotó
Regisztrált:
2010-10-11
Összes értékelés:
2698
Időpont: 2012-02-11 17:50:07

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Én is úgy gondolom, hogy minden túlzásba vitt dolog káros, így a túlzott "tisztaság" is.
A mocsok és a sterilitás között van néhány átmenet.....
A kisgyerekeknek különösen fontos, hogy találkozzanak "mindenfélével", hisz így alakul ki az erős immunrendszerük.
Az embernek azért adatot agy, hogy gondolkozzon vele....és ne nyaljon be minden marhaságot agyatlanul.
Szenior tag
Rozán Eszter
Regisztrált:
2006-11-14
Összes értékelés:
7469
Időpont: 2012-02-11 16:05:29

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Kedves Judit!

Tudományos kísérletek igazolják, hogy azok a kisgyerekek, akik kutyák, macskák között nevelkednek, sokkal egészségesebbek. Egyetértek veled, a túlzott higiénia csökkenti az ellenálló képességünket.

Szeretettel: Eszti
Szenior tag
Regisztrált:
2009-01-04
Összes értékelés:
8286
Időpont: 2012-02-11 15:52:27

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *

Érdekes jegyzet. Hallottam már többször, így kifejezve, hét font koszt meg kell ennünk életünk során. Aztán azt is, hogy valóban, mint leírtad, a mindent elsöprő higiéniának is van úgynevezett hátulütője. Mindenben a túlkapások, járhatnak ártalommal.

Szeretettel:Marietta
Szenior tag
T. Pandur Judit
Regisztrált:
2008-10-21
Összes értékelés:
5442
Időpont: 2012-02-11 15:14:56

válasz Bödön (2012-02-11 11:14:28) üzenetére
Kedves Laci!

Hiába is elmélkedünk azon, hogy: lócitrom vagy kipufogó gáz, trágyadomb vagy műtrágya, budi vagy angol vécé, stb. A legtöbbünknek nincsen választásunk.
Azonban még válszthatunk néhány dologban. A lakást tisztának minősíthetjük agyonfertőtlenítés nélkül is. A gyereket is engedhetjük szabadon játszani, nem kell helikopterként állandóan kőrözni felette, és figyelni minden mozdulatát. Nem kell aggódni, ha földes lesz a kezünk. A szintetikus gyógyszerek nagy részét kiválthatjuk azokkal a gyógynövényekkel, amikből régebben a patikusok készítették őket, stb.
Köszönöm, hogy kifejtetted a témában a véleményedet!

Judit
Szenior tag
T. Pandur Judit
Regisztrált:
2008-10-21
Összes értékelés:
5442
Időpont: 2012-02-11 12:38:11

válasz Gunoda (2012-02-10 22:56:08) üzenetére
Kedves Gunoda!

Míg az anyatejjel táplált csecsemőknél a hasznos baktériumok - főleg bifidobaktériumok - alkotják a bélflóra zömét (95-98%), addig a felnőtt lakosságnál ez az arány nem éri el a 10%-ot sem. Így immunrendszerünk is csak 10%-os hatásfokkal működik.
A természet csodája valóban, ha még így is életben tudunk maradni!

Judit
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
9758
Időpont: 2012-02-11 11:14:28

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Kedves Judit! Manapság is létezik ilyen "környezet", gondoljunk a tanyavilágra, vagy pl. Bp. egy két kerületére. Hogy egészséges-e? Biztos!!! De gondoljatok bele, egy pedáns Svájcban, egy patika-tiszta Luxemburgban, vagy az Istenhegyi út valamelyik puccos villájában mi van! Na, ott indokolt a kosztabletta!!! (Abszolút jó helyzetértékelés) Üdvözlettel: én
Szenior tag
T. Pandur Judit
Regisztrált:
2008-10-21
Összes értékelés:
5442
Időpont: 2012-02-11 09:56:19

válasz Istefan (2012-02-10 21:46:44) üzenetére
Kedves István!
Örülök, hogy már akadt egy erős idegzetű olvasóm!
Bizony ma már az egész világot koszosnak látjuk, suvickoljuk a lakásunkat, saját magunkat, a gyereket, ha kell, ha nem... Aztán tablettában vesszük meg a bacilusokat. Fel nem tudom fogni, hogy mit képzelnek az emberek, hogy mi van az immunerősítőkben?
A reklámokban szép kék buborék védi az ezeket szedőket, amikor körülöttük valaki beteg, és rájuk trüsszent. Tényleg azt gondolják, hogy szép kék buborékok vannak benne?
Köszönöm az elismerést, erre nem számítottam.

Judit
Alkotó
Regisztrált:
2006-06-11
Összes értékelés:
694
Időpont: 2012-02-10 22:56:08

Teljesen igazad van, nem kell mindent agyonsikálni-fertőtleníteni. Nálunk ugyan nem annyira rusztikus a környezet, mint amit leírtál, de nincs mindennap letörölve, lefertőtlenítve, kiporolva stb... és bizony senki sem beteg nálunk, a kis nyolchónaposom is csak egyszer volt náthás 3 napig.
Alkotó
Istefan
Regisztrált:
2011-01-30
Összes értékelés:
1658
Időpont: 2012-02-10 21:46:44

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Kedves Judit! Tetszik nekem a hozzáállásod a témához, bizonyára azért mert az enyém is hasonló, csak én egy kicsit nyersebben szoktam kifejteni. Sajnos ez a piacgazdaság lényege, eladni a sok tisztítószert, napjában háromszor lemosatni az emberről a "koszt", utána meg eladni neki, amit ingyen is megtarthatott volna. Gratulálok szeretettel: István

Legutóbb történt

Vári Zoltán Pál bejegyzést írt a(z) Minden sejtésemben című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) Radnótiról - gyermekszemmel, őszintén című alkotáshoz

bobojszaki alkotást töltött fel csüngőhasú disznóvágás címmel a várólistára

gleam alkotást töltött fel Szeretet címmel a várólistára

szilkati bejegyzést írt a(z) Büszkén jelentem fórumtémához

Szalki Bernáth Attila bejegyzést írt a(z) Büszkén jelentem fórumtémához

Kankalin alkotást töltött fel Radnótiról - gyermekszemmel, őszintén címmel

szilkati bejegyzést írt a(z) Volt egyszer egy ember című alkotáshoz

Madár bejegyzést írt a(z) Fűnyírás után című alkotáshoz

Madár alkotást töltött fel A Gondolkodó címmel a várólistára

sailor bejegyzést írt a(z) ringattak az elképzelések című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) ringattak az elképzelések című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) ringattak az elképzelések című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) ringattak az elképzelések című alkotáshoz

T. Pandur Judit bejegyzést írt a(z) Holland hazugság 13. című alkotáshoz

T. Pandur Judit bejegyzést írt a(z) Holland hazugság 12. című alkotáshoz

T. Pandur Judit bejegyzést írt a(z) Holland hazugság 11. című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) ringattak az elképzelések című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) ringattak az elképzelések című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) ringattak az elképzelések című alkotáshoz

szilkati bejegyzést írt a(z) Büszkén jelentem fórumtémához

szilkati bejegyzést írt a(z) Büszkén jelentem fórumtémához

szilkati bejegyzést írt a(z) Büszkén jelentem fórumtémához

szilkati bejegyzést írt a(z) Büszkén jelentem fórumtémához

szilkati bejegyzést írt a(z) Büszkén jelentem fórumtémához

szilkati bejegyzést írt a(z) Büszkén jelentem fórumtémához

Kankalin bejegyzést írt a(z) Mondd, miért... című alkotáshoz

Pecás alkotást töltött fel Fűnyírás után címmel a várólistára

Bödön bejegyzést írt a(z) Holland hazugság 13. című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) ringattak az elképzelések című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) ringattak az elképzelések című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) ringattak az elképzelések című alkotáshoz

Madár bejegyzést írt a(z) Borúra derű című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Holland hazugság 13. című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Borúra derű című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) A lajtorja 82. című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) A lajtorja 82. című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) ringattak az elképzelések című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) A lajtorja 60. című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) A lajtorja 59. című alkotáshoz

Toplista

A Napvilág.Net hírei:

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjai

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjaiTüzesen süt le a nyári nap sugára... egy plüssjuhászra? Rá bizony. Aki amellett, hogy egy véres, forradalmi hangulatú, sebes sodrású kémtörténetbe csöppen, talán képes lesz újrafogalmazni a gondolatainkat Petőfi klasszikusáról. Fiókba az előítéletekkel, és lássuk, hogy boldogul Kukoricza Jancsi egy egészen más kontextusban!

2014. 10. 20. - Irodalom

 

thegpscoordinates.net

Zenit Futárszolgálat

Minden jog a szerkesztőség és a szerzők részére fenntartva! © 2004 - 2021 (Honlapkészítés: Mirla Webstúdió)