HONLAPUNK

Tagjaink Rólunk Szabályzat Kereső Statisztika Fórum Aktívak Gy.I.K.

ALKOTÁSOK

Cikkek Prózai művek Versek Receptek Ajánlják magukat Alkotók könyvei Hangos verstár Láncvers Verspárbaj

EGYÉB

Linkajánló Közös regény Emlékoldalak Főoldal
Napvilág Íróklub

Statisztika

Online tag: 0

Online vendég: 21

Tagok összesen: 1951

Írás összesen: 53244

ÚJ HONLAPUNK IDE KATTINTVA ÉRHETŐ EL!
Véletlen
Fórum

Utolsó hozzászóló:

Árvai Emil
2022-12-31 16:54:16

Szülinaposok
Reklám

Prózai művek / mese
Szerző: GunodaFeltöltés dátuma: 2012-03-16

A Csudabogár (mese egy kis kilenchónaposnak)


Csudabogár pályafutása egyszerű katicabogárként indult. Nem volt sem nagyobb, sem kisebb, sem szebb, sem csúnyább, mint a testvérei. Aztán elkezdett nőni. Először csak akkorára, mint egy nagyobb borsószem.
- Hiába, az én fiam... - mondta büszkén az apukája, aki a katicabogarak között eléggé termetesnek számított.
Amikor viszont fiacskája már nagyobbra nőtt, mint egy jókora mogyoró, kezdett tőle tartani, bár Csudabogár senkinek sem tudott volna ártani.
- Valami nincs rendben ezzel a gyerekkel... - sóhajtozott a katicabogár-anyuka, amikor kisfia lehagyta növésben a legdagadtabb gesztenyéket. - Nem kéne annyit enned, bogárkám...
A katica is észrevette, hogy valami nincs rendben vele, de nem tudott mit tenni ellene, csak dagadt-dagadt. Már a nagy szarvasbogár is könnyedén átmászhatott volna a hasa alatt.
- Juj, de nagy vagy! Félünk tőled, menj innen! - ijedeztek a testvérei, hogyha játszani akart velük.
De nemcsak ők féltek tőle: a mező apró lakói riadtan menekültek, ahol megjelent. Futott a cserebogár, a hőscincér, hatalmasat ugrott a kecskebéka, lobogó szemekkel loholt a csigabiga, még az egér is rögtön visszabújt a lyukába.
- Huh, micsoda rémséges csudabogár! - súgtak össze a háta mögött, míg végül tényleg rajta ragadt a Csudabogár név.
Képzelhetitek, hogy nekikeseredett a hatalmas katicabogár: mindenki félt tőle, pedig ő csak barátkozni akart és játszani. El is határozta, hogy világgá megy, és addig meg sem áll, amíg új családra nem talál.
Ment-mendegélt hosszú napokon keresztül, és próbált barátokat szerezni, de hiába. Mindenki halálra rémült az immár teknősbéka nagyságú Csudabogártól. Végül úgy döntött, hogy szerencsét próbál a városban, hátha ott nagyobbak laknak, akik között nem kell szégyellnie a termetét. Szárnyra kapott hát, zümmögve, mint egy helikopter. A bogarak fő ellenségei, a madarak rémülten tágultak az útjából. Egy vándorsólyom ugyan kinézte magának ebédre, de amikor fölé repült, és közelebbről látta, hogy ez csak egy katicabogár, azt hitte, megbolondult, vagy híresen éles szeme hagyta cserben. Úgy döntött, inkább orvoshoz fordul, Csudabogár pedig folytatta légi útját.
A városban csak nagy üggyel-bajjal sikerült egy barátságos, zöld helyet találnia, ahová le mert szállni. Történetesen éppen a Füvészkert volt az.
Rózsa illatát érezte. Nem volt nagy rajongója a virágoknak, de ennek megörült. A rózsa levéltetveket jelent, az pedig vacsorát. Nem is kellett csalódnia. Alaposan megrakta a bendőjét, aztán lemászott a kis tavacska partjára, hogy igyon egyet. Amint felemelte a fejét, látja ám a víz tükrében, hogy valami óriási, villogó szemű, fekete szörnyeteg les rá a háta mögül. Katicaszokás szerint rémülten húzta be a lábait, és igyekezett halottnak tettetni magát.
A vadászó kandúrt - mert ő volt a szörnyeteg - azonban nem sikerült eltántorítania. Kiengedte hegyes karmait, és odavágott Csudabogár hátára. A meglepően vastag páncélról lesiklott a macskamancs. Tulajdonosa azonban nem adta fel ilyen könnyen: igyekezett a hátára fordítani a prédát, hogy hozzáférjen a belsejéhez. Szegény Csudabogár kapaszkodott a fűszálakba, ahogy csak bírt. Erősek voltak a lábai, de a kandúré még erősebb volt: már majdnem sikerült megfordítania a katicát, amikor váratlanul nagy fröccsenéssel víz zúdult a nyakába.
- Miaúúúúú!!!! - vernyogott a macska borzasan és felháborodva. - Nyauuuuutálom a vizet!!! - azzal elrohant, mintha puskából lőtték volna ki.
Amikor Csudabogár ki merte nyitni a szemét, látta, hogy két, hozzá nagyon hasonló formájú és méretű állat veszi körül. Teknősbékák voltak. Csudabogár úgy meg volt illetődve, hogy csak bámult rájuk.
- Hát te meg miféle szerzet lennél? - szólította meg az öregebbik teknőc.
- Katicabogár vagyok... - szepegte.
- Bogááár? - csodálkozott a másik teknőc. - Az öregapám se látott még ekkora katicabogarat!
- Nem katica ez! - tódította a társa. - Teknőc, mint mi, csak befestették. Te meg bedőlsz neki, hehe...
- Micsoda? Te szégyelled, hogy teknősbéka vagy? - fordult a másik teknőc Csudabogárhoz.
- Én nem... - hebegett a katica.
- Na, majd mi lemossuk rólad azt a piros festéket! Fürdessük meg! - azzal beletaszították a tóba, mielőtt még tiltakozhatott volna.
Most volt aztán bajban Csudabogár! Rémülten csapkodott, próbálta kibontani a szárnyait, de csak annál vizesebb lett. Alig bírt kikecmeregni a partra. Dideregve lapult meg egy bokor alatt.
Lassan beesteledett. Az öreg Hold megkezdte szokásos éjszakai sétáját az égen a ragyogó csillagok kíséretében. A bokrok között szentjánosbogarak lámpácskái villantak fel, majd eltűntek a fák között. Csudabogár szomorúan és irigykedve nézte őket. Olyan magányosnak érezte magát, amíg a tó tükrén lebegő csillagokat és a Holdat nézte, hogy sírva fakadt.
- Jaj, de szerencsétlen vagyok... a világon sehol sincs hozzám hasonló... Bárcsak olyan szép, fényes, picike lennék, mint a szentjánosbogarak!
Az öreg Hold meghallotta a bogár pityergését.
- Ne szomorkodj, inkább örülj, hogy ilyen különleges vagy! - szólt le neki az égről. - Látod, belőlem is csak egy van, mégsem sírok.
- Könnyű neked - mondta a katica - , te fényes vagy és gyönyörű. Én sosem leszek fényes és gyönyörű, csak nagy és otromba. - és még keservesebb sírásba fogott.
Megesett rajta az öreg Hold szíve.
- A méreteden nem változtathatok, de azért segítek rajtad: adok neked a fényemből, és a csillagok is. Minden éjjel a mi fényünk fog a páncélodon ragyogni. Te is gyönyörű leszel! - azzal kinyújtott felé egy derengő sugár-ujjacskát, és megérintette Csudabogár széles hátát.
A katicabogár másnap azt gondolta, hogy biztos csak álmodta az egészet. Már korán reggel odébbállt a Füvészkertből, mert félt a teknőcöktől és a macskától. Csak ment-mendegél, néha repült, bujkálva emberek és állatok elől.
Estére egy nagy, vörös téglafalhoz ért. Mászni kezdett, és amint besötétedett, páncélja sugárzó fényt árasztott maga körül. Aztán bemászott egy erkélyre, és utána egy kis, zöldre festett szobába, ahol baldachinos babaágy állt. Addigra már nagyon elfáradt, bebújt hát a radiátor alá.
A szobába nemsokára belépett Anyu, aki épp Esztit vitte lefektetni. A szokatlan derengésre mindketten felfigyeltek.
- Jesszusom, mi a csoda ez? - ijedezett Anyu, amikor meglátta a radiátor alatt megbúvó teknősbékányi bogarat.
Eszti azonban nem félt.
- Bababababa! - rikkantotta lelkesen, és kezével-lábával rúgkapálva lefelé kéreckedett.
- Nem hiszem, hogy bántana... - dünnyögte Anyu, és letette Esztit a földre, tisztes távolságra Csudabogártól.
A kislány boldogan magyarázva felemelkedett a könyökére, és olyasmit csinált, amit eddigi rövid életében még soha: kúszott, mint egy kis fóka. Épp csak a bajusz hiányzott róla...
Anyu összecsapta a kezét örömében, Csudabogár pedig barátságosan a babára hunyorgott az estére felkapcsolt kislámpa fényénél. Eszti odakúszott a bogárhoz, átölelte és csillogó páncéljához szorította kíváncsi almaképét.
Mondanom sem kell, hogy Csudabogár a kis szoba megbecsült lakója maradhatott, Eszti játszótársaként. Nappal arra mászkált, amerre akart, de minden este hazatért, és felgyúltak páncélján az öreg Hold és a csillagok fényei.

2012 márciusa

Ennek az alkotásnak a tetszésátlaga: 5

Alkotó
Regisztrált:
2006-06-11
Összes értékelés:
693
Időpont: 2012-07-04 16:46:05

válasz Kevi (2012-07-03 22:09:50) üzenetére
Mindenkinek ksznm a hozzszlst! :))
Alkotó
Kevi
Regisztrált:
2012-06-01
Összes értékelés:
581
Időpont: 2012-07-03 22:09:50

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Ez csudaszp!:)
Szerkesztő
Kankalin
Regisztrált:
2009-10-05
Összes értékelés:
7956
Időpont: 2012-05-05 12:38:06

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szia Gunoda! :)
Figyelemmel ksrlek, s imdom azt, amit anyaknt meglsz. :) Kicsinyke csemetd egyszercsak felkapja a fejt, mert az id veszettl szalad, nemsokra olvas is... tged akr. :)
Tudod, j ide bejnni. Ptolom mindazokat, amiket n sosem kaptam, meg azokat is, amiket annak idejn nem egszen gy adtam t. :)
Kvnom neked az lvezeteket, mert ht ezek a muland dolgok ptolhatatlanok. Te mr elre gondoskodtl arrl, hogy mesid valsgg vljanak. :)
lmny volt itt lennem, megmozgattad az agytekervnyeim... s manapsg felnttes mesket rok... csak szban. :)
Ksznm az lmnyt! :)
Szeretettel: Kankalin
Alkotó
Kate Chrysso
Regisztrált:
2011-07-27
Összes értékelés:
115
Időpont: 2012-04-02 15:22:22

Aranyos kis mese. Br ha belegondolok, n szvrohamot kapnk egy teknsbka mret katica lttn. De ht Eszti mg nem tudja mi a flelem.
Alkotó
Regisztrált:
2006-06-11
Összes értékelés:
693
Időpont: 2012-03-18 13:50:44

válasz Millali (2012-03-17 23:56:18) üzenetére
Nincs mirt irigyelned, n meg verset rni nem tudok (br szeretnk).
A tbbieknek ksznm a hozzszlsokat! :))
Alkotó
Millali
Regisztrált:
2011-11-14
Összes értékelés:
2107
Időpont: 2012-03-17 23:56:18

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Kedves kis mese. Egy-kt v mlva mr meslhetem az unokimnak. Mrt van az, hogy ni nem, csak olvasni tudom a mesket. Egy kicsit irigyellek!
Szeretettel:
Millali
Alkotó
Istefan
Regisztrált:
2011-01-30
Összes értékelés:
1657
Időpont: 2012-03-17 21:51:11

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
tletes kis mese, tetszik nekem! Szeretettel Istvn
Szenior tag
dpanka
Regisztrált:
2007-11-07
Összes értékelés:
5441
Időpont: 2012-03-17 19:28:56

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Nagyon tetszett! Aranyos mese a lmrl! Nekem nincs ilyen j fantzim.
szeretettel-panka
Szenior tag
Rozán Eszter
Regisztrált:
2006-11-14
Összes értékelés:
7468
Időpont: 2012-03-17 09:05:28

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szia!

Tetszik a mesd! Milyen fantasztikus dolgokra ihlethet egy lmpa.

Szeretettel: Eszti
Alkotó
Regisztrált:
2011-08-27
Összes értékelés:
3585
Időpont: 2012-03-16 20:07:06

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szia Guanda!

J a fantzid. Ha lenne gyerekem elmeslnm neki.

gi
Alkotó
Regisztrált:
2006-06-11
Összes értékelés:
693
Időpont: 2012-03-16 19:06:40

válasz Kalina (2012-03-16 15:32:42) üzenetére
Ezt a mest a baba katicabogr-lmpja ihlette.
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10669
Időpont: 2012-03-16 18:03:19

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Juj, de ari! A vgn meseolvas leszek!
Szenior tag
Kalina
Regisztrált:
2005-10-07
Összes értékelés:
587
Időpont: 2012-03-16 15:32:42

Aranyos, mint mindig :) Szerencss kisbabd van, hogy ennyi meselny lakik a szobjban!

dv: Kalina

Legutóbb történt

Kalocsa Zsuzsa alkotást töltött fel Szól a szív címmel a várólistára

black eagle bejegyzést írt a(z) Egy másik emlék - 11# novella című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) Egy emlék - 10# novella című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) A lajtorja 38. című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) A lajtorja 37. című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) A lajtorja 38. című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) A lajtorja 37. című alkotáshoz

Krómer Ágnes bejegyzést írt a(z) Az Ó és az Új című alkotáshoz

Krómer Ágnes bejegyzést írt a(z) Az Ó és az Új című alkotáshoz

Krómer Ágnes bejegyzést írt a(z) Az Ó és az Új című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) A lajtorja 36. című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) A lajtorja 36. című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) Az Ó és az Új című alkotáshoz

szilkati alkotást töltött fel Az Ó és az Új címmel

Bödön bejegyzést írt a(z) A lajtorja 155. című alkotáshoz

eferesz alkotást töltött fel Így, újév felé? címmel

eferesz bejegyzést írt a(z) Teremtésem című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) A lajtorja 155. című alkotáshoz

Bödön alkotást töltött fel A lajtorja 155. címmel

sailor bejegyzést írt a(z) Gömbölyű című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Teremtésem című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) Így, karácsony múltán? című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) Teremtésem című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) Szavak című alkotáshoz

eferesz alkotást töltött fel Évgyűrűk címmel

Tóni alkotást töltött fel Petőfi Sándor: Hazámban / In der Heimat címmel

Tóni alkotást töltött fel Kis János: Hajós ének / Schiffers Gesang címmel

Árvai Emil bejegyzést írt a(z) Általános csevegés fórumtémához

szilkati bejegyzést írt a(z) Régi regék erdeje című alkotáshoz

szilkati bejegyzést írt a(z) Szavak című alkotáshoz

szilkati alkotást töltött fel Gömbölyű címmel

Tóni alkotást töltött fel Szabolcska Mihály: Újév / Neues Jahr címmel

Tóni alkotást töltött fel Sértő Kálmán: Kívánság / Wunsch címmel

sanna alkotást töltött fel személyiség címmel a várólistára

Kankalin bejegyzést írt a(z) Szavak című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Szavak című alkotáshoz

Toplista

A Napvilág.Net hírei:

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjai

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjaiTüzesen süt le a nyári nap sugára... egy plüssjuhászra? Rá bizony. Aki amellett, hogy egy véres, forradalmi hangulatú, sebes sodrású kémtörténetbe csöppen, talán képes lesz újrafogalmazni a gondolatainkat Petőfi klasszikusáról. Fiókba az előítéletekkel, és lássuk, hogy boldogul Kukoricza Jancsi egy egészen más kontextusban!

2014. 10. 20. - Irodalom

 

thegpscoordinates.net

Zenit Futárszolgálat

Minden jog a szerkesztőség és a szerzők részére fenntartva! © 2004 - 2023