HONLAPUNK

Tagjaink Rólunk Szabályzat Kereső Statisztika Fórum Aktívak Gy.I.K.

ALKOTÁSOK

Cikkek Prózai művek Versek Receptek Ajánlják magukat Alkotók könyvei Hangos verstár Láncvers Verspárbaj

EGYÉB

Linkajánló Közös regény Emlékoldalak Főoldal
Napvilág Íróklub

Statisztika

Online tag: 1

Online vendég: 14

Tagok összesen: 1939

Írás összesen: 52476

Milbio hidratáló testbalzsam
RegisztrációregisztrációElfelejtett jelszóelfelejtett jelszó
Véletlen
Fórum

Utolsó hozzászóló:

dpanka
2022-01-18 09:41:19

Szülinaposok
Reklám

Prózai művek / egyéb
Szerző: Mona.LizzyFeltöltés dátuma: 2012-04-12

Az egri vár bemutatása

Kedves Látogatók!


Szeretettel köszöntöm Önöket! Túránk során az egri várat fogom bemutatni kedves vendégeinknek.

Tisztelettel felhívnám a figyelmüket arra, hogy látogatásunkkal egy időben egy ostrom is zajlik, ezért kérem, hogy a rendelkezésükre bocsátott védőpáncélt felvenni szíveskedjenek. Külön szeretném kérni, hogy a munkájukat végző várvédőket kérdéseinkkel ne zavarjuk. Talán nem kell ecsetelnem, hogy mit érezhet az a katona, akitől az ostrom zajában válaszokat várunk a "Mit eszik egy várvédő?" színvonalú kérdéseinkre. Persze meg lehet próbálni, csak akkor ne lepődjön meg, ha Ön is repül le a várfalról a törökkel együtt!

Biztonságunk érdekében azt is szeretném kérni, hogy lehetőség szerint ne egy csoportba tömörüljünk, igyekezzünk szétszéledni, hogy ne váljunk könnyű célponttá. Ígérem, hogy olyan hangerővel fogok beszélni, hogy még Temesváron is hallani fogják. Az más kérdés, hogy ott senki sem fogja érteni, mivel menet közben elfoglalta a török.

Egyszer találkoztam magyarul beszélő és értő törökkel - Jumurdzsák volt a neve -, de tudomásom szerint ő most éppen Eger felé tart. Igen, hölgyem, ha megpillantja valahol, nyugodtan elkezdheti csépelni a táskájával. Remélem, hogy minden cucca benne van. Ráadásul, ellentétben azzal, mikor a férjét szokta csapkodni, ez most Önnek hazafias kötelessége is.

Aggodalomra, pánikra semmi ok, beszéltem az egri kapitánnyal, aki személyesen vállalt garanciát a testi épségünk védelmére. Mellénk rendelt húsz dragonyost, kiknek feladata az illetéktelen személyek ártalmatlanítása. Ugyan a rendkívüli korok rendkívüli turistákat is igényelnek, az elsődleges célkitűzésünk megmarad: minél több ismeretanyag, tudás megszerzése. Minden más csak ezután következik. Hogy frappánsan fejezzem ki magam: először a tudomány, s csak utána a buzogány!
Köszönöm!

Ahhoz, hogy mindenki el tudja képzelni, milyen is az egri vár, szükség van a fantáziánkra. Képzeljünk el egy óriási teknősbékát, amely dél felé néz. Mi most éppen a fejében tartozódunk. Persze nem benne a teknősbékában, mert akkor körülöttünk egy nyálkás anyag lenne, és nem levegő. A teknősbéka négy lába meg a farka egy-egy bástyát jelöl.

Ha felfelé tekintünk, a kapu tornyát láthatjuk, ahol jelenleg a rendkívüli helyzetre való tekintettel négy őr tartózkodik. Javaslom, hogy menjünk fel, mert onnan nagyon szép kilátás nyílik a fenséges tájra.
Sikerült mindenkinek felérnie? Kérem, hogy jelezzenek vissza, mert csak akkor folytatom az idegenvezetést. Előttünk két kis falu helyezkedik el, az innenső Almagyar, a túlsó Tihamér.

Nem, uram, nem magához szóltam, a falut hívják Tihamérnak.

Jól megfigyelhető az Eger-patak, amely a vár nyugati felén folyik el. Látható, hogy a kapu körül új és magas falakat építettek, melyek az ostrom miatt kerültek kialakításra. A kaputól bal felé egy ágyút pillanthatunk meg. Talán, ha szerencsénk lesz, találkozhatunk Bornemissza - persze ez nem igaz - hadnagy úrral, aki ha véletlenül éppen nem törököt vág - ilyen még nem volt -, szeret a tüzérmesterségről, az ágyukról és a maga által készített ágyúgolyókról anekdotázgatni.


Menjünk tovább a vár nyugati szárnyára Amennyiben kilátnak a magas falak mögül, Eger városát pillanthatjuk meg. Jómagam még sosem láttam ki, mert egy méter negyven a magasságom. A házak közül kimagaslik a püspöki templom és a püspöki palota. A túlsó hegyoldalban, napnyugat felé az aggastyán barátok temploma, a Szent Miklós templom látható. A várost nyugatról egy egyenletes hegy keríti, azon túl már a Mátra ormai kéklenek.


Mint már említettem, a vár egy fekvő - persze álló nincs - teknősbékára emlékeztet, így a nyugati oldalon két bástya, közöttük meg egy erős kapu helyezkedik el.
Nem asszonyom, Ön téved, a katonák nem golyósjátékot játszanak. Tűzszerészek, akik éppen egy betévedt török ágyúgolyót próbálnak kipukkantani.


Továbbmenve, elérve az északi szárnyat, látható két palota. Figyelemre méltó a kisebbik palota díszítése és az üvegablak. Mögötte látható egy zöld rácsozatú virágoskert, szőlősátorral és padokkal.
Jobbról a második padot nem huligánok szedték szét, hanem Bakocsay rúgta darabokra, mikor igyekeztek bevarrni a sebét, az istenfáját neki. A nagyobb palotában a várbeli káptalan és a várbeli tisztek lakásai találhatók. Haladunk tovább, elérünk a várfal nyugati sarkára, ahol egy földbástya épült.


Ha elnéznek északra, a képzeletbeli teknősbéka farkát láthatjuk. Ez a vár tömlöcbástyája, mely minden bizonnyal az ostrom végére szépen megtelik majd. Javaslom, hogy látogassuk meg a bástyát, mert onnan is rendkívüli kilátás nyílik a tájra. Információim szerint van ott egy török fogoly is, de vigyázzanak, nem szabad etetni, itatni! Ráadásul még harap is!


Innen gyönyörű panoráma nyílik a városra, a patak mentén észak felé pedig a jegenyefás völgyre. A völgy végén egy nagy, fás falu, Felnémet helyezkedik el. A vár háta mögött mély, ásott árokkal elválasztott magas dombok vannak, amely miatt főhet az ostromlottak feje, mivel innen várható a legerősebb török támadás. Ennek kivédésére a várvédők négy ágyút is itt helyeztek el.


Hölgyem, biztonsági okokból oltsa el a cigarettáját, mert kénytelen vagyok jelenteni a királynak.


Menjünk fel a tömlöcbástyára! Mint látható, itt vannak a vár legnagyobb fegyveres erői összesűrítve. Az ágyúk közül említésre méltó a kimagaslóan szép, bronzból készült Béka.


Nemsokára elérünk a vár keleti részének hátsó bástyájához, a teknősbéka bal hátsó lábához. Ez a várnak az egyik legerősebb pontja, a Sándor-bástya. Ha továbbtekintünk, a vár keleti részén egy erős, három darabra tört sarlóra emlékeztető, magas falkaréjt láthatunk. Ez a külső vár. Ha keletre nézünk; ott egy domb magasodik: Királyszéke a neve. Azért hívják így, mert a legenda szerint Szent István király innen nézte a templom épületét. (Mondjuk ehhez elég lett volna egy pad is, de neki egy egész domb kellett.) A keleti szárny másik bástyája, a Bebek-bástya.


Elérkeztünk a vár egyik legérdekesebb pontjához, a templombástyához. Ez egy nagyon különleges épület, egy nagy templomnak a fele. Mint látható, az épületnek a két hátsó tornya még megvan; korábbam négy is volt belőle. Az ajtaját míves faragványok, az ajtó felett a falat kőből faragott óriási virágok díszítik. Sajnos a rendkívüli állapot miatt a templom haditechnikai célokra lett kialakítva: a harangot ágyú, a híveket puskapor helyettesíti. Háborúban sajnos minden a hadiipart szolgálja. Nagy szerencse, hogy idejében eldugtam a mosakodó lavóromat, mert az már pajzsként funkcionálna.

A falakon még látható egy nagy, elpiszkolódott festmény, mely vélhetőleg a templom oltárképe volt valamikor. Ha felmegyünk a bástyának kialakított templom tetejére, látható, hogy körül van kerítve vesszőből font, földdel töltött kasokkal. A kasok között a kőboltozatú fülkékben ágyúk találhatók.
Közben vissza is érkeztünk a kiinduló pontunkhoz, a vár kapujához. Sajnos rossz hírt kell közölnöm: a kaput bezárták, így az ostrom végéig a vár vendégszeretetét kell élveznünk. Aki elég bátorságot érez magában, mehet is a falakra, a többieknek szabad foglalkozást ajánlok.


Viszontlátásra!

Am ez egy töriházi volt, csak elszabadult a fantáziám (:

Még nem szavaztak erre az alkotásra

Alkotó
Ana Johnson
Regisztrált:
2012-04-21
Összes értékelés:
13
Időpont: 2012-05-01 10:13:33

Szia!
Tetszik az írásod, ötletes :) A humorod is jó :) Nem hittem volna, hogy ez egy töri házi volt :D
Szóval jól megírtad, nekem tetszik :)
Üdv: Anett
Alkotó
Regisztrált:
2011-05-06
Összes értékelés:
173
Időpont: 2012-04-13 14:31:24

Szerintem érdekes az ötlet. Különösen megfogott benne, hogy úgy mutatod be a várat, hogy közben folyik az ostrom. Ez szerintem nagyon jó. Van benne fantázia. Talán érdekesebb lenne, hogyha kicsit átdolgoztad volna és a leírások mellett lennének jól kivehető párbeszédek. De mindenesetre nem rossz! Én is csak ajánlani tudom, hogy sokat olvass! Hidd el megéri! Sok sikert kívánok az íráshoz! Csak így tovább! (Egyenlőre nem pontozom a művedet, majd csak később)

Legutóbb történt

Pecás alkotást töltött fel Havazott címmel a várólistára

A. K. Mraz bejegyzést írt a(z) Fényképek (részlet) című alkotáshoz

Ötvös Németh Edit alkotást töltött fel Hol vagy? címmel a várólistára

Ötvös Németh Edit bejegyzést írt a(z) a lángok hatalma című alkotáshoz

Madár bejegyzést írt a(z) Emlék című alkotáshoz

mandolinos alkotást töltött fel Szergej Jeszenyin: I.D. Rugyinszkijnak címmel a várólistára

A. K. Mraz bejegyzést írt a(z) A Fekete Csillag - 1# novella című alkotáshoz

eferesz alkotást töltött fel Apropók (harmadik rész) címmel

eferesz bejegyzést írt a(z) A saját farkába harapó című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) A saját farkába harapó című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) A "meg" váltóról című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) Szerencsesüti című alkotáshoz

mandolinos bejegyzést írt a(z) Szergej Jeszenyin: A költő című alkotáshoz

Erdős Sándor bejegyzést írt a(z) Az erdei kunyhó című alkotáshoz

leslie b shepherd bejegyzést írt a(z) Evidens című alkotáshoz

leslie b shepherd bejegyzést írt a(z) Evidens című alkotáshoz

Czövek Zoltán alkotást töltött fel 8 G címmel a várólistára

szilkati alkotást töltött fel Emlék címmel

black eagle bejegyzést írt a(z) A Fekete Csillag - 1# novella című alkotáshoz

szilkati bejegyzést írt a(z) Porhóban fürdik... című alkotáshoz

szilkati bejegyzést írt a(z) Kiért is, miért is... című alkotáshoz

Krancz Béla bejegyzést írt a(z) Az erdei kunyhó című alkotáshoz

Krancz Béla bejegyzést írt a(z) Kecskerímek 1 című alkotáshoz

Krancz Béla bejegyzést írt a(z) A találkozó című alkotáshoz

Krancz Béla alkotást töltött fel kabát mese címmel a várólistára

sailor bejegyzést írt a(z) Kiért is, miért is... című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Evidens című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) Hibernálva című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) a lángok hatalma című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) Hiányzol című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) Szerencsesüti című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) Porhóban fürdik... című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) A lajtorja 112. című alkotáshoz

Erdős Sándor bejegyzést írt a(z) Csendes éjszaka című alkotáshoz

Madár bejegyzést írt a(z) Szergej Jeszenyin: A költő című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) Kristályomhoz, szabadon című alkotáshoz

mandolinos bejegyzést írt a(z) Szergej Jeszenyin: Az éjszaka című alkotáshoz

mandolinos alkotást töltött fel Szergej Jeszenyin: A költő címmel a várólistára

Zoltanovic alkotást töltött fel A találkozó címmel a várólistára

Toplista

A Napvilág.Net hírei:

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjai

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjaiTüzesen süt le a nyári nap sugára... egy plüssjuhászra? Rá bizony. Aki amellett, hogy egy véres, forradalmi hangulatú, sebes sodrású kémtörténetbe csöppen, talán képes lesz újrafogalmazni a gondolatainkat Petőfi klasszikusáról. Fiókba az előítéletekkel, és lássuk, hogy boldogul Kukoricza Jancsi egy egészen más kontextusban!

2014. 10. 20. - Irodalom

 

thegpscoordinates.net

Zenit Futárszolgálat

Minden jog a szerkesztőség és a szerzők részére fenntartva! © 2004 - 2022