HONLAPUNK

Tagjaink Rólunk Szabályzat Kereső Statisztika Fórum Aktívak Gy.I.K.

ALKOTÁSOK

Cikkek Prózai művek Versek Receptek Ajánlják magukat Alkotók könyvei Hangos verstár Láncvers Verspárbaj

EGYÉB

Linkajánló Közös regény Emlékoldalak Főoldal
Napvilág Íróklub

Statisztika

Online tag: 0

Online vendég: 73

Tagok összesen: 1951

Írás összesen: 53244

ÚJ HONLAPUNK IDE KATTINTVA ÉRHETŐ EL!
Véletlen
Fórum

Utolsó hozzászóló:

Árvai Emil
2022-12-31 16:54:16

Szülinaposok
Reklám

Prózai művek / egyéb
Szerző: BödönFeltöltés dátuma: 2012-08-27

HB kalandjai: "Égiekkel játszó földi tünemény"

A legöregebb emberek sem emlékeztek Balaton-szemesen ilyen nyárra. Már augusztus közepén jártunk, már elmúlt Nagyboldogasszony napja, de a rekkenő hőség változatlanul kitartott. Kókadoztak a hőségben a jobboldali móló-szárnyon sort álló nyárfák, peregtek ágaikról az összeszikkadt száraz levelek. Szellő se rezdült sok napja, a dögletes párafelhő mögött undort öklendezett a seszínű ég. Mint bűzös zöld mocsár, olyan zöld és mozdulatlan volt a víztükör a kikötőben, s ebben a posványban rezzenéstelen árbócokkal álltak a nagy hajók, az 50-esek, a Tamangó, a Kuruzsló és a Hámori Bandi gyönyörű sharenkreutzere a Hajnalcsillag. Lélek nem járt a kikötőben. A mólókra se ment ki senki, az egyetemista srácokat és a gimnazista lányokat kivéve, akik a jobboldali mólószárnyon ütöttek tanyát. A Hámori Bandi magas, délceg alakja óráról órára feltűnt a VITUKI mérőállomása mellett, vele volt a Testvére egy kevésbé délceg figura. Amikor nemtörődöm léptekkel végigsétált a kicsi nádas mellett, utána fordultak az arcok.

-Te, ki az a srác ott, -kérdezte az egyik új lány egy másiktól, egy régi lánytól, -az, az, akinek olyan barna és izmos a háta? Csak nem a Hámori Bandi?
-De igen, -mondta a régi lány.
-Ó, -mondta az új lány. -Nem is hiszem! -Ő volt az, aki egy kocsmai verekedésben megmentette egy félkarú ember életét?
-Igen, ő.
-Ő volt az, aki habozás nélkül beugrott a mólóról a tajtékzó vízbe egy fuldoklóért?
-Ja.
-Neki vannak dollármilliói Amerikában?
-Neki.
-S, igaz az, hogy az ő nagyfaterja építette a Nyugatit?
-Azt hiszem.
Az új lány elgondolkozott a hallottakon, majd megkérdezte:
-És az a másik, a kisebb mellette? Az kicsoda. Az, ni, akinek nem annyira ruganyosak a léptei, mint a Hámori Bandinak?
Az a Testvér.
-És, ő kicsoda?
-Á, senki, nem érdekes.
A Hámori Bandi és a Testvér egy ideig nézelődtek, szemlélődtek kinn a mólóhajlatban, nézték az eget, lesték a vizet, de miután semmi nem mozdult, megfordultak szépen, és visszaslattyogtak a Pléfedeles árnyat adó ponyvája alá, hogy sörrel hűsítsék magukat.

Egyik nap aztán valami különös dolog történt, ami felkeverte az állóvizet. Csütörtök délben történt. Egy üde, friss, kellemesen üdeleány-hang csengett-bongott végig a néma csendben szunyókáló hajók között a kikötőben:
-Hámori Bandi!
A sólya megrepedt betonja visszaverte a hangot, ami ezt követően még kétszer szólalt meg:
-Hámori Bandi!
És:
-Hámori Bandi!
A vén Robi kidugta fejét a Honvéd-üdülő kapuoszlopa mögül, kikémlelt, s nagyot húzott a kezében tartott rumos-flaskából. Kitolatott nagy hasával Sándor János is, hogy körülnézzen. De se a Robi, se a Sándor János nem látta a lányt. Nem is láthatták, mert a lány a VITUKI sövénykerítésének árnyékában állt, a sólyával szemközt, onnan szólt át a gátra, illetve a gát mellett álló Hajnalcsillagra.
A harmadik felszólításra megcsikordult a 22-es versenycirkáló kabinteteje, s kibukkant a nyíláson a Hámori Bandi ismerős, sportos-rövidre vágott frizurája, és égszínkék szeme.
-Jövök már, -szólt ki a partra, -várj egy percre, mindjárt kibocizom. Kibújt a kabinból, végig egyensúlyozott a keskeny, mahagóni-barna dekken, átlendítette magát a gát rücskös kövére.
-Jövök, jövök, -mondta újra, majd bemászott a bociba és átrúgta magát a part-oldalra.
Ekkor a lány előlépett az árnyékból s végre megpillantottam! A szívverésem felgyorsult, hajam szála ágaskodni kezdett. A Testvér mellettem szárazon nyeldekelt, hallottam a kellemetlen, dörcös hangot. Nem, nem egy élő, eleven lány volt az ott, aki kitárt karokkal sietett a Hámori Bandi felé, de egy szellemi lény, egy tündér, vagy egy angyal. Ne várja senki tőlem, hogy leírást adjak, hogy nézett ki? Ki tud leírni egy tündért, vagy egy angyalt! Minden hasonlat csak bénán vonaglik a tehetetlenség mély porában. Járása könnyű volt, alakja légies, haja selyem, szeme sugara fényesen világított. Arra gondoltam akkor a sólya szélén, mégis csak van szellemvilág, van szépség, szerelem, költészet. Aztán elmentek együtt valamerre, kéz a kézben. Robi a vén huligán, aki a tinédzsert játszotta a maga hetven évével, hümmentett, és hörpölt a rumból, de Sándor János még erre sem volt képes, ő csak állt földbe gyökerezett lábbal. A kis-Maghy, a nagy vitorlásversenyző, aki szinten jelen volt, léha megjegyzést tett kettejükre, amit most nem idézek, mit számít az, mit mond egy velejéig romlott, kiégett vitorlásversenyző. Eltelt a nap, jött az este, de aznap már nem láttam őket. A Testvérrel összefutottam később a Vigadóban, odamentem a zene szünetében hozzá, hátha tud valamit, de a Testvér se tudott semmit.
Másnap reggel arra vitt az utam. Korán volt, még tíz sem lehetett, de páran már kinn tébláboltak a sólyánál.
-Mi az ábra, -kérdezte éppen a Testvér a Hámori Banditól.
-Semmi, - mondta a Hámori Bandi. -Teljes flaute van.
-Jó, jó, de hol van a tegnapi lány. Elutazott?
-Dehogy. Benn alszik a kabinban.
-Csak nem azt akarod mondani, hogy...?
A Testvér arcán kétely és bizonytalanság tükröződött.
Mintha attól félt volna, hogy olyasmit tud meg akarva akaratlanul, amire nincs lelkileg felkészülve. Valami olyasvalamit, amitől kifordul a világ sarkaiból, s az Ideák csúf, fekete pókokká válnak.
-Szánalmas vagy Testvér, -vigyorgott a Hámori Bandi. -De igen. Megdugtam, mi van abban. Nagyon jó volt.
-És...és most...?
-Most? Most megvárom, amíg felébred, tudod nagyon fáradt volt tegnap a hosszú utazástól, s így csak egy menetet csináltunk, aztán később megdugom még egyszer. Megyek az állomásra a Tejivóba. Nem jössz Testvér?

Forró volt az a nyár, mondom, de az augusztus hónap volt a legforróbb. Összetöppedtek, elszáradtak a hársfák levelei, lehullottak a móló göcsörtös sétaútjára. Zöld pocsolyába beleragadva álltak a nagy vitorlások, mintha már soha nem tudnának onnan elmozdulni. Az Ideák világa messzire tűnt. Csúf, fekete pók mászott ki a kis csónak ülőkéje alól, lefelé tartott, ahol a trepni alatt volt még kevés, sáros víz. Haldoklott a nyár, s vele foszladozott minden, a szépség, a költészet, és a szerelem.

-

Ennek az alkotásnak a tetszésátlaga: 4

Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10669
Időpont: 2012-12-11 16:06:11

válasz Delory Nadin (2012-12-11 16:01:47) üzenetére
Ksznm Delory! Ltod, az rsok arra valk, hogy felfedezd bennk sajt gondolataidat. A vilg sztem nem romlott, mindig ilyen volt. De lehet gy is lttatni, s mshogy is, -ez zls dolga. dv. n
Alkotó
Delory Nadin
Regisztrált:
2010-09-16
Összes értékelés:
984
Időpont: 2012-12-11 16:01:47

Az utols szakasz eltt megbntam, hogy elolvastam, s biztos voltam benne, hogy 1-est adok. Aztn a sajt gondolatomra ismertem az utols sorban (haldoklik a szpsg s a szerelem). Nehz ez utn brmit is mondani, taln csak ennyit: romlott a vilg.
Delory
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10669
Időpont: 2012-12-11 15:14:48

válasz csabaiandy (2012-12-11 15:09:38) üzenetére
Nagyon rtkesek szmomra a csillagaid Andy, tbb okbl is. De most kln jl esik Kankalin egyese, s "frmedvny" titulusa utn!
Alkotó
csabaiandy
Regisztrált:
2012-08-26
Összes értékelés:
1032
Időpont: 2012-12-11 15:09:38

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
mindjrt megy privi :)) vlemnyem addig a csillagokban, szeretettel
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10669
Időpont: 2012-12-11 11:14:06

válasz Selanne (2012-12-11 10:02:39) üzenetére
Aki nem "szakmabeli" pl. jsgr, stb, annak nagyon kicsi az eslye, h ismeretlenl bekopogtatva egy szerkesztsgbe, mrmint az rsval, -trt karokkal fogadjk. De a kis esly is esly. Vannak olyan "amatr" rk, akik addig prblkoznak, amg valahol meg nem jelentetik egy rsukat. Ezt kveten mr kicsit knnyebb a helyzet, mert arra tud hivatkozni, hogy megjelent nyomtatsban. Rgs t. Nem mindenki vllalja. De mindenkppen szr, mg ha nem is ad teljesen h kpet az rsodrl. Befutott rkkal is elfordult, h visszavgtk az rsukat kezd korban. Nekem most szerencsm van: szerzdst kaptam egy novellsktetre. Pedig nem talpaltam rte. dv. n
Szenior tag
Regisztrált:
2009-01-04
Összes értékelés:
8272
Időpont: 2012-12-11 10:04:19


Megbolondult a gpem! Majd krlek, ha olvasod vedd ki a dupla hozzszlst, sok abbl kett:-))
Szenior tag
Regisztrált:
2009-01-04
Összes értékelés:
8272
Időpont: 2012-12-11 10:02:39

válasz Bödön (2012-12-11 09:45:32) üzenetére

Azt bevallom hsiesen, mint szerkeszt nem tudom rtkelni az rsokat. n, mint olvas rom le azt, amit gondolok. Amikor olvasok, nincs eszemben a kiadats gondolata,s akkor sem, amikor rok. A befogads a lnyeges szmomra./ Egyes szm, els szemly./

Ha kiadsra adja fejt egy r, gondolom bemutatja valahol, s ott a szakember rmutat arra, hogy kiadhat e vagy sem. Ezt sem tudom pontosan. Lehet, hogy bdletes hlyesget rtam most le.:-) Ltod? Ilyen laikus vagyok n ebben. No ennyi errl.

Az egymsnak ess, a hallom. Ez mellett killok makacsul, /aki ismer tudja/mg akkor is, ha magamra maradok ezzel a nzetemmel:-)

Marietta
Szenior tag
Regisztrált:
2009-01-04
Összes értékelés:
8272
Időpont: 2012-12-11 10:02:39

válasz Bödön (2012-12-11 09:45:32) üzenetére

Azt bevallom hsiesen, mint szerkeszt nem tudom rtkelni az rsokat. n, mint olvas rom le azt, amit gondolok. Amikor olvasok, nincs eszemben a kiadats gondolata,s akkor sem, amikor rok. A befogads a lnyeges szmomra./ Egyes szm, els szemly./

Ha kiadsra adja fejt egy r, gondolom bemutatja valahol, s ott a szakember rmutat arra, hogy kiadhat e vagy sem. Ezt sem tudom pontosan. Lehet, hogy bdletes hlyesget rtam most le.:-) Ltod? Ilyen laikus vagyok n ebben. No ennyi errl.

Az egymsnak ess, a hallom. Ez mellett killok makacsul, /aki ismer tudja/mg akkor is, ha magamra maradok ezzel a nzetemmel:-)

Marietta
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10669
Időpont: 2012-12-11 09:45:32

válasz Selanne (2012-12-11 09:32:51) üzenetére
Szia Marietta! Ksznet, h killsz mellettem. Vlaszodat, az elzmnyek miatt (Kankalin hozzszlsa) -killsnak veszem. Teljes mrtkben gy van, ahogy rod: n sem tudom egyformn ljkolni a nagy rk mveit. Van, amelyik tetszett, s tbbszr is elolvastam, de olyan is van, amelyiket le kellett tennem, mert nem brtam vgig olvasni. V. rsval kapcsolatosan. Mr azt hittem teljesen hlye vagyok. Brlok egy rst, ami mindenkinek tetszik. Megkrdeztem Katit, a lnyomat, neki, mi a vlemnye? Elolvasta, s azt mondta: nem tudom, mi a bajod, ezzel az rssal! Nagyon rendben van. Akkor azt krdeztem: s, ha te lennl egy irodalmi folyirat szerkesztje, betennd a lapba? Azt mondta: nem, ahhoz nem elg j. Mi ebbl a tanulsg: mindenki tvedhet, de ezrt nem kell egymsnak esnnk -n
Szenior tag
Regisztrált:
2009-01-04
Összes értékelés:
8272
Időpont: 2012-12-11 09:32:51

Szia!

Amikor most jbl elolvastam, akkor lett ismers, ugyanis mr olvastam. Fggetlenl attl, hogy nem rtam hszt.
Ezzel az rsoddal sincs bajom, ez a Te stlusod, a Te vilgod.
Amelyiken meghkkentem, azt megrtam neked.:-)
zlsvilgom az enym, vannak nagy rk is, akiknek a knyvt tbbszri nekirugaszkods ellenre letettem, mert nem tudtam tovbb olvasni. Szerintem vagyunk gy tbben is. Vagy, rongyosra olvastam. Ez is egy vlemny, az enym:-)

dv:Marietta
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10669
Időpont: 2012-12-11 09:17:36

Szia Andrs. Ksznm a hozzszlst, az rtkelst, -s a killst. Ezeket a "frmedvnyeket" (a HB trtneteket) eddig 30-40 ezren olvastk. Nekem egybknt ez az epizd az egyik kedvencem. Clom volt azzal, h kifordtottam a cmben a Csokonai-verssort, valaki vagy rjn, mi volt az a cm, vagy nem. Ezen nem tudok segteni. s azrt tettem idzjelbe, h r lehessen krdezni: mirt tetted idzjelbe? Azrt, mert a Csokonai-verssor kifordtsa. (Kankalin vetette fel, most itt ez neki szlt) rdekes, ms nem akadt fenn ezen? dv: n
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10669
Időpont: 2012-12-10 21:49:44

válasz Kankalin (2012-12-10 17:09:00) üzenetére
Ez m a kicsinyes bossz! Legalbb a foldalra kerlt volna, h mindenki lthassa! Viszont szeretettel: n (Majd mg oda is rok "vlaszt")
Szerkesztő
Kankalin
Regisztrált:
2009-10-05
Összes értékelés:
7956
Időpont: 2012-12-10 17:09:00

a felhasználó által leadott szavazat: *
... Nem rtelek. Az idzetet javtsd, mert O R D T!!!!!! Vagy ne tedd idzjelbe!
Mi ez az idzjel????? Kit idztl? Csokonait egszen biztosan nem, mert nem gy rta meg a verset. Csokonai felvilgosult volt. Sajnlom, hogy a cmeddel prbltad megcfolni ezt.
Csokonairt idzem t, ltalam mlyen tisztelt magt, az helyesrsval:

"A remnyhez
Fldiekkel jtsz
gi tnemny"

Na, ennyit errl. Nem giekkel jtszol, a fldiekkel prblsz...
Brmit kaptl most tlem, a legszebbeket kvnom Neked! ld s gondold t, amit az imnt rtam! :)
Szeretettel: Kankalin
Szerkesztő
Kankalin
Regisztrált:
2009-10-05
Összes értékelés:
7956
Időpont: 2012-12-10 17:08:32

a felhasználó által leadott szavazat: *
Szia Bdn!
n szmbefogva hallgattam akkor (magamba nzek s nagyon-nagyon bnom), amikor megjelentetted ezt a frmedvnyt, viszont most hangot adok, mert tiltakozik bennem elg sok minden, irodalmi vnm sokszzezerrel is. Nemrgiben lepocskondiztl egy felettbb komoly, npies-irodalmi mvet a magad elg kicsinyes hsz-es mdjn. Ez egy irodalmi oldal. Hozzszlsok: mi az, hogy "h"??? Szerintem le kell rni azt a "hogy" szt.
Sorolhatnm, akad tbb is...
Te megtorpedzol olyan komoly s rtkes rsokat, ahol az szintesg s a tiszta (T I S Z T A) magyar nyelv... tudod, az a rgi, az a kristly, az az emberi, az a mikszthi... amelyre elg sokan vgynak mg ma is, mert ht magyarok vagyunk, meg emberek is...
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10669
Időpont: 2012-09-01 11:24:32

Szia Tibor, kszi! -n
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10669
Időpont: 2012-09-01 11:22:56

Ht...azzal nehz mit kezdeni, ha az olvas nem ismeri a trtnetben szerepl idegen ill. szak-kifejezsket...rk tmkelege vlaszt olyan tmt, ami tele van ezekkel. Elg, ha most Hemingway bikaviadoros trtneteire utalok. n gy vagyok vele, ha ilyet olvasok, s tetzsik, utnanzek, mi mit jelent. Azrt mellkelek egy kis hzi sztrt: 1.Sharenkreutzer: versenycirkl. A szvegben hol gy szerepel, hol gy, r lehet jnni.2.slya: kiktknek olyan terlete, ahonnan a hajkat vzre bocstjk. (Minden regnyben szerepel, ahol kikt is szerepel.) 3. VITUKI: VZGYI TUDOMNYOS KUTAZINTZET. 4. Boci: kis csnak, amit nagyobb vitorlsok, hajk hznak maguk utn. A "kibocizom a partra" kifejezs ebbl mr addik. 5, Flaute: teljes szlcsend. 6. Trepni: fenkdeszka. Persze megkrdezhetntek, mirt nem gy rtam? A vlaszom: ugyanazrt, amirt H. pikadornak rta a lndzss embert, aki a bikt ingerelte. dv. n
Alkotó
Istefan
Regisztrált:
2011-01-30
Összes értékelés:
1657
Időpont: 2012-08-29 21:45:09

Szerintem ront egy kicsit a hangulaton a sok idegen sz, amin n pldul fennakadok s nem tudom, hogy hova tegyem, a partra, vagy a vzbe. dv. Istvn
Alkotó
Regisztrált:
2011-09-25
Összes értékelés:
102
Időpont: 2012-08-29 19:56:57

Elakadtam nhny sz rtelmezse kzben. Sharenkreutzer, slya, VITUKI, kibocizom, flaute, trepni... Nem tudom, mik ezek.
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10669
Időpont: 2012-08-28 08:57:46

Szia Klri! Na most megfordtom. Az a felemel. h HB ilyen knnyedn veszi a dolgokat. Mint Jnos Vitz a mesben...Szia, kszi n
Szenior tag
Klára
Regisztrált:
2012-08-19
Összes értékelés:
3000
Időpont: 2012-08-27 21:57:12

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
J tollal megrt novella. Az a szomor, hogy ez a Hmori Bandi ilyen knnyedn veszi a dolgokat...
Na, egyszval j volt olvasni!

dv: Klri

Legutóbb történt

Kalocsa Zsuzsa alkotást töltött fel Szól a szív címmel a várólistára

black eagle bejegyzést írt a(z) Egy másik emlék - 11# novella című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) Egy emlék - 10# novella című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) A lajtorja 38. című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) A lajtorja 37. című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) A lajtorja 38. című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) A lajtorja 37. című alkotáshoz

Krómer Ágnes bejegyzést írt a(z) Az Ó és az Új című alkotáshoz

Krómer Ágnes bejegyzést írt a(z) Az Ó és az Új című alkotáshoz

Krómer Ágnes bejegyzést írt a(z) Az Ó és az Új című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) A lajtorja 36. című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) A lajtorja 36. című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) Az Ó és az Új című alkotáshoz

szilkati alkotást töltött fel Az Ó és az Új címmel

Bödön bejegyzést írt a(z) A lajtorja 155. című alkotáshoz

eferesz alkotást töltött fel Így, újév felé? címmel

eferesz bejegyzést írt a(z) Teremtésem című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) A lajtorja 155. című alkotáshoz

Bödön alkotást töltött fel A lajtorja 155. címmel

sailor bejegyzést írt a(z) Gömbölyű című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Teremtésem című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) Így, karácsony múltán? című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) Teremtésem című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) Szavak című alkotáshoz

eferesz alkotást töltött fel Évgyűrűk címmel

Tóni alkotást töltött fel Petőfi Sándor: Hazámban / In der Heimat címmel

Tóni alkotást töltött fel Kis János: Hajós ének / Schiffers Gesang címmel

Árvai Emil bejegyzést írt a(z) Általános csevegés fórumtémához

szilkati bejegyzést írt a(z) Régi regék erdeje című alkotáshoz

szilkati bejegyzést írt a(z) Szavak című alkotáshoz

szilkati alkotást töltött fel Gömbölyű címmel

Tóni alkotást töltött fel Szabolcska Mihály: Újév / Neues Jahr címmel

Tóni alkotást töltött fel Sértő Kálmán: Kívánság / Wunsch címmel

sanna alkotást töltött fel személyiség címmel a várólistára

Kankalin bejegyzést írt a(z) Szavak című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Szavak című alkotáshoz

Toplista

A Napvilág.Net hírei:

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjai

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjaiTüzesen süt le a nyári nap sugára... egy plüssjuhászra? Rá bizony. Aki amellett, hogy egy véres, forradalmi hangulatú, sebes sodrású kémtörténetbe csöppen, talán képes lesz újrafogalmazni a gondolatainkat Petőfi klasszikusáról. Fiókba az előítéletekkel, és lássuk, hogy boldogul Kukoricza Jancsi egy egészen más kontextusban!

2014. 10. 20. - Irodalom

 

thegpscoordinates.net

Zenit Futárszolgálat

Minden jog a szerkesztőség és a szerzők részére fenntartva! © 2004 - 2023