HONLAPUNK

Tagjaink Rólunk Szabályzat Kereső Statisztika Fórum Aktívak Gy.I.K.

ALKOTÁSOK

Cikkek Prózai művek Versek Receptek Ajánlják magukat Alkotók könyvei Hangos verstár Láncvers Verspárbaj

EGYÉB

Linkajánló Közös regény Emlékoldalak Főoldal
Napvilág Íróklub

Statisztika

Online tag: 0

Online vendég: 23

Tagok összesen: 1923

Írás összesen: 51451

RegisztrációregisztrációElfelejtett jelszóelfelejtett jelszó
Véletlen
Fórum

Utolsó hozzászóló:

szilkati
2021-05-05 17:43:01

Szülinaposok
Reklám

Naturánia - Mantova F?szerolaj Spray
Prózai művek / egyéb
Szerző: ŐrniFeltöltés dátuma: 2012-11-19

Szőrös Asszony, adj pogácsát! I.


Somogyország tájait, falvait, főleg Marcali környékét járva, ha a tikkadt s szomjas vándorember egy korsó sörre vagy pohár borra megszomjazik és betér az út mentén roskadozó kocsmákba, öreg arcokat ott megpillantva, csak ismételje meg a címben olvasható mondatot: Szőrös Asszony, adj pogácsát! - máris felcsillanó tekinteteket láthat maga körül...
A történet nem kitaláció, negyedévszázad is elmúlt azóta, hogy először hallottam, bizony jól emlékszem arra a téli éjszakára, mikor helybéli katonatársaim elmesélték igen ízletesen, most is beleborzongok, ahogy visszagondolok szavaikra, szinte hallom a hangjukat.
Valahogy úgy kellene és illene leírnom, mint anno gyűjtötték a népmeséket, népdalokat, felkerekednem és meghallgatnom ismét, sajnos, erre most nincs lehetőségem, de azért igyekszem hitelesen átadni, hogy élvezhető legyen a legenda olvasása - melynek születése a XIX. század végére tehető.

Akkortájt a mesteremberek és inasaik munkásruhában, ahogy dolgoztak egész nap, megjelentek a kocsmákban s italozás mellett, kártyázva, énekelgetve töltötték idejüket, közben megbeszélték a nap történéseit is.
Egyik ilyen alkalommal - kicsit többet ittak a kelleténél -, fogadást kötöttek, hogy ki lesz az a vakmerő, aki a régi temetőben meglátogatja a Szőrös asszony sírhelyét és elhozza a fejfáját... - elátkozott egy nőszemély volt életében, hullottak a férfiak körülötte - mint a legyek -, pogácsában rejtett mérgeitől, babonák terjengtek róla, boszorkánynak, ördögi lénynek titulálták az emberek.
Végül is egy szépen megnőtt, nagy darab molnárlegény volt a leghangosabb - talán a legrészegebb -, így ő indult útnak a kötényében e furcsa küldetésre...
A hold derűsen világított a kései órában - a vénasszonyok nyarának éjjelén -, kellemes őszi levegő fogadta a kocsmafüst után az országúton, ahogy ballagott kissé dülöngélve, ám jókedvet érzett, még dalolgatott is.
Verekedős, hetvenkedő ember hírében állt, félelem nem járta át a gondolatait, igazából a sok ész sem hátráltatta eddigi huszonvalahány éve alatt, egyébként sem tartott senkitől és semmitől, nos, majd ő megmutatja: - Ki, ha én nem?!
Az akácfák útközben hallgatták - úgy ezerötszáz-kétezer lépést kellett megtennie -, kíváncsian figyelték, hová is megy ilyen tájban és meglepődtek, mikor a temető vasrácsos kapujánál látták megállni, majd rosszallón megrázták koronájukat, mert a legény felkapaszkodott és bemászott a kertbe.
Tudta jól, merre találja a félelmetes asszony sírját - dédszüleitől nem messzire -, meg is lelte a holdfényben, a telek közepén feküdt erősen megsüllyedve, elgazosodva, a fejfa hátradőlve, ferdén állt kifelé a földből, név sem mutatta, hogy ki nyugszik alatta.
Nem gondolt semmi bajra, néhány gyanús hangtól, faág reccsenéstől, kis állatka zörejétől és néhány suhanó árnyéktól, ő bizony meg nem ijedt, fogta s kihúzta az elkorhadt deszkatákolmányt, majd a vállára téve, szépen visszasétált a cimboráihoz.
A mulatóban ünnepelve fogadták, megtapsolták és éljenezték, ami nagyon tetszett barátunknak, ám ekkor meglepték az új ötlettel, hogy dupla pénzért vigye is vissza, amit magával cipelt, nos, gondolta: - Mit veszíthetnék? Én, itt csak nyerhetek!
Mivel éjfél környékén járt, mindenki sürgette, kocsmárostól az utolsó lókötőig, hogy siessen, így elkövetett egy komoly hibát - a szomjúságára ekkor vizet ivott és nem szeszes italt, bátorítót...
Elindult hát ismét, ment-ment, s valahogyan minden átalakult, a holdat felhők takarták el, a szél hirtelen feltámadt és egyre erősebben mozgatta az akácfákat, baljóssá alakult körülötte a táj.
Nemcsak a külső körülmények miatt, hanem belül, lelkileg is megváltozott a helyzete, az eddigi sétája során többé-kevésbé kijózanodott, érezte, már nem olyan magabiztos, mint egy jó órával ezelőtt.
Beköltözött a szívébe az aggódás, hogy valami rossz is történhet, s amikor odaért a temető kapujához, a legszívesebben visszafordult volna, de nem akarta elveszíteni a fogadást, tartott attól, hogy nevetség tárgya lesz.
Ismét bemászott, ám megroggyant és elesett, nagy nehezen feltápászkodott, lám, minő szörnyűség: ahogy a fejfát megfogta, lángolni látta egy pillanatra és megégette a kezét... - Képzelgés, ez csak villámlás lehetett! - szakadt ki belőle rémülten, hallgatózott, az esetet azonban nem követte mennydörgés.
Kísértetiessé vált a hely, az ódon kis kápolna felől egy bagoly huhogott, koromsötét volt mindenfelé, alig látott az orra elé, így botorkált a sírok között, nekiment ennek-annak, rózsabokornak, mely megszúrta és felhasította az arcát, átesett egy ledöntött angyalszobron, melybe beverte a fejét, ha szerencsés, ott feküdt volna reggelig - a sors mást rendeltetett.
Vesztére végül is felállt, majd ő sem tudta, mikor és hogyan, egyszer csak a rettegett kuruzsló földhantja előtt találta magát, azonban szörnyű félelemben leledzett már, keze-lába remegett, fogai vacogtak, a hideg rázta, minden baja volt, életében először igazán rettegett.
A terhe mázsás súlyként nyomta a vállát, idegei felmondták a szolgálatot és nem tudott figyelni kellően, a fejfával átszúrta a köténye végét, ahogyan előrehajolva, nyomta lefelé... a másvilágra!
Kocsmatársai reggel találták meg a síron - szörnyethalt, mert úgy hitte, a Szőrös asszony húzza és hívja magához -, rémületben úszó arca, kikerekedett szeme, jajkiáltásra tárult szája... életük végéig elkísérte őket a borzasztó látvány, a molnárlegény szerencsétlensége.

2012. 09. 27.

Ennek az alkotásnak a tetszésátlaga: 5

Alkotó
Őrni
Regisztrált:
2012-10-27
Összes értékelés:
55
Időpont: 2012-11-23 16:56:45

Klassz, hogy jónak találtad kedves Ágnes, köszönöm szépen! :)
Üdv : Őrni
Alkotó
Őrni
Regisztrált:
2012-10-27
Összes értékelés:
55
Időpont: 2012-11-23 16:53:17

Köszönöm szépen kedves Ida, örülök, hogy tetszett az írásom! :)
Üdv : Őrni
Alkotó
Őrni
Regisztrált:
2012-10-27
Összes értékelés:
55
Időpont: 2012-11-21 13:39:10

Nagyon örülök kedves Judit az írásodnak, köszönöm szépen az olvasást is!
Üdv : Őrni
Alkotó
Őrni
Regisztrált:
2012-10-27
Összes értékelés:
55
Időpont: 2012-11-21 13:06:17

Köszönöm szépen kedves Zsike a szavaidat és a gratulációdat, nagyon örülök, hogy ennyire tetszett a történet!
Üdv : Őrni
Alkotó
Regisztrált:
2011-08-27
Összes értékelés:
3377
Időpont: 2012-11-21 12:09:13

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Kedves Örni!

Már a cím is jó :) A szemét szőrös Asszony :) Jót röhögtem rajta. Köszi.

Üdv: Ági
Szenior tag
Regisztrált:
2012-03-29
Összes értékelés:
6862
Időpont: 2012-11-21 10:22:58

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *

Kedves Őrni!

Tetszett az írásod. Jó a történet, szép a leírás, élvezhetően írsz... Túlságosan félelmetes sem volt, ugyanis én józan voltam.:))) Szegény molnárlegény...:)

Üdvözlettel
Ida
Szenior tag
T. Pandur Judit
Regisztrált:
2008-10-21
Összes értékelés:
5490
Időpont: 2012-11-20 15:30:23

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Kedves Őrni!
A prózádról eszembe jutott az, hogy gyerekkoromban ha késő este kellett valahová menni, általában nem mentünk egyedül, valakit megkértünk jöjjön velünk. Ha sütött a hold, az úton aztán valaki mindig elkezdte, hogy "Jaj, de szépen süt a hold, megy egy élő, meg egy holt, félsz-e galambom?" Ettől aztán mindjárt félelmetes lett a séta, hiszen akkor most melyikünk az élő, és ki a holt? Ami napfénynél butaságnak tűnik, az éjjeli sötétségben nagyon félelmetes tud lenni!
Jól visszaadtad ezt az érzést! A halottak hatalmától való félelmet. A halott tényleg "magával vitte" a molnárlegényt, bár nem úgy, ahogy elsőre gondolnánk...
Judit
Szenior tag
zsike
Regisztrált:
2007-05-31
Összes értékelés:
1524
Időpont: 2012-11-20 14:41:32

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Régmúlt gyermekkoromban is félelemmel vegyes kíváncsisággal hallgattam az idős emberek meséit.
Most ugyanolyan érzésekkel kezdtem hozzá nagyszerű prózád olvasásához.
Lenyűgözött...tömören csak ennyi!
Nagyon-nagyon tetszik! Nem tudtam szünetet tartani, annyira lekötött .

Csak gratulálni tudok. További ihlet teli perceket...órákat kívánok Neked.
Alkotó
Meziou Király Klára
Regisztrált:
2012-10-15
Összes értékelés:
176
Időpont: 2012-11-20 13:14:56

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Nagyon tetszik, ahogyan leirtad a történetet, kedves Őrni!
Élethű képeket festettél - mozgó kisfilmet adtál nékünk! :)
Köszönöm és szeretettel gratulálok, puszi: Klára

Legutóbb történt

szilkati bejegyzést írt a(z) Volt egyszer egy ember című alkotáshoz

pusztai bejegyzést írt a(z) Tavaszóhajtó című alkotáshoz

pusztai bejegyzést írt a(z) Beoson az ősz című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) Tavaszóhajtó című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) Oltásos mese című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) A lajtorja 82. című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) Volt egyszer egy ember című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) Holland hazugság 12. című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) nem lettek aranyporosak a kezek című alkotáshoz

T. Pandur Judit bejegyzést írt a(z) Holland hazugság 18. című alkotáshoz

T. Pandur Judit bejegyzést írt a(z) Holland hazugság 17. című alkotáshoz

T. Pandur Judit bejegyzést írt a(z) Holland hazugság 16. című alkotáshoz

T. Pandur Judit bejegyzést írt a(z) A lajtorja 75. című alkotáshoz

T. Pandur Judit bejegyzést írt a(z) A lajtorja 74. című alkotáshoz

T. Pandur Judit bejegyzést írt a(z) A lajtorja 73. című alkotáshoz

T. Pandur Judit bejegyzést írt a(z) A lajtorja 72. című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Beoson az ősz című alkotáshoz

T. Pandur Judit bejegyzést írt a(z) A lajtorja 71. című alkotáshoz

Madár bejegyzést írt a(z) Szuszimuszit baleset éri című alkotáshoz

pusztai bejegyzést írt a(z) nem lettek aranyporosak a kezek című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) nem lettek aranyporosak a kezek című alkotáshoz

pusztai bejegyzést írt a(z) Edelweiss narancssárga esőtáncán című alkotáshoz

pusztai bejegyzést írt a(z) Tücsök-kórus című alkotáshoz

pusztai alkotást töltött fel Beoson az ősz címmel a várólistára

sailor bejegyzést írt a(z) Szuszimuszit baleset éri című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) nem lettek aranyporosak a kezek című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) nem lettek aranyporosak a kezek című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) nem lettek aranyporosak a kezek című alkotáshoz

ElizabethSuzanne alkotást töltött fel Szuszimuszit baleset éri címmel a várólistára

Bödön bejegyzést írt a(z) nem lettek aranyporosak a kezek című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) Edelweiss narancssárga esőtáncán című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) Szürkenéma-ablakok című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) Holland hazugság 17. című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) A lajtorja 84. című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) A lajtorja 84. című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) A lajtorja 84. című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) A lajtorja 84. című alkotáshoz

Vári Zoltán Pál alkotást töltött fel Kik nem csupán sejtik címmel a várólistára

Vári Zoltán Pál bejegyzést írt a(z) nem lettek aranyporosak a kezek című alkotáshoz

Toplista

A Napvilág.Net hírei:

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjai

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjaiTüzesen süt le a nyári nap sugára... egy plüssjuhászra? Rá bizony. Aki amellett, hogy egy véres, forradalmi hangulatú, sebes sodrású kémtörténetbe csöppen, talán képes lesz újrafogalmazni a gondolatainkat Petőfi klasszikusáról. Fiókba az előítéletekkel, és lássuk, hogy boldogul Kukoricza Jancsi egy egészen más kontextusban!

2014. 10. 20. - Irodalom

 

thegpscoordinates.net

Zenit Futárszolgálat

Minden jog a szerkesztőség és a szerzők részére fenntartva! © 2004 - 2021 (Honlapkészítés: Mirla Webstúdió)