HONLAPUNK

Tagjaink Rólunk Szabályzat Kereső Statisztika Fórum Aktívak Gy.I.K.

ALKOTÁSOK

Cikkek Prózai művek Versek Receptek Ajánlják magukat Alkotók könyvei Hangos verstár Láncvers Verspárbaj

EGYÉB

Linkajánló Közös regény Emlékoldalak Főoldal
Napvilág Íróklub

Statisztika

Online tag: 0

Online vendég: 8

Tagok összesen: 1951

Írás összesen: 53244

ÚJ HONLAPUNK IDE KATTINTVA ÉRHETŐ EL!
Véletlen
Fórum

Utolsó hozzászóló:

Árvai Emil
2022-12-31 16:54:16

Reklám

Prózai művek / szatíra
Szerző: BödönFeltöltés dátuma: 2013-01-15

Variációk egy témára

A téma: öngyilkosság, mint értelmetlen halál

Első változat: abszurd

Cím: Fehér rózsa vörös vérben

A Keleti pályaudvar peronján álltam az érkezési oldalon, háttal az újságosbódénak, egyik kezemben egy szál fehér rózsával, a másikban az Északi-szél című képes magazinnal. Kedvesemet vártam, Erikát, aki a miskolci gyorssal érkezett volna, ha érkezett volna a vonat. A vonat késett, én vártam, várakoztam. Egyszer csak, ahogy így nézelődtem szerteszét, megpillantottam egy fura alakot. Egy hajléktalan volt. Általában nem nézem meg az embereket, a hajléktalanokat pláne nem, de ez az alak magára vonzotta a tekintetemet. Nem akármi figura volt! Majd két méter magas pasi, tetőtől talpig egyetlen lila sálba burkolózva! A lila sál alatt nem viselt semmit! Ez volt egyedüli öltözete. Kilátszott alóla itt-ott pőre bőre. Bejött a peronra, megállt a vágány mellett, tőlem karnyújtásnyira. Félix vagyok, mondta. Tetű. Te ki vagy? Én is Félix vagyok, dobtam vissza, mert tényleg ez a nevem: Jóhiszemű Marha Félixnek hívnak. Laska, mondta erre. Szúródob a sötrik alján. Az, ismertem el. Megszólalt a hangosbemondó. A vágányra szerelvény tolat, mondta. A vágány mellett, tessék vigyázni.
Félix imbolyogva hátralépett egy lépést, aztán gondolt egyet, s kettőt előre. Mire észbe kaphattam volna, a vonat alá vetette magát. A mozdony kerekei alá került, a kerekek feltrancsírozták. Jobb kezét, ami csuklóból, a hozzátartozó kézfejből és az ujjakból állt, a mozdony-kerék veszett forgása felröpítette hozzám, egyenesen ráesett a virágomra. Összevérezte a fehér rózsát, amit Erikának szántam! Megdöbbenve álltam utastársaimmal a peronon. Így kell meghalnia egy embernek? Így kell röpködni a levágott kezeknek a levegőben? Ilyen az élet?
Jöttek a hullaszállítók. Fekete nejlon-zsákba csomagolták egykori Félix test-darabjait. Utoljára észrevették kezemben a levágott véres kezet, amit lóbáltam. Odajött az egyik. Hozott egy új zsákot, mert a másik zsák már tele volt. Tegye ide, mondta. Én meg beletettem, s ráhelyeztem a véres fehér rózsát a tetjére. Béke poraidra Félix, mondtam hangosan. Magamban meg ezt mondtam: szeretlek Erika, ez nem változtat azon, hogy ma éjjel dugni fogunk.

Második változat: normál/egyéb

Cím: Értelmetlen élet, értelmetlen halál

Első bekezdés: ugyanaz
Második bekezdés: ...a kerekek feltrancsírozták. Megdöbbenve álltam utastársaimmal a peronon. Így kell az embernek meghalni? Ilyen céltalanul, értelmetlenül. Jöttek a hullaszállítók. Fekete zsákokba szedték össze, ami Félixből megmaradt. Odaléptem hozzájuk. A fehér rózsát rátettem az egyik zsák tetejére. Szeretem Erikát, mondtam közben magamban. Akármi történt itt most, este szeretkezni fogok vele, mert egy hitvány, önző alak vagyok, aki csak magára tud gondolni!


Harmadik változat: fantasy/sci-fi

Tejből vagy testvér?

Első bekezdés: ugyanaz
Második bekezdés: ugyanaz
Utolsó bekezdés: (a vége) ...szeretlek Erika, ez nem változtat semmin, mondtam. Ekkor a hullaszállító felkiáltott: idenézzetek! A többiek odafutottak hozzá, s én is kíváncsian meredtem a zsákból kilógó véres kézre. Uramfia! A vér kezdett átváltozni tejjé! S láttam, az inak, erek metál-csövekből, acélhuzalokból álltak! Öltönyös férfi lépett oda. Uraim, mondta, lefoglalom a tárgyakat. Maguknak meg velem kell jönniük. Fejem felett ekkor a zárt tetőn keresztül megjelent egy csészealj. Lebegett, emberek szálltak ki belőle, lebegtek körülöttünk, bennünk. Kivették a hullaszállítók kezéből a zsákokat, és ellibbentek velük. Az egyik még visszaszólt: Jocó a neve, ne aggódjatok, majd összepofozzuk!

Negyedik változat: szatíra

Cím: Zafír, nem rózsa

Végig ugyanaz, mint a második változat. Utolsó mondat: Miután a tömeg eloszlott, átmentem a peron másik oldalára, a 3-számú vágányhoz. A hangosbemondó szerint ide irányították át a miskolci sebest. Néhány percnyi várakozás után befutott a vonat. Erikát kerestem a leszállók között, meg is pillantottam, az utolsó előtti vagon lépcsőjénél. Egy lánnyal volt. Bemutatta. Az élettársam, Rebeka. Nagyon szeretjük egymást. Aztán hozzátette még: mi ketten nem kefélünk többet Rudi. Nem haragszol, ugye?

Millali: Memento 1 c írása alapján Selanne bíztatására

Ennek az alkotásnak a tetszésátlaga: 5

Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10669
Időpont: 2013-09-17 15:54:02

válasz Krómer Ágnes (2013-09-17 14:21:23) üzenetére
Szia gi, kszi. n is vgigrhgtem az egszet, mikzben rtam. Annyira kretn. p n
Alkotó
Regisztrált:
2011-08-27
Összes értékelés:
3585
Időpont: 2013-09-17 14:21:23

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szia Laci!

A vgn hlyre rhgtem magam." Aztn hozztette mg: mi ketten nem keflnk tbbet Rudi. Nem haragszol, ugye?" gy csak rkefls volt. Az elejn is rhgtem. Nekem ez tetszet.

P:gi
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10669
Időpont: 2013-01-16 17:10:58

válasz szusi (2013-01-16 11:03:19) üzenetére
Egyet viszont nem rtek. Akik tlz mdon dicsrik ezt az rst, ennyire nem tudnak klnbsget tenni J s ROSSZ kztt??? HITELES s HITELTELN kztt??? Nem olvasnak/olvastak igazi nagy klasszikusoktl, nincs elttk a kp, hogy r novellt pl. S. Maugham, R. Kipling, Hemingway, Mikszth, Mricz, stb? Az egszben az a gz, hogy a JT a ROSSZTL nha csak egy paraszthajszl vlasztja el. Millali nem akar ezzel foglalkozni, azt hiszi, gy tkletes, ahogy van. S ebben a hitben megerstik a tlz dicsretek: "ez gy tkletes, egy tollvonst sem szabad hozz tenni, vagy elvenni!" Nem gz ez? Remlem rted mirl beszlek? -n
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10669
Időpont: 2013-01-16 17:10:22

válasz szusi (2013-01-16 11:03:19) üzenetére
Nem tudom hnyadik rzkem azt mondatja velem: ez gy, ahogy le van rva, ebben a formban nem lehet igaz. ("Az igazat mondd, ne csak a valdit"). Persze, flrerts ne essk, egy fikcit is meg lehet gy rni, hogy az olvas a legvaldibb valsgnak rezze! Itt megint Arany Jnost idznm fl: a mutatvnyosrl r ugye Ars Poetikjban, aki malacvistst imitl a vsrban. Megljenzik, mg a "csalt", aki kdmne al igazi kismalacot rejt, kiftylik. A "mmelt" malac valahogy hitelesebb, mint az igazi. Ez a MVSZET, amit tanulni lehet, de megtanulni nem! Hogy az ember hitelesebben "vistson", mint egy igazi malac, - erre szletni kell!!!!

Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10669
Időpont: 2013-01-16 17:09:41

válasz szusi (2013-01-16 11:03:19) üzenetére
J, azrt az elbb n is kicsit sszemostam a dolgokat. Nem arrl van sz, h Te gy ltod, n gy ltom, gy ltja. Nem zls dolga. Ami J az J s ami NEM J az NEM J! Minden szakmnak vannak szablyai. Az rsnak is. J r csak az lesz, aki ismeri az alapokat. Ezrt tantjk egyetemi szinten (is). Ltezhet persze egy-egy szuperzseni, aki flrghatja a szablyokat, elvetheti a trvnyeket - ha mr ismeri ket. Millali az egyik hozzszlsban elmondta, hogy valjban nem volt a szemtan, hanem valaki ltta, s ez a valaki meslte el neki. Nos, n ezt bortkolni mertem volna! Nekem pl, ahogy kezdi, ahogy lerja, hogy vette szre a pasast, hogy ismerkedett meg vele, - teljesen hiteltelen!
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10669
Időpont: 2013-01-16 14:45:47

válasz szusi (2013-01-16 11:03:19) üzenetére
Ez nagyon blcs hozzlls Szusi! n is ezt teszem. Szeretem pl. Thomas Mann-t, Umberto Ecot, Gajdart (Timur s csapata), Rejt Jent s a Tarzant. Az rkon kvl kltket is, pl. Arany Jnost, Jzsef Attilt s Villont. Sztem msok is gy vannak ezzel. Karinthyt is szeretem, de pl. kifigurzta a tbbieket.
Alkotó
Regisztrált:
2010-10-11
Összes értékelés:
2692
Időpont: 2013-01-16 11:03:19

Bdn, n kedvelem Follett s Mazetti rsait, kln-kln. Follett megalapozottan izgalmas, Mazetti, blcsen laza. Eszembe sem jut versenyeztetni ket, mert mindkettjk rsa tetszik. A maguk kategrijban szmomra tkletesek. Ha mindkett elkezdene a msik stlusa s elvrsai szerint rni, kvzi keletkezne egy "Follzetti" regny, azt nem tallnm szerencssnek, mert mindkettjk "elveszne" benne, nem kapnk sem Follettet, sem Mazettit.
Azt gondolom, hogy minden rsban az r egynisgnek kell kibontakoznia, ez tesz egy rst egyediv. Az olvas pedig dnt, hogy Follettl vagy Mazettitl olvas legkzelebb. Dnthet gy is, mint n, hogy mindketttl.
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10669
Időpont: 2013-01-16 07:58:25

Ja, ja, de itt nem akartam bvebben kifejteni, mert csak ponnak szntam. Ksznm, h rtl! dv. n
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10669
Időpont: 2013-01-15 18:52:11

Ksznm Marietta! n ms oldalrl kzeltettem meg. (kicsit elvicceltem, a stlusgyakorlat kedvrt)
Szenior tag
Regisztrált:
2009-01-04
Összes értékelés:
8272
Időpont: 2013-01-15 18:43:37

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *

Szia Laci!

Elszr is ksznm szpen, hogy ilyen gyorsan feltetted az rst. Vltozatokban hozod, amit mindenkppen rtkelek. Sznes fantzira vall. Kivltja az sszes kategria azt, ami elvrhat. Az elemeket jl alkalmaztad, szerintem.
Az alaptrtnet, amit Millali kpviselt, az n olvasatomban, a sajtsgos tragdijban megrzbb, letszerbb a pillanat. A fajslya ms. Hogy mirt? Azt gondolom, egy ilyen vratlan esemny sokkot okoz a krnyezetnek. Nehezen kpzelem el, hogy "Erika" Katika, vagy br ki is, az ember eszbe jut olyankor. Alapban abszurd:-).
Termszetesen ez az n vlemnyem, s gondolom, ms is kifejti nzett.

dv:Marietta

Legutóbb történt

Kalocsa Zsuzsa alkotást töltött fel Szól a szív címmel a várólistára

black eagle bejegyzést írt a(z) Egy másik emlék - 11# novella című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) Egy emlék - 10# novella című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) A lajtorja 38. című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) A lajtorja 37. című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) A lajtorja 38. című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) A lajtorja 37. című alkotáshoz

Krómer Ágnes bejegyzést írt a(z) Az Ó és az Új című alkotáshoz

Krómer Ágnes bejegyzést írt a(z) Az Ó és az Új című alkotáshoz

Krómer Ágnes bejegyzést írt a(z) Az Ó és az Új című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) A lajtorja 36. című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) A lajtorja 36. című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) Az Ó és az Új című alkotáshoz

szilkati alkotást töltött fel Az Ó és az Új címmel

Bödön bejegyzést írt a(z) A lajtorja 155. című alkotáshoz

eferesz alkotást töltött fel Így, újév felé? címmel

eferesz bejegyzést írt a(z) Teremtésem című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) A lajtorja 155. című alkotáshoz

Bödön alkotást töltött fel A lajtorja 155. címmel

sailor bejegyzést írt a(z) Gömbölyű című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Teremtésem című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) Így, karácsony múltán? című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) Teremtésem című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) Szavak című alkotáshoz

eferesz alkotást töltött fel Évgyűrűk címmel

Tóni alkotást töltött fel Petőfi Sándor: Hazámban / In der Heimat címmel

Tóni alkotást töltött fel Kis János: Hajós ének / Schiffers Gesang címmel

Árvai Emil bejegyzést írt a(z) Általános csevegés fórumtémához

szilkati bejegyzést írt a(z) Régi regék erdeje című alkotáshoz

szilkati bejegyzést írt a(z) Szavak című alkotáshoz

szilkati alkotást töltött fel Gömbölyű címmel

Tóni alkotást töltött fel Szabolcska Mihály: Újév / Neues Jahr címmel

Tóni alkotást töltött fel Sértő Kálmán: Kívánság / Wunsch címmel

sanna alkotást töltött fel személyiség címmel a várólistára

Kankalin bejegyzést írt a(z) Szavak című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Szavak című alkotáshoz

Toplista

A Napvilág.Net hírei:

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjai

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjaiTüzesen süt le a nyári nap sugára... egy plüssjuhászra? Rá bizony. Aki amellett, hogy egy véres, forradalmi hangulatú, sebes sodrású kémtörténetbe csöppen, talán képes lesz újrafogalmazni a gondolatainkat Petőfi klasszikusáról. Fiókba az előítéletekkel, és lássuk, hogy boldogul Kukoricza Jancsi egy egészen más kontextusban!

2014. 10. 20. - Irodalom

 

thegpscoordinates.net

Zenit Futárszolgálat

Minden jog a szerkesztőség és a szerzők részére fenntartva! © 2004 - 2023