HONLAPUNK

Tagjaink Rólunk Szabályzat Kereső Statisztika Fórum Aktívak Gy.I.K.

ALKOTÁSOK

Cikkek Prózai művek Versek Receptek Ajánlják magukat Alkotók könyvei Hangos verstár Láncvers Verspárbaj

EGYÉB

Linkajánló Közös regény Emlékoldalak Főoldal
Napvilág Íróklub

Statisztika

Online tag: 0

Online vendég: 12

Tagok összesen: 1948

Írás összesen: 52875

RegisztrációregisztrációElfelejtett jelszóelfelejtett jelszó
Véletlen
Fórum

Utolsó hozzászóló:

szilkati
2022-05-29 22:53:30

Reklám

Prózai művek / szatíra
Szerző: BödönFeltöltés dátuma: 2013-01-15

Variációk egy témára

A téma: öngyilkosság, mint értelmetlen halál

Első változat: abszurd

Cím: Fehér rózsa vörös vérben

A Keleti pályaudvar peronján álltam az érkezési oldalon, háttal az újságosbódénak, egyik kezemben egy szál fehér rózsával, a másikban az Északi-szél című képes magazinnal. Kedvesemet vártam, Erikát, aki a miskolci gyorssal érkezett volna, ha érkezett volna a vonat. A vonat késett, én vártam, várakoztam. Egyszer csak, ahogy így nézelődtem szerteszét, megpillantottam egy fura alakot. Egy hajléktalan volt. Általában nem nézem meg az embereket, a hajléktalanokat pláne nem, de ez az alak magára vonzotta a tekintetemet. Nem akármi figura volt! Majd két méter magas pasi, tetőtől talpig egyetlen lila sálba burkolózva! A lila sál alatt nem viselt semmit! Ez volt egyedüli öltözete. Kilátszott alóla itt-ott pőre bőre. Bejött a peronra, megállt a vágány mellett, tőlem karnyújtásnyira. Félix vagyok, mondta. Tetű. Te ki vagy? Én is Félix vagyok, dobtam vissza, mert tényleg ez a nevem: Jóhiszemű Marha Félixnek hívnak. Laska, mondta erre. Szúródob a sötrik alján. Az, ismertem el. Megszólalt a hangosbemondó. A vágányra szerelvény tolat, mondta. A vágány mellett, tessék vigyázni.
Félix imbolyogva hátralépett egy lépést, aztán gondolt egyet, s kettőt előre. Mire észbe kaphattam volna, a vonat alá vetette magát. A mozdony kerekei alá került, a kerekek feltrancsírozták. Jobb kezét, ami csuklóból, a hozzátartozó kézfejből és az ujjakból állt, a mozdony-kerék veszett forgása felröpítette hozzám, egyenesen ráesett a virágomra. Összevérezte a fehér rózsát, amit Erikának szántam! Megdöbbenve álltam utastársaimmal a peronon. Így kell meghalnia egy embernek? Így kell röpködni a levágott kezeknek a levegőben? Ilyen az élet?
Jöttek a hullaszállítók. Fekete nejlon-zsákba csomagolták egykori Félix test-darabjait. Utoljára észrevették kezemben a levágott véres kezet, amit lóbáltam. Odajött az egyik. Hozott egy új zsákot, mert a másik zsák már tele volt. Tegye ide, mondta. Én meg beletettem, s ráhelyeztem a véres fehér rózsát a tetjére. Béke poraidra Félix, mondtam hangosan. Magamban meg ezt mondtam: szeretlek Erika, ez nem változtat azon, hogy ma éjjel dugni fogunk.

Második változat: normál/egyéb

Cím: Értelmetlen élet, értelmetlen halál

Első bekezdés: ugyanaz
Második bekezdés: ...a kerekek feltrancsírozták. Megdöbbenve álltam utastársaimmal a peronon. Így kell az embernek meghalni? Ilyen céltalanul, értelmetlenül. Jöttek a hullaszállítók. Fekete zsákokba szedték össze, ami Félixből megmaradt. Odaléptem hozzájuk. A fehér rózsát rátettem az egyik zsák tetejére. Szeretem Erikát, mondtam közben magamban. Akármi történt itt most, este szeretkezni fogok vele, mert egy hitvány, önző alak vagyok, aki csak magára tud gondolni!


Harmadik változat: fantasy/sci-fi

Tejből vagy testvér?

Első bekezdés: ugyanaz
Második bekezdés: ugyanaz
Utolsó bekezdés: (a vége) ...szeretlek Erika, ez nem változtat semmin, mondtam. Ekkor a hullaszállító felkiáltott: idenézzetek! A többiek odafutottak hozzá, s én is kíváncsian meredtem a zsákból kilógó véres kézre. Uramfia! A vér kezdett átváltozni tejjé! S láttam, az inak, erek metál-csövekből, acélhuzalokból álltak! Öltönyös férfi lépett oda. Uraim, mondta, lefoglalom a tárgyakat. Maguknak meg velem kell jönniük. Fejem felett ekkor a zárt tetőn keresztül megjelent egy csészealj. Lebegett, emberek szálltak ki belőle, lebegtek körülöttünk, bennünk. Kivették a hullaszállítók kezéből a zsákokat, és ellibbentek velük. Az egyik még visszaszólt: Jocó a neve, ne aggódjatok, majd összepofozzuk!

Negyedik változat: szatíra

Cím: Zafír, nem rózsa

Végig ugyanaz, mint a második változat. Utolsó mondat: Miután a tömeg eloszlott, átmentem a peron másik oldalára, a 3-számú vágányhoz. A hangosbemondó szerint ide irányították át a miskolci sebest. Néhány percnyi várakozás után befutott a vonat. Erikát kerestem a leszállók között, meg is pillantottam, az utolsó előtti vagon lépcsőjénél. Egy lánnyal volt. Bemutatta. Az élettársam, Rebeka. Nagyon szeretjük egymást. Aztán hozzátette még: mi ketten nem kefélünk többet Rudi. Nem haragszol, ugye?

Millali: Memento 1 c írása alapján Selanne bíztatására

Ennek az alkotásnak a tetszésátlaga: 5

Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10490
Időpont: 2013-09-17 15:54:02

válasz Krómer Ágnes (2013-09-17 14:21:23) üzenetére
Szia Ági, köszi. Én is végigröhögtem az egészet, miközben írtam. Annyira kretén. p én
Alkotó
Regisztrált:
2011-08-27
Összes értékelés:
3560
Időpont: 2013-09-17 14:21:23

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szia Laci!

A végén hülyére röhögtem magam." Aztán hozzátette még: mi ketten nem kefélünk többet Rudi. Nem haragszol, ugye?" Így csak rákefélés volt. Az elején is röhögtem. Nekem ez tetszet.

P:Ági
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10490
Időpont: 2013-01-16 17:10:58

válasz szusi (2013-01-16 11:03:19) üzenetére
Egyet viszont nem értek. Akik túlzó módon dicsérik ezt az írást, ennyire nem tudnak különbséget tenni JÓ és ROSSZ között??? HITELES és HITELTELN között??? Nem olvasnak/olvastak igazi nagy klasszikusoktól, nincs előttük a kép, hogy ír novellát pl. S. Maugham, R. Kipling, Hemingway, Mikszáth, Móricz, stb? Az egészben az a gáz, hogy a JÓT a ROSSZTÓL néha csak egy paraszthajszál választja el. Millali nem akar ezzel foglalkozni, azt hiszi, úgy tökéletes, ahogy van. S ebben a hitében megerősítik a túlzó dicséretek: "ez így tökéletes, egy tollvonást sem szabad hozzá tenni, vagy elvenni!" Nem gáz ez? Remélem érted miről beszélek? -én
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10490
Időpont: 2013-01-16 17:10:22

válasz szusi (2013-01-16 11:03:19) üzenetére
Nem tudom hányadik érzékem azt mondatja velem: ez így, ahogy le van írva, ebben a formában nem lehet igaz. ("Az igazat mondd, ne csak a valódit"). Persze, félreértés ne essék, egy fikciót is meg lehet úgy írni, hogy az olvasó a legvalódibb valóságnak érezze! Itt megint Arany Jánost idézném föl: a mutatványosról ír ugye Ars Poetikájában, aki malacvisítást imitál a vásárban. Megéljenzik, míg a "csalót", aki ködmöne alá igazi kismalacot rejt, kifütyülik. A "mímelt" malac valahogy hitelesebb, mint az igazi. Ez a MŰVÉSZET, amit tanulni lehet, de megtanulni nem! Hogy az ember hitelesebben "visítson", mint egy igazi malac, - erre születni kell!!!!

Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10490
Időpont: 2013-01-16 17:09:41

válasz szusi (2013-01-16 11:03:19) üzenetére
Jó, azért az előbb én is kicsit összemostam a dolgokat. Nem arról van szó, h Te így látod, én úgy látom, ő úgy látja. Nem ízlés dolga. Ami JÓ az JÓ és ami NEM JÓ az NEM JÓ! Minden szakmának vannak szabályai. Az írásnak is. Jó író csak az lesz, aki ismeri az alapokat. Ezért tanítják egyetemi szinten (is). Létezhet persze egy-egy szuperzseni, aki fölrúghatja a szabályokat, elvetheti a törvényeket - ha már ismeri őket. Millali az egyik hozzászólásában elmondta, hogy valójában nem ő volt a szemtanú, hanem valaki látta, s ez a valaki mesélte el neki. Nos, én ezt borítékolni mertem volna! Nekem pl, ahogy kezdi, ahogy leírja, hogy vette észre a pasast, hogy ismerkedett meg vele, - teljesen hiteltelen!
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10490
Időpont: 2013-01-16 14:45:47

válasz szusi (2013-01-16 11:03:19) üzenetére
Ez nagyon bölcs hozzáállás Szusi! Én is ezt teszem. Szeretem pl. Thomas Mann-t, Umberto Ecot, Gajdart (Timur és csapata), Rejtő Jenőt és a Tarzant. Az írókon kívül költőket is, pl. Arany Jánost, József Attilát és Villont. Sztem mások is így vannak ezzel. Karinthyt is szeretem, de ő pl. kifigurázta a többieket.
Alkotó
Regisztrált:
2010-10-11
Összes értékelés:
2692
Időpont: 2013-01-16 11:03:19

Bödön, én kedvelem Follett és Mazetti írásait, külön-külön. Follett megalapozottan izgalmas, Mazetti, bölcsen laza. Eszembe sem jut versenyeztetni őket, mert mindkettőjük írása tetszik. A maguk kategóriájában számomra tökéletesek. Ha mindkettő elkezdene a másik stílusa és elvárásai szerint írni, kvázi keletkezne egy "Follzetti" regény, azt nem találnám szerencsésnek, mert mindkettőjük "elveszne" benne, nem kapnék sem Follettet, sem Mazettit.
Azt gondolom, hogy minden írásban az író egyéniségének kell kibontakoznia, ez tesz egy írást egyedivé. Az olvasó pedig dönt, hogy Follettől vagy Mazettitől olvas legközelebb. Dönthet úgy is, mint én, hogy mindkettőtől.
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10490
Időpont: 2013-01-16 07:58:25

Ja, ja, de itt nem akartam bővebben kifejteni, mert csak poénnak szántam. Köszönöm, h írtál! Üdv. én
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10490
Időpont: 2013-01-15 18:52:11

Köszönöm Marietta! Én más oldalról közelítettem meg. (kicsit elvicceltem, a stílusgyakorlat kedvéért)
Szenior tag
Regisztrált:
2009-01-04
Összes értékelés:
8273
Időpont: 2013-01-15 18:43:37

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *

Szia Laci!

Először is köszönöm szépen, hogy ilyen gyorsan feltetted az írást. Változatokban hozod, amit mindenképpen értékelek. Színes fantáziára vall. Kiváltja az összes kategória azt, ami elvárható. Az elemeket jól alkalmaztad, szerintem.
Az alaptörténet, amit Millali képviselt, az én olvasatomban, a sajátságos tragédiájában megrázóbb, életszerűbb a pillanat. A fajsúlya más. Hogy miért? Azt gondolom, egy ilyen váratlan esemény sokkot okoz a környezetnek. Nehezen képzelem el, hogy "Erika" Katika, vagy bár ki is, az ember eszébe jut olyankor. Alapban abszurd:-).
Természetesen ez az én véleményem, és gondolom, más is kifejti nézetét.

Üdv:Marietta

Legutóbb történt

Árvai Emil alkotást töltött fel A tékozló fiú apja címmel a várólistára

sailor bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) tikkadásig című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Kertelő című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Csillaglesen című alkotáshoz

Ötvös Németh Edit alkotást töltött fel tikkadásig címmel a várólistára

Ötvös Németh Edit bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

eferesz alkotást töltött fel Kertelő címmel

eferesz bejegyzést írt a(z) Csillaglesen című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) a fenyegetőknek című alkotáshoz

szilkati alkotást töltött fel a fenyegetőknek címmel

sailor bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Csillaglesen című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Csillaglesen című alkotáshoz

mandolinos alkotást töltött fel Szergej Jeszenyin: Lengyelország címmel a várólistára

eferesz bejegyzést írt a(z) Ne simogass! című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) Valaha című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) Valaha című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Valaha című alkotáshoz

Vári Zoltán Pál bejegyzést írt a(z) Csillaglesen című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) furcsa árny című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Csillaglesen című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Csillaglesen című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Valaha című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Csillaglesen című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) Ne simogass! című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) Ne simogass! című alkotáshoz

Vári Zoltán Pál bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) Ne simogass! című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) Viszontlátás című alkotáshoz

Vári Zoltán Pál bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

Vári Zoltán Pál bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) Csillaglesen című alkotáshoz

Toplista

A Napvilág.Net hírei:

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjai

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjaiTüzesen süt le a nyári nap sugára... egy plüssjuhászra? Rá bizony. Aki amellett, hogy egy véres, forradalmi hangulatú, sebes sodrású kémtörténetbe csöppen, talán képes lesz újrafogalmazni a gondolatainkat Petőfi klasszikusáról. Fiókba az előítéletekkel, és lássuk, hogy boldogul Kukoricza Jancsi egy egészen más kontextusban!

2014. 10. 20. - Irodalom

 

thegpscoordinates.net

Zenit Futárszolgálat

Minden jog a szerkesztőség és a szerzők részére fenntartva! © 2004 - 2022