HONLAPUNK

Tagjaink Rólunk Szabályzat Kereső Statisztika Fórum Aktívak Gy.I.K.

ALKOTÁSOK

Cikkek Prózai művek Versek Receptek Ajánlják magukat Alkotók könyvei Hangos verstár Láncvers Verspárbaj

EGYÉB

Linkajánló Közös regény Emlékoldalak Főoldal
Napvilág Íróklub

Statisztika

Online tag: 0

Online vendég: 19

Tagok összesen: 1951

Írás összesen: 53244

ÚJ HONLAPUNK IDE KATTINTVA ÉRHETŐ EL!
Véletlen
Fórum

Utolsó hozzászóló:

Árvai Emil
2022-12-31 16:54:16

Szülinaposok
Reklám

Prózai művek / fantasy
Szerző: BödönFeltöltés dátuma: 2013-02-04

A mohácsi csatatér árva virága

Einstein relativitás elméletéről az emberek többségének van fogalma, de a mi Váradi Ottónk idővektor elméletéről eddig nem sokan hallottak, annyira új még. Dr.Váradi Ottó 1974-ben született Kiskunmajsán, egyetemi tanulmányait a budapesti Eötvös Lóránd Tudományegyetem matematika-fizika szakán végezte, ott doktorált 2000-ben, majd UNESCO ösztöndíjjal Bonnba került dr. Joachim Kessel kísérleti részlegéhez tanársegédnek. Von Kessel abban az időben egy újszerű matematikai modellt állított fel az események időbeli bekövetkeztének valószínűségi változatai tanulmányozására. Ő az eseményeket "valószínűségi vektorként" definiálta, s tanulmányában ezek matematikai összefüggéseit próbálta körvonalazni. Váradi 2010-ben tért haza Bonnból kandidátusi fokozattal, s két év alatt tökéletesítette az elméletet. Időközben egy orosz tudós, bizonyos Viktor Bajmirov, Kesseltől és Váraditól függetlenül ugyancsak leírta a valószínűségi vektorok matematikai rendszerét. Az elmélet a New Yorkban megjelenő Scientific Issue-ban lett először közzétéve 2013. január 8-án, úgy, mint: "Bajmirov-Váradi ciklus". Átolvastam, de miután tömény matematika az egész, egy kukkot sem értettem belőle. Pontosabban, egy kukkot sem értettem volna, ha a tanulmány végén nem szerepel egy összefoglaló, értelmező leírás Váraditól, s egy konkrét példa a jelenség megértéséhez.

Ezt írja Váradi:

"Mi tehát az idővektor, s hogyan lehet elképzelni, értelmezni? A nagyközönség számára matematikai képletek nélkül is nagyon egyszerűen szemléltethető mindez. Az események, a történelmi eseményeket is beleértve, nem egy idősíkban játszódnak, hanem egyszerre, számtalanban. Ha például hétfőn reggel 8-kor elindulok a boltba kenyeret venni, akkor egy másik idősíkban nem 8-kor indulok, és nem kenyeret venni, hanem mondjuk 7-kor, a henteshez megyek húsért, egy harmadikban, pedig fel se kelek, hanem fejemre húzom a paplant és alszom tovább. Az idősíkokon jelentkező eseményvektorok különböző irányúak, és erősségűek. Hogy melyikükből lesz az a valódi esemény, ami ténylegesen megtörténik, a vektorelmélet, a kombinatorika, és a valószínűség-számításnak, a tanulmányban bemutatott matematikai eszköztárával meghatározható."

Eddig az idézet. Aztán hoz egy konkrét példát. A mohácsi csatát 1526-ban a törökök nyerték. Az esemény valószínűségi vektora P=95%-os valószínűségi szinten 17 idő-esemény-factorális volt. Létezett azonban egy másik változat, ami szerint a magyar sereg győzött. A valószínűségi szint ennél a változatnál ugyancsak P=95%, az eseményfaktor azonban csak 14 factorális. A matematikai elmélet szerint a 14 factorálissal indikált csata a következőképpen játszódott le:

A csata előtti estén egy fiatal tüzértiszt jelentkezett az őrt-álló vitéznél Tomori Pál sátra előtt. Feltétlenül beszélni akart a vezérrel. Némi huzavona után beengedték.
-Érseki méltóságod milyen taktikát kíván alkalmazni a holnapi csatában? - kérdezte a fiú.
Tomori végigsimított ezüstbe hajló szakállán. Tűnődött.
-Azt hiszem - mondta végül - a magyar seregnek ugyanazt a kártyát kell kijátszania, mint Nagy Sándor seregének a gaugamélai csatában.
-Vagyis?
-Egyetlen esélyünk van! A páncélos lovagok meglepetésszerű rohamával át kell törnünk a török centrumot. Ha a roham eljut a szultán felállítási vonaláig, s elfogjuk, megöljük, vagy megfutamítjuk Szulejmánt, az ellenséges hadrend összeomlik. Ez történt Gaugamélánál is: a macedón négyszög, és a Barátok lovassága, súlypontot képezve mindent elsöprő lendülettel mélyen behatolt a perzsa haderő közepébe. Dárius a testőrségével megfutamodott, s a király futása magával rántotta az egész sereget. Úgy vesztettek csatát százezren, huszonötezer ellenében, hogy lényegében alig volt emberveszteségük.
-Minden csata más - mondta a fiatal zászlós-kapitány.
-Ez igaz.
Hallgattak. Nem mozdult semmi, mélyen aludt a tábor. Odabenn a fáklyák kísérteties fénnyel világították be az egyszerű vászonfalakat.
A zászlós szólalt meg újra.
-Mi van akkor, ha elakad a roham idő előtt?
-Hatezer kopját szegező, páncélos-lovag rohamának senki nem tud ellenállni, ha zárt hadrendben támadnak. Hunyadi csatái is ezt igazolják. Velünk szemben középen janicsárok lesznek. Ismerem Szulejmánt. A janicsárok jó katonák, de legázoljuk őket.
-És, ha a janicsárok mögött Szulejmán ágyúi rejtőznek, s egyetlen sortűzzel lemészárolják nagyuram páncélosait?
-Isten kezében vagyunk.
-És a saját magunkéban!
-Mit javasolsz?
-Ne rohamozzunk. Induljon meg az, a hatezer lovas lépésben. Vagy a fele. Mögöttük, takarásban vonultassa fel érsek uram az ágyúit. Amikor már lőtávolságon belül leszünk, a lovagok középen ketté vállnak, s mi tüzet nyitunk a török centrumra. Az ágyúkból kilőtt láncos golyók elsöprik a szemben álló élő erőt, és megsemmisítik a török ágyúkat. Ez után jöhet a lovasság rohama!
Tomori ivott a kupájából. Arca talányos volt a bizonytalan fényben. Nagy-sokára szólalt csak meg.
-Ehhez a tervhez meg kell nyernem Lajos király jóváhagyását!

Másnap augusztus 29.-e volt. A magyar tábort hajnali fél-háromkor riasztották! Egy, másfél órán belül felfejlődött a sereg a Mohács városától délkeletre eső lapos síkságon. A hadrend két lépcsőből állt. A jobbszárnyat Batthyányi Ferenc horvát bán 3000 lovasa alkotta, a balszárnyon ugyancsak háromezer lovassal Perényi Péter temesi főispán állt. A centrumban a 12000 főre tehető zsoldos gyalogság helyezkedett el. Mögöttük a második vonalban középen a királyi testőrség élén II. Lajos, az ágyúk, s tőle jobbra-balra nemesi bandériumok, és a könnyűlovasság egységei. Velük szemben a Karasica domb irányából kezdett felvonulni az oszmán hadoszlop. Elől jöttek a ruméliaiak, őket követte a szultán, az udvari, zsoldos hadakkal, melyek zömét a janicsárok képezték, s a sereg végén Musztafa pasa, az anatóliai beglerbég hadteste.
Még sötét volt, és a mező laposabb részeit gomolygó párafelhők borították, amikor elkezdett szép lassan, lépésben előre nyomulni a síkság közepén Perényi páncélos hadoszlopa és mögötte lopva a tüzérség. A nehéz lövegeket ökrök vontatták, a kerekeket, a kezelő-személyzet olajjal, vízzel locsolta, hogy ne nyikorogjanak. A török sereg nagy része még menetben volt a felállítási helyére. A ruméliaiak átkeltek a Borza patakon, és hozzáláttak tábort verni a domboldal teraszain. A nap egyre magasabbra emelkedett, sugarai felszívták a síkon lappangó pára-foszlányokat. Dél felé járt már az idő, amikor az ellenség felfedezte a magyar lovasság furcsa hadmozdulatát, ahogy lépésben, és nem vágtában közeledtek! Nem tudták mire vélni, ilyet még nem láttak! A szultán a saját balszárnyáról Bali béget küldte az akindzsikkel ellenük. Az volt a parancs, hogy kerüljenek harc-érintkezésbe az előrenyomuló magyarokkal. Igen ám, de Tomori, észlelve a magyar jobbszárny felé kibontakozó hadmozdulatot, utasította Török Bálintot, vonuljon ellenük a bandériumok elit egységeivel, és ne engedje őket Perényiék hátába kerülni. Dél felé járhatott már az idő, pokoli volt a hőség. Mennydörögve megszólaltak a török ágyúk, de rossz volt az irányzékuk, így magasan átlőttek a feléjük közeledő magyarokon. Az újra-töltés majdnem egy órát vett igénybe abban az időben, ezért Szelim pasa a janicsárok agája, parancsot adott a katonáknak, készüljenek fel puskáikkal a tüzelésre! Mint egy film képkockái, úgy peregtek tovább az események. A török sereg közepe a felvert portól nem látta jól a közeledőket. A janicsárok kétségbeesett sietséggel igyekeztek felporozni, s golyóval megtölteni a hosszú, szakállas puskákat. Már csak 100 méter volt a távolság, aztán már csak 60. Rikoltott a kürt, a lovasok karéja hirtelen kettévált. Mögöttük eldördültek az ágyúk. Egy perccel később, ahol korábban az oszmán centrum állt, nagy rés tátongott! Széttépett testek, és szétlőtt török ágyúk borították a csatateret. Szulejmán nem esett el az ágyútűzben, de elszörnyedve látta, hogy gyilkos vágtában közeledik testőrsége felállítási vonalához a magyar nehéz-lovasság mindent elsöprő rohama! Visszavonulót fúvatott, és néhány emberétől kísérve, lóhalálában futott meg Mohács síkságáról. A katonák, észlelve, hogy fut a szultán, szintén menekülni kezdek. Így dőlt el a csata a mohácsi síkon 1526. augusztus 29-én, a 14 esemény-factorálissal jelzett változat szerint.

Váradi ezután azt is leírja, miért csak 14 factorális ennek a változatnak az indikációs jelzőszáma, s miért kapott tizenhetet az a változat, amit a történelemkönyvekből valóságként ismerünk.

Lajos, még az éjszaka haditanácsot hívott össze. A haditanácsban 8 szavazattal hét ellenében leszavazták a fiatal tüzértiszt javaslatát. Batthyányi Ferenc kardoskodott a legjobban ellene! Övé volt a nyolcadik, mindent eldöntő voks. Azt mondta: "a magyar lovas-katona nem tud lépésben felvonulni. Sem a lovat, sem a lovast nem erre képezték ki. Azon kívül, szakmailag az is kérdéses, hogy előre lehet-e vonni észrevétlenül az ágyúkat, és fel lehet-e állítani őket, hogy időben tüzeljenek. Nem javasolhatok felségednek ilyen kalandor akciót!"

A többit tudjuk. Egyetlen ellenszavazat évszázadokra megpecsételte Magyarország sorsát.

A tanulmány a záró részben kitér a jövőbeni felhasználás lehetőségeire. Rámutat arra, hogy idő-esemény-factor elemzéssel nagy biztonságban meghatározhatók lesznek majd a bekövetkező események, ami módot nyújt az emberiségnek a hosszú-távú tervezésre!

Számomra nagyon érdekes volt, mindenesetre! Ezért tettem közzé.

Ennek az alkotásnak a tetszésátlaga: 5

Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10669
Időpont: 2013-02-05 09:24:02

A "fantasy" mfajban (pl. sci-fi) ktelez lpre csalni az olvast :)! gy kell valami kptelensget elhitetni, hogy az olvasban, aki tudja, hogy fanzasy-t olvas, ennek ellenre egy szemernyi ktely se merljn fel a tekintetben, hogy minden sz szerint igaz! Biztos ismered Isac Asimov vilghr regnyt a Halhatatlansg hallt? Az ember tudja, h az egsz idutazs, s a mlt megvltoztatsa hlyesg, mgis elhiszi. Mint ahogy elhisszk, hogy a vadsz kivgja a farkas hasbl a kis Piroskt s a nagymamt, akik rmkben rgtn tncra perdlnek. Fura dolog a mesk, s a kpzelet vilga. Ksznm kitntet figyelmedet! dv: n
Alkotó
Istefan
Regisztrált:
2011-01-30
Összes értékelés:
1657
Időpont: 2013-02-04 19:56:08

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Az elmlettel behztl, mert tnyleg azt hittem, hogy megint kitalltak valamit az idskokkal kapcsolatosan. A mohcsi csata msfajta kimenetelnek lersa, gondoltam, hogy csak a kpzelet jtka, de nem tudtam kinek vibrlt ennyire a fantzija. Istvn
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10669
Időpont: 2013-02-04 19:40:27

Ksznm Istvn! De ez az "elmlet" csak a fantzia termke, n talltam ki egy gyenge pillanatomban. dvzlettel. n
Alkotó
Istefan
Regisztrált:
2011-01-30
Összes értékelés:
1657
Időpont: 2013-02-04 19:23:34

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Mindez csak elmleti matematika Bdn, hidd el semmi gyakorlati alkalmazst nem fogod soha megtallni. Olyan ez is, mint a specilis matematikk melyeket az egyetemen tantanak, csakis azrt, hogy a tanulk agyt egy kiss megmozgassk, de soha semmi hasznt nem veszik. Ezekkel az idskokkal egybknt lteznek mg elmletek, de bizonytani mindet csak elmletileg lehetsges. Az elmlet az elmlet, de a gyakorlat az, ami megl minket! Egybknt rdekes dolgok ezek. dv. Istvn

Legutóbb történt

Kalocsa Zsuzsa alkotást töltött fel Szól a szív címmel a várólistára

black eagle bejegyzést írt a(z) Egy másik emlék - 11# novella című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) Egy emlék - 10# novella című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) A lajtorja 38. című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) A lajtorja 37. című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) A lajtorja 38. című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) A lajtorja 37. című alkotáshoz

Krómer Ágnes bejegyzést írt a(z) Az Ó és az Új című alkotáshoz

Krómer Ágnes bejegyzést írt a(z) Az Ó és az Új című alkotáshoz

Krómer Ágnes bejegyzést írt a(z) Az Ó és az Új című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) A lajtorja 36. című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) A lajtorja 36. című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) Az Ó és az Új című alkotáshoz

szilkati alkotást töltött fel Az Ó és az Új címmel

Bödön bejegyzést írt a(z) A lajtorja 155. című alkotáshoz

eferesz alkotást töltött fel Így, újév felé? címmel

eferesz bejegyzést írt a(z) Teremtésem című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) A lajtorja 155. című alkotáshoz

Bödön alkotást töltött fel A lajtorja 155. címmel

sailor bejegyzést írt a(z) Gömbölyű című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Teremtésem című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) Így, karácsony múltán? című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) Teremtésem című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) Szavak című alkotáshoz

eferesz alkotást töltött fel Évgyűrűk címmel

Tóni alkotást töltött fel Petőfi Sándor: Hazámban / In der Heimat címmel

Tóni alkotást töltött fel Kis János: Hajós ének / Schiffers Gesang címmel

Árvai Emil bejegyzést írt a(z) Általános csevegés fórumtémához

szilkati bejegyzést írt a(z) Régi regék erdeje című alkotáshoz

szilkati bejegyzést írt a(z) Szavak című alkotáshoz

szilkati alkotást töltött fel Gömbölyű címmel

Tóni alkotást töltött fel Szabolcska Mihály: Újév / Neues Jahr címmel

Tóni alkotást töltött fel Sértő Kálmán: Kívánság / Wunsch címmel

sanna alkotást töltött fel személyiség címmel a várólistára

Kankalin bejegyzést írt a(z) Szavak című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Szavak című alkotáshoz

Toplista

A Napvilág.Net hírei:

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjai

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjaiTüzesen süt le a nyári nap sugára... egy plüssjuhászra? Rá bizony. Aki amellett, hogy egy véres, forradalmi hangulatú, sebes sodrású kémtörténetbe csöppen, talán képes lesz újrafogalmazni a gondolatainkat Petőfi klasszikusáról. Fiókba az előítéletekkel, és lássuk, hogy boldogul Kukoricza Jancsi egy egészen más kontextusban!

2014. 10. 20. - Irodalom

 

thegpscoordinates.net

Zenit Futárszolgálat

Minden jog a szerkesztőség és a szerzők részére fenntartva! © 2004 - 2023