HONLAPUNK

Tagjaink Rólunk Szabályzat Kereső Statisztika Fórum Aktívak Gy.I.K.

ALKOTÁSOK

Cikkek Prózai művek Versek Receptek Ajánlják magukat Alkotók könyvei Hangos verstár Láncvers Verspárbaj

EGYÉB

Linkajánló Közös regény Emlékoldalak Főoldal
Napvilág Íróklub

Statisztika

Online tag: 0

Online vendég: 7

Tagok összesen: 1952

Írás összesen: 53087

RegisztrációregisztrációElfelejtett jelszóelfelejtett jelszó
Véletlen
Fórum

Utolsó hozzászóló:

Kankalin
2022-09-29 00:10:03

Szülinaposok
Reklám

Prózai művek / egyéb
Szerző: BödönFeltöltés dátuma: 2013-04-22

Hát a lányok? 3.

Egyszerre ér a küszöbhöz a lány és a fiú. Dobos Ágota kintről érkezik, Szántó Géza bentről. Az ajtónyílásban egymásnak ütköznek. A lány leejti a kezében tartott bukósisakot a földre, s ijedtében egy olyan kacifántost mond úri kisasszony létére, hogy maga is megijed tőle. Egymásra merednek egy kínos pillanatig, majd kitör belőlük a nevetés.
-Nézze meg az ember, még fellök! - zsörtölődik a lány.
-Ezer bocsánat - mentegetőzik Szántó Géza.
Odamennek a motorbiciklihez. A fiú a vállára akasztva viszi a hosszúkás dobozt. A dobozban benne van a röpcsi.
-Hová megyünk? - kérdezi a lány, és hetykén nyeregbe pattan.
-Rákosra kérem! -rendelkezik Szántó Géza, mintha csak konflist rendelt volna magának. -Tudja, merre kell menni? Ki a Kerepesi útra, végig azon, míg el nem érjük a Fehér utat, s ott majd jobbra, ahol mondom.
Felül a lány mögé. A lány berúgja a motort, és merész íven visszakanyarodik a Kis-Takács utca felé. Az emberek utánuk fordulnak, amerre a motorbicikli elzúg, olyan ügyesen és gyorsan hajt a lány.
Átrobognak a városon. Nagy építkezések, emeletes házak nőnek ki gomba módra mindenfele. Lassan baktató konflisok mellett száguldanak el, itt-ott egy-egy automobil is feltűnik. Söröskocsit előznek meg, szőke, kövér, flegmatikus muraköziek húzzák, oda se bagóznak a motorzúgásra. Katonák jönnek szembe lovon, páros oszlopban, a lovak idegesen hányják-vetik magukat a hangos berregéstől. Elérik a Fehér utat.
-Itt - süvölti Szántó Géza a lány fülébe a hátsó ülésről. A motorbicikli élesen jobbra vág, majdnem elsodorva a kereszteződésben egy taligát toló zöldséges-kofát. Innen már egykettőre elérik a Rákost. De mi is az a Rákos?

Pest határában a Kerepesi út, a Fehér út, a Keresztúri út és a Jászberényi út által határolt, füves, homokos, gyér fűvel benőtt, gidres-gödrös terület Rákos mezejének neveztetik, mondja a régi, 1931-ből való Révai lexikon.
Történelmi hely, 1514 tavaszán itt táborozott Dózsa György húszezer derék magyar paraszttal, hogy csatlakozzék a Bakócz Tamás keresztes hadához, de ismeretlen okból meggondolta magát és inkább az urak ellen fordította fegyverét. Bár ne tette volna. Nem hal meg akkor szénné égettetve Szapolyai uram tüzes vastrónusán! 1458 februárjában a tekintetes karok és rendek, ezen a mezőn gyűltek össze, hogy aztán a Duna jegére vonulva a budai vár alatt Mátyást királlyá válasszák. 1848-márciususában, a Pozsonyban tartott országgyűlésben elterjedt a hír: Petőfi negyvenezer népfelkelővel áll Rákoson, mire a felsőház sietős hidegleléssel hirtelenjében megszavazta a jobbágyok felszabadításáról az alsóház által felterjesztett törvényjavaslatot. Röviden összefoglalva: ez Rákos.

A motorbicikli a víztorony mellett lekanyarodik a macskaköves főútról, s most már a földes dűlőúton ugrál, farol a lapos, alacsony homokbuckák között. Ez a katonai gyakorlótér területe, amelyet a kormány nagy kegyesen átengedett a kísérletezőknek. Egyszerre csak egy viszonylag simább részhez érnek, ahol egymástól jókora távolságra palából, deszkából, hullámlemezből épült furcsa, széles épületek láthatók. A furcsa épületek hangárak, a város, ami ott kinőtt a földből: hangárváros, a magyar aviatika szépreményű bölcsője. Legalább is az ott élő álomkergető, repülő masinákat összetákolgató fiatalemberek még szép reményűnek látják a jövőjüket, és a magyar repülés jövőjét az 1910-es békeévben. Nem tudják, honnan is tudhatnák, hogy csak ottan születnek a nagy dolgok, ahol sok pénz van. Rákoson soha nem volt, és soha nem lesz sok pénz, mint ahogy az egész nagy Magyarországban se. A kicsiben, a megcsonkítottban meg még kevésbé. De hol van még ekkor 1920, és Trianon?

Befutnak a hangárok közzé. A lány fékez, a motor megáll egy düledező, ívelt tetejű, fészerszerű épület előtt. Nem tudnak tovább menni, mert a fészer szárnyas nagykapuja tárva nyitva, s azon két ágrólszakadt kinézetű fiatalember repülőgépet tol ki éppen. Pont eléjük fordulnak, de azok ügyet se vetnek rájuk.
-Az a langaléta, aki mezítláb van, Kvasz András - mondja az egyikre mutatva áhítatos hangon Szántó Géza. -Ő már tud repülni. Most viszik ki a gépet a mezőre! A Zsélyi mérnök úr gépét!
A langaléta erre odakapja a fejét.
-Szervusz András - köszön illemtudóan az inas a mesternek. Mert Kvasz András már mester, önálló bicikli-javító műhelye van a Tisza Kálmán téren, pedig csak két évvel idősebb Szántó Gézánál.
-Szervusz öcskös - dobja oda hányaveti leereszkedéssel Kvasz András. Aztán tolja tovább a repülő masináját, egy szót se többet vesztegetve.
Mennek utánuk, olthatatlan kíváncsiság hajtja őket. Érzik, most olyasminek lesznek a szemtanúi, amit nem sok ember látott eddig életében.
Kiérnek a mezőre. Kvasz beleül a gép csónakszerű törzsébe, megragadja a kormányt, ami autó-kormányra hasonlít, csak felül a körív nem teljes. A szerelő-fiú megrántja a légcsavart. Megrántja egyszer, kétszer, háromszor. Harmadikra beugrik. Fülsiketítő, éles ropogással jár a motor, fényes tányért írva forog a légcsavar. Füstfelhő, ricinus-illat.
-Mi ez a szag- kérdezi ordítva a lány.
-Ricinusolaj - kiabál a fiú. -Ez hajtja a motort.
A repcsi most gurulni kezd. Egyre gyorsul, ugrálva, fel-felszökkenve rohan a hepehupás talajon. Száll a por a nyomában. Aztán egyszerre csak fenn van a levegőben, repül! A pilóta egyre feljebb húzza, már dupla olyan magasan jár, mint a legmagasabb hangár teteje.
-Fantasztikus - kiáltja Dobos Ágota. -Látja maga is?
A fiú felfele néz, két kezét ellenzőként a szeme előtt tartja.
-Látom!
A pilóta most bedönti a gépet, s a látóhatár szélén a kis gép, mint egy apró szitakötő, visszafordul, egyre nagyobbodik, s már itt is van. Kvasz András odainteget az őt bámulóknak, többen is vannak ott, aztán elrepül. Egy idő után már csak kis pont az ég szélén.
A lány most szembe fordul a fiúval. Szemeik majdnem egy vonalban vannak.
-Tudna maga ilyet eszkábálni?
-Tudnék -mondja Szántó Géza habozás nélkül.
-De ekkorát, nem olyan vacak kicsit, mint ami a hátán van?
-Mondom, hogy igen.
A lány nézi. Kék szemének kutató tekintete folyvást a fiú szemét keresi.
-Amibe bele lehet ülni?
-Lehet olyat is. Csak...
-Csak?
-Csak sok pénz kell hozzá.
Mennek előre a torzsokok között. Helyet keresnek a modell-repcsi reptetéséhez, ahol sima a talaj. Kvaszt a gépével nem látni.
-Mennyi az a sok?
-Hát kábé kétszáz korona - mondja az inas, aki már százszor kiszámolta, hogy mi lenne, ha egyszer..., ha egyszer ő is gépet építhetne, mint itt a nagymenők, a Zsélyi, a Takács Sándor, az Adorján János és a Horváth tanár úr.
-Kétszáz?
-Annyi. De lehet, hogy valamivel több. Ki kell számolni.
A lány elébe kerül, nem engedi tovább. Szántó Géza mérges, majd fellöki, ahogy lép.
-Na!
-És, ha megszerzem a pénzt, megcsinálja nekem a repcsit?
Epésen felnevet a lakatos- inas. Jó vicc! Kétszáz koronát? Bolond ez a lány?
-Megcsinálom. Ja! Az tótzicher, hogy megcsinyálom!
Dobos Ágota egyre fixírozza, mintha a veséjébe kívánna belelátni, bízhat-e a szavában? Könnyedén megrántja a vállát.
-Akkor jó! Mert lehet, hogy tényleg tudok rá pénzt szerezni!

Ennek az alkotásnak a tetszésátlaga: 5

Szenior tag
oroszlán
Regisztrált:
2012-04-25
Összes értékelés:
8797
Időpont: 2013-05-06 10:06:39

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *

Nagyon precízen írod. Olvasom tovább a folytatást.

Gratulálok: oroszlán
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10604
Időpont: 2013-04-25 11:28:56

válasz Poós Gergely (2013-04-25 10:42:22) üzenetére
Én is! mert még csak félig-meddig van meg a fejemben. de folytatom! Üdv: én
Alkotó
Poós Gergely
Regisztrált:
2008-03-05
Összes értékelés:
399
Időpont: 2013-04-25 10:42:22

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Hű, mi lesz ebből?
Nagyon kíváncsi vagyok rá!

én
Alkotó
Regisztrált:
2012-10-26
Összes értékelés:
9452
Időpont: 2013-04-24 09:01:20

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Pontosan erre utaltam!
Igazán sok utánnajárást igényel egy ilyen írás!

...de megéri-te!

Üdv:sailor
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10604
Időpont: 2013-04-24 08:47:11

Szia Sailor! A történet 100 évvel ezelőtt játszódik. Ahhoz hogy hiteles legyen, utána kellett olvasnom. Nagyon nagy segítséget kaptam kedvenc olvasmányaimból: Csanádi, A magyar repülés története, Müller, Madárember, Svachulay: Repülőéletem, stb. A történet szereplőin keresztül szeretném bemutatni, hogy alakul ki egy mindent elsöprő szenvedély, a repülés imádata! Köszönöm, h olvasod! Üdv: én
Alkotó
Regisztrált:
2012-10-26
Összes értékelés:
9452
Időpont: 2013-04-23 20:31:29

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szia Bödön!

Az elöbbi hsz-omban a ´hitelességröl´írtam...
most meg,arról,hogy olyan beleélten írod le,meséled el
a történteket,hogy az olvasó ´ott´érzi magát a helyszínen!

Tudom,sok utánnajárás elözhette meg a mü...megint ismétlem
...hitelességét!

Gratulálok:sailor
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10604
Időpont: 2013-04-23 20:12:33

Szia Zsu! Hát igen...elég rázós a helyzet, mert a fiúnak ugyebár menyasszonya van, de a repülőgépek jobban érdeklik:) Köszönöm, h olvasod, nagyon örülök neki! Sok szeretettel üdvözöllek: én
Szenior tag
Susanne
Regisztrált:
2012-04-16
Összes értékelés:
6230
Időpont: 2013-04-23 18:54:59

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szia Bödön !

Húha :) Mi lesz ebből:)
Köszönöm, hogy Rákosról is olvashattam.
Részletes, nagyon jó írás és élvezettel olvasom:)
Várom a folytatást !
Szeretettel olvastalak: Zsu

Legutóbb történt

Tóni bejegyzést írt a(z) Ady Endre: Endre napra / Auf den Endre Tag című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) Késő ősz című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) Novemberben című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) Novemberben című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) Eszem című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) Gyertyatartó (Alter) című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) Egy esős őszi nap című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) Az Őszhöz című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) Bluest szakító című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) Bluest szakító című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) A lajtorja 145. című alkotáshoz

Klára bejegyzést írt a(z) Mit tegyek című alkotáshoz

Klára bejegyzést írt a(z) Égboltozat című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Késő ősz című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) A lajtorja 145. című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Harmonikus rezgőmozgások című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) Akik mindenkinél "jobbak" című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Akik mindenkinél "jobbak" című alkotáshoz

ElizabethSuzanne alkotást töltött fel Késő ősz címmel a várólistára

Tóni alkotást töltött fel Csupor Gyula: Magam vagyok / Ich bin alleine címmel

mandolinos alkotást töltött fel Nyikolaj Szokolov: Őszi vers címmel a várólistára

jerrynostro bejegyzést írt a(z) Novemberben című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Novemberben című alkotáshoz

jerrynostro alkotást töltött fel Akik mindenkinél "jobbak" címmel

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) Csönd című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) Csönd című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) Harmonikus rezgőmozgások című alkotáshoz

jerrynostro bejegyzést írt a(z) Olykor című alkotáshoz

ElizabethSuzanne alkotást töltött fel Novemberben címmel a várólistára

Bödön bejegyzést írt a(z) Harmonikus rezgőmozgások című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) A lajtorja 145. című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) A lajtorja 145. című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) A lajtorja 145. című alkotáshoz

gleam bejegyzést írt a(z) Olykor című alkotáshoz

Tasnádi Rita alkotást töltött fel Meghalok címmel a várólistára

eferesz alkotást töltött fel Harmonikus rezgőmozgások címmel

Toplista

A Napvilág.Net hírei:

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjai

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjaiTüzesen süt le a nyári nap sugára... egy plüssjuhászra? Rá bizony. Aki amellett, hogy egy véres, forradalmi hangulatú, sebes sodrású kémtörténetbe csöppen, talán képes lesz újrafogalmazni a gondolatainkat Petőfi klasszikusáról. Fiókba az előítéletekkel, és lássuk, hogy boldogul Kukoricza Jancsi egy egészen más kontextusban!

2014. 10. 20. - Irodalom

 

thegpscoordinates.net

Zenit Futárszolgálat

Minden jog a szerkesztőség és a szerzők részére fenntartva! © 2004 - 2022