HONLAPUNK

Tagjaink Rólunk Szabályzat Kereső Statisztika Fórum Aktívak Gy.I.K.

ALKOTÁSOK

Cikkek Prózai művek Versek Receptek Ajánlják magukat Alkotók könyvei Hangos verstár Láncvers Verspárbaj

EGYÉB

Linkajánló Közös regény Emlékoldalak Főoldal
Napvilág Íróklub

Statisztika

Online tag: 1

Online vendég: 6

Tagok összesen: 1949

Írás összesen: 52975

RegisztrációregisztrációElfelejtett jelszóelfelejtett jelszó
Véletlen
Fórum

Utolsó hozzászóló:

szilkati
2022-05-29 22:53:30

Szülinaposok
Reklám

Cikkek / esszé
Szerző: MüszéliaFeltöltés dátuma: 2013-04-29

Pápai jóslatok

Újabban egyre többet beszélnek az úgynevezett pápai jövendölésekről, különösen hogy lassan a sor végére érünk. Állítólag XVI. Benedek az utolsó előtti pápa.

És ezt honnan tudjuk?

Megjövendölte szent Malachiás.

Az ószövetségi próféta?

Nem, egy szent, aki az írországi Armagh-ban született 1094-ben, és eredetileg még sokkal szebb neve volt, Maelmhaedhoc O'Morgair. Szent Cellach szentelte pappá 1119-ben, aztán szép egyházi karriert csinált. Előbb a bangori kolostor apátja lett, aztán Connor püspöke, 1132-ben már érsek Armagh-ban. Nem sokat tudnánk róla, ha szent Bernát meg nem írja az életét. Dicséri, hogy példás fegyelmet tartott, visszaállította jogaikba a sűrűn meglazuló keresztény erkölcsöket, kolostorokat alapított. Mellékesen számos csodát tett, például fölrepült a levegőbe, kigyógyított egy baltával halálra sebzett nőt és egy haldoklót, látta, hogy más városokban mi történik, és a többi. 1199-ben avatta szentté III. Kelemen pápa.

Sose értettem én ezt a kanonizálást. Vagy szent valaki, és akkor nincs szüksége rá, vagy nem az, és akkor az egész kinevezés csak jelképes.

Legalább az emberek tudják, kikről kell példát venni.

És vesznek?

Nem.

Hogy jutott eszébe Bernátnak a távoli Clairvaux-ban, hogy megírja Malachiás életét?

Ismerték egymást. 1139-ben Malachiás Rómába ment, útközben megállt Clairvaux-ban. Még egyszer meglátogatta, amikor hazautazott, és ekkor kötöttek tartós barátságot.

És elmesélte, milyen csodákat szokott tenni?

Ezt nem tudom. Sejtelmem sincs, miről beszélgetnek egymás között a szentek. Aztán Malachiás tovább ment Rómába, jelentést tett II. Innocent pápának. Már Clairvaux-ban, mások szerint Rómában volt valamilyen látomása, vagy kinyilatkoztatást kapott; néhány jellemző szót mindegyik pápáról, II. Celesztinnel kezdve, egészen a világ végéig. Ezeket felolvasta a pápának, azt mondják, így akarta megvigasztalni a megaláztatásai közepette.

Különös módja a vigasztalásnak.

A pápa betette a fontos dokumentumot a levéltárba, és az ott is maradt, egészen 1590-ig. Ekkor kiadták, de nem keltett olyan nagy feltűnést, mint manapság, amikor már nincs sok hátra a listából.

Beszéljünk még erről a listáról. Miket jövendölt Malachiás?

A jövendölések részben csalódást okoznak, hiszen Malachiás csak néhány latin szót mond az egyes pápákról, és nem mindegyiket könnyű értelmezni. Én rendesen egy egész levéltárral járok, és véletlenül éppen nálam van a lista. Nézzük csak, a 12. századi II. Celesztinről azt írja, Ex castro Tyberis, a Tiberis kastélyából, és tényleg, Citta di Castello nevű helyiségben született, a Tiberis partján. Malachias nem tudhatta 1139-ben, hogy 1143-ban olyan pápát fognak választani, aki ex castro Tyberis, a Tiberis kastélyából érkezik.

Nem olyan fontos információ.

Nem, de megfelel a valóságnak. És ha ez egyszer történik, akkor én is azt mondom, véletlen. De itt egy sorozatról van szó, majdnem 800 évről. 112 véletlen zsinórban, ez már meghaladja a matematikai valószínűséget.

Lássuk ezeket a Volltreffereket, ha már úgy is itt van a kezedben ez a lista.

Csak néhányat olvasok fel, pl. III. Jenőről ezt írta, Ex magnitude montis, a hegyek nagyságából. És az illető Grammont kastélyban született, ami latinul mons magnus, nagy hegy; ez volt a családi neve is, Montemagnus. IV. Hadrián - De rure Albo, Alba mezejéről. Ez volt az egyetlen angol pápa, Nicholas Breakspear, egy szegény ember fia, szerzetes a St. Albans kolostorban. III. Innocent, - Comes signatus, grófi aláírás; ez a pápa a nemes Signy családban született. IX. Gergely - Avis Ostiensis, Ostia madara, ugyanis a megválasztása előtt Ostia kardinálisa volt. Valószínűleg a madarat is meg lehetne magyarázni egy családi legendával, vagy a nemesi címerükben volt egy madár, de ez nem az én szakterületem, a 13. századi Itália kardinálisai. IV. Orbán - Hierusalem Campanic, Champagne Jeruzsáleme; a champagne-i Troyes-ben született, és később jeruzsálemi pátriárka lett. IV. Miklós - Ex eremo celsus, fölemeltetett egy remetéből. Ez a pápa korábban remete életet élt a Pouilles kolostorban. V. Kelemen - De fessis Aquitanicis, Aquitania szalagjából. Ő meg érsek volt Bordeaux-ban, a hajdani Aquitaniában. XXII. János - De sutore Osseo, Osseo suszterétől.

Ez a suszter valahogy nem illik bele a 14. századba.

Mégis egy suszter, vagy ha jobban tetszik, varga fia volt, és a családi neve Ossa.

És még elitizmussal vádolják a katolikus egyházat. Ha jól tudom, V. Sixtus fiatal korában disznókat őrzött. Ugyanazokat a disznókat, akikbe korábban belevarázsoltak egy légiónyi gonosz szellemet.

Nem ugyanazokat. Azok belefulladtak a tengerbe, vagy valami egyéb súlyos szerencsétlenség történt velük.

Igen, akkoriban még nem volt állatvédelmi törvény.

Folytatnám, mert látod, még nagyon hosszú a lista. XII. Benedekről azt mondja a jóslat, Frigidus Abbas, hideg szerzetes, és láss csudát, egy Frontfroid, hidegfront nevű kolostor papja volt. XI. Gergely Novus de Virgine Forti, - az új a szűz erődből. Ő Beaufort grófja volt, innen a "forti", később Sainte Marie de Neuve kardinálisa lett, vagyis "novus." VI. Orbán - De Inferno Pregnani, Pregnani poklából; azon a vidéken élt, egy Inferno nevű faluban. III. Callistus- Bos pascens, legelő ökör. Persze nem maga Alphonse Borgia legelészett, hanem egy arany ökör a címerében. VIII. Orbán - Lilium et Roses, ez a pápa Firenzében született, a város címerében van a liliom. IX. Kelemen - Sydus Olorum, hattyú-csillagkép.

Tudom, a Hattyú-csillagképben született.

Nem, de a megválasztása idején a Vatikán úgynevezett Hattyú-termében lakott. VI. Pius - Peregrinis apostolicus, apostoli vándor, 1799-ben száműzték Rómából, ide-oda utazott, sehol sem tudott megtelepedni. XVI. Gergely - De balneis hetruric, etruszk fürdőből, bár ezt nem érdemes lefordítani, mert akkor elvész a poén. Nem egy fürdőből jött, hanem annak a szerzetesrendnek volt a tagja, amelyet Szent Romuald alapított Balneo-ban, a hajdani Etruria területén. Rómában etruszk múzeumot alapított. IX. Pius - Crux de cruse, keresztek keresztje, elég nagy keresztet viselt, mint a Vatikán foglya. XIII. Leó - Lumen in coelo, fény a mennyben. Manapság azt mondanák róla, nagy lumen volt, számos teológiai könyvet írt. Családjának, a Pecciknek a címerében üstökös volt. X. Pius - Ignis ardens, lángoló tűz. Szerencsére csak a hitéleti buzgalma lángolt, egymás után vezette be a liturgiai és az egyéb reformokat. XV. Benedek - Religio depopulata, az elnéptelenedett vallás. Ő 1914 és 1922 között volt pápa, a nagy októberi szocialista forradalom idején.

Már csak az öregek emlékeznek arra, hogy a nagy októberi forradalmat november 7-én ünnepeltük, de tény, hogy a forradalmárok nem igazán voltak a vallás barátai.

Hát ezzel az ellenségeik se vádolhatják őket. Volna itt még néhány újabb pápa, pl. XI. Pius - Fides intrepida, megingathatatlan hit, amire nagy szükség volt Mussolini korában. XII. Pius - Pastor angelicus, angyali pásztor. Róla azt mondják, hogy nagy misztikus volt, gyakran élt át látomásokat. XXIII. János, Pastor et Nauta, pásztor és tengerész. Ő korábban a tengeren épült város, Velence pátriárkája volt.

Nem róla mesélik, hogy a pápaválasztás előtt egy csónakot vagy kis hajót megrakott birkákkal, aztán fel-le hajózott a Tiberisen, hogy az egész világ lássa, ő a megjövendölt pásztor és tengerész?

Spellmann kardinálisról mesélik; de végül Angelo Giuseppe Roncalli-t választották meg.

Egyszer akarták befolyásolni a pápaválasztást, akkor sem jött be.

Csak egyszer? De ebbe most ne menjünk bele, különben sose érkezünk el a lista végéhez. VI. Pál - Flos Florum, virágok virága. A családi címerében volt három liliom. I. János Pál - De Mediatate Lunae, a hold felétől, és tényleg csak 22 napig regnált, a hold egyik felétől a másikig. II. János Pál - De Labore Solis - a nap munkájából. Részleges napfogyatkozás volt, amikor született, és valamilyen "hibrid" nagyfogyatkozás volt a temetése napján is.

Ezzel megérkeztünk XVI. Benedek pápához. Róla mit mond az írás?

Gloria olivae, az olajfa dicsősége. A benedekrendi szerzeteseket nevezték olivetánusoknak. Szent Benedek maga is jövendölt, azt mondta, hogy amikor a világ vége közeledik, a benedekrendiek fogják vezetni a katolikus egyházat a gonosz elleni harcban. Ratzinger kardinális nem volt olivetánus, de talán nem véletlenül választotta a Benedek nevet.

És az utolsó pápa?

Malachiás meg is nevezi, azt írja, Péter, a római. Nagy üldözésekről beszél, a hét halom városa, vagyis Róma elpusztul, vége lesz a világnak, Isten megítéli az élőket és a halottakat.

Szimbolikus értékű, hogy éppen egy Péter lesz az utolsó pápa. Sajnos, én nem bízom a világ végében, tudod, már olyan sokszor bejelentették, hogy az emberiség elfásult, már a fenyegető égi jeleket sem vesszük komolyan. Minket már nem lehet megijeszteni egy-két üstökössel; túl sokat tudunk róluk. Különben is hamisítás az egész lista, az összes pápai jövendölés.

Igen, egy időben azt mondogatták, hogy a jezsuiták műve, de akkoriban bármi rossz történt a világban, azt a jezsuiták számlájára írták. Mitológiai szörnyeknek látták őket, akik uralkodókat irányítanak, átlátnak a falon, meghallják a fű növését, és a hosszú karjaik mindenhová elérnek.

És nem?

A jezsuita rendet feloszlatták... de a világ nem lett jobb.

Azt mondod, hogy a jövendölések békésen aludtak egy levéltárban 1590-ig, és akkor valaki hirtelen kiadta őket. Én meg azt mondod, hogy a hamisítót ott kell keresni, valahol 1590 előtt pár évvel.

A Jövendölések Velencében jelentek meg, egy könyvben, amelynek címe Lignum vitae, Ornamentum et decus Ecclesiae, az egyház ékességeinek és díszeinek életrajzai, és egy bizonyos Arnold deWyon adta ki, egy benedekrendi szerzetes.

Hát akkor ő találta ki az egészet.

A dolog nem ilyen egyszerű. Tételezzük fel, hogy Wyon vagy valaki más 1590-ben végignyálazta az addigi pápák életét, és odaírt a nevük mellé néhány latin szót, pl. De cervo et leone, szarvas és oroszlán, Piscator Minorita, a kisebb halász, vagy De corona Montana , a hegyi korona. Ez nem lehetett nehéz, hiszen latinul úgyszólván mindenki tudott, és a tények magukért beszéltek. De a listát nem zárta le 1590-ben, hanem tovább írta, 2000-valahányig, és itt sem tévedett. Vagyis a hamisító éppen úgy belelátott a jövőbe, mint Malachiás. Meg aztán, tudod, én elég pragmatikusan gondolkodom, és mindig felteszem a kérdést: Cui bono? Kinek jó ez? Kinek állt volna az érdekében, 1590-ben, hogy egy-két jellemző szót mondjon a következő évszázadok pápáiról? És ha azt mondod, hogy híres akart lenni, akkor nem rejti el egy olyan könyvben, amelynek teljesen semmitmondó a címe.

Ez igaz, de én nem is azt találom hihetetlennek, hogy valaki eltalálja, hol fognak megszületni a pápák, vagy milyen virág lesz a címerükben. Ezt még meg lehet magyarázni az ákása-feljegyzésekkel, vagy a szinkronicitással, ami különben is elég tudományosan hangzik. Ami engem zavar, az a világ vége - miből gondolják, hogy az egész világnak vége lesz, csak mert a katolikus egyházat átszervezik, decentralizálják, és megszűnik a pápaság intézménye?

Hagyományos módon, a Jelenések könyvéből. A gondolatmenet a következő: A 17.10 vers hét királyról beszél, akik nem egészen érthető módon a hét utolsó pápa, XVI. Benedekkel együtt. Ha ezt elfogadjuk, akkor már gyermekjáték az egész, mert a 17.11 vers így hangzik: "A fenevad pedig, amely vala és nincs, az maga a nyolcadik, és a hét közül való; és a veszedelemre megy." Veszedelemre megy, elpusztul, ő lesz az utolsó. Malachiás persze nem a Jelenések könyvét lapozta, ő közvetlenül látta az egész sorozatot. A látomás és a szentírás ugyanazt mondják, quod erat demonstrandum.

Várj csak, ez a vers azt mondja, a nyolcadik a hét közül való, ezt hogyan értik?

Nem kevesebbet állítanak, minthogy a hét utolsó pápa, a hét "király" egyike fog visszatérni, ő lesz a következő és utolsó pápa.

Mint kísértet?

Nem, hanem maga a Sátán.

Ezt mondja Malachiás?

A Jelenések könyve mondja: "A fenevad, melyet láttál, volt és nincs; és a mélységből jő fel, és megy a veszedelemre." A mélység a görög eredetiben abusszosz, mély szakadék, feneketlen mélység. Ide zárták be az elbukott angyalokat, őket nevezzük ördögöknek. Az abusszosz vagy mélység nem más, mint a pokol. Innen jön fel a Sátán; de olyan lesz a külseje, mint a hét pápa egyikének, és az emberek azt fogják hinni, hogy az egyik pápa visszatért.

Melyik?

Még szerencse, hogy a Jelenések könyvében minden benne van. A 13.3 vers azt mondja a fenevadról, hogy halálos sebet kapott a fején, de "meggyógyíttaték." Ez pedig II. János Pál pápára illik, akit valóban megsebesített egy merénylő, Ali Agca.

Hogyan játszhatná a Sátán egy pápa szerepét?

Ez meg a korintusiakhoz írt 2. levélben van benne, "maga a Sátán is átváltoztatja magát a világosság angyalává" (11.14). Thesszaloniki lakói is Páltól tudták meg, hogy megjelenik "a törvénytaposó... a hazugságnak minden hatalmával, jeleivel és csodáival." (2. Thes. 2.9-10).

De hiszen Pál levelei köztudomásúan hamisítványok.

Ugyancsak köztudomásúan, sokan úgy hiszik, hogy nem azok.

Mások nem jövendöltek?

De, egy névtelen páduai szerzetes 1740-ben. Nagyjából ugyanazokat mondta, mint Malakiás, bár a De labore solis-t kihagyta, és szerinte XIV. Leora vonatkozik a Gloria Olivae. Az utolsó pápa, II. Péter idején nem lesz vége a világnak, Róma azonban tűzvészben pusztul el.

Megmondom én neked, mi a véleményem a pápai jövendölésekről és a világ végéről. Hiszi a piszi.

Ennek az alkotásnak a tetszésátlaga: 5

Szenior tag
T. Pandur Judit
Regisztrált:
2008-10-21
Összes értékelés:
5607
Időpont: 2013-05-12 13:42:10

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Kedves Müszélia!
Ezek a tökéletes jóslatok: 2-3 szó, amik sok mindenre ráhúzhatóak. Csak egy példa: VI. Pius - Peregrinis apostolicus, apostoli vándor. Ez II. János Pál pápára nem illene jobban, aki beutazta az egész világot?
A jövendölés csak a XVI. századtól ismert, előtte nem emlegetik sehol. Valószínűleg az 1590-ben zajló konklávén írták, Simoncelli bíboros érdekében, tehát az egész nem több mint egyházi bulvár. Egyetértek: hiszi a piszi!
Judit
Alkotó
Regisztrált:
2009-05-05
Összes értékelés:
915
Időpont: 2013-05-01 08:11:48

válasz Kőműves Ida (2013-04-30 20:42:00) üzenetére
szerintem a kardinálisok is tudnak a jóslatokról, és egy se merte volna a péter nevet választani.
Szenior tag
Regisztrált:
2012-03-29
Összes értékelés:
7080
Időpont: 2013-04-30 20:42:00


Ez valóban nagyon érdekes volt!

Hm, kimaradt volna Ferenc pápa a próféciából, hiszen ezek szerint Péternek kellene lennie?!

Üdv. Ida
Szenior tag
Regisztrált:
2010-09-12
Összes értékelés:
3372
Időpont: 2013-04-30 19:42:17

Lebilincselően érdekes volt, végig!!!
Alkotó
Regisztrált:
2009-05-05
Összes értékelés:
915
Időpont: 2013-04-30 16:26:03

remélem, mindenkinek lejött, hogy ezt évekkel ezelőtt írtam, csak valahogy most került a kezembe.

Legutóbb történt

sailor bejegyzést írt a(z) Mindenhol nyomot hagyunk című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Mindenhol nyomot hagyunk című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Mindenhol nyomot hagyunk című alkotáshoz

szilkati bejegyzést írt a(z) Mikor még című alkotáshoz

szilkati alkotást töltött fel Csendélet címmel

Vári Zoltán Pál alkotást töltött fel Mindenhol nyomot hagyunk címmel a várólistára

sailor bejegyzést írt a(z) ha a lelkesedés kihal című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) ha a lelkesedés kihal című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) ha a lelkesedés kihal című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Érzés című alkotáshoz

Pecás alkotást töltött fel Balaton címmel a várólistára

ElizabethSuzanne alkotást töltött fel Érzés címmel a várólistára

Vári Zoltán Pál bejegyzést írt a(z) ha a lelkesedés kihal című alkotáshoz

Vári Zoltán Pál bejegyzést írt a(z) ha a lelkesedés kihal című alkotáshoz

Vári Zoltán Pál bejegyzést írt a(z) ha a lelkesedés kihal című alkotáshoz

Madár bejegyzést írt a(z) Reggel című alkotáshoz

hundido bejegyzést írt a(z) Nem értem a szüleimet című alkotáshoz

Pecás alkotást töltött fel Reggel címmel a várólistára

sailor bejegyzést írt a(z) Nem értem a szüleimet című alkotáshoz

hundido bejegyzést írt a(z) Nem értem a szüleimet című alkotáshoz

Klára bejegyzést írt a(z) Mikor még című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Telhetetlen című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) Nagy találkozás című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) ha a lelkesedés kihal című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) ha a lelkesedés kihal című alkotáshoz

szilkati bejegyzést írt a(z) Telhetetlen című alkotáshoz

szilkati bejegyzést írt a(z) megrekedve című alkotáshoz

szilkati alkotást töltött fel Mikor még címmel

szilkati bejegyzést írt a(z) Már csak című alkotáshoz

szilkati bejegyzést írt a(z) Apám is, anyám is című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) ha a lelkesedés kihal című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) Nem értem a szüleimet című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) Tavi reggel című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) Viharszimfónia című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) Ezernyi rejteken... című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) Szélvihar című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) megrekedve című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) Szeles reggel című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) Egyházzenei est a rádióban című alkotáshoz

Toplista

A Napvilág.Net hírei:

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjai

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjaiTüzesen süt le a nyári nap sugára... egy plüssjuhászra? Rá bizony. Aki amellett, hogy egy véres, forradalmi hangulatú, sebes sodrású kémtörténetbe csöppen, talán képes lesz újrafogalmazni a gondolatainkat Petőfi klasszikusáról. Fiókba az előítéletekkel, és lássuk, hogy boldogul Kukoricza Jancsi egy egészen más kontextusban!

2014. 10. 20. - Irodalom

 

thegpscoordinates.net

Zenit Futárszolgálat

Minden jog a szerkesztőség és a szerzők részére fenntartva! © 2004 - 2022