HONLAPUNK

Tagjaink Rólunk Szabályzat Kereső Statisztika Fórum Aktívak Gy.I.K.

ALKOTÁSOK

Cikkek Prózai művek Versek Receptek Ajánlják magukat Alkotók könyvei Hangos verstár Láncvers Verspárbaj

EGYÉB

Linkajánló Közös regény Emlékoldalak Főoldal
Napvilág Íróklub

Statisztika

Online tag: 0

Online vendég: 6

Tagok összesen: 1939

Írás összesen: 52479

Olidi fűszerolaj
RegisztrációregisztrációElfelejtett jelszóelfelejtett jelszó
Véletlen
Fórum

Utolsó hozzászóló:

dpanka
2022-01-18 09:41:19

Szülinaposok
Reklám

Prózai művek / egyéb
Szerző: BödönFeltöltés dátuma: 2013-05-03

Hát a lányok? 7.

Az olvasót épp úgy érdekelheti, mint a történet íróját, hogy Weisz Fanni mit tudott, vagy mit sejtett a Szántó Géza és a Dobos Ágota között kibontakozó különös kapcsolatról? Tett-e jegyese egyáltalán említést a kis medika
felbukkanásáról? Beszélt-e neki a Rákos mezei közös kirándulásukról, a rakparti "üzleti" megbeszélésről, a hullaházi kalandról? Azt sejtjük, hogy nem, de nézzünk utána!

A Weisz család otthonában vagyunk. Szombat van, délután fél három. Ez a hagyományos szombati családi ebéd időpontja, ide hivatalos Szántó Géza.
Miért nem vasárnap ebédel együtt a család, s miért nem vasárnapi ebédre hívják meg Gézát? - kérdezhetnénk. Nagyon egyszerű a magyarázat. A Weisz család, papa mama, Fanni a nyári félévben vasárnaponként kijár piknikezni a "zöldbe" a budai hegyekbe, a Sváb hegyre a Normafához, a János hegyre, vagy a Hűvösvölgybe. Ide nem visznek "idegent" még Szántó Gézát se. Majd, ha a gyűrűváltás megtörténik, akkor majd viszik! De a gyűrűváltásra még várni kell a dolgok jelenlegi állása szerint. Kukkantsunk hát bele a családi ebédbe! Már csak azért is, mert emlékeznünk kell, egy héttel ezelőtt lett volna az a szombat, amikor Weisz Tódor, Fanni papája "komoly megbeszélést" szeretett volna folytatni a fiúval!

Négyen ülik körül az ovális alakú nagy ebédlőasztalt a család Lipótvárosi ötszobás, cselédszobás, nagypolgári lakásának ebédlőjében: az asztalfőn, az ablak felől Weisz-papa, a családfő, mellette jobbra a felesége Sára asszony, Weisz Tódorral szemközt a másik oldalon Szántó Géza vőlegényjelölt, lakatos-inas, és Sára asszonnyal szemben, vagyis a családfő balján a csinos, mellyes, barna Fanni. Aperitifnek meggylikőrt isznak, apró, finom-metszésű ólomkristály poharakban csillog az ital a leveses-tányér mellett. Weisz Tódor felveszi a pohárkát, megemeli, és a családra köszönti. Aztán kiisszák. Illik egy picurkát az alján hagyni, ezzel mutatja az ember, hogy nem mohó, elég volt a likőr, köszöni szépen, nem kér többet. A lakatosinas elfeledkezik erről, s az utolsó cseppet is kinyalja. Fejét hátradönti, száját kitátja, és hagyja, hadd cseppenjen bele a magasra emelt pohárkából az utolsó rubinszínű csepp. Még a nyelvével is segít neki. Senki nem szól egy szót sem, feszült a hangulat. Fanni szája elé kapja picuri zsebkendőjét, majd' kipukkad mögüle a nevetése. Behozza a cselédlány, gőzölgő tálban, fedő nélkül a tyúkhúslevest, s az asztal közepén lévő platnira helyezi. Sára asszony szed a meisseni porcelán tányérokba, először a férjének, aztán a vendégnek, aztán Fanninak, aztán saját magának. Weisz Tódor héberül fohászt mormol, és azt mondja: "jó étvágyat kívánok". Ez a jel. Ez után szabad csak a kanálhoz nyúlni. A leves után a második fogás rántott csirke. A melle húsát a családfő kapja, a két comb Fannié és Gézáé, a püspökfalat Sára asszonynak jut, ő azt szereti. Petrezselymes krumpli van hozzá, és uborkasaláta. Beszélgetnek evés közben, főleg a családfő beszél, de csak mindennapi dolgokról esik szó: "finom ez a csirke", "igen, nagyon jó, ropogós a panír", "ki kér még egy korty bort, tölthetek még magának, Géza?"
Meggyes-rétes zárja az ebédet. A meggyes-rétes tényleg nagyon finom. A lakatosinas négyet is bekap egymás után. Miért ne kapna be, ha kínálják? Tokaji aszút isznak az ebédhez, meg kell adni a módját. Jön a kávé, és a tejszínhab, Weisz Tódor hátradől, leharapja havannai szivarjának a végét, rágyújt, és a bodorodó kékeslila füst mögül belevág a sűrűjébe.
-Hát aztán azt mondd meg nekem édes öcsém, mikor is jár le a te tanoncidőd?
Géza szeme rebben. Mert ugyebár, ha most kimegy a Rákosra repülőgépet fabrikálni, akkor jövő ilyenkor még nem fog szabadulni. Vagy ki tudja, talán soha.
-Egy év múlva, június végén megkapom a mesterlevelet! - mondja azért határozott hangot erőltetve.
Az öregúr pöfékel, szívja a szivart, fújja a füstöt.
-Jól van. Nagyon derék. Azt mondd meg akkor még nekem, tervezhetünk-e egy kézfogót perspektivikusan jövő év júliusára?
A fiatalok összenéznek. Fanni arca rákvörös.
-Persze. Én szeretem Fannit, és el akarom venni. Ezt már megbeszéltük.
Weisz Tódor karikába fújja a füstöt. Nézi, gyönyörködik a saját művészetében.
-Nagyszerű. No, jó, én meg intézkedem, hogy a Fanni akkorra kikeresztelkedjen a katolikus hitre, amibe te is vagy édes fiam! Hogy gond nélkül meg tudjatok maj' esküdni.
Szántó Géza nem szól, ki tudja, mire gondol. A családfő folytatja.
-Kap a Fanni hozományként kétezer koronát, és ráíratom az egyik belvárosi bérházamat. Nem szeretném, ha nélkülöznétek. A ház bevételeiből úri módon megélhettek, a kétezer korona egy részét pedig, felhasználhatjátok arra, hogy saját műhelyt alapíts.
A fiú erre se szól semmit. Rossz a lelkiismerete. Nem meri bevallani, mire készül. Elveszíthetné Fannit, a bérházat, és a kétezer koronát. De mellkasában vadul kalapál valami, amit ha szavakba foglalna így hangzana: repülőgépet akarok építeni, repülni akarok! A beszélgetés véget ér. Weisz papa elégedett, minden rendben van, minden az előzetes elképzeléseknek megfelelően alakul. A fiú nem lépett vissza, nem gondolta meg magát. Egy év múlva jegyet váltanak, s őszre talán az esküvő is meglesz. Bekötik a Fanni fejét. Törekvő rendes, keresztény ember köti be, nem akárki. Idővel majd ismert, jó mesterember lesz belőle, aki a családjának él. Biztosítva van a jövő.

...A kanapén ülnek, oldalt. Apuka már szunyókál a karszékben, fel-felhorkant időnként. Sára asszony a konyhában felügyeli a cselédek munkáját. Fél órájuk van, addig biztosan nem jön be. Szántó Géza átöleli a lányt, csókolóznak. Ez a fél óra az övék. Kigombol két gombot a blúzán, becsúsztatja a kezét, tenyere rásimul Fanni telt, kerek mellére. Fanni se marad tétlen, ő a fiú nadrággombjaival bíbelődik. Megvan végre, bedugja a kezét. Nagy élvezettel bibiznek. Mohón falják egymás száját, s kezeik munkájával teszik élvezetesebbé a csókot. Ma, azonban rövid ideig tart ez az élvezkedés. Fanni egyszer csak kihúzza a kezét Géza nadrágjából, és a fiú csuklóját megfogva szelíd erőszakkal kényszeríti, hogy ő is hagyja abba a tapizást. Az inas meglepetten néz rá, nem érti, mi van?!
-Ne csináljuk most tovább - súgja épp csak lehelve Weisz Fanni. -Holnap ú'se megyek kirándulni a Svábhegyre a szüleimmel. Beteg leszek. Fájni fog a fejem és csikar majd a hasam. Ha akar, meglátogathat, és akkor befejezhetjük...amit most elkezdtünk!
Az arca lángvörös, ennivaló teremtés, szemérmes tartózkodás egyfelől, másfelől meg az alig leplezett, mindent birtokolni akaró vágy. Géza a Rákosra akart menni, meg is ígérte Dobos Ágotának, hogy együtt mennek ki a lány motorbiciklijén, ekkora kísértésnek azonban nem tud ellenállni. Még soha nem volt fehérnéppel.
-Itt leszek - suttogja óvatosan. -Tegyen egy szál gyertyát az ablakába!

Vasárnap, 11 óra. Gyertya nincs az ablakban, nem is kell, de az ablaktáblák nyitva vannak, mintegy jelezve, van valaki odahaza. Egy gondos kéz a redőnyt is leengedte, és kitámasztotta. Kellemes, hűvös félhomály lehet abban a szobában, gondolhatja, aki arra jár.
A szoba, ahol nyitva van az ablak, s ahol le van eresztve a redőny, Weisz Fanni szobája. "Rózsaszín" szobának nevezik a család tagjai. A szobában tényleg minden rózsaszín, a bútor-huzatok, az ágynemű, a függöny. Még a kis játék-mackó fejére is rózsaszínű masni van odatűzve ziherejztűvel. A falak viszont halványkékek, s a mennyezet is halványkék, de az ég kékjében tejfehér bárányfelhők úsznak a fantáziadús szobafestő-mester jóvoltából.
Félszegek, ügyetlenek és nagyon izgulnak. Beszélni is csak izgatott, remegő félmondatokban tudnak Egymásnak hátat fordítva vetkőznek, le, s úgy bújnak be az ágyba, hogy nem is látják egymást. Szerencsére két segítőtársuk is akad: a Szenvedély és a Vágy! Megfogják kezeiket jobbról és balról, és vezetik őket. Végül belejönnek, egész jól sikerül az első együttlét. Kimerülve, elfáradva fekszenek Fanni rózsaszínű ágyában, Fanni szégyenlősen nyakáig húzza a könnyű plédet, és Géza is illendően be van takarózva derékig. Muszáj valamit elmondania, most kell, tudja, ha nem mondja el most, menyasszonya úgy is rájön majd később
-Otthagyom a műhelyt! -szólal meg.
-Tessék?!
-Kaptam egy ajánlatot, amit nem hagyhatok ki.
Mesélni kezd, féligazságok, félhazugságok szivárványszínű pókhálóját szövögeti, s adja elő.
-Megismerkedtem egy híres orvossal, akinek nagyon sok pénze van. Illetve a fiával. A dokit dr. Dobosnak Ervinnek hívják, belgyógyász, még az újságban is írtak róla, annyira híres, a fiát pedig, Dobos Á..., Dobos Árpádnak. Én a fiúval tárgyaltam. Ő közvetített. Repülőgépet akarnak mindenáron. Megrendelnének tőlem egy igazi nagy repülőgépet, amivel fel lehet repülni. Rendesen megfizetik a munkám. De, ahhoz, hogy a megbízatást teljesíteni tudjam, ki kell költözzek Rákosra, a hangárvárosba. Bérelnek nekem egy hangárt, ott fogok dolgozni, amíg el nem készülök.
Fanni, hallgatja, bólogat, pedig nem nagyon tetszik neki az ötlet. De praktikus elme, a gyakorlat felől közelíti meg a kérdést.
-Azt akarja ezzel mondani, hogy elhalasztódik a mesterré való avanzsálása?
-Lehet - mondja a fiú bizonytalanul. -Nem tudom még, hogy lesz. De a jövő héttől, vagy az utána következőtől kezdve ne keressen a műhelyben, mert kinn leszek a reptéren.
Fanni gondolkodik. Ráncolja azt, az édes, komoly kis homlokát. Két dús szemöldöke összefut a szeme felett. Lehet, hogy akkor a jegyváltás is késni fog?
-Hát, nem is tudom, mit szóljak ehhez, Géza! Jó, hogy a papának nem mondta el. Nem hiszem, hogy megértené...tudja milyen ósdi felfogású. Szóval, akkor, ahhoz, hogy láthassam, nekem kell majd kimennem magához?
-Valószínű! De, majd azért én is bejövök időnként, ha tudok.
-Jó! - mondja a lány, apró beletörődő sóhajjal. -Majd meglátjuk, hogy lesz. Forduljon el, kérem. Megyek a fürdőszobába zuhanyozni, -szégyenlősen felnevet -mer tuggya...muszáj!

Ennek az alkotásnak a tetszésátlaga: 5

Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10240
Időpont: 2016-02-12 08:05:47

válasz Futóinda (2016-02-11 15:13:24) üzenetére
Kedves Inda! Örülök, h "felizgattalak" Várlak a folytatásoknál is! Üdvözlettel: én
Alkotó
Futóinda
Regisztrált:
2010-05-16
Összes értékelés:
800
Időpont: 2016-02-11 15:13:24

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Kedves Bödön!

Nyugalomból, izgalomba, na a kényszervallomás is sikerült. Tehát, nem izgatottan, de olvasom tovább a folytatásokat... Köszi.
Inda.
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10240
Időpont: 2013-05-07 08:47:39

válasz Susanne (2013-05-07 08:35:03) üzenetére
Kedves Zsu! Remélem nincs komoly baj?! Nagyon örülök neki, h még ilyen körülmények között is olvasol! Köszönöm! Mielőbbi gyógyulást kívánok sok szeretettel: én
Szenior tag
Susanne
Regisztrált:
2012-04-16
Összes értékelés:
6201
Időpont: 2013-05-07 08:35:03

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szia!

Igaz hogy korhazbol es tekefonrol...de olvaslak:)
nagyon tetszett ez a resz is....varom a folytatast ! Szeretettel : Zsu
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10240
Időpont: 2013-05-07 08:10:11

válasz sailor (2013-05-06 21:31:42) üzenetére
Köszönöm! Nagyon örülök, h olvasod! Üdv: én
Alkotó
Regisztrált:
2012-10-26
Összes értékelés:
8591
Időpont: 2013-05-06 21:31:42

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
válasz Bödön (2013-05-06 08:40:56) üzenetére
"melynek a végét még csak sejtem"
...éppen ezek az intuitiv érések adnak értéket sokszor egy münek!
A ´pillanat csodái´!

Üdv:sailor
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10240
Időpont: 2013-05-06 11:11:07

válasz Bödön (2013-05-06 08:43:08) üzenetére
Szia, köszönöm, folytatom! Üdv. én
Alkotó
Poós Gergely
Regisztrált:
2008-03-05
Összes értékelés:
399
Időpont: 2013-05-06 09:02:16

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Annyira izgalmas, annyira jó.... Tovább.... Tűkön ülök, mi lesz a folytatás....

Üdv,
én
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10240
Időpont: 2013-05-06 08:43:08

Szia Tibor! Tényleg, ma már 6.-a van! Igyekszem, igyekszem....:)
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10240
Időpont: 2013-05-06 08:40:56

válasz sailor (2013-05-05 22:19:20) üzenetére
Szia Sailor! Ez egy teljesen "fiktív" történet, ennél fogva minden részletet ki kell találni Igyekszem magam odaképzelni a helyszínekre, meg próbálom leírni, amit "ott" látok. Persze segítségemre vannak emlékképek, olvasottak, látottak. Nagyon sokat segítenek. És az is, h érdekel a történet, melynek a végét még csak sejtem....de lehet, hogy nem is úgy lesz! üdvözlettel: én
Alkotó
Regisztrált:
2012-10-26
Összes értékelés:
8591
Időpont: 2013-05-05 22:19:20

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szia Bödön!

"Sára asszony szed a meisseni porcelán
tányérokba,elöször a férjének,aztán a vendégnek."...

´a meisseni porcelén tányérokba´...nagyon tetszett
utánajáró figyelmed a részletekre!
Az a bizonyos ´élet-hü-ség´,mely az apró részletekben
érvényesül...nagyon tetszik!
Nálad!
Elismerésem:sailor

Legutóbb történt

mandolinos alkotást töltött fel Szergej Jeszenyin: Ami elmúlt - az örökre el... címmel a várólistára

eferesz bejegyzést írt a(z) Apropók (harmadik rész) című alkotáshoz

Czövek Zoltán alkotást töltött fel Történelmi kutatási eredmények címmel a várólistára

Vári Zoltán Pál alkotást töltött fel Oda van beírva címmel a várólistára

szilkati alkotást töltött fel Magamban címmel

sailor bejegyzést írt a(z) Apropók (harmadik rész) című alkotáshoz

gleam bejegyzést írt a(z) Nem adhatom vissza koszosan... című alkotáshoz

gleam bejegyzést írt a(z) Nem adhatom vissza koszosan... című alkotáshoz

gleam bejegyzést írt a(z) ...egyszer csak című alkotáshoz

Pecás alkotást töltött fel Havazott címmel a várólistára

A. K. Mraz bejegyzést írt a(z) Fényképek (részlet) című alkotáshoz

Ötvös Németh Edit alkotást töltött fel Hol vagy? címmel a várólistára

Ötvös Németh Edit bejegyzést írt a(z) a lángok hatalma című alkotáshoz

Madár bejegyzést írt a(z) Emlék című alkotáshoz

mandolinos alkotást töltött fel Szergej Jeszenyin: I.D. Rugyinszkijnak címmel a várólistára

A. K. Mraz bejegyzést írt a(z) A Fekete Csillag - 1# novella című alkotáshoz

eferesz alkotást töltött fel Apropók (harmadik rész) címmel

eferesz bejegyzést írt a(z) A saját farkába harapó című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) A saját farkába harapó című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) A "meg" váltóról című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) Szerencsesüti című alkotáshoz

mandolinos bejegyzést írt a(z) Szergej Jeszenyin: A költő című alkotáshoz

Erdős Sándor bejegyzést írt a(z) Az erdei kunyhó című alkotáshoz

leslie b shepherd bejegyzést írt a(z) Evidens című alkotáshoz

leslie b shepherd bejegyzést írt a(z) Evidens című alkotáshoz

Czövek Zoltán alkotást töltött fel 8 G címmel a várólistára

szilkati alkotást töltött fel Emlék címmel

black eagle bejegyzést írt a(z) A Fekete Csillag - 1# novella című alkotáshoz

szilkati bejegyzést írt a(z) Porhóban fürdik... című alkotáshoz

szilkati bejegyzést írt a(z) Kiért is, miért is... című alkotáshoz

Krancz Béla bejegyzést írt a(z) Az erdei kunyhó című alkotáshoz

Krancz Béla bejegyzést írt a(z) Kecskerímek 1 című alkotáshoz

Krancz Béla bejegyzést írt a(z) A találkozó című alkotáshoz

Krancz Béla alkotást töltött fel kabát mese címmel a várólistára

sailor bejegyzést írt a(z) Kiért is, miért is... című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Evidens című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) Hibernálva című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) a lángok hatalma című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) Hiányzol című alkotáshoz

Toplista

A Napvilág.Net hírei:

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjai

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjaiTüzesen süt le a nyári nap sugára... egy plüssjuhászra? Rá bizony. Aki amellett, hogy egy véres, forradalmi hangulatú, sebes sodrású kémtörténetbe csöppen, talán képes lesz újrafogalmazni a gondolatainkat Petőfi klasszikusáról. Fiókba az előítéletekkel, és lássuk, hogy boldogul Kukoricza Jancsi egy egészen más kontextusban!

2014. 10. 20. - Irodalom

 

thegpscoordinates.net

Zenit Futárszolgálat

Minden jog a szerkesztőség és a szerzők részére fenntartva! © 2004 - 2022