HONLAPUNK

Tagjaink Rólunk Szabályzat Kereső Statisztika Fórum Aktívak Gy.I.K.

ALKOTÁSOK

Cikkek Prózai művek Versek Receptek Ajánlják magukat Alkotók könyvei Hangos verstár Láncvers Verspárbaj

EGYÉB

Linkajánló Közös regény Emlékoldalak Főoldal
Napvilág Íróklub

Statisztika

Online tag: 2

Online vendég: 20

Tagok összesen: 1923

Írás összesen: 51422

RegisztrációregisztrációElfelejtett jelszóelfelejtett jelszó
Véletlen
Fórum

Utolsó hozzászóló:

szilkati
2021-05-05 17:43:01

Szülinaposok
Reklám

Naturánia - Mantova F?szerolaj Spray
Prózai művek / egyéb
Szerző: BödönFeltöltés dátuma: 2013-05-06

Hát a lányok? 8.

Június végére elkészültek a rajzok és a költségvetés. Szántó Géza összetűzte a papírokat gém-kapoccsal, s átadta Dobos Ágotának. A lány elvitte az egész paksamétát az apjának. Amikor Schölinger Stefán, dr. Dobos Ervin főorvos gépészmérnök barátja meglátta a terveket, elámult a meglepetéstől. A repülőgép három-nézeti rajzán kívül részletes szerkezeti rajzok is mellékelve lettek, amelyek mutatták az egyes elemek összeillesztésének módját.
-Ki készítette ezeket a rajzokat?
-Úgy hívják az illetőt, hogy Szántó Géza.
-És, kicsoda ő? Mérnök? Feltaláló?
-Á, dehogy. Csak egy kis 19 éves lakatosinas.
Stefi bácsi letette az asztalra a rajzokat. Elgondolkodva szívta a cigarettáját.
-Azt mondod, hogy csak egy lakatosinas? Hát, ez a fiú sokra fogja vinni az életben, az biztos!
-Jók a tervek?
-Természetesen!
-S repülni fog ez a ...micsoda?
A mérnök tűnődött.
-Nézd, én csak a szerkezetet tudom elbírálni. A rajzokat. Hogy az alapján össze lehet-e állítani? Olyan újdonságokat talált ki ez a fiú, hogy az elképesztő. De hogy repül-e, azt nem tudom megmondani. Az aerodinamikához nem értek. Feltehetőleg igen, repül majd. Végül is, minden repül, ha úgy vesszük, he, he, he!
-Köszönöm!
-Nagyon szívesen - mondta komoly arccal a mérnök. - Tudod Ervin, te bármikor, bármit kérhetsz tőlem!

E beszélgetést követően a főorvos magához kérette a lányát.

-Nézd, kislányom, hogy is mondjam, az ismerősöd tervei kiállták a próbát!
-Tényleg? Ó, Apuska!
-Igen, és én állom a szavam. Megkapod rá a pénzt. De van egy feltételem: te magad nem ülhetsz bele! Majd repked vele az inas.
-Apuska! Ilyen megkötésről nem volt szó!
-De most van! Repüljön a fiú, a repülés nem lányoknak való mulatság. Te meg nézd a földről, mintha cirkuszjegyet váltottál volna. A földről is gyönyörködhetsz a gépedben!
-Apuska...!
-Megmondtam! Vagy ígéretet teszel, hogy nem fogsz repülni, vagy nem adok rá pénzt!
Dobos Ágota elkámpicsorodott. Már lefele görbült a szája széle, kitörőben volt a zivatar. Egyszerre azonban széles mosoly ömlött el a kis medika angyali pofikáján, s jött a csodálatos pálfordulás.
-Megígérem Apuska! Esküszöm, hogy bele se fogok ülni!
-Jól van - mondta a főorvos. -Okos, komoly, megbízható kislánynak ismerlek. Remélem, állod a szavad!

Figyel a kedves olvasó? Érzékeli, mi folyik itt?

Dr. Dobos Ervin belgyógyász, és Schölinger Stefán gépészmérnök idézett beszélgetéséből, valamint az apa-lánya párbeszédből ugyanis két dolog derül ki. Az egyik: Ágotának az elmúlt napokban valamikor el kellett mondania, az apjának, ki készíti a terveket. Vagyis, be kellett ismerni, hogy füllentett korábban. Hogy nem egy komoly, igazi mérnök, hanem csak egy lakatosinas a gép konstruktőre. Helyesen tette. A mérnök-mese hosszú ideig biztosan nem állta volna meg a helyét, legfeljebb csak Szántó Géza bemutatásáig. Legkésőbb akkor kiderült volna. Dobos Ervin ragaszkodott hozzá, hogy a lány összeismertesse a gép építőjével. (A találkozás létre is jött pár nappal később, de az már nem befolyásolt semmit.)
A másik, amire felhívnám a figyelmet: Ágota az igazság kivallása után nem sokkal már újra hazugságba bonyolódott, amikor megígérte, hogy nem fog repülni, sőt, még csak bele se ül a pilótaülésbe! El nem tudja képzelni e sorok írója (és gondolom a kedves olvasó se!) hogy Ágota azért akart magának repülőgépet, hogy másvalaki repkedjen vele? Van persze mentsége, hogy ne lenne mentsége! A saját hazugságait mindenki nagyszerűen meg tudja indokolni: ezért vagy azért kellett füllentenem. Esetünkben ez az indok nem is nagyon támadható. Ágota repülni akart, mindenáron, s ha ennek az, az ára, hogy le kell térni az igazság útjáról, akkor az, az ára! De, vajon szeretett Apuskája hitt-e neki? Valószínű igen, hiszen végül is odaadta a pénzt. Ó, az apukák, nagyon naivak, és hiszékenyek tudnak lenni lányuk meséivel szemben! Különösen, ha az a lány olyan szemtelen, fitos, kékszemű, hencegő és imádnivaló, mint az Ágota!

Szántó Gézának is meg kellett vívnia csatáit. Anyja, özvegy Szántó Istvánné Monoron lakott, ott volt egy kis varrodája. Egyedül élt, gyerekei már kirepültek a családi fészekből, s önálló életet éltek. Géza volt a legkisebb, anyja féltő, óvó szeretete most ő feléje irányult. Hegedüs mester szegről-végről a rokona volt, a mama kérésére vette magához két éve inasnak a fiút. A mesékkel itt tehát óvatosan kellett bánni. Géza nem adhatott be más történetet az anyjának, mint amit a Hegedűs bácsinak be akart adni. A történet magva adott volt: van egy gazdag bogaras orvos, aki belehabarodott az aviatikába, s építtetni akar magának egy repülőgépet. Hogy minek? Hát ezt nem is nagyon kellett magyarázni akkoriban. Budapest a repülés lázában élt. Bleriot, híres francia pilóta, (aki 1909 július 25.-én átrepülte a La Manche csatornát) októberben Budapesten bemutató repüléseket tartott, amelyekre 200 ezer embert zarándokolt ki Rákosra! A sajtó ettől kezdve szenzációként tálalta a repüléssel kapcsolatos újabb és újabb híreket. Az emberek figyelme hirtelen a repülés felé fordult. Hol volt már az, az idő, amikor tíz éve Rákosi Jenő az "újságírópápa" azzal a felkiáltással zavarta el szerkesztősége irodájából a támogatásért hozzá forduló Svachulayt: "Maga bolond! Maga azt akarja nekem bemesélni, hogy repülőgépet tud készíteni? Ne röhögtessen! A tudomány már régen bebizonyította, hogy a levegőnél nehezebb tárgyak nem képesek repülni".
Rákost ellepték a botcsinálta konstruktőrök, és mecénásaik. Tegyük hozzá a szélhámosok is, akik a könnyen elérhető dicsőség reményében dongták körül Rákos repülő-kalandorait. Hihető volt, tehát az aviatikáért lelkesedő orvos alakja.
Nagyot lendített az aviatika megítélésén az 1910 június 5-15. megrendezett nemzetközi repülőverseny. A versenyen az osztrák és a német gépek domináltak. A magyarok kezdetleges konstrukcióikkal nem értek el figyelemre méltó eredményt, de a közvélemény hangulata megváltozott, és a sajtó sem támadta már olyan elszánt indulattal a rákosi aviatikát, mint korábban.

Az özvegy okos asszony volt, átlátott a szitán. Ő is a praktikum oldaláról közelítette meg a kérdést, akár csak a Weisz Fanni:
-Jó, jó, de mi lesz így a mestervizsgáddal?
-Hát majd azt is leteszem.
-De mikor?
-Nem tudom Mamuska. Majd, ha kész lesz a repülőgép, visszamegyek a Tatához!
-És, ha nem fogad vissza?
-Miért ne fogadna?!

Szó szót követett, nem boldogultak egymással. Végül a csendes, komoly kis asszonyka sírva fakadt, könnyei záporán át, kérte a fiát, ne csináljon ekkora nagy bolondságot!
Géza azonban hajthatatlan volt. Az összeveszést követően, mert az lett belőle, köszönés nélkül hagyta el a monori házat, bánat, kétségbeesés maradt utána az öreg falak között.

Hegedűs mester máshogy reagált. Ő férfiember volt, abból a fajtából, aki nem érti a viccet. Nem ordított, nem rendezett jelenetet, de azt mondta:
-Te bolond vagy édes fiam! Amióta itt bajmolódom veled, egyfolytában csak a hülyeségeken járatod az eszed! Repülő-masinákat eszkábálsz, ahelyett, hogy a szakmai ismeretekben próbálnál előre jutni!
Elhallhatott egy pillanatara, majd a kezében tartott kalapácsot kissé zajosan letette a satupadra. A műhely sarkig kitárt ajtajára mutatott. Meg lehetett volna mintázni róla a kerubot, aki kiűzte Ádámot és Évát a paradicsomból:
-Arról ne ábrándozz, hogy majd visszaveszlek, megértetted? Most pedig fel is út, le is út!

Június 27.-én hangzott el eme végzetes kijelentés. Másnap Géza összepakolta egy kofferba a cuccait és kiköltözött Rákosra, az elhagyatott Boros-hangárba.

Ennek az alkotásnak a tetszésátlaga: 5

Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
9773
Időpont: 2013-05-17 11:18:09

válasz Pecás (2013-05-16 18:08:20) üzenetére
Kedves Pecás! Köszönöm, h elolvastad ezt az epizódot, és nagyon örülök, h megnyerte tetszésedet. Természetesen folytatom, már vannak is fenn újabb epizódok. Örülnék, ha a többi részt is elolvasnás, mert nagyon kíváncsi vagyok a véleményedre! Üdv: én
Alkotó
Regisztrált:
2009-07-31
Összes értékelés:
215
Időpont: 2013-05-16 18:08:20

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
válasz Pecás (2013-05-16 18:06:52) üzenetére
Az előző szavaimhoz csak annyit teszek hozzá: érdemes lenne folytatni. Érdekel: sikerült-e a repülés? Pecás
Alkotó
Regisztrált:
2009-07-31
Összes értékelés:
215
Időpont: 2013-05-16 18:06:52

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Köszönet az érdekes és értékes, színvonalas ,,kórképért és korképért"!
Pecás
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
9773
Időpont: 2013-05-09 07:58:31

válasz sailor (2013-05-08 21:02:52) üzenetére
Szia Sailor!

Örülök, hogy "átment" és nagyon szépen köszönöm a kommenteket! Sokat jelentenek, mert visszaigazolást adják, hogy érdemes folytatnom!

Üdvözlettel: én
Alkotó
Regisztrált:
2012-10-26
Összes értékelés:
7305
Időpont: 2013-05-08 21:02:52

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szia Bödön!

Az 1910-es évek...
Budapest a repülés lázában élt´...

..sikerült ´átadnod´!

Elismerésem:sailor
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
9773
Időpont: 2013-05-08 10:59:02

válasz Susanne (2013-05-08 07:47:21) üzenetére
Köszönöm Zsu! Dolgozom rajta!
Szenior tag
Susanne
Regisztrált:
2012-04-16
Összes értékelés:
6186
Időpont: 2013-05-08 07:47:21

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szia !

Sokat nem irok...mert még telefonròl olvaslak :)
Nagyon tetszik...varom a folytatast !

Szeretettel : Zsu
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
9773
Időpont: 2013-05-08 07:05:12

válasz Krómer Ágnes (2013-05-07 21:07:42) üzenetére
Szia Ági! Bizony veszélyes! És nagyon az volt 1910-ben! Köszönöm, h olvasod! P én
Alkotó
Regisztrált:
2011-08-27
Összes értékelés:
3377
Időpont: 2013-05-07 21:07:42

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szia Laci!

Milyen fordulat. Ez jó nagyon. " Meg lehetett volna mintázni róla a kerubot, aki kiűzte Ádámot és Évát a paradicsomból" Repülni veszélyes ha nem madár az ember. Jó kis történet :)

P: áGI

Legutóbb történt

T. Pandur Judit alkotást töltött fel Holland hazugság 16. címmel

T. Pandur Judit bejegyzést írt a(z) Holland hazugság 15. című alkotáshoz

T. Pandur Judit bejegyzést írt a(z) Holland hazugság 14. című alkotáshoz

T. Pandur Judit bejegyzést írt a(z) Holland hazugság 13. című alkotáshoz

T. Pandur Judit bejegyzést írt a(z) Holland hazugság 12. című alkotáshoz

T. Pandur Judit bejegyzést írt a(z) Holland hazugság 4. című alkotáshoz

T. Pandur Judit bejegyzést írt a(z) Radnótiról - gyermekszemmel, őszintén című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) craartáH! - Hála vers című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) Virág isten kezében című alkotáshoz

Krómer Ágnes bejegyzést írt a(z) A hold című alkotáshoz

Kőműves Ida bejegyzést írt a(z) Holland hazugság 15. című alkotáshoz

Kőműves Ida bejegyzést írt a(z) A hold című alkotáshoz

szilkati bejegyzést írt a(z) A hold című alkotáshoz

szilkati bejegyzést írt a(z) Volt egyszer egy ember című alkotáshoz

szilkati bejegyzést írt a(z) Virág isten kezében című alkotáshoz

szilkati bejegyzést írt a(z) Virág isten kezében című alkotáshoz

szilkati bejegyzést írt a(z) Virág isten kezében című alkotáshoz

szilkati bejegyzést írt a(z) Virág isten kezében című alkotáshoz

Madár alkotást töltött fel Előre! címmel a várólistára

pusztai alkotást töltött fel Tavaszóhajtó címmel a várólistára

Bödön bejegyzést írt a(z) A lajtorja 83. című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) Holland hazugság 15. című alkotáshoz

hundido bejegyzést írt a(z) Holland hazugság 15. című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) ringattak az elképzelések című alkotáshoz

Marcsy bejegyzést írt a(z) ringattak az elképzelések című alkotáshoz

pusztai bejegyzést írt a(z) Rigómadár című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) A hold című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Az öcsém, meg én című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) Rigómadár című alkotáshoz

pusztai alkotást töltött fel Rigómadár címmel a várólistára

sailor bejegyzést írt a(z) ringattak az elképzelések című alkotáshoz

hundido bejegyzést írt a(z) Egy szülő panasza című alkotáshoz

hundido bejegyzést írt a(z) Lumba és az oltás című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Holland hazugság 4. című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Radnótiról - gyermekszemmel, őszintén című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Radnótiról - gyermekszemmel, őszintén című alkotáshoz

Madár bejegyzést írt a(z) Reggelre hófehér lett című alkotáshoz

Madár bejegyzést írt a(z) A fehér ház című alkotáshoz

Toplista

A Napvilág.Net hírei:

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjai

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjaiTüzesen süt le a nyári nap sugára... egy plüssjuhászra? Rá bizony. Aki amellett, hogy egy véres, forradalmi hangulatú, sebes sodrású kémtörténetbe csöppen, talán képes lesz újrafogalmazni a gondolatainkat Petőfi klasszikusáról. Fiókba az előítéletekkel, és lássuk, hogy boldogul Kukoricza Jancsi egy egészen más kontextusban!

2014. 10. 20. - Irodalom

 

thegpscoordinates.net

Zenit Futárszolgálat

Minden jog a szerkesztőség és a szerzők részére fenntartva! © 2004 - 2021 (Honlapkészítés: Mirla Webstúdió)