HONLAPUNK

Tagjaink Rólunk Szabályzat Kereső Statisztika Fórum Aktívak Gy.I.K.

ALKOTÁSOK

Cikkek Prózai művek Versek Receptek Ajánlják magukat Alkotók könyvei Hangos verstár Láncvers Verspárbaj

EGYÉB

Linkajánló Közös regény Emlékoldalak Főoldal
Napvilág Íróklub

Statisztika

Online tag: 0

Online vendég: 17

Tagok összesen: 1948

Írás összesen: 52879

RegisztrációregisztrációElfelejtett jelszóelfelejtett jelszó
Véletlen
Fórum

Utolsó hozzászóló:

szilkati
2022-05-29 22:53:30

Reklám

Prózai művek / egyéb
Szerző: BödönFeltöltés dátuma: 2013-05-21

Hát a lányok? 12.

Dr. Dobos Ervin belgyógyász főorvos civilben kényelmes ember volt, amin nem is lehet csodálkozni: mozgalmas, dolgos élete volt, ő vezette a Rókus kórház Belgyógyászati Osztályát, és ráadásul az egyetemen is előadásokat tartott heti rendszerességgel. A vasárnap-délelőttöket szerette a legjobban. Ellustálkodott az ágyban nyolcig, fél-kilencig, aztán házikabátot öltött a pizsamájára, posztópapucsot húzott a lábára, és kisétált az előszobába az újságjáért, amit az újságkihordó az előszoba-ablak rácsai közé dugott be. Kinyitotta az ablakot, bevette az újságot és visszament vele a nappaliba. Mire visszaért, már ott gőzölgött a nagy ebédlőasztalon a kávé, amit Klára asszony soha el nem mulasztott időben bevinni. A Magyar Hírlapot járatta, ízlésének a lap konzervatív irányvonala felelt meg leginkább.
Ezen a szép, nyári reggelen is minden ugyanígy zajlott. Bevitte az újságot, leült, belekortyolt a kávéjába. Amikor letette a csészét, megakadt a szeme a főcímen:

ÓRIÁSI SZENZÁCIÓ RÁKOSON!

Az alcímek ezek voltak:

"Angyal szállt le a homokra!"

"Repül a FŐNIX"

Széthajtogatta a lapot. Az alcím alatt fényképeket talált. Az egyiken karcsú szárnyú repülőgép volt látható, a gép pilóta-ülésében fiatal lány ült, bukósisakban. Motoros-szemüveg fedte az arcát, de olyan ismerős volt! Hirtelen felismerte! Ez Ágota! Rossz sejtelemtől eltelve kezdte falni a sorokat.

"Egy budapesti orvostanhallgató lány tartja napok óta izgalomban Rákos repülő embereit. Dobos Ágota, mert így hívják a fiatal hölgyet, minden túlzás nélkül, úgy repül, mint egy angyal. Ki ez a lány? Honnan került elő? Ki építette számára azt a repülőgépet, ami elegáns vonalaival, újszerű megoldásaival még a hozzá nem értők szívét is egy csapásra megdobogtatja?"

Nem bírta tovább olvasni. Az újság kiesett a kezéből. Némán ült a székén, arcát tenyerébe temette. Amikor elmúlott az első ijedelme, kiszólt a konyhába: Klára, drágám, jöjjön csak!
Az asszony beszaladt, a férje szavában volt valami ijesztő lejtés.
-Mi van?!
-Nézze!
Az asszony, kézbe vette a Magyar Hírlapot. Látta a harsogó főcímet, a fényképet. Átfutotta az alatta lévő sorokat. Egy pillanatig szárnya-szegetten állt. A pamlaghoz támolygott, lerogyott. Arca elfehéredett. Alig tudott megszólalni.
-Hát nem Gödöllőn van ez a gyerek, Emma néninél? Én azt hittem....
-Én is!
-Hát nem beszéltek telefonon tegnap előtt is?
-Akárhonnan hívhatott!
-Istenem! Mi lesz most?!
A főorvos közben visszanyerte lélekjelenlétét.
-Azonnal felöltözöm! Kérem, hívjon addig nekem egy bérautót. Megyek ki Rákosra!

Az a szolgáltatás, hogy telefonon lehet kocsit rendelni, még új volt a magyar fővárosban, de most nagyon jól jött. Negyedóra múlva megérkezett az automobil, a Daimler-Benz, előrefele nyíló ajtókkal, kényelmes, széles küszöbökkel kétoldalt, -a sofőr hangosan dudált lenn az ablak alatt.
-Jövök magával - mondta az asszony, és kalapot tett a fejére. A főorvos már fejfödőben volt, az akkor divatba jött cilindert favorizálta, zsakettet, keményített-gallért, fehér inget, nyakkendőt viselt.
-Szólt a lánynak, hogy maga is jön?
-Szóltam.
-Akkor rendben. Gyerünk, siessünk!
-Nagysasszony, feltegyem a levest főni? -Irmuska, a "lány" szólt utánuk a gangról. Két éve szolgált a főorvosúréknál, de még soha nem látta ennyire feldúltnak a házaspárt. Csodálkozó nagy szemekkel nézte őket. Vajon mi történhetett?
-Tegye fel, kérem, für alle felle - intett fel az udvarról Klára asszony, és, sietett, szaporázta a férje után.

A belvárosból kiutazni Rákos-mezejére nem egyszerű dolog, ám ezen a vasárnapon alig volt forgalom a Rákóczi úton, és a Kerepesi úton, így viszonylag gyorsan odaértek. A főorvos volt már kinn egyszer amolyan ellenőrzésféleképpen, amikor a gép még csak félkész állapotban leledzett, ő irányította most a sofőrt, hol keresse a repülőteret. Korábban a lánya kalauzolta, ezúttal neki kellett visszaemlékeznie az útra. A hangársor előtt állíttatta meg a kocsit, innen már csak gyalog lehetett tovább jutni, mert az "utcát" teljes szélességben egy kiterjesztett szárnyú nagy madár, egy repülőgép foglalta el.

Végigsiettek a hangársoron, odabólintottak az őket bámulóknak. Tény és való: szokatlan látvány volt a hangársoron az elegáns házaspár egy ilyen egyszerű, "munkás"-vasárnapon, amikor nem volt nagy csinadrattával beharangozott bemutató, és az előkelő körök nem voltak jelen. A mezőn csoportokban álltak az emberek, többnyire fiatal, szerelő-ruhás suhancok, és felfele bámultak. Valami berregett odafenn, finoman, diszkréten. Olyan hangot hallottak, mint amikor a varrónő jól meghajtja a Zinger varrógép pedálját. Felkapták a fejüket. Fenn az égen kicsi, piros-szárnyú repülőgép keringett. Emelkedett, egyre magasabbra kapaszkodott. Elfeledkezve arról, miért jöttek, megbabonázva bámultak az égre.
-Bravó! - szólalt meg egy overallos fiú mellettük - Ez a lány aztán tud repülni!
Ez a lány?! Milyen lány? A főorvos hirtelenjében rájött, hogy a gépet a lánya vezeti!
-Úristen! .....!
A repülőgép most siklani kezdett lefele. Egyre nagyobb lett, pont feléjük tartott! Kibontakozott teljes nagyságában, süvöltő szélvihar, száguldó veszedelem. Iszonyatos sivítással csapott rá a FÖNIX a berezelt csoportra! Vakmerő pilótája néhány méterrel a szétfutó, sikoltozó, magukat a földre vető emberek feje felett kivette a gépet a zuhanásból és felhúzta. Egy karcsú női kéz intett ki a pilótaülésből, ahogy a kis gép szárnyát bedöntve tovább repült az elárvult lelátók irányába, amiket a június 10.-i repülőnap alkalmából húztak fel.

...Pár perccel később, már a földön, elragadtatott rákosiak ünnepelték a fiatal pilótanőt. Szoros gyűrűbe zárták a gépet, ki se tudott szállni tőlük. Mindenki hozzá akart érni, mindenki meg akarta simogatni, csókot akart lehelni kipirult orcájára. A lány nevetett, és kézzel-lábbal próbálta hárítani a túl lelkes gratulációkat. Egyszerre csak a vállak fölött észrevette az apja komor, bajszos arcát. Lefagyott képéről a mosoly, segélykérőn pillantott Szántó Gézára, aki mellette állt. De itt ő se tudott segíteni.
-Szállj, ki - parancsolta az apja, a gép mellé lépve. -Hazudtál nekem! Most, azonnal szállj ki! Megyünk haza, majd otthon számolunk!
-Apuska!
-Ne "apuskázz" nekem! Gyerünk, mozogj, ne kelljen kétszer mondanom!
A lány halott sápadt volt. Nem mozdult. A bajtársak, a jó "rákosiak" élőképbe dermedtek körülöttük.
-Nem megyek! - mondta ekkor Dobos Ágota, és a száját vonallá préselte össze. -Én repülni akarok!
A főorvos kimérten bólintott.
-Rendben van. Akkor mától fogva nem ismerjük egymást! További szép napot kisasszony!

A főorvos automobilja messze járt, amikor az ünneplés kinn a mezőn még mindig tartott. Mindenki beszélt, nevetett, kiáltozott. Akik szemtanúi voltak a lány iménti repülésének, nagy garral mesélték azoknak, akik későn ébredve most rohantak ki a mezőre. A lány boldog volt. Nevetett, integetett, együtt kiabált a többiekkel.
Este a tábortűznél Rákos igazi nagy gépépítői és pilótái: Zsélyi Aladár, Svachulay Sándor, Székely Mihály mérnök, Horváth tanár úr. Kvasz András, Minár Gyula, Dobos István (csak névrokona volt Ágotának, 1911-től a Svachulay gépeket repülte nagy sikerrel) sorban gratuláltak. Úgy körüldongták a repülő emberek Dobos Ágotát, mint méhek a nektárt. Szalonnát sütöttek, és vörösbort ittak hozzá. Szántó Géza kicsit távolabb ült tőlük, elgondolkozva forgatta a parázs felett a nyársát. Végül sikerült feketére égetnie a szalonnát is, és a nyárs hegyére tűzött hagymát is. Egy gondolat járt a fejében, józan paraszti esze nem tudott felülemelkedni rajta: igen ám, ez mind szép és jó, de mi lesz most? Ki finanszírozza ezek után az egyáltalán nem olcsó repüléseket?

Ennek az alkotásnak a tetszésátlaga: 5

Alkotó
Regisztrált:
2012-10-26
Összes értékelés:
9148
Időpont: 2013-05-25 21:17:13

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
válasz Bödön (2013-05-24 08:27:53) üzenetére
Szia Bödön!

Az igazi lelkesedés ragályos!
Érezni egy egy írásban azt a belsö meggyözödést,mely ´szülte´
Nálad nem ´körül-írások´,találgatások,talánok,esetlegek és és
...inkább a lényeg a fontos!
...és ´fokozódik´...
Ezért a gratulálás!
Üdv:sailor
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10490
Időpont: 2013-05-25 17:44:22

Igazad lehet, de itt egy izgatott apa megsejtéséről van szó. Az ember a saját lányát akkor is felismeri, ha rossz a kép. Ilyen az "atyai szív" Gondolom...
Köszönöm, h olvasod, remélem, a továbbiakban sem okozok csalódáat. Üdv: én
Alkotó
Regisztrált:
2011-08-27
Összes értékelés:
3562
Időpont: 2013-05-24 11:27:55

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
válasz Bödön (2013-05-24 11:22:55) üzenetére
Dehogy Laci! Akkor nem olvasnám. A hiba az én készülékemben van. Lelassultam kissé :))
Szerintem jó.

P: Ági
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10490
Időpont: 2013-05-24 11:22:55

válasz Krómer Ágnes (2013-05-24 10:29:24) üzenetére
Szia Ági, köszi! Elárulom: 16-nál lesz vége. De addig még "fokozódik" Remélem kitartsz? Vagy annyira olvashatatlan? p én
Alkotó
Regisztrált:
2011-08-27
Összes értékelés:
3562
Időpont: 2013-05-24 10:29:24

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szia Laci!

Lassan, de haladok. Ha húsz része lesz nem olvasom el.:)

P: Ági
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10490
Időpont: 2013-05-24 08:27:53

Szia Sailor! Köszönöm a gratulációt, bár nem biztos, hogy méltó vagyok rá! Örülök, h olvasod! Üdvözlettel: én
Alkotó
Regisztrált:
2012-10-26
Összes értékelés:
9148
Időpont: 2013-05-23 21:38:23

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szia Bödön!

"A repülögép most most siklani kezdett lefele"...
FÖNIX...(süvöltö szélvihar,száguldó veszedelem)...

...csak gratulálni tudok!

Üdv:sailor
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10490
Időpont: 2013-05-22 18:43:29

Szia Zsu! A szenvedély sok mindenre ráveszi az embert. Jó-e a szenvedély, vagy rossz? Én nem tudok állást foglalni. Egyben azért biztos vagyok. Akár jó, akár rossz, nem lehet nélküle élni! Szeretettel üdvözöllek: én (Nagyon jó ez a profilképed!)
Szenior tag
Susanne
Regisztrált:
2012-04-16
Összes értékelés:
6230
Időpont: 2013-05-22 18:34:21

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szia Bödön !

Látod, erre a fordulatra nem számítottam,megleptél vele és a saját magad "alkotott" Ágotát sem kevésbé.
Nagyon tetszett ez a rész is, kíváncsian várom a folytatást :)

szeretettel olvastalak: Zsu

Legutóbb történt

szigi hsh alkotást töltött fel Nézlek címmel a várólistára

gleam bejegyzést írt a(z) A tékozló fiú apja című alkotáshoz

gleam bejegyzést írt a(z) A tékozló fiú apja című alkotáshoz

gleam bejegyzést írt a(z) A tékozló fiú apja című alkotáshoz

gleam bejegyzést írt a(z) A szó című alkotáshoz

gleam bejegyzést írt a(z) Keresztek útjaink mentén című alkotáshoz

Krómer Ágnes bejegyzést írt a(z) a fenyegetőknek című alkotáshoz

Pecás alkotást töltött fel Hőség! címmel a várólistára

Árvai Emil bejegyzést írt a(z) A szó című alkotáshoz

Árvai Emil bejegyzést írt a(z) Keresztek útjaink mentén című alkotáshoz

Árvai Emil bejegyzést írt a(z) A tékozló fiú apja című alkotáshoz

Madár bejegyzést írt a(z) a fenyegetőknek című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) A ligetben című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) A ligetben című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) közeleg az idő című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) A tékozló fiú apja című alkotáshoz

Ötvös Németh Edit alkotást töltött fel közeleg az idő címmel a várólistára

Krómer Ágnes bejegyzést írt a(z) Merengő című alkotáshoz

dodesz bejegyzést írt a(z) Merengő című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

Vári Zoltán Pál alkotást töltött fel A ligetben címmel a várólistára

történetmesélő bejegyzést írt a(z) Mini mesék XX. című alkotáshoz

történetmesélő bejegyzést írt a(z) Az órásmester című alkotáshoz

mandolinos bejegyzést írt a(z) Szergej jeszenyin: A kéregető kislány című alkotáshoz

Ötvös Németh Edit bejegyzést írt a(z) furcsa árny című alkotáshoz

Ötvös Németh Edit bejegyzést írt a(z) tikkadásig című alkotáshoz

Madár bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

Madár bejegyzést írt a(z) Szergej jeszenyin: A kéregető kislány című alkotáshoz

szilkati bejegyzést írt a(z) Ez a nyár című alkotáshoz

szilkati bejegyzést írt a(z) a fenyegetőknek című alkotáshoz

Árvai Emil alkotást töltött fel A tékozló fiú apja címmel a várólistára

sailor bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) tikkadásig című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Kertelő című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Csillaglesen című alkotáshoz

Ötvös Németh Edit alkotást töltött fel tikkadásig címmel a várólistára

Ötvös Németh Edit bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

eferesz alkotást töltött fel Kertelő címmel

eferesz bejegyzést írt a(z) Csillaglesen című alkotáshoz

Toplista

A Napvilág.Net hírei:

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjai

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjaiTüzesen süt le a nyári nap sugára... egy plüssjuhászra? Rá bizony. Aki amellett, hogy egy véres, forradalmi hangulatú, sebes sodrású kémtörténetbe csöppen, talán képes lesz újrafogalmazni a gondolatainkat Petőfi klasszikusáról. Fiókba az előítéletekkel, és lássuk, hogy boldogul Kukoricza Jancsi egy egészen más kontextusban!

2014. 10. 20. - Irodalom

 

thegpscoordinates.net

Zenit Futárszolgálat

Minden jog a szerkesztőség és a szerzők részére fenntartva! © 2004 - 2022