HONLAPUNK

Tagjaink Rólunk Szabályzat Kereső Statisztika Fórum Aktívak Gy.I.K.

ALKOTÁSOK

Cikkek Prózai művek Versek Receptek Ajánlják magukat Alkotók könyvei Hangos verstár Láncvers Verspárbaj

EGYÉB

Linkajánló Közös regény Emlékoldalak Főoldal
Napvilág Íróklub

Statisztika

Online tag: 1

Online vendég: 7

Tagok összesen: 1952

Írás összesen: 53087

RegisztrációregisztrációElfelejtett jelszóelfelejtett jelszó
Véletlen
Fórum

Utolsó hozzászóló:

Kankalin
2022-09-29 00:10:03

Szülinaposok
Reklám

Cikkek / jegyzet
Szerző: BödönFeltöltés dátuma: 2013-09-30

Káin és Ábel

Nézem a televíziót, semmi dolgom egyelőre, majd csak délután megyek ki a pályára edzést tartani. Váltogatom a csatornákat. Beugrik egy arc. Egy férfi Káin és Ábel történetéről beszél angolul, női hang fordítja. Káin féltékeny volt a testvérére, Ábelre, mert Isten Ábel áldozatát elfogadta, az övét viszont nem. Kicsalja a mezőre és megöli. Ez az első gyilkosság a Földön. Először történik meg, hogy ember, ember ellen fordul. Isten látja az esetet, és megszólítja: Káin, hol van Ábel a testvéred? Nem tudom, feleli, talán bizony őrzője vagyok én a testvéremnek? Azt mondja ekkor Káinnak: Mit műveltél? Testvéred vérének szava hozzám kiált! Ezért légy átkozott e földön, ha műveled, ne adja meg neked a gyümölcsét! Kóbor bujdosó légy a földön! A gyilkos fél: de Uram, így bárki megölhet! Mire Isten: jelet teszek rád, és mindenki tudni fogja, hogy az én védelmem alatt állsz. Aki megöli Káint hétszeresen bűnhődik!

A prédikátor a képernyőn, ezt követően arról beszél, hogy a hívő ember gyakran félreismeri az Ószövetség Istenét, haragvó, bosszúálló Úrnak képzeli, aki kőkeményen megbüntette még az "igazak" közül is azokat, aki engedetlenek voltak. Lót felesége mindössze csak annyi "bűnt" követett el, hogy az angyali parancs ellenére hátranézett a felperzselt Szodomára. Az Ószövetség Istene sóbálvánnyá változtatta az asszonyt, ezért a semmiségért! Isten viselkedéséből azonban - mondja az arc a TV-ben - másra következtethetünk. Isten megbüntette ugyan a testvérgyilkos Káint, de megmentette attól, hogy megöljék! Az Ószövetség Istene tehát - mondja - szerető, irgalmas Isten. Már Káin és Ábel történetében megmutatkozik az, az arca, amit aztán Jézus-Krisztus eljövetelekor ismerünk meg még jobban.

Nézem a műsort, jól van, rendben van. De tudva tudjuk: Ádám, Éva, Káin, Ábel a valóságban nem léteztek! Történetük: mese. Az emberiség az állatvilágból származik, mert el kell vetnünk azokat a kalandos, de alaptalan elképzeléseket, hogy a világűrből jöttünk, vagy az elsüllyedt Antarktiszon ringott bölcsőnk. Őseink nagy valószínűséggel főemlősök (majmok) voltak. Ha viszont így van, s Káin és Ábel nevű emberek soha nem éltek itt a földön, akkor Isten még, ha létezik is, nem beszélhetett egyikőjükkel sem, nem jutalmazhatta, és nem büntethette őket! Mire lehet következtetni egy meg nem történt eseményből, egy soha el nem hangzott beszélgetésből? - kérdezhetnénk, és a válasz elsőre kézenfekvőnek tűnik: semmire!

Hazugságok tárháza lenne ezek szerint a Biblia? Vagy jobb esetben sem több mint a Piroska és a farkas fikciós története?

Döntse el mindenki saját ízlése szerint. Én a magam részéről azt gondolom, hogy minden mesének van "igaz" közölnivalója, még a Piroska és a farkasnak történetnek is. Ki lehetne elemezni. A Bibliát, a közvetített "igazság-tartalom" tekintetében azonban nem szabad egy lapon említeni az Andersen mesével! A hívő ember azt vallja, hogy írásakor maga a Szentlélek fogta a szerzők tollát, s a Szentlélek maga is Isten. A Bibliát tehát Isten "diktálta" le az embernek. Igazat mond, de jelképekben beszél.
Tűnődöm. A prédikátornak talán fel kellett volna hívnia a nem hívő nézők figyelmét arra, hogy a Biblia, főleg az első részeket illetően, ahol a világ keletkezését, és az emberiség létrejöttét írja le, jelképeket használ - morfondírozom a műsor kapcsán. Itt ez, sajnos nem történt meg, s így sokan legyinthetnek, mert nem értik. Na mindegy, nem rágódom rajta. Délután teniszezni fogok és a pályán minden egyszerűbb.

Ennek az alkotásnak a tetszésátlaga: 5

Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10604
Időpont: 2013-10-02 20:47:30

válasz Kőműves Ida (2013-10-02 19:57:07) üzenetére
Köszönöm Ida, valóban így van! Én most nem is akartam afelett vitát nyitni, h mi a helyes, hinni, vagy nem hinni (egy hívő úgy se tud meggyőzni soha (majdnem soha) egy nemhívőt, és ez fordítva is igaz. Csak egy TV műsorhoz írtam jegyzetet, mondtam el arról (!) a véleményemet! Üdvözlettel: én
Szenior tag
Regisztrált:
2012-03-29
Összes értékelés:
7105
Időpont: 2013-10-02 19:57:07


Tetszik az elmélkedésed, Bödön, itt valahol tartok magam is. Hogy hol? Sehol.:)
Isten van! Mert lennie kell, meg, mintha már találkoztam volna vele...
Vallási kérdésekkel meg nem gyötröm magam. Melyik az igazi, van-e olyan, és egyáltalán kell-e? Tényleg túl bonyolult.
Abban biztos vagyok, hogy a szüleimet az Isten teremtette, így hát én sem származhatok a majomtól. No, ennyi nekem bőven elég.:)
Azért, valljuk be, erről vég nélküli vitákat lehetne folytatni...
Üdv. Ida
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10604
Időpont: 2013-10-02 10:16:03

Egyetértek Veled! A biciklizés jó példa! Tényleg túl bonyolult. Amit írtam, az csupán csak morfondírozás egy TV-műsor kapcsán!
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10604
Időpont: 2013-10-02 08:58:21

válasz Istefan (2013-10-02 05:39:48) üzenetére
A "majmos elméletről" (evolúció) szóló kis riposztodhoz csak annyit: a tudományos megállapítások igazsága nem hitkérdés. Az evolúció elmélete, bár egyes pontokon állításait ma vitatják, illetve megkérdőjelezik (főleg az "átmenetek" magyarázatát) globálisan ma is az egyetlen, kutatási eredményekkel tudományosan alátámasztott elmélet az ember származásáról, illetve az élővilág kialakulásáról. És: szőrös ördögök nincsenek, legfeljebb csak a "mesékben"  Üdv: én
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10604
Időpont: 2013-10-02 08:57:28

válasz Istefan (2013-10-02 05:39:48) üzenetére
De, ha eddig a pontig (az utolsó bekezdésig) tévedéseid pókhálójában vergődve, nem ismerted fel, hogy éppen az ellenkezőjét bizonygatom, amikor a nem hívők szemszögéből nézve jutok el következtetésig, a befejező szakasz mindenképpen el kellett volna, h oszlassa a ködöt szemedről. Ebben ugyanis egyértelművé teszem, mit gondolok a mesékről, és a Biblia "meséiről", nevezzük ezeket most, itt, a Te kedvedért "szillogizmusoknak" (Nézz utána, h mi az!) Olvasd el még egyszer, s akkor talán leesik. Ami a hugenottákra és a teniszütőre vonatkozó megjegyzésedet illeti: a hugenották a XVI. Században egyházi reformerek voltak, elismerték a Bibliát, csak kicsit máshogy magyarázták, mint Róma. Így sajna ez a szellemesnek szánt szurka kicsit sem stimmel.
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10604
Időpont: 2013-10-02 08:56:54

válasz Istefan (2013-10-02 05:39:48) üzenetére
Kedves István! Én, cikkeidet ismerve, és gyakran kritizálva, azon egy cseppet sem csodálkozom, h a Te hasonló jellegű írásaidat nem engedik fel, elvégre a szerkesztők tudnak disztingválni.  Azon sem, hogy nem értetted meg, miről szól ez a cikk, - nem is könnyű általános iskolai színvonal alatt.  Csak a Te kedvedért hadd mondjam el: nem a Bibliát nyilvánítottam "mesének", bár, ha ezt tettem volna, se mondtam volna semmi rosszat. A meséket mindenki szereti, a mesékben mindenki hisz, és a mesékről mindenki tudja, hogy nem "mesék". A mese az egy pozitív dolog! Én a Káin és Ábel-féle történetről mondtam, hogy "mese", ami, akár tetszik, akár nem, tényszerűen igaz, ha a mesét annak tekintjük, ami: fikciónak! (Hogy mi a fikció, annak nézz utána a Google-ben)

Alkotó
Istefan
Regisztrált:
2011-01-30
Összes értékelés:
1657
Időpont: 2013-10-02 05:39:48

Nahát bödön, hogy neked milyen kapcsolataid vannak! Ha én küldök be egy hasonló témájú cikket, azonnal törlik, nehogy felkavarja a kedélyeket. De mindegy, azért nem verem a fejem a falba, de te megtehetnéd, esetleg a teniszütővel koppints rá, amikor olyan gondolatokat szül, hogy a Biblia sorait mesének mered nyilvánítani. Hiszen romba döntöd vele mindazt, amit a kereszténység felépített.
Már azért se lenne szabad, ha csak arra gondolsz, hogy ha nincs a Biblia és István király, aki megértette már annak idején a tanítások lényegét, ma hugenottául és nem magyarul csapkodnál a teniszütővel.
A majmos elméletben kevesen hisznek már, de természetesen mindenkinek meg van engedve, hogy azt higgyen, amit akar. Azért szerintem vigyázz, nehogy szőrtelen majomként kelljen majd éldegélj, szőrös ördögfiókák között, örök életed végéig. Üdv. István
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10604
Időpont: 2013-10-01 17:08:43

válasz Susanne (2013-10-01 11:38:43) üzenetére
Szia Zsu! Az ember élete során időnként szembekerül azzal a kérdéssel, hogy hiszek-e (és miben) vagy sem? Van, akinek persze ez nem okoz gondot, az élet mindennapi dolgaival foglalkozva el se jut idáig, vagy, ha igen, elhessenti. Nem tudom, ki jár jobban? Volt egy jó barátom, (sajnos meghalt már, súlyos beteg volt) Penz Tomi, rengeteget eveztünk együtt a Dunán. Nos, ő meggyőződéses materialista, illetve ateista volt, de aki ismerte, azt mondta/mondhatta róla: nála keresztényebb lelkületű, igazi jó embert még nem ismertem. Nem tudom. Bonyolult. Üdv: én
Szenior tag
Susanne
Regisztrált:
2012-04-16
Összes értékelés:
6230
Időpont: 2013-10-01 11:38:43

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szia Laci !
Először kisgyermekként kaptam egy képes gyermekbibliát. Nagyon szerettem, itt utalok arra, hogy "mese".
Később megkaptam nagymamám régi bibliáját, amit a mai napig őrzök.
Magam sem tudom eldönteni hívő vagyok vagy sem...
Tetszik a "fejtegetésed" !!!
Én még rágódom rajta egy kicsit :)
Igen a pályán minden egyszerűbb, kellemes időtöltést :)

szeretettel: Zsu

Legutóbb történt

Tóni bejegyzést írt a(z) Ady Endre: Endre napra / Auf den Endre Tag című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) Késő ősz című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) Novemberben című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) Novemberben című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) Eszem című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) Gyertyatartó (Alter) című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) Egy esős őszi nap című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) Az Őszhöz című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) Bluest szakító című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) Bluest szakító című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) A lajtorja 145. című alkotáshoz

Klára bejegyzést írt a(z) Mit tegyek című alkotáshoz

Klára bejegyzést írt a(z) Égboltozat című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Késő ősz című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) A lajtorja 145. című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Harmonikus rezgőmozgások című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) Akik mindenkinél "jobbak" című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Akik mindenkinél "jobbak" című alkotáshoz

ElizabethSuzanne alkotást töltött fel Késő ősz címmel a várólistára

Tóni alkotást töltött fel Csupor Gyula: Magam vagyok / Ich bin alleine címmel

mandolinos alkotást töltött fel Nyikolaj Szokolov: Őszi vers címmel a várólistára

jerrynostro bejegyzést írt a(z) Novemberben című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Novemberben című alkotáshoz

jerrynostro alkotást töltött fel Akik mindenkinél "jobbak" címmel

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) Csönd című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) Csönd című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) Harmonikus rezgőmozgások című alkotáshoz

jerrynostro bejegyzést írt a(z) Olykor című alkotáshoz

ElizabethSuzanne alkotást töltött fel Novemberben címmel a várólistára

Bödön bejegyzést írt a(z) Harmonikus rezgőmozgások című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) A lajtorja 145. című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) A lajtorja 145. című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) A lajtorja 145. című alkotáshoz

gleam bejegyzést írt a(z) Olykor című alkotáshoz

Tasnádi Rita alkotást töltött fel Meghalok címmel a várólistára

eferesz alkotást töltött fel Harmonikus rezgőmozgások címmel

Toplista

A Napvilág.Net hírei:

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjai

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjaiTüzesen süt le a nyári nap sugára... egy plüssjuhászra? Rá bizony. Aki amellett, hogy egy véres, forradalmi hangulatú, sebes sodrású kémtörténetbe csöppen, talán képes lesz újrafogalmazni a gondolatainkat Petőfi klasszikusáról. Fiókba az előítéletekkel, és lássuk, hogy boldogul Kukoricza Jancsi egy egészen más kontextusban!

2014. 10. 20. - Irodalom

 

thegpscoordinates.net

Zenit Futárszolgálat

Minden jog a szerkesztőség és a szerzők részére fenntartva! © 2004 - 2022