HONLAPUNK

Tagjaink Rólunk Szabályzat Kereső Statisztika Fórum Aktívak Gy.I.K.

ALKOTÁSOK

Cikkek Prózai művek Versek Receptek Ajánlják magukat Alkotók könyvei Hangos verstár Láncvers Verspárbaj

EGYÉB

Linkajánló Közös regény Emlékoldalak Főoldal
Napvilág Íróklub

Statisztika

Online tag: 2

Online vendég: 14

Tagok összesen: 1948

Írás összesen: 52875

RegisztrációregisztrációElfelejtett jelszóelfelejtett jelszó
Véletlen
Fórum

Utolsó hozzászóló:

szilkati
2022-05-29 22:53:30

Reklám

Cikkek / kritika
Szerző: BödönFeltöltés dátuma: 2013-12-07

A kritika kritikája

Daniella című színdarabomat több színháznak is elküldtem. A Katona József Színház dramaturgiájától a minap kaptam levelet, illetve lektori véleményt. Néhány sor az egész, remélem nem untatok vele senkit, ha kivonatosan közlöm. Íme:

"A darad (?!) egy (?!) szerelmi történetet kombinál egy (?!) fiktív, diktatórikus, politikai élethelyzettel. Sajnos egyetlen dramaturgiai funkción, Miklós halálán kívül a két dolog nem találkozik. ...tulajdonképpen csak egy (?!) szerelmi háromszögtörténetet látunk...

...A megvalósulatlan szerelemről szóló darab dramaturgiai felépítése hiányos, valódi feszültséget nem szülnek a jelenetek, amelyek felszínesek, közhelyesek és következetlenek. A karakterek papírvékonysága nem rejt jelentős utakat, amelyeket bejárhatnánk, a dialógusok döcögősek, túl egyszerűek, mesterkéltek. Arról tanúskodnak, hogy tapasztalatlan író művei. (?!) Pozitívumot (?!) sajnos egyáltalán nem tudok felsorolni (?!)"

Ennyi. A zárójelbe tett kérdő-, illetve felkiáltó-jelekkel 7 helyen jeleztem az előforduló stilisztikai, és helyesírási hibákat. 10 sorban 7 hiba! Olcsó poén lenne ezek után azt mondanom: ez a kritika (egy) tapasztalatlan, kezdő kritikustól származik, melyben pozitívumot, értsd alatta: szakszerűséget, egyáltalán nem tudok felfedezni. Amitől szakszerű lehetne, a példák, és az indoklások hiányoznak belőle! Én úgy képzelem el a jó kritikát, hogy szerzője, ahol állít valamit, ott példát is hoz rá. A dialógusok döcögősek, mondja például. De, hol a példa arra nézve, hogy itt és itt ez, és ez a szövegrész igenis döcögős?

Engedjék meg most az olvasók, a fenti "módszer" módszere szerint kielemezzem Jean-Paul Sartre: Az ördög és a Jóisten című darabját. Szeretném bemutatni, hová vezet(het) a felszínesség, (és a hozzá nem értés)!

"Sartre drámájában egy rablólovag metafizikai síkon játszódó belső útkeresését látjuk egy fiktív középkorbeli élethelyzetet körülményei között. Götz tábornok ostrom alá vesz egy németalföldi várost. Katonái arra készülnek, hogy a várost felprédálják, lakósait kardélre hányják, a házakat felgyújtják. Elfognak egy papot, a város küldöttét, aki, mielőtt kitépnék a körmét, és lenyakaztatnák, a szemébe vágja: vezér, te eredendően gonosz vagy, ha akarnál, se tudnál megváltozni! E jeleneten kívül sajnos a két dolog nem találkozik. Götz ugyanis belső hiúságától vezérelve elhatározza, hogy megmutatja a papnak: az ő kizárólagos döntése, hogy rossz marad-e vagy megjavul? Parancsot ad embereinek az ostrom beszüntetésére. Elmegy, és ezt követően a jót gyakorolja.
A dramaturgia felépítése, ami erre a képtelen fikcióra alapozódik, sajnos hiányos marad. Az olvasó ettől kezdve nem tudja valóságosnak elfogadni a jeleneteket. A párbeszédeket felszínesnek érezzük, körmönfontnak, kitaláltnak. A karakterek papírvékonysága, különösen a főszereplőé, aki érthetetlen, és megmagyarázhatatlan módon véreskezű rablólovagból, az alacsonyrendű fogollyal való beszélgetését követően példás életű, mindenkivel jót cselekvő emberré válik, nem teszi lehetővé a néző és az olvasó számára, hogy az igazi katarzis-élmény útját végigjárja. Elvarratlan, felesleges szálak, motiválatlan cselekmények váltogatják egymást. A darab, bemutatása esetén kudarcra van ítélve!"

Mondanom sem kell talán: Az ördög és a Jóisten nagyszerű dráma, nagy sikerrel játszották világszerte, számomra meghatározó olvasás-élmény!

Még csak annyit a levél idézett megjegyzésére: "tapasztalatlan író művei", hogy ezeket az írásokat (kb. 500 novella, 8 regény, vers, cikk, stb.) 2007-től itt a Napvilág Íróklub oldalán ( www.iroklub.napvilag.net / Bödön ) több mint 200 ezren olvasták (regisztrált "elolvasások") és sok száz pozitív véleményt írtak hozzá!

Ami persze, lehet hogy nem jelent semmit!

Ennek az alkotásnak a tetszésátlaga: 5

Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10490
Időpont: 2013-12-26 09:03:17

válasz Kate Chrysso (2013-12-25 17:17:16) üzenetére
Ja, ja, ja! De én élvezem ilyen módon, agytornákkal tölteni az időmet:) A vita lételemem. Lehet, h kívülről nézve tényleg sértődöttségnek tűnik, de muszáj még egyszer mondanom: NEM AZ! Ha elemezni kéne, milyen emberi "indulat" munkált mégis bennem, akkor azt mondanám, inkább a méreg. Azok felett a dolgok felett, amiket leírtam. DE a méreg jó! Az pozitív valami. A méreg volt az, ami az emberiséget előre vitte. (Ha, HA) A határozatlan névelők indokolatlan használata tényleg nem nyelvtani hiba, de ha valaki arra adja a fejét, h kritizál egy darabot, (Döcögős, primitív) akkor legalább neki legyen stílusa! Üdv, és köszi: én
Alkotó
Kate Chrysso
Regisztrált:
2011-07-27
Összes értékelés:
115
Időpont: 2013-12-25 17:17:16

folyt.
Te sértődött vagy, Lilike viszont egyenesen hisztérikus. Nem elég hogy korrigálsz egy kommentben? Vajon mit akar még? Szaggasd meg a ruhád a melleden? Szórj hamut a fejedre és térden állva kérj tőle bocsánatot? Ugye ismered a mondást, miszerint idegeskedni annyi, mint mások hülyesége miatt magunkon bosszút állni. Felejtsd el Lilikét, (meg ezt az egész históriát,) mert már így is több időt rabolt el tőled, mint amennyit érdemel.

üdvözlettel: K.
Alkotó
Kate Chrysso
Regisztrált:
2011-07-27
Összes értékelés:
115
Időpont: 2013-12-25 17:15:40

Ajjaj! Vihar a biliben! Kedves Bödön, mikor jössz már végre rá, hogy NINCS az a színház, amelyik bemutatná a művedet, NINCS az a kiadó, amelyik kiadná a könyvedet. Valószínűleg nem tartozol abba a körbe ahol esélyes lehetnél, ha a világ legjobb darabját fogod megírni, akkor sem. A kritika kritikájából egyértelműen kicsendül viszont a sértődöttséged, (hiába próbálod tagadni) a kákán is csomót keresel, feleslegesen. Gondolok például a határozatlan névelők kifogásolására, ami, lehet hogy nem elegáns, de nyelvtanilag semmiképpen nem helytelen. Mellesleg a levél önmagát minősíti, amennyiben annyi intelligencia sem volt az alkotójában, hogy aláírja.
folyt. köv.
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10490
Időpont: 2013-12-10 10:18:44

válasz Norton (2013-12-10 10:09:03) üzenetére
Jó persze, (egy) lektorra mindenkinek szüksége van. Lektorálás nélkül nincs megjelenés! De, ez itt más tészta, és téma. Itt én csak oda akartam kilyukadni, hogy visszakritizáljak egy színvonal alatti rossz kritikát.
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10490
Időpont: 2013-12-10 10:15:05

válasz Kőműves Ida (2013-12-10 09:49:25) üzenetére
Kedves Ica! Olvasd el kérlek, a hozzászólásaimat! Szó nincs sértődöttségről, vagy "bosszúról" Nortonnak írt válaszomban azt is kifejtettem, miért hoztam ide ezt az ügyet. Még egyszer: nem "magánügy" ha egy "író" (író) ír egy akármit és azt, elküldi pl. egy színháznak, és a válasz se az! A magánügy más. Ha Pista szerelmes beléd, és Te is ő belé, s leveleztek, - ez a magánügy! Köszönöm a véleményedet, örülök, h hozzászóltál! Szeretettel üdvözöllek: én
Alkotó
Regisztrált:
2012-12-08
Összes értékelés:
249
Időpont: 2013-12-10 10:09:03

Ha így van, akkor miért nem ezt írtad le eddig? Úgy érzed, hogy csak egy kifogás a részükről a "szakmaiatlanságod" firtatása. A cikkedből ez nem derült ki. Akkor viszont felesleges olyan szekér után futnod, ami nem akar felvenni. Talán egy másik helyen pozitívabban fognak hozzáállni a művedhez. Mellesleg hibákat mindenhol lehet találni, tehát segítséget kérni nem szégyen, még akkor sem, ha jó amit csinálsz. Nem árt egy hozzáértő szem, aki átnézi az írásodat. Persze ez csak egy tanács, nem kötelező megfogadni. (Hozzáértő alatt pedig olyan embert értek, aki már írt ebben a műfajban és valóban ért hozzá. A célja pedig nem az, hogy te is visszadícsérd, hanem az, hogy még jobbá tegye a művedet.)
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10490
Időpont: 2013-12-10 10:06:58

válasz Zágonyi Mónika (2013-12-10 09:18:04) üzenetére
Köszönöm, jól látod! Megértelek, hiszen nekem is az a véleményem, hogy nagyon jó verseket írsz. Nem lehet bekerülni a berkekbe? Hááát...van benne valami. A közhelyekről. Adott helyen, megfelelő cél elérése érdekében lehet egy írásban közhely. Szereplők pl. beszélhetnek közhelyesen, azt példázva: ilyenek vagyunk. Szia: én
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10490
Időpont: 2013-12-10 10:01:57

válasz Norton (2013-12-10 09:19:42) üzenetére
Arra is szeretnék röviden reagálni, miért válaszolok nyilvánosan egy "privát" levélre. Amikor egy "író" (író) benyújt valahova egy írást, -az nem "privát" ügy! A válasz sem, pláne, ha kritikát, értékelést tartalmaz! Bosszúról szó sincs! A vitának, az eszmecserének, a gondolatok kifejtésének semmi köze alantas dolgokhoz!
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10490
Időpont: 2013-12-10 09:55:31

válasz Norton (2013-12-10 09:19:42) üzenetére
Szia Norton! Gondolom a Daniellára érted, h keressek egy hozzáértő valakit és konzultáljak vele. Visszakérdezek. Te olvastad? És rossznak tartod? Vagy csak mások (a Színház) kritikáját teszed kritikátlanul magadévá? Én a Daniellával több kört is megfutottam már. "Szakértők" is látták. Többek között egy másik színház dramaturgja. Színészekkel is beszéltem. Úgy volt, h bemutatásra kerül. Végül technikai okok miatt nem sikerült tető alá hozni, nem "szakmai" okok miatt. Egyébként elég sok drámát elolvastam már, klasszikusoktól és maiaktól. Most is, Neked is csak azt tudom mondani, hogy tájékozódj a témában (olvasd el a D.-át) mielőtt azt ajánlgatnád, hogy forduljak szakemberhez. Lehet, h szükség van, lenne rá, de ezt Te (minden nagyrabecsülésem fenntartása mellett), ha nem olvastad, nem tudhatod! Üdv és köszi. én
Szenior tag
Regisztrált:
2012-03-29
Összes értékelés:
7069
Időpont: 2013-12-10 09:49:25

Kedves Bödön!
Írtál egy színdarabot, amire kaptál néhány pozitív hozzászólást.
Elküldted egy színháznak, akik levélben, néhány megjegyzés kíséretében visszautasították.
Ezek a tények - legalábbis én ezt szűrtem le belőle.
A kérdésem az, hogy most EZ mit keres itt a Napvilágon?
Ha te nem értesz egyet a kapott levélben írtakkal, akkor reklamálj NÁLUK levélben, ahogyan az elutasítást kaptad.
Lehet, hogy nem tetszett nekik, lehet, hogy el sem olvasták, azonban ezt velük tárgyald meg, ennek nincs keresnivalója itt a Napvilágon - szerintem.
Gyűrd le a sérelmeidet, és intézd el velük négyszemközt, mert ebben az esetben nincs igazad, hogy itt kitálalod a sérelmeidet.
Üdvözletem! Ida
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10490
Időpont: 2013-12-10 09:37:22

válasz túlparti (2013-12-10 00:40:28) üzenetére
Körömszakadtáig védem az igazamat, -addig a határig, ameddig még úgy érzem, nem cáfolták meg. Ám, ha belátom, hogy nincs igazam, készséggel visszavonulót fújok. Ami az itteni vitát illeti, két részre kell osztanunk. Van, volt egy vita a Színház műv. titkárával, aki kiigazítást kért. Beláttam, helyt adtam neki, azzal a megjegyzéssel, h ők is hibáztak, nem írták alá a levelüket, s így félreérthető volt! A másik vita ennek kapcsán sok mindenről szól, de hiszen ezt látod itt a hozzászólásokban. Végül szeretném hozzátenni, én is figyelemmel kísérem írásaidat, bár még nem írtam véleményt. Ami késik, nem múlik! Üdvözlettel: én
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10490
Időpont: 2013-12-10 09:36:21

válasz túlparti (2013-12-10 00:40:28) üzenetére
Szia Túlparti! Köszönöm! Örülök, h olvasol tőlem, s megtiszteltetésnek veszem, h tehetségesnek gondolsz! Ami a sértődést illeti, azzal kapcsolatosan az a véleményem, h irodalmi (stb.) témákban sem a megsértődésnek, sem a megbántódásnak nincs helye! Engem egy negatív véleménnyel, kritikával nem lehet megsérteni! Legfeljebb vitatkozom vele! Ez egy ilyen "műfaj". De ellenkezőleg: az én kritikámon, értsd alatta: jelen esetben ellen-kritikámon se sértődjön meg a másik fél! Engedtessék meg nekem is ugyanaz, amit ő megengedett magának!!! Egyébként én minden véleménynek örülök, már csak azért is, mert imádok vitatkozni!
Alkotó
Regisztrált:
2012-12-08
Összes értékelés:
249
Időpont: 2013-12-10 09:19:42

válasz Bödön (2013-12-10 09:06:39) üzenetére
Értem, de ha valaki ír neked egy privát levelet, amit kifogásolsz, akkor miért nem privátban írsz neki vissza? Ez a nyilvánosan közzétett cikk olyan "bosszúállósnak" tűnik, így viszont nehezen hihető, hogy nem a sértődés vezérelt. Egyébként azzal sincs semmi baj, az ember sértődékeny, ami mindenkire érvényes, de a véleményem attól még ugyanaz marad: keress valakit, aki ért ehhez a műfajhoz, és kérj tőle segítséget a hibák kijavításában! Ennek van értelme, a többi csak szócséplés.
Alkotó
Zágonyi Mónika
Regisztrált:
2009-06-10
Összes értékelés:
1854
Időpont: 2013-12-10 09:18:04

Szia Laci!
Nem vagyok egy "hangos" ember, de olykor "szemben megyek az árral", ha úgy érzem, hogy így oké... Most is ezt fogom tenni. Látom, hogy két dologról volt itt szó. Az egyik a név; jó, hogy korrigáltad a "hibát" (az idézőjel csak azért, mert írtad, hogy a feladót szólítottad meg, de azért ez így helyes... hogy korrigáltad).
Röviden és velősen. Több "nagy" kiadónak elküldtem már a verseimet. Több olyan választ kaptam már, hogy kimagaslót alkotok, DE... és itt szubjektív vélemények következtek. Volt, aki emellett azt írta, hogy egészen biztos, hogy meg fogom találni a kiadómat; és itt nálam volt a DE, ami úgy hangzott volna, hogy "De akkor miért nem?" Jó kérdés... költői... Egy esetben én is úgy éreztem, hogy az adott személy nem olvasta el a kéziratot...
Nos... kitartóan haladni kell tovább, alkotni, és valahogy megtalálni a lehetőséget... Még egy gondolat; azt hiszem, ennek a világnak épp az állítólagos "közhelyekre" lenne szüksége... szerintem...
Szeretettel: barackvirág
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10490
Időpont: 2013-12-10 09:06:39

válasz Norton (2013-12-09 21:39:04) üzenetére
A Danielláról. A Kritika kritikájában, és a hozzászólások során egyetlen szóval sem említettem, hogy én jónak tartom! Nem kardoskodtam mellette! Azt viszont bátran állíthatom, hogy, amit a Színház írt kritikaként, az rossz kritika! Megírtam, h miért az! A Daniellát, és a többi írásomat pedig végül is az olvasók minősítik azzal, hogy ha nem tetszik nekik, akkor nem olvassák, és viszont!
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10490
Időpont: 2013-12-10 09:06:03

válasz Norton (2013-12-09 21:39:04) üzenetére
Nézz utána, ha akarsz, hogy tényleg így van-e? A hozzászólásommal meg kívánom becsülni a másikat. Az a kitétel, hogy "tapasztalatlan" író - röhejes! Annyi fáradságot sem vettek maguknak, h utánanézzenek! Nem sértődtem meg rajta, de azt gondoltam, jogom van, h megcáfoljam! A mennyiség persze, mint, ahogy itt többen is kifejtették, nem jelent feltétlenül minőséget! Ez teljesen nyilvánvaló. ÁM csak így uk-muk-fuk letapasztalatlonozni valakit, akinek több ezer oldalnyi írását százezrek olvasták - azt hiszem - DURVA!

Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10490
Időpont: 2013-12-10 09:04:54

válasz Norton (2013-12-09 21:39:04) üzenetére
Kedves Norton! Nem sértődtem meg! DE: szeretek vitatkozni! Szeretem az ÉRTELMES vitákat! Arra gondolok, hogyha valaki állít valamit, azt indokolja is meg. Amannyiben egy jó nevű színház kiad kezéből egy értékelést (kritika, lektori vélemény) akkor elvárható tőle, hogy állításait indokolja is. Vagy: NE írjon semmit! Írja csak azt: nem kívánjuk...stb. Én pl. itt a Napvilágon is azokat a véleményeket szeretem, s azokkal szeretek vitába szállni, amelyek érvelnek, indokolnak, példákat hoznak. Soha nem szólok hozzá olyan írásokhoz, amelyek nem tetszenek (ez persze nem azt jelenti, h amelyikhez nem szóltam hozzá, az, rossz!), de, ha hozzászólok, akár csak négy mondatot, akkor leírom mi nem tetszik, és miért! Vagy fordítva!

Alkotó
Regisztrált:
2013-06-11
Összes értékelés:
1451
Időpont: 2013-12-10 00:40:28

válasz Bödön (2013-12-09 20:33:23) üzenetére
meg bántottál valakit igazságtalanul - részemről ennyi
túlparti
Alkotó
Regisztrált:
2013-06-11
Összes értékelés:
1451
Időpont: 2013-12-10 00:35:06

válasz Bödön (2013-12-09 20:33:23) üzenetére
Szia! Bödön
A magam részéről tehetségesnek tartalak, "ígéretes tehetségnek", több írásod olvastam, gondolatébresztők voltak, kivétel nélkül (mert volt, akinek adtam az ízlésére, volt, akit követve eljutottam hozzád, ha hsz-eket nem is írtam). De szándékosan nem nyalok-falok itt már.
Próbáltam eligazodni az információ-kavalkádban. Na ja.
Próbálok a tényekre szorítkozni:
a dramaturg nem dramaturgia, hanem dramaturg, (ha már a helyesírási hibáknál tartunk- tudod, amit, gondosan kirészleteztél (lehet, itt hiányzott itt egy vessző - legfeljebb, majd kiigazíthatod)
Na: a lényeg (szerintem. nézd el, ha tévedek):
elküldted, válaszoltak, elküldtek,
megsértődtél, ez a zsenik joga ez... de csak a zseniké
alakult ki levélpárbaj, meg voltak együtt érző, meg realista hsz-ek
a Katona József színház részéről, nem tudom ki válaszolt, volt levélváltás össze-vissza
ez nem érdekel.
kérdésem: szerinted, az a színház telt ház nélkül játszik?
Alkotó
Regisztrált:
2012-12-08
Összes értékelés:
249
Időpont: 2013-12-09 21:39:04

Kedves Bödön! Ha tapasztalatlannak neveztek, azt nem biztos, hogy rossz szándékkal tették. Az írás szerintem borzasztóan sokrétű műfaj. Ha meg tudsz írni egy szépirodalmi regényt, attól még nem biztos, hogy színdarabbal, vagy krimivel, vagy cikkel, vagy fantasyval, vagy tudományos értekezéssel, meg egyebekkel is egyből meg tudsz majd birkózni. Egyáltalán hány hasonló művet olvastál el, mielőtt belekezdtél a sajátodba? Nem hiszem, hogy több százat. Tényleg nem bántásként mondom, de én is Panka véleményével értek egyet. Biztos sokat dolgoztál az írásoddal, és rosszul esik, ha "lekezelnek", de ne szívd mellre, mert abból nem tanulsz semmit!
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10490
Időpont: 2013-12-09 20:33:23

válasz Selanne (2013-12-09 20:15:50) üzenetére
Megüti a mércét? Milyen mércét? Max. népszerű? Na, ja, max népszerű! És mit jelent az, h népszerű?

Jól van, igazatok van! Leveszem, s átírom!
Szenior tag
Regisztrált:
2009-01-04
Összes értékelés:
8273
Időpont: 2013-12-09 20:15:50


Elolvastam, megértettem ami az írás, és ami a kérés feléd Laci. Miért nem tartod tiszteletben azt a kérést, amit feléd intéz a hölgy? Már régen nem az írásról szól a dolog, hanem, a nevét kéri, hogy húzd ki az írásodból. Ekkora galiba alakult ki.

A véleményem amúgy az írásról. Elküldted, kaptál egy olyan kritikát, amit nehezebb megemészteni. Ez itt egy klub. A hsz-ek általában szubjektívok, hiszen ki az itt, aki elmélyült abban a tudásban. Biztosan van, de kevés. Lehet okoskodni, lehet kedveskedni, lehet mindent, hiszen ki tiltja meg? Amatőr íróklub a neve. Kedvére tehet bárki fel alkotást, de nagy hiba azt hinni, hogy olvasottság alapján megüti a mércét. Max népszerű, mert itt-ott felbukkanva úgymond jó csávó, vagy csaj. Itt is, esetleg. Szimpatikus stb. Ezt ugye nem kelle pont neked magyaráznom?

Selanne
Szenior tag
dpanka
Regisztrált:
2007-11-07
Összes értékelés:
5440
Időpont: 2013-12-09 20:15:31

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
BÖDÖN!
"Sztem nem sértés, az, hogyha egy művészeti titkárt tévesen lektornak titulálnak!"
Itt azért többről van szó! Ez pl. mi? "Engedjék meg most az olvasók, hogy Nádor Lili módszere szerint kielemezzem..." milyen jogon írsz ilyet?
Elemeztesd ki ezt az írásodat is egy szakértővel, hogy végre észrevedd milyen hibákat vétettél benne. Tedd félre a sérelmeidet! Végre cselekedj! A sárdobálás nem vezet sehova!
Olvasó
Regisztrált:
2013-12-08
Összes értékelés:
2
Időpont: 2013-12-09 19:57:00

Tisztelt Poós László!

Még egyszer, nyomatékosan kérem, hogy a nevemet ne használja "A kritika kritikája" c. írásában és cikkét mihamarabb korrigálja. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy nevemet kihúzza az írásból és átírja az önnek tetsző személyre vagy intézményre, amely nem hazugság ebben a kontextusban.
Még egyszer leírom és bízom benne, hogy megérti:
DARABJÁT NEM OLVASTAM, NEM ÍRTAM RÓLA SEM KRITIKÁT SEM LEKTORI VÉLEMÉNYT, DRAMATURGUNK ÍRÁSÁT KÖZVETÍTETTEM ÖNNEK EGY HIVATALOS, KATONA JÓZSEF SZÍNHÁZBELI EMAIL-CÍMRŐL.

Nádor Lili
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10490
Időpont: 2013-12-09 10:12:42

Ha hibát követtem el azzal, hogy Nádor Lilit lektorként neveztem meg, holott ő művészeti titkár, a teljes felelősséget vállalom érte! Az Íróklub erről nem tehet. Én is csak annyiban, mint ahogy már említettem, hogy egy aláíratlan levelet félreértettem. Sztem nem sértés, az, hogyha egy művészeti titkárt tévesen lektornak titulálnak! Legfeljebb csak kellemetlen, már tudniillik, ha a kritikát visszakritizálják.
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10490
Időpont: 2013-12-09 09:44:41

Tisztelt Poós László!
Én a Katona József Színház művészeti titkára vagyok.
Darabját nem olvastam, arról kritikát nem írtam, csupán közvetítettem Ön
és a Katona József Színház dramaturgiája között.
Kérem, hogy "A kritika kritikája" c. írásában mihamarabb korrigálja tévedését
és nevemet ne használja ebben a kontextusban.
Az alábbi linken tájékozódhat munkatársainkról:
http://katonajozsefszinhaz.hu/tarsulat


Köszönöm,
üdvözlettel,

Nádor Lili
művészeti titkár
Katona József Színház
www.katonajozsefszinhaz.hu
Budapest 1052 Petőfi S. u. 6.
telefon: 36/1/318-3269
e-mail: muvtitkarsag@katonaszinhaz.hu
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10490
Időpont: 2013-12-09 09:43:17

Nádor Lili kérésére közzéteszem helyreigazítást kérő leveleit:
címzett: iroklub; saját magam
Tisztelt Napvilág Íróklub!
Kérem, hogy azonnal hozzák nyilvánosságra felületükön az alábbi levelezést és
korrigálják a hibákat. Ezt a levelet Poós László is megkapta.
Bár regisztráltam, nem tudok belépni az oldalukra.
Amennyiben 24 órán belül nem moderálják a szöveget,
feljelentést teszek.

http://iroklub.napvilag.net/iras/49031

Köszönöm,
üdvözlettel,
Nádor Lili


Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10490
Időpont: 2013-12-09 09:00:34

Kedves Noémi! A Katona József Színházat nem tünteti fel rossz színben, h Nádor Lilinek tulajdonítottam a lektori véleményt, pedig ő nem lektor, hanem művészeti titkár. De végül is, gondold át, az aláírás nélküli levél tőle jött! Ez okozta a tévedést! Sem Nádor Lilit, sem a Színházat nem tünteti fel rossz színben, amit írtam. Kritikát írtam a lektori véleményhez. Ebben a kritikában semmi becsmérlő nem hangzik el. Ők leírták, h gyenge a darabom, de nem indokolták, nem hoztak példákat. Én megírtam, h rossz, gyenge minőségű a kritika, és megindokoltam, h sztem, miért az?! Egy esetleges perrel kapcsolatosan nem kell aggódnod, h Neked kellene fizetned a perköltséget. Itt, a hozzászólásokban is jeleztem, s levélben is jelezni fogom a Színháznak, hogy, ha perelni akarnak, hol tudnak elérni! -én
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10490
Időpont: 2013-12-09 08:41:53

válasz dpanka (2013-12-08 21:42:10) üzenetére
Olyanoknak, akik sommásan kijelentik: tapasztalatlan író! Nehogy félreértsd! Nem sértődtem meg ezen! Csak röhög tőle a vakbelem. ÉS, hadd írjam ide újra: amit írtam, nem azt jelenti, h el vagyok magamtól ájulva! Én nem tudom, h jó-e, amit csinálok, vagy sem? Azt se tudom, pl., hogy jól teniszezem-e, vagy rosszul? De van egy visszajelzés itt is, és ott is. Az, h hányan olvasnak és, h hányan szeretnek hozzám járni edzésre! Sztem a Daniellát el sem olvasták, csak átfutották, és a rend kedvéért írtak hozzá egy egyen-elutasító véleményt!
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10490
Időpont: 2013-12-09 08:41:17

válasz dpanka (2013-12-08 21:42:10) üzenetére
Kedves Panka! A vicc az, h sem a mennyiségről, sem a minőségről nem volt fogalmuk! Csak kijelentették: tapasztalatlan (értsd alatta: gyenge, kezdő, stb) író "művei" Mármint a Daniella! Többes-számban! Erre kívántam reagálni az adatok felsorolásával, és nem magamat akartam fényezni! Most újra mondom, amit eddig írtam, az, sok ezer oldal-terjedelemben került fel ide! Ezren felüli pozitív véleményt írtak hozzá! Az elolvasások száma több mint 200 ezer! Három könyvemet kiadók is elfogadták és kiadták. Mi abban a gáz, ha ezeket az adatokat idegeneknek elmondom?

Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10490
Időpont: 2013-12-09 08:23:10

válasz Susanne (2013-12-08 21:18:17) üzenetére
Szia Zsu! Nem fogom törölni! Neked is mondom (és mindenkinek) nem arról van szó, h jó-e a Daniella vagy sem, Akik eddig olvasták (több százan, és nem csak a Napvilágról) azoknak tetszett! Nekem a kritika (pardon) lektori vélemény) nem tetszett. Hogy miért nem, arról szól ez a cikk. Szeretettel üdvözöllek és köszönöm, h írtál! én
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10490
Időpont: 2013-12-09 08:17:33

válasz Művtitkárság (2013-12-08 20:38:32) üzenetére
Kedves Nádor Lili! Úgy érzem, hogy az a tény, miszerint nem Ön írta a lektori véleményt, nem akkora tévedés, hogy emiatt a cikket meg kellene változtatnom. A Színház dramaturgiájától érkezett levél nem volt aláírva! A lektori vélemény sem! Feladóként az Ön neve szerepelt a levélen! Ezek tények. De, kérésére a szükséges kiigazítást megtettem, megírtam, hogy Ön a színház művészeti titkára. Ennél többet sajnos nem tudok tenni. Üdvözlettel: Poós László (Bödön) Ps.: (Ha pert kívánnak indítani, kérem, jelezzék, ez esetben megadom az elérhetőségeimet.)
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10490
Időpont: 2013-12-09 08:01:45

válasz Istefan (2013-12-08 20:13:24) üzenetére
A helyesírás, és a stilisztikai helyesség, vagy nem-helyesség sok mindent elárul az adott írásról. Bizonyos színvonal alatt már nem is érdemes vele foglalkozni. A teniszpálya vonalainak, még átvitt értelemben is, ehhez semmi közük!
Alkotó
Nagy Noémi
Regisztrált:
2008-06-11
Összes értékelés:
1176
Időpont: 2013-12-08 21:50:05

Oh, bocsánat Bödön...nagybötű...
Alkotó
Nagy Noémi
Regisztrált:
2008-06-11
Összes értékelés:
1176
Időpont: 2013-12-08 21:48:18

válasz Susanne (2013-12-08 21:18:17) üzenetére
Most nem arról van csupán szó, hogy milyen darabot fogadnak el és milyet nem a színházak.
Most arról van szó konkrétan, hogy bödön tévesen említett meg a cikkében egy nevet. Tételezzük fel, nagyon sokan olvassák majd a cikket, amely nem a valóságot tartalmazza és rossz színben tünteti fel a Katona József Színház munkatársát, ezzel együtt magát a színházat is. Amennyiben nem történik korrekció, ebből az esetből akár per is lehet.

Ki fizeti majd a révészt kedves Zsu, Te vagy én!?

Noémi
Szenior tag
dpanka
Regisztrált:
2007-11-07
Összes értékelés:
5440
Időpont: 2013-12-08 21:42:10

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Kedves Bödön!
"tapasztalatlan író művei" itt nem a mennyiségre gondolhattak, gondolom én. Kissé túl is értékeled magad ebben a cikkben. Ha ilyen kritikát kaptam volna, elgondolkodtam volna, vajon hol és miben volt a hiba, ahelyett, hogy mint a cikked végén, csak magadban kerested a jót, és mást figuráztál ki, aki véletlenül csak a munkáját végezte.
Nem véletlen írtam, hogy kíváncsi lennék a részletesebb elemzésre, hiszen akkor lehet kiderült volna, mit jelent a "tapasztalatlan író műve" azt is jó lett volna tudni, mit jelent: "dramaturgiai funkció" hiszen ez hiányzott belőle. "dialógusok döcögősek" ezen is el elmélkedhetne az ember, vajon miért? Előfordulhat, hogy csak nem értettél egyet vele, vagy pedig tapasztalatlan vagy a rövid és velős kritikákkal szemben. Itt a Napvilágon pedig alkotok véleményeznek és nem szakértők. Nádor Lilitől kérj elnézést, kicsit túl lőttél célon!
szeretettel-panka
Szenior tag
Susanne
Regisztrált:
2012-04-16
Összes értékelés:
6230
Időpont: 2013-12-08 21:18:17

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szia Laci !

Amit nem akarnak elfogadni nem is fogják soha.
Egyetértek Icával (oroszlán)...
Nehogy töröld az írást !

szeretettel: Zsu
Alkotó
Nagy Noémi
Regisztrált:
2008-06-11
Összes értékelés:
1176
Időpont: 2013-12-08 20:56:05

Talán törölni kellene az írást.......úgy lenne korrekt a Napvilág részéről...senki sem tévedhetetlen.

Noémi
Olvasó
Regisztrált:
2013-12-08
Összes értékelés:
2
Időpont: 2013-12-08 20:38:32

Tisztelt Poós László!

A mai nap folyamán már privát levélben is megírtam, hogy
én a Katona József Színház művészeti titkára vagyok és nem a dramaturgja.

Darabját nem olvastam, arról kritikát nem írtam, csupán közvetítettem Ön
és a Katona József Színház dramaturgiája között.

Kérem, hogy "A kritika kritikája" c. írásában haladéktalanul korrigálja tévedését és nevemet
ne használja ebben a kontextusban, mert valótlant állít vele.
Ilyen esetben kommentben elnézést kérni: kevés.

Az alábbi linken továbbra is tájékozódhat munkatársainkról:
http://katonajozsefszinhaz.hu/tarsulat
(Célszerű lett volna ezt azelőtt megtenni, hogy bárkit is megemlít írásában.)
Úgy tudom, dramaturgunk már írt is Önnek a témában, szintén korrigálást kérve.

Köszönöm,
üdvözlettel,

--
Nádor Lili
művészeti titkár
Katona József Színház
www.katonajozsefszinhaz.hu
Budapest 1052 Petőfi S. u. 6.
Alkotó
Istefan
Regisztrált:
2011-01-30
Összes értékelés:
1657
Időpont: 2013-12-08 20:13:24

Te nem akarod elhinni, hogy a fehér vonalakon kívül egész más szabályok működnek. Nem lehet mindent csak a helyesírás szabályaira visszavezetni, pedig sokszor felhívtam erre a figyelmedet. Üdv. István
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10490
Időpont: 2013-12-08 19:37:45

válasz szusi (2013-12-08 17:39:02) üzenetére
Bocs, a gép kavar! A levelet kaptam-ot nem Neked írtam! Abban igazad van, h bizonyos színvonal alatt nem érdemes vitatkozni. De én szeretek a végére járni a dolgoknak, és szeretek vitatkozni!
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10490
Időpont: 2013-12-08 19:35:02

válasz oroszlán (2013-12-08 17:45:02) üzenetére
Levelet kaptam Nádor Lilitől, melyben jelzi, hogy ő az említett színház művészeti titkára. Arra kért, hogy igazítsam helyre tévedésemet. Kérésének készséggel eleget teszek! A tévedést az okozta, hogy a levél, és a lektori vélemény nem volt aláírva, csak fent, a feladónál szerepelt a hölgy neve. Elnézést kérek ezért Nádor Lilitől! Ha kiderül számomra, ki írta a levelet, és kitől származik a lektori vélemény, elkerülhető lett volna.
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10490
Időpont: 2013-12-08 19:29:28

válasz szusi (2013-12-08 17:39:02) üzenetére
Levelet kaptam Nádor Lilitől, melyben jelzi, hogy ő az említett színház művészeti titkára. Arra kért, hogy igazítsam helyre tévedésemet. Kérésének készséggel eleget teszek! A tévedést az okozta, hogy a levél, és a lektori vélemény nem volt aláírva, csak fent, a feladónál szerepelt a hölgy neve. Elnézést kérek ezért Nádor Lilitől! Ha kiderül számomra, ki írta a levelet, és kitől származik a lektori vélemény, elkerülhető lett volna.
Szenior tag
oroszlán
Regisztrált:
2012-04-25
Összes értékelés:
8797
Időpont: 2013-12-08 17:45:02

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *

Akartam még írni hozzá, de nem tudom miért szaladt ki a kezem közül.Ami el akar menni az el is megy" Ilyen egyszerű. tehát nem ragozom.
Csak azzal akartam kiegészíteni, hogy ilyen papírvékony világban élünk.
Azt nem értem, hogy az írásaidat mindenki szereti, akkor...?
Kívánok neked több sikert, másoknál remélem lesz.
Szeretettel: Ica
Alkotó
Regisztrált:
2010-10-11
Összes értékelés:
2692
Időpont: 2013-12-08 17:39:02

válasz Bödön (2013-12-08 17:30:35) üzenetére
Én már ilyenkor nem kérdezek vissza, több okból. Egyrészt mert nem vagyok mazochista, másrészt meg nem mindegy? Nem tetszik neki, oszt annyi!
Bennem még az is felmerült, hogy az ilyen Nagy emberek, ezeket előolvastatják...
Szenior tag
oroszlán
Regisztrált:
2012-04-25
Összes értékelés:
8797
Időpont: 2013-12-08 17:39:01

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *

Kedves Laci!

Amit nem akarnak elfogadni, azt nem is fogják!
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10490
Időpont: 2013-12-08 17:33:34

válasz szusi (2013-12-08 17:20:49) üzenetére
Ja, és persze érezhető az egész levelezésen a "nagy menő profik" lekezelő hozzáállása egy "amatőrhöz"
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10490
Időpont: 2013-12-08 17:30:35

válasz szusi (2013-12-08 17:20:49) üzenetére
Igazad van! Ha csak annyit ír: sz.a.r. egy szót se szólok: vagy, magamat ismerve megkérdezem: miért? Nekem csak a lektori vélemény szövegével volt problémám, ami rettenetesen gyenge! Most tényleg! Vagy ne írjanak semmit, vagy, ha írnak, akkor írjanak ennél színvonalasabbat, (és használhatóbbat) (?!) Ha már írnak! (Magukat becsülik meg, vagy értékelik le azzal, amit kiadnak a kezükből!)
Alkotó
Regisztrált:
2010-10-11
Összes értékelés:
2692
Időpont: 2013-12-08 17:20:49

Bödön ne izgulj! Nincs olyan írás, ami mindenkinek tetszene. Hogy morbid legyek, írhatta volna azt is hogy "szar". de ehelyett kedvesen kirészletezte a főbb negatív gondjait. Nem tetszett neki! Evvan!!!
Érzem, hogy mit szerettél volna kapni, de nincs annyi idejük, hogy részletesebben kibontsák az ügyet, pedig tanulni abból lehetne igazán.
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10490
Időpont: 2013-12-08 16:52:01

Levelet kaptam Nádor Lilitől, melyben jelzi, hogy ő az említett színház művészeti titkára. Arra kért, hogy igazítsam helyre tévedésemet. Kérésének készséggel eleget teszek! A tévedést az okozta, hogy a levél, és a lektori vélemény nem volt aláírva, csak fent, a feladónál szerepelt a hölgy neve. Elnézést kérek ezért Nádor Lilitől! Ha kiderül számomra, ki írta a levelet, és kitől származik a lektori vélemény, elkerülhető lett volna.
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10490
Időpont: 2013-12-08 16:42:54

Köszönöm Panka! Ezen most már túlfutott az élet, írtak egy újabb levelet, melyben jelezték, h nem kívánnak többet a dologgal foglalkozni. Pedig egy vitára érdemes részletes elemzést és is szívesen elolvastam volna. Érdekes, h ennyire eltér az olvasók és a lektor véleménye.
Szeretettel üdvözöllek: én
Szenior tag
dpanka
Regisztrált:
2007-11-07
Összes értékelés:
5440
Időpont: 2013-12-08 12:55:51

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Kedves Bödön!
Szerintem írj neki és kérj részletesebb elemzést, hogy megérthesd mit miért írt. Ha veszi a fáradságot, előfordulhat, hogy választ is kapsz a kérdéseidre. hm. szívesen olvasnám azt is!
Hajrá!
szeretettel-panka

Legutóbb történt

Árvai Emil alkotást töltött fel A tékozló fiú apja címmel a várólistára

sailor bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) tikkadásig című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Kertelő című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Csillaglesen című alkotáshoz

Ötvös Németh Edit alkotást töltött fel tikkadásig címmel a várólistára

Ötvös Németh Edit bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

eferesz alkotást töltött fel Kertelő címmel

eferesz bejegyzést írt a(z) Csillaglesen című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) a fenyegetőknek című alkotáshoz

szilkati alkotást töltött fel a fenyegetőknek címmel

sailor bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Csillaglesen című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Csillaglesen című alkotáshoz

mandolinos alkotást töltött fel Szergej Jeszenyin: Lengyelország címmel a várólistára

eferesz bejegyzést írt a(z) Ne simogass! című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) Valaha című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) Valaha című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Valaha című alkotáshoz

Vári Zoltán Pál bejegyzést írt a(z) Csillaglesen című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) furcsa árny című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Csillaglesen című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Csillaglesen című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Valaha című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Csillaglesen című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) Ne simogass! című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) Ne simogass! című alkotáshoz

Vári Zoltán Pál bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) Ne simogass! című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) Viszontlátás című alkotáshoz

Vári Zoltán Pál bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

Vári Zoltán Pál bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) Csillaglesen című alkotáshoz

Toplista

A Napvilág.Net hírei:

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjai

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjaiTüzesen süt le a nyári nap sugára... egy plüssjuhászra? Rá bizony. Aki amellett, hogy egy véres, forradalmi hangulatú, sebes sodrású kémtörténetbe csöppen, talán képes lesz újrafogalmazni a gondolatainkat Petőfi klasszikusáról. Fiókba az előítéletekkel, és lássuk, hogy boldogul Kukoricza Jancsi egy egészen más kontextusban!

2014. 10. 20. - Irodalom

 

thegpscoordinates.net

Zenit Futárszolgálat

Minden jog a szerkesztőség és a szerzők részére fenntartva! © 2004 - 2022