HONLAPUNK

Tagjaink Rólunk Szabályzat Kereső Statisztika Fórum Aktívak Gy.I.K.

ALKOTÁSOK

Cikkek Prózai művek Versek Receptek Ajánlják magukat Alkotók könyvei Hangos verstár Láncvers Verspárbaj

EGYÉB

Linkajánló Közös regény Emlékoldalak Főoldal
Napvilág Íróklub

Statisztika

Online tag: 1

Online vendég: 7

Tagok összesen: 1948

Írás összesen: 52876

RegisztrációregisztrációElfelejtett jelszóelfelejtett jelszó
Véletlen
Fórum

Utolsó hozzászóló:

szilkati
2022-05-29 22:53:30

Reklám

Prózai művek / regény
Szerző: BödönFeltöltés dátuma: 2014-01-02

A majom farka, a misszionárius feneke III/1.

Az iskolát Antonio vette át, amíg az expedíció távol volt. Jól beszélte a waika nyelvjárásokat, így könnyedén elboldogult a gyerekekkel, akik éppen úgy rajongtak érte, mint Ethelért. Az udvaron padok és asztalok voltak, mint egy igazi iskolában. Katedra a tanárnak, rajta jó nagy, fiókos asztal. És volt egy igazi tábla is, amire krétával lehetett írni. Lábakon állt, szivacs is volt hozzá. Az atya felírta a táblára a betűket és a szavakat. A szavakat piaroa nyelven, és portugálul. Elmondták együtt, az atya előre mondta, a gyerekek utána. Addig ismételgették, amíg mindenki megjegyezte. Aztán kiadta a kicsiknek, hogy le kell másolni a füzetbe ennyiszer, meg ennyiszer. Amíg ez a csoport másolta a leckét, addig a másik csoportnak, a nagyobbaknak természetrajz órát tartott. Kinyitotta a mappát, megmutatta rajta Amazonia térképét, s azon belül azt a területet, amelyen éltek, az Orinoco és mellékágainak vidékét. Ezek a magyarázatok nagyon érdekesek voltak. Nem csak arról szóltak, melyik folyó melyik másikba ömlik, hol vannak települések és kisebb-nagyobb városok, hanem arról is, merre találhatók a kaucsuk-fában gazdag területek, honnan hová szállítják a nyers-gumit, mely területek gazdagok mahagóni, ében, és más, fontos, értékes haszonfában, milyen növények és állatok élnek a dzsungelben, hogy nevezik őket portugálul, mit termesztenek az őserdőbe vágott tisztásokon a telepesek, és így tovább.
Szünet következett, mint egy európai iskolában, szünet után számtan. A kisebbek az alapműveleteknél tartottak. Ez az óra hasonló volt az írás-olvasás órához. Az atya felírta a táblára: 2+2 = 4. A gyerekek lemásolták, és együtt ismételgették: kettő meg kettő az egyenlő néggyel. Miért? Kérdezte az atya Annácskát. A kislány nem tudta. Figyelj, mondta az atya, itt van két dió. Kiteszem ide az asztalra. Számold meg. Úgy van. Egy, kettő. Most mellé teszek még kettőt. Mennyi van akkor összesen? Számoljuk csak együtt! Egy, kettő, három és négy. Igen. Ügyes vagy. Érted már?
A nagyok bonyolultabb feladatokat kaptak. Mértani ábrákat mutatott fel nekik, s meg kellett mondaniuk, hány szöget látnak, s azok milyenek, hegyes-szögek-e, vagy tompaszögek?

Elhatározta, hogy abban a pár hétben, ami még hátra van az esős évszak bekövetkeztéig, létrehoz egy közösségi szállást a bejáró gyerekek számára. Az iskolába járó gyerekeknek körülbelül a fele a telepen élő családokból került ki, a többiek a közel lévő tereékből jöttek minden reggel csónakokon. Áprilistól, a mindennapos nagy esők és viharok megindulásától a kisebb nagyobb vízfolyások hajózhatatlanná válnak, özönvízszerűen áradnak parttalan medrükben, sodornak magukkal mindent, fatörzseket, nád, és bozótszigeteket, elhullott állatokat. A bejáró gyerekek családjai örömmel egyeztek bele, hogy a gyerekek az amazóniai "tél" viszontagságos hónapjait a misszión töltsék, ahol biztonságban vannak, és ellátják őket. Az atya "bentlakásos kollégiumot" kívánt létrehozni, magában jót mosolygott ezen a nagyon európaiasan hangzó kifejezésen.
Legcélszerűbb épületnek a chabono tűnt, ezt tetszőlegesen nagyra lehet készíteni. Alapanyag, fa és pálmalevél van bőven az erdőben, a telepi munkások értettek hozzá. Úgy akarta, hogy 30-35 gyerek elhelyezésére legyen alkalmas. Volt 20-22 bejárós iskolása, de arra számított, hogy Ethel agitációinak hatására hamarosan további 10-15 gyerek érkezik meg még a diaszpórából. A lányt azzal a titkos megbízatással bocsátotta útjára, hogy vigye jó hírét az indián településeken a missziós iskolának, verbuváljon minél több kis nebulót.

Ethel képes erre, mondogatta magában. Jól beszéli az itteni nyelvjárásokat, van kapcsolatteremtő képessége. Akivel két percet beszél, annak rögtön a szívébe lopja magát. -Nagyszerű lány - merengett el. Persze vannak még nagyon is kislányos dolgai, ez a játék is, vagy mi, amit kitalált. De hisz lélekben kislány még. Testileg persze nem, testileg érett, vonzó nő. Vigyázni kell rá, nehogy bajt keverjen a túl gyorsan fejlődő test és a még ki nem forrott lélek együttélése! Látta maga előtt nyúlánk alakját, huncut szemeit, piros ajkát, hófehér bőrét. Az északi nők hideg, tiszta, szoborszerű konstitúciója, robbanni készülő tűzzel teli, elfojtott vulkán. Vulkán, ami önmagát emészti belülről. Ebben kell majd neki segíteni a pubertás nehéz időszakában, melyen, Isten segítségével remélhetőleg hamarosan túljut. Hogy fog csodálkozni és örülni az új chabonónak, és a sok kis gyereknek!

Beszélt Carlossal, utasította, hogy embereivel lásson neki a "diákszállás" telepítésének. Kijelölték a helyét. Az iskola udvara mellett lévő terület alkalmasnak látszott. Talaja elég sima volt. Közel esett a nagy közösségi épülethez, és az atya házához. Carlos nekilátott, először az alkalmas fákat kellett kivágatnia, amiből a cölöpök és a tető tartógerendái összeállíthatók. Az indiánok számára gyerekjáték volt egy chabonót megépíteni, ám így is sok napba telt, míg a fákat kiválasztották, kifűrészelték, és hosszú csónakjaik mellett leúsztatták a telep stégjéhez. Végül minden együtt volt, elkezdték a váz-szerkezet felállítását. Az atya saját-kezűleg vett részt a munkában. Mihelyst a tanítást befejezte és evett valamit, szekercét ragadott. Úgy robotolt a fojtó, párás melegben a chabonon, mint bármelyik telepi munkás. Vacsora után elővette a keresztleveleket, azokon dolgozott. Nyilvántartást vezetett, feljegyzéseket, leveleket írt. Éjfélig imádkozott, majd lefeküdt a függőágyába. A telep házaiban, csakúgy, mint az indián chabonókban csak függőágyak voltak, rendes, lábakon álló ágy nem, a kígyók miatt. Álmában Ethelt látta gyakran, sudár termetét, hullámos, gesztenyebarna haját, domborodó keblét. -A szépséget nem bűn megcsodálni. A női báj Isten egyik legnagyszerűbb ajándéka, hálás köszönetet kell mondani érte az Úrnak, gyönyörködni kell benne - mondta magában.
Tiszta lélekkel, a Teremtő Atya iránti hálával eltelve ébredt reggel, s megint csak a lány szellem- képe kísértette, ahogy az álmot dörzsölgette ki a szeméből.

Ennek az alkotásnak a tetszésátlaga: 5

Alkotó
black eagle
Regisztrált:
2016-11-18
Összes értékelés:
2343
Időpont: 2017-01-02 04:45:53

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Kedves Bödön, üdvözöllek!

Megint csak kiköszön írásodból a kiterjedt ismeret, a témát illető felkészültség, ami nagyon teljessé teszi a művet. Aprólékos és alapos, miközben továbbra is szórakoztató.

Üdvözlettel: Laca :)
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10490
Időpont: 2014-01-05 09:35:01

válasz Susanne (2014-01-04 19:51:15) üzenetére
Szia Zsu! Késélen táncol ez a dolog. Csak egy hajszál választja el az embert, hogy a másik oldalra kerüljön. Hogy a szépség csodálata ne csapjon át valami másba, ami aztán már egyáltalán nem az esztétikai élvezetről szól. Szétválaszthatatlan. Csak gyönyörködöm benne, érdek nélkül, vagy....? Örülök, h tetszett ez a rész, remélem a többivel sem leszel elégedetlen:) Szeretettel üdvözöllek: én
Szenior tag
Susanne
Regisztrált:
2012-04-16
Összes értékelés:
6230
Időpont: 2014-01-04 19:51:15

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szia Laci !

Végre jut időm olvasásra is :)
Bizony nagy ajándék a szépség, legyen bármiről, vagy bárkiről szó.
Nagyon jól "megfogtad" ebben a részben a lényeget.
Eddig ez tetszett a legjobban.

Szeretettel: Zsu
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10490
Időpont: 2014-01-03 21:38:48

válasz Gyömbér (2014-01-03 19:43:26) üzenetére
Lehet, h a kulcs a "felmentést adnak" Így szokott kezdődni!:) Az ember felmenti magát....Majd gömbölyödik még. Üdv: én
Szenior tag
Gyömbér
Regisztrált:
2007-01-11
Összes értékelés:
3784
Időpont: 2014-01-03 19:43:26

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Na, igen. "A szépséget nem bűn megcsodálni. A női báj Isten egyik legnagyszerűbb ajándéka, hálás köszönetet kell mondani érte az Úrnak, gyönyörködni kell benne - mondta magában. " Ezek a sorok sok mindent megmagyaráznak, sok mindenre felmentést adnak...

Grat!

E.

Legutóbb történt

Krómer Ágnes bejegyzést írt a(z) Merengő című alkotáshoz

dodesz bejegyzést írt a(z) Merengő című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

Vári Zoltán Pál alkotást töltött fel A ligetben címmel a várólistára

történetmesélő bejegyzést írt a(z) Mini mesék XX. című alkotáshoz

történetmesélő bejegyzést írt a(z) Az órásmester című alkotáshoz

mandolinos bejegyzést írt a(z) Szergej jeszenyin: A kéregető kislány című alkotáshoz

Ötvös Németh Edit bejegyzést írt a(z) furcsa árny című alkotáshoz

Ötvös Németh Edit bejegyzést írt a(z) tikkadásig című alkotáshoz

Madár bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

Madár bejegyzést írt a(z) Szergej jeszenyin: A kéregető kislány című alkotáshoz

szilkati bejegyzést írt a(z) Ez a nyár című alkotáshoz

szilkati bejegyzést írt a(z) a fenyegetőknek című alkotáshoz

Árvai Emil alkotást töltött fel A tékozló fiú apja címmel a várólistára

sailor bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) tikkadásig című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Kertelő című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Csillaglesen című alkotáshoz

Ötvös Németh Edit alkotást töltött fel tikkadásig címmel a várólistára

Ötvös Németh Edit bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

eferesz alkotást töltött fel Kertelő címmel

eferesz bejegyzést írt a(z) Csillaglesen című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) a fenyegetőknek című alkotáshoz

szilkati alkotást töltött fel a fenyegetőknek címmel

sailor bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Csillaglesen című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Csillaglesen című alkotáshoz

mandolinos alkotást töltött fel Szergej Jeszenyin: Lengyelország címmel a várólistára

eferesz bejegyzést írt a(z) Ne simogass! című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) Valaha című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) Valaha című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Valaha című alkotáshoz

Vári Zoltán Pál bejegyzést írt a(z) Csillaglesen című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

Toplista

A Napvilág.Net hírei:

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjai

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjaiTüzesen süt le a nyári nap sugára... egy plüssjuhászra? Rá bizony. Aki amellett, hogy egy véres, forradalmi hangulatú, sebes sodrású kémtörténetbe csöppen, talán képes lesz újrafogalmazni a gondolatainkat Petőfi klasszikusáról. Fiókba az előítéletekkel, és lássuk, hogy boldogul Kukoricza Jancsi egy egészen más kontextusban!

2014. 10. 20. - Irodalom

 

thegpscoordinates.net

Zenit Futárszolgálat

Minden jog a szerkesztőség és a szerzők részére fenntartva! © 2004 - 2022