HONLAPUNK

Tagjaink Rólunk Szabályzat Kereső Statisztika Fórum Aktívak Gy.I.K.

ALKOTÁSOK

Cikkek Prózai művek Versek Receptek Ajánlják magukat Alkotók könyvei Hangos verstár Láncvers Verspárbaj

EGYÉB

Linkajánló Közös regény Emlékoldalak Főoldal
Napvilág Íróklub

Statisztika

Online tag: 0

Online vendég: 4

Tagok összesen: 1947

Írás összesen: 52873

RegisztrációregisztrációElfelejtett jelszóelfelejtett jelszó
Véletlen
Fórum

Utolsó hozzászóló:

szilkati
2022-05-29 22:53:30

Reklám

Prózai művek / regény
Szerző: BödönFeltöltés dátuma: 2014-01-20

A majom farka, a misszionárius feneke IV/2.

Behajóztak egy mellékfolyó torkolatába. Igazából csak egy bővizű patak volt, 4-5 méter széles. Hosszú ideig haladtak rajta, fél-gázzal csak, mert Pedro nem akart kockáztatni. Simára koptatott fekete sziklákat itt is gyakran láttak, voltak köztük olyanok, amelyek alig látszottak ki a víz tükre alól. Elgondolni se jó, mi lett volna, ha ráfutnak egy ilyen zátonyra, és értékes rakományukkal hajótörést szenvednek a dzsungel közepén. Rengeteg madár röpdösött, csicsergett, kelepelt az ágak között, ararák, tukanok, kolibrik, és papagájok, rengeteg papagáj mindenféle méretben, és színárnyalatban. Egyikük, egy tyúk nagyságú, vörös-tollazatú, teljes lelki nyugalommal rászállt a csónak orrára, és jó darabon potyautasként velük utazott.
Óriásira nőtt mahagóni-fa vízbenyúló gyökerei között kötöttek ki. A tisztáson a fák között látszottak a bennszülöttek kunyhói. Felcipelték a ládákat, s kezdődött a szokásos műsor: az ajándékozás, a gyerekek oltása, a felnőttek járó-beteg ellátása. Sok volt a vágott, tépett, szúrt seb ebben a faluban. Kikérdezték az indiánokat, honnan erednek ezek a sebek? Kiderült, néhány nappal korábban véres összecsapás zajlott le köztük, és egy másik falu férfijai között. Nem volt ritka az ilyesmi, a doktor és tapasztalt társai tudtak arról, hogy az indián törzsek között időnként vad bosszúhadjáratok zajlanak, melyek mindig valami korábbi sérelem megtorlására irányulnak, de ha jobban megpiszkálja az ember, ők maguk sem tudják már, ki kezdte, s mi volt az első, kiváltó ok. Az orvos egész nap a sebeket gyógyítgatta. Délután előkerült egy ember, egy középkorúnak számító indián férfi. Harminc lehetett. A hóna alatt tyúktojás nagyságú, vérvörös daganat látszott. A daganat széle körben kékes-lila volt, a tetejéből pedig sárgás genny szivárgott.
-Furunkulus - magyarázta dr. Voght a lányának, és Juliannának. -Nem tudok vele mit kezdeni, ebben a stádiumban. Fel kell vágnom!
Lefektették szerencsétlent a hajóból felhozott pokrócra. Az orvos odakérette Pedrót, és Faét. --Fogjátok le kezét-lábát. Szorosan tartsátok!
A férfi engedelmesen lefeküdt, s hagyta, hogy lefogják. Fogalma sem volt arról, mi következik. Julianna szakavatott mozdulatokkal lefertőtlenítette a duzzanat környékét.
-Kérem a szikét! - szólt hátra a doktor a lányának.
Ethel odaadta neki. Dr. Voght szemügyre vette a daganatot, majd egy gyors, határozott mozdulattal belenyisszantott. Fekete színű vér, és sárgás váladék lövellt ki a sebből. Az indián teste megvonaglott, ajkát velőtrázó sikoly hagyta el. Ethelnek gyermekkori élményei jutottak eszébe falusi disznóvágásokról, a disznó sivalkodott ilyen rettenetes hangon, amikor a böllér a hosszú, széles késsel átvágta a torkát. Iszonyatos volt, kényszerítenie kellett magát, hogy ne forduljon el, s ne fogja be a fülét.

Néhány falusit nemi-betegség tünetével kellett kezelni. Nem szifilisz volt, valami más, ismeretlen, bakteriális eredetű bőrbetegség. A férfiaknál a makkot borító fityma bőrét támadta meg belül, a nőknél a hüvely bemeneti nyílása környékén volt észlelhető a fehéres színű, túrószerű váladékozás.
-Üljön le ide, és tegye szét a lábát - parancsolta az orvos a nő-betegnek. -Húzza szét a kezével a szemérem-ajkát. Ethel, mondd meg neki, mit csináljon!
-Eawez hyu. Suate roqmhe hie matatu.
Az asszony engedelmesen leült, és tette, amit Ethel mondott. A doktor fertőtlenítő oldattal beecsetelte a bőrfelületet.
-Jól van. Itt egy doboz Aszpirin. Hármat kell bevenni naponta, reggel délben és este egyet-egyet. Magyarázd meg neki Ethel.
Aztán egy indián férfi jött. Leoldotta hímvesszőjét arról a madzagról, ami a felhúzta a hasához, odaállt az orvos elé.
-Mutassa. Húzza fel a bőrt!
Ethel fordított.
-Chochime ze! Éékiqwiz.
Johanna, kérem, segítsen. Fogja meg a hímvesszőt, és fordítsa ki a bőrt, hogy lássam a belső hámfelületet. Tartsa. Juj de csúnya. Nyúljon hátra az oldatért. Gézt is kérek!
Gumikesztyűben dolgoztak, szájuk elé maszkot kötöttek.
Kezelte a beteget, majd neki is adott egy doboz Aszpirint.
-Naponta háromszor, amíg el nem fogy, érti, amit mondok?

A napok egybefolytak, Ethel már régen elvesztette az időérzékét, nem tudta, hogy hányadika van, s milyen nap. A meglátogatott településeket sem volt képes számon tartani, mikor melyikben jártak, egyik falu ugyanolyan volt, mint a másik, ez a nap éppen olyan, mint a megelőző. Fásult közönnyel vetette magát bele a munkába. Tette, amit kell. A legtöbb helyen csak egy-egy napot töltöttek. Nem a tereékben éjszakáztak, hanem a parton kerestek arra alkalmas helyet. Felállították a sátrakat, megették egyszerű vacsorájukat, ami a legtöbb esetben szárított manocóból, és friss gyümölcsből állt, s lefeküdtek. A férfiak felváltva őrködtek egész éjszaka, hogy baj ne érje a kis csapatot. Ethel lefekvés után szinte azonnal elaludt, gyakran már ima közben, amit együtt kezdett el a két nő, de általában csak Julianna jutott el a végére. A nővér megpróbálta szóra bírni, szeretett volna egy kicsikét beszélgetni vele, a lány azonban kimerült volt, gépiesen válaszolgatott, és már el is szenderült. Egyik este azonban mégis sikerült Juliannának néhány szót kihúznia Ethelből. A nővér észlelte, hogy Faé és a lány között egyre feszültebb a viszony, ezt tette szóvá. Záporeső verte felettük a sátrat.
-Nagyon utálod? - kérdezte.
-Látszik rajtam? - kérdezett vissza a lány.
-Eléggé! Mi bajod van vele tulajdonképpen? Nem rossz ember ő, csak faragatlan.
-Nekem más a véleményem - mondta Ethel. -Faé egy barom. Ez a véleményem róla!

A beszélgetést megelőzte egy újabb közjáték Carlos fia, és dr. Voght lánya között. Aznap egy nehezen megközelíthető falucskában jártak. Nem is tudtak egészen odáig jutni, a patak ezen a részen már nem volt motorcsónakkal járható, de a motorzajra eléjük jöttek pirogáikkal az indiánok. Nem voltak barátságosak. Felvitték őket a falujukig, és némán, mosolytalan arccal figyelték a ládák kicsomagolását. Különös barbár szertatás folyt fenn a chabonók között, szóltak a dobok, rikoltott a síp, meztelen férfiak és nők táncoltak körbe valamit, vagy valakit, nem lehetett látni onnan, ahol álltak, hogy mi az. Rikító színekkel tetőtől talpig kifestett alak ugrabugrált a tömeg közepén, a varázsló. Kántálásától a lánynak hányingere támadt,
Kisvártatva rémült sikoltás hangzott arról a helyről, egy kisgyerek hangja volt!
-Mi folyik ott? - kérdezte Ethel az egyik lándzsás indiántól, aki a közelében állt.
A férfi figyelemre se méltatta, úgy tett, mintha észre se vette volna. Ekkor újabb sikoly hasított a levegőbe. Ethel meg mert volna esküdni rá, hogy egy kislány hangját hallotta.
-Mit csinálnak azokkal gyerekekkel?
Megperdült, és elindult felfelé, hogy odamenjen. Ám, alig tett néhány lépést, hátulról erős kar ragadta meg. Faé volt.
-Ne menjen oda!
-Hagyjon! -rángatta magát a lány. -Eresszen!
-Nem lehet!
-A fenébe magával! Tudni szeretném...!
Faé szorosan tartotta. Arca gúnyos vigyorba rándult.
-Igazán? Na, akkor elmondom magának. Kivágják a lányok puncijából azt a kis pöcköt, ami magának is van a lába között, s ami nem szükséges, mert csak baj van vele. Ennél a törzsnél ez a szokás. Most már tudja!
Ethel fuldoklott a szégyentől, a megaláztatástól és Faé kemény karjától, ami még mindig rajta volt, a melle alatt szorította, mint egy vasabroncs.
-Vadállat! Hadd menjek oda! Micsoda idióta barbár dolog ez! Mindenképpen meg kell akadályoznom!
Sírt kiabált, és kétségbeesett dühvel rángatta magát.
-Ne avatkozzon bele! Semmi köze nincs hozzá!
Az apja lépett melléjük. Megfogta az indián karját.
-Eressze el, kérem! Most!
Aztán a lányához fordult.
-Faénak igaza van, Ethel. Ebből jobb kimaradni. Gyere, szétosztjuk az ajándékokat, s megkérjük őket, vigyenek vissza a motorcsónakhoz!

Ennek az alkotásnak a tetszésátlaga: 5

Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10490
Időpont: 2017-01-05 08:29:20

válasz black eagle (2017-01-04 19:46:16) üzenetére
Kedves Sas! Ez itt nagyon jó kérdés! Mennyiben változik meg a lány, s hogy alakul Antonióval való kapcsolata? Rátapintottál a lényegre! Köszönöm: én
Alkotó
black eagle
Regisztrált:
2016-11-18
Összes értékelés:
2343
Időpont: 2017-01-04 19:46:16

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Kedves Bödön, üdvözöllek!

Mintha a folyó egyre durvább világnak a mélye felé vinné a kis csapatot. Vannak olyan utak, amelyek gyökeres változásokat idéznek elő az ember életében. Van egy olyan érzésem, hogy arra az Ethelre, aki majd visszatér Delohiba, rá sem fog ismerni Antonio, aki éppen, hogy úgy érezte, jó tanulmányút lesz ez a lánynak. Vajon milyen mélységekbe hatolnak még beljebb a dzsungelban? S a dzsungel milyen mélységeiben forgatja fel Ethel lelkét?

Üdvözlettel: Laca :)
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10490
Időpont: 2014-01-23 07:57:40

válasz Susanne (2014-01-23 07:15:01) üzenetére
Szia Zsu! Én is csak az elolvasott könyvekből tudom, h milyen világ az ott! De, amikor írom, megpróbálom elképzelni a helyet. Azt hiszem a történet valójában az emberi helytállásról szól. Szeretném bemutatni, hogy azok az emberek, akik "hősi" tetteket hajtottak végre, ugyanolyan gyarló emberek, hibákkal, bűnökkel, mint mindannyian vagyunk. Ezért is a kicsit cinikus, ironikus hangnem. Ezzel a kontraszttal (nemes, nagy dolgok-csipkelődő előadásmód) szeretném kihangsúlyozni az ellentmondást. Szerettelel üdvözöllek: én
Szenior tag
Susanne
Regisztrált:
2012-04-16
Összes értékelés:
6230
Időpont: 2014-01-23 07:15:01

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szia Laci !

Egyre érdekesebb a történet,olyan helyekre juttatsz el, ahova biztos nem tudnék elutazni, de
legalább a regényed által oda tudom képzelni magam.
Hihetetlen erőfeszítéseket tesznek és tettek meg emberek, hogy jobbá és szebbé,
egészségesebbé tegyék mások életét, még ha a saját életük is forgott kockán.
Élvezetes, remek részt olvastam megint.
Várom a folytatást.
Nagyon tetszik eddig.

Szeretettel: Zsu
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10490
Időpont: 2014-01-21 20:14:05

válasz Istefan (2014-01-21 20:10:24) üzenetére
Hááát...ami azt illeti:) De várd ki a végét! Köszönöm, h olvasod István! Üdvözlettel: én
Alkotó
Istefan
Regisztrált:
2011-01-30
Összes értékelés:
1657
Időpont: 2014-01-21 20:10:24

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
A majom farkára mondom, nehéz missziót varrtál a szereplők nyakába! Üdv. István
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10490
Időpont: 2014-01-21 09:13:49

válasz Klára (2014-01-21 08:50:16) üzenetére
Szia Klári! Bonyolult lény az ember. Ahogy a "tragédiában elhangzik: "sárból és napsugárból összegyúrva" (Ez akár mottója is lehetne) Hősies nagyszerű cselekedeteket tud végrehajtani az egyik pillanatban, a másikban pedig szégyenletes módon viselkedik, gondolkodik. A szálakat sokszor, a valós életben is, ez kuszálja össze. Szeretném megmutatni ebben a történetben...nem tudom, még, képes leszek-e elsimítani...:) Köszönettel: én
Szenior tag
Klára
Regisztrált:
2012-08-19
Összes értékelés:
2978
Időpont: 2014-01-21 08:50:16

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Kezd érdekessé válni, most kuszálódnak a szálak, hogy aztán szétbontsd és elsimítsd azokat :))

Üdv: Klári

Legutóbb történt

eferesz alkotást töltött fel Kertelő címmel

eferesz bejegyzést írt a(z) Csillaglesen című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) a fenyegetőknek című alkotáshoz

szilkati alkotást töltött fel a fenyegetőknek címmel

sailor bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Csillaglesen című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Csillaglesen című alkotáshoz

mandolinos alkotást töltött fel Szergej Jeszenyin: Lengyelország címmel a várólistára

eferesz bejegyzést írt a(z) Ne simogass! című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) Valaha című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) Valaha című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Valaha című alkotáshoz

Vári Zoltán Pál bejegyzést írt a(z) Csillaglesen című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) furcsa árny című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Csillaglesen című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Csillaglesen című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Valaha című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Csillaglesen című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) Ne simogass! című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) Ne simogass! című alkotáshoz

Vári Zoltán Pál bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) Ne simogass! című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) Viszontlátás című alkotáshoz

Vári Zoltán Pál bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

Vári Zoltán Pál bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) Csillaglesen című alkotáshoz

szilkati bejegyzést írt a(z) Valaha című alkotáshoz

Ötvös Németh Edit alkotást töltött fel furcsa árny címmel a várólistára

Ötvös Németh Edit bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

mandolinos alkotást töltött fel Szergej jeszenyin: A kéregető kislány címmel a várólistára

eferesz alkotást töltött fel Valaha címmel

eferesz bejegyzést írt a(z) Alteregó című alkotáshoz

Miléna bejegyzést írt a(z) Évente egy levél című alkotáshoz

Madár bejegyzést írt a(z) Rózsavölgyi reggel című alkotáshoz

Toplista

A Napvilág.Net hírei:

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjai

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjaiTüzesen süt le a nyári nap sugára... egy plüssjuhászra? Rá bizony. Aki amellett, hogy egy véres, forradalmi hangulatú, sebes sodrású kémtörténetbe csöppen, talán képes lesz újrafogalmazni a gondolatainkat Petőfi klasszikusáról. Fiókba az előítéletekkel, és lássuk, hogy boldogul Kukoricza Jancsi egy egészen más kontextusban!

2014. 10. 20. - Irodalom

 

thegpscoordinates.net

Zenit Futárszolgálat

Minden jog a szerkesztőség és a szerzők részére fenntartva! © 2004 - 2022