HONLAPUNK

Tagjaink Rólunk Szabályzat Kereső Statisztika Fórum Aktívak Gy.I.K.

ALKOTÁSOK

Cikkek Prózai művek Versek Receptek Ajánlják magukat Alkotók könyvei Hangos verstár Láncvers Verspárbaj

EGYÉB

Linkajánló Közös regény Emlékoldalak Főoldal
Napvilág Íróklub

Statisztika

Online tag: 0

Online vendég: 72

Tagok összesen: 1951

Írás összesen: 53244

ÚJ HONLAPUNK IDE KATTINTVA ÉRHETŐ EL!
Véletlen
Fórum

Utolsó hozzászóló:

Árvai Emil
2022-12-31 16:54:16

Szülinaposok
Reklám

Prózai művek / regény
Szerző: BödönFeltöltés dátuma: 2014-01-29

A majom farka, a misszionárius feneke IV/5.

-Mit jelent ez? - kérdezte a doktor nyugtalanul, amikor megálltak. -Vissza kell fordulnunk, hogy másfelé próbálkozzunk?
-Nem hiszem - vakarta meg a feje búbját Pedro. - Túl hosszú út lenne másfele menni, és nincs rá biztosíték, hogy arra nem állná utunkat valami, előre nem látható akadály. Én azt mondom, át kell verekednünk magunkat rajta, még ha három napig tart is!
-Három napig? - A csalódás kiáltása tört fel a lányból. -Jaj, ne! Én azt hittem, holnap már Delohiban leszünk!
-Majd Antonio atyának meséljen arról, mit hisz, mit nem - förmedt rá Faé gorombán. -Az atya, vevő a hitbéli dolgokra, pláne, ha magácskától jönnek ! Itt a sertaoban mások a törvények!

Nem tehettek egyebet, evezőt fogtak, evezve próbáltak előbbre jutni a növény-szövedékben. Sziszifuszi munka volt. Centiméterről centiméterre haladtak. Előbb el kellett tolni a csónaktól kissé a zöld szőnyeget, aztán húzni kettőt-hármat, mielőtt újra összezárulna! Óránként váltották egymást. Pedro kezdte Faéval az evezést, őket dr. Voght és Ethel követte. Apa és lánya nem bírtak annyi erőt kifejteni, mint az erejük teljében lévő indiánok, de muszáj volt váltani, hogy pihenhessenek. Ethel izmos fiatal teste nehezen fáradt el, ereje is volt ehhez a rabszolga-munkához, az apja azonban kevésbé bírta. A kormányt Johannára bízták, nem sok dolga volt vele, abban a veszett, nagy "rohanásban". A szürkület, a huama közepén érte őket. Nagy nehezen elküszködtek még a partig. Nem sok köszönet volt abban sem, kiszállni a sűrű növényzettől nem lehetett. Szárított malokót ettek vacsorára, s a folyóból mert, langyos vízzel csillapították szomjukat. Miután sátrat nem tudtak verni, a csónakban kellett elhelyezkedniük éjszakára. Az indiánok ebből nem csináltak problémát, ülve aludtak a helyükön, a két első ülésen. Dr.Voght, Ethel és Julianna próbálták utánozni Pedrót és Faét, leültek a helyükre, s igyekeztek elaludni. Az éjszaka közepén azonban Ethel arra ébredt, hogy keresztül kasul fekszenek egymáson a csónak aljában. Feje az apja hasán volt, egyik lába Julianna ölében, a másik pedig, egy üres konzerves ládán. Zseblámpája pislákoló fényénél látta, hogy Julianna fél testével az orvos mellkasára borul. A nővér száját kitátva hortyogott. Majdnem elröhögte magát, annyira komikus helyzet volt. Óvatosan felült, lekászálódott útitársairól, s visszamászott a saját székére. Feje felett, a csónakot borító takaró-ponyván dobolt az eső, villámok fénye világította be az éjszakát. Eszébe jutott Antonio atya. Mit csinál vajon azzal a sok gyerekkel? A falvakból több mint húsz új kis nebulót verbuvált össze, azok most már valószínűleg ott vannak. Gondol őrá?
És a játék? - amit indulás előtt kitalált! Nem felejtette el?
Most már nem tűnt olyan jó ötletnek, mint három héttel korábban. Sőt egyenesen gyerekesnek tűnt. Micsoda marhaság! Hogy Antonio atya Hernando, ő meg Sarah! Hogy Hernando udvarol Sarahnak! Ilyesmi csak egy elkényeztetett, buta kis fruskának juthat az eszébe, aki nem tudja mérlegelni minek, mi a következménye!
Nem törődhetek mindig csak saját magammal, nem cselekedhetek mindig a pillanatnyi szeszélyeim szerint! -mondta magában nekikeseredve. Nem hozhatom az atyát olyan helyzetbe, hogy szájukra vegyék az emberek!
Ethel, Ethel, -korholta magát - gondolkodhattál volna, mielőtt ezt a sületlenséget kieszelted!
Faé lélekromboló megjegyzése óta merőben más megvilágításban látta a dolgot.

Pablo képe is felmerült. Az a sok minden, amit együtt átéltek. A párducos kaland, az őserdei séták. Az, amikor Pablo megkérdezte: "Szerelmeskedsz te az atyával? Mert ha igen, akkor én nem foglak arra kérni, hogy szerelmeskedj velem" Látta mezítelenül a fiút, még az első időben, amikor idekerült, egyetlen péniszkötő madzaggal a derekán. Milyen nevetségesen szőrös neki ott. Vajon miért? A waikák teljesen csupaszok! Igen, Pablo! Pablo fogas kérdés. Úgy látszik, nagyon odavan érte, nagyon akarja. És ő? Akarja ő Pablót? -Dehogy! - mondta ki majdnem hangosan. Eszem ágában sincs!
Visszakalandozott a képzelete az atyához. Pablónál is fontosabb kérdés Antonio! Akarja ő Antoniót, mármint úgy, mint férfit?! Először tette fel magának ilyen nyíltan, ilyen egyenesen. Nézz szembe magaddal Ethel! Kell neked Antonio? El tudnád képzelni, hogy a szeretője legyél? Vagy azt, hogy Antonio, feladva papi hivatását, kilépjen a rendből, és feleségül vegyen?

Nem hagyták elszenderedni ezek a gondolatok. Mennél jobban erőltette az agyát, annál kevésbé tudott dönteni "igen" és "nem" között.
Egyik pillanatban agya hevesen tiltakozott: ugyan már, Antonio pap, szent ember, és, különben is, legalább húsz évvel idősebb, mint te vagy, de a másikban viszont már Antonio kezeit látta lelki szemeivel, a nagy, erős, barna, erektől átszőtt kezeket, s azt kívánta, bárcsak az a két erős, biztonságot adó kéz átölelné, magához szorítaná! Eszébe jutottak az esti beszélgetések, az atya biztató, okos, komoly, megnyugtató szavai, amelyek mindig észhez térítették, amikor bűnös gondolatok kísértettek fel az éjszaka sötétjében. -Nem is a keze kell -döbbent rá -hanem megértő, hívő, elismerő szava! A szó, amely utat mutat, és megnyugvást hoz!
Ethelnek volt érzéke a matematikához, ám ezzel a több-ismeretlenes egyenlettel, nem boldogult.
Az eső elállt, a szél lecsendesedett. Óvatosan kibújt a ponyva alól, levetkőzött alulról, beleereszkedett a csónak oldaláról a vízbe, és elvégezte a dolgát. A hajnal első sugarára fenn volt az egész társaság. A levegő megtelt a dzsungel vibrálásával, majmok ugráltak az ágakon, csinálták a megszokott cirkuszt, lepkék, legyek, darazsak, bogarak rajzottak, ezernyi színes-tollú madár csivitelt, dalolt, köszöntötte az új napot. Közösen elmondtak egy imát, aztán az indiánok az evező után nyúltak, s kezdődött újra a napi robot.

Ennek az alkotásnak a tetszésátlaga: 5

Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10669
Időpont: 2017-01-05 08:49:03

válasz black eagle (2017-01-04 20:40:35) üzenetére
Kedves Sas! Jl esnek elismer szavaid, mert olyan valakitl jnnek, aki maga is mestere a tollnak! Ennl a rsznl ez nem tudatos szerkeszts volt, gy jtt ki, gy reztem el kell mondanom mi jr Ethel fejben! :) dvzlettel s ksznettel: n
Alkotó
black eagle
Regisztrált:
2016-11-18
Összes értékelés:
2456
Időpont: 2017-01-04 20:40:35

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Kedves Bdn!

gyesen alaktod. Mert amikor olyan rszhez rsz (rnk), ahol pp nem trtnik - gymond - semmi, akkor elveszed a lelki s gondolati vonulatait a trtnetnek, s egy kis lelkizssel, morfondrozssal viszed tovbb az olvast. gyes, mg egyszer mondom.

dvzlettel: Laca :)
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10669
Időpont: 2014-02-02 18:39:42

válasz eferesz (2014-02-02 18:03:22) üzenetére
H, de gyors vagy! nem gyzm rni:) Holnap felteszem a kvetkez rszt! dv: n
Szerkesztő
eferesz
Regisztrált:
2013-09-06
Összes értékelés:
3657
Időpont: 2014-02-02 18:03:22

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Bertelek s mennk tovbb.
:)
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10669
Időpont: 2014-02-02 08:19:24

válasz Susanne (2014-02-02 07:47:59) üzenetére
Szia Zsu! Ksznm, h olvasod! Engem is az fogott meg, amikor belevgtam, h a brazliai serdrl, az ottani krlmnyekrl rhatok, ami nekem is ismeretlen volt. Ma mr "ott lek" Sok szeretettel dvzllek: n
Szenior tag
Susanne
Regisztrált:
2012-04-16
Összes értékelés:
6230
Időpont: 2014-02-02 07:47:59

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szia Laci !

Nagyon aprlkos s rszletes,n rmmel olvasom, nekem idegen ez a tj s a np ezrt
mohn olvasom a sorokat.
Tetszett ez a rsz is.
Szeretettel: Zsu
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10669
Időpont: 2014-01-31 08:37:36

válasz Istefan (2014-01-31 00:54:25) üzenetére
Bizonyos mrtkig igazad van Istvn! Az, hogy ennyire sztszabdalom, abbl az elgondolsbl ered, h senki nem szeret a monitoron 5-8 ezer karakternl hosszabb rst elolvasni. Ezrt ekkora "adagokra" szedem szt, egy kicsit megerszakolva a szerkezett. De, gondoljunk bele, ha knyvet olvasunk, az is hasonlkppen trtnhet, van gy, h csak nhny oldalra van idnk, esetleg csak annyira, mint itt egy epizd. Nem tudom. Mindenesetre nagyon rlk, h nyomon kveted, ksznm! d.: n
Alkotó
Istefan
Regisztrált:
2011-01-30
Összes értékelés:
1657
Időpont: 2014-01-31 00:54:25

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Ilyen apr rszletekben olvasni egy regnyt, nem let Bdn! Legalbbis nekem. gy rzem megvrom, mg felteszed az utols rszt. Szerintem tl lassan halad az a csnak, vigyzz nehogy telenovells zt kapjon regnyed, mert kr lenne rte! dv Istvn

Legutóbb történt

Kalocsa Zsuzsa alkotást töltött fel Szól a szív címmel a várólistára

black eagle bejegyzést írt a(z) Egy másik emlék - 11# novella című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) Egy emlék - 10# novella című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) A lajtorja 38. című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) A lajtorja 37. című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) A lajtorja 38. című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) A lajtorja 37. című alkotáshoz

Krómer Ágnes bejegyzést írt a(z) Az Ó és az Új című alkotáshoz

Krómer Ágnes bejegyzést írt a(z) Az Ó és az Új című alkotáshoz

Krómer Ágnes bejegyzést írt a(z) Az Ó és az Új című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) A lajtorja 36. című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) A lajtorja 36. című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) Az Ó és az Új című alkotáshoz

szilkati alkotást töltött fel Az Ó és az Új címmel

Bödön bejegyzést írt a(z) A lajtorja 155. című alkotáshoz

eferesz alkotást töltött fel Így, újév felé? címmel

eferesz bejegyzést írt a(z) Teremtésem című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) A lajtorja 155. című alkotáshoz

Bödön alkotást töltött fel A lajtorja 155. címmel

sailor bejegyzést írt a(z) Gömbölyű című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Teremtésem című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) Így, karácsony múltán? című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) Teremtésem című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) Szavak című alkotáshoz

eferesz alkotást töltött fel Évgyűrűk címmel

Tóni alkotást töltött fel Petőfi Sándor: Hazámban / In der Heimat címmel

Tóni alkotást töltött fel Kis János: Hajós ének / Schiffers Gesang címmel

Árvai Emil bejegyzést írt a(z) Általános csevegés fórumtémához

szilkati bejegyzést írt a(z) Régi regék erdeje című alkotáshoz

szilkati bejegyzést írt a(z) Szavak című alkotáshoz

szilkati alkotást töltött fel Gömbölyű címmel

Tóni alkotást töltött fel Szabolcska Mihály: Újév / Neues Jahr címmel

Tóni alkotást töltött fel Sértő Kálmán: Kívánság / Wunsch címmel

sanna alkotást töltött fel személyiség címmel a várólistára

Kankalin bejegyzést írt a(z) Szavak című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Szavak című alkotáshoz

Toplista

A Napvilág.Net hírei:

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjai

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjaiTüzesen süt le a nyári nap sugára... egy plüssjuhászra? Rá bizony. Aki amellett, hogy egy véres, forradalmi hangulatú, sebes sodrású kémtörténetbe csöppen, talán képes lesz újrafogalmazni a gondolatainkat Petőfi klasszikusáról. Fiókba az előítéletekkel, és lássuk, hogy boldogul Kukoricza Jancsi egy egészen más kontextusban!

2014. 10. 20. - Irodalom

 

thegpscoordinates.net

Zenit Futárszolgálat

Minden jog a szerkesztőség és a szerzők részére fenntartva! © 2004 - 2023