HONLAPUNK

Tagjaink Rólunk Szabályzat Kereső Statisztika Fórum Aktívak Gy.I.K.

ALKOTÁSOK

Cikkek Prózai művek Versek Receptek Ajánlják magukat Alkotók könyvei Hangos verstár Láncvers Verspárbaj

EGYÉB

Linkajánló Közös regény Emlékoldalak Főoldal
Napvilág Íróklub

Statisztika

Online tag: 0

Online vendég: 8

Tagok összesen: 1951

Írás összesen: 53244

ÚJ HONLAPUNK IDE KATTINTVA ÉRHETŐ EL!
Véletlen
Fórum

Utolsó hozzászóló:

Árvai Emil
2022-12-31 16:54:16

Szülinaposok
Reklám

Prózai művek / regény
Szerző: BödönFeltöltés dátuma: 2014-03-14

A majom farka, a misszionárius feneke VI/1.

Zejete leves-merő kanállal kását szedett az üstből, szétporciózta a tálcára készített mélytányérokba. Kaébe mojojaával teli bögréket pakolt egy másik tálcára. A gyerekek és a felnőttek még egyre érkeztek. Fijgwice és Gui kivitték a tálcákat, letették az asztalra, s visszamentek a konyhába újabb tálcákért. A konyhát az étkezdétől csak egy vászonfal választotta el, ami félre volt húzva, az étkezdét a külvilágtól pedig, tereptarka sátorponyva, s ez, most, hogy nem esett, fel lett göngyölve, és fel lett akasztva a tetőt tartó gerendán lévő kampókra. Neyomi is a konyhán sürgölődött, ő főzte egy másik edényben a mojojaát. A konyhából az étkezdén keresztül ki lehetett látni az udvarra, melyen most magányos nő-alak vonult át sietve. Zejete felnézett valamiért, meglátta. Ki lehet az? Jobban megnézte, s felismerte hirtelen: Ethel az! A lányon kockás férfiing volt, ami combközépig ért, gallérja felhajtva. Ugyancsak szaporázta. Antonio atya rezidenciája felől igyekezett a saját házikójuk felé. Vitt valamit a kezében, valami összegyűrt ruhaneműt. Megbökte Neyomi könyökét, kimutatott az udvarra. Széles, kövér arcán elégedett vigyor ömlött el.
-Ethel kisasszony! -Körülnézett, nem hallja-e valaki. - Az atyától jön, ott éjszakázott! -fogta suttogóra a hangját. -Gyanítom, nem először! És nem is utoljára...
Neyomi megrántotta a vállát.
-Na és!
-Jó - mondta bocsánatkérő hangsúllyal Zejete -nem azért mondom. Azt csinálnak, amit akarnak. Végül is felnőtt emberek mindketten, A kisasszony is kinőtt már a gyereksorból!
-Az a rossz, aki rosszra gondol!
Zejete kuncogott. -Rossz?! Mi a rossz abban?
Neyomi kelletlen volt. -Soha ne ítélj a látszat után! -bölcselkedett, mint egy okos, komoly bagoly.
-No, ez már több mint holmi látszat - replikázott a szakácsnő. -Nem látod, mi folyik köztük? Vak vagy Neyomi?
Neyomi megcsóválta a fejét. Hát ez aztán el tudja rittyenteni.
-Senki nem tud semmit, de azért mindenki karattyol. Nekem ugyan édes-mindegy. Én csak azt mondom, hogy nem kell addig senkit elparentálni, amíg nincs bizonyosság!
Zejete letette a merítő-kanalat, nevetni kezdett.
-Hogy te mennyire naiv vagy lelkem! Nem hallottad, hogy beszélnek ezek ketten egymással? Miket mondanak? -Utánozta Antonio hangját.- Hernado azt üzeni Sarahnak, hogy szép virágokat hozott neki. Nem akarja megnézni Sarah a virágokat ma este?
Nevetve, jókedvűen folytatta. - Szerinted mi ez? Nem lóg ki itt a lóláb szerinted? Nehogy azt állítsd, hogy nem veszed észre! Hernando Antonio atya, Sarah pedig Ethel, a hülye is rögtön rájön!
-Jól van! - mondta Neyomi nyersen. -Mit foglalkozok én ezzel! Az atya felnőtt férfi, Ethel pedig felnőtt nő. Azt tesznek, amit akarnak, nem az én dolgom!
-Persze. Csakhogy az atya pap!
-És szerinted a papok nem csinyáhattyák?
Zejete kacsintott.
-Én úgy tudom, hogy nekik tilos.
-Tilos? Mi tilos Zejete, mi? A Bibliában csak az van benne asszem, hogy nem nősülhetnek. Az nem, hogy nem is izé... Ők is férfiak, ugye? Nekik is feláll. A mindenszentekre! Mit csináljanak az izéjükkel, ha egyszer feláll?
-Ha, ha Neyomi! Ha, ha, ha. Persze, hogy mit! Fején találtad a szöget!
-Valamit kell vele kezdeniük!
-Hááát....ugyebár...-A szakácsnő hahotázott széles jókedvében, a combjait csapkodta.
-És a nők is csak ugyanazt akarják...-mondta Neyomi tudálékos képpel.
-Egy szóval sem mondom, hogy nem. Én is erről beszélek.
-Na látod! Akkor meg hagyd őket békén! Semmi közöd hozzá, micsinyának, mit nem! Ha boldogítják egymást, hát boldogítsák kedvükre, punktum.

(Meg kell jegyezzük, hogy a waika és a vele rokon piaroa nyelv a "boldogítás" kifejezést használja, amikor körül akarja írni egy férfi és egy nő intim szerelmi kapcsolatát. A telepen lakó indián családok ezt a nyelvet használták maguk között, aminek az a magyarázata, hogy a környező falvakban waikák és piaroák éltek, ez volt tehát a "hivatalos" érintkezési nyelv. A két nyelv között egyébként csak árnyalatnyi különbségek vannak, úgy, mint például Európában a cseh és a szlovák, vagy a szerb, és a horvát nyelvek között. Az igazsághoz tartozik az is, hogy Carlos, Pedro, Neyomi, Zejete családjaiban egyéb beütések mellett a piaroa, és waika vérvonal szintén jelen volt)

Zejete akart még valamit mondani, mély levegőt vett, hogy folytassa, ám ekkor Pablo érkezett nagy lendülettel, beszaladt egészen a tűzhelyig, ott kezdett ágálni, grimaszolni.
-Mi van itt hölgyeim? Tracspartí? Én meg közben haljak éhen?
-Kifele Pablo! - reccsentett rá a szakácsnő. -Idegeneknek a konyhán tartózkodni tilos! Lesz nemulass rögtön, ha Julianna véletlenül meglát itt!

Az ördögöt nem jó a falra festeni, tartja a szólásmondás, s íme, Julianna a következő pillanatban megjelent! Messze nem volt őkelme persze ördög, még csak succubus se, szentéletű nővér volt, mint tudjuk, az ördög azonban mindenkit fel tud használni alantas céljai elérésére, ha a szükség úgy hozza, -akár egy apácát is. A kedves olvasó fogadja most ezt tőlünk ártatlan csipkelődésnek, habkönnyű élcelődésnek, melyben e történet szereplőit, és eseményeit az eddigiek során is gyakran részesítettük, de semmiképpen ne ártó szándékú, bárkit is érzelmeiben megsérteni akaró cinizmusnak.
Belépett tehát a nővér a terembe, s már az első pillanatban lehetett rajta látni, irgalmatlan kedvében van. Karikás szeme, meglappadt képe arról árulkodott, hogy nehéz éjszakája volt. Na, ja! Ott volt a vihar, meg hát a viharos érdeklődés mások dolga után, kik, mit művelnek odakinn a setét éjszakában? Egyetlen szempillantással felmérte, mennyi minden rendetlenség valósult meg, míg ő távol volt. A padok maszatosak voltak, üres, elmosatlan tányérok mindenfele, amelyeket senki nem vitt még ki. Kakaó-tócsákban tapickoltak barna kis kezek, kanalak, edények a földön. Morzsi éppen az egyik földre pottyant tál kinyalásával foglalatoskodott. Senki nem szólt rá, senkinek nem jutott az eszébe, hogy kizavarja azt a korcs ebet az étkezdéből.

A gyerekek összevissza ültek, álltak, futkostak mindenfele, kiabálás, rikoltozás, semmi rend, semmi felsőbb utasítás nem volt észlelhető, ki hová üljön, mit csináljon, hogy viselkedjen? És Pablo! Észrevette, hogy Pablo a konyhában rontja a levegőt. Iszkolt már a szemtelenje kifelé, de, mit keresett benn, az ő legszigorúbb, leghatározottabb tiltása ellenére? Csípőre tett kezekkel állt egy helyben, szemei szikrát szórtak. Hol az atya? Hogy tűrheti ezt a disznóólat? Hol van dr, Voght, és hol van Ethel?
Eszébe jutott az éjszakai beszélgetés közte és az atya között. Hogy Ethel ott van nála! Még most is ott van vajon? Nahát, az lenne csak a szép! Majd valaki szépen észreveszi, amikor kijön, s itt lesz a világvége!
Döntenie kellett, mit tesz előbb, rendet-e itt, vagy kideríti, hol van a kislány?
Ethel fontosabb most! - mondta magának maliciózusan. Megperdült, ahogy egy T-34-es tank fordul tüzelőállásba, s kirontott az udvarra. Az eső éppen ebben a pillanatban kezdett újra esni. A telep túlsó végén férfiak dolgoztak az egyik ház tetején, s mintha az atya is köztük lett volna. Jövő-menő emberek, Faé puskával, zubbonyban, Pedro, és mások. Gyerekek rajzanak a chabono körül. Péter szalad valahova négykézláb. Figyelte, hová szalad Péter? S megpillantotta Ethelt, aki akkor bukkant ki a ház sarkánál. Csinos volt, nett, tiszta, és szapora léptekkel futott át Antonio atya házához. A kicsi majom a nyomában. Becsatlakozott ő is, most már hárman rohantak libasorban egymás mögött, elől Ethel, mögötte Péter, s Péter mögött Julianna. Mint a lóversenyen: tétre, helyre, befutóra.
-Maga az anyám - kérdezte kis ijedt csodálkozással a hangjában Ethel, amikor odaértek, s megtorpantak. -Hová?
-Hát, csak ide, hogy segítsek, ha szükséges - mondta a nővér.
Ethel űzött tekintettel nézett körül. Keze a kilincsen volt, de nem nyomta le.
-Köszönöm, de nincs mit. Az atya küldött...egy...egy kalapácsért. -Megy ez, úgy hazudok, mint a vízfolyás, gondolta.
A nővér látta rajta, hogy nem mond igazat. Hátralépett, merev pupillával fixírozta.
-Valóban?
-Igen anyám.
-Akarod, hogy segítsek keresni?
-Á, dehogy! Nem kell! Itt lesz valahol az ajtó mögött. -Vidám, nemtörődöm hangon, a szavakat gyorsan pergetve mondta ezt a lány.
-Na jó! Akkor csak benézek, hogy minden rendben van-e?
Ethel megperdült, szembe fordult Juliannával, hátát az ajtónak vetette, karjai széjjeltárva, élő tilalomfaként: "Trespassers will be prosecuted!"
-Kérem, anyám, ne!
Julianna nézte. Arca keménysége lassan, fokozatosan felengedett. Akármit is rejteget ez a lány, nagyon fél attól, hogy ő meglátja. Na, jó! Nem erőltetem akkor, mondta magában. Szegény kislány. Szegény, drága gyermekem!
-Menj, csak -mondta lágyan. -Úgyis dolgom van máshol. Intézd csak, amiért jöttél!

Ennek az alkotásnak a tetszésátlaga: 5

Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10669
Időpont: 2017-01-20 08:50:04

válasz black eagle (2017-01-19 18:48:39) üzenetére
Kedves Sas, ksznm, h mr itt jrsz s olvasod ezt a trtnetet. Az a gyanm, h Juliannt valami hts szndk vezeti....de majd kiderl:) dvzlettel: n
Alkotó
black eagle
Regisztrált:
2016-11-18
Összes értékelés:
2456
Időpont: 2017-01-19 18:48:39

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Kedves Bdn!

, brcsak valban ilyen figyelmesek volnnak a msok dolgaival trd emberek, mint Julianna nvr a fenti jelenetben. De sajnos - tapasztalatok alapjn - kevss azok. (Tisztelet a mindig felttelezett kivtelnek!) Azrt rlk, hogy Julianna nvrt ilyen fbl faragtk, s ilyen les ltn flismeri egy gesztusban a mgtte rejl rzelmeket. Megyek tovbb. :)

dvzlettel: Laca :)
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10669
Időpont: 2014-03-18 08:34:55

válasz csabaiandy (2014-03-18 08:07:57) üzenetére
Szia Andy! rlk, h olvasod, nagyon ksznm!!! Sok szeretettel dvzllek: n
Alkotó
csabaiandy
Regisztrált:
2012-08-26
Összes értékelés:
1032
Időpont: 2014-03-18 08:07:57

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
olvasgatlak olvasgatlak s kzben gazdagodom. szeretettel retyetye :))
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10669
Időpont: 2014-03-18 07:43:14

válasz sailor (2014-03-17 19:32:17) üzenetére
Ksznm, mg egyszer!!!
Alkotó
Regisztrált:
2012-10-26
Összes értékelés:
9522
Időpont: 2014-03-17 19:38:58

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
olvaslak...

d:sailor
Alkotó
Regisztrált:
2012-10-26
Összes értékelés:
9522
Időpont: 2014-03-17 19:32:17

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
válasz Bödön (2014-03-17 17:14:06) üzenetére
Tudod,nem is arra gondoltam,hogy waika nyelven jelenne meg...ami...
tudom rted,mire cloztam!

Arra,hogy rsod fantziads...mint ahogy most is vlaszodban rod,
hogy ott vagy Delohiban...s ltod a fkat,a kunyhkat...

arra cloztam,ismtlem,hogy belelsedaz,ami egy korszakot mutatbe
s azt nem csak,mint sok elbeszls,mely csaka rideg tnyekre s pontos
meghatrozott keretben mozog...te trt adtl a fantzinak,mely sznes
teszi a trtneteket.
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10669
Időpont: 2014-03-17 17:14:06

válasz sailor (2014-03-17 15:35:17) üzenetére
Szia Sailor! Ht attl persze be lennk egy kicsit...ha portuglul megjelenne, plne, ha waika nyelven, az n kitallt (tbbsgkben kitallt) waika szavaimtl szerintem rhggrcst kapnnak. Ha egyszer megjelenik majd folytatsban, vagy bele kell snom magam a waika nyelvbe (ha ltezik) vagy megvltoztatni egy nem ltez, kitallt trzsre, mert egy kitallt trzshz kitallhatok szavakat, senki nem fogja szmon krni rajtam. Szval vannak azrt gondjaim. De, ha lelk rni, ott vagyok Delohiban (kitallt) s ltom a fkat, kunyhkat, embereket, hallom mirl beszlnek. Sokszor napkzben is velem vannak. lk az autban, megyek ki a plyra, s ott van velem Ethel, beszlgetek vele. Hlyesg? Lehet. De nem biztos, h teljesen "normlis" vagyok. Ksznm az eddigieket, nagy ert adnak, s nagy hitet!! dv: n
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10669
Időpont: 2014-03-17 17:05:29

válasz Susanne (2014-03-17 11:42:18) üzenetére
Szia Zsu! Elejtl kezdve olvasod ezt a trtnetet, nagyon lektelezel kedves rdekldseddel. Remlem a folytatsban sem fogsz csaldni. Nekem nagyon fontos a Te visszajelzsed, s hozzrt szavaid! dvzlettel: n
Alkotó
Regisztrált:
2012-10-26
Összes értékelés:
9522
Időpont: 2014-03-17 15:35:17

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
...a msik dolog mely szintn a belels eredmnye,
hogy minden rszben jathozol!

rdekeset,ms szempontot,krdseket,megoldsokat s
sok ismeretlenre prblsz felelni a sorok kzt!

Ez csak egy pillanatnyi gondolat rsaidhoz...
jelentkezni fogok tbbszr majd!

Grat:sailor
Alkotó
Regisztrált:
2012-10-26
Összes értékelés:
9522
Időpont: 2014-03-17 15:26:15

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szia Bdn!

rsodban felbred egy rgi esemny...kigondolt,de
annyira leth,hogy szinte ott rezzk magunkat!

Emltettem tbbszr nlad,mennyire becslm a hzimunkt...
minden kis rszlet hen tkrzdset!

Szereintem ha lefordank Portuglra,az Amazon krnykiek is
szvesen olvasnk...s nem csak Portuglra,mert mg ma is
lteznek az snyelvek...

Ez ami igazn tetszik benne:HITELES!


Szenior tag
Susanne
Regisztrált:
2012-04-16
Összes értékelés:
6230
Időpont: 2014-03-17 11:42:18

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szia Laci !

Ez a rsz is tetszett, tnyleg nmi humorral fszerezve, remlem lesz mg itt nagy fordulat, n
biztos vagyok benne :)
Szeretettel olvastalak: Zsu
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10669
Időpont: 2014-03-16 18:42:16

válasz eferesz (2014-03-16 15:27:36) üzenetére
Ksznm Eferesz. Igen, nha belebjok a narrtor brbe, s veszem magamnak a btorsgot, hogy "bels" kommenteket fzzek hozz. rlk, h megltod benne a humort is, s h olvasod! dv: n
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10669
Időpont: 2014-03-16 18:39:25

válasz Klára (2014-03-16 12:00:43) üzenetére
Szia Klri! Azt hiszem, h lesz itt majd mg villm s mennydrgs:) n mg nem tudom, mg elttem is titok. Most mr engem is az esemnyek sodornak!:)) dvzlettel: n
Szerkesztő
eferesz
Regisztrált:
2013-09-06
Összes értékelés:
3657
Időpont: 2014-03-16 15:27:36

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Nagyon j! Szeretem a humort, s a kiszlsaidat!
dvzletem!
Szenior tag
Klára
Regisztrált:
2012-08-19
Összes értékelés:
3000
Időpont: 2014-03-16 12:00:43

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Csendesen zajlik az let, ahogy ltom. Aztn egyszerre majd bet a villm :)

dv: Klri

Legutóbb történt

Kalocsa Zsuzsa alkotást töltött fel Szól a szív címmel a várólistára

black eagle bejegyzést írt a(z) Egy másik emlék - 11# novella című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) Egy emlék - 10# novella című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) A lajtorja 38. című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) A lajtorja 37. című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) A lajtorja 38. című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) A lajtorja 37. című alkotáshoz

Krómer Ágnes bejegyzést írt a(z) Az Ó és az Új című alkotáshoz

Krómer Ágnes bejegyzést írt a(z) Az Ó és az Új című alkotáshoz

Krómer Ágnes bejegyzést írt a(z) Az Ó és az Új című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) A lajtorja 36. című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) A lajtorja 36. című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) Az Ó és az Új című alkotáshoz

szilkati alkotást töltött fel Az Ó és az Új címmel

Bödön bejegyzést írt a(z) A lajtorja 155. című alkotáshoz

eferesz alkotást töltött fel Így, újév felé? címmel

eferesz bejegyzést írt a(z) Teremtésem című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) A lajtorja 155. című alkotáshoz

Bödön alkotást töltött fel A lajtorja 155. címmel

sailor bejegyzést írt a(z) Gömbölyű című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Teremtésem című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) Így, karácsony múltán? című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) Teremtésem című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) Szavak című alkotáshoz

eferesz alkotást töltött fel Évgyűrűk címmel

Tóni alkotást töltött fel Petőfi Sándor: Hazámban / In der Heimat címmel

Tóni alkotást töltött fel Kis János: Hajós ének / Schiffers Gesang címmel

Árvai Emil bejegyzést írt a(z) Általános csevegés fórumtémához

szilkati bejegyzést írt a(z) Régi regék erdeje című alkotáshoz

szilkati bejegyzést írt a(z) Szavak című alkotáshoz

szilkati alkotást töltött fel Gömbölyű címmel

Tóni alkotást töltött fel Szabolcska Mihály: Újév / Neues Jahr címmel

Tóni alkotást töltött fel Sértő Kálmán: Kívánság / Wunsch címmel

sanna alkotást töltött fel személyiség címmel a várólistára

Kankalin bejegyzést írt a(z) Szavak című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Szavak című alkotáshoz

Toplista

A Napvilág.Net hírei:

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjai

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjaiTüzesen süt le a nyári nap sugára... egy plüssjuhászra? Rá bizony. Aki amellett, hogy egy véres, forradalmi hangulatú, sebes sodrású kémtörténetbe csöppen, talán képes lesz újrafogalmazni a gondolatainkat Petőfi klasszikusáról. Fiókba az előítéletekkel, és lássuk, hogy boldogul Kukoricza Jancsi egy egészen más kontextusban!

2014. 10. 20. - Irodalom

 

thegpscoordinates.net

Zenit Futárszolgálat

Minden jog a szerkesztőség és a szerzők részére fenntartva! © 2004 - 2023