HONLAPUNK

Tagjaink Rólunk Szabályzat Kereső Statisztika Fórum Aktívak Gy.I.K.

ALKOTÁSOK

Cikkek Prózai művek Versek Receptek Ajánlják magukat Alkotók könyvei Hangos verstár Láncvers Verspárbaj

EGYÉB

Linkajánló Közös regény Emlékoldalak Főoldal
Napvilág Íróklub

Statisztika

Online tag: 1

Online vendég: 14

Tagok összesen: 1938

Írás összesen: 52450

Milbio hidratáló testbalzsam
RegisztrációregisztrációElfelejtett jelszóelfelejtett jelszó
Véletlen
Fórum

Utolsó hozzászóló:

dpanka
2022-01-18 09:41:19

Szülinaposok
Reklám

Prózai művek / regény
Szerző: BödönFeltöltés dátuma: 2014-04-07

A majom farka, a misszionárius feneke VI/5.

Az erdei gyerekeket nem csak írni-olvasni és imádkozni kellett tanítani, hanem a civilizált életmód elemeire is Nem tudtak fogat mosni, szappannal mosakodni, késsel-villával enni, WC-papírt használni, fésülködni, illedelmesen viselkedni. Reggel, ébredés után Ethel kivezényelte őket az udvarra, fogkefét adott a kezükbe, fogkrémet nyomott a fogkefékre, s együtt mosták a szakadó esőben a fogukat. A gyerekeknek ez játék volt, mint a kis majmok utánozták Ethelt.
-Jó - mondta, amikor kész lettek - ezzel meglennénk! Tegye el akkor mindenki a fogkeféjét, fogja meg a szappanát, hátra megyünk, és zuhanyozni fogunk! Szaladjatok, iszkiri!
-Én is veletek tarthatok? - kérdezte Pablo.
A lány nevetett a felvetésen, tudta milyen huncutság jár a fiú fejében.
-Nem, Pablo. Csak az erdei gyerekek jöhetnek. Te már nagyfiú vagy, zuhanyozz egyedül.
Aztán valami az eszébe jutott. A következő feladatnál, a WC-papír használat megtanításában segítségére lehet Pablo. Ugyan, mit számít az, ha jön? Amit látni akar azt már egyszer úgy is látta. Majd behajtja rajta.
-Na jó! Nem bánom!
Hátra mentek az épületek mögé. Bokrokkal, apró cserjékkel ritkásan borított terület volt ez, alkalmas arra, hogy aki akar, elrejtőzhessen a szemek elől. Az indiánok ide jártak kisbabát gyártani.
-Itt az élő zuhany - mutatott fel az égre. -Vetkőzzetek le! Megtanuljuk, hogy kell a szappant használni.
Levette az ingét és a rövid-nadrágját, s egy bokor ágára dobta. Pucéron állt ott a zuhogó esőben, éppen úgy, mint kis tanítványai.
Pablo elkerekedő szemmel figyelte, aztán ledobta magáról ő is a kevés holmit. Különös, festői látványt nyújthatott volna a társaság, ha valaki látja őket: csokoládé-barna indián gyerekek gyűrűjében egy meztelen fehér lány, nedves, fénylő testtel a szürke ég alatt, karcsú, és magas, s szép, mint Aphrodité. Mögöttük, a sövény-kerítésen túl az őserdő tömör zöld fala, a fák leveleiről, megannyi apró esőcsatornából a víz lecsorgott a talajra.
Ethel beszappanozta mindkét karját, nyakát, mellkasát, hasát, combjait, lába-szárát.
-Itt jól mossátok meg! -Mutatta, hogy kell beszappanozni a lábuk közét, hogy mossák meg a feneküket, és ügyesen hátranyúlva szappanos kezükkel, a hátukat. A szakadó eső azonnal lemosta róluk a habot, ami szürkésfehér köröket rajzolva a földön eloszlott, elfolyt.
-Most az arcotokat és a fejeteket!
Szeme sarkából látta, hogy Pablonak feláll, nem törődött vele, ezek a test eredendő, természetes reakciói. A férfiaknak mindig feláll. Elég nagy van neki. Jóval nagyobb volt a Pabloé, mint amilyeneket a waikák közt látott. A gyerekek visongtak, csípte a szemüket a szappanhab.
Tamás, Ethel mellett mosakodott, érdeklődve figyelte a lány testét. Odahajolt, bámulta. Kandi szemmel leste a hónalját, a lába-közét.
-Etlel, figyúzz, neked milyen szőrős ott, meg ott! Hadd lám csak!
A lány nevetett, eltolta magától Tamás tolakodó fejét.
-Ne mán! Nem illik, he! Vidd innen a kezedet, mer rácsapok!! Menj most már tényleg a csudába, mondom, hogy nem illik!
-Mit jelent az, hogy nem illik?
-Hát, azt, izé,... Például közbekotyogni, amikor a törzs férfijai tanácskoznak! Vagy apád előtt belenyúlni a húsos-tálba! Meg, amit most csinálsz.
-Ja?
-Ja, bizony! -Fellökte a fiút, aki elterült a vizes, sáros, szappanhabos földön. A gyerekek csúfondárosan nevettek, ilyenek voltak, elég volt, ha valaki feltartotta az egyik ujját, már visított az egész társaság.
Mondanunk sem kell, törülközni nem volt értelme, nem is vittek magukkal törülközőket ebbe az égi "zuhanyozóba". A szálláson aztán persze megtörülköztek és felvették egyen-ruháikat, a sortot és a cserkészinget. Majdnem azt találtuk mondani: a száraz ruháikat, ez azonban erős költői túlzás lett volna, a párás levegőben nem létezett ugyanis száraz ruha, ami ruha konkrétan nem ázott el kinn az esőben, az is nedves, nyirkos volt a tömény párától.

Ethel 7 órára átvezette csapatát az étkezdébe. Turnusokban étkeztek a misszión, mert egyszerre nem tudott annyi ember leülni a padokba. Imádkoztak, majd megitták a kakaójukat, s kikanalazták tányérjukból a kását. Az erdei gyerekek a kanállal már elég ügyesen bántak, ritkán kellett valakire rászólni, hogy ne a kezével nyúljon a tálba.
-Most pedig - mondta Ethel - mindenki hozzon WC papírt, kimegyünk együtt a latrinára, és megtanuljuk, hogy kell kultúrált módon kakálni. Dugjátok a ruhátok alá, mert ha átázik, kiszakad!
-Mit jelent az, hogy kultúrált módon? - kotnyeleskedett az egyik kislány. Rácsimpaszkodott Ethelre, húzta, nyúzta menet közben. Ethelbe belebújt a gonosz kis manó.
-Azt, hogy úgy, ahogy a fehér-emberek, akik az Óperenciás tengeren túl élnek nagyvárosokban, moziba, színházba, operába járnak, villamossal, meg autóbusszal mennek dolgozni, angol WC van a lakásukban, telefon, és rádió, és folyóvizes zuhanyozó, hírlapkihordó viszi nekik házhoz minden reggel a kedvenc napilapjukat, s a tejesember leteszi a tejet palackban a küszöb elé.
Azokat a szavakat, amelyek a waika nyelvben nem léteztek, portugálul mondta: cidade, elétrica, carro, trem, autocismo, no de água.
-Érted, Erika?!
A kislány egy szót sem értett belőle, de fintorgott aranyos kis pofikájával és habozás nélkül rávágta:
-Értem, persze, hogy!
-Na, jól van, akkor most, aló mars, a többiekkel, ne lógj rajtam!
Odaszólt Pablonak.
-Te is gyere!

A latrinák, külön egy a férfiak részére, s külön egy a nőknek, a hátsó kerítés mentén húzódtak, bozót vette körbe őket. Antonio atya annak idején úgy tervezte meg a helyüket, hogy rejtve legyenek, s egyikből a másikba ne lehessen átlátni.
-A fiúk Pabloval odamennek - mutatott rá a férfi-latrinára - a lányok pedig, velem jönnek. Pablo, mutasd meg nekik, hogy üljenek rá, s hogy töröljék ki a feneküket! Takarékoskodjatok a papírral, mert ha elfogy, a falevelekre kell ráfanyalodnunk!
A fiú vigyorgott. Micsoda marha jó móka! -Igenis, tanító-néni!
Ethel elvitte a lányokat a nőibe, ami jó húsz lépésre esett a férfiakétól. Keskeny ösvény vezetett át a bokrok között. Egyszerű árok volt, elég széles és mély, a két végén két vaskos villa volt a földbe ütve, azon ment keresztbe a rúd, amire rá kellett ülni a nagydolognál. Nádtető fedte.
Csak a fele társaság fért el egyszerre egymás mellett, odaültek szépen sorban letolt nadrággal, mint a verebek a villanydrótra, a többiek figyelték őket. Ethel elvégezte a dolgát. Letépett egy jó kétarasznyi papírt, ez négy lap volt, egymásra hajtotta a széleket, odamutatta a gyerekeknek.
-Össze kell hajtani - magyarázta - mert vékony, és kilyukad különben. -Így töröljétek ki. Ügyesen, kakis ne legyen a kezed! Először az első papírral a nagyját, aztán ha kell, egy másodikkal a többit. Hajtsd még egyszer ketté, he, ha duplán véve kevés!
Megvárta, amíg a másik csoport is végez, segített az ügyetlenebbeknek.
-Na, ezzel megvolnánk. Akkor most csatlakozunk a fiúkhoz, és visszamegyünk a szállásra.
-Ethel! Miért kell külön kakálni a fiúknak és a lányoknak? - firtatta a kis kotnyeles Erika.
-Mert így illik. Meg ne kérdezd te is, hogy mi az, hogy illik! Gyerünk, mossunk kezet, abban a tócsában. Vécézés után kezet kell mosni, ugye tudjátok, erről már beszéltünk!

Ennek az alkotásnak a tetszésátlaga: 5

Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10231
Időpont: 2017-01-21 17:11:42

válasz black eagle (2017-01-21 06:38:32) üzenetére
Kedves Sas! Mint ahogy én is, amikor Pablo-korú kissrácként ilyesmit láttam! (Igaz, más körülmények között, én ugyanis 2 társammal leskelődtem:) ) A nők, a lányok kiszámíthatatlanok, Ethelre is áll, az ő "erkölcsi érzékei" még kialakulatlanok. Sok ember később is megmarad ezen a "szinten"! Nagy köszönet! Üdvözöllek: én
Alkotó
black eagle
Regisztrált:
2016-11-18
Összes értékelés:
2135
Időpont: 2017-01-21 06:38:32

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Kedves Bödön!

Micsoda váratlan fordulat - a leskelődő személyétől korábban irtózó Ethel, most magával hívja az iránta oly élénken érdeklődő Pablót zuhanyozni! Szegény Pablo - szerencsés Pablo...
Számomra ez nagyon érdekes epizód lett. S rá kellett jönnöm, nyilván azért oly érdekes számomra, mert én nem vagyok őserdei kisfiú. Pedig valaki nyilvánvalóan nekem is megtanította valamikor a bilizést és a többit, de az olyan nagyon régen volt, hogy már képtelen vagyok fölidézni. De igen szórakoztató és egyben tanulságos rész is volt ez egyben, épp emiatt.
Azt az egyet nem tudom, hogy Pablót sajnálnom vagy irigyelnem kellene most legújabb élményeiért. Arra jutottam magamban, hogy maradok egyelőre az utóbbinál. Elvégre ő is jól érezte magát. Meglehetősen. :)

Üdvözlettel: Laca :)
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10231
Időpont: 2014-04-11 08:16:36

válasz eferesz (2014-04-11 08:10:07) üzenetére
Sztem sem gáz, amikor katona voltam, akkor is csak egy nagyon rövid reggeli időszak állt rendelkezésre, reggelizés után, körlettakarítás előtt, kb. 5-10 perc:) Köszönettel: én
Szerkesztő
eferesz
Regisztrált:
2013-09-06
Összes értékelés:
3370
Időpont: 2014-04-11 08:10:07

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Rendben van ez, még a kakilás is, mert reggeli után általában mindenkire rájön. :)
Üdvözletem!
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10231
Időpont: 2014-04-10 20:21:11

Szia Sailor! Köszönöm, igyekszem:) Üdv: én
Alkotó
Regisztrált:
2012-10-26
Összes értékelés:
8567
Időpont: 2014-04-10 13:31:34

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szia Bödön!

A szakadó esö ´arra´sokszor tényleg
azuhanyozó...az esös évszakban naponta
böven lehet használni!

...várom a folytatást!

Grat:sailor
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10231
Időpont: 2014-04-10 08:30:58

A facebookon a Poós Könyvek oldalán olvashatók részletek a történet későbbi eseményeiből!
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10231
Időpont: 2014-04-10 08:28:05

válasz Istefan (2014-04-09 22:51:31) üzenetére
Kell, hogy mindenből megfelelő tartalékuk legyen. Ez megoldható, ha nehéz is! Az igaz, h parancsszóra nem lehet, de a történet arról nem szól, hogy mindegyik gyerek elvégezte-e a dolgát? Kell egy kis képzelőerő a "lyukak" kifoltozására. Umberto Eco fejtegeti valamelyik irodalom-elméleti írásában, h az, amit nem mond el az író, ugyanolyan fontos (lehet) mint, amit elmond. Köszönöm, h figyelemmel kíséred, és lécci mindig szólj, ha úgy érzed, hogy valami nem stimmel! Üdv: én
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10231
Időpont: 2014-04-10 08:22:32

válasz Klára (2014-04-09 20:59:31) üzenetére
Köszönöm, h újra itt vagy! Sokat jelentesz nekem!!! Ezek a benszülött gyerekek olyanok, mint a kis majmok, könnyebben tanulnak vizuálisan. Egyébként én teniszedző vagyok, és saját gyakorlatomból tudom, h gyakorlati dolgokat, pl egy szervát, könnyebben tanulnak meg a tanítványok látvány után:) Üdv: én
Alkotó
Istefan
Regisztrált:
2011-01-30
Összes értékelés:
1657
Időpont: 2014-04-09 22:51:31

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Valahogy nem hinném, hogy egy misszió budipapírral rakta volna tele csomagjait, hogy legyen mivel a bennszülöttek a söggüket megtöröljék. No meg parancsszóra nem lehet sz-ni Lacikám!
Szerintem a mosakodás rendben van, de a klotyózás egy kicsit erőltetett. István
Szenior tag
Klára
Regisztrált:
2012-08-19
Összes értékelés:
2977
Időpont: 2014-04-09 20:59:31

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Hát, itt vagyok újra - nem is tudom, miért:)
Szóval, történnek a dolgok... Igazából nem nagyon értem, hogy miért kell bemutatni azt, amit meg akarunk tanítani. Szerintem más módja is van ennek. Persze úgy nem olyan izgalmas:)

Üdv: Klári
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10231
Időpont: 2014-04-09 12:31:33

válasz Susanne (2014-04-08 19:35:35) üzenetére
Szia Zsu! pedig féltem, hogy most megkapom a magamét a "kulturált kakilás" miatt!!! Nagyon örülök, h olvasod!:) Üdvözlettel: én
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10231
Időpont: 2014-04-09 12:29:16

válasz csabaiandy (2014-04-08 12:34:40) üzenetére
szia Andy! Sztem addig jó, amíg nem tudsz újat írni, mert, gondolom én, addig tetszik::) Üdv: én
Szenior tag
Susanne
Regisztrált:
2012-04-16
Összes értékelés:
6201
Időpont: 2014-04-08 19:35:35

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szia Laci !
Csatlakozom Andyhoz, én csak olvasom...olvasom.....olvasom...és nagyon-nagyon tetszik !
Várom a folytatást :)
Szeretettel: Zsu
Alkotó
csabaiandy
Regisztrált:
2012-08-26
Összes értékelés:
1032
Időpont: 2014-04-08 12:34:40

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
az a baj hogy nem tudok neked újt írni, figyelemmel kísérlek, olvaslak és olvaslak. szeretettel

Legutóbb történt

Madár bejegyzést írt a(z) A tél című alkotáshoz

mandolinos alkotást töltött fel Szergej Jeszenyin: Levél nagyapámnak címmel a várólistára

leslie b shepherd bejegyzést írt a(z) Torony című alkotáshoz

Erdős Sándor alkotást töltött fel Hazatérés címmel a várólistára

sailor bejegyzést írt a(z) Míra című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) ...egyszer csak című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Tükröm, tükröm... című alkotáshoz

aLéb bejegyzést írt a(z) Torony című alkotáshoz

Pecás alkotást töltött fel A tél címmel a várólistára

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) Iskolavárás című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) Míra című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Torony című alkotáshoz

gleam bejegyzést írt a(z) ...egyszer csak című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Hibernálva című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Hibernálva című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Téli szonett című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Míra című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Iskolavárás című alkotáshoz

Azrael alkotást töltött fel Gergő És Pamela --Tizenkilencedik Rész címmel a várólistára

eferesz alkotást töltött fel Tükröm, tükröm... címmel

eferesz bejegyzést írt a(z) Szerencsesüti című alkotáshoz

dpanka bejegyzést írt a(z) Antológia fórumtémához

Bödön bejegyzést írt a(z) Hibernálva című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) A lajtorja 111. című alkotáshoz

hundido bejegyzést írt a(z) Antológia fórumtémához

ElizabethSuzanne alkotást töltött fel Iskolavárás címmel a várólistára

black eagle bejegyzést írt a(z) Antológia fórumtémához

black eagle bejegyzést írt a(z) Hűség című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) Szerencsesüti című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) Szerencsesüti című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) Szerencsesüti című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) őszi tangó című alkotáshoz

szilkati bejegyzést írt a(z) Antológia fórumtémához

leslie b shepherd bejegyzést írt a(z) zagyva hétfő című alkotáshoz

leslie b shepherd bejegyzést írt a(z) Betegen című alkotáshoz

leslie b shepherd bejegyzést írt a(z) Visszaút című alkotáshoz

Ötvös Németh Edit bejegyzést írt a(z) örökség című alkotáshoz

Ötvös Németh Edit bejegyzést írt a(z) örökség című alkotáshoz

Ötvös Németh Edit bejegyzést írt a(z) örökség című alkotáshoz

Ötvös Németh Edit bejegyzést írt a(z) örökség című alkotáshoz

Toplista

A Napvilág.Net hírei:

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjai

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjaiTüzesen süt le a nyári nap sugára... egy plüssjuhászra? Rá bizony. Aki amellett, hogy egy véres, forradalmi hangulatú, sebes sodrású kémtörténetbe csöppen, talán képes lesz újrafogalmazni a gondolatainkat Petőfi klasszikusáról. Fiókba az előítéletekkel, és lássuk, hogy boldogul Kukoricza Jancsi egy egészen más kontextusban!

2014. 10. 20. - Irodalom

 

thegpscoordinates.net

Zenit Futárszolgálat

Minden jog a szerkesztőség és a szerzők részére fenntartva! © 2004 - 2022