HONLAPUNK

Tagjaink Rólunk Szabályzat Kereső Statisztika Fórum Aktívak Gy.I.K.

ALKOTÁSOK

Cikkek Prózai művek Versek Receptek Ajánlják magukat Alkotók könyvei Hangos verstár Láncvers Verspárbaj

EGYÉB

Linkajánló Közös regény Emlékoldalak Főoldal
Napvilág Íróklub

Statisztika

Online tag: 2

Online vendég: 15

Tagok összesen: 1948

Írás összesen: 52875

RegisztrációregisztrációElfelejtett jelszóelfelejtett jelszó
Véletlen
Fórum

Utolsó hozzászóló:

szilkati
2022-05-29 22:53:30

Reklám

Prózai művek / regény
Szerző: BödönFeltöltés dátuma: 2014-05-13

A majom farka, a misszionárius feneke VII/3.

-Micsoda kupi van itt atya! - állt meg csípőre tett kézzel Neyomi, Antonio házikójának küszöbén.
S valóban: a szobában elképesztő rendetlenség uralkodott, az asztalon szanaszét a könyvek, folyóiratok, a papírkosár színültig tele, a padlón banánhéj és kesudo-dióhéj szétdobálva, a sarokban vizelettel teli serbli, a mosdótálban kiöntetlen, piszkos víz.
-Bocsánat - morogta az atya. - Tudja, annyi dolgom van, egész nap loholok...
Neyomi óvatosan beljebb araszolt, félretolva lábfejével a banánhéjat.
-El kellene ide egy női kéz. - Vihogott. - Tudja, egy fiatalabb, mint az enyém. Én már nem győzöm. Nekem ott a konyha, meg az iroda, meg a raktárak. Mert most mán a raktárak dolga is rám testálódott.
A pap nem válaszolt.
A nő maga elé tartotta a kezét.
-Azért ez a kéz jó szolgálatot tett magának olykor-olykor. Emlékszik rá, amikor fiatalon idekerült? Ha akarja, most is...jó, jó...bocsánat, nem mondtam semmit. De egy fiatalabb azért elkellene.
Antonio hallgatott, Neyomi meg nekilátott rendet rakni. Összesöpörte a szemetet, kiürítette a papírkosarat, összepakolta a könyveket. Csak egymásra pakolta őket, hogy a pap megtalálja, amit akar. Legfelülre tette a Szentírást. Az mindig kellhet.
-Mondott valamit?
Antonio felkapta a fejét.
-Semmit.
-Szóljak akkor egy lánynak?
-Nem. .... Kire gondol?
-Kaébére. Szép, nyúlánk kislány. Betöltötte a 14-et. Tavaly járta ki az iskolát. Okos, dolgos. Nem volt még férfival.
-Nem kell. Majd elleszek valahogy.
-Jó, akkor szólok neki. Mindjárt idehívom.
Térült-fordult, s néhány perc elteltével tényleg visszafutott a kislánnyal. Kaébe a szokásos missziós egyenruhát hordta, keki színű cserkészinget, rövidnadrágot. Hosszú combú lány volt, bátor, öntudatos tekintettel. Olyan hajlékony és karcsú volt a teste, mint egy fiatal párducnak. Fajtájának gyönyörű egyede -állapította meg magában az atya, ahogy egy szemvillanással felmérte.
-Akkor én megyek, sok a dolgom - mondta Neyomi és tényleg elment, otthagyta őket a slamasztikában.
A pap az asztalnál ült, a jegyzetfüzetébe írt valamit. Úgy tett, mintha észre se venné, hogy Kaébe is ott van. Végre felnézett, csodálkozni látszott.
-Te vagy az Kaébe? Mit akarsz?
-Neyomi néni mondta, hogy ide kell jönnöm - válaszolta minden különösebb izgalom nélkül. Kicsit vontatott hangon beszélt, majdnem szemtelen volt.
-Jól van. Mikor gyóntál, és áldoztál utoljára?
Kaébe hátravetette a fejét.
-Szombaton gyóntam, és vasárnap áldoztam.
-Szoktál imádkozni?
-Szoktam.
-Hányszor imádkozol napjában?
A lány gondolkodott. Hányszor is. Sokszor, biztos. Lássuk csak.
-Hát egyszer, amikor felébredek. Aztán a közös ima reggeli előtt. Aztán délben, és este az étkezésnél. És amikor lefekszem.
-Derék. Elmehetsz Kaébe.
Kaébe nem mozdult, állt, ugyanazon a helyen, mint egy kiskatona.
-Atya, engedelmével engem azért küldtek, hogy itt dolgozzak. Hogy szolgáljak magának. Azt is mondták, hogy pénzt kapok érte.
-Pénzt? -Antonio a lány felé fordult. -Mire kell neked a pénz?
Kaébe nagyon komoly volt. Zárkózott, okos pofikájával majdnem megnevettette az atyát. Könnyedén végigsimított a homlokán.
-Még egy évig akarok itt maradni. Utána elmegyek. Elmegyek Manaosba, vagy Belembe és munkát vállalok.
A papot érdekelni kezdte a dolog. Felállt, közel ment Kaébéhez. Szuggeráló tekintettel fixírozta.
-Csakugyan?
-Igen, atya.
-A pénz az utazáshoz kell?
-Igen atya.
-S nálam akarod megkeresni?
-Igen atya.
Antonio elnevette magát.
-És, ha azt mondanám, megkapod a pénzt, nem kell érte szolgálnod?
A kislány arcán felhő vonult át. Két piros ajkát összeszorította. Szemei nedvesek lettek.
-Elküld az atya? Nem kellek?
A pap nézte. Mit kezdjen ezzel a kislánnyal?
-Nagyon ügyes és szorgalmas vagyok - mondta Kaébe. -Hadd maradjak. Mindent megteszek, amit csak akar, csak egyet nem, a vejitét. De ezen kívül bármit, rendelkezzen velem.
-Ezt meg se hallottam - mondta szigorúan a pap. -Na jól van nem bánom. Próbáljuk ki. Mától kezdve itt dolgozol. Kapsz rendes fizetést, és egy év elteltével mehetsz világot látni, ha csak addig nem mész férjhez.
-Nem fogok férjhez menni - mondta Kaébe. - És köszönöm. Majd meglássa, nagyon fogok igyekezni, nem csalódik bennem.

Így került Kaébe Antonio atya mellé, s tényleg nagyon ügyes volt, tényleg mindent megtett, egyet kivéve. A vejitét nem, mert nem akart teherbe esni. Egy nem kívánt terhesség teljességgel felborította volna, amit olyan szépen eltervezett.

Milyenek voltak Antonio mindennapjai? Ha azt mondjuk, hajszoltak, ezzel nem mondunk sokat. Fél hatkor, az óra csörgésére kelt. Még a chinchorrójában fekve elmondott egy rövid fohászt, aztán belebújt a nadrágjába, az ingébe, megmosta a lavórban az arcát és a kezét és átment a konyhára. Ellenőrizte, jól haladnak-e a reggeliztetés előkészületei, rendelkezett a másnapi konyhaszolgálatról. Zejetének, Neyomi segített a konyhai munkákban, ő volt az állandó segítőtárs, a kisegítő személyzet, általában négy fő, a telepen lakó lányokból, asszonyokból lett napról napra kijelölve. Megitta a kávéját, evett egy kevés lasha-kását. Elloholt, megnézte a raktárakat, elkezdődött-e, rendben zajlik-e az élelmiszerek, és a napi munkákhoz szükséges anyagok, eszközök kiadása. Konzultált Carlossal, vagy Pedroval, vagy aki éppen szolgálatban volt. Elmondta az utasításait: rendbe kell hozni a középső padsor első két padját, kell ácsolni egy új asztalt, bedőlt a sövénykerítés az északi oldalon, meg kell reparálni, és így tovább.
Mire a gyerekek első csoportja megérkezett, már újra az étkedében volt. Ő vezette a reggeli imát. Megvárta, míg mindegyik csoport sorra kerül, mindegyikkel ő imádkozott. Nyolctól tízig, amíg Julianna órái zajlottak, az irodán tartózkodott, és a nyilvántartásokon dolgozott. Mindenről írásos feljegyzést kellett vezetnie, erre a felettesei kötelezték. Számon kellett tartani, és rubrikába írni mennyi tinta, papír, toll, radírgumi, lámpaolaj, fogkrém, szappan, és vécépapír fogyott! De feljegyzéseket vezetett a hitéletről is, ez volt a legfontosabb, ki mikor gyónt áldozott, s milyen más szentségeket szolgáltatott ki. Az elmúlt hat hónapban két haláleset történt (az egyikről, Aity kisbabájának haláláról be is számoltunk), volt két temetés, ki kellett állítani a halotti bizonyítványt, három kisgyerek született, akiket meg kellett keresztelni, s meg kellett írni a keresztleveleiket, lezajlott egy Húsvét, harminc gyerek első-áldoztatásával és a Pünkösd, a Szentlélek eljövetelekor esedékes gyóntatásokkal és áldoztatásokkal.

Tíztől ö váltotta Juliannát, az alsó-tagozatosokkal. Majd jött az ebéd, felügyelte az étkeztetés menetét. Ebéd után a szállására ment, fogadta a híveket, akik ügyes-bajos dolgaikkal, vitás, peres ügyeikkel felkeresték. A missziós telepen ő volt a törvény, és a rend, e téren is neki kellett csatasorba állnia. Aztán 4-től újra a katedrán állt. Ezt követően vacsoráig lett volna egy kevés szabadideje, amikor pihenhetett, imádkozhatott volna, ám szinte soha nem sikerült egyik se, a kilincset egymásnak adták kézbe a telepen lakók ebben az időben is. A túlfeszített életmódnak volt egy komoly hátulütője, alig maradt ideje imádkozni. Lefekvés előtt odatérdelt a kereszt elé, elmondta a Rózsafüzért, keresztet vetett és ment az ágyába. Hullafáradt volt. Megpróbált Istenre gondolni, de nem sikerült kiüresítenie magát. Ethel jutott az eszébe, ezredszerre csócsálta át magában a történetet, hogy jutott ez a jónak induló kapcsolat odáig, hogy már szinte szóba se állnak egymással. Én hibáztam? -tette fel magának újra meg újra a kérdést. Miben hibáztam, mit rontottam el? Ó, Uram, világosítsd meg az elmémet, mit rontottam el?

Kínlódva aludt el éjfél után, zavaros, vad álmai voltak. Álmaiban mindig valami rossz történt, kiöntött a Sjemice, s menekülni kellett, villám csapott a központi épületbe, kétségbeesetten próbálta eloltani a lángokat, de nem sikerült, porrá égett az egész. Néha jót is álmodott. Egyszer azt álmodta, hogy átjött Ethel, sírt, és a bocsánatát kérte. Ő átölelte, karjaiba zárta, és megcsókolta az ajkát. Boldogok voltak mindketten, minden addigi baj, bánat nagy örömbe fordult. Reggel mérges volt magára, és elhatározta kerülni fog minden érintkezési pontot, ami kettejüket összekötheti. Csak a munkával kapcsolatos dolgokról fogok ezen túl beszélni vele - győzködte magát. Attól a naptól kezdve be is tartotta. A lány többször is bepróbálkozott, pillantásokkal, mozdulatokkal, jelbeszéddel, amit a lányok jól ismernek, és rafináltan fel is használnak az erősebb nem bepalizására. Egyszer szóba hozta Hernandót és Sarahot, - nem dőlt be neki. A szokásos női trükk. Ne szórakozzon vele. Úgy tett, mintha észre se vette volna.

Kitalált egy módszert Isten keresésére. Nincs időm és erőm az előírt imákra, ezért tehát minden percemben jelen lesz. Bármit teszek, Vele teszem, bárhová megyek, együtt megyek Vele. Kipróbálta, működött. Fűrészelt egy gerendát, írt egy keresztlevelet, kitöltött egy rubrikát, Istennel fűrészelte, Istennel írta, Istennel töltötte ki. Elképzelte, hogy Isten szelleme ott van vele, a közeli fák lombkoronája fölött lebeg, vagy a kunyhó ablakából nézi szeretetteljes figyelemmel. Oda kapta a szemét, és csodálkozva látta, Isten tényleg ott van. Ettől kezdve egy kicsit megnyugodott belül, a nagy lelki megrázkódtatás, ami az utóbbi időben gyötörte kezdett elcsitulni. Ethellel kapcsolatban is sikerült nyugvópontra jutni saját magával. Soha nem akartam testi kapcsolatot, csak lelkit - mondta magának. Elsősorban lelkit. Ő azonban ezt sem akarta, pedig milyen szép lett volna, -el kell tehát eresztenem.

Ennek az alkotásnak a tetszésátlaga: 5

Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10490
Időpont: 2017-02-22 15:56:21

válasz black eagle (2017-02-21 17:40:47) üzenetére
Én köszönöm Sas! Örülök h újra itt vagy, s kíváncsi vagyok a történeteidre. No meg ide is várlak, nagy szeretettel: én
Alkotó
black eagle
Regisztrált:
2016-11-18
Összes értékelés:
2343
Időpont: 2017-02-21 17:40:47

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Kedves Bödön!

Korábbi érdeklődésedre - hol voltam? -, jelentem: én időről időre elszakadok olykor az internet világától, de azután (sokak rettenetére :) ) mindig visszatérek. Most úgy alakult, hogy kicsit hosszúra nyúlt a szünet, (alkotói szabadság? - nevezzük annak), de már itt vagyok én is újra, s nagy érdeklődéssel folytatom Antonio és Ethel történetének felgöngyölítését.
Antonio módszere: valóságossá tenni Isten jelenlétét minden pillanatban - nagyon okos, intelligens döntés. Valóban, ha Ő ott állna mellettünk minden pillanatban, helyesebben, ha bennünk ez mindig tudatos bizonyosság volna, aligha követnénk el bármiféle illetlen dolgot. Így tehát - mivel Antonio lelkében, elméjében mindig ott van - a férfi szilárdan (tulajdonképpen edzetten) tudja tisztán tartani magát. Ez csodálatos!

Kedves druszám! Köszönet ezért az epizódért (is)!
Üdvözlettel: Laca :)
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10490
Időpont: 2014-05-23 07:44:22

válasz sailor (2014-05-19 21:15:10) üzenetére
Szia! Nagyon beleélem magam....szívem csücske ez a történet. Nem csak maga a történet izgat, a szerelmi szál, ami akárhol játszódhatna, és nem csak az egzotikus környezet. De sok minden dolgot szeretnék elmondani az emberek életéről, életünkről. Olyanokat is, amelyek rejtett belső dolgok, amikről nem beszélünk senkinek. Mert szégyellnénk bevallani titkos gondolatainkat vágyainkat, alantas ösztöneinket. Ösztönlények vagyunk többé-kevésbé, még ha titkoljuk is. megpróbálunk kapálózni ellene, tbb kevesebb sikerrel, ki több, ki kevesebb...S mégis, e fölött is van valami, amit nehéz néven nevezni, talán a lelkiismeret. Akikről írok nem mindennapi emberek, s nem mindennapi módon reagálnak...Üdvözlettel: én
Alkotó
Regisztrált:
2012-10-26
Összes értékelés:
9143
Időpont: 2014-05-19 21:15:10

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
válasz Bödön (2014-05-19 08:33:35) üzenetére
erzem,éreztem ezt!

Mindenki,aki bele tudja magát élni abba,amit ´szül´
...elöbb utóbb egy lesz vele!

Történeted nem egy elbeszélés cssak,egy szépen
sikerült elbeszélés...történet,regény...bármi

...nem!
Nem csak az!

Odamész az események fészkébe...
és csakis ott találni meg azt...a ´kezdést´
a ´feleleteket´

Ezer kérdésre!

Üd.sailor

Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10490
Időpont: 2014-05-19 08:33:35

válasz sailor (2014-05-18 19:31:03) üzenetére
Ami nem logikus, de ami mégis jön, s pusztító hatású. S párhuzamosan a főszereplők lelkében is elindul egy változás, ami egész életükre kihatással lesz. Én írom ezt a történetet, de "ő" is ír engem! Most már, hogy idáig eljutottam kényszerpályán mozog az egész, látom, mi történik, csak le kell írnom. A veszélyek, az őserdő szabadsága és az ottani beszűkült életmód engem is áthat, mintha mindez velem történne. S valóban: én vagyok Antonio, s én vagyok Ethel. De Faé is vagyok, Carlos, Pedro, sőt, a kis laza Kaébe is én vagyok! Hálás köszönet azért, hogy olvasod, s megírod az észrevételeidet!!! Üdv: én
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10490
Időpont: 2014-05-19 08:32:54

válasz sailor (2014-05-18 19:22:56) üzenetére
Szia Sailor4 Köszönöm az elismerést jó esik. Van egy kulcsmondatod: "néha kitörnek a régi tűzhányók, a látszat mögé söpört dolgok" Írod, nemsokára különleges eseménynek kell történnie, ez érződik a levegőben. Jó megérzés, ez így is van. Persze nem árulhatom el, nem lőhetem le a poént, hosszú még az út odáig. Én úgy élem át az egészet, amikor írom, mint egy görög sorstragédiát. Elindulnak események, melyek elsodornak korábbi konvenciókat. A misszión élő emberek egészen különleges helyzetben vannak, ezt a civilizációban élő, szerencsésebb (???) embertársaik nem ismerhetik. Végtelen őserdő, mindennap jelentkező veszélyek, kalandok egyfelől, másfelől a misszió szigorú, zárt, korlátok közé szorított világa. Hihetetlen feszültséget okoz e kettős hatás az ember lelkében. És közben feltartóztathatatlanul közeledik valami ismeretlen veszély, ami megváltoztatja az életüket.
Alkotó
Regisztrált:
2012-10-26
Összes értékelés:
9143
Időpont: 2014-05-18 19:31:03

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
az értékek,az ö értékeik számlája!

Egy bizonyos ´szabályozott´ körülmények mellett,
egy ideig ´megy´minden.

...de igazán megnyerni egy egy személyt,sok sok
akadály és ...hogy is mondjam...
a ´példákon´érik ez csak meg!

Példákon,´megéllt´,´atélt´,mindent odaadó
önzetlenség az ami ér!

ÉRTENEK!

Mindenhol!

Elismeréssel:sailor
Alkotó
Regisztrált:
2012-10-26
Összes értékelés:
9143
Időpont: 2014-05-18 19:22:56

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szia Bödön!

érzem,nemsokára kell történnie egy különös eseménynek...,
´ara´mindig történik-ek dolgok,melyek a mi ´megszokott
eletszemléletünknek sokszor idegenek!

Olyanok,melyek homlokegyenest ütköznek a logika falába...
a mi logikánk falába

néha kitörnek a régi ´tüzhányók´...a látszat mögé söpört
dolgok...és hihetetlen tud lenni

Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10490
Időpont: 2014-05-17 12:24:47

válasz Susanne (2014-05-17 11:16:36) üzenetére
Szia Zsu! Igyekszem úgy megírni, h érdekes, és fordulatos legyen. Örülök, h tetszik Neked, mert ez ad egy kis önbizalmat, h érdemes folytatnom! Sok szeretettel üdvözöllek: én
Szenior tag
Susanne
Regisztrált:
2012-04-16
Összes értékelés:
6230
Időpont: 2014-05-17 11:16:36

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szia Laci !
Nagyon jó ez a rész is az utolsó bekezdéssel engem is megfogtál, nagyon jól alakul és egyre
érdekesebb a történet.
Tetszett !
szeretettel: Zsu
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10490
Időpont: 2014-05-17 07:29:27

válasz Klára (2014-05-16 21:33:57) üzenetére
Igen, mesélt nekem valaki egyszer ilyesmit, olyan hihetetlen, de mégis el kellett hinnem, mert ismerem őt, nem talál ki dolgokat :) Üdvözlettel: én
Szenior tag
Klára
Regisztrált:
2012-08-19
Összes értékelés:
2978
Időpont: 2014-05-16 21:33:57

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Az utolsó bekezdés szerintem valóban jó módszer a hit gyakorlására, mélyítésére. Jó, olvasmányos rész ez is:)

Üdv: Klári
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10490
Időpont: 2014-05-15 07:50:53

válasz eferesz (2014-05-15 01:15:05) üzenetére
Köszönöm Eferesz! Üdv: én
Szerkesztő
eferesz
Regisztrált:
2013-09-06
Összes értékelés:
3552
Időpont: 2014-05-15 01:15:05

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Jó, naná, hogy az!

Legutóbb történt

Árvai Emil alkotást töltött fel A tékozló fiú apja címmel a várólistára

sailor bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) tikkadásig című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Kertelő című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Csillaglesen című alkotáshoz

Ötvös Németh Edit alkotást töltött fel tikkadásig címmel a várólistára

Ötvös Németh Edit bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

eferesz alkotást töltött fel Kertelő címmel

eferesz bejegyzést írt a(z) Csillaglesen című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) a fenyegetőknek című alkotáshoz

szilkati alkotást töltött fel a fenyegetőknek címmel

sailor bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Csillaglesen című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Csillaglesen című alkotáshoz

mandolinos alkotást töltött fel Szergej Jeszenyin: Lengyelország címmel a várólistára

eferesz bejegyzést írt a(z) Ne simogass! című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) Valaha című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) Valaha című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Valaha című alkotáshoz

Vári Zoltán Pál bejegyzést írt a(z) Csillaglesen című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) furcsa árny című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Csillaglesen című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Csillaglesen című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Valaha című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Csillaglesen című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) Ne simogass! című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) Ne simogass! című alkotáshoz

Vári Zoltán Pál bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) Ne simogass! című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) Viszontlátás című alkotáshoz

Vári Zoltán Pál bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

Vári Zoltán Pál bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) Csillaglesen című alkotáshoz

Toplista

A Napvilág.Net hírei:

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjai

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjaiTüzesen süt le a nyári nap sugára... egy plüssjuhászra? Rá bizony. Aki amellett, hogy egy véres, forradalmi hangulatú, sebes sodrású kémtörténetbe csöppen, talán képes lesz újrafogalmazni a gondolatainkat Petőfi klasszikusáról. Fiókba az előítéletekkel, és lássuk, hogy boldogul Kukoricza Jancsi egy egészen más kontextusban!

2014. 10. 20. - Irodalom

 

thegpscoordinates.net

Zenit Futárszolgálat

Minden jog a szerkesztőség és a szerzők részére fenntartva! © 2004 - 2022