HONLAPUNK

Tagjaink Rólunk Szabályzat Kereső Statisztika Fórum Aktívak Gy.I.K.

ALKOTÁSOK

Cikkek Prózai művek Versek Receptek Ajánlják magukat Alkotók könyvei Hangos verstár Láncvers Verspárbaj

EGYÉB

Linkajánló Közös regény Emlékoldalak Főoldal
Napvilág Íróklub

Statisztika

Online tag: 0

Online vendég: 73

Tagok összesen: 1951

Írás összesen: 53244

ÚJ HONLAPUNK IDE KATTINTVA ÉRHETŐ EL!
Véletlen
Fórum

Utolsó hozzászóló:

Árvai Emil
2022-12-31 16:54:16

Szülinaposok
Reklám

Prózai művek / regény
Szerző: BödönFeltöltés dátuma: 2014-06-10

A majom farka, a misszionárius feneke VII/7.

Az asszony, aki a finom illatokról beszélt a templom előtt, nem csalatkozott reményeiben. Teknősbéka leves volt az első fogás. Utána vaddisznó-pecsenye gazdag, bőséges gyümölcs körettel és a végén diótorta. A felszolgáló-lányok minden padsorba kivittek egy-egy tortát, azt adogatták egymásnak tovább, abból vágtak szeleteket. A leves, a sült, a torta nagyon ízlett mindenkinek. A zápor elvonult, kisütött a nap. Pedro és egy fiú felgöngyölte a ponyvát a homlokzati oldalon, hogy járjon a levegő. Vastag, fehér párafelhők gomolyogtak kinn, a tisztást övező fák előtűntek, majd elrejtőztek újra benne. Minden békés volt, szép, nyugodt vasárnap délután, a majmok rikácsolását, és az elviselhetetlen, fojtogató hőséget leszámítva. Antonio atya házikója küszöbén, a féltető alatt üldögélt egy könyvvel az ölében, Morzsi kutya a közösségi épület egyik támpillérének árnyékában hűsölt, szaporán lihegett, nyelve kilógott, Ethelt és Pétert nem lehetett látni, tán a chabono hűvösében pihentek. A gyerekek étkeztetése már lezajlott, néhány felnőtt ülte körül a katedrán lévő tanári asztalt, ami most ünnepi asztalnak volt megterítve, - a kávéra vártak, izzadtak, beszélgettek.
-Nem találják kicsit különösnek, amit Antonio atya a szentbeszédben a szeretetről mondott? - tette fel a kérdést dr. Voght az asztaltársaságnak. Julianna nővér volt ott, Neyomi, Zejete, Carlos, Pedro és Pedro egyik unokahúga, a felnőtt Maime. Az orvos csak társalogni akart, mindegy volt a téma.
-Távolságtartó szeretet. Miféle szeretet a távolságtartó szeretet?
-Olyasmi - mondta Carlos - mint az ön szeretete a páciens iránt. Gyógyítja a betegét, gondját viseli, de nem bratyizik vele! -Nagyot nevetett, hogy milyen jól fején találta a szöget.
-Nem tetszik nekem mostanában az atya - mondta Maime. -Olyan, hogy is mondjam milyen...olyan magába forduló. Régebben mindig tréfálkozott, nevetett. Mindenkihez volt egy kedves szava. Mindenkivel leállt beszélgetni. -Az asszony zavartan elhallgatott.
-Visszatérve - folytatta az orvos - én nem hiszem, hogy a távolságtartás lenne a szeretet kimutatásának legjobb formája. Ha én például nem beszélek a betegemmel, nem hallgatom meg, amit mondani akar, csak annyit teszek érte, hogy kezelem, megtettem-e mindent? Vagy ne magamról beszéljek, hanem mondjuk egy papról. Elég az, ha egy pap elvégzi a dolgát, gyóntat, áldoztat, misét mond, kiszolgáltatja a szentségeket, de különben semmi, különben elzárkózik a hívektől? Szinte menekül előlük? Nem áll szóba a báránykáival? Nem kellene példát mutatnia a felebaráti szeretetből azzal, hogy....szóval azzal....
-Hagyjuk a papokat - mondta Neyomi, akinek nem volt ínyére a téma.
-Miért kellene hagynunk - vetette ellen Maime. -Elvégre nem bántjuk őket, csak beszélgetünk.
-Szerintem is csak - szólt Carlos ráhunyorítva.
-Én tudom, hogy mi a baja a mi atyánknak - mondta sejtelmesen mosolyogva Zejete.
Nagy csönd lett hirtelen, nem szólt rá senki semmit. Ez így ingoványos területre vitt. Egy dolog a papokról általánosságban beszélgetni, s más, ha egy konkrét papról, konkrétan Antonio atyáról van szó. Dr. Voghtot kivéve mindenki tudta, vagy tudni vélte, mi baja van Antonionak. Neyomi az asztal alatt jól bokán rúgta a szakácsnőt, más azonban nem történt.
Julianna úgy látta, ideje, hogy közbevesse magát. Belekezdett egy hosszú teológiai okfejtésbe a szeretet mibenlétéről.

-Szerintem nagyon világos volt a szentbeszéd. Mint minden dolgot, a szeretetet is többféleképpen lehet megközelíteni. De nézzük most csak két nézőpontból, a hittudomány szemszögéből és az egyszerű emberek szemszögéből. A hit cselekvő szeretetről beszél. Igaza van az atyának, nem kell puszi-pajtáskodás, nem kell ajnározás. Az igazi szeretet azt jelenti, hogy odafigyelek felebarátomra, és amire éppen szüksége van, azt a lehetőségem szerint megadom neki. Segítséget, bátorítást, támaszt, miegyebet. De ehhez nem kell feltétlenül érzelmi viszonyba kerülnöm vele, elég, ha megteszem, amit Krisztus parancsol. Az Isten ennél többet nem vár el egyikünktől sem. Ez a szeretet az irgalmas szamaritánus szeretete. Ezzel szemben másféle szeretet viszont az, amit az emberek egymás között meghonosítottak, amit úgy is nevezhetnénk, hogy majomszeretet, bocsánat, nem akarom a majmokat megbántani. -Megállt egy pillanatra, megvárta, hogy a nevetés lecsillapodjon. - A majomszeretet kategóriába a családon belüli szeretetet sorolnám, a barátságot és a szerelmet. Mindhárom ismérve az, hogy követelőző szeretet. Szeretlek, mondja, ha te is viszontszeretsz engem. Annyit adok neked, amennyit te visszaadsz nekem. Az emberi kapcsolatoknak ez az alapja, a lényege. A kölcsönösség, a viszonosság...

Kaébe ért oda tálcával a kezében, végighallgatta Julianna nővér utolsó szavait. Kaébe, mint tudjuk, tizennégy éves, pimasz kislány volt, észbeli képességeit tekintve túlérett, sőt, mindenféle más értelemben is túlérett, máskor is vette már a bátorságot, hogy a felnőttek beszélgetésébe belekotyogjon. Az indiánok között ez a viselkedés nem volt szokásban, a fiataloknak hallgatniuk kellett, ha a felnőttek beszéltek. De új szelek fújtak, s Kaébe már egy új nemzedék reményteli tagja volt, bátor és szabad.
-Az Isten is csak olyan, mint az emberek - mondta Kaébe, Julianna nővér szavába vágva. - Ő is csak akkor szeret minket, ha mi is szeretjük őt, s viszont-szeretetünket kimutatjuk azzal, hogy templomba járunk, imádkozunk, és betartjuk parancsait. Mert, ha nem, fogja magát ugye, és egyszerűen lezavar a pokolba.
A tálcát elég csattanósan az asztalra tette.
-Itt a kávé. Fogyasszák egészséggel.
Julianna jól megnézte magának. Mikre nem vetemedik? Na, jó, majd ellátja a baját a szemtelen kis fruskájának. De most azonban meg kell felelni, mert a többiek mit gondolnak, lepipálja őt Kaébe?
-Kislányom, nagy butaságot mondtál. Istent nem lehet megítélni emberi ésszel. Az Ő szeretete irányunkban nem fejezhető ki emberi fogalmakkal, mértéke számunkra nem meghatározható. Hogy kit taszít a pokolba, és kit emel magához, az, az Ő titka. Most menjél szépen, ne káromold az Urat, és ne üsd bele az orrodat a felnőttek beszélgetésébe!
Kaébe egyáltalán nem volt megilletődve. Pukedlizett, és sarkon fordult-. Lárifári - mondta csak úgy magának, de elég hallhatóan, határtalan nagy szemtelenséggel, amiből világosan láthatjuk, milyen léha is volt az új nemzedék 1938-ban, illetve, zárójelben megjegyezzük, ma is, mert az új nemzedék soha nem változik, mindig olyan, mint az előző: vakmerő, pimasz, önző, követelőző, gátlástalan.

Kortyolgatták a kávét, folyt tovább a diskurzus.
-Finom volt a diótorta.
-Ó, köszönöm - mondta Zejete.
-Milyen krémet tettél bele, banánkrémet? - ezt Neyomi kérdezte.
-Á, azt is. De volt benne füge és grapefruit lekvár is.
-Attól volt az a kis pikáns íze?
-Persze. Mert mit gondoltál?
-Nagyon jól sikerült.
-Örülök neki.
-Nem maradt véletlenül egy szeletke? - nevetgélt Pedro.
-Sajnos nem. Mind elfogyott. Ami maradt, azt ebéd után odaadtam a gyerekeknek.
-Jesszusom! Nem vesztek össze rajta?
-Dehogynem. Össze is verekedtek!
A társaság nevetett.
-És, most hova lettek?
-Ki tudja. Lehet, hogy hátramentek a burgyingba. Mindig oda mennek elbújni, ha vaj van a fejükön.
Zejete szólalt meg. A szakácsnő képtelen volt tartani a száját.
-Azért csak jó, hogy most Kaébe van az atyával. Majd lassan megvigasztalódik szegény.
-Kaébe ügyes kislány - pislogott laposan Carlos, Kaébe nagyapja. -Tudja a módját, hogy fogjon hozzá.
Carlos, Pedro, Zejete, Neyomi, derék, templomjáró, vallásos emberek voltak, de indiánok. Az ő erkölcsi érzékük rendben lévőnek tartotta, hogy egy papnak, nevezetesen Antonio atyának szüksége van Kaébe vigasztalására. Elvégre a lány lassan már eladó sorban van. A pap meg férfi. És egy dolog, hogy mi van beleírva a Bibliába, s másik pedig, hogy mi van az életben. A kettő nem keverhető.
Mindenki értette a szitut, csak az orvos nem.
-Kaébe az atyával van? Hogy értette ezt, kedves?
-Ott takarít - mondta Zejete. -Meg ami kell.
-És...ha szabad kérdeznem...milyen értelemben vigasztalja Kaébe?
-Mindenféle értelemben, doki - mondta Zejete kicsit pikirtül. -Abban az értelemben is, valószínű, amire maga gondolni se mer. Ne rugdoss már! -ez Neyominak szólt. -Miután Ethel kisasszony ugyebár elizél...
-Micsoda?!
Az orvos felugrott. Hirtelen megvilágosodott az elméje. Ezek azt hiszik, hogy...! Hát ez szép. Idáig jutottunk! De ő megmondta, hogy ez lesz a vége a nagy barátkozásnak.
Fejébe nyomta a kalapját. Ilyen szégyent, ekkora nagy gyalázatot!
-Szégyelljék magukat! Hogy merészelik! Ne merjék a mocskos szájukra venni a lányom nevét. Jó napot!

Ennek az alkotásnak a tetszésátlaga: 5

Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10669
Időpont: 2017-02-22 16:08:40

válasz black eagle (2017-02-22 09:57:52) üzenetére
Kedves Sas! rlk, h szrakoztatnak tartod, remlem a folytatsokban sem fogsz csaldni! Vrlak szeretettel: n
Alkotó
black eagle
Regisztrált:
2016-11-18
Összes értékelés:
2456
Időpont: 2017-02-22 09:57:52

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Kedves Bdn!

Nagyon szrakoztat rsz volt ez; az asztaltrsasg beszlgetse - kt vilg tallkozsa, vgl tkzse. Az indin erklcsk, s az eurpaiak... felnttek s fiatalok... 1938...
Nagyon j!

dvzlettel: Laca :)
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10669
Időpont: 2014-06-16 08:06:32

válasz Istefan (2014-06-15 23:02:02) üzenetére
Kicsit messze van mg a vge, de a szlak tovbb bonyoldnak, De vgl minden kitisztul majd, minden megolddik, mindenre fny derl, - ahogy egy j ponyvban kell:)) dv: n
Alkotó
Istefan
Regisztrált:
2011-01-30
Összes értékelés:
1657
Időpont: 2014-06-15 23:02:02

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Bonyoltsd csak a ssze a szlakat, hadd legyen mit kibogozzl. Remlem megteszed, s nem rnk bzod majd a vgn. dv. Istvn
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10669
Időpont: 2014-06-15 08:09:44

válasz sailor (2014-06-14 20:07:29) üzenetére
Szia Sailor! Azt hiszem ez egy olyan problma, ami sok embert foglalkoztat. rzelmi lnyek vagyunk, szeretnk, gyllnk. De, ha pl. gyllk valakit, s mondjuk mgis megmentem egyszer az lett, nem miatta, hanem magam miatt, akkor szeretem-e, ahogy kell, vagy gyllm? n nem tudok teljes mrtkben egyetrteni Juliannval, s az atyval. rzelem nlkl nem lehet "szeretni" dv: n
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10669
Időpont: 2014-06-15 08:03:56

válasz Klára (2014-06-14 19:39:45) üzenetére
Szia Klri! Ksznm, a folytats mr kszl!!! dvzlettel: n
Alkotó
Regisztrált:
2012-10-26
Összes értékelés:
9522
Időpont: 2014-06-14 20:09:40

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
...ismtlem
belelsed s,tudom,sok sok
utnnajrsod...becslm!

Klnsen azt,hogym ki mered rni,
amit rzel!
Alkotó
Regisztrált:
2012-10-26
Összes értékelés:
9522
Időpont: 2014-06-14 20:07:29

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szia Bdn!

Gondolataid a szeretetrlmindig
lesebbek,krlrtak,meghatrozottak

rzem,sokat foglalkoztat ez a...taln egyike
a legszebb emberi tulajdonsgnak,hogy szeretni
kpes!

..az ember!

nzetlenl,nzn!

Gratullok:sailorSzenior tag
Klára
Regisztrált:
2012-08-19
Összes értékelés:
3000
Időpont: 2014-06-14 19:39:45

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
J rsz, bonyoldik a trtnet. Kvncsi vagyok a folytatsra.

dv: Klri
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10669
Időpont: 2014-06-14 17:23:41

Ksznm Eferesz! dv: n
Szerkesztő
eferesz
Regisztrált:
2013-09-06
Összes értékelés:
3657
Időpont: 2014-06-14 12:10:02

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
J napot!
NAGYSZER!!!
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10669
Időpont: 2014-06-13 18:33:13

válasz Susanne (2014-06-13 11:11:19) üzenetére
Szia Zsu! Nagy rmmel tlt el, h olvasod! Biztatst ad, megerstst! Ksznm, kedves Zsu! - n
Szenior tag
Susanne
Regisztrált:
2012-04-16
Összes értékelés:
6230
Időpont: 2014-06-13 11:11:19

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szia Laci !
Nem csaldtam benned most sem.
A szeretetrl rt rsz nagyon tetszett, de egszben is rdekes a prbeszdek is.
Csak gy tovbb, nagyon kellemes olvasni, teljesen ms vilgba varzsol...
Szeretettel: Zsu

Legutóbb történt

Kalocsa Zsuzsa alkotást töltött fel Szól a szív címmel a várólistára

black eagle bejegyzést írt a(z) Egy másik emlék - 11# novella című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) Egy emlék - 10# novella című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) A lajtorja 38. című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) A lajtorja 37. című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) A lajtorja 38. című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) A lajtorja 37. című alkotáshoz

Krómer Ágnes bejegyzést írt a(z) Az Ó és az Új című alkotáshoz

Krómer Ágnes bejegyzést írt a(z) Az Ó és az Új című alkotáshoz

Krómer Ágnes bejegyzést írt a(z) Az Ó és az Új című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) A lajtorja 36. című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) A lajtorja 36. című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) Az Ó és az Új című alkotáshoz

szilkati alkotást töltött fel Az Ó és az Új címmel

Bödön bejegyzést írt a(z) A lajtorja 155. című alkotáshoz

eferesz alkotást töltött fel Így, újév felé? címmel

eferesz bejegyzést írt a(z) Teremtésem című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) A lajtorja 155. című alkotáshoz

Bödön alkotást töltött fel A lajtorja 155. címmel

sailor bejegyzést írt a(z) Gömbölyű című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Teremtésem című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) Így, karácsony múltán? című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) Teremtésem című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) Szavak című alkotáshoz

eferesz alkotást töltött fel Évgyűrűk címmel

Tóni alkotást töltött fel Petőfi Sándor: Hazámban / In der Heimat címmel

Tóni alkotást töltött fel Kis János: Hajós ének / Schiffers Gesang címmel

Árvai Emil bejegyzést írt a(z) Általános csevegés fórumtémához

szilkati bejegyzést írt a(z) Régi regék erdeje című alkotáshoz

szilkati bejegyzést írt a(z) Szavak című alkotáshoz

szilkati alkotást töltött fel Gömbölyű címmel

Tóni alkotást töltött fel Szabolcska Mihály: Újév / Neues Jahr címmel

Tóni alkotást töltött fel Sértő Kálmán: Kívánság / Wunsch címmel

sanna alkotást töltött fel személyiség címmel a várólistára

Kankalin bejegyzést írt a(z) Szavak című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Szavak című alkotáshoz

Toplista

A Napvilág.Net hírei:

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjai

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjaiTüzesen süt le a nyári nap sugára... egy plüssjuhászra? Rá bizony. Aki amellett, hogy egy véres, forradalmi hangulatú, sebes sodrású kémtörténetbe csöppen, talán képes lesz újrafogalmazni a gondolatainkat Petőfi klasszikusáról. Fiókba az előítéletekkel, és lássuk, hogy boldogul Kukoricza Jancsi egy egészen más kontextusban!

2014. 10. 20. - Irodalom

 

thegpscoordinates.net

Zenit Futárszolgálat

Minden jog a szerkesztőség és a szerzők részére fenntartva! © 2004 - 2023