HONLAPUNK

Tagjaink Rólunk Szabályzat Kereső Statisztika Fórum Aktívak Gy.I.K.

ALKOTÁSOK

Cikkek Prózai művek Versek Receptek Ajánlják magukat Alkotók könyvei Hangos verstár Láncvers Verspárbaj

EGYÉB

Linkajánló Közös regény Emlékoldalak Főoldal
Napvilág Íróklub

Statisztika

Online tag: 0

Online vendég: 75

Tagok összesen: 1951

Írás összesen: 53244

ÚJ HONLAPUNK IDE KATTINTVA ÉRHETŐ EL!
Véletlen
Fórum

Utolsó hozzászóló:

Árvai Emil
2022-12-31 16:54:16

Szülinaposok
Reklám

Prózai művek / regény
Szerző: BödönFeltöltés dátuma: 2014-06-26

A majom farka, a misszionárius feneke VIII/1.

Ehel és "gyerekei" a közösségi épület előtt kapáltak. Éppen nem esett. Nagy volt már a gyom azon a részen. A lány munka közben Morzsira gondolt, érte imádkozott. Felnézett, a tisztás szélén álló fák fölött, az átizzó felhőben lebegő, láthatatlan szellemalakhoz beszélt. Ott volt, érezte.
"Uram ő csak egy ártatlan kiskutya. Nem tehet semmiről. Mi vagyunk a hibásak, hogy nem vigyáztunk rá jobban. Kérlek, gyógyítsd meg, add vissza nekünk. A Te édes kis teremtményed ez a kiskutyus, ez az édes kis Morzsi, vigyázz reá. Ígérem, Uram, hogy megpróbálok jobb lenni, többet imádkozni, és jobban szeretni az embereket."
Tízpercenként tette le a kapát, és ment át a kunyhóba, megnézni, hogy van Morzsi.

Egyszer csak, ahogy így tesznek, vesznek, kapálgatnak, arra jött Faé. Megállt a csapat mellett.
-Jó munkát! Beálljak én is?
Tréfálkozott a vadász a maga otromba módján, az erdőbe készült, nála volt a puskája, a kulacsa, és a hátizsákja.
Ethel felnézett. Nem látta azóta, hogy Faé lelőtte a sast. Tudta, ő mentette meg Morzsi életét. Most jött el az alkalom, hogy köszönetet mondjon érte.
-Köszönöm, Faé - mondta egyszerűen, csendes, szomorú mosollyal. -Majd meghálálom, ha tudom.
Faé végigmérte. Tudta mit köszönt meg a lány. Egy kurta bólintással nyugtázta.
-Hát éppenséggel most szükségem lenne egy kis segítségre - vetette oda foghegyről.
-Mit tehetek Önért?
-Awqiricuce jött volna most velem, de más dolga akadt. Elkísérne? Még Pablo mondta volt egyszer, hogy maga nagyon ügyesen tud közlekedni a sertaoban. Hozni kéne a madárhálót, és néhány csapdát.
A lány letette a kapát a földre.
-Szívesen! Tamás, gyere csak, amíg elvagyok, te leszel a brigádvezető, te kommandírozod a csapatot. Csak keményen!
A kisfiú boldogan vigyorgott.
-Úgy lesz!
-Akkor viszlát, jók legyetek - mondta Ethel és ment Faé után.

Jó kilométert haladtak befele. Letértek a vadcsapásról, a fák között mentek. Nehéz volt az előrehaladás a sűrű bozótban, a fákról alácsüngő indák, liánok pókhálójában. Lábuk sötétbarna, rothadó avaron taposott, faágakat, kidőlt korhadt törzseket ugrottak át. Voltak helyek, ahol csak kúszva, mászva, az ágak-bogak alatt tudtak előre jutni. A vadász volt elől, bozótvágó késével vágott utat maga előtt. Végre egy olyan részhez értek, ahol kicsit ritkásabb volt az erdő. Itt megállt Faé.
-Ez lesz a leshely - mondta. Csúnya, alattomos vigyor játszott a képén. Letámasztotta a puskáját, ledobta a hátizsákot.
-De előbb leróhatja a háláját!
Kioldotta a nadrágja pertlijét és letolta térdig. -Maguktól, fehér nőktől, úgy tudom, nem idegen az ilyesmi. Jöjjön, térdeljen ide elém, s lásson hozzá!
Ethel egy dermedt pillanatig rémülten meredt rá, aztán sarkon fordult, és elkezdett rohanni visszafele. Hallotta maga mögött Faé csalódott, bosszús kiáltását:
-Maga szemét, hülye kis kijuja! Megbánja még ezt! Majd, lesz még idő, hogy maga fog könyörögni, hogy csinyáhassa!

A műtétet követő negyedik napon jobban lett Morzsi. A doktor lekapcsolta az infúzióról, kicserélte a kötést. A sebek az oldalán szépen gyógyultak. Ethel megpuszilta, ölbe vette, és letette a földre. A kiskutya kivánszorgott a chabono elé és elvégezte a dolgát. Egész nap fenn volt, evett egy keveset, ivott, bóklászott. Péter állandóan vele volt, kísérte, akármerre ment. De olyan tapintatosan viselkedett, olyan vigyázó, és gondos volt, mintha emberbül lenne. Mintha tudta volna, hogy kis barátja gyenge még, s nem szabad terhelni. Csak makogott neki gyengéden, odanyúlt rózsaszín kezével, s ahogy Etheltől látta, megsimogatta borzas fejecskéjét. Megható volt látni a két kis állat egymás iránti ragaszkodó szeretetét. Amíg Morzsi ágyban fekvő beteg volt, Péter egy tapodtat nem mozdult mellőle, ideje minden részét azon a gerendán töltötte, ahová a függőágy fel volt kötve. Dünnyögött hozzá, mesélt mindenfélét majomnyelven. A kiskutya apró, nyögés-szerű hangokat hallatott, így válaszolt. Csak ők ketten tudták, miről esik szó, ők tökéletesen megértették egymást. Ethel nézte őket, s könnybe lábadt a szeme.
Most, hogy Morzsi túl volt az életveszélyen, határtalan boldogság töltötte el. Istennek köszönte és a boldogságos Szűz Máriának, akihez szintén sokat imádkozott, a kiskutya gyógyulásáért. Hosszú idő óta most újra béke és nyugalom volt a szívében. A belső viharok elcsitultak, a gyötrő problémákra ebben a belső békében megtalálta a válaszokat.
Szerető, idősebb barátként kell Antoniot elfogadni. Arra fogok törekedni minden erőmmel, hogy a segítségére legyek az itteni munkában -mondta magában. Ki kell törölnöm az emlékezetemből minden korábbi tisztátalan képzelgést vele kapcsolatban. Nem szabad úgy gondolnom rá, mint férfira, csak, mint papra, a misszió vezetőjére. El kell felejtenem, hogy vágytam az érintésére, hogy latolgattam, hogy a szeretője legyek.

Nem fogalmazott pontosan, túl szigorú volt magához. Igazából soha nem latolgatta a szónak abban az értelmében, ahogy az ember, döntéseket fontolgat, hogy szeretője lesz-e valakinek, vagy sem, de tény és való, hogy egyszer, hónapokkal, évekkel, évtizedekkel korábban egy nehéz éjszakán, valami vad folyó mellett táborozva, Julianna kezével az ölében, vagy talán egy másik este, lázas önkívületben ilyesmire gondolt. Felfokozott érzései, testének követelődző rándulásai voltak benne a hibásak. Máshogy gondolkodik az ember a dolgokról, ha az ördög megkísérti, és máshogy, ha ellene tud mondani neki. A gonosz lélek a test kapuin keresztül kísért, a test a gyenge láncszem. Imádkozni kell, Istent kell kérni, és a szeplőtelen Szűz Máriát, hogy menekedhessünk.

Négynapi gyógyulás, erősödés után a következő nap váratlanul rosszabbra fordult a kutyus állapota. Minden kijött belőle, gyenge volt, nem tudott lábra állni. -Szepszise van - mondta az orvos. Ágyba fektették (vissza a chichorróba) dr. Voght újra bekötötte az infúziót. Morzsi pihegett, méz-barna szemét Ethelre vetette. Ethel odavitt egy széket, leült mellé és imádkozott. Este lett, a gyerekek lefeküdtek, susmotolásuk lassan befejeződött. Már sötét volt kinn, csak a mécsvilág járta szeszélyes táncát a chabono nádpalló oldalfalán, megszűnt lélegezni a kiskutya. A lány keze rajta volt, könnyű érintése kísérte utolsó leheletét. Ethel nem költött fel senkit, csendesen sírdogált hű kis barátja mellett, míg meg nem virradt.
Akkor felkeltette Tamást és még két másik nagyobbat, s eltemették Aity kisfia Ijuya mellé. Ethel faágakból keresztet rakott össze, azt tűzte oda a puha földbe a fejéhet. Sírjába tette a labdáját és egy vastag csontot, amivel Morzsi a legjobban szeretett játszani. Péter leült a frissen hantolt sírdombra és nem volt hajlandó onnan elmozdulni.

Ennek az alkotásnak a tetszésátlaga: 5

Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10669
Időpont: 2017-02-22 16:25:35

válasz black eagle (2017-02-22 10:36:43) üzenetére
Kedves Sas! Az let tele van szpsggel s ocsmnysggal. Sokszor egyszerre jelentkeznek a sors fura fintoraknt. Mintha az lenne az zenete: Ember, ne bzd el magad! Nagyon rlk, h itt vagy velnk, ksznm! -n
Alkotó
black eagle
Regisztrált:
2016-11-18
Összes értékelés:
2456
Időpont: 2017-02-22 10:36:43

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Kedves Bdn!

Kt nagyon klnbz rszt szerkesztettl egybe ebben a szakaszban. Egy nagyon csnyt, s egy nagyon szpet. Egyrszt a kibrndt s felhbort emberi ocsmnysgot - a visszalst, msrszt az llati szeretet vigaszt ad szpsgt. (Elgondolkodtat...)

dvzlettel: Laca :)
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10669
Időpont: 2014-07-26 10:15:01

válasz eferesz (2014-07-10 09:21:55) üzenetére
Ksznm, rlk, h tetszett! dv: n
Szerkesztő
eferesz
Regisztrált:
2013-09-06
Összes értékelés:
3657
Időpont: 2014-07-10 09:21:55

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
J s fordulatos!
dvzletem!
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10669
Időpont: 2014-07-03 07:48:54

válasz Tóth Katalin (2014-07-02 11:39:43) üzenetére
Ksznm Katalin, gyere mskor is, rmmel ltlak!
Alkotó
Regisztrált:
2014-04-23
Összes értékelés:
141
Időpont: 2014-07-02 11:39:43

Belekukkantottam az ris trtnet-folyamba: hatalmas rzkenysg, sok szv, forgatknyv-szer kpek. Itt jrtam.
dv. K.
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10669
Időpont: 2014-06-30 20:28:25

válasz sailor (2014-06-30 20:19:57) üzenetére
Szia Sailor! Megtallni az utat. nmagunkat. Prblkozunk tbb kevesebb sikerrel. grgetnk, fogadkozunk amikor baj van. S knnyelmen elfeledkeznk az gretekrl, amikor jobbra fordul. Emberek. Emberi sorsok. Nehz dolga van ennek a trtnetbeli kislnynak is - de harcol, kzd! Ksznm Sailor, h rted, s megrod. S gy nem lesz majd titok:) dvzlettel: n
Alkotó
Regisztrált:
2012-10-26
Összes értékelés:
9522
Időpont: 2014-06-30 20:19:57

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
sok sok mellkutak utn,magunkra bukkanni...
megtallni az irnyt...

Ui...elnzst a hibkrt...siettem,mert
kidobott a rendszer...

Grat:sailor
Alkotó
Regisztrált:
2012-10-26
Összes értékelés:
9522
Időpont: 2014-06-30 20:14:24

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szia Bdn!

Megprblok jobb lenni...rsod kezdetn
mindjrt megfogottez a mondat,gret!

Sokan ezerszer ismteljk...ezt...
s abban a pillanatban hisznk is benne,hogy
jobbak lesznk!

...de elprolognak az rzsek,az gretek...
s a mindennapok trlaga gyz sokszor!

...mgis...mi lenne,ha nem tudnnk itt-ott
magunk fl emelkedni,beltni legalbb azt,hogy
mennyire nehz jnaklenni!
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10669
Időpont: 2014-06-30 12:47:05

válasz Susanne (2014-06-30 11:57:54) üzenetére
Szia Zsu! rm s bnat....egyik sem ltezik nmagban. St! rtelme sincs egyiknek a msik nlkl!! Az rmnek csak a bnat ad nevet. Azt hiszem Ethelt ri majd ez is az is bven: Az lete azrt izgalmasabb, mint egy olyan tlagos lnyk, aki itt l a pesti flaszteren, s hnapszmra nem trtnik vele semmi. Istenkm! Mennyivel jobb dolguk van a regnyhsknek:) Sok szeretettel dvzllek: n
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10669
Időpont: 2014-06-30 12:41:18

válasz Istefan (2014-06-28 23:16:24) üzenetére
Szia Istvn! Igen persze, de gondold csak t, milyen nehz lehet egy 17 ves kislnynak a vadonban felgyelet nlkl? A Sors keze beteszi a lbt! Nem gy van-e mindnyjunkkal? Nem vagyunk-e kiszolgltatva a karmnk knynek, kedvnek? letnk drma. St mi tbb: sorstragdia. Sajnos ilyen a vilg!!! dv: n
Szenior tag
Susanne
Regisztrált:
2012-04-16
Összes értékelés:
6230
Időpont: 2014-06-30 11:57:54

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Meghat ez a rsz kedves Laci !
Ahogy Istvn rja nemknny Ethel lete, remlem a folytatsban sokkal tbb rm rni:)
Tetszett ez a rsz is.
Szeretettel: Zsu
Alkotó
Istefan
Regisztrált:
2011-01-30
Összes értékelés:
1657
Időpont: 2014-06-28 23:16:24

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Sokat knozod azt a kislnyt. Szabad beengedni egy fiatal lnyt egy bennszlttel az erdbe? Ejnye-bejnye! Ha lertta volna az adssgot, utna is eltemettetted volna a kiskutyt? dv. Istvn

Legutóbb történt

Kalocsa Zsuzsa alkotást töltött fel Szól a szív címmel a várólistára

black eagle bejegyzést írt a(z) Egy másik emlék - 11# novella című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) Egy emlék - 10# novella című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) A lajtorja 38. című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) A lajtorja 37. című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) A lajtorja 38. című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) A lajtorja 37. című alkotáshoz

Krómer Ágnes bejegyzést írt a(z) Az Ó és az Új című alkotáshoz

Krómer Ágnes bejegyzést írt a(z) Az Ó és az Új című alkotáshoz

Krómer Ágnes bejegyzést írt a(z) Az Ó és az Új című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) A lajtorja 36. című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) A lajtorja 36. című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) Az Ó és az Új című alkotáshoz

szilkati alkotást töltött fel Az Ó és az Új címmel

Bödön bejegyzést írt a(z) A lajtorja 155. című alkotáshoz

eferesz alkotást töltött fel Így, újév felé? címmel

eferesz bejegyzést írt a(z) Teremtésem című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) A lajtorja 155. című alkotáshoz

Bödön alkotást töltött fel A lajtorja 155. címmel

sailor bejegyzést írt a(z) Gömbölyű című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Teremtésem című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) Így, karácsony múltán? című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) Teremtésem című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) Szavak című alkotáshoz

eferesz alkotást töltött fel Évgyűrűk címmel

Tóni alkotást töltött fel Petőfi Sándor: Hazámban / In der Heimat címmel

Tóni alkotást töltött fel Kis János: Hajós ének / Schiffers Gesang címmel

Árvai Emil bejegyzést írt a(z) Általános csevegés fórumtémához

szilkati bejegyzést írt a(z) Régi regék erdeje című alkotáshoz

szilkati bejegyzést írt a(z) Szavak című alkotáshoz

szilkati alkotást töltött fel Gömbölyű címmel

Tóni alkotást töltött fel Szabolcska Mihály: Újév / Neues Jahr címmel

Tóni alkotást töltött fel Sértő Kálmán: Kívánság / Wunsch címmel

sanna alkotást töltött fel személyiség címmel a várólistára

Kankalin bejegyzést írt a(z) Szavak című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Szavak című alkotáshoz

Toplista

A Napvilág.Net hírei:

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjai

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjaiTüzesen süt le a nyári nap sugára... egy plüssjuhászra? Rá bizony. Aki amellett, hogy egy véres, forradalmi hangulatú, sebes sodrású kémtörténetbe csöppen, talán képes lesz újrafogalmazni a gondolatainkat Petőfi klasszikusáról. Fiókba az előítéletekkel, és lássuk, hogy boldogul Kukoricza Jancsi egy egészen más kontextusban!

2014. 10. 20. - Irodalom

 

thegpscoordinates.net

Zenit Futárszolgálat

Minden jog a szerkesztőség és a szerzők részére fenntartva! © 2004 - 2023