HONLAPUNK

Tagjaink Rólunk Szabályzat Kereső Statisztika Fórum Aktívak Gy.I.K.

ALKOTÁSOK

Cikkek Prózai művek Versek Receptek Ajánlják magukat Alkotók könyvei Hangos verstár Láncvers Verspárbaj

EGYÉB

Linkajánló Közös regény Emlékoldalak Főoldal
Napvilág Íróklub

Statisztika

Online tag: 0

Online vendég: 5

Tagok összesen: 1947

Írás összesen: 52873

RegisztrációregisztrációElfelejtett jelszóelfelejtett jelszó
Véletlen
Fórum

Utolsó hozzászóló:

szilkati
2022-05-29 22:53:30

Reklám

Prózai művek / egyéb
Szerző: BödönFeltöltés dátuma: 2014-12-16

Bölcs beszélgetések Karácsony előestéjén

Este van, nyirkos köd ül a városon. A gázlámpák fénykörében apró hópelyhek kavarognak beborítják a csatornák felett átívelő hidacskákat. Csak jégkristály-szilánkok, nem igazi hópelyhek. Nagyon hideg van. Ünnepi fényben úszik a Téli Palota. A Kalinyin sugárúton a fenyőfák színes lámpácskái halványan sejlenek át az angyalhaj-zuhatag ezüst-szálakból szőtt fátyolán. Sietős léptekkel haladok végig a Néva partján. A jégpáncél ott lenn a mederben áttetsző, fehér, köd-látomás. Egyedül vagyok, csizmám talpa alatt ropog a hó. Szeretem ezeket a téli estéket. 1916. december 23.-át írjuk, holnap lesz karácsonyeste, jön a Jézuska.
Betérek a Malenkaja Gyévocskába. Elvtársak járnak ide, munkások, munkásnők. Néha egy-egy szegényparaszt. Sűrű dohányfüst üli meg a helyiséget, vodka, tea illat, s az emberek kipárolgásának szaga keveredik a levegőben. A sarokban, a pulttal ellentétes oldalon vaskályha lobogó lánggal teríti szét melegét. Duruzsol a pulton a szamovár.
Lenin a szokott helyén ül a sarokban, a súlyos, nyers nyírfa rönkből ácsolt asztal mellett. Előtte gőzölgő, forró tea bádogbögrében, abból szereti. Felnéz, rám mosolyog, int. Vodkát tölt a teába, jó sokat, belekortyol.

A Tőkéről szeretnék ma vele beszélni. Most olvastam ki, mindent értek az első szótól az utolsóig, mégsem értek egyvalamit. Teát rendelek Katyusától. A lány csábmosollyal néz rám, haja szőke, szeme kék, nevetős. Majd egyszer, Katyusa, majd egyszer. Most nem.
-Csak egyvalamit nem értek Vlagyimir Iljics - mondom Leninnek.
- Jó neked atamán - feleli hamiskás arccal. -Sokan irigyelnek. Szerencsés ember vagy, hogy csak egyetlen egy dolgot nem értesz.
-Azt nem értem - folytatom - hogy hogyan van ez Vlagyimir Iljics? Mi a lényege a minek, vagyis a műnek? Mit akar végső-soron kifejezni a Tőke?
Iszik. Kezét az asztalra helyezi. Ökölbe szorítja az ujjait. Szőrös, fehér, eres a keze. Munkásököl vasököl. Néz, néz, átható, keskeny, acélszürke szemekkel.
-Pedig pofon egyszerű Szergej Szergejevics. A tőkés kizsákmányolja a munkást. Értsd meg: mindig, minden körülmények között kizsákmányolja. Így volt ez a múltban, így van a jelenben, s így lesz a jövőben. Mindig így lesz, egészen addig....
-Egészen addig Vlagyimir Iljics? Meddig?
Int. Most én beszélek, mondja a keze mozdulata. Elhallgatok, figyelem Lenint.
-Addig elvtárs, amíg a munkásosztály össze nem fog egyszer a szegényparasztsággal, s le nem rázza magáról ezt a zsarnok, bús igát. A munkásnak és a parasztnak nincs félnivalója, nem veszíthet semmi mást a harc során, csak a láncait. Felkelnek majd, kiáradnak, mint tavasszal árad a folyó. Jönnek az elvtársak, ezrek és ezrek, okos, szépbeszédű komisszárok vezetik őket vörös zászlók alatt, jönnek, elfoglalják a Téli Palotát, és rádöntik a korhadt cári rendszert a burzsoázia dévaj haláltáncára.

Elmélázott egy percig. Belenézett a sötétbe, abba a nagy, gomolygó, bűzös füstbe, ami kitöltötte az ivót. A hosszú asztaloknál elvtársak és elvtársnők ültek a falak mellett körben, halkan beszélgettek, teát ittak és vodkát vedeltek.
-Akkor majd, ha idáig jutunk, megalakítjuk a szovjeteket. A munkástanácsoké lesz minden hatalom, s nekilátunk felépíteni a kommunizmus társadalmi rendszerét. Tudod-e, te elvtárs, mi az a kommunizmus?
-Nem - vallottam be, mert tényleg nem tudtam.
-A kommunizmus nem más, mint szovjethatalom, plusz az egész ország villamosítása.
-Vagyis a totális jólét?
-Úgy van Szergej Szergejevics! A teljes, totális jólét, és a társadalmi igazságosság.

Miközben csendben beszélgettünk, fogyott a poharakból a tea és a vodka. A többi elvtársak nem zavartak minket, felfogták: Lenin elvtárs most a legjobb gyermekkori barátjával beszélget, azzal a Vologyával, akivel egy lépcsőházban lakott proletár kisgyermekként a szegényes Narodnyik utcában, távol Petrográd gyönyörű, barokk stílusú palotáitól.

Joszif Viszájoronovics zömök, alacsony figuráját láttam feltűnni az egyik sarokban, megismertem jellegzetes sarló alakú, tömött, barna bajuszáról. Trockij vonult át az asztalok között a poharával a másik oldal felől. Majdnem összeütköztek középen, aztán Sztálin elvtárs mosolyogva, udvariasan kitért. Malinovszkij is ott volt, egy, még majdnem gyerek elvtárs, szurtos-képű lakatossegéd, alamuszi mosollyal azon a keskeny, szeplős arcán.

Egy elvtársnő, talán új még itt, tapasztalatlan, odamerészkedett az asztalunkhoz. Ránk emelte a poharát, pontosabban Leninre:
-Nazdarovje Vlagyimir Iljics!
Félszegen mosolygott, s szóra nyitotta a száját, hogy mondjon még valamit.
Lenin ránézett szúrós, szürke szemével, kemény, határozott, elutasító volt a tekintete, de ez kevés volt. Az elvtársnő gyanútlanul tovább nyomult. -Elvtársak...! -kezdte.
-Nyepfoje maty - kiáltottam rá ekkor, s felemelkedve a helyemről, pofon ütöttem.
-Juj bocsánat! -Csalódott vonás jelent meg a szája sarkában, sietve visszavonult. Ahogy lépkedett összezavarodva, kilötyölte korsójából az italt. A vodka lefolyt a csizmájára, végigcsurgott a szárán, s onnan tovább le a sáros, olajos hajópadlóra, -a repedések benyelték.
-Holnap karácsony napja van - mondtam. - Jön a Jézuska, elvtársnő. Olyan szép, olyan meghitt. Hogy lehet ezt ideológiailag értelmezni, Vlagyimir Iljics? - fordultam Lenin felé.
Lenin ivott, nevetett. - Sehogy Szergej Szergejevics. Nem kell értelmezni. Ez csak egy megható, régi mese. A mesék szükségesek elvtárs. A felnőttnek kell a mese, amíg még a felnőtt gyerek. A szovjethatalom soha nem fogja meggátolni, vagy megakadályozni a népet a hit gyakorlásában. A szocializmus építése során azonban arra fogunk törekedni, hogy felvilágosítsunk mindenkit. Elsősorban a fogékony munkás-paraszt fiatalokat a Komszomol szervezetekben. Arra kell törekednünk, hogy a pionírok a mesék helyett az igazságot ismerjék meg, és szentek, jézuskák, angyalok helyett az emberben, a jövőben, a békés szocialista építőmunkában higgyenek.

Órámra néztem. Későre járt, este nyolc volt már. Kongani kezdtek a Péter-Pál székesegyház ódon harangjai. Misére hívták a burzsujt és a proletárt.
Megittam a vodkámat.
-Későre jár Vlagyimir Iljics. Mennem kell.
-Barátságos mosollyal válaszolt. -Eredj csak Vologya. Áldott, békés, szép karácsonyt neked és az egész kedves családodnak! Tányuska nővérednek külön kézcsókom.
-Köszönöm Vlagyimir Iljics - mormoltam meghatottan, elvégre mégis csak Lenin mondta ezt nekem, a Szovjet-orosz Kommunista Párt főtitkára.
-Menj - ismételte meg. - Menj már. Én még úgyis beszélni szeretnék egy kicsit a na' Fsztalinnal.

Magamra vettem a kabátomat, fejembe nyomtam a kucsmát. -Drasztvutye elvtársak - köszöntem oda a sarok felé, ahol Trockij, és Malivovszkij ültek.
A szép kis Katyusa keresztezte az utamat, ahogy kifele totyogtam. Rám emelete, szemembe mélyesztette zöld szemét. Szerettem a szemét. Szerettem a testét, melyet nem láttam még soha. Érte epekedtem, miatta jártam kocsmába.
-Majd egyszer Katyusa, majd egyszer - dünnyögtem. -Most nem alkalmas.

A vastag deszkaajtó döngve csapódott be mögöttem. Zúgtak a harangok, kavargott a hó. Halványan sejlett a Téli Palota előtt a Néva jege. Holnap karácsony. Mennyből az angyal. Pásztorok, pásztorok. Eljön a kis Jézus, és békét hoz a világnak!

Ennek az alkotásnak a tetszésátlaga: 5

Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10490
Időpont: 2014-12-29 17:58:22

válasz Finta Kata (2014-12-29 17:05:02) üzenetére
Köszönöm, h elolvastad kedves Kata, és, hogy hozzászóltál. Valóban sötét korszak volt. De mondd, hogy lehet az, h minden szép ideológia, a kommunizmus eszméje is az volt, mert a társadalmi igazságosságot hirdette, illetve azt, hogy a dolgozó tömegeket fel kell szabadítani az elnyomásból, - végül a visszájára fordul és valami szörnyűség lesz belőle? Cortez pl. az indiánokat ölte a kereszt jegyében. Vagy, hogy megégettek embereket egy "i" betű miatt? Ilyen rettenetesek vagyunk mi, emberek? Üdvözlettel: én
Szenior tag
Finta Kata
Regisztrált:
2006-04-12
Összes értékelés:
12483
Időpont: 2014-12-29 17:05:02

Érdeklődve olvastam, milyen lesz a bölcs beszélgetés. Te is abban az időben járhattál iskolába, s tanultál oroszul, mint az én gyerekeim, éltél néhány évet a kommunizmusban, az elején nagyon sötét idők jártak az országban, nem kívánhatjuk vissza.
Lenin "elvtársnak" azonban nem vált be a jóslata, hiszen a tőkés most is kizsákmányolja a munkást, pedig a munkásosztály összefogott a szegényparasztsággal. Bár nem is ők fogtak össze, hiszen minden onnan jött hozzánk, ránk erőltetve, Keletről, és minden kényszerből történt. Minden, minden csak látszat volt.
Átéltem az egészet, engem akkor sem tudtak megtéveszteni. A 40 éves korszak végén már más volt a helyzet, sokat változott, amikor már tanult emberek vették kézbe az ország irányítását.

Kissé eltértem attól, amit írtál, érdekesen fogalmaztad meg, jól ábrázoltad ráismertem a korabeli időket, jártam a Sz.unióban, azokon a helyeken is, amit feljegyeztél a írásodban.
Tetszett az írásod: Kata
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10490
Időpont: 2014-12-29 16:20:27

El kell mondanom azoknak, akiknek tetszett ez az írás, hogy engem mi vadított be. Itt egy fiktív helyzetben folyik egy kitalált abszurd beszélgetés, és közben felbukkannak olyan szereplők, mint Sztalin, Trockij, Malinovszkij. Őket ismerjük a történelemből, tudjuk ki mit tett, és mi lett a vége. És az egész nagy proletárforradalomnak mi lett a vége, hova, mibe torkollott. De itt még az idő méhében rejtőzik mindez. Még nem tud senki semmit. Csak mi. olvasók. Az utókor. És ezek az elvtársak, a Néva parti városban, észak Velencéjében várják a Jézuskát. Nem semmi. Abszolúthe abszurd. Mert egy év múlva kitör a dicsőséges, nagy októberi szocialista forradalom, a bolsevikok elfoglalják a Téli Palotát, kivégzik a cárt. Jön a "béke" időszaka. Tökre abszurd.
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10490
Időpont: 2014-12-29 16:06:30

válasz eferesz (2014-12-29 13:39:11) üzenetére
Köszönöm! nagyon sokat jelent számomra a véleményed! Üdvözlettel: én
Szerkesztő
eferesz
Regisztrált:
2013-09-06
Összes értékelés:
3552
Időpont: 2014-12-29 13:39:11

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
A kis Jézus eljön, de addig is mindvégig bennünk él, és amikor ennek tudatára ébredünk, akkor ez az őrült világ tényleg megtapasztalja a békét!
Nagyon jó írás.
Üdvözletem!
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10490
Időpont: 2014-12-21 17:51:50

válasz Susanne (2014-12-21 17:18:03) üzenetére
Hogy szatirikus éle legyen, kipoentíroztam a korszak szlogenjeit - talán átment? :)
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10490
Időpont: 2014-12-21 17:49:31

válasz Susanne (2014-12-21 17:18:03) üzenetére
Szia Zsu! Két világrendszer, és két ideológia létezett, és létezik ma is. Hívők és hitetlenek. Kommunisták és nem kommunisták. Persze túlzottan leegyszerűsítve. A két világ harcban áll egymással, de a frontvonalak nem annyira tiszták és felismerhetők, mint a valóságos háborúkban. Át, meg átszövik egymást, mint a zűrzavaros gondolatok néha az emberi fejekben: pl. az enyémben. A két világrend, ideológia "összecsapását" szerettem volna megmutatni. Mennyire bonyolult ez, jó ég! Milyen nehéz tisztán látni! Vagy nagyon is könnyű? Na, ez itt a kérdés:) Szeretettel üdvözöllek: én
Szenior tag
Susanne
Regisztrált:
2012-04-16
Összes értékelés:
6230
Időpont: 2014-12-21 17:18:03

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szia Laci !
Szépen vezetted be írásodat.
Olvasás közben nagyon sok minden jutott eszembe.
Tetszett, hogy természetesen karácsony ide, vagy oda,most is ott a csavar, gondolok
itt a "pofonra ".
Összességében jó volt olvasni, érdekes a téma.
Jól zártad a történetet is.
Bár én nagyon gyenge vagyok prózaírásban :) De tetszett !
Szeretettel: Zsu
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10490
Időpont: 2014-12-18 16:24:08

válasz oroszlán (2014-12-18 11:29:14) üzenetére
Köszönöm kedves Ica! Egy siker-könyv ihlette, most olvasom Kan Follet-től az Évszázad Trilógia 3. kötetét. Csak áttételes. Ütköztetni nézeteket - s kívül maradni. Mindig izgatott az ilyesmi. Döntse el az olvasó, hova áll, mit gondol:) Szeretettel üdvözöllek: én
Szenior tag
oroszlán
Regisztrált:
2012-04-25
Összes értékelés:
8797
Időpont: 2014-12-18 11:29:14

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *

Lenyűgöző a beszélgetésed Lenin elvtárssal!
Áldott ünnepeket és békét a világnak!

Szeretettel gratulálok remek írásodhoz, mindig bele tudsz vinni a Te világodba.
Üdvözlettel: Ica

Legutóbb történt

eferesz alkotást töltött fel Kertelő címmel

eferesz bejegyzést írt a(z) Csillaglesen című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) a fenyegetőknek című alkotáshoz

szilkati alkotást töltött fel a fenyegetőknek címmel

sailor bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Csillaglesen című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Csillaglesen című alkotáshoz

mandolinos alkotást töltött fel Szergej Jeszenyin: Lengyelország címmel a várólistára

eferesz bejegyzést írt a(z) Ne simogass! című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) Valaha című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) Valaha című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Valaha című alkotáshoz

Vári Zoltán Pál bejegyzést írt a(z) Csillaglesen című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) furcsa árny című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Csillaglesen című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Csillaglesen című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Valaha című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Csillaglesen című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) Ne simogass! című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) Ne simogass! című alkotáshoz

Vári Zoltán Pál bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) Ne simogass! című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) Viszontlátás című alkotáshoz

Vári Zoltán Pál bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

Vári Zoltán Pál bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) Csillaglesen című alkotáshoz

szilkati bejegyzést írt a(z) Valaha című alkotáshoz

Ötvös Németh Edit alkotást töltött fel furcsa árny címmel a várólistára

Ötvös Németh Edit bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

mandolinos alkotást töltött fel Szergej jeszenyin: A kéregető kislány címmel a várólistára

eferesz alkotást töltött fel Valaha címmel

eferesz bejegyzést írt a(z) Alteregó című alkotáshoz

Miléna bejegyzést írt a(z) Évente egy levél című alkotáshoz

Madár bejegyzést írt a(z) Rózsavölgyi reggel című alkotáshoz

Toplista

A Napvilág.Net hírei:

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjai

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjaiTüzesen süt le a nyári nap sugára... egy plüssjuhászra? Rá bizony. Aki amellett, hogy egy véres, forradalmi hangulatú, sebes sodrású kémtörténetbe csöppen, talán képes lesz újrafogalmazni a gondolatainkat Petőfi klasszikusáról. Fiókba az előítéletekkel, és lássuk, hogy boldogul Kukoricza Jancsi egy egészen más kontextusban!

2014. 10. 20. - Irodalom

 

thegpscoordinates.net

Zenit Futárszolgálat

Minden jog a szerkesztőség és a szerzők részére fenntartva! © 2004 - 2022