HONLAPUNK

Tagjaink Rólunk Szabályzat Kereső Statisztika Fórum Aktívak Gy.I.K.

ALKOTÁSOK

Cikkek Prózai művek Versek Receptek Ajánlják magukat Alkotók könyvei Hangos verstár Láncvers Verspárbaj

EGYÉB

Linkajánló Közös regény Emlékoldalak Főoldal
Napvilág Íróklub

Statisztika

Online tag: 0

Online vendég: 65

Tagok összesen: 1951

Írás összesen: 53244

ÚJ HONLAPUNK IDE KATTINTVA ÉRHETŐ EL!
Véletlen
Fórum

Utolsó hozzászóló:

Árvai Emil
2022-12-31 16:54:16

Szülinaposok
Reklám

Prózai művek / regény
Szerző: BödönFeltöltés dátuma: 2015-02-09

A majom farka, a misszionárius feneke X/8.

Aki nem próbálta, el se tudja képzelni micsoda rohadék nagy munka utat törni a dzsungelben! Ülsz a csónak orrában, markolod a bozótvágó kést. Bokrok, levelek, lecsüngő lián-szárak vesznek körül minden oldalról, zöld fal, csapkodod őket magad előtt. Megnyílik egy másfél méter mély nyílás, mintha zsákba néznél, kínkeservvel az ágakat markolva belehúzod a kenu orrát, vagy csáklyaként használva a lapátot betolod, s folytatod tovább, vágod jobbra, balra, míg a végén már a karodat is alig bírod felemelni.
Az a terep, amelyen Pablonak át kellett magát verekedni, ilyen volt. A napok, napszakok összefolytak, nem tudta hányadik napja írtja már a dzsungelt, s azt se, reggel van-e, délután, vagy este? Az idő megszűnt létezni. Növényi alagútban haladt előre csiga-lassú tempóban. A sűrű, feje fölött szorosan összezáródó növényzet valamennyire megóvta az esőtől, a rovaroktól azonban nem, azok éjjel-nappal kínozták. A teste tele volt apró, rózsaszínű hólyagokkal, kiütésekkel, mindenütt viszketett.

Látjuk őt lelki szemeinkkel a zöld pokol kellős közepén távol mindentől, ami emberi, -fizikai és lelki értelemben egyaránt. Egy fiatal, tizenöt éves srác, csorog rá a víz, teljesen meztelen, csont-sovány, kimerült, zihál az erőfeszítéstől, elhagyatva, kiszolgáltatva.
Korábbi élete, a misszió, a papok, Antonio atya, Ethel, Pedro, Neyomi, Kaébe ködös emlék volt már, vagy az se: szellem-látomás. A múlt meghalt, a jövő nem létezett. Egyetlen dolog volt csak, a kézzelfogható, kegyetlen jelenbéli valóság: legyek, szúnyogok, férgek tetvek, hőség, súlyos fojtogató pára, víz alul, víz felül, víz mindenütt, bűz, rothadás és kilátástalan, testpusztító, lélekőrlő küzdelem a természettel. Isten is elhagyta, hiába szólongatta mindegyre: Uram, Uram, Isten nem válaszolt.

A lelki dolgok, az eszmék, a gondolatok ilyen helyzetben egy idő után kezdenek elmaradozni. Eltűnnek lassacskán, mint vándor mögött az útpadka kövei, amikor lépte a járt ösvényről a sivatag homokjába vész. Sivatag volt az őserdő, a szó tényleges, és átvitt értelemében is, emberi életre alkalmatlan vidék. Csak a túlélésért való szakadatlan küszködés maradt meg, az volt egyedül a kézzelfogható valóság. Aki az igarape vízi útját járja, percről percre él, minden erőfeszítése arra irányul, hogy az evezőt, vagy a bozótvágó kést felemelje, levegőt vegyen, testi szükségleteit időben kielégítse.
Ivóvízként csak a kenu aljában összegyűlt esővíz jöhetett szóba, vigyáznia kellett erre a vízkészletre. Dolgát végezni kiállt, vagy kiült a csónak peremére, s a mocsár büdös vizével mosta ki a fenekét, amikor végzett, ügyelve ne csorogjon befele semmi.
Étkezése alkalmazkodott a dzsungelbeli lehetőségekhez, amit talált, azt megette, zöld növényi szövetet, bogyót, kérget, háncsot, bogarakat, férgeket, kukacokat. A víz-szintje egyre csökkent, helyenként már sárban csúszott a kenu lapos feneke. Volt olyan rész, ahol nem úszott el, ki kellett szállni belőle, nagy nehézségek közepette vonszolta előre a mélyebb részig. Úgy tűnt, a terep emelkedik.

Egy ritkásabb erdőrésznél észrevette a jól megtermett jaracét. A fenevad követte. Ahol mélyebb víz volt, ott úszott, ahol vonszolni kellett a kenut, az állat a sárban totyogva követte. Ha megállt Pablo, ő is megállt, egyelőre tartotta a tisztes távolságot.
Nem félt az állattól. A kajmán alattomos dög, ereje teljében lévő felnőtt egyedre, legyen az ember vagy állat, nem támad. Az egyenlő esélyekkel zajló fair küzdelem nem az ő kenyere. Mégis, biztos, ami biztos, megállt egy alkalmas helyen, kivágott egy karvastagságú suhángot, letakarította róla az oldalágakat és kihegyezte a végét. Volt már lándzsája, arra az esetre, ha mégis támadna. Éjszakára odafektette maga mellé a csónak fenekére, egyik keze fogta a nyelet. Általában könnyű álma volt, a legkisebb neszre, mozgásra felriadt, mint egy erdei vadállat, s ugyanolyan gyorsan, egy szempillantás alatt el is aludt újra.

Ebben az időben érezte először, hogy lázas. Talán a romlott, megbüdösödött hús tette. Maradt még kevés majompecsenye a zsákban, a hőségtől, és a nedvességtől levet eresztett, nyálkás lett, megzöldült, s átható, penetráns bűz áradt belőle. Jobb meggyőződése ellenére megette, bár öklendezett tőle, ételt azonban nem lehet kidobni. Másnap már gyomorgörcsökkel küszködve evezett, a homloka forró volt. Rátört a hányinger, kihajolva, széles sugárban hányt. Hasmenése volt, olyan gyorsan jött, hogy nem tudott időben kiülni a csónak szélére, így egy része bement, végigcsorgott sárgán és büdösen a palánk belső oldalfalán, összeszennyezve a felgyülemlett ivóvízkészletet. Lázas önkívületben hánykolódott reggelig, rázta a hideg, fogai összekocogtak. A kajmán ott ólálkodott a közelben, amikor kivilágosodott észrevette háromszög alakú, rücskös, piszkos-szürke fejét egy kiálló tuskó, s egy úszó nádsziget mögött. Megpróbálta összeszedni magát. Felült, kezébe vette a lapátot.
-Gyerünk Pablo - biztatta magát - Isten majd megsegít!
Minden erejét összeszedve hajtani kezdte a csónakot. Itt egy kicsit szélesebb volt a vízi-út, s elég mély. Ha ereje teljében lett volna, könnyedén haladt volna előre, ám, lázasan, legyengülve nem bírta sokáig, néhány száz méter megtétele után az evező szabályosan kiesett a kezéből, ő maga pedig, lehanyatlott a csónak fenekére.

Pihenek kicsit, határozta el. Meg kell várnom, hogy erőre kapjak. Csak egy óra kell, aztán újra tovább tudok menni.
Magára húzta a sátorponyvát, vacogott alatta. Rettenetes szomjúság kezdte gyötörni, szárazon nyeldekelt. A kenu aljában összegyűlt vízből nem ihatott, az már szennyezett volt az ürüléktől. Belemerítette tök-edényét a mocsárba, kortyolt a rothadó növényzettől büdös vízből. Tudata mélyén érezte, a jó öreg kaszás halált hívja ezzel magára. A halál az egyik oldalon ólálkodott, a kajmán meg a másik oldalon. De talán nem is. A kajmán volt a halál, s vigyorgó pofájával egyre közelebb jött.


A hátán feküdt, nyitott szájjal lélegzett. Furcsán kavargott, örvénylett feje felett a lomb, körbe futottak a lecsüngő ágak. Néhol kivillant a forgásból az ég kékje, vagy csak hanyatló tudata vetítette elő. Félálomszerű kómába zuhant, ébren álmodott. Zavaros képeket látott a gyerekkorából, rőt macska a nádpallón, fiatal nő simogatja, borzas kutya sündörög oda, morog, elijeszti a cicát. Egy kéz. Hűs tenyér a homlokán. Kié a kéz? Nem tudja. Aztán más jön. Gyerekek, szaladnak a folyóparton, kiabálnak, beleugranak a vízbe, nevetve locsolják egymást. Ősz, öregember ül a küszöbön, szájában pipa. Olyan kesernyés, jó ízű füstje van, hogy érzi a szájában.
Ethelt látta meztelenül a zuhogó esőben, szappanozta a testét.
Nézte a képeket, mintha diafilmet nézne, félig öntudatlanul maszturbált közben. Nem jutott a végére. Zajt hallott. Valami mocorog oldalt, lenn a vízben. Papagáj rebben fel, élesen rikácsolva elrepül. Mi ez?
Magához tért. Itt van! Hallotta, ahogy fújtat. Hallotta foga csattanását, ahogy a roppant állkapocs összezárult.
Felült, kezébe vette a lándzsát. Vigyázva kihajolt a víz fölé. A jaracé ott volt a csónak mellett. Egymásra meredtek egy pillanatra, vadász és a zsákmány. A hüllő szeme mozdulatlan volt, jéghideg tekintettel nézett vissza rá. Széles, sárga gerezdek futottak össze a szemében, középen egy fekete pontba. Összecsukta a száját. Mintha vaskaput vágtak volna be. A ravasz dög igyekezett úgy feltüntetni magát, mintha csak ártalmatlan érdeklődő lenne, aki véletlenül tévedt arra.
-Ez egy gyáva dög! - mondta magának Pablo. -Elkergethetem, csak feléje kell vágnom a bottal, s rá kell üvöltenem.
Elhatározta magát.
-Takarodj innen rohadék - kiáltotta, s hozzácsapott a lándzsa boldogabbik végével. A bot nagyot koppant a kajmán fején. Az állat lassan alámerült.
-Na, erről ennyit - sóhajtott a fiú. -Remélem, beéri ennyivel. Mert ha nem, kaphat még a szeme alá!

Ennek az alkotásnak a tetszésátlaga: 5

Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10669
Időpont: 2017-03-20 07:55:33

válasz black eagle (2017-03-19 03:57:12) üzenetére
Kedves Sas! Hzelg sszehasonlts! J.L. az egyik nagy kedvencem! Egybknt azon mulatok mindig, ha valaki ilyet szl: "de j lett volna a kzpkorban lni" , vagy: "a dzsungelben..., az lenne az igazi!" Kvncsi lennk, mihez kezdene az okostelefonja, az internet s a GPS nlkl. A TV-rl, autrl, stb. nem is beszlve! dvzlettel: n
Alkotó
black eagle
Regisztrált:
2016-11-18
Összes értékelés:
2456
Időpont: 2017-03-19 03:57:12

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
dvzletem, Bdn!

Mved eme rsznek olvasatn akaratlanul is Jack London Az let szerelme cm rsa tolakszik be minduntalan a kpzetembe, annyira egy hron pendl a tiddel. Egyre kvncsibb vagyok Pablo rlt vllalkozsnak vgkimenetelre. Vajon legyilkolod t, vagy knyrlsz vgre szegny srcon.
Valljuk be, nem ll valami jl a sznja.
S mg valami, amit az elz rsznl elfelejtettem, pedig olvass kzben egyfolytban elbukkant: br megrgztten szapuljuk minduntalan a civilizcit, most - ennyi borzalom lttn - egyre inkbb kezd szimpatikuss vlni. :)

dvzlettel: Laca :)
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10669
Időpont: 2015-02-10 08:20:16

válasz Istefan (2015-02-10 04:49:23) üzenetére
Na, ja, de nha egy sznyog-csps is lehet hallos:) dv: n
Alkotó
Istefan
Regisztrált:
2011-01-30
Összes értékelés:
1657
Időpont: 2015-02-10 04:49:23

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Annyira elgytrd mr azt a fit, hogy a vgn egy sznyognak esik ldozatul, nem a kajmnnak. dv Istvn
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10669
Időpont: 2015-02-09 19:17:34

válasz eferesz (2015-02-09 18:47:09) üzenetére
Ksznm, Eferesz, igyekszem:)
Szerkesztő
eferesz
Regisztrált:
2013-09-06
Összes értékelés:
3657
Időpont: 2015-02-09 18:47:09

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Micsoda idzts!
:)
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10669
Időpont: 2015-02-09 18:00:58

válasz Susanne (2015-02-09 17:04:35) üzenetére
Szia Zsu! Ez a szerencstlen Pablo magnak kereste a bajt. Ethel vilgosan megmondta neki, hogy nem! Erre fogta magt s vilgg ment! Normlis az ilyen? Most se teljesen szzas, flholt mr szerencstlen, s mg ilyen llapotban is a csaj utn vgyakozik:) Aki, hle, az hle, azon nem lehet segteni. Azrt izgulok rte, remlem tlli, mert azrt szimpatikus kis-src:) Szeretettel dvzllek: n
Szenior tag
Susanne
Regisztrált:
2012-04-16
Összes értékelés:
6230
Időpont: 2015-02-09 17:04:35

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Egyre jobb kedves Laci !
Termszetesen a kedves kpe jelenik meg Pablo elgytrt gondolataiban.
Remlem mr nem szenved sokig...
Ez a rsz is tetszett !

Szeretettel: Zsu

Legutóbb történt

Kalocsa Zsuzsa alkotást töltött fel Szól a szív címmel a várólistára

black eagle bejegyzést írt a(z) Egy másik emlék - 11# novella című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) Egy emlék - 10# novella című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) A lajtorja 38. című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) A lajtorja 37. című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) A lajtorja 38. című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) A lajtorja 37. című alkotáshoz

Krómer Ágnes bejegyzést írt a(z) Az Ó és az Új című alkotáshoz

Krómer Ágnes bejegyzést írt a(z) Az Ó és az Új című alkotáshoz

Krómer Ágnes bejegyzést írt a(z) Az Ó és az Új című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) A lajtorja 36. című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) A lajtorja 36. című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) Az Ó és az Új című alkotáshoz

szilkati alkotást töltött fel Az Ó és az Új címmel

Bödön bejegyzést írt a(z) A lajtorja 155. című alkotáshoz

eferesz alkotást töltött fel Így, újév felé? címmel

eferesz bejegyzést írt a(z) Teremtésem című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) A lajtorja 155. című alkotáshoz

Bödön alkotást töltött fel A lajtorja 155. címmel

sailor bejegyzést írt a(z) Gömbölyű című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Teremtésem című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) Így, karácsony múltán? című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) Teremtésem című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) Szavak című alkotáshoz

eferesz alkotást töltött fel Évgyűrűk címmel

Tóni alkotást töltött fel Petőfi Sándor: Hazámban / In der Heimat címmel

Tóni alkotást töltött fel Kis János: Hajós ének / Schiffers Gesang címmel

Árvai Emil bejegyzést írt a(z) Általános csevegés fórumtémához

szilkati bejegyzést írt a(z) Régi regék erdeje című alkotáshoz

szilkati bejegyzést írt a(z) Szavak című alkotáshoz

szilkati alkotást töltött fel Gömbölyű címmel

Tóni alkotást töltött fel Szabolcska Mihály: Újév / Neues Jahr címmel

Tóni alkotást töltött fel Sértő Kálmán: Kívánság / Wunsch címmel

sanna alkotást töltött fel személyiség címmel a várólistára

Kankalin bejegyzést írt a(z) Szavak című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Szavak című alkotáshoz

Toplista

A Napvilág.Net hírei:

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjai

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjaiTüzesen süt le a nyári nap sugára... egy plüssjuhászra? Rá bizony. Aki amellett, hogy egy véres, forradalmi hangulatú, sebes sodrású kémtörténetbe csöppen, talán képes lesz újrafogalmazni a gondolatainkat Petőfi klasszikusáról. Fiókba az előítéletekkel, és lássuk, hogy boldogul Kukoricza Jancsi egy egészen más kontextusban!

2014. 10. 20. - Irodalom

 

thegpscoordinates.net

Zenit Futárszolgálat

Minden jog a szerkesztőség és a szerzők részére fenntartva! © 2004 - 2023