HONLAPUNK

Tagjaink Rólunk Szabályzat Kereső Statisztika Fórum Aktívak Gy.I.K.

ALKOTÁSOK

Cikkek Prózai művek Versek Receptek Ajánlják magukat Alkotók könyvei Hangos verstár Láncvers Verspárbaj

EGYÉB

Linkajánló Közös regény Emlékoldalak Főoldal
Napvilág Íróklub

Statisztika

Online tag: 0

Online vendég: 12

Tagok összesen: 1948

Írás összesen: 52875

RegisztrációregisztrációElfelejtett jelszóelfelejtett jelszó
Véletlen
Fórum

Utolsó hozzászóló:

szilkati
2022-05-29 22:53:30

Reklám

Prózai művek / egyéb
Szerző: BödönFeltöltés dátuma: 2015-09-20

HB kalandjai: Havária-tak

Arról a nyárról később úgy nyilatkozott a Hámori Bandi: ez volt életem legszarabb nyara. Egyetértettem vele, a Testvér ezúttal is fején találta a szöget. Együtt csináltuk végig, én is megszenvedtem minden percét, a forró napokat, a túl kevés sört, a túl sok dugást, a naponta ismétlődő haváriákat. Hol a vászon szakadt el, hol az árbóc tetején lévő jumpstag törött le, hol kikötés közben mentünk neki a mólónak. Egyszer vízi-hullát találtunk a nádasban és a rendőrök nyakunkba akarták varrni, hogy mi fojtottuk vízbe.
-Vallják be - ordított ránk az őrmester a rocsóból - s akkor megússzák azzal, hogy itt helyben agyonlőjük magukat - vagy ha nem, bejönnek velünk az őrsre, de amit ott kapnak, azt nem teszik zsebre!

Azon a nyáron történt, hogy a Hámori Bandi elhatározta, pénzt fog keresni, nyaralókat vitorláztat majd a Belugával.
-Mit neked a pénz - mondtam neki - milliókat örököltél az amerikai bácsikád után!
-Hát ez az Testvér - válaszolt töprengve. - De hogy csípem fel a nagy stekszet, ha nincs egy árva kanyim se, hogy kiutazzak érte?
-S miért pont a Belugával? - kötözködtem tovább. -Ott van neked a Hajnalcsillag. Az mégis csak egy Sharenkreutczer!
-Jaj Testvér! - a Testvér majd felrobbant mérgében. -Jaj, hogy te milyen szánalmas tudsz lenni. A Belugán van motor, a Hajnalcsillagon pedig nincs. Csak nem képzeled, hogy motor nélkül időben le tudom bonyolítani a turnusokat, akár fúj, akár nem?

A Vigadóban ültünk, a táncparketten vadul rázták a tinik. Mi ketten, én és a Hámori Bandi oldalt foglaltunk helyet egy félreeső asztalnál, hátunk mögül a kicsi nádas irányából kellemes, hűvös szél lengedezett. Már dugni sem volt kedvünk, de viszont annak, hogy csak úgy csajozzon az ember bele a vakvilágba, semmi értelme. A sör volt kevés, az volt a szűk keresztmetszet. Nekem már egy vasam sem volt, a Testvérnek meg ennek a duplája.
Hámori Bandi hátradőlt a széken, égszínkék szeme felvillant. Döntött.
-Nem élet ez így! Holnap hajnalban indulunk a túlsó partra Testvér! Te viszed a Belugát, én meg a 22-es Sharenkreutzert. Pénzt kell keresni, nincs mese.
-Nem fog sikerülni Testvér!
-Dehogynem! Csak ne légy kicsinyhitű! Ne feledd a mondást: északon férgek vannak, délen tetvek, de mi vagyunk a legjobbak!
Július másodikát jegyezték a naptárak, kellemes, langyos nyári éjszaka volt, és a zenekar azt játszotta éppen, hogy: "...nem szeretsz te mást, s enyém a szíved..."
Ettől a perctől kezdve változott rémálommá a nyár.

A napok egybefolytak. Reggel lekászálódtunk a Szőlőhegyről a partra. Egy régi, nádtetős présházban volt szállásunk a Testvér nagynénikéjének jóvoltából. A néni lenn lakott a faluban a kerekes-kút mellett. Nagylelkűen odaadta a kulcsot: vigyed Bandikám és legyél jó gyerek. Légy kedves ahhoz a szerény, fiatal kislányhoz, aki ott van. Ő olyan gondnokféle, permetezi a szőlőt, meg kacsol, mikor mire van szükség. Bájos teremtés.
Adélnak hívták a nőt, elmúlt harminc és legalább százhúsz kilót nyomott. Hámori Bandi megismerkedett vele, s engem is bíztatott: dugd meg te is Testvér, nem is olyan rossz!
Nem dugtam meg, meghagytam ezt az élvezetet a Hámori Bandinak, aki naponta kétszer élt vele: reggel, ébredés után, és este, amikor hazakeveredtünk. Adél főzött ránk, s ez egyszerűbbé tette az életet.
A két hajó, a Beluga és a Huszonkettes a móló mellé volt kikötve, elől a cölöpökhöz, hátul horgonyon. Mellettük jobbra egy bödön-hajó állt, hosszan elnyúló testével, s hátra, a nádas felé kihúzott kötelével leszűkítve a kihajózás szögét. A szél állandó jelleggel kelet felől fújt, Tihany irányából mérges zöld hullámok futottak az öbölbe, táncoltatták a hajókat.
Ahhoz, hogy Hámori Bandi a mólóhoz férjen és felvehesse az aznapi első turnus utasait, meg kellett kerülnie valahogy a Huszonkettest és a bödön-hajót. Nem volt egyszerű, mihelyst hátul elengedte a hajót, a szél és a hullámzás a cölöpökhöz sodorta, ahonnan a másik két hajón keresztül nem juthatott tovább. A motort a hínár-mező miatt nem lehetett használni. Egész komoly hadművelet volt, míg végre, segítségemmel kikötött a móló mellett. Én a partról húztam egy hosszú kötéllel, ő a horgonykötelet markolta, s tartotta a farát. Puffereket kellett kitenni a hajó oldalára, annyira verte a hullám a kőhöz. Megvártam, amíg elindul. Feldirkelte a baumot, berántotta a motort. Elengedtem az orrkötelet, s ellöktem a Beluga orrát. Átvágott jobbra, néhány horgászbotot elsodort.
-Ki ne köss ide még egyszer öcskös, mert baj lesz! -kiabáltak utána a horgászok.
Minden nap ilyen volt, szakadatlan küszködés. A mólón vártam, amikor jött befelé a vendégekkel. Sört vittem neki, sült halat, lángost. Megfogtam a kötelet, rácsavartam a bikára. Meghatottan ölelt át.
-Hogy te milyen rendes vagy Testvér! Szeretlek Testvér!
Megitta a sör felét, nyújtotta a dobozt.
-Kérsz te is Testvér? Biztos szomjas vagy!
-Nem vagyok szomjas, idd csak meg mind - mondtam.
-Ragaszkodom hozzá! -Addig erősködött, míg bele nem kortyoltam.

Voltak napok, amikor nem fújt a szél, s a víz hártyaszerűen kifeszült, mint a kiöntött olaj az asztalon. Negyven fok volt árnyékban, de a mólón nem volt árnyék. Ilyenkor is menni kellett, a pénz nagyúr! Segítettem felszerelni a hajót, megvártam, amíg elindultak. A móló kövén tojást lehetett volna sütni, rajtam kívül egy teremtett lélek sem volt kint. Leültem a kikötőbakra, és figyeltem, ahogy a Beluga daráló motorral elhúz, s délnyugat felé fordítja az orrát a tükör-síma, döglött-kék, hulla-zöld vízen.
Egyszer, egy ilyen napon késődélután kedvem támadt fürödni. Nagyon meleg volt, folyt rólam a víz. Vendég már nem volt aznapra.
-Kimegyek egy fürdő-takra - mondtam a Hámori Bandinak. -Nem jössz velem?
-Nem - mondta -elegem van a mai napból. A tököm tele van vele. Felmegyek a házhoz, kajálok valamit, s megdugom Adélt.
-Ne menj - kérleltem. -Nem maradok sokáig. Úszom egyet, becsurgok, s majd együtt sétálunk fel a hegyre. Megvacsorázunk, iszunk egy kis borocskát, te lepihensz, én meg dugok Adéllal.
Rám nézett, olyan tekintettel, mintha ledöftem volna. Szeme nagy volt, álmélkodó.
-Rögtön leköplek Testvér!
De azért maradt, láttam délceg, sudár-magas alakját, ahogy visszanéztem.

Közel a nádashoz lehorgonyoztam. A könnyű, nyolckilós utazó-horgonyt dobtam le elől, a kötél nem feszült meg, nem volt szél. Megszabadultam a fürdőgatyámtól, s belevetettem magam a vízbe. Lubickoltam a hajó körül, figyeltem a vadkacsákat és a sirályokat. A sirályok irtózatos ribilliót csaptak egy döglött haltetem körül, a vadkacsákat ez hidegen hagyta, unottan úszkáltak kicsit arrébb.
Mekkora hülye állat királyok ezek a sirályok -szóltam magamhoz, pont olyanok, mint az emberek, mindenen marakodnak. Mennyivel okosabb állat egy vadkacsa!
Ahogy ezt végiggondoltam, két pillanat sem telt el, sötétzöld csíkot láttam közeledni Tihany irányából. A csík tetején fehér hab csillogott.
Itt a szél! Felmásztam a fedélzetre. Na végre! Gyerünk, fel a vitorlákkal!
A dirk kötelével kezdtem, de már ott is volt. Az élettelen táj, nyüzsgéssel lett tele, tarajos hullámok dobálták a hajót, sivított a kötélzet, repült minden. A vászon ráfeszült a szálingra, nem lehetett tovább húzni, elakadt.
Csúszik a horgony, jöttem rá. Azért feszül ki a vitorla. Le kell dobnom a nagyhorgonyt, a kicsi nem tart meg. Kinéztem a nádas felé, hullámzó, susogó zöld tömege alattomosan egyre közelebb jött.
Gyorsan a motort - határoztam el. Nincs idő a vitorlával veszkődni!
Rángattam, rángattam, nem indult. Persze, mikor ne induljon egy motor? Nyilván, ha baj van. Felkészültem rá, hogy szégyenszemre a nádasban fogok éjszakázni. Van-e vajon takaró a kabinban? - villant át a fejemen. Nem tudtam.
A szélső nádszálak már csiklandozták a Beluga ormótlan, ferde tükrét. Ijedtemben még egy hatalmasat rántottam a fogantyún. Felberregett az ismerős hang, a propeller forogni kezdett. Előre rohantam az imbolygó fedélzeten, felcibáltam először a kishorgonyt, aztán a nagyot. A hajó ugrabugrálva haladt a hullámokon. A habzó víz felfröccsent a fedélzetre, végigöntözte a kokpitot, meztelen testemet. Így értem el a mólót. Megkerültem, hogy beálljak a szokott helyemre. Manőver közben a szemem sarkából láttam, hogy az emberek fel és alá futkorásznak, s a szél harsogásán keresztül hangfoszlányok jutottak el esdeklő füleimhez.
-A másik oldalra, a másik oldalra! Itt nem tudsz kikötni!
Láttam, hogy a bödönhajó orráról egy kötelet vezettek keresztbe az oszlopig, ahol a Beluga állni szokott. Emiatt kiabáltak.
De már nem volt visszaút. A motort már leállítottam, taszított maga előtt a hullám, vitt a hátamból érkező szél. Megcéloztam az én cölöpöm mellett lévő szélső cölöpöt, s bevittem a hajót a két cölöp közé! Nagy reccsenés, ahogy beékelődik. A Testvér már derékig áll a vízben az alsó köveken, vaskézzel fogja a korlátot, ordít:
-Dobj egy kötelet Testvér!

Aznap este, míg Hámori Bandi a tisztaszobában dugott Adéllal, én a teraszon ültem a ház előtt egy kancsó aranyszínű olaszrizling társaságában, s néztem az egyre mélyebb homályban ólom-derengéssel fakuló távoli víztükör rózsaszín, kék, szürke színeit.
-És én vajon mikor dugok majd a lánnyal, akit szeretek? - tolult fel bennem részeg-józanon a kérdés. A szemesi lányra gondoltam, aki ül a móló hajlatában a viharágyú vaskos, felfelé meredő csöve mellett, s bebámul bikiniből kibuggyanó mellei közé, elég feszes-e ott?
Ha a Hámori Bandi meghallhatta volna, mi sugárzik ki édes, szép lelkemből, biztos ezt mondta volna:
-Hogy te milyen szerencsétlen tudsz lenni Testvér! Nem baj, gyere ide, hadd öleljelek meg. Szeretlek Testvér!

Ennek az alkotásnak a tetszésátlaga: 5

Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10490
Időpont: 2015-09-22 11:12:24

válasz Ylen Morisot (2015-09-21 21:04:42) üzenetére
Köszönöm, örülök, h így látod, - néha azt hiszem, hogy sok vagyok, sok az írásaimban a meg nem engedett kifejezés:) Üdvözlettel: én
Szenior tag
Ylen Morisot
Regisztrált:
2015-05-02
Összes értékelés:
1813
Időpont: 2015-09-21 21:04:42

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
válasz Bödön (2015-09-21 20:36:17) üzenetére
Szia Bödön!
Az én fülem iskolások és az élet által edzett, ma már szinte semmi nincs, amin meg tudnék botránkozni.
Szóval, jöhetnek a történeteid!
Ylen
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10490
Időpont: 2015-09-21 20:36:17

válasz Ylen Morisot (2015-09-21 18:18:52) üzenetére
Szia Ylen, na, titeket csajokat sem kell félteni azért:) Tudok egyet, s mást rólatok!!!:) Nem botránkoztál meg rajta egy egy kifejezés miatt??? Üdv: én
Szenior tag
Ylen Morisot
Regisztrált:
2015-05-02
Összes értékelés:
1813
Időpont: 2015-09-21 18:18:52

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szia Bödön!
Már-már sajnálom, hogy nem születtem fiúnak. Elvarázsol ez a "pasis világ"! Élvezet volt olvasni.
Ylen
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10490
Időpont: 2015-09-21 08:12:53

válasz oroszlán (2015-09-20 21:22:29) üzenetére
Kedves Ica, valóban ilyesmivel foglalkoztam - mint annak idején (a történetben) Hámori Bandi. Örülök, h kedveled ezeket a történeteket, amelyek a fantázia szüleményei:) Sok szeretettel üdvözöllek: én
Szenior tag
oroszlán
Regisztrált:
2012-04-25
Összes értékelés:
8797
Időpont: 2015-09-20 21:22:29

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Kedves Laci!
Most már tudom hol jártál ennyi ideig!
Jól tetted, hogy elhoztad újra a kalandos történetedet, amelyeket úgy szeretek olvasni! Tetszett!
Szeretettel gratulálok: Ica
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10490
Időpont: 2015-09-20 17:49:32

válasz Susanne (2015-09-20 16:33:57) üzenetére
Köszönöm Zsu, örülök, h szeretsz, ha nem is "úgy":) Én is szeretlek, a verseidet főleg! Üdvözlettel: én
Szenior tag
Susanne
Regisztrált:
2012-04-16
Összes értékelés:
6230
Időpont: 2015-09-20 16:33:57

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szia Laci !
Igaza van Szabolcsnak, "Szeretlek Testvér" :) No, nem úgy, hanem így :)
Tetszett a történet .
Szeretettel: Zsu
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10490
Időpont: 2015-09-20 13:12:11

válasz eferesz (2015-09-20 12:41:32) üzenetére
Szia Eferesz! Erre én csak öt csillaggal tudok válaszolni, remélem sikerül:) +++++
Szerkesztő
eferesz
Regisztrált:
2013-09-06
Összes értékelés:
3552
Időpont: 2015-09-20 12:41:32

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Kedves Bödön!
Nem tehetek mást, minthogy Téged idézlek: "Szeretlek Testvér!"
:)
Üdvözletem!

Legutóbb történt

Árvai Emil alkotást töltött fel A tékozló fiú apja címmel a várólistára

sailor bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) tikkadásig című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Kertelő című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Csillaglesen című alkotáshoz

Ötvös Németh Edit alkotást töltött fel tikkadásig címmel a várólistára

Ötvös Németh Edit bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

eferesz alkotást töltött fel Kertelő címmel

eferesz bejegyzést írt a(z) Csillaglesen című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) a fenyegetőknek című alkotáshoz

szilkati alkotást töltött fel a fenyegetőknek címmel

sailor bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Csillaglesen című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Csillaglesen című alkotáshoz

mandolinos alkotást töltött fel Szergej Jeszenyin: Lengyelország címmel a várólistára

eferesz bejegyzést írt a(z) Ne simogass! című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) Valaha című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) Valaha című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Valaha című alkotáshoz

Vári Zoltán Pál bejegyzést írt a(z) Csillaglesen című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) furcsa árny című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Csillaglesen című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Csillaglesen című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Valaha című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Csillaglesen című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) Ne simogass! című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) Ne simogass! című alkotáshoz

Vári Zoltán Pál bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) Ne simogass! című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) Viszontlátás című alkotáshoz

Vári Zoltán Pál bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

Vári Zoltán Pál bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) Csillaglesen című alkotáshoz

Toplista

A Napvilág.Net hírei:

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjai

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjaiTüzesen süt le a nyári nap sugára... egy plüssjuhászra? Rá bizony. Aki amellett, hogy egy véres, forradalmi hangulatú, sebes sodrású kémtörténetbe csöppen, talán képes lesz újrafogalmazni a gondolatainkat Petőfi klasszikusáról. Fiókba az előítéletekkel, és lássuk, hogy boldogul Kukoricza Jancsi egy egészen más kontextusban!

2014. 10. 20. - Irodalom

 

thegpscoordinates.net

Zenit Futárszolgálat

Minden jog a szerkesztőség és a szerzők részére fenntartva! © 2004 - 2022