HONLAPUNK

Tagjaink Rólunk Szabályzat Kereső Statisztika Fórum Aktívak Gy.I.K.

ALKOTÁSOK

Cikkek Prózai művek Versek Receptek Ajánlják magukat Alkotók könyvei Hangos verstár Láncvers Verspárbaj

EGYÉB

Linkajánló Közös regény Emlékoldalak Főoldal
Napvilág Íróklub

Statisztika

Online tag: 2

Online vendég: 22

Tagok összesen: 1952

Írás összesen: 53087

RegisztrációregisztrációElfelejtett jelszóelfelejtett jelszó
Véletlen
Fórum

Utolsó hozzászóló:

Kankalin
2022-09-29 00:10:03

Szülinaposok
Reklám

Prózai művek / egyéb
Szerző: BödönFeltöltés dátuma: 2015-09-28

Amerika elözönlése: a Roanoke-i egyezmény és következményei

1683 -ban a Delawarok földjén lévő Roanoke-ban jött létre 128 nagy-földi törzs vezetőinek tanácskozása. Egyetlen megvitatandó téma került a plenáris ülés színe elé: a kelet felől egyre nagyobb számban érkező fehér bevándorlók ügye. A sápadt-arcúak óriási kenukon érkeztek, amiket ők "hajo"-nak" neveztek. A "hajók" -on "árbóc" -ok voltak, az árcócokon "vitorlák" olyasfajta anyagból, mint a vigwamok ponyvája.
Az Észak-keleti Törzsek Statisztikai Hivatalának jelentéséből kiviláglott, a bevándorlók száma hónapról hónapra növekszik. Míg a Keletkező Nap Havában még csak 4320 sápadt arcú bevándorlót regisztráltak, addig a Nap Heve Havában ez a szám már a duplájára emelkedett, egészen pontosan 8800 főt jelentettek a hivatalos szervek. A tanácskozás helyéül a szervezők a cseroki öböl fölött elterülő fennsík keleti peremét jelölték ki, a megfelelő infrastruktúra itt volt biztosítható. A wigwamok félkörben lettek felállítva, a félkör alkotta térségen foglaltak helyet a törzsek vezetői, illetve képviselői. Ott voltak az észak és délkeleti, a síksági, a nagymedencei, a fennsíki valamint a nyugati törzsek fő emberei: dakoták, dealwárok cserokik, sziúk, apacsok, irokézek, mohikánok, klikitek, chippewék, - még a távoli vidékek törzseinek, a navajóknak és a kecsuáknak is volt képviseletük.

A plenáris ülés díszelnöke a nagytekintélyű Ülő Bika volt. Három és fél órás megnyitó beszédében egyenként, név szerint köszöntötte a megjelent küldötteket, az akkori szokás szerint felmagasztalva dicső harci tetteiket, majd így folytatta:
-Testvéreim! A probléma szerteágazó, és időszerű. A Nagyföld jövőjéről van szó. Engedjük-e hogy a sápadt arcúk egyre többen legyenek földjeinken, vagy minden erőnket összeszedve állítsuk meg őket a Hullámok Végtelen Vizének határánál? Mérlegeljétek az előnyöket és a hátrányokat, majd döntsetek bölcsességetek villámló fényénél.

Elsőként a Síksági Törzsek képviselője Szárnyaló Szél szólt. -Azt gondolom, - mondta a szokásban lévő cikornyás szóvirágok elpufogtatása után - hogy a sápadt-arcúak ideérkezése több előnnyel kecsegtet, mint amennyi hátránnyal jár. Mik ezek az előnyök? Ha egy szóval akarnám összefoglalni, mind azok a javak, amelyeket óriás kenuikon magukkal hoznak, s amiket népeink eleddig nem ismertek: fegyverek, kényelmi és luxuscikkek, legfőképpen például a tüzes víz, amit ők "rum"-nak neveznek. Melyek a hátrányok? Nos, a hátrányok eltörpülnek az előnyök mellett. Ideiglenes szálláshelyeket kell számukra biztosítani, élelmet, tiszta vizet. Nagyföld elég nagy és erős, hogy ezeket a terheket elbírja. Szóltam.

A Nyugati Törzsek Szövetségének képviselői osztották ezt az álláspontot. Egymás után sorra beszéltek, s támogatták Szárnyaló Szelet.

A fennsíkiak és a nagymedenceiek szintén nem zárkóztak el, de kételyeket is felvetettek. Mi lesz akkor - kérdezték néhányan, ha már többen lesznek, mint mi? Megváltozik a demográfiai helyzet, átalakul a társadalom.
-Akarjuk-e hogy unokáink, dédunokáink egykoron rezervátumokban éljenek? -tette fel a drámai kérdést Hosszú Kés. -Akarjuk-e, hogy száz, kétszáz év múlva a sápadt-arcúak uralkodjanak őseink földjén?

Néma csend támadt, csak az öböl felől fújó szél suhogott a fennsík szálas tölgyei fölött. A kecsuák és a navajók a vállukat vonogatták, bah, mi ez nekik, ők igazán messze vannak ettől az egésztől, őket nem érinti. Újra Szárnyaló Szél kért szót.
-Testvéreim - mondta - ne hagyjátok, hogy álproblémák tűzkígyói homályosítsák el éleslátásotokat. Ezek az emberek üldözöttek, a saját hazájukból voltak kénytelenek elmenekülni. Nem azt parancsolja-e a Nagy Szellem, és saját lelkiismeretünk, hogy segítsünk rajtuk? A demográfiai hullám nem jelent veszélyt népeinkre. A sápadt-arcúak integrációja kifejezetten jót tesz, elöregedő társadalmunk új erőre kap. Attól sem kell félni, hogy száz év múlva ők lesznek többen és átveszik majd az uralmat. Ne feledjétek, itt mi vagyunk otthon, ez a mi hazánk. Ők fognak beolvadni, és alkalmazkodni többségi társadalmunkhoz. Beszéltem, de számnál ékesebben szólnak a tények: az érkező fehérek beházasodási rátája az elmúlt hónapokban elérte és meghaladta az 50 %-ot!

-Lehet - mondta Ravasz Róka hunyorogva, az Északkeleti Törzsektől. -De addig is rajtunk minden teher, mi látjuk el őket. Szálljatok be akkor tik is, az összes törzs. Közös teherviselést akarunk.
-Hogyisne - morogtak a többiek. - A ti földjeitekre érkeznek először, ti fölözitek le a hasznot!

Végül összevesztek. Előkerültek a kések és a csatabárdok. Parázs csetepaté bontakozott ki, mely éjfélig tartott. Ezt követően mindenki nyugovóra tért a saját wigwamjában, éjszaka már pihenni kell. Másnap újra összeültek a küldöttek és elszívták a békepipát.
-Szavazzunk - javasolta Ülő Bika.
A küldöttek kézfeltartással szavaztak. A nyugat és a déli törzsek igennel voksoltak, a felföldiek tartózkodtak, s csak az Északkeleti Törzsek ellenezték a törvényjavaslatot. Végül 72 igennel, 34 nemmel, 12 tartózkodás mellett elfogadták az új bevándorlási törvényt. 100 évvel később a népesség aránya már a fehérek javára volt kedvező, akik úgy vadásztak a "rézbőrűekre", mint az állatokra.

Ennek az alkotásnak a tetszésátlaga: 5

Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10604
Időpont: 2017-09-04 08:03:01

válasz black eagle (2017-07-26 20:16:23) üzenetére
Kedves Sas! Örülök, h elolvastad! Ez a téma most is időszerű. S ki tudja hosszú távon a maradi indiánoknak lesz e igaza, akik falak mögé akarnak zárkózni, s nem veszik észre, h egy robogó gyorsvonatot nem lehet a sínre fektetett gyufaszállal megállítani. Ki lát a jövőbe? Ki tudja megmondani mi a jó az indiánnak? Köszönettel: én
Alkotó
black eagle
Regisztrált:
2016-11-18
Összes értékelés:
2417
Időpont: 2017-07-26 20:16:23

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Üdvözletem, Bödön (aki még mindig el vagy veszve valahol a nyárban.) :)

Már az első sorok olvasása világossá tette, miről is szól a történet. Az a jelenség a legfurcsább ezzel kapcsolatban, hogy már ezen első sorok olvasása közben földerült a mosolyom, és nem is szűnt meg ott lenni a szám sarkában, mindvégig. Pedig a tárgyalt téma és az - azóta is - aktuális párhuzam gondolatára inkább szorongó gyomorral kellene zokogni.
Elolvastam a hozzászólásokat is, mert kíváncsi voltam. Én azt mondom, nagyon jól írtad meg ezt a történetet, és jól tetted, hogy megírtad. Egy megkerülhetetlen témát csakis megkerülhetetlen módon lehet tálalni.

Üdvözlettel: Laca :)
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10604
Időpont: 2015-10-05 19:32:06

Szia Sailor, újra szeretettel látlak!! S újra a lényegre tapintottál: nagyon fontos egy írásnál, h a háttét hiteles legyen, valóban ettől (is) lesz hiteles az egész. Hogy úgy mondjam: a mondanivaló. Próbálkozom...Üdv: én
Alkotó
Regisztrált:
2012-10-26
Összes értékelés:
9452
Időpont: 2015-10-02 20:22:39

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szia Bödön!

...megint itt!
Írasaidnál mindig meglep ,hogy utána jársz a dolgoknak

´hitelt´ugyanis...csak ilyen müvek nyerhetnek!

Köszönet a sok sok forrás-kutatásáér!

Üd:sailor
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10604
Időpont: 2015-09-30 19:49:44

válasz sailor (2015-09-30 19:38:18) üzenetére
Szia Sailor! Örülök, h Te is így látod, s köszönöm a gratulációt! Üdv: én
Alkotó
Regisztrált:
2012-10-26
Összes értékelés:
9452
Időpont: 2015-09-30 19:38:18

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szia Bödön!
Ylen Morisotnak adott válaszod fényében...
mert ez adja a lényeget...
Gratulálok;sailor
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10604
Időpont: 2015-09-30 08:09:12

válasz Istefan (2015-09-29 21:24:37) üzenetére
Szia István! Marx, Enegels és Lenin emlőin nevelkedve megtanultam: az osztályharc gyakran ideológiai köntösbe öltözik. Cortez mészárosai keresztet vittek csapataik előtt, és ugyanezen jelkép nevében rohanták le martalócok Jeruzsálemet. A cél mindkét eseteben az arany volt, de erről az "ideológia" nem tehetett!!! Ha lenin élne, akkor a mostani helyzetet úgy jellemezné: osztályharc ez a javából. Ezért mondtam tavasszal amit mondtam, s ezt mondom ma is: nem a vallások tehetnek a háborúról, a kizsákmányolásról, hanem azok, akik nagyravágyó érdekeik érvényre juttatása érdekében a vallások, ideológiák jegyében művelnek szörnyűségeket. Mivé változtatta Sztalin pl. azt a szép eszmét, h minden ember egyenlő legyen, képességei szerint dolgozzon, és szükségletei szerint részesüljön a javakból??? (A kommunizmus alapgondolata) Üdv, és kösz!! Szia: én
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10604
Időpont: 2015-09-30 07:58:09

válasz Ylen Morisot (2015-09-29 20:29:16) üzenetére
Szia Ylen! Mindkét megközelítés igaz, és messzemenően összefügg: semmit nem tanult de/vagy nagyon is sokat. Ez a dialektika! Örülök, h tetszett, látom Téged is foglalkoztat a kérdés! Üdv: én
Alkotó
Istefan
Regisztrált:
2011-01-30
Összes értékelés:
1657
Időpont: 2015-09-29 21:24:37

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
válasz Bödön (2015-09-29 11:41:16) üzenetére
Idézem Lacikám: "Egy dolog azonban biztos: a muzulmán vallástól senkinek nem kell tartania," nos? A vallástól nem de annak követőitől? Itt saját véleményem nemigen jelenhet meg, ezért vagyok kénytelen mások véleményére támaszkodni. Üdv. Én is
Szenior tag
Ylen Morisot
Regisztrált:
2015-05-02
Összes értékelés:
1813
Időpont: 2015-09-29 20:29:16

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szia Laci!
Szerintem az emberi faj százezer év óta semmit se tanult. Vagy nagyon is megtanulta, mit és hogyan?
Ez az írásod is tetszett.
Üdv:
Ylen
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10604
Időpont: 2015-09-29 11:41:16

válasz Istefan (2015-09-28 23:27:45) üzenetére
Szia István, mert tavasszal mit mondtam????:) Üdv: én
Alkotó
Istefan
Regisztrált:
2011-01-30
Összes értékelés:
1657
Időpont: 2015-09-28 23:27:45

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
No, csak nem félted a rézbőrű skalpodat Lacikám? Úgy emlékszem a tavasszal másként vélekedtél. Üdv. István
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10604
Időpont: 2015-09-28 20:47:00

válasz eferesz (2015-09-28 20:35:28) üzenetére
Kedves Eferesz, szia, szeretettel köszöntelek! Bármilyen kegyetlennek is hangzik, országok, népek, kontinensek sorsfordító kérdéseinek eldöntésénél kevés szerep jut a szívnek. Sokszor kell olyan döntéseket hozni, amelyeken a jövő forog kockán, milliók élete, sorsa. A döntéshozók ezekben az esetekben nem hallgathatnak a szívükre, a rájuk bízott milliók sorsát kell szemük előtt tartani, és, ha szükséges, fájdalmas döntést hozni. Ezt tette sok esetben Szent István királyunk is, és más bölcs uralkodók Nagy Lajostól Hunyadi Mátyásig. Köszönöm, h elmondtad a véleményedet, ne haragudj, ha most az egyszer nem értek vele teljesen egyet. Szép estét: én
Szerkesztő
eferesz
Regisztrált:
2013-09-06
Összes értékelés:
3613
Időpont: 2015-09-28 20:35:28

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Kedves Bödön!
Teljesen mai téma, probléma, vagy lehetőség, attól függ ki hogyan nézi. Érzésem szerint ezt ésszel nem lehet eldönteni, ide kell a szív is, mint mindenhez.
:)
Üdvözletem!

Legutóbb történt

Tóni bejegyzést írt a(z) Ady Endre: Endre napra / Auf den Endre Tag című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) Késő ősz című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) Novemberben című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) Novemberben című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) Eszem című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) Gyertyatartó (Alter) című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) Egy esős őszi nap című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) Az Őszhöz című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) Bluest szakító című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) Bluest szakító című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) A lajtorja 145. című alkotáshoz

Klára bejegyzést írt a(z) Mit tegyek című alkotáshoz

Klára bejegyzést írt a(z) Égboltozat című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Késő ősz című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) A lajtorja 145. című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Harmonikus rezgőmozgások című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) Akik mindenkinél "jobbak" című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Akik mindenkinél "jobbak" című alkotáshoz

ElizabethSuzanne alkotást töltött fel Késő ősz címmel a várólistára

Tóni alkotást töltött fel Csupor Gyula: Magam vagyok / Ich bin alleine címmel

mandolinos alkotást töltött fel Nyikolaj Szokolov: Őszi vers címmel a várólistára

jerrynostro bejegyzést írt a(z) Novemberben című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Novemberben című alkotáshoz

jerrynostro alkotást töltött fel Akik mindenkinél "jobbak" címmel

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) Csönd című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) Csönd című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) Harmonikus rezgőmozgások című alkotáshoz

jerrynostro bejegyzést írt a(z) Olykor című alkotáshoz

ElizabethSuzanne alkotást töltött fel Novemberben címmel a várólistára

Bödön bejegyzést írt a(z) Harmonikus rezgőmozgások című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) A lajtorja 145. című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) A lajtorja 145. című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) A lajtorja 145. című alkotáshoz

gleam bejegyzést írt a(z) Olykor című alkotáshoz

Tasnádi Rita alkotást töltött fel Meghalok címmel a várólistára

eferesz alkotást töltött fel Harmonikus rezgőmozgások címmel

Toplista

A Napvilág.Net hírei:

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjai

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjaiTüzesen süt le a nyári nap sugára... egy plüssjuhászra? Rá bizony. Aki amellett, hogy egy véres, forradalmi hangulatú, sebes sodrású kémtörténetbe csöppen, talán képes lesz újrafogalmazni a gondolatainkat Petőfi klasszikusáról. Fiókba az előítéletekkel, és lássuk, hogy boldogul Kukoricza Jancsi egy egészen más kontextusban!

2014. 10. 20. - Irodalom

 

thegpscoordinates.net

Zenit Futárszolgálat

Minden jog a szerkesztőség és a szerzők részére fenntartva! © 2004 - 2022