HONLAPUNK

Tagjaink Rólunk Szabályzat Kereső Statisztika Fórum Aktívak Gy.I.K.

ALKOTÁSOK

Cikkek Prózai művek Versek Receptek Ajánlják magukat Alkotók könyvei Hangos verstár Láncvers Verspárbaj

EGYÉB

Linkajánló Közös regény Emlékoldalak Főoldal
Napvilág Íróklub

Statisztika

Online tag: 1

Online vendég: 10

Tagok összesen: 1948

Írás összesen: 52875

RegisztrációregisztrációElfelejtett jelszóelfelejtett jelszó
Véletlen
Fórum

Utolsó hozzászóló:

szilkati
2022-05-29 22:53:30

Reklám

Prózai művek / novella
Szerző: BödönFeltöltés dátuma: 2015-11-24

HB kalandjai: Alányúltál édes fiam

A Főfelügyelet Római parti üdülőjét praktikusan autóbusszal lehetett megközelíteni, az ember felszállt a 34-es buszra a Flórián téren, s leszállt róla a Bivalyos előtt a Nánási úton. A Bivalyost a Hámori Bandi egyszer részegen Tehenesnek keresztelte át, de ez nem számít, lényeg a lényeg, innen gyalog kellett menni egy utcasaroknyit, s ott már kezdődött az üdülő, vagyis a "Telep", ahogy akkoriban neveztük. Én a Flórián térig általában a 6-os busszal mentem, a Testvér azonban az 55-el járt. Nem is jól mondom, ő a legtöbbször biciklivel jött, versenygéppel, piros-csicsás, menő szerelésben, mindig edzésben volt, készült az Olimpiára. A teniszpálya a sporttelepnek körülbelül a közepére esett, balra tőle a park, benne a kicsi, takaros vendégházak, jobbra az L alakú, nagy sárga üdülőépület erkélyeivel, teraszaival, s a Duna felőli szárnyában a csónakházzal. A csónakházban pihentek kedvenc hajóink a Bp-X 921-es, a Bp-X 2003-as, és a resz-szkiff. Ha rövidebb utakra mentünk, például a Tahi hídig, ami csak húsz km, akkor a 921-est vittük, ez volt a leggyorsabb túrahajó, kőrisfából épült, vaskos kék villái voltak, szigetkerüléshez azonban a 2003-ast használtuk, valamivel talán lassúbb a 921-esnél, viszont jobban fordul. Nagy előny, ha az ember felfelé evez a folyón, s igyekszik a part hajlataihoz igazodni, ahol kisebb a sodrás.

Gyakran teniszeztünk. Teniszeztünk, eveztünk, vagy fociztunk, így teltek a napok. Este csajoztunk, vagy átmentünk berúgni a Bivalyosba, amit a Testvér csökönyösen Tehenesnek hívott.
A hosszú nyári estéken néha páros- meccseket játszottunk, Hámori Bandi volt az üdülővezetővel, Jókhora Pali bácsival, én pedig, Laci-bácsival az idős rajzművésszel, aki már nyolcvan is megvolt, vagy még annál is több, s a Nánási úton lakott egy szép, régi villában, az üdülővel átellenben, vagyis inkább srévizavé vele szemben.
Akárhányszor csak játszani kezdtünk, a túlsó villa ablakában megjelent egy szakállas, barna fej, a Tanár úr feje. Én úgy képzeltem valamiért, hogy a Tanár úr latintanár, s ilyeneket mond magában mormogva, amikor minket figyel: "Conqueri fortuncum adversam, non lamentari decet"
Egyszer megemlítettem a Testvérnek, mire ő rám nézett azzal az ő átható kék szemével, s azt mondta: Borzalmasan szerencsétlen tudsz lenni Testvér. A Tanár úr matematikát, és fizikát tanít, s nem tud latinul.

A páros meccseken, a mi oldalunkon Laci bácsi volt a sebészkés, és én a száguldó fekete halál. De sokszor még ez is kevés volt. Jókhora Pali bácsi régen, fiatal korában edzőpartnere volt a valaha élt legnagyobb magyar teniszjátékosnak, Asbóth Jóskának. Szakértelmét nem lehetett elvitatni. Sasszemével felfedezte, hogy kereszt-ütésre számítva egy kicsit beljebb helyezkedek, s ilyenkor kérlelhetetlenül érkezett tenyeres oldalon a vonal menti fonák elütés. -Semmi harminc - mondta. Lávszöri. Ebből löfgém lesz gyerekek! De aztán mégse lett love game, kiegyenlítettünk. Feljebb tolta kopasz feje-búbján simléderes sapkáját, összehúzta jókora pocakján a fehér inget. Arca vörös volt a hőségtől és a meccs izgalmaitól. -Áll a szöri - kiáltotta. -De sajnos már csak a szöri áll!
A Testvér is megtette a magáét. Egyszer hanyatt fekve a földön, két kalimpáló lába közül adta vissza elemi erejű lecsapásomat, a labda rápottyant a háló tetejére, kettőt fordult, s leesett a mi térfelünkön. Hámori Bandi feltérdelt, felmutatott az égre és ezt kiáltotta: gyertek ide, és csókoljatok meg, mert én vagyok az isten!
Hát így nehéz volt. Persze azért a Testvér is hibázott néha. El akarta nyesni előttem keresztbe a labdát, fonákkal nyesett. Ha átjön, nem érem el, még ha szárnam nyől, akkor se. Laci bácsi, aki nyolcvan is megvolt már, vagy talán annál is több, hátulról az alapvonal mögül, pláne nem! A labda viszont, ronda, gonosz, sárga, csúf kis játékszer, elakadt a heveder felső szélén! Elvesztették a poént, s ezzel a gémet is!
-Teniszezzél édes fiam, ne akarj az ellenféllel kibabrálni - mondta lakonikusan Pali bácsi, igaz nem a "babrálni" szót használta, hanem egy másikat, ami szintén "b" betűvel kezdődik.
Volt a Testvérnek abban a szettben egy másik rontása is: fonákjára ütöttem egy éles röptét, ő azonban átemeléssel válaszolt. Szállt, szállt a labda fenn, magasan a levegőben, ahogy Arany János mondaná, aztán lehullott az alapvonal mögött, out!
-Alányúltál édes fiam, mint a nőorvos - kommentálta az ütést az üdülővezető csalódottan.

No, aztán egyszer térfélcserénél bejött Veronika a Pali csaja, törékeny vörös-hajú, nagymellű, szende tinédzser, s félre tolva tartalék-ütőinket leült a padra.
A Testvérnek volt hozzá is egy szava véletlenül
-Mire mész az öreggel Veronika? Hogyan csináljátok?
-A nyelvemmel csinálom édes fiam - szólt oda az üdülővezető. -Majd te is megtudod, hogy miért avval, amikor ennyi idős leszel!
-Tényleg így van! - erősítette meg nevetve a lány. Felnézett, kinyújtotta a nyelvét a Hámorira. -Bee! Irtó finom, nagyon élvezem!
Szemben a túlsó ablakban a Tanár úr szakállas feje rábólintott. Talán hallotta a diskurzust, talán nem. Talán csak azért bólintott, mert bólintani akart. A Tanár úr arca kifürkészhetetlen volt, talányos mosollyal nézett bennünket, mint egy egyiptomi szfinksz a hülye sivatagot.

Sokan álltak a kerítés mellett, üdülővendégek, mások. Deregh bácsi is ott volt Fickó kutyával. Fickó árnyékban hasalt oldalt, az öreg huszár a murvával felhintett kerti úton állt vesszőseprűjére támaszkodva. Nehéz volt elképzelnem a lova a csákója és a kardja nélkül. Nehéz volt látni fából faragott mozdulatlan bronzarcát, melynek ezer ránca ezer nagy lovascsata emlékét őrizte. Pici Feri odament hozzá és megkérdezte:
-Mi az állás Józsi bácsi?
-Se nem semmi, se semmi - mordult rá az öreg. -Mittudomén!
-Pici Feri, hogy elvegye a szóváltás élét, s egy kicsit kedveskedjen az öregnek mézesmázos behízelgő hangon megkérdezte még:
-Jó idő lesz holnap Józsi bácsi?
Az öreg huszár meg se rezzent, mozdulatlanul állt, mint egy indiai oszlopszent Szumátrából.
-Hunnan tuggyam! Nem vagyok én meteurológus!

Lassan csökkent a hőség, a Nap lebukott a Pénzverde üdülője mellett álló jegenyefák mögött. Vége felé jártunk a döntő szettnek, fej-fej mellett haladtunk. Egy gémet nyertünk mi, egy gémet nyertek ők és így ment végig. Poén közben, míg Laci bácsi felállt a vonal mellé szerválni, láttam, hogy Hájas néni jön az épület sarka felől, kezében nagy tálca, rajta poharak, s pezsgő. Előnyük volt és meccslabda. A Testvér a meccslabdát rám ütötte. Egyenesen a hasamba, elugrani se tudtam.
-Ne haragudj Testvér, jaj, de sajnálom!
Átugrott a hálón, megölelt, megcsókolt jobbról megcsókolt balról.
-Nem fáj?
-Nem - nyögtem.
Még egyszer megcsókolt.
-Szeretlek Testvér! Te vagy a legjobb, Testvér. Csak én még nálad is jobb vagyok!

Pali bácsi meghívta az egész társaságot egy-pohár pezsgőre. S pezsgő után az étkezdébe hortobágyi húsos palacsintát enni.
-Vendégeim vagytok urak!
Belekarolt Veronikába, hóna alatt a teniszütője, s mentek karonfogva, mint két szerelmes.
Mert Jókhora Pali tényleg szerelmes volt Veronikába, életre-halálra szólóan, ahogy mondani szokták, s ez így maradt mindörökkön örökké a későbbiekben is.

Ennek az alkotásnak a tetszésátlaga: 5

Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10490
Időpont: 2015-11-26 12:49:25

válasz oroszlán (2015-11-26 10:03:25) üzenetére
Kedves Ica! Örülök, h tetszett, köszönöm! Ha kedvet kapnál megtanulni teniszezni, ismerek egy nagyszerű teniszedzőt, "B" betűvel kezdődik a neve, és "ödön"-nel folytatódik:) Szeretettel üdvözöllek: én
Szenior tag
oroszlán
Regisztrált:
2012-04-25
Összes értékelés:
8797
Időpont: 2015-11-26 10:03:25

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *

De jó lenne, ha tudnék teniszezni, de beleéltem magamat kedves Laci!
Szeretettel olvastam: Ica
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10490
Időpont: 2015-11-26 07:55:43

válasz Ylen Morisot (2015-11-25 18:17:02) üzenetére
Szia Ylen! A "lélekkönyítő" meghatározást nagyon köszönöm!!! Ezzel most megkönnyítettél engem is egy kicsit. Vagy talán nem is kicsit:) Köszönöm!!! -én
Szenior tag
Ylen Morisot
Regisztrált:
2015-05-02
Összes értékelés:
1813
Időpont: 2015-11-25 18:17:02

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szia Laci!
Akár kitalált, akár valóságos, de lélekkönnyítő. És ez a lényeg!
Üdv:
Ylen
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10490
Időpont: 2015-11-25 11:38:52

válasz sailor (2015-11-25 11:29:42) üzenetére
Köszönöm Sailor! Igyekszem...Üdv: én
Alkotó
Regisztrált:
2012-10-26
Összes értékelés:
9143
Időpont: 2015-11-25 11:29:42

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Ez nálad ami legjobban tetszi:AZ EREDETISÉG

...és sok más is!

Üd:sailor
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10490
Időpont: 2015-11-25 11:23:18

válasz Bödön (2015-11-25 11:18:57) üzenetére
Szia Sailor! A részletek nagyon fontosak, erről már beszéltünk néhányszor. Megpróbálok elképzelni egy helyszínt, ami nincs, nem létezik a valóságban, s kitalálok hozzá szereplőket, akik elkezdik szőni a cselekmény fonalát....Olyan, mint egy játék...Örülök, h tetszett, hogy eredetinek találtad! Üdvözlettel: én
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10490
Időpont: 2015-11-25 11:18:57

válasz eferesz (2015-11-24 21:08:07) üzenetére
Szia Szabolcs! Nagyon köszönöm!!! Jól esik, h elnyerte a tetszésedet! Üdvözlettel: én
Alkotó
Regisztrált:
2012-10-26
Összes értékelés:
9143
Időpont: 2015-11-24 21:12:14

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szia Bödön!

Több részletet nagyon élveztem;MINT

´´A tanár úr matematikát,s fizikát tanít és nem tud latinul´

´Teníszezzél édes fiam,ne akarj az ellenféllel kibabrálni´

és idézhetnék még sokat!

Ismétlem,sok originálisat találni benne!

Gratulálok:sailor

Szerkesztő
eferesz
Regisztrált:
2013-09-06
Összes értékelés:
3552
Időpont: 2015-11-24 21:08:07

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Kedves Bödön!
Nagyon élveztem ezt a meccset!
:)
Szeretettel: Szabolcs

Legutóbb történt

Árvai Emil alkotást töltött fel A tékozló fiú apja címmel a várólistára

sailor bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) tikkadásig című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Kertelő című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Csillaglesen című alkotáshoz

Ötvös Németh Edit alkotást töltött fel tikkadásig címmel a várólistára

Ötvös Németh Edit bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

eferesz alkotást töltött fel Kertelő címmel

eferesz bejegyzést írt a(z) Csillaglesen című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) a fenyegetőknek című alkotáshoz

szilkati alkotást töltött fel a fenyegetőknek címmel

sailor bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Csillaglesen című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Csillaglesen című alkotáshoz

mandolinos alkotást töltött fel Szergej Jeszenyin: Lengyelország címmel a várólistára

eferesz bejegyzést írt a(z) Ne simogass! című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) Valaha című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) Valaha című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Valaha című alkotáshoz

Vári Zoltán Pál bejegyzést írt a(z) Csillaglesen című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) furcsa árny című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Csillaglesen című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Csillaglesen című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Valaha című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Csillaglesen című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) Ne simogass! című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) Ne simogass! című alkotáshoz

Vári Zoltán Pál bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) Ne simogass! című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) Viszontlátás című alkotáshoz

Vári Zoltán Pál bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

Vári Zoltán Pál bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) Csillaglesen című alkotáshoz

Toplista

A Napvilág.Net hírei:

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjai

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjaiTüzesen süt le a nyári nap sugára... egy plüssjuhászra? Rá bizony. Aki amellett, hogy egy véres, forradalmi hangulatú, sebes sodrású kémtörténetbe csöppen, talán képes lesz újrafogalmazni a gondolatainkat Petőfi klasszikusáról. Fiókba az előítéletekkel, és lássuk, hogy boldogul Kukoricza Jancsi egy egészen más kontextusban!

2014. 10. 20. - Irodalom

 

thegpscoordinates.net

Zenit Futárszolgálat

Minden jog a szerkesztőség és a szerzők részére fenntartva! © 2004 - 2022