HONLAPUNK

Tagjaink Rólunk Szabályzat Kereső Statisztika Fórum Aktívak Gy.I.K.

ALKOTÁSOK

Cikkek Prózai művek Versek Receptek Ajánlják magukat Alkotók könyvei Hangos verstár Láncvers Verspárbaj

EGYÉB

Linkajánló Közös regény Emlékoldalak Főoldal
Napvilág Íróklub

Statisztika

Online tag: 2

Online vendég: 33

Tagok összesen: 1923

Írás összesen: 51451

RegisztrációregisztrációElfelejtett jelszóelfelejtett jelszó
Véletlen
Fórum

Utolsó hozzászóló:

szilkati
2021-05-05 17:43:01

Szülinaposok
Reklám

Naturánia - Mantova F?szerolaj Spray
Prózai művek / regény
Szerző: BödönFeltöltés dátuma: 2016-01-17

Mi kommunista ifjak...I/2.

Szolid eleganciával volt berendezve a főnök szobája. Hatalmas mélybarna íróasztal az ablak felől bronz Lenin szobrocskával a jobb sarokban, elhúzható vörös brokátfüggöny a délután betűző Nap ellen, ízléses, kézzel szőtt, mintás szőnyeg a földön, rolós iratszekrény, két bőrfotel és egy kanapé oldalt a modern, kerek, üveglapos tárgyalóasztal mellett, Kádár kép a falon, fonott szemétkosár, filodendron cserépben, könyvek sokasága a polcokon, Marx, Engels, Lenin összes, és rengeteg kiadvány.
-Új munkatárs - mondta Szilasi. Augusztus 10-én vettük fel főelőadói beosztásba, egyetemet végzett. Csepregi elvtárs ajánlotta a Területi Főosztályról.
-Csepregi, Csepregi...? Arról a Csepregiről van szó?
-Arról, főnök, a Roth elvtárs bizalmasáról.
-Vagy úgy. Azért remélem a Személyzeti Főosztály rendesen lekáderezte? Beszéltél Nemesnével?
-Természetesen. Tiszta a fiú, nincs semmi a múltjában, értem alatta a származását. -Nem volt teljesen tiszta, de ezt Nemesné nem kötötte az osztályvezető orrára.
-Jó! -Farkas elvtárs felállt elsétált az ablakig, kinézett, megigazította a Lenin szobrot az asztal sarkán, majd visszament a tárgyalóasztalhoz, és nyögve belesüppedt a mély fotelbe.
-Mit akar, milyen matematikai módszert, vagy mi a csodát?
-Ez egy elemzés - Szilasi habozott, hogy mondja el a főnöknek, aki ugyan a statisztikai tudományok doktora, de egy súlyozott számtani átlagszámítást se tud leellenőrizni. Zsenánt egy helyzet. Nem akart okosabbnak tűnni Farkas elvtársnál, a főnökénél, az soha nem szül jó vért.
-Regresszió analízis - bökte ki végül. Remélte, hogy a főnök nem fogja tovább forszírozni.
Száz eset közül kilencvenkilencben tényleg nem forszírozta volna, ma azonban az, az egy százalék győzedelmeskedett. Talán, mert olyan rohadt, szar, szemét november eleji, ködös locspocs idő volt odakinn.
-Vagyis?
-A legkisebb négyzetek elve alapján...
-Értem!
Dehogy értette, azt se tudta, eszik-e vagy isszák, de úgy tudta kimondani ezt a szót, hogy "értem", hogy aki hallotta, azt hitte, tényleg érti. A főnök hátradőlt, várt, szemmel láthatóan további magyarázatot akart. Ő volt az Agrárgazdálkodási Főosztály vezetője, neki tudnia kellett, mindenről, ami a főosztályról kikerült. Nem vállalhatta fel annak ódiumát, hogy valaki blamálja a főosztályt.
Túl nagy név vagyok a szakmában - gondolta, egy egész ország ismer.

Szilasi sóhajtott. Maga elé kotort egy papírlapot, előhalászta a golyóstollát, felskiccelt a papírra egy koordináta rendszert egyenlő nagyságú szakaszokkal a vízszintes, és a függőleges tengelyen, s belerajzolt egy szeszélyesen kanyargó, emelkedő tendenciájú görbét. Berajzolta az egyenest is, ami kettészelte a görbét, nagyjából középen. A vízszintes tengelyről függőleges vonalakat húzott felfelé a görbe megfelelő pontjaihoz, majd ide felrajzolta az illeszkedő kicsi négyzeteket. A négyzetek egy része természetszerűleg az egyenes vonal fölé esett, másik része, alá, ahogy a görbe kanyargott.
-Az eltérések nagysága megmutatja milyen mértékű a lineáris függvény illeszkedése - mondta.
-Értem.
-Vagyis választ kapunk arra a kérdésre, hogy a statisztikai tömegjelenségek összefüggéseinek változásai szignifikánsak-e.
-Persze, persze. Elég is ennyi. Engedélyezem. De csak munkaidőn túl foglalkozhat vele ez a...hogy is híják...munkatárs.
-Köszönöm.
Az osztályvezető megkönnyebbülten felállt. Szerette volna valamiképpen segíteni az új fiút, aki fiatalkori önmagára emlékeztette. Vad, hámba törni nem akaró fiatalember volt Szilasi elvtárs egykor, nem is volt akkor még elvtárs, csak egy lázadó kölyök. Most, öregkorára sem lett teljes mértékben az, nem mindenben egyeztek az elvei a többi elvtárséval, de ezt a tényt titokban kellett tartani. Ha itt a Hivatalban valaki megtudná, hogy a lányának az esküvője egy vidéki templomban volt, jó messze Pesttől, óriási botrány kerekedne belőle, egyáltalán nem biztos, hogy ki tudná magyarázni.
Farkas elvtárs is felállt. Fájdalmas arccal lapogatta a derekát.
-Még valami Béla. Lássátok el tennivalóval ezt az embert. Fingassátok meg, hogy még a f.szát is elhagyja. Ne legyen egy percnyi nyugta sem. És ez mellett kőkeményen kérjétek számon tőle a számításokat!
Szilasi kérdőn nézett a főnökre. Minek keménykedni?
-Le kell terhelni az embereket - adta meg a magyarázatot kissé türelmetlenül Farkas elvtárs. -Éjjel nappal kell valami feladat ezeknek. Mentül kevesebbet tudnak agyalni a dolgokon antul jobb nekünk, annál kisebb az esélye, hogy egyszer valami felforgató f.szság jusson az eszükbe.
-Értem főnök, és köszönöm főnök. Megfingatom, ahogy dukál.
-Helyes!
Menni készült, de a főnök még tudni akart valamit.
-Hogy is hívják, mit mondtál?
-Tandem Balu. -Szilasi elvtárs már fogta a kilincset.
-Ja! -Felnevetett. - Ez egy gúnynév, az egyetemről hozta magával. Motorral jár, tudod, s az első nap, amikor megérkezett, nagy lendülettel felfutott a bejárat mellett lévő felhajtóra, ahol nekiütközve a mellvédnek átrepült felette az éppen érkező elnök elvtárs lábához. Felállt, leporolta magát és így szólt: tiszteletem professzor úr. Tóth elvtárs állítólag tanára volt az egyetemen, s ez tényleg így lehetett, mert nevetve azt mondta a srácnak: nocsak, nocsak Tandem Balu, hát megérkezett?
-Szóval az elnök elvtárs személyesen ismeri?
-Úgy tűnik.
-Na jól van akkor, szervusz akkor!

A történet a fantázia szüleménye!

Ennek az alkotásnak a tetszésátlaga: 5

Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
9793
Időpont: 2018-05-03 08:12:15

válasz T. Pandur Judit (2018-05-02 20:04:09) üzenetére
Kedves Judit! Örülök, h itt vagy! A történet 3 részből áll. Az első rész bemutatja, hogy a rendszerváltás előtt milyen volt a (mozgalmi) élet egy főhivatalban. A második rész arról szól, hogy alakult a sorsa azoknak a "kommunista ifjaknak", akik korábban KISZ-titkárok, stb. voltak. A harmadik rész a baloldali erők győzelméhez vezető utat mutatja be. A történet egyik főszereplője (ha ugyan nem a legfőbb szereplője) Roth Emil fiatal "kommunista" osztályvezető, aki maga köré gyűjt egy ütőképes kis csapatot...
Itt nem az egyetem elnökéről beszélek, hanem a Hivatal elnökéről, aki korábban az egyetemen tanára volt T.B.-nak.
Munkahelye és főnöke válogatja. Anyám munkahelyén pl. ismeretlen volt a csúnya beszéd. De nekem több olyan főnököm is volt, aki megengedte magának. Gondolom, azt hitték, ők olyan magas polcon vannak, h nekik szabad....Köszönettel: én
Szenior tag
T. Pandur Judit
Regisztrált:
2008-10-21
Összes értékelés:
5490
Időpont: 2018-05-02 20:04:09

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szia Laci!

Kíváncsian várom mit hozol ki a történetből.
A végén azért megállt a szemem az olvasásban, az egyetemeknek nem elnökük volt, hanem rektoruk. Ha pedig nem az egyetem vezetőjéről van szó, akkor kicsoda ez az elnök?

Katának igaza van, művezetőtől felfelé nem beszéltek a vezetők még egymás közt sem csúnyán, mert "elvtársak" erkölcsei szigorúbbak voltak - kifelé - mint a katolikus egyházé.
Ilyen hangot legfeljebb megbízható baráti társaságban használtak, munkahelyen nem.

Judit
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
9793
Időpont: 2016-11-04 08:48:00

válasz Susanne (2016-11-03 21:01:46) üzenetére
Szia Zsu! A rendszerváltás idején mint friss diplomás én is egy "főhivatalban" dolgoztam, élményeimet beleszőttem ebbe a fantázia által teremtett történetbe. Köszönöm, h időt szakítasz arra, h elolvasd, nagyon örülök neki, mindig sokat jelentett a jelenléted. Értékes hozzászólásaid megerősítést jelentenek, és bíztatást arra nézve, h érdemes folytatni! Szeretettel. én
Szenior tag
Susanne
Regisztrált:
2012-04-16
Összes értékelés:
6186
Időpont: 2016-11-03 21:01:46

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szia Laci !
Felidézed bennem a régi időket,mindig is szerettem az írásaid, nagyon tetszik ez a rész is,igykeszem
majd pótolni mindent.
Szeretettel . Zsu
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
9793
Időpont: 2016-05-23 19:14:51

válasz inyezsevokidli (2016-05-23 18:53:47) üzenetére
Kedves Ildikó! Ezeket a nehezen érthető matematikai marhaságokat csak csokival lehet kibírni! Jól tetted! Muszáj ilyen részeket is beletenni, hadd legyen szakszerű:) Várlak holnap is! Üdvözlettel: én
Alkotó
Regisztrált:
2016-03-24
Összes értékelés:
2068
Időpont: 2016-05-23 18:53:47

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Kedves Bödön!
Igen, elég nehéz volt akkoriban kitölteni a munkaidőt értelmes tevékenységgel, s igyekezni kellett eltalálni a főnök tetszését.
Nem nagyon volt érdemes kilógni a sorból sem.
A környezet, amit leírsz, nos, mintha már jártam volna ott!
Azért, a meg nem értett matematikai nyelven irt szavak, és a közben elmajszolt csoki, rendesen kiütötték az elmémet!
Holnap folytatom. Kíváncsi vagyok a folytatásra.
Üdvözlettel, ildikó
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
9793
Időpont: 2016-02-12 19:32:48

válasz Finta Kata (2016-02-12 15:43:02) üzenetére
Kedves Kata! Köszönöm az értékes hozzászólást, az informatív erejű leírásodat! Voltak akik nagyon csúnyán beszéltek, mint pl. Farkas et., de másoknak pl. Roth Emilnek soha egy obszcén kifejezés nem hagyta el a száját. Magas polcokon ülő emberek gyakran megengedték maguknak. A történet 1987-ben kezdődik ebben az időben már a káderfejlesztési irányelveknek megfelelően középvezető-szinten hozzáértő szakemberek dolgoztak sőt, feljebb is!!! Persze voltak még sokan régi kövületek az előző nomenklatúra idejéből! Szeretettel üdvözöllek: én
Szenior tag
Finta Kata
Regisztrált:
2006-04-12
Összes értékelés:
12521
Időpont: 2016-02-12 15:43:02

csendes természetű volt, de se nem ártott, és nem használt a cégnek, de nem ártott senkinek, inkább segített a beosztottaknak.
Ő nem olyan szavakat, amilyeneket olvastam Nálad, soha nem használt, persze nem kizárt, hogy máshol olyan szavak röpködtek, amelyek nem szalonképesek.
Érdekesen írod, leköti az embert az olvasása.
Üdvözlettel: Kata
Szenior tag
Finta Kata
Regisztrált:
2006-04-12
Összes értékelés:
12521
Időpont: 2016-02-12 15:32:22

Érdekes ez a második rész is, jól írod. Azonban - ha az elsőnél úgy értettem, hogy ezek a részek még az 1946-os években történetek, akkor még a vezető elvtársak nem jártak egyetemekre, tehát igaz, amit írsz: "-Az eltérések nagysága megmutatja milyen mértékű a lineáris függvény illeszkedése - mondta.
-Értem." -
dehogy értette, abban az időben még a vállalatoknál leginkább jó, ha 6-elemis elvtársak lehettek vezetők. Később, már a 40 éves éveket megközelítő években, kötelezték az embereket, hogy végezzék el a külön nekik alapított egyetemet (Budapesten a Nagyliget közelében volt),azonban azt még a saját érájukban ők sem ismerték el felsőbb végzettségnek. Statisztikai összeírás idejében tapasztaltam. Nekem is volt olyan főnököm, mikor az Acélgyárból elkerültem (ahol vezetői helyeket mérnökök töltötték be) más céghez kerülve, egy bányász elvtárs volt az igazgató, aki semmihez sem értett. Szerencsére
a beosztottjai elvégezték a munkát helyette is,
Folytatom.

Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
9793
Időpont: 2016-01-31 17:20:27

válasz Selanne (2016-01-31 09:22:13) üzenetére
Szia Marietta! Köszönöm, h olvasod, és a hozzászólást!!! Oly hosszú volt azoknak akik átélték. Én még akkor se nagyon hittem el, hogy vége, amikor már tényleg vége volt és kitört a több-párti demokrácia. A regény szereplői megélik, átélik, s velük együtt én is újra. Sok szeretettel üdvözöllek: én
Szenior tag
Regisztrált:
2009-01-04
Összes értékelés:
8286
Időpont: 2016-01-31 09:22:13

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *

Szia! Jelentem, olvasom, és érdekesnek találom, annál is inkább mert a kommunizmus elvtársi üdvözlése, ha tetszett, ha nem, megvolt oly sokáig, és az emberben felidéződik sok minden, az olvasás kapcsán.

Jól tetted, hogy belekezdtél.

Szeretettel:Marietta
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
9793
Időpont: 2016-01-19 08:48:57

válasz oroszlán (2016-01-18 21:47:39) üzenetére
Szia Ica! A káderpolitika tényleg nagyon fontos volt. A történet 1987-ben kezdődik, s ekkor azonban már kezdtek új szelek fújdogálni. A legfelsőbb hatalom rájött, h kulcspozíciókba felkészült, hozzáértő embereket kell ültetni. Akik persze feltétlen hívei az eszmének. Ilyen emberek ültek pl. a Pártközpontban, briliáns elmék, elismert közgazdászok. Majd remélem kiderül ebből a regényből is...Szeretettel üdvözöllek: én
Szenior tag
oroszlán
Regisztrált:
2012-04-25
Összes értékelés:
8818
Időpont: 2016-01-18 21:47:39

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
A fantáziád is igencsak működik kedves Laci, de az akkori valóság,a káderezés az minden esetben működött. Nem volt fontos a valódi tudás, az a bizonyos négyzet.
Szeretettel gratulálok, várom a folytatást! Ica
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
9793
Időpont: 2016-01-18 17:08:10

válasz Ylen Morisot (2016-01-18 15:35:21) üzenetére
Szia Ylen, igen, így volt, aki kilógott a sorból az már gyanús volt. Ma is vannak ilyen dolgok csak kisebb közösségekben. Emberi társadalmak. Amibe az ember belekezd, abból csak rossz sül ki. Rossz a diktatúra, mert ha egy őrült kerül hatalomra, baj van. De rossz a demokrácia is: a pénz irányítja, manipulálják a jó, buta népet. Van egy olyan matematikai módszer, h "parciális korreláció és regresszió analízis" Ilyesmit akar T.B., de Szilasi bele sem vág ennek részletesebb elmagyarázásába, a főnök úgy sem értené. És elég veszélyes dolog okosabbnak lenni a főnöknél:) Üdv: én
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
9793
Időpont: 2016-01-18 17:01:21

válasz sailor (2016-01-18 13:39:19) üzenetére
Köszönöm az elismerést Sailor, igyekszem megfelelni az elvárásoknak. Te mindig magasra teszed a mércét, s én csak egyvalamit tehetek, megpróbálok átjutni a léc felett :) Üdv: én
Szenior tag
Ylen Morisot
Regisztrált:
2015-05-02
Összes értékelés:
1813
Időpont: 2016-01-18 15:35:21

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szia Laci!
Valóban úgy volt, abban a rendszerben mintha klónozták volna a dolgokat: az irodákat, a főnököket. A karmester(ek) vezényelt(ek), a hangoknak egyformán kellett szólni. a főszólamra megvolt mindenütt az ember, s természetesen ő tudott legjobban énekelni, a botfül nem számított hibának. A tipikusnak és az egyedinek az érdekes találkozását ígéri a történeted.
Mi a csuda ez a matematikai fejtegetés? Ez komoly?
Üdv:
Ylen
Alkotó
Regisztrált:
2012-10-26
Összes értékelés:
7344
Időpont: 2016-01-18 13:39:19

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szia Bödön!

Nem csalódtam!
Csodás hozzáértésel és elökészülettel írsz.

AZ ELSÖ NYOLC SOR,annyira tipikus az akkori irodákra!

Aztá Farkas elvtárs és Szilasi elvtárs...egyiknek tehetetlensége,
a másik nak tehetsége,viszonyulásuk egy máshoz ésés és

Mindensorát élvezettel olvastam!

Gratulálok:sailor

Legutóbb történt

Bödön bejegyzést írt a(z) A lajtorja 82. című alkotáshoz

Vári Zoltán Pál bejegyzést írt a(z) Költővé lettem-e? című alkotáshoz

szilkati bejegyzést írt a(z) Volt egyszer egy ember című alkotáshoz

pusztai bejegyzést írt a(z) Tavaszóhajtó című alkotáshoz

pusztai bejegyzést írt a(z) Beoson az ősz című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) Tavaszóhajtó című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) Oltásos mese című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) A lajtorja 82. című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) Volt egyszer egy ember című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) Holland hazugság 12. című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) nem lettek aranyporosak a kezek című alkotáshoz

T. Pandur Judit bejegyzést írt a(z) Holland hazugság 18. című alkotáshoz

T. Pandur Judit bejegyzést írt a(z) Holland hazugság 17. című alkotáshoz

T. Pandur Judit bejegyzést írt a(z) Holland hazugság 16. című alkotáshoz

T. Pandur Judit bejegyzést írt a(z) A lajtorja 75. című alkotáshoz

T. Pandur Judit bejegyzést írt a(z) A lajtorja 74. című alkotáshoz

T. Pandur Judit bejegyzést írt a(z) A lajtorja 73. című alkotáshoz

T. Pandur Judit bejegyzést írt a(z) A lajtorja 72. című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Beoson az ősz című alkotáshoz

T. Pandur Judit bejegyzést írt a(z) A lajtorja 71. című alkotáshoz

Madár bejegyzést írt a(z) Szuszimuszit baleset éri című alkotáshoz

pusztai bejegyzést írt a(z) nem lettek aranyporosak a kezek című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) nem lettek aranyporosak a kezek című alkotáshoz

pusztai bejegyzést írt a(z) Edelweiss narancssárga esőtáncán című alkotáshoz

pusztai bejegyzést írt a(z) Tücsök-kórus című alkotáshoz

pusztai alkotást töltött fel Beoson az ősz címmel a várólistára

sailor bejegyzést írt a(z) Szuszimuszit baleset éri című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) nem lettek aranyporosak a kezek című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) nem lettek aranyporosak a kezek című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) nem lettek aranyporosak a kezek című alkotáshoz

ElizabethSuzanne alkotást töltött fel Szuszimuszit baleset éri címmel a várólistára

Bödön bejegyzést írt a(z) nem lettek aranyporosak a kezek című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) Edelweiss narancssárga esőtáncán című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) Szürkenéma-ablakok című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) Holland hazugság 17. című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) A lajtorja 84. című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) A lajtorja 84. című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) A lajtorja 84. című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) A lajtorja 84. című alkotáshoz

Toplista

A Napvilág.Net hírei:

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjai

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjaiTüzesen süt le a nyári nap sugára... egy plüssjuhászra? Rá bizony. Aki amellett, hogy egy véres, forradalmi hangulatú, sebes sodrású kémtörténetbe csöppen, talán képes lesz újrafogalmazni a gondolatainkat Petőfi klasszikusáról. Fiókba az előítéletekkel, és lássuk, hogy boldogul Kukoricza Jancsi egy egészen más kontextusban!

2014. 10. 20. - Irodalom

 

thegpscoordinates.net

Zenit Futárszolgálat

Minden jog a szerkesztőség és a szerzők részére fenntartva! © 2004 - 2021 (Honlapkészítés: Mirla Webstúdió)