HONLAPUNK

Tagjaink Rólunk Szabályzat Kereső Statisztika Fórum Aktívak Gy.I.K.

ALKOTÁSOK

Cikkek Prózai művek Versek Receptek Ajánlják magukat Alkotók könyvei Hangos verstár Láncvers Verspárbaj

EGYÉB

Linkajánló Közös regény Emlékoldalak Főoldal
Napvilág Íróklub

Statisztika

Online tag: 1

Online vendég: 18

Tagok összesen: 1923

Írás összesen: 51451

RegisztrációregisztrációElfelejtett jelszóelfelejtett jelszó
Véletlen
Fórum

Utolsó hozzászóló:

szilkati
2021-05-05 17:43:01

Szülinaposok
Reklám

Naturánia - Mantova F?szerolaj Spray
Prózai művek / regény
Szerző: BödönFeltöltés dátuma: 2016-01-21

Mi kommunista ifjak...I/3.

Farkas elvtárs mellett a főosztály kétségkívül leginkább tisztelt, és legszélesebb körben elismert személyisége Gajdosné volt. Nagy szívéről mindenki ismerte. Az asszony mindenkin segített, aki hozzáfordult. Férje nagy koponya volt, menő közgazdász, a Pártközpontban dolgozott alosztályvezetőként, és egy alosztályvezető nagyobb potentát magánál Tóth elvtársnál is, az Országos Koordinációs Hivatal elnökénél, aki államtitkári rangban vezette a Hivatalt. Gajdos elvtárs bármikor felhívhatta Tóth elvtársat a Margithíd pesti hídfőjénél álló "Fehérházból", és utasíthatta, hogy ilyen, vagy olyan kimutatás kell neki, de azonnal a Párt soron következő döntéséhez, és Tóth elvtárs, az államtitkár, összecsapta a bokáját és mozgósította az egész Hivatalt, úgy futkosott mindenki, mint pók a falon. Előfordult jó néhányszor. Tandem Balu először nem értette. Nem volt semmi munka, a dekádos jelentésen már túl voltak, óraszámra újságot olvastak, ettek, ittak trécseltek, de amikor egyszer kiment a klotyóra és elfelejtette magát visszakommandírozni, mert összetalálkozott a barátjával és ajánlójával Csepregi Jánossal, keményen lebaltázták érte.
-Hol volt 31 percig Tandem elvtárs? - kérdezte emelt hangon Némethné, és úgy fixírozta Balut, mint az óriáskígyó a mezei pockot.
-Csak itt a folyosón - szabadkozott Tandem Balu. -Nem szabad? Úgy sincs semmi munka!
-Minket a jelenlétért fizetnek - szűrte a szót a foga között Némethné. -Soha nem lehet tudni, mikor kell valami odafenn. Bármikor megcsörrenhet a telefon.
Az ő férje szintén ismert közszereplő, magas polcon trónol a Kohó és Gépipari Minisztériumban, helyettese Takács Imrének, a miniszternek, a TV-ben is gyakran lehetet látni okos, komoly szemüveges fejét, kopaszodó magas homlokát.

Szathmáriné az összetolt asztal másik oldalán foglalt helyet, Némethnével szemben, két szőlőszem alakú mellét az asztallapra támasztotta, ez egy megszokott póz volt tőle, és lopva a fiúra pislantott. Olyan nagy gyerek ez. Még nem jött rá, hogy Némethnének nem érdemes visszaszólni, mert csak a rövidebbet húzhatja az ember? Némethné készítette a főosztályon a hangulatjelentéseket, és egyáltalán nem volt mindegy, kiről, mit írt Némethné.
Csak beszélgetett mindenféléről a dolgozókkal, így készült a hangulatjelentés. Mit nézett este Balu a TV-ben? Az Onedin családot. Az Onedin családot? Ne mondja. És hogy tetszett? Nagyon. Klassz az egész sorozat. Tényleg?
És készült a jelentés. Kelemen Géza dekadens amerikai filmeket néz és tetszik neki.
Mindhárman főelőadók voltak, de micsoda különbség egy szobán belül. Némethné, Aranka toronymagasan az első a rangban, aztán jön messze lemaradva Szathmáriné, akinek Jolán a keresztneve, s leghátul kullog Tandem Balu.

Az én respektem csak abból áll, hogy négy gyereket szültem - mondta magában Jolán. De ez a respekt is csak addig van meg, míg ki nem derül, hogy a gyerekek meg vannak keresztelve.
Zavarban volt Tandem Balu pillantásától, a fiú nem tudta levenni a szemét a melléről. Kellemetlen dolog, bár van valami izgató benne. Tandem Balu férfi, még ha nagyon fiatal is. Némethné mellét is szokta nézegetni, Némethnének nagy mellei vannak, de már megereszkedtek, egyáltalán nem állnak olyan keményen és feszesen, mint az övé, a négy gyermek ellenére. És Némethné már 43 éves, míg ő csak 36. Nagy különbség.
Mindenesetre figyelmeztetnem kell a fiút - határozta el. Persze csak óvatosan, óriási nagy a kockázat.
Három asztal volt összetolva, kettő egymással szemben az ablak előtt, s a harmadik ezeknek tolva az ajtó felől keresztben. Balról Szathmáriné ült, jobbról Némethné, s előttük Tandem Balu. Mindkét nő nagy dohányos volt, egyfolytában füstöltek, s ezért, hogy egy kis jó levegő jöjjön be, résnyire nyitva hagyták az ablakot, minek következtében a léghuzat Tandem Balu képébe hordta az összes füstöt. Iratszekrények, állófogas és egy méretes zöld páncélszekrény egészítette még ki a szoba berendezését. A páncélszekrényhez, melyben a titkos adatokat és jelentéseket tartották, csak Némethnének volt kulcsa.

Tandem Balu három hónapja sem dolgozott a Hivatalban, de már tűrőképessége határáig jutott. 8 órákat ülni egy helyben, nem az ő műfaja. Mintha állna az idő, kínkeservvel mozdul a másodpercmutató az óra számlapján. Fájt a háta, a nyaka, és undorodva vette észre magán, hogy kezd kis pocakot ereszteni. Igyekezett gyakran kimenni a mellékhelyiségbe, és ott a fülkében guggolásokat csinált, és helyben futott. Eltávozásait azzal magyarázta, amikor Némethné észrevételezte, hogy túl gyakran jár WC-re, hogy sok sört iszik este, és ettől gyakrabban kell pisilnie. Amikor Csepregi Jánosnak felvázolta a problémát, a barátja kinevette.
-Majd megszokod - mondta. -Én már két éve vagyok itt, s nézz rám, élek.- Hanem - folytatta töprengve - lenne egy megoldás. Lépj be a KISZ-be, s akkor majd segítünk, hogy mindig legyen valami jó kis külön megbízatásod, ami miatt legálisan felállhatsz az íróasztaltól. Na hogy tetszik?
-Sehogy - vonta meg a vállát Tandem Balu. -Eddig se voltam KISZ tag, s ezután se akarok az lenni. Nálam nem fér bele. Az ávósok lőtték le az unokabátyámat 56-ban a Köztársasság téren.
-Csitt - mondta ijedten Csepregi és gyorsan körülnézett, nem hallja-e valaki? -Itt erről ne beszéljük, a falnak is füle van!
A folyosó végén beszélgettek, a mellékhelyiség előtt. Senki nem járt azon a folyosószakaszon, mégse volt jó érzés arra gondolni, hogy hátha tényleg füle van a falnak.
-Majd kitalálunk valamit - biztatta Csepregi János a szemmel láthatóan lekókadt Tandem Balut.
-Tudod mit? - mondta üdvözült mosollyal, mint aki hirtelen rájött a megoldásra. -Beszélek Roth Emillel, a Hivatal KISZ-szervezetének első titkárával. Ő osztályvezető nálunk, a legfiatalabb osztályvezető az egész Hivatalban, még csak harmincegy, és egy totálisan jó fej. Na mit szólsz?
-Beszélj - mondta kicsit hitetlenül Tandem Balu. -Vagy különben mindegy. Egyszer úgy is lehúzom magam a klotyón!

A történet a fantázia szüleménye

Ennek az alkotásnak a tetszésátlaga: 5

Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
9792
Időpont: 2018-05-07 07:16:07

válasz T. Pandur Judit (2018-05-05 19:20:41) üzenetére
Szia Judit! Neked se lehetett könnyű! Szegény Balu sokat szenvedett! Köszönettel: én
Szenior tag
T. Pandur Judit
Regisztrált:
2008-10-21
Összes értékelés:
5490
Időpont: 2018-05-05 19:20:41

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szia Laci!

HIHIHI én is így ültem egy cégnél, mint Balu, és engem is így füstöltek fel a kollégáim. :D
Sokszor én is nehezen bírtam a házon belüli munkanélküliséget.
Sok emléket felhozott ez a rész is.

Judit
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
9792
Időpont: 2017-02-01 16:25:02

Szia Jóska, köszönöm, ha te így látod, valószínű így is van :) Nem kell kapálózzak ellene, hiszen az említettek sikerírók, az összevetés mindenképpen hízelgő rám nézve! Úgy emlékszem szándékosan használtam a mondat elején és a végén is Némethné nevét, így akartam nyomatékosabbá tenni, de lehet, h hülyeség, ki lehetett volna kerülni. Hálás vagyok érte, h észrevetted és szóltál! Baráti üdvözlettel: én
Alkotó
dodesz
Regisztrált:
2007-04-04
Összes értékelés:
1145
Időpont: 2017-02-01 11:04:39

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szia Laci!

Tovább olvasva sem térek el a Szilvási, Berkesi-féle véleményemtől. Mondjuk elég régen olvastam tőlük, még talán gimnazista koromban.
Ebben a részben felfigyeltem egy apró hibára itt:
"Némethné készítette a főosztályon a hangulatjelentéseket, és egyáltalán nem volt mindegy, kiről, mit írt Némethné."
Biztos vagyok benne, hogy csak figyelmetlenségből keretezted be ezt a mondatot Némethnével. :)

Barátsággal: dodesz
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
9792
Időpont: 2016-11-21 08:28:53

válasz Susanne (2016-11-13 10:39:27) üzenetére
Szia Zsu! Örülök, h itt vagy és olvasod! Gyere máskor is, mindig szeretettel várlak: én
Szenior tag
Susanne
Regisztrált:
2012-04-16
Összes értékelés:
6186
Időpont: 2016-11-13 10:39:27

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szia Laci !

Remek a történet folytatása is, nehezen indultam el, de olvasgatok, remélem utolérem magam :)
Délután következik a következő rész :)))

Szeretettel: Zsu
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
9792
Időpont: 2016-05-25 07:56:46

válasz inyezsevokidli (2016-05-24 21:03:43) üzenetére
Szia Ildikó! A történet kezdetének idején, mint pályakezdő diplomás dolgoztam egy "főhivatalban" Természetesen nem erről a "hivatalról" írok, hanem ennek alapján kitaláltam egy képzeletbeli "főhivatalt" Velem és másokkal megtörtént estek adják a cselekmény gerincét, amelyeket átírok, hozzáteszek és elveszek belőlük, és úgy illesztem be a szövegbe, ahogy éppen szükséges. Ennyiben tehát a "fantázia szüleménye" DE amiről írok, az igaz, mint ahogy pl. az Egri csillagok története is igaz, a történelmi része is, és a "költői" része is!!! Szeretettel üdvözöllek és nagyon örülök Neked, h itt vagy és h kontrollálod!!! -én
Alkotó
Regisztrált:
2016-03-24
Összes értékelés:
2068
Időpont: 2016-05-24 21:03:43

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szia Bödön!
Elolvasva a harmadik részt, hirtelen rám törtek az emlékek, s teleírtam a keretet, kettőre valót is, Wordbe másolva, de nem küldöm el itt, mert nem az én történetem a fontos most.
Azt azért megkérdezem, hogy honnan veszed ennyire életszerűen ezeket a dolgokat, ha a történeted, ahogy írod, a fantázia szüleménye?
Kiszámoltam. Ha mondjuk 40 éves vagy, de még ha több is, a rendszerváltáskor, még bőven gyerek voltál, de szinte biztos, hogy még nem pályakezdő. És említetted is, hogy fontos neked, mit mondanak azok, akik ezeket az időket, felnőtt fejjel megélték.
Alkotó
Regisztrált:
2016-03-24
Összes értékelés:
2068
Időpont: 2016-05-24 21:03:12

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Persze, hallhattál nagyon sok történetet arról az időről. De mégis, ahhoz hogy így leírd, ilyen hitelt érdemlően, ha nem volt benne részed, kell ám fantázia, és írói véna, nem is kevés.
Másik fontos dolog, hogy számomra átsüt a sorokon az emberszereteted. Jól érzem?
Na mára ennyi elég is. Tovább olvasás holnap, következik. Mert nagyon kíváncsi vagyok, hogyan birkóznak meg a szereplőid, a közeledő nagy változással?
Szeretettel:Ildikó
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
9792
Időpont: 2016-02-12 19:40:01

válasz Finta Kata (2016-02-12 16:02:06) üzenetére
Pedig KISZ, hangulatjelentés, folyosói suttogás 56-ról, a Pártközpont-i "ugráltatása", stb ezekben az időkben volt divat (több volt, mint divat) Aztán majd jön az új kor (nemsokára) minden megváltozik, nem lesz KISZ, szabadon lehet majd hangoztatni, h 56 forradalom volt, s a Pártközpontból történelem lesz. Köszönöm, szeretettel várom további észrevételeidet!
Szenior tag
Finta Kata
Regisztrált:
2006-04-12
Összes értékelés:
12521
Időpont: 2016-02-12 16:02:06


Valóban hangulatos, nem unalmasak a történeteid. Azt hiszem, hogy ezek már nem a komm. elején, kicsit később időre emlékeztetnek engem. Tetszett, hogy említetted a hangulatjelentéseket, egy időben engem bíztak meg, hogy minden - azt hiszem - szombaton - készítsem el a párbizottságnak. Ugyanis akkor még szombaton du. 1-ig dolgozltunk, nem úgy mint most, pénteken 2-ig.
Holnap folytatom.
Szeretettel: Kata
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
9792
Időpont: 2016-02-09 20:28:08

válasz oroszlán (2016-02-09 16:07:02) üzenetére
Kedves Ica! Nagyon örülök, h itt vagy megint, nagyon vártalak, fontos számomra a véleményed! Én is kíváncsi vagyok, mit szólsz majd ahhoz, hogy ábrázolom a rendszerváltás körüli évek eseményeit és az emberek reakcióit! Várlak máskor is!!! Sok szeretettel üdvözöllek: én
Szenior tag
oroszlán
Regisztrált:
2012-04-25
Összes értékelés:
8818
Időpont: 2016-02-09 16:07:02

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Visszatértem kedves Laci, és nálad folytatom az olvasást.
Kíváncsi vagyok arra a korszakra, hogyan mutatod be, amiben tulajdonképen én is éltem.
Tudod nagyon jól, hogy szeretem az írásaidat.
Ahogy időm engedi jövök: Ica
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
9792
Időpont: 2016-01-23 08:21:04

válasz Ylen Morisot (2016-01-22 18:55:07) üzenetére
Szia Ylen!
Boldog vagyok, h visszaidézhetem! Nagy öröm számomra. Ezek matematikai-statisztikai módszerek. A véletlenszerű tömegjelenségeket (pl. népesedés, foglalkoztatás) nem lehet a hagyományos függvényszerű kapcsolatokkal leírni. Itt, ezeknél statisztikai elemzési módszereket alkalmaznak a tendenciák kimutatására. Lépései: mintavétel, szignifikancia-vizsgálat, parciális korreláció és regresszió analízis, stb. A Szilasi név véletlen! Üdv, és köszönöm a hszt-t -én
Szenior tag
Ylen Morisot
Regisztrált:
2015-05-02
Összes értékelés:
1813
Időpont: 2016-01-22 18:55:07

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szia Laci!
Jól írsz, mert sikerült felkavarnod bennem a leülepedett iszapot. Jutnak eszembe régi dolgok...
Az előző rész matekjában képben vagyok, mi csak érintettük, mert ha jól sejtem, a statisztikai dolgokhoz kell. Szilasi és Szilassi (matematikus) közti analógia véletlen vagy direkt?
Üdv:
Ylen
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
9792
Időpont: 2016-01-22 08:07:41

válasz sailor (2016-01-21 17:45:52) üzenetére
Szia Sailor! Köszönöm, igyekszek....nagyon fontos nekem a ti visszajelzésetek! Köszönöm még egyszer!!! Üdv: én
Alkotó
Regisztrált:
2012-10-26
Összes értékelés:
7344
Időpont: 2016-01-21 17:45:52

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szia Bödön!

Pontosan,ahogy Eszter írja:´
´jól visszaadod a hangulatot´!
Mint ezek:

"-Minket a jelenlétért fizetnek - szűrte a szót a foga között Némethné. -Soha nem lehet tudni, mikor kell valami odafenn. Bármikor megcsörrenhet a telefon"

"És készült a jelentés. Kelemen Géza dekadens amerikai filmeket néz és tetszik neki.
Mindhárman főelőadók voltak, de micsoda különbség egy szobán belül."

éd és és

Gratulálok:sailor
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
9792
Időpont: 2016-01-21 15:09:43

válasz Rozán Eszter (2016-01-21 12:44:00) üzenetére
Szia Eszti, köszönöm, jól esik hallani. Tudod mindig van bennem egy kis drukk, eltalálom-e, átmegy-e, amiről írok? Köszönöm még egyszer a megerősítést! Szeretettel üdvözöllek: én
Szenior tag
Rozán Eszter
Regisztrált:
2006-11-14
Összes értékelés:
7469
Időpont: 2016-01-21 12:44:00

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szia!

Sajátos korszakról írsz, jellemző figurákkal. Jól visszaadod a hangulatot, élvezettel olvasom.

Szeretettel: Eszti

Legutóbb történt

Vári Zoltán Pál bejegyzést írt a(z) Költővé lettem-e? című alkotáshoz

szilkati bejegyzést írt a(z) Volt egyszer egy ember című alkotáshoz

pusztai bejegyzést írt a(z) Tavaszóhajtó című alkotáshoz

pusztai bejegyzést írt a(z) Beoson az ősz című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) Tavaszóhajtó című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) Oltásos mese című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) A lajtorja 82. című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) Volt egyszer egy ember című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) Holland hazugság 12. című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) nem lettek aranyporosak a kezek című alkotáshoz

T. Pandur Judit bejegyzést írt a(z) Holland hazugság 18. című alkotáshoz

T. Pandur Judit bejegyzést írt a(z) Holland hazugság 17. című alkotáshoz

T. Pandur Judit bejegyzést írt a(z) Holland hazugság 16. című alkotáshoz

T. Pandur Judit bejegyzést írt a(z) A lajtorja 75. című alkotáshoz

T. Pandur Judit bejegyzést írt a(z) A lajtorja 74. című alkotáshoz

T. Pandur Judit bejegyzést írt a(z) A lajtorja 73. című alkotáshoz

T. Pandur Judit bejegyzést írt a(z) A lajtorja 72. című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Beoson az ősz című alkotáshoz

T. Pandur Judit bejegyzést írt a(z) A lajtorja 71. című alkotáshoz

Madár bejegyzést írt a(z) Szuszimuszit baleset éri című alkotáshoz

pusztai bejegyzést írt a(z) nem lettek aranyporosak a kezek című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) nem lettek aranyporosak a kezek című alkotáshoz

pusztai bejegyzést írt a(z) Edelweiss narancssárga esőtáncán című alkotáshoz

pusztai bejegyzést írt a(z) Tücsök-kórus című alkotáshoz

pusztai alkotást töltött fel Beoson az ősz címmel a várólistára

sailor bejegyzést írt a(z) Szuszimuszit baleset éri című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) nem lettek aranyporosak a kezek című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) nem lettek aranyporosak a kezek című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) nem lettek aranyporosak a kezek című alkotáshoz

ElizabethSuzanne alkotást töltött fel Szuszimuszit baleset éri címmel a várólistára

Bödön bejegyzést írt a(z) nem lettek aranyporosak a kezek című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) Edelweiss narancssárga esőtáncán című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) Szürkenéma-ablakok című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) Holland hazugság 17. című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) A lajtorja 84. című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) A lajtorja 84. című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) A lajtorja 84. című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) A lajtorja 84. című alkotáshoz

Vári Zoltán Pál alkotást töltött fel Kik nem csupán sejtik címmel a várólistára

Toplista

A Napvilág.Net hírei:

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjai

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjaiTüzesen süt le a nyári nap sugára... egy plüssjuhászra? Rá bizony. Aki amellett, hogy egy véres, forradalmi hangulatú, sebes sodrású kémtörténetbe csöppen, talán képes lesz újrafogalmazni a gondolatainkat Petőfi klasszikusáról. Fiókba az előítéletekkel, és lássuk, hogy boldogul Kukoricza Jancsi egy egészen más kontextusban!

2014. 10. 20. - Irodalom

 

thegpscoordinates.net

Zenit Futárszolgálat

Minden jog a szerkesztőség és a szerzők részére fenntartva! © 2004 - 2021 (Honlapkészítés: Mirla Webstúdió)