HONLAPUNK

Tagjaink Rólunk Szabályzat Kereső Statisztika Fórum Aktívak Gy.I.K.

ALKOTÁSOK

Cikkek Prózai művek Versek Receptek Ajánlják magukat Alkotók könyvei Hangos verstár Láncvers Verspárbaj

EGYÉB

Linkajánló Közös regény Emlékoldalak Főoldal
Napvilág Íróklub

Statisztika

Online tag: 0

Online vendég: 4

Tagok összesen: 1947

Írás összesen: 52873

RegisztrációregisztrációElfelejtett jelszóelfelejtett jelszó
Véletlen
Fórum

Utolsó hozzászóló:

szilkati
2022-05-29 22:53:30

Reklám

Prózai művek / regény
Szerző: BödönFeltöltés dátuma: 2016-01-29

Mi kommunista ifjak...I/5.

Villányi Ica a Klauzál tér 3.-ban lakott, az első emeleten, 2 szobás udvari lakásban. A lakás nem az övé volt, hanem egy 92 éves nénié, özvegy Péteri Sándornéé, vagyis, ahogy mindenki hívta, Margó-nénié. A lány eltartási szerződést kötött Margó nénivel, főzött, mosott, takarított, bevásárolt, gondoskodott a gyógyszereiről, beszélgetett vele, ápolta a lelkét. Este, miután az öregasszony lefeküdt aludni, bement a fürdőszobába, bevitt magával egy üveg vörösbort, egy táskarádiót, magára zárta az ajtót, és teleengedte a kádat forró vízzel. Míg kéjesen elnyúlva áztatta magát, és szólt a tánczene, arról ábrándozott, hogy nemsokára, majd ha a néni meghal, övé lesz a lakás. Akkor férjhez megy, és gyerekei lesznek. Lenyúlt a palackért, kortyolt a borból. Simogatta magát, a melleit, a hasát, a combját. Egyre jobban felizgult. Megpróbálta elképzelni, hogy egy férfikéz fogdossa. Az a férfialak, aki vele volt ilyenkor Csepregi János volt. Látta maga mellett a fürdőkád szélén ülve a nagydarab, szőkefürtös jóképű srácot meztelenül, látta ágaskodó hímvesszőjét. Bedugta az úját a combja közötti résbe, fel alá mozgatta, míg a kéj hullámai rá nem törtek. Amikor aztán elélvezett, és mély sóhajjal hátrahanyatlott a lassan kihűlő vízben, eltűnt Csepregi János látomásképe. Lemosta a testét a zuhany alatt, megtörölközött, pizsamába bújt. Túl volt az esti programon. Zenét hallgatott éjfélig, míg el nem álmosodott.

Gajdosné hol tegezte Villányi Icát, hol magázta, attól függött, hivatalos ügyről volt-e szó, vagy valami magántermészetű dologról.
-Készítse össze a főnöknek a negyedéves jelentések dossziéját - mondta például.
Péntek délben viszont így szólt hozzá:
-Ica, nem akarsz kimenni a Fény utcai piacra bevásárolni? Menj nyugodtan, tartom addig a frontot.
A háziasszonyok a Fény utcai piacra jártak péntekenként, drága volt egy kicsit, de viszont közel volt, - a főnökök empátiát éreztek a leterhelt háziasszonyok iránt, és szemet hunytak e lazaság felett.
A lánynak Gajdosné szerezte ezt a mostani gépírónői állást. A kerületi pártbizottság előszobájában ismerte meg, Ica állásért ment oda, de nem vették fel. Átrobogott a titkárságon, neki bármikor szabad bejárása volt a párttitkárhoz, aki régi elvtársa volt, még a hősi időkből. A kilincsen volt a keze, amikor észrevette a síró lányt.
-Hát te miért itatod az egereket? - kérdezte.
Kifaggatta a lányt, kicsoda, micsoda. Amikor megtudta, hogy az apja egy építőipari szövetkezetben dolgozik művezetőként, az anyja pedig, a Patyolatnál kezeli a mosógépeket, azt mondta magában: lám, ez a szegény lány a mi kutyánk kölyke, nem hagyhatom magára.
Két nap múlva volt állása Icának, nem is akármilyen, innen, a Hivatalból akár nyugdíjba is mehetett az ember egyszer.

-Holnap lesz az ünnepség - mondta Villányi Icának Gajdosné megpördülve a forgószékén. -Te mivel készülsz?
A lány meglepődött. Tudta, az a szokás, hogy a hivatalos ünnepséget követően, amit az első emeleti nagyteremben rendeznek az összes dolgozók jelenlétével, az egyes osztályok és részlegek külön is tartanak egy kis meghitt, családias megemlékezést. Beszélgetnek, verset mondanak, munkásmozgalmi dalokat énekelnek. Nem gondolta, hogy neki is szerepelnie kell.
-Nem gondoltam semmire - vallotta be.
-Nem baj, még van időd - vigasztalta Gajdosné. -Figyelj csak! Tanuld meg holnapra a döntsd a tőkét ne siránkozz-t József Attilától. Rövid kis vers, hamar bevágod. Farkas elvtárs örülni fog neki!
Elmosolyodott. - Gondolj csak bele. 70 éve történt, hogy eldördültek az Auróra cirkáló ágyúi, s villámlásuk egy új hajnal bíborpírját festette az égre. A munkás, paraszt, katona fiatalok megrohamozták a Téli Palotát, lerombolták a cárizmus roskatag bástyáit. 70 éve jelentette be Lenin elvtárs a bolsevik munkástanácsok össz-szövetségi gyűlésén: győztünk elvtársak! Azért ez nem semmi!
Ica megpróbálta elképzelni. Látott egy festményt Farkas elvtárs dolgozószobájában: ködös, füstös hajnal, tüzelő csatahajó, vörös zászlók lengenek a rohamra induló bolsevik brigádok élén.
-Megtanulom - mondta. -Köszönöm a bizalmat.
-Szívesen - viszonozta Gajdosné még mindig mosolyogva. - Kiérdemelted. Rendes lány vagy, meg vagyunk veled elégedve.

A történet és a szereplők a fantázia szüleményei

Ennek az alkotásnak a tetszésátlaga: 5

Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10490
Időpont: 2018-05-10 07:53:58

válasz T. Pandur Judit (2018-05-07 11:33:46) üzenetére
Szia Judit! Tényleg jobban tették volna! Csak hát létezett ugye a Szent Szövetség...! De ki lát bele a jövőbe. Erdély nagybirtokos urai sem sejtették mekkora ára lesz annak a húzásnak, hogy oláh munkaerőt telepítettek be az országba. A mai "betelepítők" sem törődnek ilyesmivel.
Jót nevettem a megjegyzéseden: "a néni jóval százon túl halt meg..."
Népbutítás ment ezerrel, szerencse, h ebben a mai jobb korban ez már nem létezik!
Köszönettel: én
Szenior tag
T. Pandur Judit
Regisztrált:
2008-10-21
Összes értékelés:
5607
Időpont: 2018-05-07 11:33:46

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
/folyt./
Utalva a "Mind elmenetek a legények" című mostani írásomra, az oroszok is jobban tették volna, ha kiegyeznek 1849-ben inkább a magyarokkal, és vízben hagyják az osztrákokat, mert az első világháborúban - ami a cári Oroszország széthullásához vezetett - mi harcoltunk ellenük leginkább.
Kár volt nekik annyira igyekezni.

Judit
Szenior tag
T. Pandur Judit
Regisztrált:
2008-10-21
Összes értékelés:
5607
Időpont: 2018-05-07 11:29:38

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szia Laci!

Mekkora divatja volt akkoriban az eltartási szerződéseknek...
Férjem is kötött egyet - egyetemistaként - egy nyolcvanon felüli idős nénivel. Na, ő nem élt vele, koleszban lakott, és dolgozott egyetem mellett, hogy havonta pénzt adjon neki, eltartásként. Aztán elvégezte az egyetemet, albérletben lakott egy másik fiúval öt évig, aztán összeházasodtunk, mi is albérletben laktunk, közben a néninek fizettünk. De aztán felbontottuk az eltartást - mert a néni ragyogóan élt a pénzünkből, eszében sem volt meghalni - rájöttünk, hogy ez nem a mi utunk. A sok pénz odaveszett, kezdtük elölről a gyűjtést lakásra, de milyen jól tettük, mert a néni százon jóval túl halt meg.
A Nagy Októberiről meg elhittük amit tanítottak nekünk.
Nagy meglepetés volt, amikor már lehetett tudni az igazat arról, hogy mi volt, hogy volt a Télipalotával, az Aurórával, meg az egész vircsafttal.
Utalva a "Mind elmenetek a legények" című mostani írásomra /folyt.köv./
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10490
Időpont: 2016-11-18 08:56:49

válasz Susanne (2016-11-17 18:05:08) üzenetére
Szia Zsu! Több szálon fut a történet, V. Ica az egyik főszereplő. Egy elképzelt "hivatal" elképzelt dolgozóinak életén, sorsán keresztül szeretném megmutatni, hogyan hatott a rendszerváltás az akkor élőkre, fiatalokra, és nem fiatalokra. Milyen változásokat hozott például a fejekben? Ki, hogyan élte meg, mit tett, vagy nem tett? Nagyon örülök, h itt vagy, olvasod, és megosztod velünk gondolataidat! Nagyon szépen köszönöm!!! Szeretettel üdvözöllek: én
Szenior tag
Susanne
Regisztrált:
2012-04-16
Összes értékelés:
6230
Időpont: 2016-11-17 18:05:08

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szia Laci !
Ahogy ígértem már itt is vagyok :)
Eddig tetszik a történet, kiváncsi vagyok, hogy folytatódik :))
Nem semmi Nő ez az Ica :)
Nagyon jól eltalált karakter.
Szeretettel,mint mindig : Zsu
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10490
Időpont: 2016-02-20 08:27:18

válasz Finta Kata (2016-02-19 23:35:56) üzenetére
Kedves Kata, nagy érdeklődéssel olvastam soraidat a Te tapasztalataidról! Sok mindent láttál, átéltél abban a korban. Értékes észrevételeiddel nagyon nagy segítséget nyújtasz, amit nagyon szépen köszönök. Szeretettel üdvözöllek: én
Szenior tag
Finta Kata
Regisztrált:
2006-04-12
Összes értékelés:
12483
Időpont: 2016-02-19 23:35:56

Nos, kétszer kidobott a gép, pedig mind a kétszer elég hosszan írtam. Harmadszor megpróbálom, többször nem.
Eszembe jutott az első részről, hogy én is munkából hazaérve elvégeztem a rám váró feladatokat, mostam, vasaltam, vacsorát készítettem, elláttam a gyerekeket, s amikor már ők is lefeküdtek, készítettem magamnak egy jó meleg fürdőt, és ott pihentem ki a fáradalmaimat, de nem vittem szeszes-italt, mint Villányi Ica.
Szokás volt minden évben ünnepi tanácsülésen részt venni, ennek minden előkészítése az én feladatom volt, mivel a Városi Tanácson dolgoztam. Utána a kollégák, baráti társaság összegyűlt egy szobában, ott beszélgettünk sokáig egy-egy finom itallal koccintgatva. Mi is énekeltünk, leginkább magyar-nótákat és a divatos film-dalokat. Ha tanácstagokból ottmaradtak pedagógusok, ők csasztuskákat énekeltek. Nyílván őket bekényszerítették a pártba, s ez talán még kötelező is lehetett nekik.
Nem olvasok többet, késő van, és félek, hogy harmadszor is kidob a gép.
Üdv. Kata
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10490
Időpont: 2016-02-11 07:48:36

válasz oroszlán (2016-02-10 23:45:12) üzenetére
Szia Ica! A történet Icája, történetesen tényleg Ica, ez véletlen egybeesés :) Sok szó esik még róla, ő nem mellékszereplő!!! Köszönöm! Üdvözlettel: én
Szenior tag
oroszlán
Regisztrált:
2012-04-25
Összes értékelés:
8797
Időpont: 2016-02-10 23:45:12

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szia Laci!
Azokban az időkben sok vicc kerengett a titkárnőkről, akiket sorra Icának hívtak. Bocs.
A történeted Icájára kíváncsi vagyok, ha nem is titkárnő:)))
Tetszett!
Üdv: Ica
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10490
Időpont: 2016-02-01 08:36:12

válasz Selanne (2016-01-31 17:50:54) üzenetére
Szia Marietta! Köszönöm! És valóban így van: körbe szőtte az embereket, mint a pókháló. Nem volt kiút, benne kapálóztunk. Akár csak most a mostani valóságunkban :) -de ez már más történet. Örülök, h olvasod! Szeretettel üdvözöllek: én
Szenior tag
Regisztrált:
2009-01-04
Összes értékelés:
8273
Időpont: 2016-01-31 17:50:54

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *

Nagyon tetszik Laci. Nem gondoltam volna, hogy ennyi minden van ebben a korszakban. Pedig van még több, és várom is a folytatást.

A szabályok meg voltak, és ebbe nagyon bele tudod helyezkedni az ember. Belerázódott mindenki simán, vagy nehezebben, de bele.

Üdv:Marietta

Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10490
Időpont: 2016-01-30 12:25:46

válasz Rozán Eszter (2016-01-30 11:03:40) üzenetére
Szia Eszti, köszönöm! Igyekszem majd végig nyomon követni a fontosabb szereplők életútját. Most 1987 van, a befejezésig úgy tervezem, 18 év fog eltelni. Villányi Ica most 20, Tandem Balu 23. Szeretettel üdvözöllek: én
Szenior tag
Rozán Eszter
Regisztrált:
2006-11-14
Összes értékelés:
7467
Időpont: 2016-01-30 11:03:40

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szia!

Továbbra is tetszik, nagyon élményszerűen írsz. Kíváncsian várom Villányi Ica sorsának alakulását.

Szeretettel: Eszti
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10490
Időpont: 2016-01-29 20:42:24

válasz Ylen Morisot (2016-01-29 18:24:34) üzenetére
Szia Ylen, így van, bizonyos fokig könnyű volt, de persze gyomor kellett hozzá. A megélhetés azonban nagy úr. 87-ben már nem kényszerítették az embereket a Pártba, vagy a KISZ-be. "Aki nincs ellenünk az velünk van" Aki viszont kimaradt - az lemaradt....a szó szoros értelmében. Villányi Ica? Na, ja! Nem tagadom, piszkos egy fantáziám van :) Üdv, és köszi: én
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10490
Időpont: 2016-01-29 20:38:04

válasz sailor (2016-01-29 18:46:24) üzenetére
Szia Sailor! Megpróbálom magam odaképzelni a helyszínekre, a titkárságra (láttam ilyet) a piacra (voltam ott) és a fürdőszobába (ott is voltam, mindent láttam :) ) és amikor megvan a kép, nekiállok lejegyezni. A fantázia sokat segít! Köszönettel: én
Alkotó
Regisztrált:
2012-10-26
Összes értékelés:
9139
Időpont: 2016-01-29 18:46:24

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szia Bödön!

Elismerésem,hogy ennyire bele tudod élni magad a leírtakba!

Teljes feltkészültséggel!

Olyan mintha ma történne!

Gratulálok:sailor
Szenior tag
Ylen Morisot
Regisztrált:
2015-05-02
Összes értékelés:
1813
Időpont: 2016-01-29 18:24:34

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szia Laci!
Emlékszem, elég gyorsan meg lehetett tanulni a játékszabályokat. Legfőképpen szajkózni kellett bizonyos szövegeket, s akkor: "meg vagyunk veled elégedve" - mondták. Nagyon ismered a kort! (Meg a Villányi Icákat)
Üdv:
Ylen

Legutóbb történt

eferesz alkotást töltött fel Kertelő címmel

eferesz bejegyzést írt a(z) Csillaglesen című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) a fenyegetőknek című alkotáshoz

szilkati alkotást töltött fel a fenyegetőknek címmel

sailor bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Csillaglesen című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Csillaglesen című alkotáshoz

mandolinos alkotást töltött fel Szergej Jeszenyin: Lengyelország címmel a várólistára

eferesz bejegyzést írt a(z) Ne simogass! című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) Valaha című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) Valaha című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Valaha című alkotáshoz

Vári Zoltán Pál bejegyzést írt a(z) Csillaglesen című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) furcsa árny című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Csillaglesen című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Csillaglesen című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Valaha című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Csillaglesen című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) Ne simogass! című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) Ne simogass! című alkotáshoz

Vári Zoltán Pál bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) Ne simogass! című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) Viszontlátás című alkotáshoz

Vári Zoltán Pál bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

Vári Zoltán Pál bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) Csillaglesen című alkotáshoz

szilkati bejegyzést írt a(z) Valaha című alkotáshoz

Ötvös Németh Edit alkotást töltött fel furcsa árny címmel a várólistára

Ötvös Németh Edit bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

mandolinos alkotást töltött fel Szergej jeszenyin: A kéregető kislány címmel a várólistára

eferesz alkotást töltött fel Valaha címmel

eferesz bejegyzést írt a(z) Alteregó című alkotáshoz

Miléna bejegyzést írt a(z) Évente egy levél című alkotáshoz

Madár bejegyzést írt a(z) Rózsavölgyi reggel című alkotáshoz

Toplista

A Napvilág.Net hírei:

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjai

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjaiTüzesen süt le a nyári nap sugára... egy plüssjuhászra? Rá bizony. Aki amellett, hogy egy véres, forradalmi hangulatú, sebes sodrású kémtörténetbe csöppen, talán képes lesz újrafogalmazni a gondolatainkat Petőfi klasszikusáról. Fiókba az előítéletekkel, és lássuk, hogy boldogul Kukoricza Jancsi egy egészen más kontextusban!

2014. 10. 20. - Irodalom

 

thegpscoordinates.net

Zenit Futárszolgálat

Minden jog a szerkesztőség és a szerzők részére fenntartva! © 2004 - 2022