HONLAPUNK

Tagjaink Rólunk Szabályzat Kereső Statisztika Fórum Aktívak Gy.I.K.

ALKOTÁSOK

Cikkek Prózai művek Versek Receptek Ajánlják magukat Alkotók könyvei Hangos verstár Láncvers Verspárbaj

EGYÉB

Linkajánló Közös regény Emlékoldalak Főoldal
Napvilág Íróklub

Statisztika

Online tag: 0

Online vendég: 7

Tagok összesen: 1951

Írás összesen: 53244

ÚJ HONLAPUNK IDE KATTINTVA ÉRHETŐ EL!
Véletlen
Fórum

Utolsó hozzászóló:

Árvai Emil
2022-12-31 16:54:16

Reklám

Prózai művek / regény
Szerző: BödönFeltöltés dátuma: 2016-02-02

Mi kommunista ifjak...I/6.

Az ünnepség csütörtökön délután 4 órakor kezdődött az első emeleti díszteremben, a rákövetkező nap, november 7. piros-betűs ünnep, munkaszüneti nap. Illett ott lenni, bár kötelezővé nem tették. Ha valaki nem ment el, annak nagyon nyomós okokat kellett felvonultatni, máskülönben számíthatott különböző retorziókra, nem kapott jutalmat, fizetésemelést, előléptetést, vagy egyenesen azt tanácsolták neki egy idő után, hogy keressen új munkahelyet. Sajátos módon persze nem erre az okra vonatkoztatták vissza, hanem egyéb kilengéseknek a nyakába varrták: gyakran elkésik, hanyagul végzi a munkáját, nem tud beilleszkedni a közösségbe, és a többi, és a többi. Nem sok ilyen eset volt, de azért előfordult. Hajánál fogva előráncigált indokok voltak ezek: a Hivatalban nem vették túl komolyan például a reggel 8 órai kezdést a fél ötös befejezést, és az ehhez hasonló szarságokat. A főnökök szemet hunytak a felett, hogy a családanyáknak reggel el kell vinniük a gyerekeiket az óvodába, iskolába, s emiatt csak fél kilencre, kilencre érnek be, s már négykor elmennek. Azt sem, ha a dolgozó esetleg hibázott, vagy elfelejtett valamit. Istenem, a lónak négy lába van, mégis megbotlik. Amíg valaki teljesítette nyáj-kötelezettségeit, hű volt és alkalmazkodó, nem érte szó a ház elejét.

A dolgozók fél négy körül már szállingózni kezdtek a díszterembe. Oda ülhetett mindenki, ahová akart az első két sort kivéve, ahol a Hivatal és a Pártszervezet vezetői valamint a megívott díszvendégek foglaltak helyet. Az ülésrendet illetően nem volt külön szabály, de a részlegek általában együtt maradtak: így például az Agrárgazdálkodási Főosztály jobb oldalt az ablakok mellett a harmadik és a negyedik sorban, mellettük a Területi Főosztály dolgozói, e két főosztály mögött a Könnyűipari és a Nehézipari Főosztályok, majd a Számítástechnika és Ügyvitelszervezés és így tovább. A terem zászlódíszbe öltözött, a szónoki emelvény felett ötágú vörös csillag, a munkásmozgalom vörös zászlaja, a magyar és a szovjet zászló, körben pedig, a falak mentén a kovácsoltvasból készült karos-égők magasságában kicsi piros, és piros-fehér- zöld zászlók. A pulpitus vörös drapériával volt borítva, a szemközti falon a zászló alatt Marx, Engels, és Lenin életnagyságú portréi. Amikor már egy gombostűt sem lehetett elejteni a teremben, bevonult a vezetőség és a díszvendégek. Jött a Hivatal elnöke, dr. Tóth Dezső, jobbján Nemesné Falusi Etelkával a Személyzeti Főosztály vezetőjével, balján Tarján Rudolf a hivatali Pártszervezet első titkára. Utánuk a vendég elvtársak: Szirmai elvtárs a kerületi pártbizottságtól, és a különböző minisztériumok és társhatóságok magas-rangú küldöttei. Tóth elvtársék fellépkedtek a pulpitusra felvezető széles falépcsőn, és helyet foglaltak az ünnepi asztal mögött. Melléjük ült jobbról, balról a vendégek közül Szirmai elvtárs, és Szakolczai elvtárs. Ez utóbbit a Pártközpont delegálta. A többi vendég az első és a második sort töltötte be.
Néma csend lett, a szemek várakozón tekintettek az emelvényre. Tóth elvtárs felállt, köhintett, megigazította a nyakkendőjét és így szólt:
Elvtársak! Barátaim! Ezen a szép ünnepen, a nagy októberi szocialista forradalom 70. évfordulóján tisztelettel és szeretettel köszöntöm a Hivatal dolgozóit, és a meghívott vendégeket, köztük Szirmai elvtársat a kerületi pártbizottságtól, Szakolczai elvtársat a Pártközpontból és a társhatóságok képviselőit. Az ünnepi beszédet Tarján elvtárs, Hivatalunk párttitkára fogja elmondani, átadom neki a szót.
Ennyit mondott, nem többet, nem kevesebbet. Bár párttag volt, elsősorban szakember, s így tőle hosszabb beszédet nem várt el senki.

Tarján elvtárs állt fel, magas, testes, elegáns férfi, deresedő halántékkal, mosolygós kék szemekkel. Mindenki szerette, barátságos, laza ember, fesztelen modorú. Tudni vélték, hogy ő is egykori nékoszos, mint Dorogi András, és Varga Attila a Nehézipari Főosztályról, Tárnoki Szilárd a Pénzügyről, illetve Merczelné, a Munkaügyről. A nékoszosokról Csepregi János egyszer, amikor szóba került azt mondta: "jó fejek az öreg szivarok, ezek komám igazi komcsik, nem karrierlovagok, mint én, vagy te", s Tandem Balu osztotta a véleményét azzal a visszavonással, hogy saját magát nem tartotta karrieristának, csak egy szerencsétlen, f.sz baleknak.

Tarján kitett magáért, nem kímélte a hallgatóság idejét és türelmét. Majd' egy órán keresztül ecsetelte a történelmi eseményeket, az 1905-ös polgári forradalomtól kezdve a munkástanácsok megalakulásáig, a bolsevikok, és mensevikek harcán keresztül Lenin száműzetéséig és dicsőséges visszatértéig. Mindenki ismerte az események menetét, mégis lélegzetvisszafojtva hallgatták, hogyan rendült meg egyetlen nap alatt a világ, hogy fordult ki sarkából a régi rend, miként történt a Téli Palota elfoglalása, és a szovjet-munkástanácsok hatalmának kinyilvánítása. A végén ezt mondta:
-Soha ne feledjétek elvtársak, békénket és biztonságunkat a nagy szovjet népnek köszönhetjük. Az ideiglenesen hazánkban állomásozó szovjet csapatok garantálják az ország biztonságát. Éljen a magyar és a szovjet nép megbonthatatlan örök barátsága!
A hallgatóság felállva tapsolt. Éljen, éljen! -hangzott mindenfelől. Tandem Balu is tapsolt és éljenzett. Lopva körülnézett, nem veszi-e észre valaki rajta, hogy közben röhög a vakbele. A Tarján-beszéd után Szakolczai elvtárs mondott néhány keresetlen, meghatott szót, majd a hivatali KISZ szervezet 2. számú alapszervezetének titkára, Csoknyainé, Szegedi Kamilla a kommunista ifjúság nevében beszélt: megígérte, hogy a mai fiatalok hűek maradnak az apák hagyatékához.
Csoknyainé, Roth Emil helyettese volt KISZ-vonalon, csinos, vörös-hajú, 30 körüli fiatalasszony, óriási dumával. Szerelmi ügyeiről széltében hosszában pletykák keringtek, állítólag minden valamire való férfival kikezdett a Hivatalban, válófélben volt, férje a BKV-s Csoknyai, a Pártbizottságra rohangált be, hogy segítsenek, beszéljenek a feleségével, mert a helyzet már-már tarthatatlan.
-Két fő erénye van a mai ifjúságnak - mondta Csoknyainé. -Az egyik az internacionalista elkötelezettség, a másik pedig, a tisztaság és fedhetetlenség, ami a szocialista erkölcsön alapul. Kell ennél több elvtársak? - kérdezte, és hatásvadászó szünetet tartva szétnézett a teremben.

Tandem Balu, Svéder elvtárs és Némethné között ücsörgött, s elfogódottan nézdegélt. Figyelmét a túlsó oldalon egy szép szőke, hosszú hajú lány kötötte le, formás mellei voltak, s a fiú ezeket vette észre mindig. Barna, magas fiatalember ült mellette, Balunak az, az érzése támadt, hogy összetartoznak. Olyan kitartóan fixírozta, hogy végül a lány felfigyelt rá, kék szemének villámával visszavágott, majd elpirult, s lesütötte a szemét. Többször is próbálkozott elkapni a pillantását, törekvéseit siker koronázta, a vége felé újra rávillant egy pillanatra az a csodás kék szempár, egymásra néztek, ezzel szórakoztak elűzve a dögunalmat.
Amikor Csoknyainé a tisztaságról és a szocialista erkölcsről beszélt, némi moraj volt hallható, sugdolózás, itt-ott mintha kuncogtak volna, hangosan azonban senki nem szólt. A központi megemlékezés lezajlott, elénekelték a magyar és a szovjet himnuszt, s legvégül az Internacionálét, aztán az osztályok és részlegek dolgozói elhagyták a termet, visszatértek saját irodáik elhelyezési körletébe, hogy most már kötöttségektől mentesen szabadon ünnepeljenek tovább.

A történet és a szereplők a fantázia szüleményei

Ennek az alkotásnak a tetszésátlaga: 5

Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10669
Időpont: 2018-05-10 08:01:07

válasz T. Pandur Judit (2018-05-07 11:52:57) üzenetére
Szia Judit! Volt benne valami llati nagy lszentsg. Az egsz "rendszerben". A vizet prdikl bort iszik tipikus esete! Szocialista erklcs! Krdezed: naplt rtam-e? Sajnos nem. Eszem gba sem jutott, br megtettem volna. Na de kisegt a kpzelet, ott, ahol az emlkezet megbicsaklik! rlk, h itt vagy! dv: n
Szenior tag
T. Pandur Judit
Regisztrált:
2008-10-21
Összes értékelés:
5606
Időpont: 2018-05-07 11:52:57

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szia Laci!

Olyan jl sikerlt az nnepsg lersa, hogy amg olvastam, a knnyeim potyogtak az unalomtl, mint annak idejn. Nem az rsod volt unalmas, nagyon is jl visszaadtad az egszet, hanem ez az egsz - vodtl a nyugdjig tart - megemlkezs, a nagyon jl lert krtsekkel, s dsztsekkel.
Bizony, SENKI nem gondolta akkor, hogy ennek milyen hamar vge lesz!
Jaj, bizony, akkor a hzastrsak a prthoz futkostak, ha valaki kikacsingatott a hzassgbl. A mi cgnknl az egyik fiatal fnk felesge jrt be a prttitkrhoz, meg az igazgathoz, hogy tereljk vissza a frjt, egy megcsalsbl. Vgl elvltak, de a frjnek el kellett menni a cgtl.
Mikre emlkszel! Taln naplt rtl?

Judit
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10669
Időpont: 2016-11-25 17:41:59

válasz Susanne (2016-11-25 10:57:49) üzenetére
Szia Zsu! Vrtalak! Klassz, h itt vagy, nagyon rlk Neked! Az nnepsgektl n is behaltam, de nem volt kbv. Ott kellett lenni, s a betv falatrt bizony alakoskodni kellett. Milyen j most, h most mr szabadok vagyunk. ("Rsznk minden nyomor, de szabadok vagyunk" - mondhatnnk a farkasokkal egytt! ) :) Szeretettel ksznm! -n
Szenior tag
Susanne
Regisztrált:
2012-04-16
Összes értékelés:
6230
Időpont: 2016-11-25 10:57:49

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szia Laci !
Jttem :)
Huhh ezek a vget nem r ktelez nnepsgek :)
Remek korrajz, remek r tollbl :)
jajj, de le vagyok maradva, de majd ptolom :)
Szeretettel olvastalak : Zsu
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10669
Időpont: 2016-06-06 08:06:05

válasz inyezsevokidli (2016-06-05 22:13:36) üzenetére
Szia Ildik! A rendszer clja az volt, hogy kineveldjn a "szocialista embertpus" Egy nnepsgen, vagy pl. mjus elsejn gy tnt, sikerlt. Lelkes, tapsol, ljenz emberek, "vonalas" hozzszlsok. Hogy bell ki milyen, nem derlt ki. Rejtzkd letmdot folytattunk, igazi nnket nem mutathattuk meg! A rendszervlts ebben hozott ttrst. Ez a nagy pozitvuma. Majd, ha tovbb olvasod, ltni fogod, mennyire klnbznek egymstl ezek az emberek! Ksznettel s dvzlettel: n
Alkotó
Regisztrált:
2016-03-24
Összes értékelés:
2205
Időpont: 2016-06-05 22:13:36

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szia Bdn!
Na, itt vagyok! Elkezdtem hivatali csaldft rajzolni, meg akarom ismerni a jellemeket, mert kezdtem elveszteni a fonalat. Annyira egyformnak tnt mindenki, akinek a magnletbl nem mutattl be valamit. Nem akartam gy jrni, mint a krimikkel szoktam.
De ez az n egyni szoc.problmm.

dvzllek, s szp estt!

Ildik

Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10669
Időpont: 2016-02-20 18:11:27

válasz Finta Kata (2016-02-20 12:42:20) üzenetére
Kedves Kata! Nagyon rdekes, amit rsz a korbbi idszakrl! 1987-re azrt mr megvltozott a helyzet a kdri "puha" diktatra tbbet megengedett az embereknek, jobban ltek. A menknek volt Trabantja, Wartburgja, vagy Zsigulija, ki lehetett vltani a turista tlevelet, s lehetett menni nyugatra. Mg Rkosi azt mondta: aki nincs velnk az ellennk van, Kdr mr azt: aki nincs ellennk az velnk van. Persze azrt a gyeplt kkemnyen tartottk! Ebben az idben mr volt szmtgp, a szocialista nagyvllalatok ezzel dolgoztk fel az adatokat, s gy szmtstechnika is ltezett. Senki nem sejtette, hogy 1.5-2,0 vvel ksbb jn a nagy rendszervlts! :) Ksznm az rtkes hozzszlst, szeretettel vrlak tovbbra is! -n
Szenior tag
Finta Kata
Regisztrált:
2006-04-12
Összes értékelés:
12482
Időpont: 2016-02-20 12:42:20

Most az els idkre vonatkozan jelzem, hogy a S-tarjni Aclgyrban dolgoztam, s gyorsrknt gyakran kirendeltek vasrnaponknt, aminek "nagyon rltnk", hogy a megyei fontos gylsek anyagt lerjuk.
Legtbbszr nem volt elg egy teljes fzet, amit utna mg t is kellett tenni. Akkor mg szombaton is munkaid volt, du. 1 rig!
Mi pedig rs kzben egymsnak sugdostunk, s majd' elnevettk magunkat, vigyzva, hogy a jkedvnket szre ne vegyk, hogy az egyszer, tanulatlan emberek, s idnknt nk, milyen hlyesgeket (bocs') mondanak, nem tudjk magukat rendesen kifejezni se. Persze, abbl neknk - gyorsrsbl - ttve, kellett pkzlb mondatokat faragni, s egy rtatlan fillrt (akkor mg az is volt) se kaptunk rte.
A beszdeket risi ljenzsek s tapsok ksrtk, zengett tle a hz, s nem hinyozhatott: "ljen Rkosi, ljen a Prt! Sokunknak majd' hnyinger jtt rnk.
J volt olvasni a szp emlkeket: Kata
Szenior tag
Finta Kata
Regisztrált:
2006-04-12
Összes értékelés:
12482
Időpont: 2016-02-20 12:38:02

Kedves Laci!
Szmtstechnika s gyvitelszervezs - n gy emlkszem, hogy a kommunizmus ideje alatt mg nem jtt szba a szmtstechnika, csak valamikor nyugd.von. utn (1980, mivel akkor mg bizonyos cgek a zrsi idkben hvtak engem kisegteni, mivel a gazd.-keresk.iskolban n tanultam a zrsi munkt.
A vrs csillag, a vrs zszl s Lenin elvtrs kpe sosem hinyozhatott a ksbbi idkben sem a vezetk szobjbl, sem kivonulsok idejn, se a dicsret: "Ne feledjtek elvtrsak, bknket s biztonsgunkat a nagy szovjet npnek ksznhetjk. Az ideiglenesen haznkban llomsoz szovjet csapatok garantljk az orszg biztonsgt. ljen a magyar s a szovjet np megbonthatatlan rk bartsga!"
Ez a rsz nagyon jl sikerlt.
Remekl alkottad meg az akkori beszdek lnyegt, ami nagyon eredeti mg a ksbbi idkre is.
Szerkesztő
eferesz
Regisztrált:
2013-09-06
Összes értékelés:
3657
Időpont: 2016-02-13 09:23:28

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
válasz Bödön (2016-02-12 08:22:49) üzenetére
Szia Bdn!
Ez egy szomszdos orszg anyanyelve, romnul van.
:)
Szp htvgt!
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10669
Időpont: 2016-02-12 08:22:49

válasz eferesz (2016-02-11 09:26:46) üzenetére
Szia Eferesz! Ez spanyolul van? Kubban ltl, vagy Spanyolorszgban? .....Ht a szabadsg az bizony rnk trt, most is nygjk. Azrt nem mindenki gy kpzelte. A regny szereplinek sorsa - szndkaim szerint- majd megmutatja! Ksznm, h jelen vagy! dvzlettel: n
Szerkesztő
eferesz
Regisztrált:
2013-09-06
Összes értékelés:
3657
Időpont: 2016-02-11 09:26:46

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
válasz Bödön (2016-02-03 16:03:40) üzenetére
Kedves Bdn!
Igen, n is ltem bizony ezeket az idket s ptettem az Aranykort, nlunk ezt gy hvtk, hogy Epoca de Aur. A rendszervltskor mg sldfi voltam, ekkor rt vget a gyermekkorom is, na nem kell megijedni, mert ezutn sem unatkoztam, mert rnk trt AFENENAGYSZABADSG...
:)
dvzletem!
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10669
Időpont: 2016-02-11 07:52:36

válasz oroszlán (2016-02-10 23:56:31) üzenetére
Ksznm az elismer szavakat kedves Ica! tltem ilyesmit, van honnan mertenem. Friss diplomsknt egy hivatalban dolgoztam...:) Szeretettel dvzllek: n
Szenior tag
oroszlán
Regisztrált:
2012-04-25
Összes értékelés:
8797
Időpont: 2016-02-10 23:56:31

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *

Nagyon leth, kedves Laci ezek az nnepsgek, ami hall unalom!
Remek tollal rsz!!!
dvzlettel: Ica
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10669
Időpont: 2016-02-03 16:03:40

válasz eferesz (2016-02-03 14:17:24) üzenetére
Szia Szabolcs,

ht ez tnyleg szerencse! 10 ves voltl akkor, amikor a trtnet elindul, sok mindent lttl az elkvetkezend esemnyekbl. A rendszervltst mr Te is felnttknt rted meg! Egyetemre jrtl a 80-as vek vgn? Vagy akkor rettsgiztl?

dvzlettel: n

Szerkesztő
eferesz
Regisztrált:
2013-09-06
Összes értékelés:
3657
Időpont: 2016-02-03 14:17:24

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Kedves Bdn!
Mg szerencse, hogy n is jelen vagyok!
:)
dvzletem!
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10669
Időpont: 2016-02-02 19:29:27

válasz Ylen Morisot (2016-02-02 19:19:02) üzenetére
Szia Ylen! Sok minden megvltozott, s sok mindenki. De maradtak dolgok, amelyek most is ugyanolyanok, mint akkor. S vannak emberek is, akik nem vltoztak. Vltozkonysg, llandsg - ez a regny tmja, amit konkrt emberi sorsok bemutatsval szeretnk rzkeltetni! Ksznm, h olvasod, s az rtkes hsz-eket! dv: n
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10669
Időpont: 2016-02-02 19:24:58

válasz sailor (2016-02-02 19:07:00) üzenetére
Szia Sailor! Nagyon rlk ennek, nagyon megtisztel! Annyira sokat jelent nekem, hogy nem tudom elmondani, Mindent meg fogok tenni, h j legyen, hogy meg tudjam mutatni minden ellentmondsossgval ezt a kort!!! dvzlettel: n
Szenior tag
Ylen Morisot
Regisztrált:
2015-05-02
Összes értékelés:
1813
Időpont: 2016-02-02 19:19:02

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szia Laci!
Mennyi ugyanilyen nnepsget unatkoztunk vgig! Az a baj, hogy a rendszervlts utn is maradt a rgi rendszer, hogy aki nincs egytt a nyjjal, azt fogjk legelbb lepteni. Most sem az sz szmt.
Csillagos hatos ezrt a november hetedikrt!
dv:
Ylen
Alkotó
Regisztrált:
2012-10-26
Összes értékelés:
9522
Időpont: 2016-02-02 19:07:00

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szia Bdn!

Idzek az elttem szl hsz-bl,mert
pontosan ugyanazt rzem!

"Tbbet r nekem ennek a tmnak az olvassa, mint egyb, jelenleg. J tlet volt rszedrl."

Teljesen egyetrtek ezzel!

Olyan originlisan tudod bemutatni a dolgokat,mindegy mirl rsz!

Gratullok:sailor
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10669
Időpont: 2016-02-02 12:33:21

válasz Selanne (2016-02-02 10:25:39) üzenetére
Ksznm Marietta! Nagyon jl esik, h ezt mondod. Igyekezni fogok, hogy minden benne legyen, a mjus 1. is, meg a kommunista szombatok. S majd eljutunk oda, amikor hirtelen minden megvltozik, s minden elvtrsbl r lesz! Sok szeretettel dvzllek: n
Szenior tag
Regisztrált:
2009-01-04
Összes értékelés:
8272
Időpont: 2016-02-02 10:25:39

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Azrt, rgen sejtette az ember, mikor van veszlyben a melhely, s igen, mindenki szinte rst vett ezeken aa dg unalmas nnepeken. A mjus 1-t szerettem viszont. Majd biztosan felvonuls is lesz. :-)
Mennyit rihegtnk-rhgtnk nnepi beszdek alatt. Szerettem m rosszalkodni. :-)

Mg valamit. Tbbet r nekem ennek a tmnak az olvassa, mint egyb, jelenleg. J tlet volt rszedrl.

Szeretettel:Marietta

Legutóbb történt

Kalocsa Zsuzsa alkotást töltött fel Szól a szív címmel a várólistára

black eagle bejegyzést írt a(z) Egy másik emlék - 11# novella című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) Egy emlék - 10# novella című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) A lajtorja 38. című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) A lajtorja 37. című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) A lajtorja 38. című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) A lajtorja 37. című alkotáshoz

Krómer Ágnes bejegyzést írt a(z) Az Ó és az Új című alkotáshoz

Krómer Ágnes bejegyzést írt a(z) Az Ó és az Új című alkotáshoz

Krómer Ágnes bejegyzést írt a(z) Az Ó és az Új című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) A lajtorja 36. című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) A lajtorja 36. című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) Az Ó és az Új című alkotáshoz

szilkati alkotást töltött fel Az Ó és az Új címmel

Bödön bejegyzést írt a(z) A lajtorja 155. című alkotáshoz

eferesz alkotást töltött fel Így, újév felé? címmel

eferesz bejegyzést írt a(z) Teremtésem című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) A lajtorja 155. című alkotáshoz

Bödön alkotást töltött fel A lajtorja 155. címmel

sailor bejegyzést írt a(z) Gömbölyű című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Teremtésem című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) Így, karácsony múltán? című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) Teremtésem című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) Szavak című alkotáshoz

eferesz alkotást töltött fel Évgyűrűk címmel

Tóni alkotást töltött fel Petőfi Sándor: Hazámban / In der Heimat címmel

Tóni alkotást töltött fel Kis János: Hajós ének / Schiffers Gesang címmel

Árvai Emil bejegyzést írt a(z) Általános csevegés fórumtémához

szilkati bejegyzést írt a(z) Régi regék erdeje című alkotáshoz

szilkati bejegyzést írt a(z) Szavak című alkotáshoz

szilkati alkotást töltött fel Gömbölyű címmel

Tóni alkotást töltött fel Szabolcska Mihály: Újév / Neues Jahr címmel

Tóni alkotást töltött fel Sértő Kálmán: Kívánság / Wunsch címmel

sanna alkotást töltött fel személyiség címmel a várólistára

Kankalin bejegyzést írt a(z) Szavak című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Szavak című alkotáshoz

Toplista

A Napvilág.Net hírei:

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjai

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjaiTüzesen süt le a nyári nap sugára... egy plüssjuhászra? Rá bizony. Aki amellett, hogy egy véres, forradalmi hangulatú, sebes sodrású kémtörténetbe csöppen, talán képes lesz újrafogalmazni a gondolatainkat Petőfi klasszikusáról. Fiókba az előítéletekkel, és lássuk, hogy boldogul Kukoricza Jancsi egy egészen más kontextusban!

2014. 10. 20. - Irodalom

 

thegpscoordinates.net

Zenit Futárszolgálat

Minden jog a szerkesztőség és a szerzők részére fenntartva! © 2004 - 2023