HONLAPUNK

Tagjaink Rólunk Szabályzat Kereső Statisztika Fórum Aktívak Gy.I.K.

ALKOTÁSOK

Cikkek Prózai művek Versek Receptek Ajánlják magukat Alkotók könyvei Hangos verstár Láncvers Verspárbaj

EGYÉB

Linkajánló Közös regény Emlékoldalak Főoldal
Napvilág Íróklub

Statisztika

Online tag: 0

Online vendég: 6

Tagok összesen: 1952

Írás összesen: 53087

RegisztrációregisztrációElfelejtett jelszóelfelejtett jelszó
Véletlen
Fórum

Utolsó hozzászóló:

Kankalin
2022-09-29 00:10:03

Szülinaposok
Reklám

Prózai művek / regény
Szerző: BödönFeltöltés dátuma: 2016-02-04

Mi kommunista ifjak...I/7.

Az Agrárgazdálkodási Főosztály dolgozói a titkárságon gyűltek össze. Farkas elvtárs kiosztotta a borítékokat, ez volt az ünnep fénypontja. A Hivatal dolgozói kétszer kaptak egy évben jutalmat, április 4-én felszabadulásunk ünnepe alkalmából és november 7-én. A régi megbecsült kollégák havi fizetésüknek megfelelő összegű jutalmakat kaptak, a többiek a felét, egyharmadát. A bérskála széles határértékek között lett kialakítva, főelőadó volt például Némethné is és Tandem Balu is, mégis előbbinek kétszer akkora volt a fizetése. Sorra mentek ki a kollegák és átvették a borítékokat. Nagyjából mindenki tudta, mennyit kap a másik, az ilyesmi kiszivárgott. Tandem Balu nem kapott semmit, nem is számíthatott rá, új fiú volt a főosztályon. Talán majd április 4-én, ha addig nem lesz vele semmi baj.
A pénzek kiosztása után felbomlott a hadrend, a székeket félretolták, előkerültek az italos palackok. Farkas elvtárs, pezsgőt bontatott, és a kollegákra köszöntötte poharát: na, isten, isten...fenékig elvtársak!

November 7. Rezső napja is egyben, jó alkalom, hogy Svéder elvtársat felköszöntsék egy füst alatt, lévén, hogy ő is Rezső. Sőt, egy másik Rezső is akadt a főosztályon, Asztalos Rezső, az Adatértékelésről, egy kopasz, cingár emberke, igazi könyökvédős beamter, - dupla öröm, fele fáradtság. Hivatal-szerte divat volt a "névnapozás", s mivel sokan dolgoztak a főépületben, alig akadt nap, hogy ne kellett volna valakit, valamelyik osztályon köszönteni. Karavánok indultak el ilyenkor az ünnepelt szobája felé, aki gondoskodott a vendéglátásról, szendvicsről, köménymagos sajtos rudacskáról, pogácsáról, húsos haséról, sörről, borról, konyakról, pálinkáról.
Villányi Ica egy merő lázban égett, mikor mondhatja el a versét, s hogy fog sikerülni. Na, ha izgult, ugyan kár volt érte, a harmadik, negyedik kör után akár a Miatyánkot is előadhatta volna, azt se veszi senki észre. Mentek a mozgalmi dalok ezerrel, azokat szerették a kollégák. Csepregi János hívta fel egyszer még régebben Tandem Balu figyelmét arra, hogy miért.
-Figyeld meg, milyen rohadtul képiek - mondta, miközben éppen egy húsos hasét tömött befelé a szájába. Névnapozáson voltak a szomszéd osztályon. -Énekeled például azt a sort, hogy "mi kommunista ifjak indulunk, mert bennünk apáink reménye", s közben, mintha filmvásznon peregne, látod az okos, komoly, délceg fiatal fiúkat és a karcsú lányokat, ahogy váll-vállhoz vetve menetelnek, vörös zászló a kezükben, s látod oldalt, kicsit hátrébb a tisztességben megőszült apákat, szemükben a féltés, a szeretet és a meghatottság könnyeivel.
Így van, csodálkozott rá Tandem Balu. Hülyeség, népbutítás, az ember csak röhög rajta. Mégis - folytatta magában - amikor hallom, vagy éneklem tényleg azt képzelem, hogy ez a világ igazából létezik, s én is együtt menetelek a világmegváltókkal egy boldogabb jövő felé.

Egy idő után megjelentek Rezsőt köszönteni a nékoszos elvtársak. Régi barátai voltak Farkas elvtársnak, elsősorban az ő kedvéért jöttek, és hát persze Gajdosné kedvéért. Méreg erős szilva-pálinkát hoztak demizsonban. Töltöttek a poharakba: fenékig, elvtársak, isten éltessen minden Rezsőt - s kiitták. Pillanatnyi csend támadt, mindenki a szemét törölgette, a torkát köszörülte.
-Most - súgta oda Gajdosné Villányi Icának. A lány felállt a székről.
-Szeretnék elmondani egy verset.
A kartársak odanéztek. Icán sötét szoknya, lapos-sarkú cipő, halványzöld, vékonyszálú fonálból kötött pulóver volt, két csenevész mellének körvonalai átsejlettek rajta.
-Hallgatjuk elvtársnő - mondta Farkas elvtárs. -Kezdje el. Mondja nyugodtan, hallgatjuk.
A lány izgalomtól remegő hangon belevágott. "Ej, döntsd a tőkét, ne siránkozz, ne szisszenj minden kis szilánkhoz..." Arca lángra gyúlt, szeme kifényesedett, majdnem szép volt ebben a pillanatban.
-Köszönjük - mondta Farkas elvtárs a vers végén. -Üres a pohara elvtársnő. Kérjen meg egy kollégát, hogy töltsön magának.

Nem sokkal később befutott Barna Roland. Ő is egy jó elvtárs volt, KISZ titkár a 3. számú alapszervezetből. Szerették az Agrárgazdálkodási Főosztályon az Élelmiszeripari Főosztály fiatal, snájdig, jó kedélyű, férfias kiállású csoportvezetőjét, gyakori vendég volt náluk, még nem volt harminc és olyan szépen, karizmatikusan tudott énekelni, - magasan szárnyaló baritonja magával ragadta a többieket. Csepregi azt mondta róla Tandem Balunak, amikor a fiú idekerült: benne megbízhatsz, meggyőződéses kommunista, nyílt, egyenes ember, aki nem dobja fel a barátait. Azt is mondta még: "segg-hülye, hatökör a gyerek, de végtelenül jóindulatú, vágod faszikám?".
Roland arról volt ismert, hogy amikor a kollégákkal beszélgetett, politizálgattak, minden második mondatába beleszőtte, a következő szó-fordulatot: "az ellenforradalom idején, elvtársak...". Becsülték érte, íme az ember, aki kiáll az elvei mellett.

Roland, a nékoszosok kedvéért belevágott a "sej a mi lobogónkat" kezdetű dalba, amit Dorogi elvtárs hálás, odavetett pillantással honorált. Zengett, zúgott az ének: sej a mi lobogónkat fényes szellők fújják, sej az van arra írva éljen a szabadság.
Ezek voltak ám a szép idők - gondolta Tandem Balu. A fényes szelek nemzedéke, munkás paraszt fiatalok, a legtehetségesebbek, legszegényebbek, akiket a Párt kiemelt környezetükből és bentlakásos népi kollégiumokban kiváló tanárok és ideológusok segítségével taníttatott, hogy a népnek, s a Pártnak hű katonái legyenek. Afféle janicsár-képzés volt ez. A népi kollégiumokban diplomát szerző fiatalok később magas tisztségekbe kerültek, és eszük, műveltségük, éleslátásuk révén mérhetetlen sokat tettek a szocialista építőmunka sikeréért. 1949-ben Rákosi egy tollvonással eltörölte a népi kollégiumokat. A Rajk per idején többen is azt mondták, nem volt célravezető a népi kollégiumuk működtetése, mert a környezetükből erőnek-erejével kiemelt fiatalok elszakadtak gyökereiktől, és egy bizonyos szellemi elitet, kasztot képeztek. A személyi kultusz kialakulásának időszakában azonban minden elit-kaszt potenciális veszélyforrást jelentett, a Párt legfelsőbb vezetése nem akart dualizmust a hatalomban.

Felcsendült a másik ismert és közkedvelt munkásmozgalmi dal: "rajta, rajta, rajta, törhetetlen fajta, rajta csak ezernyelvű egy szívű brigád", majd az, hogy "Madrid határán álltunk a vártán, lelkünkben tűzpirosan izzott a cél".
Amikor vége lett, a beálló csendben Barna Roland Tandem Baluhoz hajolt, cinkosan rákacsintott, és súgva kérdezte:
-Nos, döntöttél már?
Roland is résztvevője volt annak a csendes összeesküvésnek, amit a fiú KISZ-szervezetbe való belépése érdekében szőttek. Ő is ugyanazt gondolta, mint Cseperegi János, így lesz a legjobb, Balu majd fejlődik, s idővel használható ember lesz belőle, akit be lehet vonni a társadalmi munkába.
-Egyfolytában gondolkodom - felelte - de még nem tudom.
-Pedig neked is jobb lenne.
-Jó, tudom. Tudom, hogy jót akartok.
-Akkor?
-Ne sürgess, kérlek.
-Na, jó, oké, oké. Majd szólj.
-Neked szólok legelőször.

Tandem Balunak egy idő után már kezdett kicsit elege lenni, szívesen átment volna a másik osztályra, Csepregiékhez.
Némethnét kérdezte erről. Mármint, hogy mit szólna hozzá. Aranka megvonta a vállát. -Nézze Balu, a munkaidőnek már vége van, maga oda megy, ahova akar. Menjen át nyugodtan, ha nálunk nem érzi jól magát. Különben sem vagyok a főnöke, ne engem kérdezzen.
-Szó sincs róla, hogy ne érezném jól magamat -szabadkozott a fiú. -Nagyon is jól érzem, minden klassz. Csak hát Csepregi János régi jó barátom és szeretném pár percre meglátogatni.
-Menjen - mondta Némethné. -Induljon. Na, itt van még?!

A Területi Főosztály egy emelettel feljebb volt, az ötemeletes épület túlsó szárnyában. Amikor Tandem Balu odaért, éppen egy lány perdült ki az egyik irodából mérgesen bevágva maga mögött az ajtót. Megismerte, Székely Hajnalka volt. Rettentően feldúltnak látszott.
-Szevasz Hajna! - köszönt rá. - Mi az ábra?
-Semmi! -A lány fújt, mint macska az izzó piszkavas láttán. Ha karmai lettek volna, biztos kimereszti. -Mekkora f.szok. Segg-részegre itták magukat.
-Kik?
-Hát mindenki.
-Roth Emil is?
-Egy fenét, Emil már régen elment.
-És Csepregi?
-Segg-részeg. Ül a földön, lába között egy üveg vodka, és vigyorog, mint pék kutyája a meleg zsömlére. Le akart smárolni.
-Micsoda? -Balu röhögni kezdett. -Nem mondod! És a többiek?
-Vedelnek. Szijjártó Géza és a másik srác, a kis Meredi kitalálták, hogy versenyeznek, ki tud messzebbre pisilni. Felálltak az egyik asztalra, onnan próbálnak belehugyozni a szemetesbe.
-Szereda Edit és a másik lány, a hogyishívják Mici szeme láttára?
-Na ja!
-És ők?
-Csak röhögnek. Segg-részegek mondom. Mindjárt okádni fognak!
Balu a kilincsre tette a kezét. Alig bírta magába fojtani a nevetését.
-Visszajössz velem?
-Eszednél vagy? Dehogy megyek, ez már túl gusztustalan az én ízlésemnek! Tépek a jó büdös francba!

A történet és a szereplők a fantázia szüleményei

Ennek az alkotásnak a tetszésátlaga: 5

Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10604
Időpont: 2018-05-11 07:10:12

válasz T. Pandur Judit (2018-05-10 14:23:11) üzenetére
Szia Judit! Jó kérdések! Minden esetre én néha énekelem ezeket zuhanyozás közben..) Köszönettel: én
Szenior tag
T. Pandur Judit
Regisztrált:
2008-10-21
Összes értékelés:
5606
Időpont: 2018-05-10 14:23:11

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szia Laci!

Talán mi vagyunk az egyetlen generáció akik még ismerik a munkásmozgalmi dalokat. :)
Már a gyerekeim nem ismerik, a szüleink generációja meg lassan kihal.
Én takarítás közben szeretem őket énekelni, úgy veszem észre, hogy a pattogós nótákra gyorsabban haladok, a porszívó zúgása meg elnyomja az éneket. :)
Bár a múltkoriban elgondolkoztam rajta, hogy a "Még, még, még és még! A burzsujnak soha nem elég.
Lásd, lásd, lásd, már lásd, A sorsod az elpusztulás! Az országnak harmada éhen gebed, Az éhség, a szenny marja fel testedet, éhhalálra ítélt ez a rend." - már sok ember számára újra aktuális lenne.
Mit szólnának a mai fiatal tüntetők, ha ismernék ezeket? Vajon elénekelnék-e a tüntetéseken? Na és mit szólna akinek énekelnék,mikor ő is ezeken nőtt fel...?"

Judit
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10604
Időpont: 2017-01-19 08:24:36

válasz Susanne (2017-01-18 19:49:21) üzenetére
Szia Zsu! Köszönet, h olvasod! A régi munkásmozgalmi dalok nekem is bejönnek, gyakran énekelgetem őket zuhanyozás közben a fürdőkádban:) Szeretettel várlak a folytatáshoz! :) Üdvözlettel: én
Szenior tag
Susanne
Regisztrált:
2012-04-16
Összes értékelés:
6230
Időpont: 2017-01-18 19:49:21

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szia Laci !

Ha lassan is, de haladok az olvasással:)
De kellett nekem olvasnom, most azóta magamban dúdolgatom a régi szép idők dalait :))
Nagyon tetszett, igyekszem majd utolérni magam ... ha tudom :))))

Szeretettel: Zsu
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10604
Időpont: 2016-06-09 08:33:16

válasz inyezsevokidli (2016-06-07 22:51:43) üzenetére
Kedves Ildikó! Örülök, h írásom felidézi Benned ezeket az időket! Tandem Balu egy sajátos helyzetbe kerül, majd később látni fogod, milyen kutyaszorítóba:) Szeretettel és köszönettel: én
Alkotó
Regisztrált:
2016-03-24
Összes értékelés:
2202
Időpont: 2016-06-07 22:51:43

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Kedves Bödön!

Azt hiszem, ezek a fékevesztett tivornyák, nem rendszerfüggőek.
Igaz?
Ez a Tandem Balu, igazán jól tartja magát, a nyomás ellenére. De mi lesz, ha úgy dönt, nem lép be a KISZ szervezetbe? Olyan mintha azt hinné, ő külön utakon járhat.
Jól esett újra énekelni a dalokat, visszaemlékezni a pénzes borítékokra, és az ünnepségekre.
Én a május fás, és a fáklyás felvonulásokat szerettem a legjobban. Meg az akadályversenyeket.
Igaz, az még iskolás koromban volt. Nem volt olyan ünnepség, amin ne szavaltam volna.
Szocializmus ide vagy oda, jó volt fiatalnak lenni.
Milyen régen nem gondoltam, ezekre a dolgokra?
Mintha csak álmodtam volna az egészet.
Egy jó nagy közös álom volt, amiből aztán felébredtünk.

Köszönettel az élményért:
Ildikó


Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10604
Időpont: 2016-02-20 18:24:57

válasz Finta Kata (2016-02-20 14:08:24) üzenetére
Kedves Kata, persze, hogy fiatal vagy! Kinek jutna más eszébe, erre szót is kár vesztegetni! A mozgalmi dalok mindenkit feldobtak, volt valami magukkal ragadó hangulatuk. Én úgy tudom megfejteni, h amikor olvasom pl. Gajdar Timur és csapatát, abszolút elhiszem h így volt, ilyen volt, pedig tudom hogy nem! Az "isten"szóért elnézést, elírtam, azt viszont nem tudom, hogy melyik a helyes a "hátrébb" vagy a "hátrább", no majd utána nézek! Köszönöm a tartalmas észrevételt, sok szeretettel: én
Szenior tag
Finta Kata
Regisztrált:
2006-04-12
Összes értékelés:
12482
Időpont: 2016-02-20 14:08:24

Lányommal turista-úton voltunk még a 40 év vége-felé, Itáliában a tanácsi dolgozók, több tanárnővel, (akik nyilván a népi kollégiumokban szerezték a diplomájukat), aztán az ügyészségtől jöttek velünk, s akkor visszafelé a tanárok kezdték el a m.mozgalmi dalokat, én is velük zengtem.

"Segg-részeg. Ül a földön" - nekem is eszembe jutott, hogy egy ünneplés után igyekeztem hazamenni, az első emeletről amikor a lépcső aljához értünk, egyik - egyébként intelligens kollégánk keresztben feküdt. Hirtelen meg sem tudtuk állapítani, hogy él még vagy halott". Mentőt kellett hívni, de csupán ő is csak részeg volt.

"hátrébb" csúnya szó, jobb ha hátrább-at használsz. "isten" pedig főnév, ezért nagybetűvel írjuk, azonban ha nem imádod is, mégis főnév, s mivel még a macskák vagy a kutyákét is főnévként használjuk!

Ez is jó, lvezettel olvastam: Kata

Szenior tag
Finta Kata
Regisztrált:
2006-04-12
Összes értékelés:
12482
Időpont: 2016-02-20 14:06:34

A részletek egyre jobban. Nagyon jól szórakozom, amíg olvasom. Közben eszembe jutnak a korabeli esetek:
A városi tanácsnál nálunk is kétszer osztottak jutalmat. Nagyon jó volt, mert a második karácsony előtt történt. Maikor 1960 után, amikor olyan elnök került hozzánk, aki nagyon rugalmas volt és 12 év alatt felvirágoztatta a kisvárost, ő kitalálta, hogy a csoport- és osztályvezetők karácsony előtt dupla fizetést vihettek haza! Az már jó világ volt, de sajnos azóta sem jutott sehol (?) a vezetők eszébe, hogy ilyen jutalmakat osztogassannak!
Egyik válaszban azt írod, ami engem is vígasztal: "mindenki annyi idős, amennyinek képzeli magát:") Akkor én még fiatal vagyok?
A dalokra nem emlékszem. Igaz, hogy én 55-ben fejeztem be a középiskolát. Azonban, ha valaki leírná a címeket vagy az első sorát, akkor sem jutna eszembe, azokat a későbbi időben énekelték.
Folytatom.
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10604
Időpont: 2016-02-13 07:52:05

válasz oroszlán (2016-02-12 21:45:17) üzenetére
Szia Ica! Jók ezek a mozgalmi dalok, én is szerettem. Annak ellenére, h az ember nem hitt benne, amikor énekelte, az a képzete tá,adt, hogy ez igaz. Persze voltak emberek, akik tényleg hittek benne, hogy a szocialista társadalom fejlettebb, mint a kapitalista. Jó pár ilyen embert ismertem! Köszönöm, h olvasod, és az értékes, megerősítő észrevételeket! Üdvözlettel: én
Szenior tag
oroszlán
Regisztrált:
2012-04-25
Összes értékelés:
8797
Időpont: 2016-02-12 21:45:17

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szia Laci!
Nem is gondoltam, hogy az összes dalt tudom amit itt megemlítettél. A középiskolában nagyon nem szerettem a tanár elvtárs megszólítást, később meg általában elhagytam.
Megint csak azt írhatom, hogy remek!!!
Szeretettel: Ica
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10604
Időpont: 2016-02-09 11:00:02

válasz hundido (2016-02-08 20:15:59) üzenetére
Szia, köszönöm! Örülök, h benéztél és a hsz-nek is nagyon!! Üdv: én
Szerkesztő
hundido
Regisztrált:
2006-03-12
Összes értékelés:
2588
Időpont: 2016-02-08 20:15:59

Helló!
Jaj, ja, ismerős történetek...szóval ennyire eltelt az idő! Örülök, hogy jó "mintáid", tapasztalataid voltak és megfűszerezted a fantáziáddal is. Tetszett az írásod! üdv hundido
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10604
Időpont: 2016-02-08 19:40:23

Szia Marica! I'm so young and you're so old...hagyjuk ezt, mindenki annyi idős, amennyinek képzeli:) Sietek, persze, ahogy tudok, a 18 évet szeretném két év alatt megírni. Kb. 20-25 fejezet lesz 1-16, 17--ig 1987, 88, 89, 90 eseményeivel foglalkozom majd, s 90-95-ig a hátralévő fejezetekben. Így egyre gyorsul, legalább is, ami az idő futását illeti. Nincs mire irigykedned, én is csak szeretek írni, nem biztos, h tudok, ha tudnék, vlami nagy menedzser már rég rám bukott volna:) Üdv: én
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10604
Időpont: 2016-02-08 12:54:55

Szia Marica! Egy idő óta én is olvasgatok Tőled, tetszik, amit írsz, de még nem jutottam oda, h hsz-t írjak. Ami késik nem múlik. Viszont köszönöm, h Te megtetted! És az elismerést is! A "mai céges bulihoz" is eljutunk majd, lévén, h 18 évet ölel át :), sőt, ahhoz is, hogy lett az állami vállalatból egycsapásra magáncég. Természetesen vannak mintáim és modelljeim. A "Mona Lisa" is a fantázia szüleménye,bár LdV-nek is volt azért modellje.:) Üdv: én
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10604
Időpont: 2016-02-05 08:19:28

válasz sailor (2016-02-04 21:00:11) üzenetére
Szia Sailor! A beleélésbe ezúttal az is segít, hogy éltem már ekkor, s vannak személyes élményeim, és tapasztalataim. :) Láttam ilyen ünneplést, nem is egyszer, sőt olyat is, amelyet nem mernék leírni, mert az admin (teljes joggal) azonnal törölné! Üdv, és köszönet: én
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10604
Időpont: 2016-02-05 08:15:59

válasz Ylen Morisot (2016-02-04 16:39:13) üzenetére
Szia Ylen! Megpróbálom a mese menetébe beleszőni az akkori aktualitásokat, illetve fordítva: ezek köré szőni a mesét. A mozgalmi dalok egy tőről fakadnak az egyházi énekekkel: dallamosak, jó a ritmusuk, mozgósító erejűek, és kifejezik az ember belső szükségletét, valahova, egy közösséghez tartozni, mert egyedül nem jó az embernek. Köszönöm a hsz-t! Üdvözlettel: én
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10604
Időpont: 2016-02-05 08:11:13

válasz Selanne (2016-02-04 14:12:59) üzenetére
Szia Marietta! Köszönöm az észrevételt! Valószínű igazad van, lehet, h tényleg nem használtuk, nem emlékszem! A végleges változatban kicserélem majd a "húzok" szóra! Az olyan réginek tűnik, talán már a nagyapáink is használták! A mozgalmi dalok tényleg nagyon frankók, zuhanyozás közben szoktam énekelgetni őket. Karácsonykor például felváltva: "vörös Csepel, vezesd a harcot.." , "mennyből az angyal, lejött hozzátok..." Szeretettel üdvözöllek: én
Alkotó
Regisztrált:
2012-10-26
Összes értékelés:
9452
Időpont: 2016-02-04 21:00:11

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szia Bödön!

Jaj.hogy tudod beleélni magad ennyore!

Ellismerésem!

A kép mindent elmond:

"-Segg-részeg. Ül a földön, lába között egy üveg vodka, és vigyorog, mint pék kutyája a meleg zsömlére. Le akart smárolni."

Gratulálok:sailor
Szenior tag
Ylen Morisot
Regisztrált:
2015-05-02
Összes értékelés:
1813
Időpont: 2016-02-04 16:39:13

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szia Laci!
Boldog békeidők, mikor évente kétszer jutalmat osztottak!
Jól összeszeded a jellemző momentumokat! A nagy piálásokról édesapám beszélt, ő férfiként többet látott.
A dalokat meg tényleg lelkesen fújtuk, ma már nem is értem, miért. De akkor jó volt.
Üdv:
Ylen
Szenior tag
Regisztrált:
2009-01-04
Összes értékelés:
8272
Időpont: 2016-02-04 14:12:59

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *

Szerettem, a kommunista dalokat, sokat énekeltük, azért is mert kellett, és azért is mert akartuk is.

Itt az utolsó mondatodban "tépek" szó, nekem egy kicsit kirí a szövegkörnyezetből. :-) Nem emlékszem, hogy ezt használtuk volna, bár lehet, hogy én nem vagyok ezzel tisztában.

Tetszik továbbra is, várom az újabb részt.

Szeretettel:Marietta

Legutóbb történt

Tóni bejegyzést írt a(z) Ady Endre: Endre napra / Auf den Endre Tag című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) Késő ősz című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) Novemberben című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) Novemberben című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) Eszem című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) Gyertyatartó (Alter) című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) Egy esős őszi nap című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) Az Őszhöz című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) Bluest szakító című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) Bluest szakító című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) A lajtorja 145. című alkotáshoz

Klára bejegyzést írt a(z) Mit tegyek című alkotáshoz

Klára bejegyzést írt a(z) Égboltozat című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Késő ősz című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) A lajtorja 145. című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Harmonikus rezgőmozgások című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) Akik mindenkinél "jobbak" című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Akik mindenkinél "jobbak" című alkotáshoz

ElizabethSuzanne alkotást töltött fel Késő ősz címmel a várólistára

Tóni alkotást töltött fel Csupor Gyula: Magam vagyok / Ich bin alleine címmel

mandolinos alkotást töltött fel Nyikolaj Szokolov: Őszi vers címmel a várólistára

jerrynostro bejegyzést írt a(z) Novemberben című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Novemberben című alkotáshoz

jerrynostro alkotást töltött fel Akik mindenkinél "jobbak" címmel

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) Csönd című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) Csönd című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) Harmonikus rezgőmozgások című alkotáshoz

jerrynostro bejegyzést írt a(z) Olykor című alkotáshoz

ElizabethSuzanne alkotást töltött fel Novemberben címmel a várólistára

Bödön bejegyzést írt a(z) Harmonikus rezgőmozgások című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) A lajtorja 145. című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) A lajtorja 145. című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) A lajtorja 145. című alkotáshoz

gleam bejegyzést írt a(z) Olykor című alkotáshoz

Tasnádi Rita alkotást töltött fel Meghalok címmel a várólistára

eferesz alkotást töltött fel Harmonikus rezgőmozgások címmel

Toplista

A Napvilág.Net hírei:

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjai

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjaiTüzesen süt le a nyári nap sugára... egy plüssjuhászra? Rá bizony. Aki amellett, hogy egy véres, forradalmi hangulatú, sebes sodrású kémtörténetbe csöppen, talán képes lesz újrafogalmazni a gondolatainkat Petőfi klasszikusáról. Fiókba az előítéletekkel, és lássuk, hogy boldogul Kukoricza Jancsi egy egészen más kontextusban!

2014. 10. 20. - Irodalom

 

thegpscoordinates.net

Zenit Futárszolgálat

Minden jog a szerkesztőség és a szerzők részére fenntartva! © 2004 - 2022