HONLAPUNK

Tagjaink Rólunk Szabályzat Kereső Statisztika Fórum Aktívak Gy.I.K.

ALKOTÁSOK

Cikkek Prózai művek Versek Receptek Ajánlják magukat Alkotók könyvei Hangos verstár Láncvers Verspárbaj

EGYÉB

Linkajánló Közös regény Emlékoldalak Főoldal
Napvilág Íróklub

Statisztika

Online tag: 0

Online vendég: 23

Tagok összesen: 1951

Írás összesen: 53244

ÚJ HONLAPUNK IDE KATTINTVA ÉRHETŐ EL!
Véletlen
Fórum

Utolsó hozzászóló:

Árvai Emil
2022-12-31 16:54:16

Szülinaposok
Reklám

Prózai művek / regény
Szerző: BödönFeltöltés dátuma: 2016-02-16

Mi kommunista ifjak...I/10.

Álmos, szürke téli délelőtt volt, Szathmáriné a kefirjét eszegette, Némethné a Népszabadságot lapozta, a kávé még nem főtt le. Tandem Balu buzgón tekerte az asztali szorzógépet, recsegtek benne a fogaskerekek. Fél tíz felé járt, halkan szólt a rádió.
-Sok van még hátra? - kérdezte részvevően Szathmáriné. Lejjebb csúszott a székén, előre dőlt, két mellét az íróasztalra fektette. Szép, fejlett, szőlőszem alakú mellei voltak, Tandem Balu kedvtelve nézegette.
Ezek tényleg mellek - mondta magában -nem olyanok, mint a Némethnéé, amelyek inkább tőgyek, mint mellek, lágyak, nagyok, szétfolyósak.
Szathmáriné harapott a fonott kalácsból, s kanalazott hozzá egy kis kefirt.
-Van egy ötletem Balu - mondta majdnem az asztalon hasalva. Az arca piros volt, túl meleg volt benn. -Vegye az összeszorzandó számoknak a logaritmusát, így a szorzatokat összeadásokká alakíthatja. Kölcsön adom az összeadó-gépemet, azzal lényegesen gyorsabban fog haladni.
A Hivatalban Ascot, Sharp, Canon, IBM gépeket használtak, Szathmárinénak és Némethnének a legújabb IBM gépe volt.
-Köszönöm. -A fiú, hálás tekintetet vetett Szathmárinéra. Milyen lehet a ruha alatt az a két cici? Megpróbálta elképzelni, nem sikerült.
-Itt egy logartábla - mondta az asszony.

A kávé sisteregve, fortyogva kifolyt, Némethné az alumínium kiöntőből kétfelé porciózta, kocka-cukrot tett a csészékbe, kettőt, kettőt. Isteni illat terjengett a szobában.
-Balu, maga nem kér, ugye?
-Nem köszönöm. Nem vagyok nagy kávés.
-Tudjátok, mi áll itt? -Némethné, Szathmárinéra pillantott és az előtte lévő újságra bökött. -Most olvastam. Képzeljétek, megint behoztak egy amerikai filmet, a Puskin moziban lesz a bemutatója a Kossuth Lajos utcában december 18-án. Az a címe, hogy Elfújta a szél. Állítólag nyugaton világsiker, minden moziban vetítik. Jellemző.
-Olvastam a regényt, amiből a film készült, - mondta Szathmáriné, belekortyolva a kávéjába. - Margaret Mitchell írta.
-Igen? Miről szól?
-Egy nagy szerelemről. Amerikában játszódik a polgárháború idején. A férfinak tetszik a lány, szerelmes lesz, ám a lány éveken keresztül csak játszadozik vele, hitegeti, mert hát ő egy másik fiút szeret. Végül, amikor már sok csalódás után a lánynak is kellene, a férfinak elege lesz az egészből, elmegy, otthagyja. Kiégett, szerelmét elfújta a szél.
Balu abbahagyta a számolást, felnézett.
-Én is olvastam, megvan otthon. Rhett Butlernek hívják a krapekot, és Scarlett O' Harának a csajt. Mi lesz velünk? -kérdezi Scarlett a regény végén. Ez a slusszpoén, marha jó. Rhett Butler megvonja a vállát: Őszintén szólva kedvesem, köpök rá! Zseniális egy könyv.
Némethné ránézett. -Azt mondja, Balu?
-Ja, nekem tetszett.
Némethné elgondolkozva kevergette a kávét.
-Hát nem tudom. Az újságban az áll, hogy egy tipikus amerikai kommersz, dekadens, kispolgári értékvilágot tükröző kultúr-szemét, óriási költségvetéssel, a legjobb szereplőkkel, ám mégis csak a bóvli, a semmit nem érő kommersz kategóriába tartozik, mivel nyoma sincs benne sem építő jellegű társadalomkritikának, sem proletár elkötelezettségnek. Írója nem ismeri a marxista-leninista dialektikus materializmus elméletét a fejlődésről, a megőrizve meghaladás elvét.
-Az újság minden amerikai filmről ezt írja - mondta Tandem Balu.
-És maga ezt helyteleníti?
-Ja - mondta Balu. -Maximálisan. A Népszabadság filmkritikái túlzottan vonalasak.
Szathmáriné figyelmeztető pillantást vetett rá, ő azonban folytatta.
-Mit várhat az ember egy olyan újságtól, ami csak a szocialista realizmus talaján született alkotásokat tartja egyedül művészetnek? Amit Solohov, Birjukov, Osztrovszkij, Ehrenburg, vagy Maxim Gorkij írt, az igen, az, alkotás, ami viszont ezen kívül van, mind kuka? Öntsük a lefolyóba Irwin Shaw-t, Robert Merle -t, Somerset Maugham-ot, Rudyard Kipling -et, Thronton Wildert, Orwellt, és Reymontot?
-Ehrenburg soha nem volt szocialista író - vetette közbe Némethé. -Ő inkább szkeptikus, úgy is fogalmazhatnék, hogy cinikusan szkeptikus. Talán inkább Sartrét említhette volna. Ilja Ehrenburg messze áll a szocialista realizmustól.
-Az mindegy -reagált Tandem Balu. -Bocsánat, mindjárt jövök.
Felállt és kiment a szobából, pisilnie kellett.
Némethné elővette a noteszét és feljegyezte:
"1987. december 10. szerda, 10 óra 11 perc. Kelemen Géza megkérdőjelezi szocialista realizmus vívmányait, és kritizálja a Népszabadságot. 10 óra 12-kor kiment, feltehetőleg a WC-re. Kíváncsi leszek, mikor jön vissza?"

Tandem Balu szeretett volna valakit megkérdezni, van-e értelme a korrelációs számításoknak? Komoly kételyei voltak a tekintetben, hogy kell-e egyáltalán egy ilyen munka? Végül Roth Emilre esett a választása. Emil menő közgazdász, Emil jó fej. Az ebédlő előterében alkalom adódott, véletlenül futottak össze. Ott volt Székely Hajnalka, és a másik lány az osztályról, a valahogy hívják Mici, ők befelé tartottak, a fiú már végzett, kifele jött. Töltött-káposzta illata szállt a levegőben és valami émelyítően édeskés, talán puding. Megálltak beszélgetni, sebtében elmondta, min dolgozik, és min töri a fejét
-Szilasi elvtárs azt mondta, igyekezzek, legyek kész január közepére, mert akkor dőlnek el a Pártközpontban a sarokszámok.
-Marhaság - mondta tömören Emil. -Először is a sarokszámok már novemberben eldőltek. Januárban csak annyi történik, hogy a Párt Központi Bizottsága jóváhagyja őket. Másodszor pedig a legfelsőbb pártvezetésnek esze ágában sincs elolvasni a szaklapokban megjelenő tanulmányokat. A legfelsőbb irányítási szinten a Pártközpont állásfoglalása alapján döntenek. Az egész úgy működik, hogy a Pártközpont a Terv Hivatal és az ágazati minisztériumok jelentése alapján összeveti a népgazdaság igényeit és az internacionalista kötelezettségekből adódó kvótákat, s ezek alapján lefekteti a tervszámokat, mennyi kenyér, satöbbi kell a belső ellátáshoz, és mennyi lisztet kell a Szovjetunióba, az NDK-ba, Csehszlovákiába, Romániába, Bulgáriába, Lengyelországba szállítani. Ez a többi terméknél is így megy, amelyeknek előállítása a KGST-s kötelezettségekből eredően ránk, magyarokra hárul, a Mátyásföldön gyártott buszok, a Fehérváron gyártott televíziók, a Győrben gyártott mozdonyok, a Kispesten gyártott traktorok, a Csepelen gyártott teherautók, a Hajógyári Szigeten gyártott tolóhajók, a Szegeden előállított téliszalámi mind a kalapban vannak. A Pártközpont meghatározza miből, mennyi kell, - majd felterjeszti a keretszámokat, s ott legfelül, ahol rálátás van a nemzetközi viszonyokra, elfogadják, vagy egy előre nem látható politikai okok miatt változtatnak rajta. Tudnod kell, hogy a Pártközpontban a legmenőbb közgazdászok ülnek, a legjobb koponyák, nekik nincs szükségük arra, hogy te mondd meg, melyik ágazatban hasznosul a legjobban az élőmunka, s min lenne érdemes változtatni, hogy jobb legyen a hatékonyság. Az arányok kialakításánál, mint mondottam, az elvárások döntenek, nem a hatékonyság, röviden ez a tervgazdálkodás. Néha szükség van egy-egy hatástanulmányra, adatra, információra, ezeket azonban a Pártközpont külön bekéreti, s nem a szaklapokat fogja böngészni, s főleg nem a te elemzésedet, hogy kiokosítsa magát.
Nagyot nevetett.- Apropó, erről jut eszembe. Ismeritek a viccet a KGST-ről? Nem? Na akkor elmondom.

Egyiptomban II. Ramszesz uralkodik, de már öreg. A fia, szintén Ramszesz, elhatározza, hogy letaszítja a trónról, s ő lesz a király. Így is történik, elfogatja az öreget, akit a tevéjével együtt egy sziklaüregbe zárnak, s hatalmas követ hengerítenek a bejárathoz. Évek múltával egyszer csak III. Ramszesznek eszébe jut, hogy azért mégis csak meg kellene adni a végtisztességet az elhunytaknak. Nosza, elhengerítik a sziklát, s láss csodát, csontig lesoványodva, de éppen és egészségesen ott áll a barlangban a teve és az öreg. A fiú lelkendezve szalad oda: apám, te élsz? És a teve is? Hogy tudtatok életben maradni? Ez roppant egyszerű, mondja II. Ramszesz, amit szart a teve, azt megettem én, s amit én szartam azt megette a teve. Ah apám, kiált fel a fiú, most már tudom, mi az a KGST!
Nevettek mindnyájan.
-Príma - mondta a Mici nevű lány. -Amit szart a teve azt megettem én, s amit én szartam, azt megette a teve. Kolosszális.
-Éhes vagyok - mondta Székely Hajnalka, még mindig bugyborékolva. - Nem megyünk?
-Én is éhes vagyok - mondta Roth Emil. -Keresd meg a Számítástechnikán Sarkadi Tamást - szólt még oda Balunak. -Hátha tud segíteni. Nekik lenn az alagsorban van számítógépük, a hivatali adatfeldolgozás azon fut.
Elváltak egymástól, mint ágtól a levél, hogy Petőfit idézzük, Rothék mentek jobbra, befelé az étterembe, Tandem Balu pedig balra a lépcsőház irányába. A fiú néhány lépés után megállt, és hátrafordult. Nagyon csinos ez a lány - futott át rajta. Ebben a pillanatban Hajnalka is hátra nézett, egymásra bámultak. Székely Hajnalka arca lángba borult.
Bejövök neki - mondta magában álmélkodva Tandem Balu. Jé!
-Tiszta bolond vagyok - szidta magát Székely Hajnalka. Minek csinálom? Most aztán majd azt fogja hinni, hogy bejön nekem.

A történet és a szereplők a fantázia szüleményei

Ennek az alkotásnak a tetszésátlaga: 5

Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10669
Időpont: 2018-05-18 07:47:56

válasz T. Pandur Judit (2018-05-17 14:36:21) üzenetére
Szia Judit! J, h mondod! Lehet, h tnyleg gy volt. Majd a vglegesben javtom. Vagy, lehet, h hagyom, vgl a trtnet szempontjbl mindegy...:)
Ltod, Sz.-n dumjbl is kivilglik, hnyan hnyfle mdon rtelmeznek egy mvet! :) Ksznettel: n
Szenior tag
T. Pandur Judit
Regisztrált:
2008-10-21
Összes értékelés:
5606
Időpont: 2018-05-17 14:36:21

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szia Laci!

n gy emlkszem, hogy a Filmmzeumban vettettk elszr az Elfjta a szl cm filmet, nem a Puskinban. A Dohny utca s a Tancskrt sarkn volt a mozi, s vgig a Tancskrton llt a sor az Astoriig a jegyrt. Ngy rt lltam sorba rte, ma mr ilyet el sem lehet kpzelni. :)
Szatmrin ahogy elmondta, hogy mirl szl, majd megfulladtam a nevetstl. Mintha Rhett Butler lett volna a trtnet fszereplje, Scarlett O'Hara meg csak valami mellkszerepl. Naht, s az hogy a frfi szerelmt fjta el a szl, nem a dli rabszolgatart trsadalom letformjt ... :D :D :D Nem tudom direkt rtad ilyen falsra, vagy vletlenl, de szenzcis lett, ahogy fel sem tudjk fogni, hogy mit olvastak. ;)

Judit
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10669
Időpont: 2017-01-28 08:05:16

válasz Susanne (2017-01-27 14:28:37) üzenetére
SZia Zsu! Semmi baj, f az, h itt vagy megint, vgtelenl rlk Neked minden alkalommal! Szeretettel dvzllek: n
Szenior tag
Susanne
Regisztrált:
2012-04-16
Összes értékelés:
6230
Időpont: 2017-01-27 14:28:37

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Na ez nem az n napom :))))
Ebbl ltszik nmagban is is jk az egyes rszek :))
Megkeveredtem rendesen :)
Nem baj folytatom (felirtam,hol tartok) regszem :))))
Tetszett ez a rsz is :))
P. : Zsu
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10669
Időpont: 2016-06-10 08:52:05

válasz inyezsevokidli (2016-06-09 22:25:00) üzenetére
Kedves Ildik! Ez egy "alapvicc" volt a KGST-rl! Nagyon tall. DE a KGST, brmennyire is sz.r volt, mkdtt! Egy ilyen fhivatalban gyakran folyt ltszat tevkenysg. Hozzm pl egyszer bejtt HB s krdezte, mivel foglalkoztok ti itt, Testvr? Elmondtam. Ja, blogatott, rtem. Frszelitek a szart a porrt. Persze a magyar termkek jk voltak. Errl is van egy vicc. Mi az ami gig r s seggbe rg? Ht az gig-r seggberg-gp. S mi az ami gig r s nem rg seggbe??? Ugyanaz, csak magyar gyrtmny! Szeretettel dvzllek: n
Alkotó
Regisztrált:
2016-03-24
Összes értékelés:
2205
Időpont: 2016-06-09 22:25:00

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szia Bdn!
Ez a ltszattevkenysg a hivatalokban taln a legunszimpatikusabb a rendszerben.
Hogy gy kellett tenni, mintha.
Azrt az iparban, a mezgazdasgban termels fojt.
S nem is voltak azok a termkek, olyan "sz.arok".
Emlkszem, n mdszertani eladknt szenvedtem a legtbbet. Szerencsre nem tartott sokig. Odbb lltam terepre, s nemsok vllalkoz lettem.
A mv. hz. hangost berendezsvel jrtak a kollgk haknizni, sajt zsebre. Mire rjttem, hogy mennyire nem szeretnk ha szre vennk, mr ott se voltam.
Szeretettel: Ildik
U.i.: Ezt a viccet mg nem hallottam.
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10669
Időpont: 2016-02-29 19:09:10

válasz Finta Kata (2016-02-29 11:42:46) üzenetére
Igen, volt egy un. kderfejlesztsi terv, s e szerint mindenkit be kellett valahova szervezni. Amit ezzel kapcsolatosan rok, azt egy korabeli vllalati jsgbl vettem : elkpeszt, mi mindent tudtak sszeszedni :) Sok szeretettel dvzllek, s ksznm, h olvasod! -n
Szenior tag
Finta Kata
Regisztrált:
2006-04-12
Összes értékelés:
12482
Időpont: 2016-02-29 11:42:46

válasz Bödön (2016-02-24 20:11:16) üzenetére

Ezer bocs', valban, de n a filmet nem lttam, csak a ktetet, az pedig nagyon j olvasmny, persze, abban az idben azrt mg mindig az volt fontos, amit Marx-Engels mondott, de az is igaz, hogy mr egszen ms volt minden, mint a korbbi idkben. Hiszen azrt kldtek minden olyan embert, aki alkalmas volt tanulni, a Marxizmus-Leninizmus esti egyetemre, mert belttk, hogy a vezetsre alkalmas embereket kpezni kell, nem elg az t elemi. (De azt mr lertam, hogy ksbb - statisztikai sszerskor - mr azt nem rdemestettk arra, s nem fogadtk el egyetemi vgzettsgnek. Tudom, mert akkor az sszerskor n is rszt vettem, s pl. a magas-rang katonatisztek, "szentsgeltek", el se akartk hinni, mert ott is sokat kellett tanulni!)
Kata
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10669
Időpont: 2016-02-24 20:11:16

válasz Finta Kata (2016-02-24 18:30:16) üzenetére
Kedves Kata, sztnm jra megemlteni, h a trtnet 1987-ben jtszdik! Ebben az idben mr volt sznes Tv. szmtgp, s mobil-telefon is, br MO-on mg nem terjedt el, csak majd 2 v mlva. De a sajt jellemzen a Npszabadsg volt, ami nem nagyon dcsrgette az amerikai filmeket. Van itthon egy knyvem, tanultam belle a Marxizmus-Leninizmus esti egyetemen: Marxista Eszttika. A sorok kztt olvasva nagyon rdekes,. A Npszabadsgot is ezrt brtam. '87-ben mr nem vittk el a rendrk azt, aki a Szabad Eurpt hallgatta, de, ha kituddott, belekerlt a kderlapjba. A rendszer mindenkirl mindent tudni akart, mindenit kzben tarott, mint az Orwell-knyvben a Nagy-testvr! Szeretettel dvzllek: n
Szenior tag
Finta Kata
Regisztrált:
2006-04-12
Összes értékelés:
12482
Időpont: 2016-02-24 18:30:16

Tetszett az Elfjta a szl ktetrl s filmrl a vita, mert n is olvastam, nem csak Nyugaton volt vilgsiker, nekem is nagyon tetszett, megvan a ktet, pedig n itt ltem. Igaz, hogy: "rja nem ismeri a marxista-leninista dialektikus materializmus elmlett a fejldsrl, a megrizve meghalads elvt." - mg szerencse, jl megeleventetted. Nagyon tetszenek az idevg, ezajlott prbeszdek, jellemz volt arra az idre.
Azt is, hogy akkor minden irodban s mshol is, csak egy jsg volt, amit olvasni -"kellett", meg csak egyetlen rdi (igaz, titokban sokan hallgattk klfldet, ha tudta fogni a kszlk, mert tilos volt, s akit rajtakaptak, azt elvittk a rendrk. Abban sz idben - ha jl emlkszem, mg nem ismertk a televzit sem.
Ez a rsz is jl sikerlt, gratullok: Kata

Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10669
Időpont: 2016-02-19 08:17:22

válasz oroszlán (2016-02-18 20:46:11) üzenetére
Kedves Ica! rlk, h itt vagy, olvasod, s tetszik. Sok szeretettel vrlak a tovbbiakban is! dvzlettel: n
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10669
Időpont: 2016-02-19 08:14:12

válasz ruca (2016-02-18 21:46:49) üzenetére
ruca, Ken Follettnek van egy knyve a Katedrlis. Bestseller, film is kszlt belle. 1100 krl jtszdik. Szerinted az r lt akkor? vei szma altmasztja-e, amit rt, vagy "apucitl, anyucitl", esetleg innen-onnan szedte ssze? Klnben pedig milyen jogon engeded meg azt a fajta bizalmaskodst, hogy a szleimet "apucinak-anyucinak" titullod? Szvesen veszek minden olyan kritikt, ennl az rsnl pedig klnsen is, ami esetleges konkrt hibkat tr fel: nem gy trtnt, nem gy beszltek, stb, stb, de a Tied nem az! sz szakllam, vagy annak hinya volt az ok, amirt lepontoztad?
Alkotó
Regisztrált:
2010-06-30
Összes értékelés:
794
Időpont: 2016-02-18 21:48:16

a felhasználó által leadott szavazat: * *
válasz Mákvirág (2016-02-18 09:21:32) üzenetére
Mkvirg!
Ha krdezni akarsz tlem, csak nyugodtan, de azt a szt, hogy TROLL v trollkods, egy szennylapon olvastam utoljra, ide nem kvnatos alakoktl!
r.
Alkotó
Regisztrált:
2010-06-30
Összes értékelés:
794
Időpont: 2016-02-18 21:46:49

a felhasználó által leadott szavazat: * *
válasz Bödön (2016-02-18 08:30:03) üzenetére
Bdn.
Csak arra lettem volna kvncsi, hogy veid szma altmasztja-e az rsod, vagy "sszeszedted" innen-onnan, esetleg elbeszlsekbl, anyutl, aputl? Semmi, csak ennyi. Mert a teniszezst rtem, meg a vitorls oktatst is. A hitelessg ilyen rsoknl fontos.
dv:ruca
Szenior tag
oroszlán
Regisztrált:
2012-04-25
Összes értékelés:
8797
Időpont: 2016-02-18 20:46:11

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szia Laci!
Szerettem a folytatst is. A filmet tbbszr is megnztem, azt a "kispolgri kultrszemt"-et.
Na megjelent a spicli is:)))Nmethn szemlyben.
A vicc nagyon j!
Jvk mskor is!
dvzlettel: Ica
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10669
Időpont: 2016-02-18 19:41:03

válasz Mákvirág (2016-02-18 09:21:32) üzenetére
Szia Mkvirg! Nagy rmmel dvzllek itt! n lennk a legboldogabb, ha mskor is megtennd, s hozzszlnl. Ismerem a munkssgodat s nagyra rtkelem, S emiatt a vlemnyedet is. A kesztyvel kapcsolatosan igazad van, csakht n soha nem brom megllni...:) dvzlettel: n
Alkotó
Mákvirág
Regisztrált:
2015-02-10
Összes értékelés:
423
Időpont: 2016-02-18 09:21:32

Kedves Bdn!

Igazn j kis "korrajz" ez, rengeteg informcival s olyan nevekkel, melyeket a legtbb ember taln csak hallomsbl ismer. Nagyon tetszett!
Ritkn van olyanom, hogy "hosszabb lre eresztett" rsokat olvassak, (Mostanban mg versekre is alig-alig jut, sajnos!) de rlk, hogy ide betrtem s elolvastam, mert valahogy kvnkozik belm a folytatsa. :)
Gratullok!

Minden jt!
Mkvirg

Ui: A kesztyt egy trollal szemben felesleges hasznlni! BANDAGE! :D
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10669
Időpont: 2016-02-18 08:30:03

válasz ruca (2016-02-17 21:56:45) üzenetére
Szia ruca, ht bizony ez gy van, reszket kezemmel beptygm a klaviatrn a nylas visszaemlkezs jabb epizdjt, aztn, hogy grnyedt, fj htamat kiegyenestsem, csinlok hromszor tven fekvtmaszt, hromszor tz hzdzkodst, nyolcvan fellst, majd kimegyek a teniszplyra s lenyomom az rimat, kb. 12-15 km futs naponta. Kzben hossz sz szakllamat lengeti a szl. Mirt nem mondod meg inkbb szintn, mi a gond azzal, amit rok? Htulrl mellbe - nem ppen szimpatikus. Mondtk mr itt neked, hogy a szemlyeskeds nem ide val? Nem? Csodlkozom. dv: n
Alkotó
Regisztrált:
2010-06-30
Összes értékelés:
794
Időpont: 2016-02-17 21:56:45

a felhasználó által leadott szavazat: * *
Elkpzelem Bdn, ahogy smogatod sz szaklladat, visszagondolva "azokra" az idkre. Szp tled, hogy ilyen reszket kzzel is megemlkezel rla manapsg, amikor mr senki nem fl senkitl, flottul mennek a dolgok............ reg korod emlkre szpen rogatsz, gondolom, hogy el ne felejtsd.
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10669
Időpont: 2016-02-17 10:19:02

válasz sailor (2016-02-16 19:07:21) üzenetére
Szia Sailor, ksznm, br nem rdemlem! Prblok tkr lenni, olyan grbe tkr, ami nagyt, a pozitv s a negatv dolgokat is felnagytja. Majd a vgelszmolsnl kiderl, sikerlt-e? Mi vltozott, hogy vltozott? Nem szeretnk llst foglalni, csak bemutatni. A dnts joga az olvas, a megtls joga pedig az utkor. n a semleges krniks vagyok, mr csak azrt is, mert nagyon sszetett s bonyolult az egsz!!! dvzlettel: n
Alkotó
Regisztrált:
2012-10-26
Összes értékelés:
9522
Időpont: 2016-02-16 19:07:21

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szia Bdn!

Ismteleten:

"A trtnet s a szereplk a fantzia szlemnyei"
mgis hihetetlenl tkrzi azokat az llapotokat!

ILYETrni,minden elismersem!

Csak egyet idzek:
""1987. december 10. szerda, 10 ra 11 perc. Kelemen Gza megkrdjelezi szocialista realizmus vvmnyait, s kritizlja a Npszabadsgot. 10 ra 12-kor kiment, feltehetleg a WC-re. Kvncsi leszek, mikor jn vissza?"

Tehetsg kell ehhez!

Gratullok:sailor
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10669
Időpont: 2016-02-16 19:00:59

válasz Ylen Morisot (2016-02-16 17:45:38) üzenetére
Szia Ylen! Nhny dologra emlkszem, fel tudom idzni, de msoknak, mi, mikor trtnt, utna kell nzzek. Szerencsre rendelkezsre ll rengeteg "szakirodalom". Biztatnlak: ne olyat rj, ami a szplelkeknek val, hanem olyat, ami igaz, s Neked is tetszik! Szeretnm megmutatni milyen volt az let rv eltt, s hogy vltozott utna! Szerelem, szex, kapcsolat emberi ltnk elvlaszthatatlan ksri, de egy torz korban szksgszeren ezek is torzultak, bnk. s az id megy elre, mint a gzhenger, ttapos mindenen, mindenkin...) Ksznettel: n
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10669
Időpont: 2016-02-16 18:51:14

válasz Selanne (2016-02-16 15:31:41) üzenetére
Szia Marietta! Jt nevettem, s elkpzeltem, h Te vagy a fnkm, s bekretsz az iroddba...! n rossz beosztott voltam, sok bajod lett volna velem! :) A filmre nem nagyon emlkszem, de a regny tetszett! Ksznm a hszt! Szeretettel dvzllek: n
Szenior tag
Ylen Morisot
Regisztrált:
2015-05-02
Összes értékelés:
1813
Időpont: 2016-02-16 17:45:38

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szia Laci!
Fantasztikus, hogy mennyire jellemz dolgokat szedsz ssze arrl az idrl! Gondolok itt arra (is), hogy a Prtkzpontban mi alapjn dntttek.
Juttattad eszembe: szeretnk n olyat rni, amin a szplelkek fanyalognak, de azrt mindenki elolvassa! (Mint az Elfjta a szl)
Szerelem? Lesz?
dv:
Ylen
Szenior tag
Regisztrált:
2009-01-04
Összes értékelés:
8272
Időpont: 2016-02-16 15:31:41

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *

Szia!

Mr ppen azon gondolkodtam, bekretlek az irodmba, s a sznyeg szlre lltva megkrdezem. Kedves Bdn elvtrs, hol a folytats? :-)))))

Az elfjta a szl, cm regnyt olvastam, s lttam is. Csaldtam a filmben. Ez a rsz is j lett!!!

Szeretettel:Marietta

Legutóbb történt

Kalocsa Zsuzsa alkotást töltött fel Szól a szív címmel a várólistára

black eagle bejegyzést írt a(z) Egy másik emlék - 11# novella című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) Egy emlék - 10# novella című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) A lajtorja 38. című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) A lajtorja 37. című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) A lajtorja 38. című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) A lajtorja 37. című alkotáshoz

Krómer Ágnes bejegyzést írt a(z) Az Ó és az Új című alkotáshoz

Krómer Ágnes bejegyzést írt a(z) Az Ó és az Új című alkotáshoz

Krómer Ágnes bejegyzést írt a(z) Az Ó és az Új című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) A lajtorja 36. című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) A lajtorja 36. című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) Az Ó és az Új című alkotáshoz

szilkati alkotást töltött fel Az Ó és az Új címmel

Bödön bejegyzést írt a(z) A lajtorja 155. című alkotáshoz

eferesz alkotást töltött fel Így, újév felé? címmel

eferesz bejegyzést írt a(z) Teremtésem című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) A lajtorja 155. című alkotáshoz

Bödön alkotást töltött fel A lajtorja 155. címmel

sailor bejegyzést írt a(z) Gömbölyű című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Teremtésem című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) Így, karácsony múltán? című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) Teremtésem című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) Szavak című alkotáshoz

eferesz alkotást töltött fel Évgyűrűk címmel

Tóni alkotást töltött fel Petőfi Sándor: Hazámban / In der Heimat címmel

Tóni alkotást töltött fel Kis János: Hajós ének / Schiffers Gesang címmel

Árvai Emil bejegyzést írt a(z) Általános csevegés fórumtémához

szilkati bejegyzést írt a(z) Régi regék erdeje című alkotáshoz

szilkati bejegyzést írt a(z) Szavak című alkotáshoz

szilkati alkotást töltött fel Gömbölyű címmel

Tóni alkotást töltött fel Szabolcska Mihály: Újév / Neues Jahr címmel

Tóni alkotást töltött fel Sértő Kálmán: Kívánság / Wunsch címmel

sanna alkotást töltött fel személyiség címmel a várólistára

Kankalin bejegyzést írt a(z) Szavak című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Szavak című alkotáshoz

Toplista

A Napvilág.Net hírei:

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjai

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjaiTüzesen süt le a nyári nap sugára... egy plüssjuhászra? Rá bizony. Aki amellett, hogy egy véres, forradalmi hangulatú, sebes sodrású kémtörténetbe csöppen, talán képes lesz újrafogalmazni a gondolatainkat Petőfi klasszikusáról. Fiókba az előítéletekkel, és lássuk, hogy boldogul Kukoricza Jancsi egy egészen más kontextusban!

2014. 10. 20. - Irodalom

 

thegpscoordinates.net

Zenit Futárszolgálat

Minden jog a szerkesztőség és a szerzők részére fenntartva! © 2004 - 2023