HONLAPUNK

Tagjaink Rólunk Szabályzat Kereső Statisztika Fórum Aktívak Gy.I.K.

ALKOTÁSOK

Cikkek Prózai művek Versek Receptek Ajánlják magukat Alkotók könyvei Hangos verstár Láncvers Verspárbaj

EGYÉB

Linkajánló Közös regény Emlékoldalak Főoldal
Napvilág Íróklub

Statisztika

Online tag: 0

Online vendég: 8

Tagok összesen: 1952

Írás összesen: 53087

RegisztrációregisztrációElfelejtett jelszóelfelejtett jelszó
Véletlen
Fórum

Utolsó hozzászóló:

Kankalin
2022-09-29 00:10:03

Szülinaposok
Reklám

Prózai művek / regény
Szerző: BödönFeltöltés dátuma: 2016-02-19

Mi kommunista ifjak...II/1.

Barna Roland kávéját szürcsölte, az íróasztalon kinyitva a Népszabadság. A fűtőtest, forró volt, ontotta a meleget, kinn az ablaktáblán túl azonban csúnya téli világ uralkodott, köd, szürkeség, ónos eső. Személyes ellensége volt az időjárás, rosszindulatú, alattomos buzi kapitalista, akivel minden reggel meg kellett küzdenie. Lelkében égett azonban az érzés: egy ifjúkommunista céltudatos, legyőzi a nehézségeket. Egy a jelszónk a béke, gondolta, harcba boldog jövőért megyünk, ahogy a dal mondja. Kőkeményen hitt benne, s ez erőt adott a zord, sötét hajnalokon.
A Sportrovathoz lapozott, a focimeccs esélylatolgatóját böngészte éppen, amikor megcsörrent a telefon. A Honvédnak drukkolt, kíváncsi volt, mit írnak az újságban, beteszik-e szombaton Détárit a csehszlovákok ellen? A csatár, aki akkoriban szerződött profinak a Bundesligába, az előző héten megsérült, kérdéses volt, játszhat-e?
Rögtön megismerte a hangot, Csoknyainé, Szegedi Kamilla szólt bele a kagylóba a vonal túlsó végén.
-Te vagy Roland? Szia! Át tudnál jönni a Pártbizottságra?
-Most?
-Igen.
-Milyen ügyben?
-Majd elmondjuk. Itt van Roth Emil, és a Személyzetiről Nemesné.
-Indulok!

Tudni nem tudta, csak sejtette, hogy Tandem Baluról lesz szó, pontosabban arról, mit kezdjenek vele. A srác semminemű rábeszélésre nem volt hajlandó belépni a hivatali KISZ szervezetbe, hiába próbálták puhítani, hiába kecsegtették ezzel, azzal, amazzal, makacs ellenállásán megtört minden kísérlet. Még talán a szakszervezetet is kihagyta volna a kis oktondija, de olyat aztán már igazán nem lehetett tenni! A szakszervezetbe egyszerűen kötelező volt a belépés, e téren nem létezett mese.
Ha Nemesné is fenn van a Pébén, akkor biztos, hogy káderfejlesztési üggyé nőtte ki magát Tandem Balu ügye, futott át a fején. Szimpatikus volt neki a fiú, együtt fociztak ősz folyamán a Hivatal csapatában, s a meccsek után azok a klassz, csapatépítő sörözések! Hat éve dolgozott a Hivatalban, négy éve volt alapszervi KISZ titkár. Ismerte a dörgést: nem létezhet kallódó ember, mindenkit be kell fogni a hámba, ha fiatal, legyen KISZ-tag, ha onnan már kinőtt, lépjen be a pártba, vagy legyen munkásőr. E mellett járjon továbbképzésre, felsőfokú számítástechnikai tanfolyamra, nyelvtanfolyamra, mérlegképes könyvelői tanfolyamra, szemináriumra, pártiskolába, akármire. Vegyen részt a kommunista szombatokon szervezett társadalmi munkában, és az Ifjúság a Szocializmusért mozgalomban. Aki egyetemet végzett, lásson neki a doktorijának, aki középiskolát, iratkozzon be az esti egyetemre, legfőképpen a Marxizmus-Leninizmus esti egyetemre, az a legjobb.
Népköztársasági szinten is így működött. A Párt legfelsőbb vezetése azt akarta, hogy a fontos állami, és párt-pozíciókba kiművelt, elkötelezett, múltjukat tekintve feddhetetlen emberek kerüljenek. A káderfejlesztés ezt a célt szolgálta. És természetesen a biztonságpolitikát: mindenkiről mindent tudni, mindenkit kézben tartani.
Remélem, nem akarják megszívatni - dörmögte maga elé, amíg felfelé kaptatott a fő-lépcsőházban.
Azt k.rvára nem szeretném!

-Ülj le Roland -mutatott maga mellé Roth Emil. Az asztalfőn Nemesné trónolt, az ablak felől Csoknyainé, s a bejárathoz közel, emitt Roth Emil.
-Kelemen Gézáról beszélgetünk, a kérdés az, mi legyen vele? Kamillának van egy használható ötlete, de előbb mondd el te, hogy neked mi a véleményed a fiúról? Úgy tudom, jóban vagytok, mindketten játszotok a Hivatal kispályás foci-csapatában?
-Igen - nyelt egyet Barna Roland. Így legyen öttalálatosom a Lottón! -tette hozzá gondolatban.
-Szimpatikus rendes srác, soha nem beszél semmi rosszat a rendszerről, vagy az oroszokról, jól focizik, ambiciózus, most is valami új számításon agyal. Talán egy kicsit visszahúzódó, de szerintem fejlődőképes - mondta.
-Ez a lényeg - szólt közbe Csoknyainé az asztal másik oldaláról. - Aki fejlődőképes, és hajlandó is tenni érte, az, közénk tartozik.
Az asztalfőn Nemesné belelapozott az előtte fekvő dossziéba. Ideges kinézetű, testes nő volt, mozdulatai, gyorsak, kapkodóak, gesztusai túlzóak, nehezen tudta palástolni feszültségét.
-Azért van ám itt valami.
Tágra nyílt szemekkel meredt rájuk. -Amit most mondok szolgálati és párt-titok, úgyhogy kuss róla! Kelemen Gézának a nagybátyja Kelemen Ákos ötvenhatban az ellenforradalmárok oldalára állt, olyan gazemberek közé, akik a reakciós imperialista ügynökök, és a külföldi rádiók hazugságai által felheccelve szocialista vívmányaink ellen törtek, galád, hitszegő módon megtámadták a Népköztársaság téri Pártházat. Rajtavesztett, a helyszínen agyonlőtték. Megérdemelte, hazaárulásért felkoncolás, golyó jár. Másik nagybátyja - belenézett a papírba - Fellegh János, 46-ban disszidált, jelenleg az Amerikai Egyesült Államokban él. És van egy unokanővére Svájcban, Virág Istvánné, született Kelemen Zsanett, Bern, Friedrich strasse 18. Gondolom, tudják, hogy ez mit jelent? Milyen kockázatot?
-Az ellenforradalom idején sajnos sok rendes, becsületes embert megtévesztettek - vélekedett Roland. -Tanulni kell a múlt hibáiból.
-Ébernek kell lenni - tódította Csoknyainé. -Én is azt mondom.
Galambszürke kiskosztümöt viselt, alatta kihajtott gallérú lila blúz, fekete melltartó, fekete bugyi, fekete nejlonharisnya, piros körömcipő, -bomba jól festett. Ha előre hajolt, be lehetett látni a rafinált lila blúzba, és a fekete melltartóba. És, aki bepillantott, hetyke, hegyes cicik látványával örvendeztette meg magát.
-Én azonban azt gondolom -folytatta - nem parentálhatunk el valakit a rokonai miatt. Kelemen Géza messze nem Kelemen Ákos. Ő itt él köztünk, most már hozzánk tartozik. Adjuk meg neki az esélyt.
Nemesné, Roth Emilre nézett.
-Egyetértek Kamillával. -mondta Roth Emil nem létező bajsza alatt somolyogva.
A Személyzeti Főosztály vezetője széttárta a karját.
-Nos akkor nem akadékoskodok tovább. De magukon, rajtatok a felelősség elvtársak. Ha valami gubanc lesz, ti b.sztok rá! A "rajtatok" szó Csoknyainénak lett címezve, nyomatékul rá is nézett.
-Mondd el akkor Kamilla, mit találtál ki.

Csoknyainé kinyújtotta hosszú lábát az asztal alatt, megkereste Roth Emil lábát, és rátette az övét. A férfi ijedten felnézett, el akarta húzni a sajátját, erre a fiatalasszony a másikat is odarakta, és a két lábával megfogta, kelepcébe ejtette Roth Emil lábát.
-Ribanc - mondta magában a férfi. -Büdös k.rva!
A nő arca teljes közömbösséget tükrözött, semmiféle érzelem nem látszódott rajta. Nyakán aranylánc medalionnal, gyűrűsujján a jegy-gyűrű mellett egy másik, kékköves gyűrű. Szája vörösre festve, hosszú körmei kékek.
-Hozzunk létre új feladatkört - mondta - a Hivatalnak szüksége van egy függetlenített sportbizalmira, aki a tömegsport szervezéséért felelős. Ez az ember lehetne mondjuk Tandem Balu, akarom mondani Kelemen Géza. Önállóan tevékenykedhet a KISZ bizottság mellett, nem kell belépnie a KISZ-szervezetbe, de velünk lesz, közénk tartozik, rajta tartjuk a szemünket. A fokozatosság lenini elvét szem előtt tartva közömbösből érdeklődőt, érdeklődőből szimpatizánst, szimpatizánsból ügyünk iránt elkötelezett embert faraghatunk belőle.
Nemesné a vállát vonogatta, Barna Roland tátogott a meglepetéstől. Roth Emil erőteljes mozdulattal hátrébb tolta a székét, mintha kényelmetlenül ülne, és ezzel a mozdulattal szerencsésen kiszabadította a lábát Csoknyainé lábai közül.
-Én jónak tartom. Lehetőséget ad a fiú továbbfejlődésére.
-Én is -csatlakozott sietve Barna Roland. - Kamilla te egy észkombájn vagy!
-Lelketek rajta -emelte fel a kezét zord tekintettel a Személyzeti Főosztály nagy-hatalmú főnöke. -Na akkor végeztünk, mehetünk a dolgunkra. - Ki közli az elvtárssal?
-Majd én beszélek Kelemen elvtárssal - jelentkezett Barna Roland.
-Jól van, menjünk. Éljen a Pártkongresszus, éljenek a bolsevisták és a nemzetköziség!

Ezzel feloszlottak, Barna Roland visszament a földszintre, s mivel a kávé dolgozott beleiben, és kellett neki, betért a folyosó végén lévő mellékhelyiségbe, egyenesen berontott az egyik fülkébe.
Folyamatban volt dolgának intézése, amikor kettővel arrébbról furcsa, sajátos neszezést hallott. Valaki nyögött, szuszogott. Egy időre abbamaradt a nyögés és a szuszogás, majd kis idő múlva újra kezdődött. Végzett, felhúzta a nadrágját, lehúzta a vécét, kinyitotta az ajtót. Ebben a pillanatban a másik fülke ajtaja is kinyílt, Tandem Balu lépett ki. Enyhén zilált volt a külseje, homloka gyöngyözött, túl volt háromszor ötven guggoláson és háromszor két perc helyben futáson, magas térdemeléssel.
-Ó te szegény - szólította meg Roland - szorulásod van?
-Így is lehet mondani - felelte a fiú. -Mi a helyzet?
-Megválasztottunk a Hivatal sportfelelősének - mondta Roland.
-Tessék?!
-Ja. Szervezed majd a pingpong bajnokságot, meg a focit a főosztályok között. Nem kell belépned a KISZ-be, ha nem akarsz, ám de kívülállóként részt veszel a KISZ-bizottság ülésein, mert ugyanis ott fogjuk eldönteni mely eseményeknek adunk zöld utat és melyeknek nem.
A fiú kérdő pillantására hozzátette: nyugi, ne szarj be, amit javasolsz annak zöld utat fogunk adni. Na mit szólsz, elvállalod?
-Igen -mondta Tandem Balu rövid habozás után.
Így lett belőle függetlenített, KISZ-en kívüli sportfelelős az Országos Koordinációs Hivatalban ???, Krisztus után az ezerkilencszáz-nyolcvanhetedik évben, december hó havában, melynek végén megszületik a Kisjézus, keresztények megváltója. Hangsúlyozzuk: a keresztényeké, mert a marxisták számára, és ők vannak többen, Lenin a világ megváltója. Lenin élt, Lenin él, Lenin élni fog!

A történet és a szereplők a fantázia szüleményei!

Ennek az alkotásnak a tetszésátlaga: 5

Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10604
Időpont: 2018-05-18 07:52:09

válasz T. Pandur Judit (2018-05-17 15:00:00) üzenetére
Szia Judit! Ja, ja, így volt. A gyerekre hivatkozva ki lehetett bújni! De nem biztos, h a "kibúvót" figyelembe vették a későbbiekben a káderfejlesztésnél! Nagy köszönettel, örülök a kommentjeidnek: én
Szenior tag
T. Pandur Judit
Regisztrált:
2008-10-21
Összes értékelés:
5606
Időpont: 2018-05-17 15:00:00

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szia Laci!

Hát lehet, hogy már 87-ben nem számítottak a rokonok viselt dolgai, de nem sokkal azelőtt nagyon is.
Volt aki soha nem tudta meg, hogy egy általa nem ismert, soha nem látott amerikai rokona miatt nem vették fel az egyetemre, annak idején.
Engem is be akartak léptetni a pártba, de én a három gyerekem mögé bújtam, hogy miattuk nem tudnék érdemben párt munkát végezni, és az milyen rossz lenne. :D :D :D Hogy aztán a személyzetis hitte, vagy nem, hogy emiatt utasítom el, az már örök titok marad. ;)

Judit
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10604
Időpont: 2017-01-30 08:40:43

válasz Susanne (2017-01-28 18:00:39) üzenetére
Szia Zsu! Balu talpraesett srác, majd csak megoldja valahogy. Legalább most már nem lesz annyira az íróasztalhoz kötözve! :) Hálás köszönettel: én
Szenior tag
Susanne
Regisztrált:
2012-04-16
Összes értékelés:
6230
Időpont: 2017-01-28 18:00:39

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szia Laci, azért csak ott folytatom, ahol abbahagytam:)
Hát igen a KISZ és még mennyi minden.
Szépen csőbe húzták Balut :) Vagy innen is "kivágja" magát :)
Na , majd meglátjuk:)
Ez a rész is tetszett !
Szeretettel: Zsu
Szenior tag
Susanne
Regisztrált:
2012-04-16
Összes értékelés:
6230
Időpont: 2017-01-28 18:00:38

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szia Laci, azért csak ott folytatom, ahol abbahagytam:)
Hát igen a KISZ és még mennyi minden.
Szépen csőbe húzták Balut :) Vagy innen is "kivágja" magát :)
Na , majd meglátjuk:)
Ez a rész is tetszett !
Szeretettel: Zsu
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10604
Időpont: 2016-06-12 10:50:35

válasz inyezsevokidli (2016-06-12 10:36:24) üzenetére
Szia Ildikó! Pedig nagyon kíváncsi lennék rá, mint mindig! Úgy, hogy várom szeretettel! Azt javasolom, h írd meg előbb world-be, s onnan másold át. Egy lépéssel több, de megéri, mert így nem tűnik el! Szeretettel várom! -én
Alkotó
Regisztrált:
2016-03-24
Összes értékelés:
2202
Időpont: 2016-06-12 10:36:24

Szia Bödön!
Ide írtam egy hosszú hozzászólást, de eltűnt.
Csak most vettem észre, véletlenül.
A rendszer nem küldött a sikertelen küldésről értesítést.
Ildikó

Megpróbálom majd újra összeszedni a gondolataimat.

Szeretettel:
Ildikó
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10604
Időpont: 2016-02-29 19:03:46

válasz Finta Kata (2016-02-29 12:10:09) üzenetére
A nagynéném, aki pedig Kalocsán apácák közt nevelkedett, szintén választás elé került, megkérdezték tőle, be akar-e lépni a pártba?. Ő meg, mint fiatal, pályakezdő fiatal kislány visszakérdezett: melyikbe? Nem kérdezték többet, igaz előrefelé se nagyon ment a ranglétrán:) Szeretettel üdvözöllek: én
Szenior tag
Finta Kata
Regisztrált:
2006-04-12
Összes értékelés:
12482
Időpont: 2016-02-29 12:10:09

Ez az írás is megér egy misét! Én kicsit távolabbról éreztem a változásokat, mert nem voltam párttag, csak szorosan köztük éltem. Engem is be akartak vonni, de talán "szerencsémre" a kis-főnököm rám nagyon féltékeny volt, ezért amikor a nagyfőnök megbízta, hogy próbálja meg engem is beléptetni a pártba, ő erről megfeledkezett, mert - bár közvetlenül mellette lévő szobában dolgoztam - erről velem soha nem beszélt.
Jól tette, mert nagyon kényelmetlenül éreztem volna magam - elutasítani az ajánlatát.
Abban az időben már minden más volt, mint a kommunizmus első felében, amit én átéltem. Még jó, hogy ahol megfordultam, mindenütt tisztelet vett körül a kiemelkedő munkám miatt. Szerencsémre.
Jó volt olvasni, szeretettel: Kata
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10604
Időpont: 2016-02-22 20:17:33

válasz Ylen Morisot (2016-02-22 19:04:20) üzenetére
Szia Ylen! Így volt, markukban tartottak mindenkit, nem lehetett kibújni. Tandem Balu, lehet, h nagy árat fizet majd ezért a kompromisszumért. Mentségére legyen mondva, hogy már nagyon nem bírta az egy helyben ülést:) Köszönöm, h olvasod! Üdvözlettel: én
Szenior tag
Ylen Morisot
Regisztrált:
2015-05-02
Összes értékelés:
1813
Időpont: 2016-02-22 19:04:20

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szia Laci!
Tetszik nekem ez a fordulat! Ebből még érdekes dolgok sülhetnek ki.
Jellemző volt, hogy senkit nem engedtek ki a karmaik közül, mindenkit az emberükké tettek valami módon. Ha nem ment másként, "felfelé" "buktatták" - ha nem lehetett valami miatt kirúgni.
Tetszik, ahogy az akkori frázisokat beleszövöd a szövegbe. És kőkeményen hittünk benne - én is akkoriban -,hogy minden úgy jó, ahogy mondják. Csak ma látni a groteszk mivoltát a múltnak.
Üdv:
Ylen
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10604
Időpont: 2016-02-20 17:45:57

válasz eferesz (2016-02-20 14:54:37) üzenetére
Szia Eferesz! Az elvek és az ideológiák elég sok bajt okoztak. Illetve nem is ők, hanem mi emberek, akik valamelyiket a zászlónkra tűzve háborúztunk/háborúzunk egymással. De egyszer majd talán visszatérünk. Ha nem is feltétlenül ezen a világon...) Baráti üdvözlettel: én
Szerkesztő
eferesz
Regisztrált:
2013-09-06
Összes értékelés:
3613
Időpont: 2016-02-20 14:54:37

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Kedves Bödön!
:)
Elvek voltak, elvek vannak, és az ember majd visszatér önmagához.
Szeretettel!
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10604
Időpont: 2016-02-20 08:11:50

válasz Selanne (2016-02-19 21:25:30) üzenetére
Szia, hát bizony így járt:) Kénytelen volt ő is belemenni egy olyan kompromisszumba, amit nem kívánt, de ettől kezdve lehetőség volt arra, hogy "felálljon" az íróasztaltól, hiszen hát neki kellett szervezni a hivatali pingpong bajnokságot. :) Üdvözlettel: én
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10604
Időpont: 2016-02-20 08:08:06

válasz sailor (2016-02-19 18:24:07) üzenetére
Szia Sailor! Jellemző részt idéztél, tényleg ez volt a "zene" és ilyen volt a hangszerelés! Majd két év múlva ugyanezek az emberek más nótát fognak fújni. Most még csak nem is sejtik!!! Vannak ám kacskaringói a történelemnek! Üdv és köszönet: én
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10604
Időpont: 2016-02-20 08:04:04

válasz oroszlán (2016-02-19 17:39:48) üzenetére
Szia Ica, nem is volt, én egyszer kiléptem, óriási balhé lett belőle! Örülök, hogy olvasod, köszönöm a hozzászólást! Szeretettel üdvözöllek: én
Szenior tag
Regisztrált:
2009-01-04
Összes értékelés:
8272
Időpont: 2016-02-19 21:25:30

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *

Hogy én, csak most fedeztem fel, ezelőtt, egy órája, hogy fent van, egy újabb rész. No csak bepalizták a Balut, mire feleszmélt már meg is volt. :-)

Szeretettel: Marietta
Alkotó
Regisztrált:
2012-10-26
Összes értékelés:
9452
Időpont: 2016-02-19 18:24:07

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szia Bödön!

Tudom,sokszor idézlek,de csak így tudom újra
kifejezni,írásod alapján,azt amit a soraid annyira
reálisan ´kimondanak´és amit mint reálist becsülök

..".Tágra nyílt szemekkel meredt rájuk. -Amit most mondok szolgálati és párt-titok, úgyhogy kuss róla! Kelemen Gézának a nagybátyja Kelemen Ákos ötvenhatban az ellenforradalmárok oldalára állt, olyan gazemberek közé, akik a reakciós imperialista ügynökök, és a külföldi rádiók hazugságai által felheccelve szocialista vívmányaink ellen törtek, galád, hitszegő módon megtámadták a Népköztársaság téri Pártház
at"

Ismételten elismerésem!

Üd:sailor
Szenior tag
oroszlán
Regisztrált:
2012-04-25
Összes értékelés:
8797
Időpont: 2016-02-19 17:39:48

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Remek részt olvashattam újra kedves Laci!
Nagyon ismerős, mosolyogtam is és eszembe jutott, engem sem tudtak beszervezni csak a szakszervezetbe, az alól már nem volt kibúvó!
Várom a folytatást.
Üdvözöllek szeretettel: Ica

Legutóbb történt

Tóni bejegyzést írt a(z) Ady Endre: Endre napra / Auf den Endre Tag című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) Késő ősz című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) Novemberben című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) Novemberben című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) Eszem című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) Gyertyatartó (Alter) című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) Egy esős őszi nap című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) Az Őszhöz című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) Bluest szakító című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) Bluest szakító című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) A lajtorja 145. című alkotáshoz

Klára bejegyzést írt a(z) Mit tegyek című alkotáshoz

Klára bejegyzést írt a(z) Égboltozat című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Késő ősz című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) A lajtorja 145. című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Harmonikus rezgőmozgások című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) Akik mindenkinél "jobbak" című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Akik mindenkinél "jobbak" című alkotáshoz

ElizabethSuzanne alkotást töltött fel Késő ősz címmel a várólistára

Tóni alkotást töltött fel Csupor Gyula: Magam vagyok / Ich bin alleine címmel

mandolinos alkotást töltött fel Nyikolaj Szokolov: Őszi vers címmel a várólistára

jerrynostro bejegyzést írt a(z) Novemberben című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Novemberben című alkotáshoz

jerrynostro alkotást töltött fel Akik mindenkinél "jobbak" címmel

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) Csönd című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) Csönd című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) Harmonikus rezgőmozgások című alkotáshoz

jerrynostro bejegyzést írt a(z) Olykor című alkotáshoz

ElizabethSuzanne alkotást töltött fel Novemberben címmel a várólistára

Bödön bejegyzést írt a(z) Harmonikus rezgőmozgások című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) A lajtorja 145. című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) A lajtorja 145. című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) A lajtorja 145. című alkotáshoz

gleam bejegyzést írt a(z) Olykor című alkotáshoz

Tasnádi Rita alkotást töltött fel Meghalok címmel a várólistára

eferesz alkotást töltött fel Harmonikus rezgőmozgások címmel

Toplista

A Napvilág.Net hírei:

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjai

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjaiTüzesen süt le a nyári nap sugára... egy plüssjuhászra? Rá bizony. Aki amellett, hogy egy véres, forradalmi hangulatú, sebes sodrású kémtörténetbe csöppen, talán képes lesz újrafogalmazni a gondolatainkat Petőfi klasszikusáról. Fiókba az előítéletekkel, és lássuk, hogy boldogul Kukoricza Jancsi egy egészen más kontextusban!

2014. 10. 20. - Irodalom

 

thegpscoordinates.net

Zenit Futárszolgálat

Minden jog a szerkesztőség és a szerzők részére fenntartva! © 2004 - 2022