HONLAPUNK

Tagjaink Rólunk Szabályzat Kereső Statisztika Fórum Aktívak Gy.I.K.

ALKOTÁSOK

Cikkek Prózai művek Versek Receptek Ajánlják magukat Alkotók könyvei Hangos verstár Láncvers Verspárbaj

EGYÉB

Linkajánló Közös regény Emlékoldalak Főoldal
Napvilág Íróklub

Statisztika

Online tag: 2

Online vendég: 13

Tagok összesen: 1948

Írás összesen: 52875

RegisztrációregisztrációElfelejtett jelszóelfelejtett jelszó
Véletlen
Fórum

Utolsó hozzászóló:

szilkati
2022-05-29 22:53:30

Reklám

Prózai művek / regény
Szerző: BödönFeltöltés dátuma: 2016-02-23

Mi kommunista ifjak...II/2. 18+

A kollégák úgy emlegették a háta mögött Barna Rolandot: "sportbuzi". Amikor fülébe jutott, mert minden szóbeszéd eljut egyszer az érintetthez, nem háborodott fel, nem tiltakozott, birka-türelemmel viselte a nem éppen hízelgő titulust, úgy gondolta van némi igazság benne, végül is éjjel nappal a sporthíreket bújta, a televízióban minden sportközvetítést megnézett, a rádióban minden meccs-közvetítést végighallgatott.
Az 1987-es év különösen nagyon érdekes volt, tele szenzációs eredményekkel. A 19 éves tenisz-csoda Boris Becker hat és fél órás mérkőzésen legyőzte Mc' Enroe-t a Davis-kupában, Ben Johnson Rómában, 100 méteren elképesztő 9.83-as idővel maga mögé utasította Carl Lewist, a "sí-király" Pirmin Zurbriggen Svájcban két aranyérmet és egy ezüstöt szerzett, Marco van Basten az Ajax csatára, a nagy kedvenc, ontotta a gólokat a holland bajnokságban, és a Bajnokcsapatok Európa Kupájában.
És egy hihetetlen magyar sportsiker koronázta meg mindezeket a zeniten, ami megmutatta az egész világnak a szocialista tábor erejét, és a munkásosztály vitalitását: a Szent Jupát vitorlás-hajó, fedélzetén Fa Nándor és Gaál József ifjúmunkásokkal 717 nap alatt megkerülte a Földet!
Egyet sajnált csak Roland, miért kellett olyan nevet adni a hajónak, hogy "szent" akárki? Nem akadt elég antifasiszta munkásmozgalmi hős, például Ságvári Endre, Rudas László, Kilián György vagy Szőnyi Márton? Hol voltak a hatóságok?

Mindegy - hessegette el. Nem szabad, hogy emiatt rossz szájíze legyen az embernek. A világraszóló magyar siker a lényeg, és az, hogy a dolgozó nép élet-ereje és a Párt vezető szerepe megmutatkozott.
Nem is vagyok sportbuzi - mondta magában mulatva. Ha már, akkor inkább politika-buzi, a politika a sportnál is jobban érdekel, s 1987 ezen a téren is messze kiemelkedő volt. Gorbacsov elvtárs rákényszerítette a nyugati világra a hadászati, és az atomfegyverek leszerelését, bevezette a Szovjetunióban a peresztrojkát és a glasznosztyot, ami a szocialista világrendszer megújulásának programja, és záloga annak, hogy tovább erősödjön, és általánossá váljon a világban a nagy Szovjetunió és a népi demokratikus országok vezető szerepe.
A kapitalizmus válsága napjainkra kiszélesedett, és elmélyült, mondta magában jóleső érzéssel, erre számos jel utal, többek között Gorbacsov amerikai tárgyalásai, és az ott elért, világra szóló eredmények. Aki nyitott szemmel jár, kikövetkeztetheti, hogy küszöbön a szocializmus végső győzelme, és az imperializmus totális veresége. A következő év, az 1988 talán meghozza, nincs messze már a Marx által megjósolt idők beteljesülése! A proletárforradalom bármelyik percben kitörhet!

Nagyot sóhajtott, maga elé kotorta a Közgazdasági Figyelő decemberi számát. Volt benne egy cikk a mezőgazdasági géprendszerek népgazdaságban betöltött szerepéről, amit Farkas elvtárs piros filctollal kiszignált számára. "Barna elvtárs nézze meg, és reagáljon, ha szükséges!" -ennyi volt odavetve. Jogosan, hiszen ez az ő speciális szakterülete. Egyszer már átfutotta, most még egyszer figyelmesen el kellett olvasnia, hogy tökéletesen megértse, és véleményt tudjon mondani. Csendben olvasott, a kollégák is elfoglalták magukat a szomszéd asztaloknál. Néha elővette a könyöke mellett heverő Statisztikai Évkönyvek közül az egyiket, vagy a másikat és belelapozott. Kevés adatot talált a gépek lízingdíjainak alakulásáról, pedig éppen erre volt kíváncsi. A cikk nem kevesebbet állított, mint azt, hogy azokban a gazdaságokban, amelyekben komplex géprendszereket alkalmaznak egy-egy nagyüzemi növénykultúra iparszerű termelésében, - ilyenek a kenyérgabonák, a kukorica, cukorrépa, egyes ipari és takarmánynövények, ahol a talaj-előkészítéstől a vetésen át, a növényvédelemig és a betakarításig minden munkaműveletet gépek végeztek, -a költségként elszámolt lízingdíjak miatt az ágazat veszteséges, s állami támogatásra szorul. Beleizzadt, nem ismerte ki magát. Hogy is van ez? A legmodernebb technológiák alkalmazása tehát nem gazdaságos? Á, ez badarság. Mielőtt a feljegyzést Farkas elvtársnak megfogalmazná, megkérdezi Roth Emilt -határozta el, s félretette a szaklapot.

Délig még volt egy kis idő. Karóráján a mutató csigalassúsággal vánszorgott. Álmos volt, éhes, csontjaiban érezte a kinti nyirkosságot. Belenézett az ORIGO-ba. Az ORIGO a hivatal belső lapja, a legújabb szám, ez itt, a reggeli postával érkezett. Átfutotta a tartalomjegyzéket. Közvélemény-kutatás az ORIGO-ról, -á, nem érdekes. Kitüntetések, a munka-érdemrend arany fokozatát kapták ezek és ezek, ezüst, és bronz fokozatot kaptak, kiváló dolgozók lettek, egy csomó név, ismert elvtársak. Bemutatjuk a Területi Főosztályt, Példamutató Felajánlások, Változások a Törzsgárdában, A Pártszervezet életéből, A Koordinációs Bizottság ülése, 38 éves a KGST, A CSÉB szolgáltatásai, Új üdülő a Bükkben, Az Egyesült Nemzetek Népesedési Világkonferenciája, Nemzetközi input-output konferencia, Versek, Elbeszélések, Sport, Rejtvény-rovat, Viccek.
Mit írnak vajon a káderfejlesztésről? A 11. oldalra lapozott. A Pártbizottság megtárgyalta a káderpolitikai elvek érvényesítésének irányelveit - írta a cikk. A káderfejlesztés során a káderek munkájának megítélésénél minden esetben érvényesíteni kell, az un. "hármas" követelményt: politikai alkalmasság, szakmai felkészültség, vezetői készség. Tovább kell fokozni a kádermunka demokratikus jellegét.
Hurrá, ujjongott magában Barna Roland, na végre, valami konkrét, valami új, valami nagyszerű!
Felállt, nyújtózott, ásított. A telefon után nyúlt, tárcsázta Telekes Károlyt a Számítástechnikáról.
-Szevasz Karesz! - mondta. -December 13-ra kommunista szombatot szervezünk. Mozgósítsd az embereidet, hirdessétek ki.

Mint a tavaszi erdők frissessége, olyan eleven volt a nyüzsgés a Számítástechnika alagsori helyiségeiben ezen a szombaton, fiatal fiúk és lányok dolgoztak nagy serényen, porszívóztak, törölgettek, rendet raktak, felmosták a követ, megpucolták az ablakokat. A gépterem üvegfalú termét kivéve, ahová csak különleges engedéllyel lehetett belépni, birtokba vették az összes szobát, az előkészítő, a lyukasztó-helyiségeket, és a többi irodát. A gépteremben, az ablak mögött látszódott a központi számítógép, egy ESZR gépcsaládba tartozó R 30-as gép, amit a DOS (Disc Operating System) vezérelt. A KGST országok a 70-es évek elején megvásárolták az IBM 360/70-es számítógépcsalád licencét, és munkamegosztásban elkezdték gyártani R20, R30, R40, R50 néven és ESZR családnak nevezték. Ezekből a gépekből már Magyarországon is jutott minden megyébe néhány db, de volt ilyen gép a szocialista nagyvállalatoknál és az országos hatáskörrel rendelkező intézményeknél, pl. KSH is. Ezt megelőzően a szocialista országok a COCOM tiltó-lista miatt, melyen az un. high-technológiához tartozó termékek szerepeltek, nem tudtak hozzájutni a fejlett, nyugati számítógépekhez. Mindez a hidegháború rovására írható.

A gépet vizsgázott, magas szinten képzett operátorok kezelték, a szigorú biztonsági előírások miatt még a programozók sem férhettek hozzá. A programozók a BASIC, COBOL, PASCAL programnyelveket használták. A programokat lyukkártyákra rögzítették. A programhibákat illetve a lyukasztás során elkövetett un. szintaktikus hibákat a számítógépen tárolt fordítóprogram szűrte ki, melyről leporellón listát kaptak a programozók. Történetünk idején a timesharing és a multitasking üzemmód még nem volt használatban, a számítógépet általában adatfeldolgozásra használták, ami úgy történt, hogy egy korábban megírt program feldolgozta a kártya-inputtal betáplált adatokat és előállította, majd táblázatokba nyomtatta az eredményt, vagyis, ahogy a számítóképesek mondták, az outputot. A központi géphez kapcsolódott egy böhömnagy monstrum nyomtató-masina, ami a százlapú leporellókra nyomtatta a táblázatokat. A számítógép inputját lyukkártyás betáplálás volt hivatva kiszolgálni, a lyukasztóban 18-20 éves lányok két asztalsoron az odahordott aktahegyek adatait pötyögték be lyukasztó-gépeiken a kártyákba.

Reggel nyolc óta folyt a takarítás. 10-felé az egyik targoncán, ami egyébként az akták, a leporelló-kötegek és a lyukkártyás dobozok mozgatására szolgált, nagy rakás kenyeret, és egy csomó gyulai páros-kolbászt toltak be, hogy egyen a fiatalság. Késő délutánba nyúlt a munka, besötétedett odakinn, mire kész lettek. A Barna Roland által vezetett 3. számú alapszervezet fiataljai voltak jelen, a Számítástechnikai Főosztály is ide tartozott. Sör, bor, pálinka került, bekapcsoltak egy magnót. Másfél óra múlva seggrészeg volt az egész társaság. A "fentiek", az irodisták: Csepregi János, Székely Hajnalka, Szijjártó Géza, Szereda Edit, nincsenneve Mici, Eszteriné, és még néhányan 7 óra körül elszállingóztak. Barna Roland is távozott, mielőtt elment, odaszólt a maradóknak: azért nagyon ne b.sszatok be skacok, és ha elmentek, adjátok le e kulcsot a portán.

Tandem Balu és Villányi Ica maradtak, s egy idő után Nagy kartárs, az osztályvezető párnázott irodájában találták magukat, néhány hasonszőrű fiatallal. A magnóból Omega üvöltött, fiúk lányok a földön, székeken, fotelban, félhomály, vedelés, szex. Az egyik sarokban smároltak, a lányon nem volt más csak kombiné és bugyi. Egy másik lány felmászott Nagy kartárs íróasztalára, ledobta ruháit és félmeztelenül táncolt odafenn. Tandem Balu és Villányi Ica az ajtó felőli fal mellett ültek a földön, üvegből vodkát ittak. Balu átkarolta Ica vállát, másik kezével benyúlt a pulcsija alá. Meglepődve tapasztalta, hogy nincs alatta semmi, és, hogy milyen kemény és ruganyos a lány kívülről nem sokat sejtető melle. Hegyes volt, csücskös, bökte a tenyerét. A lány Balu combjára tette a kezét, így ültek, kortyolgattak az üvegből és nézték a műsort.
Az egyik félmeztelen srác felkiabált az asztalon táncoló lánynak: a bugyit is vedd le!, mire a lány visszaszólt, ha te leveszed a gatyádat, én is leveszem a bugyimat.
Néhányan röhögve biztatták, gyerünk Misi, nyomás fel az asztalra, hadd lássuk. A fiúk a lányra voltak kíváncsiak, a lányok Misire. Végül eleget téve az unszolásnak felmászott és levetkőzött.
-Most te jössz! - szólt oda a lánynak, mire az is levette, ami még rajta volt.
Anyaszült meztelenül ropták fenn, a többiek nagy mulatságára. Mentek a zaftos beszólások ezerrel, pörgött a tánczene.
-Jó a műsor, nem? - kérdezte Ica Balutól.
-Ja - mondta a fiú. -Tökéletes.
-Van odahaza egy kis igazi whiskym, Black and White. Mit szólnál, ha megpattannánk?
-Tőlem!
-Húzhatunk akkor?
-Persze.

Ica arra riadt hajnalban, hogy egy meztelen férfi fekszik mellette a hátán, kárója az égnek áll. Ki a csoda ez? -töprengett félig kómásan. Megismerte: ki más, lenne, mint Tandem Balu, hiszen hát vele jött haza! Sötétség honolt benn, csak a redőny résein szűrődött át némi fény a lépcsőházból. Meleg volt a szobában, rajta sem volt semmi. Hirtelen eszébe jutott az előző este. Eljöttek a buliból, megitták a whiskyt, amitől aztán kifeküdtek, de annyira ám, hogy semmi nem történt köztük.
Nőismerőseitől hallotta, hogy a férfiaknak reggelente fel szokott állni, de ő még soha nem látott ilyesmit. Óvatosan odanyúlt, megfogta. A fiú nem ébredt fel. Egy idő után elszenderedett, vissza-aludt, markában a Tandem Balu szerszámával. Amikor újra felébredt, már a fiú is kezdett éledezni. Megmoccant, fel akart ülni.
-Maradj veszteg, ne nyüzsögj -szólt rá, és visszalökte.
Addig kézimunkázott, amíg a fiú el nem ment, akkor megtörölte a kezét a hálóingében és odadobta a rongyot Balunak: törölközz meg te is. Korán van, aludjunk még - mondta- majd később törleszthetsz.

Tandem Balunak életében nem okozott annyi meglepetést és örömet szexuális együttlét, mint ez. A vörös-hajú kis gépírónő, aki alul is vörös volt, olyanokat tudott, amire álmában sem mert volna gondolni.
-Csúcsszeretkezés - lelkendezett a zuhany alatt. -Döbbenetes volt
Villányi Ica, a fiú távozása után azt mondta magában: megszerzem magamnak, ha addig élek is! Inkább ő, mint az a hülye, beképzelt buzeráns Csepregi János! Margó néni halála után enyém lesz a lakás, ideköltözhet, összeházasodunk, gyerekeink lesznek.
Tandem Balu viszont mást forgatott a fejében a villamoson hazafele:
-Borzalmasan csúnya. Mint a harapós ló. Szép volt, jó volt, ami volt, de vágják le a p.cs.met, ha még egyszer bedugom neki!

A történet és a szereplők a fantázia szüleményei

Ennek az alkotásnak a tetszésátlaga: 5

Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10490
Időpont: 2019-04-26 08:20:58

válasz ermi-enigma (2019-04-25 20:15:53) üzenetére
Köszönöm Imre, örülök, h olvasod, s annak különösen, h a te tapasztalataid egybevágnak az enyémekkel! :) Várlak a folytatáshoz is! Üdv: én
Alkotó
ermi-enigma
Regisztrált:
2018-12-05
Összes értékelés:
189
Időpont: 2019-04-25 20:15:53

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
olvasom....leköt...nagyon tájékozott vagy....remek írás.....valamikor voltam "számító-gép kezelő" egy hatalmas gép volt az....egy nagy vályúval körbevéve, amibe nyáron jégtáblákat pakoltunk a gép hűtésére....emlékszem nagyon a lyukasztókra és a kontrolosokra....hű de sok szép csaj volt....kedvenc helyem egy raktár mélye volt....a népszámlálást dolgoztuk fel...az egész munka abból állt, hogy mint a piaci rakodók hordtuk a sok lyukkártyát....akkor rengeteget túlóráztam....egy kontrolos is velem volt, ha netán javítani kellett....a lányt én választottam ki....a programozók megmutatták, hogy miként lehet folyamatos menetre állítani (állt de az órája ment)....közben én pl. az igazgató szobájában a tv-n néztem, ahogy 1985-ben Taróczi Balázs nyer párosban Wimbledonban....fiatal voltam...érdekes világ volt....

olvasom tovább

tetszik

Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10490
Időpont: 2018-05-18 07:59:10

válasz T. Pandur Judit (2018-05-17 15:19:10) üzenetére
Szia Judit! Bevallom töredelmesen én egyetlen "kommunista szombaton" sem vettem részt! Azzal bújtam ki, h a hétvégén versenyem van. Viszont a többek elmondása alapján azért képben voltam nagyjából. Volt olyan pl. h a srácok és a csajok az üdülőben faleveleket söpörtek a "kommunista szombaton" S volt, gondolom, amikor a hivatali munkát végezték. Bár nálunk, egy egy időszakot kivéve nem volt annyi munka, h még szombatra is jutott volna. Köszönettel: én
Szenior tag
T. Pandur Judit
Regisztrált:
2008-10-21
Összes értékelés:
5607
Időpont: 2018-05-17 15:19:10

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szia Laci!

Mi kommunista szombaton nem takarítottunk az irodában, hanem rendesen dolgoztunk.
Az iroda nagytakarítását már a kapitalizmusban végeztük saját magunk, mert a multi cég által szerződtetett takarítócég éhbéren, feketén foglalkoztatott takarítói csak lopni jártak az irodába, és maximum a szemétkosarat ürítették ki.
Mikor már minden ragadt a kosztól, akkor túlórában /mintha nem túlóráztunk volna ingyen azon kívül is eleget/ megcsináltuk a nagytakarítást, magunknak. :(

Judit
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10490
Időpont: 2017-02-11 07:55:24

válasz Susanne (2017-02-09 18:35:02) üzenetére
Szia Zsu! Látom már itt tartasz! Nagyon köszönöm, örülök, h olvasod! Az ilyen bulik persze nem voltak általánosak, gondolom, más munkahelyeken nem fajult el. Viszont az is biztos, láttam, amit láttam. Ebben a észben szerettem volna megmutatni, h egy dolog az (szocialista) erkölcsről papolni, s másik dolog a kőkemény valóság! Szeretettel köszönöm: én
Szenior tag
Susanne
Regisztrált:
2012-04-16
Összes értékelés:
6230
Időpont: 2017-02-09 18:35:02

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Ajajj témánál vagyunk :)
Szia Laci !
Olvasmányos, ez a rengeteg adat? Szuper jó eddig :))
Nekem kimaradtam a tivornyák, fontosabb volt a sport.
Igyekszem majd továbbhaladni. Nagyon tetszik eddig !!!
Szeretettel: Zsu
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10490
Időpont: 2016-06-14 08:02:45

válasz inyezsevokidli (2016-06-13 10:17:13) üzenetére
Kedves Ildikó! Sokan érezték, érzik úgy a rendszerváltás után, hogy egy biztonságos, kiszámítható világból az ősdzsungelbe kerültek, ahol az erősebb felfalja a gyengébbet. És ez bizonyos mértékig így is van. Ma már nincs "védett" beosztás, vagy védett kor, átszervezik a részleget és repülsz. De a másik oldala a dolognak az, hogy nagyobbak a kiugrás lehetőségei. Aki fiatal, nyelveket beszél, magas szinten ért valamihez, vagy diplomája/diplomái vannak, nem kerül bele az egyenlősdi játék süllyesztőjébe, mint a "cucializmusban", hanem érvényesül. Hátha még valakinek a valakije! Ez persze mindig így volt. És bulik is voltak mindig. Én néhányon részt vettem, persze semmi rosszat nem csináltam :) (Mi a rossz????:) ) Örülök, h olvasod, nagyon nagy szeretettel várlak a folytatáshoz, érdekel a véleményed! -én
Alkotó
Regisztrált:
2016-03-24
Összes értékelés:
2190
Időpont: 2016-06-13 10:17:13

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Pedig már akkor, valami, ami egyébként mindig, nagyon munkálkodott a háttérben.
Aztán, egyszer csak rajthoz állítottak minket, s azóta is futunk a szaros kis életünkért!

Még mindig szeretettel, s még mindig, ildikó
Alkotó
Regisztrált:
2016-03-24
Összes értékelés:
2190
Időpont: 2016-06-13 10:14:01

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Kedves Bödön!
Az elveszett hozzászólást, majd valahogy pótolom.
Nagyon jó, hogy az írásod, összefüggéseket láttat meg velem, így utólag, mert akkor nem igen gondolkodtam ilyeneken. Különben is azt hittem, örökké fog tartani az a világ, s úgy éreztem, soha nem fogok semmiben lemaradni, mert egyáltalán nem, vagy alig fejlődik benne valami.
Lásd, a hat év GYES alatt. Aki, egyébként, életem leghasznosabb évei voltak.

Szeretettel: Ildikó
Alkotó
Regisztrált:
2016-03-24
Összes értékelés:
2190
Időpont: 2016-06-13 10:03:36

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
válasz Bödön (2016-03-03 10:25:43) üzenetére
Itt folytatom az írást!
Tehát!
Az italt én sose szerettem, úgyhogy kimaradtam ezekből a tivornyákból.
Meg egyáltalán, a nem kötelező csoportos bulikból.
Hallani is egyről hallottam utólag, mint tett ajánlatot a vezérigazgató a WC-ben egy szimpla kis üzletkötőnek,a mások füle hallatára.
No, meg a Gellért szállóban történtekről is hallottam.
De ezek, már a hőn állított kapitalizmus idejében voltak.
Tudom, hogy az ilyen rendezvényeknek valóságos kultusza van, a felsőbb körökben, ahol nagyban csinálják. Olyasmiket tesznek, amiket, józanul nem tennének.
Tásd! Tandem Balu!
Alkotó
Regisztrált:
2016-03-24
Összes értékelés:
2190
Időpont: 2016-06-13 09:47:37

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szia Bödön!
Már este, vagy inkább éjjel olvastam ezt a fejezetet is, de elhalasztottam a hozzászólást, pihentebb időre.
Szóval!
Még pályám elején, a KIP-ben, (Kamaraerdei Ifjúsági Park, 1987-8, amikor a történeted játszódik), találkoztam számítógépekkel, egy egész parkkal, amit tanfolyamok szervezéséhez állítottak be. Találkoztam velük, nem kis csodálatomra, áhítatomra, s tudtam, tanulmányozni kéne a használatukat, mert nagy jövő előtt állnak. Hozzá is kezdtem, de valahogy abbamaradt.
Valahogy, meglegyintett, a jövő előszele. De nem eléggé!
Mert íme, a mai életem legfontosabbnak vélt történéseit, a számítógépnek, az internetnek köszönhetem,
De hiába az örömmel szerzett gyakorlatom, , mert a munkámban, rengeteg mérget, bosszúságot okoz az informatika. Valahogy, mindig, az én, gyakorlatból szerzett logikámhoz akarom igazítani. S ez nem megy.
A másik téma a szex és az orgia. Az utóbbi, teljes egészében, a piának köszönhető.
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10490
Időpont: 2016-03-03 10:25:43

válasz Mákvirág (2016-03-03 09:38:15) üzenetére
Szia Mákvirág! Szeretek búvárkodni, és kiásni a részleteket :) A szlenget megtalálni nem könnyű, próbálok visszaemlékezni. Ezen a téren minden segítséget köszönettel elfogadok! :) Köszönöm, h olvasod, és mindig nagyon örülök a hsz-nek, mert megerősítést jelent! Üdvözlettel: én
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10490
Időpont: 2016-03-03 10:21:41

válasz eferesz (2016-03-03 09:22:21) üzenetére
Szia Szabolcs, köszönöm! Igyekszem felidézni/megidézni, mi, hogy volt! Köszönöm, h olvasod!!! Szeretettel üdvözöllek: én
Alkotó
Mákvirág
Regisztrált:
2015-02-10
Összes értékelés:
423
Időpont: 2016-03-03 09:38:15

Szervusz Bödön! :)

És megint az a rengeteg adat... :) Hihetetlen! :)
A "sabbath"-os rész egy totál más dimenzió. Ezeket a szavakat szerintem fiatal koromban hallottam és használtam utoljára. :D Ma más a szleng, de épp ez benne a megmosolyogtató.
Nagyon élveztem! :)

Barátsággal:
Mákvirág

Szerkesztő
eferesz
Regisztrált:
2013-09-06
Összes értékelés:
3552
Időpont: 2016-03-03 09:22:21

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Kedves Bödön!
Hm, nagyon aprólékos, részletes, de úgy, hogy az ember nem veszik el benne, mert látható az egész.
:)
Tényleg szeretem azt, hogy precízen írsz.
Szeretettel!
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10490
Időpont: 2016-02-24 19:52:21

válasz oroszlán (2016-02-24 16:44:53) üzenetére
Szia Ica! a kommunista szombatoknak tényleg megvolt a bukéja! Én is szerettem. Az volt benne a klassz, h együtt volt egy csomó fiatal és marháskodhattunk!!! Örülök, h tetszik, köszönöm a hsz-t!!! Szeretettel üdvözöllek: én
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10490
Időpont: 2016-02-24 19:48:17

válasz sailor (2016-02-24 13:17:24) üzenetére
Szia Sailor! Szeretem a II vh-s repülős történeteket, olvasgatom Tobak Tibor könyveit, aki a veszprémi Pumáknál harcolt a legmodernebb Me Bf-109-es vadászgépen. Egyik könyvében írja, h 1943 nov 5-én 9.30-kor derült időben, szikrázó napsütésben szálltak fel, majd felemelkedve 6000 m-re Pápa irányába fordultak. Félreértés ne essék: 50 évvel később írta! Percnyi pontossággal, mi történt! Ez csak úgy lehetséges, h rendelkezésére álltak korabeli dokumentumok, rep. napló, stb.
Igen ezzel jár! Mindennek utána kell nézni, és, ha valamire nincs adat, azt egyszerűen meg kell kerülni. Tényleg érdekes munka! Köszönöm, h olvasod, megerősítesz! Üdvözlettel
Szenior tag
oroszlán
Regisztrált:
2012-04-25
Összes értékelés:
8797
Időpont: 2016-02-24 16:44:53

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Kedves Laci!
Köszönöm, az élvezetes és aprólékos leírást a valóságról.
Szerintem jók voltak azok a szabad szombati munkák! A felvonulások is... jó nosztalgiázni.
Szeretettel gratulálok: Ica
Alkotó
Regisztrált:
2012-10-26
Összes értékelés:
9143
Időpont: 2016-02-24 13:17:24

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szia Bödön!

Mennyi munkát ígényelhetett csak ez a rész,
csak magad tudod!

Az akkori magyar és más sport történések
felsorolása,a politikai nézetek közel hozása,
a számítógép...

Elismerésem!

Üd:sailor
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10490
Időpont: 2016-02-24 10:24:32

válasz Ylen Morisot (2016-02-23 18:54:28) üzenetére
Szia Ylen! Hát, ha a nőkről azt mondjuk: állhatatlanok, akkor ez ránk, férfiakra is vonatkozik, Tandem Balura meg pláne! Elég labilis egy srác. De ne feszegessük egyelőre, az idő majd választ ad rá. A számítógépes résznek utána kellett járnom, szerencsére van a családban hozzáértő:) Annak nagyon örülök, h felidézte Benned azokat az időket:) Üdcözlettel: én
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10490
Időpont: 2016-02-24 10:16:18

válasz Selanne (2016-02-23 18:50:11) üzenetére
Szia Marietta! Köszönöm, h nekigyürkőztél ennek a kicsit hosszúra sikeredett epizódnak. Így jött ki, nem tudtam hol szétvágni. A kommunista szombatok bizony időnként elfajultak, Volt/lehetett ilyen is:) Üdvözlettel: én
Szenior tag
Ylen Morisot
Regisztrált:
2015-05-02
Összes értékelés:
1813
Időpont: 2016-02-23 18:54:28

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szia Laci!
Attól tartok, kedvenc Balunk még feledni fogja a fogadkozását!
Egészen elkápráztattál a számítógép precíz bemutatásával!
(Anno vizsgáztunk Numerikus és gépi ismeretek c. tantárgyból, a gyakorlati okítás annyiból állt, hogy a küszöbről benézhettünk a szobába.)
Üdv:
Ylen
Szenior tag
Regisztrált:
2009-01-04
Összes értékelés:
8273
Időpont: 2016-02-23 18:50:11

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *

"sportbuzi" ez tetszett :-) No, és a kommunista szombatok. Mennyi volt belőle. Lazább volt mint egy rendes hétköznap, de hülyültünk is sokat.

Marietta

Legutóbb történt

Árvai Emil alkotást töltött fel A tékozló fiú apja címmel a várólistára

sailor bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) tikkadásig című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Kertelő című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Csillaglesen című alkotáshoz

Ötvös Németh Edit alkotást töltött fel tikkadásig címmel a várólistára

Ötvös Németh Edit bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

eferesz alkotást töltött fel Kertelő címmel

eferesz bejegyzést írt a(z) Csillaglesen című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) a fenyegetőknek című alkotáshoz

szilkati alkotást töltött fel a fenyegetőknek címmel

sailor bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Csillaglesen című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Csillaglesen című alkotáshoz

mandolinos alkotást töltött fel Szergej Jeszenyin: Lengyelország címmel a várólistára

eferesz bejegyzést írt a(z) Ne simogass! című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) Valaha című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) Valaha című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Valaha című alkotáshoz

Vári Zoltán Pál bejegyzést írt a(z) Csillaglesen című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) furcsa árny című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Csillaglesen című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Csillaglesen című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Valaha című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Csillaglesen című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) Ne simogass! című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) Ne simogass! című alkotáshoz

Vári Zoltán Pál bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) Ne simogass! című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) Viszontlátás című alkotáshoz

Vári Zoltán Pál bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

Vári Zoltán Pál bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) Csillaglesen című alkotáshoz

Toplista

A Napvilág.Net hírei:

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjai

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjaiTüzesen süt le a nyári nap sugára... egy plüssjuhászra? Rá bizony. Aki amellett, hogy egy véres, forradalmi hangulatú, sebes sodrású kémtörténetbe csöppen, talán képes lesz újrafogalmazni a gondolatainkat Petőfi klasszikusáról. Fiókba az előítéletekkel, és lássuk, hogy boldogul Kukoricza Jancsi egy egészen más kontextusban!

2014. 10. 20. - Irodalom

 

thegpscoordinates.net

Zenit Futárszolgálat

Minden jog a szerkesztőség és a szerzők részére fenntartva! © 2004 - 2022