HONLAPUNK

Tagjaink Rólunk Szabályzat Kereső Statisztika Fórum Aktívak Gy.I.K.

ALKOTÁSOK

Cikkek Prózai művek Versek Receptek Ajánlják magukat Alkotók könyvei Hangos verstár Láncvers Verspárbaj

EGYÉB

Linkajánló Közös regény Emlékoldalak Főoldal
Napvilág Íróklub

Statisztika

Online tag: 0

Online vendég: 4

Tagok összesen: 1947

Írás összesen: 52873

RegisztrációregisztrációElfelejtett jelszóelfelejtett jelszó
Véletlen
Fórum

Utolsó hozzászóló:

szilkati
2022-05-29 22:53:30

Reklám

Prózai művek / regény
Szerző: BödönFeltöltés dátuma: 2016-02-26

Mi kommunista ifjak...II/3.

A Területi Főosztálynak, (főosztályvezető dr. Réthy Vilmos 58 éves közgazdász értelmiségi származású, pártonkívüli) három osztálya van, az Adatgyűjtési Osztály, az Ellenőrzési Osztály és a Koordinációs Osztály. Roth Emil a Koordinációs Osztály vezetője, szobája, titkárság nélkül közvetlenül a beosztottak szobájából nyílik. Öten dolgoznak ott: Szereda Edit 32 éves jogász, hajadon, SZB titkár, Petri Mici, 35 éves statisztikus, szintén hajadon, vissza-húzódó, gátlásos vénlány, még soha nem hált férfival. Tratt Ferenc 28 éves szakközgazdász, nőtlen két zabigyerek apja, két különböző nőtől, Csepregi János 29, bodybuilder, rohadt jó testtel, nős, jogi végzettség, csapnivaló házasságban él, házsártos, gazdag-asszony feleség, időnként összevesznek, és akkor megveri. És végül Székely Hajnalka 19 éves, Közgazdasági Technikum, történetünk kezdetén a Marxizmus Leninizmus Esti Egyetem hallgatója.
A titkárnői, gépírónői feladatokat valamelyik "nagy"-lány látta el alkalomszerűen, vagy a Mici, vagy az Edit, bár Emil nem vette igénybe túl gyakran szolgálataikat, magad uram, ha szolgád nincs alapon ő gépelte saját leveleit, intézte telefonjait.

Hajnalka, aki szerette, ha Hajnának szólítják, december közepén gőzerővel készült a félévi vizsgákra. Amikor nem volt munka, elővette a tankönyvet, odakészített egy kockás füzetet, jegyzetelt és piros ceruzával aláhuzigálta a fontosabb részeket. A Dialektikus Materializmus nem könnyű tantárgy, meggyűlt vele a baja. Nehezen értette a sajátos nyelvezetet, fennakadt a marxi meghatározásokon. A lét határozza meg a tudatot, olvasta. Hogy kell ezt érteni? Ott kezdődik egyáltalán, hogy mit értünk "lét" alatt, és, ha már, akkor egyáltalán mi határozza meg magát a létet? Van egy általános "Meghatározó" a világban? Á baromság, hogy lenne, ha csak nem az anyag az? De az eszetlen, buta anyag, hogy lehetne általános "meghatározó", mintha értelemmel rendelkező "valaki" volna?
Félretolta a könyvet, felállt, odament Emil ajtajához, bekopogott.
-Bújj be- hallatszott bentről. -Te vagy az Hajna? Gyere, csak nyugodtan. Ülj le. Miben segíthetek?
-Mi a szar az, hogy a lét határozza meg a tudatot? - kérdezte Hajnalka. -Nem értem Emil. Milyen létről van szó? Az egyes ember létéről? És milyen tudatról beszél Marx? Az emberi tudatról, a te tudatodról, az én tudatomról, vagy a társadalmi tudatról?
Emil felállt az íróasztala mögött, s a szoba sarkában lévő kanapéra mutatott.
-Üljünk oda. Elmondom.

Emil irodájában nem volt Marx, Engels, Lenin kép a falon, Kádár János se, s nem volt Lenin-szobor az íróasztal sarkán, tárgyalóasztal, kényelmes bőrfotelek csak rengeteg könyv és folyóirat a polcokon körben. Szobája egyszerűen, puritánul volt berendezve, íróasztala ugyanolyan közönséges íróasztal, mint kinn a többieké, fatámlás, csővázas székek, egy-két ceruzarajz a falon, lovak, - egyedüli luxus az ütött-kopott kanapé, Isten tudja, honnan szerválta.
Leültek. A férfi Hajnalka felé fordult, nézte. Olyan izgatott, egészen ki van pirosodva az arca. Annyira aranyos, egyszerű, tiszta gyerek. Édes kis proli-lány. Akár a kishúgom, gondolta.
-Nyugi- mosolygott rá - nem bonyolult. Egy szempillantás alatt megérted. Tudod ugye, tanultátok remélem, hogy hol, melyik országban, milyen körülmények között nőt fel Marx? És Engels? Vagy például Lenin? Hogy kerültek fiatalkorukban kapcsolatba hazájuk munkásmozgalmával, a német, az angol és az orosz munkásmozgalommal, ami a világon a legerősebb, legszervezettebb volt akkoriban? Mit gondolsz, vajon, ha egy csendes-óceáni szigeten éltek volna fiatal korukban meztelen bennszülöttek között, megírják műveiket? Marx a Tőkét, Engels a Szocializmus fejlődését, Lenin az Imperializmus, mint a kapitalizmus legfelsőbb fokát?

Hajnalka egy csapásra megvilágosodott. Jobban is, mint ahogy Emil sejtette volna. Anyja mosónő volt, mint a József Attiláé, apja segédmunkás. Ő 68-ban született, látta a szegénységet, a nyomort, bőre alá ivódott. A Kádár János által irányított, egyre erősebb, egyre gazdagabb, bőkezűbb szocialista állam gondoskodása felemelkedést hozott a családnak, a Tanács kiutalt egy tágas lakást az Élmunkás téren, apja állandó munkát kapott a Ganz és Vagongyár kőbányai javító-üzemében, ahol kitaníttatták, megbecsült, jó keresetű szakmunkás lett belőle. Az öt gyermekes proletár-család a szakszervezettől minden nyáron két hetes beutalót kapott a vállalat Balatonszárszói üdülőjébe, ami leírhatatlanul csodálatos élmény volt a Székely gyerekeknek. Emlékezett a boldog, felhőtlen nyarakra, az úttörőtáborokra, a sok kis vidám pajtásra, a szocialista fiatalok összetartó közösségére.

Ha gazdagok lettek volna a szüleim, ha négyszobás nagy lakásunk van Budán, apámnak Zsigulija, Burgaszba járunk nyaralni a bolgár tengerpartra, vagy saját nyaralónk van, ha apám nem kommunista, nem párttag, ha templomba járat, igen, lehet, hogy akkor most vallásos lennék, misére, hittanra járnék, és nem a Hűvösvölgybe úttörővasutazni a pajtásokkal! Megborzongott. A lét határozza meg a tudatot. De mennyire, hogy így van!
-Érted már? - kérdezte Roth Emil. Mosolyogva rátette a kezét Hajnalka kezére.
A lány visszamosolygott. -Nagyon is. Kösz, rendes vagy.
-Szívesen. Hogy álltok a karácsonyi fenyőfaünnep szervezésével?
-Még sehogy.
-Lássatok neki. Vond be Csepregi Jánost. Használható ember. Te majd kitalálod, mi hogy legyen, s János segít a megvalósításban, megszerzi a magnót, a hangfalakat, megrajzolja a plakátokat, ő nagyon ügyesen rajzol és praktikus észjárású. Tudod jól, milyen nagy szerepe van a szocialista közösségek erősítésének a társadalmi tudat átalakításában. A modern társadalom két alappillére a haladó szellemű család és az öntudatos, szocialista közösség.
Egyszerűen beszélt, minden pátosz nélkül, még a hangját sem emelte fel. Mástól talán közhelynek hatott volna, amit mondott, Emil szájából a valóságos élet kinyilatkoztatása volt.
-Tudom! Így lesz. -Hajnalka menni készült, elvette a kezét és felállt. Arcán lázrózsák gyúltak.
Emil is felállt, nézte a lányt majd' egész egy lépésnyi távolságból. Izzott köztük a levegő, az ideológia mágneses áramvonalai áthatották, körbe fonták őket, legalább is Hajnalka így gondolta.
-Valamit még szeretnék mondani - szólt gyengéden Emil.
-Hallgatlak.
-Komolyan veszed a feladatot?
-Halálosan.
-Mindent megteszel, bármi probléma, bármi nehézség adódik?
-Igen.
-Kitartasz mellettem, és az ügy mellett vészben, viharban, békében, háborúban?
-Ki. Ígérem.
-Köszönöm - mondta Roth Emil. -Tudod az, a bizonyos lenini ország, az osztálynélküli társadalom, ahol nincs kizsákmányolás, ahol minden ember egyenlő és szabad, képességei szerint dolgozik, és szükségletei szerint részesül a megtermelt javakból, nem látható módon jön el, nem harsány csindadrattával, hanem észrevétlenül, ahogy Jézus Krisztus mondta Isten országáról. A szívünkben először, ott igazán.
Hajnalka szeme tágra nyílt. -Honnét tudod, hogy mit mondott Jézus Krisztus?
-A Bibliából. Az Újszövetséget, Máté, Márk, Lukács, János evangéliumát többször is elolvastam, nagyon tanulságos. Vedd ki belőle Istent, Jézust, a csodákat és a szenteket, s rájössz, hogy egyes részeit akár Marx is írhatta volna. A kenyérszaporítás például a kánai menyegzőn a jóléti kommunista társadalom szimbolikus képi megjelenítése.
-Mi az, az "evangélium"?
-Magyarul "jó hír"- mondta Roth Emil. -A vallásos emberek azt képzelik, hogy Krisztus, Isten fia feltámadt a kereszthalálból, megváltotta az embereket, s elhozta számukra az örök életet, Isten országát.
-Megjegyzem - mondta Székely Hajnalka.
-Számítok rád.
A lány erre már nem válaszolt de a szeme sarkában megcsillanó könnycsepp minden szónál ékesszólóbban beszélt. Nyílt az ajtó, Barna Roland lépett be.
-Emil, tudnánk két szót váltani?
-Persze. Gyere be. Hajna maradj te is, ha akarsz, úgy sejtem a mezőgazdasági géprendszerekről lesz szó, hallgasd végig, tanulj, okosodj!

A történet és a szereplők a fantázia szüleményei

Ennek az alkotásnak a tetszésátlaga: 5

Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10490
Időpont: 2018-06-05 07:13:48

válasz T. Pandur Judit (2018-06-04 16:17:48) üzenetére
Szia Judit! Igen, emberközpontú, ember-baráti eszme. Minden eszme az, valamivel kecsegtetni kell a tömegeket. Vagy azzal, h haláluk után boldogok lesznek, ha már a földön nem adatik meg, vagy az ellenkezőjével. Tejjel-mézzel folyó Kánaánt kell ígérni. Ennek sokan bedőlnek. A hatalmasoknak persze kapóra jön, ki lehet tűzni a zászlóra. Csak még egy kicsit Várni kell. Előbb ki kell irtani az ellenzőket, addig nem megy...:)
Sok rendes ember is lépre ment! Köszönettel: én
Szenior tag
T. Pandur Judit
Regisztrált:
2008-10-21
Összes értékelés:
5607
Időpont: 2018-06-04 16:17:48

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Kedves Laci!

Sok jó szándékú, művelt ember volt elkötelezett híve a marxizmusnak, és bíztak benne, hogy valóban fel lehet építeni egy olyan társadalmat, amelyikben nincsenek társadalmi osztályok, és nincs kizsákmányolás.
Az eszme nagyon szép, csak hát a megvalósítás... :( hát az bizony nem sikerült.
Az egyetlen valódi haszonélvezői a mi kísérleti szocializmusunknak a nyugati munkások voltak.
Amíg a kapitalisták feje felett lebegett a proletárforradalom réme, addig valamennyire rendesebben megfizették az alkalmazottaikat, nekik is juttattak a profitból. Amióta a szoc. országok felhagytak a kísérlettel, mást sem hallani, mint hogyan nyirbálják meg a béreket, juttatásokat, viszik el a munkát az emberevőkhöz, meg a ferde szeműekhez, hogy ne kelljen fenntartani a "magas" béreket.

Judit
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10490
Időpont: 2017-02-12 07:47:01

válasz Susanne (2017-02-11 20:57:49) üzenetére
Szia Zsu! Köszönöm, köszönöm, meg se érdemlem...de jól esik! Várlak továbbra is nagy szeretettel! -én
Szenior tag
Susanne
Regisztrált:
2012-04-16
Összes értékelés:
6230
Időpont: 2017-02-11 20:57:49

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szia Laci !

Jöttem már megint :)
Marx..vallás..
Eszméletlen milyen remekül összehozod a dolgokat, nagyon tetszett ez a rész is.
Igyekszem majd folytatni .
Szeretettel: Zsu
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10490
Időpont: 2016-06-19 08:02:57

válasz inyezsevokidli (2016-06-18 17:11:49) üzenetére
Szia Ildikó! Annyiban nem, h én a vallásos ideológia hívőjének tartom magam. A materializmus kiindulópontját nem fogadom el, s ebből következik, h az egész elméletet elvetem, annak ellenére, hogy figyelemre méltó megállapításai vannak. Így pl. a tudat, és a gondolkodás anyagi természetéről Marx szerint ezek az anyag létformáinak termékei, tehát igenis anyaghoz kötöttek, anyag nélkül nem léteznek. Az ő korában a tudomány még nem tudta bizonyítani, ma azonban már van bizonyíték. Megállapították, h a gondolkodás során hullámok keletkeznek, amelyek képesek tárgyakat megmozdítani. Jézus Krisztus is erről beszél: ha csak annyi hitetek lenne, mint egy mustármag, s azt mondanátok a hegynek, gyere ide, a hegy felkerekedne és odamenne hozzátok! Klassz ez a vita!!! Élvezem. Szeretettel: én
Alkotó
Regisztrált:
2016-03-24
Összes értékelés:
2190
Időpont: 2016-06-18 17:11:49

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
válasz Bödön (2016-06-16 09:17:59) üzenetére
Szia Bödön!
Na, itt vagyok megint!
Ugye nem hiszel Marxnak?
Az agy és a tudat, nem ugyanaz a minőség!
Az agyat működteti az elme. Az elme funkciója a gondolkodás, a gondolkodás terméke a tudat, és nem az anyagé.
Hallottad már ezt a meghatározást, hogy az anyag megszilárdult szellem?
Na! Mit szólsz?
Szeretettel: Ildikó
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10490
Időpont: 2016-06-16 09:17:59

válasz inyezsevokidli (2016-06-16 09:10:56) üzenetére
Egy a lényeg, valaminek, valakinek mindig a rabjai vagyunk, akár felismerjük akár nem. Én viszont nem:) :)

Marx szerint semmi nem állhat az anyag felett, mert minden anyagból van, a tudat is, amit a lét határoz meg, értsük alatta persze az anyagi létezést!
Alkotó
Regisztrált:
2016-03-24
Összes értékelés:
2190
Időpont: 2016-06-16 09:10:56

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
válasz Bödön (2016-06-16 08:50:29) üzenetére
Marx téved!
A szabadság nem felismert szükségszerűség, vagyis felismert rabság, hanem tudás-felelősség-kontroll.
Tér-idő-és anyag felett áll!
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10490
Időpont: 2016-06-16 08:50:29

válasz inyezsevokidli (2016-06-16 08:42:59) üzenetére
Lényegében egyről beszélünk. Marx mondta: a szabadság felismert szükségszerőség. Hitler mondta: a munka szabaddá tesz. A vallásos ideológia mondja: csak akkor lehetsz igazán szabad, ha felismered Isten igazságát. S mi Isten igazsága? Az Ige. Vagyis Jézus Krisztus. Kezdetben volt az Ige, s az Ige Istennél volt. A hívő ember szerint Isten Igéje tesz rabból szabaddá. Szeretettel üdvözöllek: én
Alkotó
Regisztrált:
2016-03-24
Összes értékelés:
2190
Időpont: 2016-06-16 08:42:59

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
válasz Bödön (2016-06-16 08:20:05) üzenetére
Még valamit.
Amióta kiszabadítottam magam némileg, a dialektikus-materializmus szűk keretei közül,
nagyobb játszótéren játszom. Megszűnt a szorongásom, ami gyerekkoromtól jelen volt!
Szabad lett, ami nemcsak hogy rab volt, de le is volt tagadva bennem!
Szeretettel: Ildikó
Alkotó
Regisztrált:
2016-03-24
Összes értékelés:
2190
Időpont: 2016-06-16 08:37:44

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
válasz Bödön (2016-06-16 08:20:05) üzenetére
Szia Bödön!
Jújj, erre most gyorsan válaszolom kell!
Nem ugyanezt írtam az előbb én is?
Akkor rosszul fejeztem ki magam.
Mi határozza meg anyagot?
Okok mozgatja-e a világot, vagy célok?
Az okokat esetleg láthatjuk! De a célok láthatatlanok. Mikor megvalósulnak, okként lesznek láthatók.
Szellem- anyag, anyag- szellem, láthatatlan-látható-láthatatlan-látható és így tovább.
Anyagot, lásd műanyag, létre tudunk hozni. Életet nem tudunk semmibe lehelni.
Maguktól, véletlenszerűen épülnek fel bonyolult összetettségű rendszerek? Vagy előbb létezett tervezőjük, tervük?
Szia!
Ildikó
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10490
Időpont: 2016-06-16 08:20:05

válasz inyezsevokidli (2016-06-15 20:00:04) üzenetére
SZia Ildikó! Meghatározták! Az öröktől létező anyag az alapvető szubsztancia, s az anyag létezési formái, mozgása magyarázza a világ jelenségeit. Ettől kezdve, mint filozófia cáfolhatatlan. Vagy hiszem, vagy nem hiszem. Éppen olyan, mint az Isten-hit. Azt is hiszem, vagy nem hiszem. Ha hiszem, az idealizmus talaján állok, ha nem hiszem, materialista vagyok. A két nagy eszmerendszer között ez dönt. A hit. Mert konkrét, kézzelfogható, cáfolhatatlan bizonyíték se az egyikre, se a másikra nincs. Ha a kiindulópontot elfogadjuk (Isten, vagy anyag) - onnantól kezdve zárt logikai egység, nem lehet fogást találni rajta a "másik" oldal felől. Szeretettel: én
Alkotó
Regisztrált:
2016-03-24
Összes értékelés:
2190
Időpont: 2016-06-15 20:00:04

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szia Bödön!
Kicsit hihetetlen ahogy az ember, bármilyen eszmébe bele tud gabalyodni, és fennkölten hirdetni.
Emlékszem, én milyen vehemenciával vitáztam Hívő, hivő sógorunkkal, órákig a hitről, a vallásról.
Egy szemernyit sem változtak nézeteink, sőt, mintha élesedtek volna.
A dialektikus materializmus annyira logikusnak tűnt.
Érteni véltem.
Azt hiszem a gondolati, filozófiai, stb. rendszerek úgy épülnek fel, hogy húznak egy határt. Az a kiindulás, az alap, s mindent arra építenek fel, logikusan.
Itt, például nem a lét elé, hanem utána húzták meg a határt. Nem kérdezték meg, mi határozza meg a létet?
Ezt, most ötöltem ki.
Na, majd, folytatom!
Szeretettel:Ildikó


Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10490
Időpont: 2016-05-25 07:52:28

válasz Bödön (2016-03-09 10:48:21) üzenetére
Szia Ildikó! A történet kezdetének idején, mint pályakezdő diplomás dolgoztam egy "főhivatalban" Természetesen nem erről a "hivatalról" írok, hanem ennek alapján kitaláltam egy képzeletbeli "főhivatalt" Velem és másokkal megtörtént estek adják a cselekmény gerincét, amelyeket átírok, hozzáteszek és elveszek belőlük, és úgy illesztem be a szövegbe, ahogy éppen szükséges. Ennyiben tehát a "fantázia szüleménye" DE amiről írok, az igaz, mint ahogy pl. az Egri csillagok története is igaz, a történelmi része is, és a "költői" része is!!! Szeretettel üdvözöllek és nagyon örülök Neked, h itt vagy és h kontrollálod!!! -én
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10490
Időpont: 2016-03-09 10:48:21

válasz Finta Kata (2016-03-08 23:02:54) üzenetére
Sok igazság van abban, amit Marx a kizsákmányolásról mondott. Isten országa, és az osztálynélküli társadalom futurisztikus képe nagyon hasonlít egymásra. Csak hát mi lett a szép eszmékből, mivé tettük ezeket mi, emberek?????
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10490
Időpont: 2016-03-09 10:45:03

válasz Finta Kata (2016-03-08 23:02:54) üzenetére
Kedves Kata! Köszönöm hozzáértő, elismerő szavaidat! Valóban így van, hit nélkül nem lehet élni. Vagy, lehet, de minek?  Mindegy (majdnem!) hogy Istenben, a mennyországban hisz-e az ember, vagy az osztálynélküli társadalom eljöttében. A hit mellett nagyon fontos a remény és a szeretet. Ez közhely, de így van! És még valami: a szenvedély, ami áthatja az embert, s viszi előre. Köszönöm, h olvasod, s nagyon örülök, hogy tetszik, számomra ez nagyon fontos!!! Szeretettel: én
Szenior tag
Finta Kata
Regisztrált:
2006-04-12
Összes értékelés:
12483
Időpont: 2016-03-08 23:02:54

Kedves Laci!
Ez a fejezet nekem nagyon tetszik, különösen az, amikor Hajnalkának elmagyarázzák, mi az, hogy a lét határoza meg a tudatot, s milyen jól megértette! De az egész anyagot remekül állítotad össze.
Azt én is mondhatom, hogy "ma is sokan vannak, akik teljes szívükből hiszik, hogy létezik egy igazságosabb, jobb világ, melyben megszűnnek a gazdagok és a szegények közti égbekiáltó különbségek", sőt, én is úgy gondolom, de azt nem úgy lehet "megteremteni", mint ahogyan a mai magyjaink teszik, mert az bizony egy ronda kapitalizmus - gondolok a gazdagodókra... - meg az egyre szaporodó szegényekre.
Gratulálok, nagyon tetszik, amit leírtál.
Szeretettel: Kata
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10490
Időpont: 2016-03-03 10:29:42

válasz eferesz (2016-03-03 09:29:59) üzenetére
Ízek, zamatok, illatok. Jól ráérzel Szabolcs! Köszönöm a látogatást, mindig szeretettel várlak! -én
Szerkesztő
eferesz
Regisztrált:
2013-09-06
Összes értékelés:
3552
Időpont: 2016-03-03 09:29:59

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Kedves Bödön!
:)
REMEK, jók a fűszerek, amiket használsz, tökéletes ízvilág.
Üdvözletem!
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10490
Időpont: 2016-02-28 16:44:07

válasz oroszlán (2016-02-28 16:19:44) üzenetére
Kedves Ica! :) Voltak ilyenek is, ebben a regényben is vannak, pl. Farkas et., akiről senki nem tudja, hol/hogy szerezte a diplomáját és a doktoriját, bár 1987-be, amikor a történet kezdődik, már egyre kevesebben. Roth Emilnek ezzel szemben (majd kiderül) három diplomája van, több nyelven beszél, és egy kivételesen világosfejű és jó-szándékú ember. Ateista, szilárdan hisz abban, h eljön majd egy olyan (lenini) társadalom, amelyben megszűnik a kizsákmányolás, s minden ember szabad és boldog lesz. Nagy hatással van az emberekre, csapatot gyűjt maga köré. Hajnalka egy rajongó fiatal lány, teljes mértékben a hatása alá kerül. Köszönöm, h olvasod! Szeretettel: én
Szenior tag
oroszlán
Regisztrált:
2012-04-25
Összes értékelés:
8797
Időpont: 2016-02-28 16:19:44

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Kedves Laci!
Már megijedtem, hogy három elemije volt, mert volt ilyen is! Tapasztalatból tudom. Technikumi iskola igazgató helyettes, párttitkár, sőt óraadó tanárként egy személyben, még olvasni is alig tudott. Bocs, a kitérőért. Ezt megírtam a könyvemben is.
Tetszett ez a rész is...a vallás...
Szeretettel gratulálok: Ica
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10490
Időpont: 2016-02-27 08:23:46

más kérdés, mi lett az eszméből a gyakorlatban!!!
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10490
Időpont: 2016-02-27 08:21:39

válasz Selanne (2016-02-27 07:58:42) üzenetére
Jézus, Isten országáról azt mondta: "az én országom nem e világból való" Marx meg azt: meg lehet teremteni itt a földön is azt az országot, ahol jólét van és nincs kizsákmányolás. Sztem van egy döntő különbség a kettő között: Marx "országában" az emberek életük végén meghalnak és soha többet nem támadnak fel, por és hamu lesz belőlük/belőlünk. Isten országa ezzel szemben végtelen, és örök, és az embert ebben az országban a boldog öröklét várja. Ki-ki maga dönti el, melyikben hisz? Örülök, h olvasod, és nagyon kíváncsi lennék a Te tapasztalataidra! Üdvözlettel: én
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10490
Időpont: 2016-02-27 08:21:00

válasz Selanne (2016-02-27 07:58:42) üzenetére
Szia Marietta! Isten országa és a kommunista társadalom nagyon hasonló: nincs kizsákmányolás, nincs "politika", nincs elnyomás, helyette van szeretet, tisztelet egymás iránt, igazságosság és méltányosság. A kommunizmus eszméje, az eszme szépsége, tisztasága megnyerte a nagy szegénységben, elnyomásban élő emberek szívét. "Kísértet járja be Európát, a kommunizmus kísértete", írta Marx a Kommunista Kiáltványban. Ez a "kísértet" a mai napig itt jár közöttünk, ma is sokan vannak, akik teljes szívükből hiszik, hogy létezik egy igazságosabb, jobb világ, melyben megszűnnek a gazdagok és a szegények közti égbekiáltó különbségek.
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10490
Időpont: 2016-02-27 08:00:02

válasz Ylen Morisot (2016-02-26 20:54:22) üzenetére
Szia Ylen! Amit itt erről a párhuzamról leírtam, azon én is gyakran tűnődöm. Jézus tanításai, és Marx tanításai között nagyon sok közös van: mindketten egy olyan ország képét mutatták meg, ahol az emberek egyenlőek, szabadok, boldogok. De mi lesz az ideológiák sorsa, ha zsarnok diktátorok, kapzsi, hatalomvágyó emberek sajátítják ki? Látjuk a történelemből :) Üdvözlettel: én
Szenior tag
Regisztrált:
2009-01-04
Összes értékelés:
8273
Időpont: 2016-02-27 07:58:42

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *

A rideg összekapcsolás, a vallás, és a kommunista elvek, valahogy izgalmassá teszik ezt az időszakot. Tudnék erről mesélni, de egyszer egy prózába beleépítem.

Marietta
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10490
Időpont: 2016-02-27 07:55:08

válasz sailor (2016-02-26 17:37:03) üzenetére
Szia Sailor! Köszönöm, h ezt a részt emelted ki. Hajnalka nagyon fiatal még, csak 19, és származásánál fogva meggyőződéses kommunista. Szellemi vonzódása Emilhez, kettejük meghitt kapcsolata még inkább megerősíti hitében Meg kell becsülni azokat az embereket, akik hisznek valamiban, mégha olyasmiben is, amiben mások, mi nem hiszünk. Nagy dolog a hit! Üdvözlettel: én
Szenior tag
Ylen Morisot
Regisztrált:
2015-05-02
Összes értékelés:
1813
Időpont: 2016-02-26 20:54:22

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szia Laci!
Amit sailor idéz, az engem is megragadott. De még jobban a párhuzam a biblia és az osztélynélküli társadalom közt!
Na meg ez: "az ideológia mágneses áramvonalai áthatották, körbe fonták őket" :)
Jókat írsz!
Üdv:
Ylen
Alkotó
Regisztrált:
2012-10-26
Összes értékelés:
9139
Időpont: 2016-02-26 17:37:03

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szia Bödön!

A leírtak közül,most ezt emelem ki:

"Ha gazdagok lettek volna a szüleim, ha négyszobás nagy lakásunk van Budán, apámnak Zsigulija, Burgaszba járunk nyaralni a bolgár tengerpartra, vagy saját nyaralónk van, ha apám nem kommunista, nem párttag, ha templomba járat, igen, lehet, hogy akkor most vallásos lennék, misére, hittanra járnék, és nem a Hűvösvölgybe úttörővasutazni a pajtásokkal! Megborzongott. A lét határozza meg a tudatot. De mennyire, hogy így van!"

Elismerésem:sailor

Legutóbb történt

eferesz alkotást töltött fel Kertelő címmel

eferesz bejegyzést írt a(z) Csillaglesen című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) a fenyegetőknek című alkotáshoz

szilkati alkotást töltött fel a fenyegetőknek címmel

sailor bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Csillaglesen című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Csillaglesen című alkotáshoz

mandolinos alkotást töltött fel Szergej Jeszenyin: Lengyelország címmel a várólistára

eferesz bejegyzést írt a(z) Ne simogass! című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) Valaha című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) Valaha című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Valaha című alkotáshoz

Vári Zoltán Pál bejegyzést írt a(z) Csillaglesen című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) furcsa árny című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Csillaglesen című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Csillaglesen című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Valaha című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Csillaglesen című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) Ne simogass! című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) Ne simogass! című alkotáshoz

Vári Zoltán Pál bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) Ne simogass! című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) Viszontlátás című alkotáshoz

Vári Zoltán Pál bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

Vári Zoltán Pál bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) Csillaglesen című alkotáshoz

szilkati bejegyzést írt a(z) Valaha című alkotáshoz

Ötvös Németh Edit alkotást töltött fel furcsa árny címmel a várólistára

Ötvös Németh Edit bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

mandolinos alkotást töltött fel Szergej jeszenyin: A kéregető kislány címmel a várólistára

eferesz alkotást töltött fel Valaha címmel

eferesz bejegyzést írt a(z) Alteregó című alkotáshoz

Miléna bejegyzést írt a(z) Évente egy levél című alkotáshoz

Madár bejegyzést írt a(z) Rózsavölgyi reggel című alkotáshoz

Toplista

A Napvilág.Net hírei:

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjai

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjaiTüzesen süt le a nyári nap sugára... egy plüssjuhászra? Rá bizony. Aki amellett, hogy egy véres, forradalmi hangulatú, sebes sodrású kémtörténetbe csöppen, talán képes lesz újrafogalmazni a gondolatainkat Petőfi klasszikusáról. Fiókba az előítéletekkel, és lássuk, hogy boldogul Kukoricza Jancsi egy egészen más kontextusban!

2014. 10. 20. - Irodalom

 

thegpscoordinates.net

Zenit Futárszolgálat

Minden jog a szerkesztőség és a szerzők részére fenntartva! © 2004 - 2022