HONLAPUNK

Tagjaink Rólunk Szabályzat Kereső Statisztika Fórum Aktívak Gy.I.K.

ALKOTÁSOK

Cikkek Prózai művek Versek Receptek Ajánlják magukat Alkotók könyvei Hangos verstár Láncvers Verspárbaj

EGYÉB

Linkajánló Közös regény Emlékoldalak Főoldal
Napvilág Íróklub

Statisztika

Online tag: 1

Online vendég: 7

Tagok összesen: 1948

Írás összesen: 52876

RegisztrációregisztrációElfelejtett jelszóelfelejtett jelszó
Véletlen
Fórum

Utolsó hozzászóló:

szilkati
2022-05-29 22:53:30

Reklám

Prózai művek / regény
Szerző: BödönFeltöltés dátuma: 2016-03-01

Mi kommunista ifjak...II/4.

Ezen a ponton, úgy érezzük, hogy szólnunk kell néhány szót a Magyar Népköztársaság irányítási rendszeréről, és, arról, hogyan illeszkedett bele ebbe a rendszerbe az Országos Koordinációs Hivatal, melynek dolgozói történetünk főszereplői. A magyarázatot Roth Emil szavaival mondjuk el, ő mondta el egyszer Csepregi Jánosnak, Tandem Balunak, Barna Rolandnak és Székely Hajnalkának. A 32 éves közgazdász, akinek három diplomája volt, folyékonyan beszélt németül, oroszul és angolul, készségesen segített a fiataloknak értelmezni a tanultakat, elméletet és gyakorlatot, gyakran jöttek össze a szobájában megvitatni ország-világ dolgát.

-A Népköztársaság olyan, mint egy tengerjáró hajó - mondta. -A hajó kapitánya a Párt, ő áll fenn a hídon. A Párt vezető tisztségviselőit az ország lakossága a négy-évenként megtartott szabad, és demokratikus választásokon választja meg. A kapitány agya a Pártközpont, a döntéshozó pedig, a bal agyféltekén lokalizált Végrehajtó Bizottság. A Pártközpont, mint idegrendszer funkcionál teljes összhangban a Központi Bizottsággal. A kormánykereket a kapitány utasításai szerint eljárva a Kormány forgatja, az első tiszt feladat-körét a Terv Hivatal, a minisztériumok, a főhatóságok a helyi pártszervek, és a Tanácsok látják el, akiknek segítségével vezeti a hajót. A mi hivatalunk főhatóság, elnöke, Tóth elvtárs államtitkári rangban van. A Hivatal dolga az, hogy gyűjtse be, elemezze, értékelje és hangolja össze az ország irányításához szükséges adatokat, adatgyűjtéseket, jelentéseket, információkat. Másképpen szólva, az ország irányítási rendszere egy bonyolult felépítésű, finoman olajozott gépezethez hasonlít, melynek egyik fontos fogaskereke vagyunk mi.
-És a Népköztársaság Elnöki Tanácsa? - Csepregi vetette közbe. -Az mit csinál?
Emil felnevetett.
-Az Elnöki Tanács is fontos. Természetesen, mint minden példabeszéd, az enyém is sántít kicsit.
-Szart - mondta Csepregi. -Szerintem marha jó! Nagy vagy Emil.
-Egy fenét - lőtt vissza. -Csak hát az a helyzet, hogy vannak információim és van rálátásom.
-Az egyszer biztos - replikázott Csepregi János. -Csak egyet nem értek. Hogyhogy még mindig itt ülsz a fene nagy eszeddel, és nem valamelyik magas polcon odafenn?
-Ezt én sem értem - mondta széles vigyorral a férfi.
A beszélgetés megmaradt Székely Hajnalka és Csepregi János emlékezetében, s később, más-más apropóból, és attitűddel felidéződött bennük, mint ahogy majd látni fogjuk.

-Megírtad a feljegyzést Farkas elvtársnak? - kérdezte Roth Emil Barna Rolandtól.
-Igen itt van.
-Muti.
A feljegyzés megírását megelőzte egy konzultáció Emil és Roland között, amelyről nem számoltunk be. Most a fiatal osztályvezető elvette a feljegyzést Barna Rolandtól és átfutotta.

"Az Agrárgazdálkodási Főosztály főosztályvezetőjének Farkas elvtársnak!

Tárgy: A mezőgazdasági géprendszerek szerepe a magyar népgazdaságban

Kedves Farkas Elvtárs!

Hivatkozással a Közgazdasági Figyelőben nemrég megjelent hasonló című, tárgybani szakcikkre, jelzem, hogy alapos tájékozódás után arra a következtetésre jutottam, hogy a géprendszerek alkalmazása előre mutató kezdeményezés.
A legmodernebb technológiák elterjesztésének támogatása Pártunk és Kormányunk elképzeléseinek megfelelően zajlik. A Nádudvari Vörös-csillag Mezőgazdasági Termelőszövetkezet, valamint a Bábolnai, Hosszúháti, Újmajori, Mezőhegyesi és a Püspökladányi Állami gazdaságok, az ország legfejlettebb gazdaságai, melyek gazdálkodása példamutató az egész magyar mezőgazdaság számára.

Elvtársi tisztelettel:

Barna Roland
csoportvezető
Mezőgazdasági Gépesítési Osztály

-Nem jó - mondta Roth Emil.
-Nem? De hiszen azt mondtad, hogy a géprendszerek frankók és kellenek!
-Persze. A KF-ben leközölt cikk azonban azt állítja, hogy nem gazdaságosak. Ez a témája. Erre kellene reagálni, nem?
-Dehogynem! De, hát ilyesmit nem lehet kimondani.
-Mért ne lehetne?
Roland fegyelmezett, komoly arca elborult, szemei aggodalmat tükröztek. Tekintete körbe-körbe röppent a szoba berendezési tárgyain, megállapodott az egyik lobogó sörényű, grafitceruzával rajzolt lovon, majd visszatért Emilre.
-Pártunk és Kormányunk....
Emil felnevetett.
-Ugyan, hagyd már ezeket a szóvirágokat. Figyelj, 1987-et írunk. Senki nem fog elmeszelni, ha az igazat mondod.
-És az, szerinted mi?
-Amit a cikk állít. Nádudvaron, Bábolnán, Hosszúháton, Mezőhegyesen, Újmajorban és mindenütt az országban, ahol iparszerű növénytermesztés folyik, az adott ágazat a magas lízingdíjak miatt veszteséges. Hallottatok már az IKR-ről? Nem? Sejtettem. Ki kellene egyszer menni a valóságba és körülnézni. Máshogy fest, mint innen a jól fűtött szobából.
Roland közbe akart szólni, de Emil kézmozdulata megállította.
-Várj, mindjárt. Szóval az IKR egy rövidítés: Iparszerű Kukoricatermelési Rendszer. Hibridkukoricát termesztenek. Komplex géprendszert képzeljetek el, s ehhez alkalmazott technológiát, talaj-előkészítő gépek, vetőgép, rotációs kapálógép, permetező gép, kombájn, szecskázó gép, teherautó a szállításhoz, raktárkapacitás, szállító-szalagok. A gépek nem a gazdaság tulajdonában vannak, hanem a gépállomás tulajdonában, a gazdaság csak bérli. A költségek 65-70 %-át a lízingdíjak teszik ki. Minden megtermelt tonnán 5-10 százalék veszteség képződik.
-De akkor mi a f.szomért csinálják?! -szakadt ki Rolandból méltatlankodva. -Az ember józanésszel azt képzelné....
-Na, ja. - mondta Emil. -Csakhogy vannak más szempontok. A kukoricát meg kell termelni, mert a megyei Tanács és a helyi pártbizottság előírta. Tervszám, nincs mese. De, az állami szubvenció kompenzálja a veszteséget, csak ki kell mutatni könyveléstechnikailag, érted! A gazdaságok ohne zsinór kimutatják, mi az nekik, felveszik a támogatásokat, és abból élnek.
Roland sóhajtott.
-Meg se kérdem, miért támogatja az állam és miből.
-Kérdezd csak nyugodtan. Ebben, mint mindenben, gazdaságpolitikai szempontok érvényesülnek, a meghatározott mennyiséget bármi áron hozni kell, le van osztva megyékre, járásokra, körzetekre, gazdaságokra, márpedig ennyi kukoricát modern technológia nélkül képtelenség előállítani. A miből kérdésre is van válasz, az oroszoktól baráti áron, a világpiaci ár egyharmadáért kapjuk az olajat, a gázt és az elektromos energiát, amelyből a felesleget világpiaci áron eladjuk a gaz német kapitalistáknak. A befolyt összegből lesz az állami támogatás.
Emil arca zárkózott volt, nem árult el semmi érzelmet. Soha nem lehetett tudni, mikor beszél komolyan és mikor viccel, de amikor viccelt, akkor is komolyan beszélt.
-Van egy idevágó viccem. Miért van két csöve a béke és barátság kőolajvezetéknek? Na? Mert egyiken folyik ki az olaj, a másikon pedig, ömlik be a béke és a barátság.
Nagyot nevetett. -Ne adjátok tovább. 5 év a váci fegyházban és néhány kiadós verés a Gyorskocsi utcában.

A fiatal KISZ-titkár teljesen neki volt keseredve. Valósággal összeomlott. Vakarta a fejét, nagyot böffentett. Hajnalka jót mulatott szenvedésén
-Ez katasztrofális. Mit írjak akkor Farkas elvtársnak?
-Hát az igazat. Amit elmondtam. Adok hozzá szakirodalmat, elég, ha csak hivatkozol rá. És figyelj csak! A feljegyzés nem szerelmeslevél, nem úgy címezzük, ahogy te ezt, hanem így: ez vagy az a főosztály, XY főosztályvezető. Nincs "kedves" izé, egyáltalán nincs megszólítás, és a végén nincs elvtársi üdvözlet, vagy más, ehhez hasonló baromság, csak dátum és aláírás. Javaslom, hogy a szöveg a következő legyen:
"A Közgazdasági Figyelőben ekkor és ekkor megjelent, címe, írta cikkel kapcsolatosan megállapítást nyert, hogy a komplex géprendszerek alkalmazása népgazdasági érdek, az ágazati veszteségeket az állami támogatás kompenzálja. A témával bővebben az alábbi tanulmányok, cikkek stb foglalkoznak."
Ne azt írd, persze, hogy satöbbi, hanem sorold fel.
Felállt, nyújtózott, nevetett.
-Na jó, a szemináriumnak ezennel vége, remélem, élveztétek. Menjetek békével. Istennek legyen hála.

Hajnalkát, visszatérve a helyére üzenet várta, egy papír-fecni volt odatéve az asztalára kapkodó írással:
"Tandem Balu keresett, kéri, hívd majd vissza, ha ráérsz. Elmentünk a büfébe, Mici."
Jól van, na, dünnyögte a lány. Persze. Majd visszahívom sohanapján kiskedden, borjúnyúzó pénteken. Mit képzel Tandem Balu?

A történet és a szereplők a fantázia szüleményei

Ennek az alkotásnak a tetszésátlaga: 5

Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10490
Időpont: 2018-06-15 08:55:10

válasz T. Pandur Judit (2018-06-10 22:25:37) üzenetére
Szia Judit! Pontosan így volt! Köszönöm a visszaigazolást, nagyszerűen emelted ki a lányeget! Üdvözlettel: én
Szenior tag
T. Pandur Judit
Regisztrált:
2008-10-21
Összes értékelés:
5607
Időpont: 2018-06-10 22:25:37

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szia Laci!

Jól ragadod meg az akkori társadalomképnek az alapvonásait: fent, a centrumból vezérelt sikeres politika - amelynek megkérdőjelezhetősége fel sem merülhet -, illetve lent, a szélesebb néptömegek, akikre csupán a célok és az eszmék elfogadása hárulna; reagálásaik szinte kizárólag mint "visszajelzés", "visszacsatolás" közvetítődnek a hatalom csúcsai felé. Akkoriban már az egész politika alapvető érdeke volt, hogy a gondokról is nyíltan szóljanak. Természetesen nem hatásvadászó módon pánikot keltve, pesszimizmust árasztva, hanem elemzően, a nehéz helyzet okait, előzményeit feltárva, s a megoldás lehetőségét is vázolva. /Már, ha volt ilyen lehetőség az adott körülmények között./

Judit
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10490
Időpont: 2017-02-23 16:45:15

válasz Susanne (2017-02-23 11:57:19) üzenetére
Szia Zsu! Tényleg, mit képzelnek a fiúk! Főleg ez a Tandem Balul? Sz.H úgy csodálkozik, mintha nem is sejtené. Á, ő egy percig sem hibás benne! Köszönöm, h olvasod, nagyon örülök mindig jöttödnek! Nagy szeretettel üdvözöllek: én
Szenior tag
Susanne
Regisztrált:
2012-04-16
Összes értékelés:
6230
Időpont: 2017-02-23 11:57:19

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szia Laci !

Vajon mit is képzel ?
Hát tényleg többet ért mint egy szeminárium ...
Szeretem az írásaidat.
Mivel le vagyok maradva mindig visszaolvasok, így kétszeresen is élvezem :)
szeretettel : Zsu
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10490
Időpont: 2016-06-19 12:58:50

válasz inyezsevokidli (2016-06-18 19:01:07) üzenetére

Pénzügyek. Nos, ez olyan, mint farkasok és bárányok az erdőben. A nemzetközi pénzvilág hatalmasai diktálnak, egyetlen vonással átírhatják az árfolyamokat. Ebben a küzdelemben a kis országok (de a nagyok is!!!) leüthető gyalogok a sakktáblán. Az adósság-csapda jól működik. Az adós egy idő után kénytelen minden bevételét arra költeni, hogy a lavinaként felduzzadó adósságait törlessze. Egy hatalmas ország, pl. Kína esetleg ellen tud állni. A kis országok csak abban bízhatnak, hogy nem akarják őket teljesen és végérvényesen tönkre tenni, mert szükség van rájuk, piacként, és azért, h tőkét helyezzenek ki oda, ahol alacsony a munkabér-színvonal. A kés a nyakunkon van. Még nem döf, de arra terel, amerre neki tetszik. Nagyobb rabság ez, mint amit a szovjet diktatúra jelentett. Szeretettel üdvözöllek, örülök, ha röviden is, válaszolhattam kérdéseidre!

Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10490
Időpont: 2016-06-19 12:56:42

válasz inyezsevokidli (2016-06-18 19:01:07) üzenetére
a modern állam számtalan közgazdasági szabállyal (szabályozórendszer) korlátozza az eredendő "szabadrablást" A kádári szoc.-ban pedig a vége felé megfigyelhető volt a nyitás a piacgazdaság felé. Felismerték a "belterjesség" veszélyeit. Úgy tűnik, a két rendszer közeledett volna, ha az egyik időközben meg nem szűnt volna. Mi várható a nem túl közeli jövőben? Sztem magasabb szinten visszatér majd, és megvalósul egy igazságos "kommunista" gazdasági rendszer, ahol a társadalom szükségletei szerint irányítja majd egy "agytröszt" a gazdaságot. Tiszta sci.fi. Néhány ezer év múlva...

Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10490
Időpont: 2016-06-19 12:55:30

válasz inyezsevokidli (2016-06-18 19:01:07) üzenetére
A szocialista gazdaságirányítási rendszer nagyjából úgy működött, ahogy Emil elmondta. (Emil még sokszor jön majd, ő az egyik főszereplő!:) ) Amit nem mondott: volt természetesen országgyűlés is, ott szavazták meg a törvényeket, ahogy egy jogállamban illik. Persze pártsugallatra, párttagok. Ettől még lehetett volna jó, de nem volt az! A szabadság hiánya mozgástér-hiányt jelentett, a lehetőségek egy ilyen rendszerben beszűkülnek, mert a fő célokat idegenek, felülről diktálják. Vita téma, h a szocialista rendszer fejlettebb-e, vagy a kapitalista? Soha nem tudjuk meg, mert ugyanis a szocialista tábor országai hatalmas hátrányból indultak!!!! Olyan ez, mintha két futónak kellene versenyeznie 100 m-en, úgy, h az egyiknek 50 m előnye van!!! Hozzáteszem a klasszikus szabad-versenyes kapitalizmus ma már csak a tankönyvekben létezik,

Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10490
Időpont: 2016-06-19 12:54:22

válasz inyezsevokidli (2016-06-18 19:01:07) üzenetére
A gazdaságoknak nem volt pénzük, h az összes szükséges gépet megvásárolják, így hát kénytelenek voltak bérelni. A lizíng egy modernebb konstrukció volt a 70-es évek elejétől. Mindent lízingeltek, ami mozgott, mert a lízingdíjakat el lehetett számolni költségként, így papíron veszteségesek lettek, s felvehették a veszteséges gazdaságoknak járó állami támogatást! Abból éltek! Ez nem vicc!!! Ki lett ez találva rendesen, nagy buli volt.

Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10490
Időpont: 2016-06-19 12:53:28

válasz inyezsevokidli (2016-06-18 19:01:07) üzenetére
Szia Ildikó. Három témát vetettél fel: gépállomások, a rendszer működése, és a pénzvilág szerepe. Óriási témakör, szekérderéknyi irodalommal. DE röviden. A gépállomások állami vállalatok voltak, mint pl. a Magyar Posta, az Állami Biztosító, vagy a Csepel-művek. Tulajdonos: Magyar Állam. A nyereséget be kellett fizetni a költségvetésbe, ha veszteség volt, a költségvetés állta. Tevékenységi kör: gépkölcsönzés. Lehetett egyszerű bérlet, mint amikor autót bérelsz, vagy lízing, mint amikor lízingelsz egy gépkocsit. A lízingdíjak hatósági ár-kategóriába tartoztak, rendelet szabályozta, hogy mekkora lehet a mértékük. Mindebből következik: nem vihették be a "közösbe" - állami vagyon és szövetkezeti vagyon elkülönült, de mindkettő szocialista volt, s a nép érdekeit szolgálta

Alkotó
Regisztrált:
2016-03-24
Összes értékelés:
2190
Időpont: 2016-06-18 19:01:07

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Kedves Bödön?
Kinek a tulajdonába volt a géppark, KI AZ A GÉPÁLLOMÁS?
Ki fog derülni?
Ki a haszonélvezője a lízing díjaknak?
A Gépállomás, állam az államban?
Ki képzi a lízingdíjakat?
A gazdálkodóknak mindent be kellett adni a TSZ-be.
A géppark gépei, miért nincsenek beadva?
Vagy nem jól gondolkodom?
Szeretettel:
Ildikó
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10490
Időpont: 2016-04-02 08:23:34

válasz Selanne (2016-04-01 22:23:03) üzenetére
Szia Marieta! Örülök, h már jól vagy! Nem jó betegeskedni!! Szeretettel várlak a folytatásokhoz! Gyógyulj tovább, vigyázz magadra! :) Üdvözlettel: én
Szenior tag
Regisztrált:
2009-01-04
Összes értékelés:
8273
Időpont: 2016-04-01 22:23:03

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Érzi még most is az ember azt az időszakot. Mondom én, hogy helyeen cselekedtél, hogy belevágtál ebbe a történetbe, történelembe.

Ha nagy sokára is, de itt vagyok. Egy kis betegség közbe szólt, sok mindennek.

Seretettel:Marietta
Szenior tag
Finta Kata
Regisztrált:
2006-04-12
Összes értékelés:
12483
Időpont: 2016-03-14 01:11:36

válasz Bödön (2016-03-12 07:55:30) üzenetére

Utolsó mondatodra a válaszom: sajnos úgy van!
Kata
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10490
Időpont: 2016-03-12 07:56:59

válasz Finta Kata (2016-03-11 10:41:30) üzenetére
A közember csak egy "paraszt" a sakktáblán, simán beáldozható. A regény most még csak az 1987 év végén jár, nemsokára bekövetkeznek majd azok az események, amelyekről itt most írtál. Megpróbálom ezeket az eseményeket a regényben szereplők életén, sorsán, gondolkodásuk megváltozásán (vagy meg nem változásán :) ) keresztül megmutatni, érzékeltetni. Kérlek, ha időd engedi, maradj továbbra is mellettem, nagyon sokat jelent nekem! Szeretettel üdvözöllek: én
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10490
Időpont: 2016-03-12 07:55:30

válasz Finta Kata (2016-03-11 10:41:30) üzenetére
Kedves Kata, tökéletesen egyetértek minden szavaddal! Ez ma már történelem, úgy volt, ahogy volt, ezen már nem lehet változtatni. Amiről írtál a hsz-ben, abban semmi "aktuálpolitika" nincs. Az viszont biztos, hogy mint a történelmet általában, sokan sokféleképpen ítélik meg. Helyes lépés volt e egyetlen tollvonással megszüntetni a tsz-eket? Jó volt-e, h se perc alatt kiléptünk a KGST-ből, ami ezzel összeomlott, magával rántva a magyar ipart (is)? A politikai döntések, mióta világ a világ, mindig fontosabbak voltak mindennél, még a gazdaságnál is, az emberekről nem is beszélve.

Szenior tag
Finta Kata
Regisztrált:
2006-04-12
Összes értékelés:
12483
Időpont: 2016-03-11 10:41:30

Nos, ezeket akkor nem kellett volna megszüntetni, sőt, a kisebb tsz-eket, nagygazdaságokat sem, mert azokat "Rákosi meg Lenin, Sztálin nevekkel ruházták fel korábban, mert úgy kellett, hanem a kornak megfelelően átkeresztelni, megvédeni, újítani rajta - ha kellett, az lett volna a feladatuk. Nos, bocs a kifejezéssel felelőtlenül minden munkahelyet megszüntettek, mivel nem értettek hozzá, hogy mit kellett volna tenni!
Ezzel a tettekkel elindították a lavinát, és sikerült nekik lassan, de biztosan mindent tönkretenni.
Hiszen az ott dolgozók koldusbotra szorultak, vagy az ügyeskedők fillérekként meggazdagodtak.
Mindez nem mese, hanem igaz valóság. Mindnyájunk szenvedhetünk miatta.
Nagyon jó rész volt, gratulálok!
Kata
Szenior tag
Finta Kata
Regisztrált:
2006-04-12
Összes értékelés:
12483
Időpont: 2016-03-11 10:31:18

Kedves Laci!
Ez a rész is nekem tetszik, jól fogalmaztad meg annak az időnek kellemes jó - és (ami javítható lett volna) visszásságait. Ha a rendszerváltáskor az és bátrak vették volna át az irányítást, nem egy olyan - igaz, nagyon rendes, tisztességes emberre ruházták volna az ország legfőbb irányítását - mint ahogy tették (ugyanis az illető nem közgazdász volt, aki értett volna hozzá). Pedig volt olyan, de nem merte vállalni. Szerintem, ahogy megszoktam már Tőled, a választott vezér és társai, alaposan elbaltázták a jövőnket.
Hiszen ahogy írod: "A Nádudvari Vörös-csillag Mezőgazdasági Termelőszövetkezet, valamint a Bábolnai, Hosszúháti, Újmajori, Mezőhegyesi és a Püspökladányi Állami gazdaságok, az ország legfejlettebb gazdaságai, melyek gazdálkodása példamutató az egész magyar mezőgazdaság számára."
Folytatom.
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10490
Időpont: 2016-03-03 08:12:37

válasz Ylen Morisot (2016-03-02 14:02:39) üzenetére
Szia Ylen! Nem mondod?! Hát ennek tényleg örülök! Hogy egy "szeminárium" még ma is jelent valamit:) Igazad van: most 2016-ban már van egy történelmi távlat, egy rálátás, ami segíti a tisztánlátást! Köszönöm! Üdvözlettel: én
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10490
Időpont: 2016-03-03 08:09:22

válasz oroszlán (2016-03-02 12:34:43) üzenetére
Kedves Ica! Köszönöm, h olvasod, számomra nagyon sokat jelent, h megerősíted: tényleg így történt! Várlak szeretettel a folytatásokhoz! Sok szeretettel üdvözöllek: én
Szenior tag
Ylen Morisot
Regisztrált:
2015-05-02
Összes értékelés:
1813
Időpont: 2016-03-02 14:02:39

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szia Laci!
Ez a "szeminárium" többet ért, mint életem összes pedagógus-továbbképzése! Kezd összeállni a kirakós. Távolság kell időben is, hogy értsük.
Üdv:
Ylen
Szenior tag
oroszlán
Regisztrált:
2012-04-25
Összes értékelés:
8797
Időpont: 2016-03-02 12:34:43

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szerintem hihetetlen nagy munka ám ez kedves Laci!
Hiába éltünk abban a korban a 87-es, sőt ez előtt is. így kevesen tudnák leírni, ilyen hitelesen.
Minden elismerésemmel olvasom tovább!
Szeretettel gratulálok: Ica
Alkotó
Regisztrált:
2012-10-26
Összes értékelés:
9144
Időpont: 2016-03-01 17:57:58

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szia Bödön!

Nagyon jó elemzés!
"Félreértés ne essék, nem mi vívtuk ki a szabadságunkat, bármennyire fáj is, s bármennyire szeretnénk magunkból (egyesekből) hősöket csinálni, - egyszerűen hozzánk vágták. Nem jószívűségből, vagy méltányosságból, hanem mert politikailag ez volt szükségszerű. Ez az igazság. Olyan helyen dolgoztam, ahonnan sok mindenbe beleláthattam, titkokba, amelyek a közemberéhez nem juthattak el. Majd később a szereplőim szájába adom, miután jól megkevertem őket, hiszen ez a történet a fantázia szüleménye:) Köszönettel: én"

Elsmerésem:sailor
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10490
Időpont: 2016-03-01 15:42:31

Annyit még szeretnék hozzátenni, hogy az se lebecsülendő, persze, ha valaki képes arra, h meglovagolja a hullámot, látjuk a TV-ben az óceánok hullámlovasainál!
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10490
Időpont: 2016-03-01 15:40:04

válasz sailor (2016-03-01 12:01:30) üzenetére
mellesleg a legfelsőbb szovjet-vezető, Reagan-nel való tárgyalásai után hazajött és azt mondta: na ebből elég elvtársak, én közétek dobom a gyeplőt! Akkor elérkezett számunkra is a lehetőség. Félreértés ne essék, nem mi vívtuk ki a szabadságunkat, bármennyire fáj is, s bármennyire szeretnénk magunkból (egyesekből) hősöket csinálni, - egyszerűen hozzánk vágták. Nem jószívűségből, vagy méltányosságból, hanem mert politikailag ez volt szükségszerű. Ez az igazság. Olyan helyen dolgoztam, ahonnan sok mindenbe beleláthattam, titkokba, amelyek a közemberéhez nem juthattak el. Majd később a szereplőim szájába adom, miután jól megkevertem őket, hiszen ez a történet a fantázia szüleménye:) Köszönettel: én
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10490
Időpont: 2016-03-01 15:38:27

válasz sailor (2016-03-01 12:01:30) üzenetére
Szia Sailor! Így, ahogy írod: tanácsok, szabályok, irányzatok, s minden szálat a párt tartott a kezében! Nem véletlenül mondják ma: "párt-állami"-idők! A legfontosabb dolgok vonatkozásában az utasítások M.-ból jöttek. Amit itt leírtam a veszteséges gazdálkodásról, stb. annak nagy részét pályakezdő gyakornokként egy termelőszövetkezetben mondták el nálam idősebb, tapasztalt kollégák. Én sem értettem, úgy, ahogy Barna Roland, miért termelnek kukoricát, ha az veszteséges? De veszteséges volt - papíron - pl. az állattenyésztési tevékenység is! Egyszerűen nem fért a fejembe. Kérdeztem tőlük: "nincs itt nálatok nyereséges ágazat?" De van, mondták, az építőipari melléktevékenység!!!  Aztán, vagy két évre rá, egy Gorbacsov nevű orosz ember,

Alkotó
Regisztrált:
2012-10-26
Összes értékelés:
9144
Időpont: 2016-03-01 12:01:30

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szia Bödön!

Tanácsok,szabályok,irányzatok útvesztöje!
Nem kis feladat ´ilyet´írni!
Nagyon sok elökészület kellett hozzá!

...
"Az Agrárgazdálkodási Főosztály főosztályvezetőjének Farkas elvtársnak!"!!!!!!!

Gratulálok:sailor

Legutóbb történt

Krómer Ágnes bejegyzést írt a(z) Merengő című alkotáshoz

dodesz bejegyzést írt a(z) Merengő című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

Vári Zoltán Pál alkotást töltött fel A ligetben címmel a várólistára

történetmesélő bejegyzést írt a(z) Mini mesék XX. című alkotáshoz

történetmesélő bejegyzést írt a(z) Az órásmester című alkotáshoz

mandolinos bejegyzést írt a(z) Szergej jeszenyin: A kéregető kislány című alkotáshoz

Ötvös Németh Edit bejegyzést írt a(z) furcsa árny című alkotáshoz

Ötvös Németh Edit bejegyzést írt a(z) tikkadásig című alkotáshoz

Madár bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

Madár bejegyzést írt a(z) Szergej jeszenyin: A kéregető kislány című alkotáshoz

szilkati bejegyzést írt a(z) Ez a nyár című alkotáshoz

szilkati bejegyzést írt a(z) a fenyegetőknek című alkotáshoz

Árvai Emil alkotást töltött fel A tékozló fiú apja címmel a várólistára

sailor bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) tikkadásig című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Kertelő című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Csillaglesen című alkotáshoz

Ötvös Németh Edit alkotást töltött fel tikkadásig címmel a várólistára

Ötvös Németh Edit bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

eferesz alkotást töltött fel Kertelő címmel

eferesz bejegyzést írt a(z) Csillaglesen című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) a fenyegetőknek című alkotáshoz

szilkati alkotást töltött fel a fenyegetőknek címmel

sailor bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Csillaglesen című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Csillaglesen című alkotáshoz

mandolinos alkotást töltött fel Szergej Jeszenyin: Lengyelország címmel a várólistára

eferesz bejegyzést írt a(z) Ne simogass! című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) Valaha című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) Valaha című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Valaha című alkotáshoz

Vári Zoltán Pál bejegyzést írt a(z) Csillaglesen című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

Toplista

A Napvilág.Net hírei:

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjai

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjaiTüzesen süt le a nyári nap sugára... egy plüssjuhászra? Rá bizony. Aki amellett, hogy egy véres, forradalmi hangulatú, sebes sodrású kémtörténetbe csöppen, talán képes lesz újrafogalmazni a gondolatainkat Petőfi klasszikusáról. Fiókba az előítéletekkel, és lássuk, hogy boldogul Kukoricza Jancsi egy egészen más kontextusban!

2014. 10. 20. - Irodalom

 

thegpscoordinates.net

Zenit Futárszolgálat

Minden jog a szerkesztőség és a szerzők részére fenntartva! © 2004 - 2022