HONLAPUNK

Tagjaink Rólunk Szabályzat Kereső Statisztika Fórum Aktívak Gy.I.K.

ALKOTÁSOK

Cikkek Prózai művek Versek Receptek Ajánlják magukat Alkotók könyvei Hangos verstár Láncvers Verspárbaj

EGYÉB

Linkajánló Közös regény Emlékoldalak Főoldal
Napvilág Íróklub

Statisztika

Online tag: 0

Online vendég: 10

Tagok összesen: 1952

Írás összesen: 53087

RegisztrációregisztrációElfelejtett jelszóelfelejtett jelszó
Véletlen
Fórum

Utolsó hozzászóló:

Kankalin
2022-09-29 00:10:03

Szülinaposok
Reklám

Prózai művek / regény
Szerző: BödönFeltöltés dátuma: 2016-03-08

Mi kommunista ifjak...II/6.

Nem volt buta elképzelés Roth Emiltől, hogy Hajnalka vonja be Csepregi Jánost a fenyőfa-ünnep megrendezésébe, a fiatalember rátermett, fáradhatatlan szervezőnek bizonyult. Első szóra ráállt, s rögtön volt egy konstruktív ötlete is.
-Tudod hol kéne csinálni?
-A díszteremben? -kérdezett vissza Székely Hajnalka.
-Francokat. Azt úgysem adnák oda. Hanem a negyediken, a lépcsőházra nyíló folyosón, onnan le lehet látni a portáig, olyan az egésznek a hangulata, mintha átriumban lennénk. A kivilágított fát középre állítanánk, marha jól mutatna! Képzeld csak el!
-Nem rossz - mondta a lány. -Sőt egyenesen fantasztikus!

Csepregin látszott, hogy, mint Mauglinak, a Szion-i dombok körül elterülő dzsungelben, neki is megüli a gyomrát egy ólom-nehéz gondolat. Megrázta szőke, göndör sörényét, habozott, úgy festett, mint az, az ember, aki akar valamit mondani, csak nem mer belevágni. Hajnalka nem vette észre a vívódását, könnyed léptekkel lötyögött mellette.
-Gyere, menjünk fel, nézzünk körül. Le kell majd mérni, milyen hosszú és milyen széles az a rész, hogy férünk el. Asztalok kellenek meg székek.
-Mi a túrónak?
-Hát, hogy leüljük burkolni, meg piálni. Ha már egyszer buli, legyen buli.
Elindultak felfele, kerülgették a szembejövőket. Negyven körüli biliárd-golyó fejű, kopasz férfi jött velük szembe kopott-barna zakóban, kihajtott fehér ingben, csak oldalt volt egy kevés haja a füle mellett, hóna alatt hatalmas dossziéhalmok. Hajbókolva köszöntötte őket. -Tiszteletem, tiszteletem!
-Tudod ki volt ez? -kérdezte Csepregi hátralesve, vihogva.
-Fogalmam sincs, még nem láttam.
-Nem is nagyon láthattad, most került csak ide. Állítólag marha nagy zseni. A Pénzügyön dolgozik, azért hozták, hogy gatyába rázza egy kicsit az itteni könyvelést.
-Komoly?
-Ja.

Nem sejtették, hogy az iratokat cipelő, hajbókoló kopasz férfi néhány év múlva majd pénzügyminiszter lesz egy jobboldali magyar kormányban, honnan a frászból sejthették volna, agyrém, hogy belátható időn belül kimennek az oroszok, és jobboldali kormánya lesz Magyarországnak, a törökök 150 éven keresztül voltak itt, de ők nyomába se érnek az oroszoknak tankok, repülőgépek és ágyúk terén - ki lát azonban a jövőbe?

Lépkedtek tovább fel a lépcsőn. Hajnalka most már kezdte kapizsgálni, hogy Csepreginek egyéb mondanivalója is van, abból jött rá, hogy a fiú minduntalan rápillantgat menet közben, meg megáll, torkát köszörüli. Magában mulatott rajta: na, én aztán nem fogom megkönnyíteni a dolgát, küszködjön csak a gennyláda!
A harmadik emelet fordulójában aztán megszólalt a János. Azon a szakaszon már nem volt népvándorlás, egyedül voltak a lépcsőházban, mégis lehalkította a hangját, csaknem suttogóra vette a figurát.
-Hajna, szeretnék bocsánatot kérni!
-Mert?
-Tudod.
-Nem, fogalmam sincs.
Pedig nagyon jól tudta, hogy Csepregi a november 7.-i napról akar beszélni, amikor részegen megpróbálta megcsókolni, - ártatlan képpel adta azonban a ma született bárányt, -színház az egész világ és a lányok képesek eljátszani mindenféle szerepet, ami pillanatnyi érdekeiknek legjobban megfelel. Most éppen arra játszott, hogy szenvedjen egy kicsit ez az istenbarma, beképzelt Csepregi János.
A folyosó közepén megállt a fiatalember. Gyöngyözött a homloka, valószínű az erős lépcsőmászás tette. Megállt Hajnalka is, fárasztó dolog a lépcsőzés. Szembefordultak egymással, megvolt a kellő lélektani pillanat.
-Kérlek, ne haragudj. Engem azóta is végtelenül bánt. Nem kellett volna, egyetlen mentségem, hogy nagyon be voltam tépve.
-Arról beszélsz, hogy a Dicsőséges Nagy Októberi Szocialista Forradalom 70. évfordulójára rendezett bulin nekem estél, és le akartál smárolni?
-Igen. És mondom még egyszer...
Hajnalka felnevetett. Erőltetettnek tűnt ez a nevetés, János azonban sokkal nagyobb slamasztikában volt hogysem észrevette volna.
-Én már rég elfelejtettem. Marhára nem számít!
-Nem haragszol?
-Mondom, hogy nem.
Elindult a lépcső felé, hátranézett Jánosra, követi-e? A szeme zöld volt, mint a smaragd, a folyosó neonvilágításának sápadt fényében, hullámos gesztenyebarna haja a vállára omlott. Olyan szívfájdítóan szép volt abban a pillanatban, hogy még a nagymenő Csepreginek is megrezzent belül a lelke. Két lépéssel utolérte.
-Akkor lehetünk barátok? Emil azt mondta, legyünk jóba', és segítsük egymást.
A lány most már sietett, szinte repült felfelé.
-Ja. Miért ne?

Attól a perctől kezdve sülve-főve együtt voltak, vannak az életben ilyen csodálatos pillanatok. Csepregi János ott állt Hajnalka mellett a vártán, ha tenni kellett a közjóért, ám kettejük közül a parancsnoki pálcát a lány tartotta a kezében.
Olyan jó néha bepillantani a holnapba, mi, hogy történik majd, s aki regényt ír, annak megadatik, legalább is a saját agyszüleménye vonatkozásában. Bocsánat, az "agyszülemény" helyett majdnem "agyrémet" mondtunk. Lehet, hogy az lett volna a jobb?

A fenyőfát a Fény utcai piacon vették meg. Négy méter hosszú lucfenyőt választottak. Magas, karcsú, arányos fa volt, friss gyantaillat áradt belőle. Részt vett a misszióban az osztályról Szereda Edit, Petri Mici, Meredi Pali, az Agrárgazdálkodásról Tandem Balu, aki kész örömmel vált meg az ülőmunkától azzal a felkiáltással, hogy "KISZ-feladatom van", és az Élelmiszeripari Főosztályról Barna Roland az elmaradhatatlan aktivista. Vettek karácsonyfa-talpat is, díszeket, angyalhajat, szaloncukrot, égősort, gyertyákat. A költségeket a Hivatal KISZ-bizottsága állta, Csoknyainé adta oda a pénzt Székely Hajnalkának egy fémkazettából. Miután mindent beszereztek, az egyik bódénál forralt bort ittak, egy másiknál pedig, vásároltak maguknak egy-egy zacskó frissen sült gesztenyét. Jól esett kortyolgatni a papírpohárból a párolgó, fűszeres tűzforró italt, melengetni jégcsappá fagyott ujjaikat, szemezgetni a finom, szájpadlásukon zsírosan szétolvadó, keserű-édes gesztenyét. Keményen fagyott aznap, és erős, majdnem viharos szél fújt a zöldséges, gyümölcsös-sátrak, bodegák között, cibálta, rángatta, lobogtatta a ponyvákat. Az ég valószínűtlenül kék volt, s szakadozott, foszlányokká tépett felhőrongyok száguldottak rajta nagy magasságban. Visszafelé a fiúk cipelték a fát, a lányok mellettük ügettek a reklámszatyrokkal. A Mártírok útján a járókelők mosolyogva fordultak utánuk, egy csapat élettől duzzadó vidám fiatal, ajkukról messze száll a nóta: "munka hadának a lépése dobog, zendülő ének az égre lobog, zászlóvivők kezén csörög a bilincs, izzik a vas, de ki szítsa az nincs".

Szertelen jókedvük elsöpörte a komor, hideg téli nap minden búját, bánatát és egy szebb jövő ígéretét vetítette előre. Székely Hajnalka Csepregi János mellett ugrándozott, csilingelő nevetésétől azért Tandem Balu nem volt annyira fellelkesülve. Látta, amit látott. A zsák megtalálta a foltját - motyogta magában. Végül is János a legjobb barátom, örülnöm kell a szerencséjének.
Ha megadatott volna, hogy belelát a lány fejébe, ugyancsak elcsodálkozott volna.
Ez a Csepregi borzalmasan nagy f.sz, mondta magában Székely Hajnalka, de ha Roth Emil így látja jónak, én nem fogom negligálni, sőt, megteszem, ami tőlem telik, az a lényeg, hogy az együttműködés a társadalmi munkában zökkenő mentes legyen.

A történet és a szereplők a fantázia szüleményei!

Ennek az alkotásnak a tetszésátlaga: 5

Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10604
Időpont: 2018-06-15 08:59:52

válasz T. Pandur Judit (2018-06-10 22:59:02) üzenetére
Szia Judit! Köszönöm!!!! Majd javítom! Üdv: én
Szenior tag
T. Pandur Judit
Regisztrált:
2008-10-21
Összes értékelés:
5606
Időpont: 2018-06-10 22:59:02

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szia Laci!

Kicsit megkopott az emléked a Bécsi munkásindulóról.

Első versszak első két sor helyesen:
"Munka hadának a lépte dobog,
Zendülő ének az égre lobog,"

Harmadik versszak utolsó két sor helyesen:
"Fáklyavivők kezén csörög a bilincs,
Izzik a tűz, de ki szítsa, ma nincs."

Énekkaros voltam, milliószor énekeltem, rögtön megakadt a szemem, hogy nem okés a szöveg.

Judit
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10604
Időpont: 2017-03-16 08:03:57

válasz Susanne (2017-03-15 16:01:35) üzenetére
Ja, tökre marhaság, ez csak a púder volt, akkor is tudtuk. Ennek ellenére a zuhany alatt reggel én is énekelgetem! Köszönöm Zsu, szeretettel ölellek: én
Szenior tag
Susanne
Regisztrált:
2012-04-16
Összes értékelés:
6230
Időpont: 2017-03-15 16:01:35

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Már dúdolok is:))))
Szia Laci!

Nekem kedves emlékek jutnak eszembe ezekről a dalokról, vessetek rám követ :)))
Én szerettem ezeket :)
Szeretettel olvastalak. Zsu
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10604
Időpont: 2016-05-26 08:32:08

válasz inyezsevokidli (2016-05-26 00:46:59) üzenetére
Szia Ildikó! Örülök, h már itt jársz, ezek szerint nem uncsi? :) Úgy tűnik boldogok, bár a "boldogság" nagyon relatív dolog. Érződött, h lóg valami a levegőben, de én pl. el se mertem képzelni, hogy olyan komoly változások lesznek, mint amelyek bekövetkeztek. Abból indultam ki, h a Szu van annyira erős katonailag, hogy lehetetlenné tegye. S nem láttam, h érdekében állna szabadon engedni minket.Pedig ez történt! Nem mi vívtuk ki a szabadságunkat, hanem hozzánk vágták. A szabadság így is szabadság persze, csak egy kicsit keserű az íze! Szeretettel üdvözöllek: én
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10604
Időpont: 2016-05-26 08:23:25

válasz Selanne (2016-04-05 13:24:18) üzenetére
Szia Marietta! Most látom csak ezt a régebbi bejegyzésedet! Tényleg klasszak voltak, én ma is gyakran énekelem a zuhany alatt:) meg a katonanótákat. Felidézi a múltat. Köszönettel: én
Alkotó
Regisztrált:
2016-03-24
Összes értékelés:
2202
Időpont: 2016-05-26 00:46:59

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Kedves Bödön!
Elolvastam az összes korábbi részt, de csak ide írok, mert nagyon késő van.
Nekem úgy tűnik, hogy ezek az emberek, ezek a szereplők, boldogok. Kutya bajuk.
Nekem azért volt valami nyomasztó is az akkori légkörben. Így visszagondolva, egy kicsit olyan volt, mintha mindent pókháló lepett volna be. De én mindig is egy kicsit idegen voltam a világban.
S valami úgy rémlik, mintha a főiskolán, a dialektikus-materializmus tanárunk, mintha arról beszélt volna, hogy elkezdődött a visszaszámlálás. A rendszer pillérei, recsegnek ropognak. Miközben, körülöttünk a dolgok, szépen folytak, a megszokott medrükben, még jó darabig.
Hittük is meg nem is, és elképzelni sem tudtuk, mi változhatna meg, és mire.
csak játszottuk tovább, komolyan a szerepeinket.
Alkotó
Regisztrált:
2016-03-24
Összes értékelés:
2202
Időpont: 2016-05-26 00:46:42

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *

A dalt, én mindig úgy énekeltem, hogy "ki szítsa ma nincs. Lépj te a helyünkbe stb.
Megnéztem. A "ma" szó, és a "az " szó sem szerepel az eredetibe.
Olyan jól esett a torkomnak elénekelni, ezt, A bécsi munkásindulót. Van jó kis dallama,
lendülete, ereje. Jól esett elénekelni. Jó volt fiatalnak lenni! Közben az is eszembe jutott.

Folytatni fogom az olvasást! Jó éjt, mert leragad szemem.

Szeretettel
Ildikó
Szenior tag
Regisztrált:
2009-01-04
Összes értékelés:
8272
Időpont: 2016-04-05 13:24:18

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *

Szia!

Ez a mozgalmi induló, réges rég feledésbe merült nálam, de azonnal visszatért. Elénekeltem :-)

Így jönnek vissza sorban az emlékek is abból az időszakból. A emberi agy mi mindent képes tárolni. Szeretem olvasgatni .

Szeretettel:Marietta
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10604
Időpont: 2016-03-15 08:23:43

válasz Finta Kata (2016-03-14 20:26:51) üzenetére
Kedves Kata! Hát igen, de azért nagy különbség van karácsony és fenyőfaünnep, Mikulás és Télapó között! Sok szeretettel várlak a folytatásnál! :) -én
Szenior tag
Finta Kata
Regisztrált:
2006-04-12
Összes értékelés:
12482
Időpont: 2016-03-14 20:26:51

Kedves Laci!
Jó is a karácsonyi készülődés, mindegy, hogy a hívők Jézuskát várnak, a komm. ifjak meg a fenyőfa-ünnepet. Ilyenkor az emberek kicsit többet töltenek egymással kellemes perceket, egy-két pohár ital mellet (van akinek annál több kell). Ez a rész is érdekes, tulajdonképpen jól éreztétek magatokat, hiszen fiatalok voltatok, s arra mindenki szeretettel emlékezik.
Majd követem a következő részt és akkor - végre - utolérem magam.
Szeretettel olvastam: Kata
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10604
Időpont: 2016-03-11 08:50:42

válasz oroszlán (2016-03-10 10:21:56) üzenetére
Kedves Ica! Ráadásul nagyon jó dallamuk volt, s a szöveg is ütős volt. Más kérdés, mennyire volt köze a valósághoz? De hát egy mesének pl. mennyire van. Az ember beleképzeli, h így igaz, ahogy megvan zenésítve! Köszönettel: én
Szenior tag
oroszlán
Regisztrált:
2012-04-25
Összes értékelés:
8797
Időpont: 2016-03-10 10:21:56

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *

Élvezetes volt a karácsonyi készülődés, a nyüzsgés kedves Laci!
Azok a mozgalmi dalok úgy belefészkelték magukat az elménkbe, mint most a reklámok, amit lépten - nyomon hallunk:)))
Szeretettel várom a folytatást: Ica
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10604
Időpont: 2016-03-10 08:00:28

válasz Ylen Morisot (2016-03-09 19:22:19) üzenetére
Szia Ylen! Ez valami olyan volt, mint a mákony, vagy a tökmag-evés. Valaki elkezdte, lehet, h csk balhéból, s ragadta magával a többieket. Még ma is előfordul, h zuhanyozás közben a kádban éneklem:) A KISZ-feladat tényleg nagyszerű kibúvó volt, sok mindenre rá lehetett fogni, ezek szerint Te is éltél vele:)) Köszönöm a hozzászólást! Üdvözlettel: én
Szenior tag
Ylen Morisot
Regisztrált:
2015-05-02
Összes értékelés:
1813
Időpont: 2016-03-09 19:22:19

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szia Laci!
Hja, ha a fiúk belelátnának a lányok fejébe! De te jól ismered a női nemet, úgy tűnik. Ez dicséret! :)
A "KISZ-feladat" olyan varázsszó volt, amivel el lehetett simítani az egyéb stikliket is. (Éltem is vele, mikor a lógásom miatt a fősulin majdnem nem kaptam meg a féléves aláírást.)
Az én emlékeim közt is van olyan, hogy mozgalmi dalokat gajdolva vonultunk végig az utcán - már el se tudom képzelni, miért tettük.
Üdv:
Ylen
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10604
Időpont: 2016-03-09 11:00:03

válasz sailor (2016-03-08 18:15:48) üzenetére
Szia Sailor! Amikor írom a történetet, visszacsöppenek abba a világba. Felidézem a a saját személyes emlékeimet, és felhasználom a mások által elmondottakat. DE hogy a szerelők mikor mit mondanak, hova mennek, mit csinálnak, azt nagyrészt ki kell találni. Úgy érzem ez már a könnyebbik dolog, ha megvan a keret, van mibe illeszteni. Köszönöm az elismerést, nagyon sokat jelent, nagy lökést ad mindig!!! Üdvözlettel: én
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10604
Időpont: 2016-03-09 10:54:48

válasz eferesz (2016-03-08 17:47:39) üzenetére
Kedves Szabolcs, nagyon jól esnek elismerő szavaid! Próbálok semleges maradni, s ha szarkasztikus él fedezhető fel most esetleg a rendszerváltás előtti időszak ábrázolásában, ugyanez meglesz szándékom szerint a változás utáni történéseknél is, A "kiszólás" sajnos nem az én találmányom, sok nálam nagyobb író él vele, nem utánzásból alkalmazom, hanem mert néha kikívánkozik! :) Üdvözlettel: én
Alkotó
Regisztrált:
2012-10-26
Összes értékelés:
9452
Időpont: 2016-03-08 18:15:48

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szia Bödön!

Egyezek efereszel!

Tudod,annyira ´utánajárt´-ak írásaid,különösen ez,
hogy nehéz pár sorban értékelést írni róluk-la!
Olvasás közben,megújul egy világ,melynek részletei
mindenkit érintett.
Mindegy milyen felfogásal birt egy egy személy!

Kihatásai ma is érzödnek!

Egy ´nagy´munka ez,ezt megírni,belemélyedni!

Gratulálok:sailor
Szerkesztő
eferesz
Regisztrált:
2013-09-06
Összes értékelés:
3613
Időpont: 2016-03-08 17:47:39

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Kedves Bödön!
Nagy gratula, ismét sikerült értéket teremtened.
Nagyon tetszik az, amikor kiszólsz a regényből, zseniálisan csinálod, nagyon jó találmány, jól áll neked.
Üdvözletem!

Legutóbb történt

Tóni bejegyzést írt a(z) Ady Endre: Endre napra / Auf den Endre Tag című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) Késő ősz című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) Novemberben című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) Novemberben című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) Eszem című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) Gyertyatartó (Alter) című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) Egy esős őszi nap című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) Az Őszhöz című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) Bluest szakító című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) Bluest szakító című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) A lajtorja 145. című alkotáshoz

Klára bejegyzést írt a(z) Mit tegyek című alkotáshoz

Klára bejegyzést írt a(z) Égboltozat című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Késő ősz című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) A lajtorja 145. című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Harmonikus rezgőmozgások című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) Akik mindenkinél "jobbak" című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Akik mindenkinél "jobbak" című alkotáshoz

ElizabethSuzanne alkotást töltött fel Késő ősz címmel a várólistára

Tóni alkotást töltött fel Csupor Gyula: Magam vagyok / Ich bin alleine címmel

mandolinos alkotást töltött fel Nyikolaj Szokolov: Őszi vers címmel a várólistára

jerrynostro bejegyzést írt a(z) Novemberben című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Novemberben című alkotáshoz

jerrynostro alkotást töltött fel Akik mindenkinél "jobbak" címmel

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) Csönd című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) Csönd című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) Harmonikus rezgőmozgások című alkotáshoz

jerrynostro bejegyzést írt a(z) Olykor című alkotáshoz

ElizabethSuzanne alkotást töltött fel Novemberben címmel a várólistára

Bödön bejegyzést írt a(z) Harmonikus rezgőmozgások című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) A lajtorja 145. című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) A lajtorja 145. című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) A lajtorja 145. című alkotáshoz

gleam bejegyzést írt a(z) Olykor című alkotáshoz

Tasnádi Rita alkotást töltött fel Meghalok címmel a várólistára

eferesz alkotást töltött fel Harmonikus rezgőmozgások címmel

Toplista

A Napvilág.Net hírei:

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjai

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjaiTüzesen süt le a nyári nap sugára... egy plüssjuhászra? Rá bizony. Aki amellett, hogy egy véres, forradalmi hangulatú, sebes sodrású kémtörténetbe csöppen, talán képes lesz újrafogalmazni a gondolatainkat Petőfi klasszikusáról. Fiókba az előítéletekkel, és lássuk, hogy boldogul Kukoricza Jancsi egy egészen más kontextusban!

2014. 10. 20. - Irodalom

 

thegpscoordinates.net

Zenit Futárszolgálat

Minden jog a szerkesztőség és a szerzők részére fenntartva! © 2004 - 2022