HONLAPUNK

Tagjaink Rólunk Szabályzat Kereső Statisztika Fórum Aktívak Gy.I.K.

ALKOTÁSOK

Cikkek Prózai művek Versek Receptek Ajánlják magukat Alkotók könyvei Hangos verstár Láncvers Verspárbaj

EGYÉB

Linkajánló Közös regény Emlékoldalak Főoldal
Napvilág Íróklub

Statisztika

Online tag: 0

Online vendég: 5

Tagok összesen: 1947

Írás összesen: 52873

RegisztrációregisztrációElfelejtett jelszóelfelejtett jelszó
Véletlen
Fórum

Utolsó hozzászóló:

szilkati
2022-05-29 22:53:30

Reklám

Prózai művek / regény
Szerző: BödönFeltöltés dátuma: 2016-03-11

Mi kommunista ifjak...II/7.

Hagyjuk most őket, hadd vigyék el a fát a Hivatal kovácsoltvas főbejáratáig, hadd cigöljék fel nagy keservesen a negyedikre, mi meg addig kukkantsunk be a Pártbizottságra, ahol Tarján Rudolf a Hivatal párttitkára, Nemesné a helyettese, Dorogi elvtárs, Farkas elvtárs, Némethné és Csoknyainé tanácskoznak. Téma a fiatalok karácsonyi ünnepsége.

Némethné és Csoknyainé nem volt tagja a Pártbizottságnak, de a maga nemében fontos elvtárs volt mindkettő, Némethné hangulatjelentései a Személyzeti Főosztályra kerültek, ahol az információkat rávezették a káderlapokra, Csoknyainé pedig, mint a távollévő, Varsóban tárgyaló Roth Emil helyettese KISZ vonalon, a hivatali fiatalság egyik vezetője, feltétlenül hűséges, és megbízható személy, akinek a véleménye mérvadó egy ilyen fontos, fiatalokat érintő kérdésben.
-Napjainkban, a proletárforradalmak győzelmes megvívása után az osztályharc az ideológiák harcaként jelentkezik - mondta Nemesné. -Nem mindegy mit gondolnak a fiatalok a vallási ünnepek kapcsán, amelyek a jobboldali klerikális reakció viperafészkei. Tudjuk, mi van a világban, az imperialistáknak viszket a bőre, lesben állnak határainkon, alig várják, hogy rárohanjanak szocializmust építő szép hazánkra. Dolgozó népünknek nagy súlyt kell fektetni erre a problémára.
-Én is így vélem - bólogatott Tarján nem túl nagy meggyőződéssel - bár, én azt mondom, hogy a karácsony tradicionális családi ünnep, és mint ilyen, nem feltétlenül negatív, és üldözendő jelenség.
-Így van- bólogatott Farkas elvtárs, miközben azzal bíbelődött, hogy kihalásszon egy cigarettát a tárcájából és rágyújtson. -Micsoda kib.szott szar ez a Kossuth, alig érek hozzá, s nesze neked, elgörbül. Egyetértek veled Rudikám!
Az unokái jutottak asz eszébe, az a három édes kislányka hogy várja már a Télapót a szánkóval, a sok finom csokit, az ajándékokat!
-Nem szabad türelmetlennek lenni az emberekkel - vigyorgott sárga fogaival a nékoszos Dorogi, egy laza ősz pali. -Nagy még a hagyományok ereje. A proletárforradalmat győzelemre lehet vinni néhány hét alatt, a nép seggberúgja a hájas, elpuhult burzsoákat és kész, ennyi, de az emberek tudatának megváltoztatásához idő kell. Lenin elvtárs mondta egyszer, hogy ami nem megy elvtársak, azt ne erőltessük.
Nem tette hozzá, amivel akkoriban sokat viccelődtek: "ezt nem is Lenin elvtárs mondta, hanem a felesége, Nagyezsda Krupszkaja asszony, a férjének egy bizonyos alkalommal"

Nemesné, Kamillához, a fiatal KISZ-vezetőhöz fordult. Ásványvíz volt előttük a hosszú, mahagóni-fa hangulatot árasztó tárgyalóasztalon, poharak, kistányérok, ropogtatni való. A terem mennyezetig érő táblás faburkolata elnyelte a kinti világ zaját, és a hűvös, távolságtartó, elegáns interior-élményt nyújtotta, melyben az ember a munkájára tudott koncentrálni. Olyan volt a faburkolatos tárgyalóterem, fő falán a Lenin képpel, mint egy templom, áhítatos csend lengte be.
-Neked Kamilla mi a véleményed?
A fiatal nő ezúttal halványzöld szoknyában és lila pulóverben feszített, ebben a lezser szerelésben még dögösebbnek hatott, a melle csücske majd' szétrobbantotta a puha, lágy anyagot.
-Roth Emil Székely Hajnalkára és Csepregi Jánosra bízta a szervezést - mondta felvetett fejjel, magabiztosan. - Mindketten elkötelezett ifjúkommunisták. Fenyőfaünnepet fognak csinálni, és nem karácsonyt. Ez nagy különbség. Én azt hiszem, nem lesz velük baj.
Nemesné hümmögött. -Ne bízzuk a véletlenre. Megkérhetlek, hogy legyél jelen és tartsd kézben az egészet?
-Természetesen.
A Személyzeti Főosztály vezetője most Némethnére nézett.
-Téged is kérnélek Arankám, hogy menj el erre a szarra, figyelj meg és jegyezz fel mindent, ki mit mond, ki hogy viselkedik. Ki tudja mire lesz jó? Nekünk is takarózni kell valamivel, tudjátok, hogy van ez, elvtársak.
-Ott leszek - válaszolt Némethné röviden. -Bár lenne egyéb dolgom.
Érződött a válaszán, hogy nem túl szívesen, hja egy háziasszonynak az ünnepet megelőző napon más tennivalója is akad, mintsem, hogy felnőtt KISZ-es fiatalokat pesztráljon: bevásárlás, főzés, takarítás, fadíszítés, bejgli-sütés, az ajándékok becsomagolása, megpucolni a halat és a krumplit. Szép család várta otthon, férj, és két gyerek, a 16 éves élsportoló kosárlabdázó lány Piroska, aki a Dózsában játszik, s a 14 éves Erik, a pártfeladat azonban pártfeladat.

Nemesné kézfejével végigsimított a homlokán. Eléggé elgyötört volt az arca. Levette a szemüvegét, s maga elé helyezte az asztalra.
-Kinyitná valaki az ablakot, elvtársak? Rémes milyen migrénem van. Azon kívül valaki fingott is egy jó büdöset.
-Biztos a szeles idő teszi - mondta Tarján Rudolf. Ő volt az, aki bepukizott. Bűnbánóan kinyitotta a háta mögött lévő ablakszárnyakat, friss, fagyos levegő tódult be. -Van egy tablettám, odaadjam, beveszed?
-Köszönettel elfogadom.
A párttitkár vizet töltött az egyik pohárba és odaadta a gyógyszert.
-Mi a szar ez?
-Csak kapd be!
Dorogi néhány perc múlva az ablakhoz ment, a fél-szárnyat visszahajtotta. Kezdett kihűlni a helyiség. Visszasétált az asztalhoz, megállt terpeszben, mint hajóskapitány fenn a hídon. Hordó-hasú, kedélyes, tömör figurája tényleg egy vén, korhely tengerészre hajazott.
-Ismeritek azt a viccet, hogy Kádár és Ceausescu. találkoznak Hruscsov gyomrában? Nem? Na, azt mondja Ceausescu Kádárnak: szegény Jánosom, téged is lenyelt? Nem, mondja Kádár, én alulról küzdöttem fel magam.
Harsogva hahotázott a saját viccén. -Jó, mi?

Érdekes lett volna megfigyelni a reakciókat, ha valaki ott ült volna láthatatlanul a szobában.
Tarján felszabadultan nevetett, Némethné savanyúan mosolygott, Csoknyainé, Kamilla a szája elé kapta a kezét, Farkas elvtárs, szája sarkában a mosoly halvány jelével a fejét csóválta, Nemesné elhárító mozdulatot tett.
-Ez gusztustalan Bandi - jegyezte meg fanyalogva. -Ez az ellenség hangja. Ha nem tudnám ki vagy, mi vagy, esküszöm, feljelentenélek!
Menni készültek. Összeszedték a dolgaikat, jegyzettömböket, golyóstollakat. Kamilla fogta a táskáját és a hóna alá csapta.
Nemesnének, ahogy a kijárat felé topogtak, még volt szava hozzá. Így hangzott:
-Nem szeretném, ha egy rohadt k.rva klerikális karácsonyi dal, ilyesmi, hogy "mennyből az angyal" vagy "pásztorok, pásztorok" elhangzana a fenyőfa-ünnepen. Figyelj oda, jó?
-A Kiskarácsony, nagykarácsony se? Az nem annyira klerikális.
-Az se! Énekeljétek el az Internacionálét, ezzel kezdjetek, majd jöhet egy József Attila vers, mondjuk a Város peremén, vagy az, hogy elvtárs te vagy a vörös segély, testvér segítsd a lebukottakat. Aztán, bánom is én, nyomassatok be magnóról tánczenét, keressetek valami menő szovjet kazettát, legyen buli.
-Értem - mondta Csoknyainé. -Gondoskodom róla, hogy minden eszerint történjen.

A történet és a szereplők a fantázia szüleményei!

Ennek az alkotásnak a tetszésátlaga: 5

Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10490
Időpont: 2018-06-19 09:48:31

válasz T. Pandur Judit (2018-06-18 21:47:46) üzenetére
Szia Judit! Sztem se, Én egyre azért emlékszem. Bulizni akartunk mindenáron...?) Köszönöm: én
Szenior tag
T. Pandur Judit
Regisztrált:
2008-10-21
Összes értékelés:
5607
Időpont: 2018-06-18 21:47:46

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szia Laci!

Akkoriban nálunk is a Télapó járt! :)

Munkahelyen nem volt jellemző karácsonyi buli, inkább családi ünnep volt a karácsony.
Bár lehet, hogy volt olyan hely, ahol rendeztek karácsonyi bulit. A fiatalok akkoriban még minden lehetőséget megragadtak egy kis bulizáshoz, nem a számítógép előtt kockultak.

Judit
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10490
Időpont: 2017-04-15 07:30:39

válasz Susanne (2017-04-14 10:09:08) üzenetére
Szia Zsu! Köszönöm! Örülök, h itt vagy és olvasod! Sok szeretettel üdvözöllek: én
Szenior tag
Susanne
Regisztrált:
2012-04-16
Összes értékelés:
6230
Időpont: 2017-04-14 10:09:08

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szia Laci !
A karácsony is más volt akkor az biztos, de azért szép ünnep volt,mint mindig :)
Remekül írtad meg ezt a részt is :)
Szeretettel: Zsu
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10490
Időpont: 2016-05-27 19:54:33

válasz inyezsevokidli (2016-05-27 12:52:56) üzenetére
Szia Ildikó! Ez az akváriumos hasonlat nagyon tetszik! Első látásra úgy tűnt, könnyű megkülönböztetni a barátot az ellenségtől, de ki tudja ki rejtőzik az álarc mögött! Ma is így van! Én már tudom, kik állnak majd pozitívan hozzá, de most még nem árulom el! Azért az elképesztő, h 1.5 évvel a rendszerváltás előtt a nagy többség még csak nem is sejtette...Szeretettel üdvözöllek: én
Alkotó
Regisztrált:
2016-03-24
Összes értékelés:
2190
Időpont: 2016-05-27 12:52:56

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szia Bödön!
Tök jó, hogy ilyen határozottnak tűnő irányvonalak között, könnyű megállapítani, ki barát ki ellenség.
Azóta nagyon összezavarodtak a dolgok.
Éltünk mint hal a vízben.
Jóllehet, már ekkor, jóelöre megtervezetten, a világ kizárólagos urai, kihúzták a dugót, és elkezdték leengedni alólunk az akvárium vizét.
Hamarosan a végéhez érnek.
De nem Te, a történeteddel, amit kíváncsian olvasok tovább.
Mert felettébb kíváncsi vagyok arra, kik fogják majd "akarni"itten, a rendszerváltást?
Üdvözlettel: Ildikó
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10490
Időpont: 2016-03-20 09:20:48

válasz Finta Kata (2016-03-19 21:31:35) üzenetére
Kedves Kata! Nem is az a kérdés, megtörtént-e, hiszen itt egy fantázia-szülte történetről van szó, hanem, h megtörténhetett-e? Itt van pl Orvell regénye az 1984. Egy merő fikció minden sora, különösen most 2016-ban, az olvasó azonban, amikor olvassa teljes mértékben elhiszi, azonosul vele. Jót nevettem megjegyzéseden, h jövő karácsonykor már Ti is az I. fogjátok énekelni :) Én lehet, hogy már most Húsvétkor:) Majd amit kapok a családomtól, azt nem teszem zsebre!!! Szeretettel várlak a folytatásnál is!!! -én
Szenior tag
Finta Kata
Regisztrált:
2006-04-12
Összes értékelés:
12483
Időpont: 2016-03-19 21:31:35

Kedves Laci!
Jé, micsoda csoda-karácsony lehetett, ami azzal kezdődik, hogy eléneklik az Internacionale-t. S lehet, hogy ez igaz is? A másik: "ami nem megy, azt nem kell erőltetni, én így tudom, egy alkalommal egy fiatal kislány bajban volt, valamit nem tudott leírni, amit feladatúl kapott. Bosszantotta, s el volt keseredve, mire én is úgy vígasztaltam, a fentiekkel. Ne búcsulj, mert azt mondta L. elvtárs, amikor itt tartott beszédet a Palóc ligetben: Ami nem megy, ne erőltessük. Nagyot nézett a kislány, csodálkozott, hogy én találkoztam L. elvtárssal. A részleteken azonban nem gondolkodott el, és csodálkozott, miért nevetnek körülötte, akik hallgatták. Még gondolkodom rajta, de lehet, hogy a következő karácsonykor mi is az Internacionálét fogjuk énekelni a szép karácsonyi dalok helyett.
Élvezettel olvastam soraidat, s ime: megyek elolvasom a következőt is, utolértem magam.
Kata
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10490
Időpont: 2016-03-17 08:01:49

válasz Ylen Morisot (2016-03-15 14:52:31) üzenetére
Szia Ylen, igen így volt ahogy írod, megvoltak a játékszabályok. A rezsim utólsó évtizedében már lehetett hősködni, de nem volt célszerű. Köszönöm, h olvasod, s nagyon örülök annak, jó visszajelzés, hogy hitelesnek találod! Üdvözlettel: én
Szenior tag
Ylen Morisot
Regisztrált:
2015-05-02
Összes értékelés:
1813
Időpont: 2016-03-15 14:52:31

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szia Laci!
Nagyon jól lehetett tudni, mikor, kinek mit és mit nem kell mondani. Ma nem ennyire egyértelműek a játékszabályok.
Jó kis időgépet kreáltál! Félelmetesen pontosan jönnek vissza pillanatok! Tetszik!
Üdv:
Ylen
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10490
Időpont: 2016-03-15 08:20:45

válasz oroszlán (2016-03-14 19:32:51) üzenetére
Kedves Ica! Pontosan így volt! Utólag kicsit hátborzongató. Mint Orwell könyvében a Nagy Testvér, aki mindent lát. Ma már kifinomultabbak a módszerek, online gyűjtik az információkat a közösségi oldalakról :) Szeretettel üdvözöllek: én
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10490
Időpont: 2016-03-15 08:17:37

válasz sailor (2016-03-12 18:53:10) üzenetére
Szia Sailor! Köszönöm újra! Igyekszem, szeretném ha tényleg jó tükörképe lenne a múltnak! Üdvözlettel: én
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10490
Időpont: 2016-03-15 08:15:33

válasz Selanne (2016-03-12 14:10:34) üzenetére
Szia Marietta! Örülök, h sok dolgod ellenére szakítasz időt :) Szeretettel várlak a következő részeknél is! Üdv: én
Szenior tag
oroszlán
Regisztrált:
2012-04-25
Összes értékelés:
8797
Időpont: 2016-03-14 19:32:51

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Kedves Laci!
Nem tudok átugorni egy sort sem, mert olyan jó veled emlékezni.
Ami nem tetszett nekik átkeresztelték, mint a mikulást télapónak, a karácsony lett a fenyőünnep. A besúgókról nem is beszélve, sokszor pitiáner ügyekből lettek jelentések!

Szeretettel gratulálok: Ica
Alkotó
Regisztrált:
2012-10-26
Összes értékelés:
9139
Időpont: 2016-03-12 18:53:10

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szia Bödön!

Nagyon jól látod,írásoknál,verseknél keresem
a vezetö szálakat,miböl születtek!

Nálad,csodálkozom mindig,annak a hihetetlen
mennyiségü elökészületnek!

Csak így LEHET autentikussá formálni
írást!
Elismerésem!

Üdv:saolor
Szenior tag
Regisztrált:
2009-01-04
Összes értékelés:
8273
Időpont: 2016-03-12 14:10:34

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szia Laci!

Beértelek az olvasással, sajnos most nagyon elfoglalt vagyok, így minden lassabban halad. Szeretek itt lenni, de... és de :-)

Nagyon tetszik, és nem győzöm hangsúlyozni, ez a korszak, és majd tovább, mindannyiunké volt, és lesz.

Szeretettel:Marietta
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10490
Időpont: 2016-03-12 08:03:38

válasz sailor (2016-03-11 19:16:36) üzenetére
Szia Sailor! Nagyon bírom, hogy mindig egy jellemző részletet kiemelsz! Megfigyeltem, másokhoz írt hozzászólásaidban is. Megerősíti az embert abban a hitében, h nem hiába dolgozott! Köszönöm! Örülök, h olvasod, várlak a folytatásnál is! Üdvözlettel: én
Alkotó
Regisztrált:
2012-10-26
Összes értékelés:
9139
Időpont: 2016-03-11 19:16:36

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szia Bödön!

Most ezt a részt szeretném idézni,annyira ´megfogott´
Nagyon beleélted magad!

"-Nem szabad türelmetlennek lenni az emberekkel - vigyorgott sárga fogaival a nékoszos Dorogi, egy laza ősz pali. -Nagy még a hagyományok ereje. A proletárforradalmat győzelemre lehet vinni néhány hét alatt, a nép seggberúgja a hájas, elpuhult burzsoákat és kész, ennyi, de az emberek tudatának megváltoztatásához idő kell. Lenin elvtárs mondta egyszer, hogy ami nem megy elvtársak, azt ne erőltessük."

Gratulálok:sailoe

Legutóbb történt

eferesz alkotást töltött fel Kertelő címmel

eferesz bejegyzést írt a(z) Csillaglesen című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) a fenyegetőknek című alkotáshoz

szilkati alkotást töltött fel a fenyegetőknek címmel

sailor bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Csillaglesen című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Csillaglesen című alkotáshoz

mandolinos alkotást töltött fel Szergej Jeszenyin: Lengyelország címmel a várólistára

eferesz bejegyzést írt a(z) Ne simogass! című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) Valaha című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) Valaha című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Valaha című alkotáshoz

Vári Zoltán Pál bejegyzést írt a(z) Csillaglesen című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) furcsa árny című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Csillaglesen című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Csillaglesen című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Valaha című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Csillaglesen című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) Ne simogass! című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) Ne simogass! című alkotáshoz

Vári Zoltán Pál bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) Ne simogass! című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) Viszontlátás című alkotáshoz

Vári Zoltán Pál bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

Vári Zoltán Pál bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) Csillaglesen című alkotáshoz

szilkati bejegyzést írt a(z) Valaha című alkotáshoz

Ötvös Németh Edit alkotást töltött fel furcsa árny címmel a várólistára

Ötvös Németh Edit bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

mandolinos alkotást töltött fel Szergej jeszenyin: A kéregető kislány címmel a várólistára

eferesz alkotást töltött fel Valaha címmel

eferesz bejegyzést írt a(z) Alteregó című alkotáshoz

Miléna bejegyzést írt a(z) Évente egy levél című alkotáshoz

Madár bejegyzést írt a(z) Rózsavölgyi reggel című alkotáshoz

Toplista

A Napvilág.Net hírei:

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjai

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjaiTüzesen süt le a nyári nap sugára... egy plüssjuhászra? Rá bizony. Aki amellett, hogy egy véres, forradalmi hangulatú, sebes sodrású kémtörténetbe csöppen, talán képes lesz újrafogalmazni a gondolatainkat Petőfi klasszikusáról. Fiókba az előítéletekkel, és lássuk, hogy boldogul Kukoricza Jancsi egy egészen más kontextusban!

2014. 10. 20. - Irodalom

 

thegpscoordinates.net

Zenit Futárszolgálat

Minden jog a szerkesztőség és a szerzők részére fenntartva! © 2004 - 2022