HONLAPUNK

Tagjaink Rólunk Szabályzat Kereső Statisztika Fórum Aktívak Gy.I.K.

ALKOTÁSOK

Cikkek Prózai művek Versek Receptek Ajánlják magukat Alkotók könyvei Hangos verstár Láncvers Verspárbaj

EGYÉB

Linkajánló Közös regény Emlékoldalak Főoldal
Napvilág Íróklub

Statisztika

Online tag: 0

Online vendég: 6

Tagok összesen: 1947

Írás összesen: 52873

RegisztrációregisztrációElfelejtett jelszóelfelejtett jelszó
Véletlen
Fórum

Utolsó hozzászóló:

szilkati
2022-05-29 22:53:30

Reklám

Prózai művek / regény
Szerző: BödönFeltöltés dátuma: 2016-03-30

Mi kommunista ifjak...II/10.

27 fiatal jött össze a délután 4-kor kezdődő fenyőfa-ünnepen: ott voltak teljes létszámban az Agrárgazdálkodási, az Élelmiszeripari, és a Területi Főosztály KISZ-esei, a Számítástechnikai Főosztályról pedig, a lyukasztó-lányok, és a programozó fiúk. Amikor már mindenki fenn volt a negyediken, és körbeállták a fát, Barna Roland, Hajnalka intésére felkapcsolta a színes kis égőket, meggyújtotta a csillagszórókat. A hangfalakból felcsendült az Internacionálé.

"Fel-fel, ti rabjai a Földnek, fel, fel te éhes proletár. A győzelem napjai jönnek, rabságodnak vége már!"

Még az is, aki nem volt kommunista érzelmű, és e sorok írója nem tudja, hogy az egybegyűltek között sokan voltak-e ilyenek, vagy sem, azokat is magával ragadta a zene, a ritmus és a szöveg nagyszerű összhangja. Abban a magasztos pillanatban elhitte, hogy mindez igaz, látta magát éhező, letiport, kizsákmányolt, bilincsbe vert proletárként, látta, érzékelte, hogy a harc, amit vívnak, tényleg a végső harc lesz, s ha a proletárok összefognak, felszabadul és nemzetközivé lesz a világ. Annyi minden gondolat, és képzettársítás kapcsolható ezekhez a sorokhoz, hogy szinte elmondhatatlan: a rabságról a börtön, a börtönről a lánc, a láncról Lenin jut az ember eszébe, ahogy nagykalapáccsal töri, zúzza a munkásosztály láncait, izmai dagadnak. A széttörésről Marx, aki kijelentette, hogy a proletariátus az osztályharcban csak egy dolgot veszíthet, a láncát, a proletáriátusról a munkások, a munkásokról a vasököl, illetve az, hogy munkásököl vasököl. A győzelem napjairól a béke, a békéről a kenyér, mint megélhetés, a megélhetésről a boldogság, a boldogságról a jólét, a jólétről a jövő, a jövőről a gyerekek, az új nemzedék, erről pedig, a család, a lányok, és a szex, -ahogy ugye Umberto Eco híres tanulmánya nyomán tudjuk. Vagy Freud mondta volna, hogy minden gondolatunk ide lyukad ki?

Néhány pillanatig meghatott csend honolt az emeleti belső függőfolyosón, majd Csoknyainé Szegedi Kamilla lépett a kör közepébe.
-Elvtársak - mondta - azért jöttünk össze ezen a szép napon, hogy a tél hercegét Télapót, vagyis közismert nevén Gyed Marozt köszöntsük. Hálásak vagyunk, hogy idén is eljött hozzánk, hozott szép fenyőfát, és puttonyában ajándékokat, könyveket, magnókazettákat, édességet, déligyümölcsöt. Külön köszönjük a Hivatal Pártbizottságának, hogy megtöltötte Télapó zsákját, és Némethné elvtársnőnek, szeretve tisztelt Arankánknak, hogy időt, fáradságot nem kímélve személyesen hozta el nekünk.
Minden szem Némethnét kereste. Az asszony felemelte a kezét, mosolygott. Kamilla így folytatta:
-A KISZ bizottság nevében kívánok minden kedves elvtárnak békés, boldog ünnepet!

Csoknyainé után Németné következett. Aranka rövid volt, és velős, s csak ennyit mondott:
-A Pártbizottság nevében köszöntöm az elvtársakat. Most, amikor Tél ünnepén a szívünkbe béke költözött és szeretet, és hittel hisszük, hogy a Béketábor legyőzhetetlen és a béke útja biztos út, mondjunk teljes szívünkből köszönetet a nagy szovjet népnek, amely az ellenforradalom vérzivataros időszakában internacionalista kötelezettségeinek eleget téve, élőerő és anyagi áldozattól vissza nem riadva kiállt a magyar munkásosztály mellett. Leverte a reakciós, revizionista imperialista körök, s áruló magyar cinkosaik szánalmas próbálkozását, hogy Népköztársaságunk törvényes rendjét alávaló módon megdöntsék! Éljen a nagy Szovjetunió, éljen a magyar és a szovjet nép megbonthatatlan örök barátsága, éljen a Párt, éljen a magyar és a nemzetközi munkásmozgalom!

-Éljen! -hangzott Barna Roland erőteljes hangja, és körben mindenki tapsolni és éljenezni kezdett. Tandem Balu is éljenzett, de közben meg ezt mondta magában: rohadt g... állatok, az emberek közé lövettetek a Köztársaság téren, ti lőttétek agyon az unokabátyámat!
Az ünnepség fénypontja az volt, amikor Barna Roland elszavalta Ady Endre versét: Történelmi lecke fiúknak. Minden pátosz nélkül kezdte, olyan egyszerűen mondta a szöveget, mintha csak a kávéházban beszélgetne a legjobb barátjával egy unalmas téli délutánon.

"Hódították ez országot derék lelkes úri szittyák,
jótevői szegény népnek, iskolában így tanítják"

A hallgatóság felszisszent, annyira ütős volt. Barna folytatta, még a hangját sem emelte fel, arcizma sem rezdült, nem volt egyetlen árva gesztusa, ami kifejezte volna belső felindultságát, ami pedig különös módon mégis átérződött.

"De nem így volt ezer évig, munkásembert ág is húzta,
egy-két ezer úr kötötte millió jobbágyát gúzsba."

István király, Imre herceg, Nagy Lajos, Mátyás, Hunyadi János, Dobó István, Balassi Bálint, Bethlen Gábor, Thököly Imre, Rákóczi Ferenc, Wesselényi Miklós, Széchenyi István, Deák Ferenc, Teleki Pál - sorolta magában Tandem Balu. Bravó Ady, ezt jól belőtted!
Nemesné éppen őt nézte. Nem valami lelkes, gondolta. Nocsak! Nem tetszik tán neki a rendszer?
Elővette a noteszét, és óvatosan eltakarva az egyik kezével beleírta:
"Kelemen Géza a fenyőfaünnepen nem mutat lelkesedést az Ady versnél. Vajon miért? Mit forgat a fejében? 1987. december 24. 17.30"

"Csak a gazdag, csak a zsarnok élt fel minden földi jókat,
megláncolták, butították a dolgozó milliókat"

Még szerencse, folytatta magában a fiú, hogy aztán jött Lenin, Sztálin, Rákosi s véget vetettek az elnyomásnak, és a szolgasorsnak!
Barna Roland most széttárta a karját, nagyon erős volt ebben a pillanatban, hangja zengett, zúgott, mint kőbányában a csákány vasa, arca rózsái kigyúltak az indulattól:

"Ez az ország mindnyájunké, hol bilincset urak vernek,
háborúra készüljön fel minden sápadt munkásgyermek!
Van-e földnek áldott napja, pirosító levegője,
És ha lefogja az úr-had, munkával elvesszük tőle"

Így van, helyeselt belül Tandem Balu. Frankó. A békeharc. Csak kilyukadtunk végre ide. Mekkora ökör volt ez az Ady, s mekkora ökrök vagyunk mink is, hogy benyaltuk!
Nem csak Nemesné figyelte Tandem Balut, egy másik szempár is őt fürkészte a túlsó oldalról, s ez a tapintatlan, indulatos pillantás a Villányi Icáé volt. "Szemétláda" -mondta magában. "A férfiak mind ilyenek!"
Heteken keresztül próbált valahogy legalább egy percre kettesben maradni a fiúval, hogy tisztázzák, a nagy kefélés után mi is van most köztük, minden próbálkozása kudarcba fulladt azonban, Balu egyfolytában kibújt, mint angolna a hálóból. Nem könnyű beszélni egy olyan valakivel, aki ezt nem akarja. Egyszer majdnem sikerült elkapni, az ebédlőben odaült mellé, s már nyelve hegyén volt a kérdés, de mire megszólalhatott volna, egy kolléga melléjük telepedett. Aztán mégis csak elérte egy másik alkalommal a folyosón. Balu el akart iszkolni, mondván, hogy sürgős dolga van a Területi Főosztályon, Ica azonban megragadta a grabancát.
-Figyúzz, valamit meg kell beszélnünk!
-Éspedig?
-Hát, hogy most akkor mi az ábra? Járunk, vagy nem járunk?
-Már miért járnánk?
Villányi Icának torkán akadt a visszadobott kérdés, de eltökélten folytatta.
-Tudod. Történt azért köztünk egy, s más!
Balu elhúzta a szája szélét.
-Arra célzol, hogy keféltünk?
-Igen, arra, hülye állat! - mondta Villányi Ica elfúló hangon, nagy mérgesen.
-És akkor mi van? -Tandem Balu kezdte szemétre venni a figurát. -Feleségül ne vegyelek, csak azért, mert egyszer lefeküdtünk?
-Kapd be - csattant fel a lány, s otthagyta, elszaladt. -Még csak az kéne! -tette hozzá magában. -Sírva folytatta. -Ha egy- szem férfi lennél a Földön, akkor sem kellenél!
Tandem Balu meg így lamentált elmenőben: Rohadj meg. Hát, ha valaki elsőre nem érti, én nem állok neki megmagyarázni!

A történet és a szereplők a fantázia szüleményei!

Ennek az alkotásnak a tetszésátlaga: 5

Szenior tag
T. Pandur Judit
Regisztrált:
2008-10-21
Összes értékelés:
5607
Időpont: 2018-07-01 18:53:58

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szia Laci!

Szerencsére nálunk nem volt karácsonyi ünnepség - semmilyen álnéven - akkoriban. Kereskedelmi vállalatnál dolgoztam ekkortájt, és az volt a leghúzósabb időszak az évben. Nem ért rá senki fenyőünnepet szervezni.
Hát igen, a fiatalok már akkor is össze-össze gabalyodtak, aztán kisebb-nagyobb sérülések is maradtak utána a lelkekben.
Bár a lepattintást azért finomabban csináltuk - annak idején. /Jaj, én meg sem érdemellek téged, majd jön egy nálam jobb neked... :D/ Ez a durvaság, szerintem, inkább a mai viszonyokra jellemző.

Judit
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10490
Időpont: 2017-03-04 07:55:37

válasz Susanne (2017-03-03 15:14:16) üzenetére
Szia Zsu! Ma már csak röhög az ember ezeken a dolgokon, de akkor azonban cseppet sem volt röhejes azon golyózni, nem veszi-e valaki észre, hogy máshol jár az eszem? Hátam közepére sem kívánom azt a kort, mégis, s ez érdekes, a dalokat azóta is szívesen énekelgetem zuhanyozás közben a fürdőkádban! :) Szeretettel üdvözöllek: én
Szenior tag
Susanne
Regisztrált:
2012-04-16
Összes értékelés:
6230
Időpont: 2017-03-03 15:14:16

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szia Laci !

Bizony a hivatalos ünnepek, a kötelező egyenruhák, nem szerettem őket :)
Remek rész ez is, gratula :)
Szeretettel olvastalak : Zsu
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10490
Időpont: 2016-09-12 08:02:45

válasz inyezsevokidli (2016-09-10 16:50:20) üzenetére
jah, valamit hallottam erről....ha tényleg megrendelésre, pénzért írt, az megmagyarázza sok versét! :) És a z ellentmondásosságot is. Bár ő helyből is elég egzaltált volt! :)
Te tényleg szerencsés vagy akkor! Maradjon is így! Szeretettel üdvözöllek: én
Alkotó
Regisztrált:
2016-03-24
Összes értékelés:
2190
Időpont: 2016-09-10 16:50:20

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
válasz Bödön (2016-09-10 15:55:14) üzenetére
Szia!
Azt hallottad, hogy Ady a szabadkőműves páholynak írt pénzért verseket. Egyszer késtek a fizetséggel, és feljelentette őket.

Ami a férfikat illeti, azt hiszem, ha ez általános, akkor én mégis szerencsés vagyok.

Szeretettel:
Ildikó
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10490
Időpont: 2016-09-10 15:55:14

válasz inyezsevokidli (2016-09-10 10:01:40) üzenetére
Szia Ildikó! Ha, ha, ha....azon kacagok, h ennyire kiakasztott ez a figura. Pedig eléggé általános az én meglátásom szerint. Nagyon sok ilyen krapek van!!! Tipikus. Nem kell neki a csaj, de éppen olyanja van, h muszáj egyet d.gnia. Észre se veszi, hogy közben pedig a csajnak bejön. Nem is érdekli. Az ő baja, legyint rá, és elhajtja, mint a legyet. De légy erős, a csajok is ilyenek! Megjátsszák magukat, h jó náluk a srác, de, amikor az a szerencsétlen kezdi komolyan venni, lepattintják. Ilyen a világ, ilyen a szex. Egy marha nagy színjáték, maskarák, álarcban. Brutálisan átgázolni a másikon, miért ne, az ő baja, ha beszopta...!)
Az Ady versről: olyan, mint egy kommunista propaganda szöveg. Ady valami röplapról szedhette ezeket a szövegeket. Vagy egy agitátortól hallotta. Na már most ő (is) egy nagy polgárpukkasztó volt, versbe szedte, s a képünkbe vágta :) Szeretettel: én
Alkotó
Regisztrált:
2016-03-24
Összes értékelés:
2190
Időpont: 2016-09-10 10:01:40

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szia Bödön!
Hát ez egy csúnya jelenet a végén.
Te aztán semmi rést nem hagysz, az emberségnek.
Talán azért, mert nincs is benne!
Kezdem azt gondolni, a férfiakkal nem szabad "jól bánni".
Csak, ha megdolgoztak érte!
Ez a Tandem Balu, biztosan nem érdemelné meg!
Most annyira szégyellem magam, a női nem nevében is.
Legszívesebben T.B. nyakába egy táblát akasztanék, hogy minden nő kerülje el, mint a pestist,
mert nem ment át a legócskább teszten sem.

Ezt most találtam ki.
Kínomban!

Az Ady versről, ami ugye nem éppen karácsonyi, az jut eszembe, hogy mennyre aktuális!

"Van e földnek áldott Napja,
Pirosító levegője
És ha lefogja az úr-had,
Munkával elvesszük tőle."

De ezt, vajon, hogy gondolta?

Szeretettel:
IldikóSzenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10490
Időpont: 2016-04-14 18:44:59

válasz Selanne (2016-04-14 14:13:07) üzenetére
Ja, hát a családi ünnepek azért mások! Voltam pl. vállalati "névadó" Ünnepségen. Ez olyan szocialista "keresztelő" Siralmas volt. A Internacionálét énekeltük és az mondta a párttitkár a névadó-szülőknek, h neveljék a kis-gyereket kommunista szellemben, népünkhöz és pártunkhoz hű ember váljon belőle :( Üdvözlettel: én
Szenior tag
Regisztrált:
2009-01-04
Összes értékelés:
8273
Időpont: 2016-04-14 14:13:07

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *

Olvasom, és valami olyasmi érzetem van, hogy nem szerettem a hivatalosan megtartott ünnepeket, akkor, abban az időben. Szinte újjá születtem odahaza, a mennyből az Angyal éneklésekor.

Szeretettel:Marietta
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10490
Időpont: 2016-04-05 08:30:52

válasz eferesz (2016-04-04 19:02:08) üzenetére
Kedves Szabolcs! Örülök, h így látod! Köszönettel: én
Szerkesztő
eferesz
Regisztrált:
2013-09-06
Összes értékelés:
3552
Időpont: 2016-04-04 19:02:08

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Kedves Bödön!
Csillagos az összes rész.
:)
Szeretettel!
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10490
Időpont: 2016-04-01 17:18:29

válasz hundido (2016-04-01 16:35:51) üzenetére
Szia Hundido! Ilyen bejáratott, egy kaptafára húzott szövegek mentek. Én itt-ott egy kicsit persze eltúlzom kikarikírozom...?) Szegény villányi Ica, s szegény Balu. Ica Tandem Balutól szív, Balu pedig Székely hajnalkától Ilyen az élet, s ilyenek a szívügyek. A nemek örök harcában a gyengébbik fél elvérzik, a másik könyörtelenül kihasználja. Köszönöm, h olvasod! Üdvözlettel: én
Szenior tag
Finta Kata
Regisztrált:
2006-04-12
Összes értékelés:
12483
Időpont: 2016-04-01 17:15:45

Szép volt a karácsonyi ünnepség, még ha nem is a Mennyből az angyaltt énekelték.
Azonban én is azt mondom, mint lentebb Ica: Ez a Tandem Balu... Igaz, akkor nem sokan jártak illemtanra, ezért sok mindent megengedett magának.
Jó az a szöveg: "lövettetek a Köztársaság téren, ti lőttétek agyon az unokabátyámat!"
Emlékszem arra az időre, amikor ez történt, s mi is csak később tudtuk meg a család, hogy legidősebb bátyám, aki akkor éppen a Székházban volt, s mint később meg tudtuk tőle, alig tudott épségben onnan elmenekülni. Egy budapesti tanintézetben igazgató volt, és ilyen beosztásban pártagnak kellett lennie. Sokat izgultunk akkor, mert a másik bátyám is Budapesten élt akkor, és nem tudtunk még telefonon sem kapcsolatot keresni, mert azt is kiiktatták...
Nem ismertem eddig ezt az Ady verset, de majd kiemelem és elolvasom.
Szeretettel olvastam: Kata
Szerkesztő
hundido
Regisztrált:
2006-03-12
Összes értékelés:
2553
Időpont: 2016-04-01 16:35:51

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szia!
-Elvtársak - mondta - azért jöttünk össze ezen a szép napon, hogy a tél hercegét Télapót, vagyis közismert nevén Gyed Marozt köszöntsük. - és az ehhez hasonló magvas beszédek...hát igen ez volt, így volt. Szegény Villányi Icuka! :) üdv hundido
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10490
Időpont: 2016-04-01 09:01:41

válasz oroszlán (2016-03-31 10:38:45) üzenetére
Igen, a szónoklatok nagyon mentek, megvolt hozzá a megfelelő séma, a szóvirágokat csak variálni kellett! :) Balu rázós egy figura, vszínű vele még sok baj lesz! Köszönöm az érdeklődésed kedves Ica, szeretettel üdvözöllek: én
Szenior tag
oroszlán
Regisztrált:
2012-04-25
Összes értékelés:
8797
Időpont: 2016-03-31 10:38:45

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Micsoda szónoklatok kedves Laci, de az Ady vers ütött!!! ... na de ez a Tandem Balu???
Szeretettel gratulálok: Ica
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10490
Időpont: 2016-03-31 09:38:47

válasz Ylen Morisot (2016-03-30 22:30:04) üzenetére
Szia Ylen! Ady egy állati nagy költő, és én marhára szeretem, de írt azért ő is akkora marhaságokat, h belengett tőle az ember - főleg, ha nekiállt "politizálni". Balu lehet, h egyszer megszívja, bár, ha csak gondolatban "vétkezik" lehet, h nem veszik észre?) Némethné azonban éberen figyeli, megpróbálja az arckifejezéséből kikövetkeztetni, mire gondol:) Üdvözlettel: én
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10490
Időpont: 2016-03-31 09:33:29

válasz sailor (2016-03-30 19:24:48) üzenetére
Szia Sailor, köszönöm! Próbálom magam beleélni az akkori körülményekbe, néha nem is olyan nagyon nehéz, ma is van bőven sok süketelés! :) Üdvözlettel: én
Szenior tag
Ylen Morisot
Regisztrált:
2015-05-02
Összes értékelés:
1813
Időpont: 2016-03-30 22:30:04

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szia Laci!
Ma már sok minden úgy hangzik, mint egy rossz vicc - pedig véresen komoly volt. Jó ez a dolog az Ady-verssel.
Hanem ez a Balu a saját fejével gondolkozik! Ennek lesz ám következménye - ha jól sejtem! ???
Üdv:
Ylen
Alkotó
Regisztrált:
2012-10-26
Összes értékelés:
9139
Időpont: 2016-03-30 19:24:48

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szia Bödön!

Ez a rész is nagyon autentikus!
Nagyon pontosan tükrözi az akkori
gondolatmeneteket!

Elismerésem!

Üd:sailor

Legutóbb történt

eferesz alkotást töltött fel Kertelő címmel

eferesz bejegyzést írt a(z) Csillaglesen című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) a fenyegetőknek című alkotáshoz

szilkati alkotást töltött fel a fenyegetőknek címmel

sailor bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Csillaglesen című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Csillaglesen című alkotáshoz

mandolinos alkotást töltött fel Szergej Jeszenyin: Lengyelország címmel a várólistára

eferesz bejegyzést írt a(z) Ne simogass! című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) Valaha című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) Valaha című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Valaha című alkotáshoz

Vári Zoltán Pál bejegyzést írt a(z) Csillaglesen című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) furcsa árny című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Csillaglesen című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Csillaglesen című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Valaha című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Csillaglesen című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) Ne simogass! című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) Ne simogass! című alkotáshoz

Vári Zoltán Pál bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) Ne simogass! című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) Viszontlátás című alkotáshoz

Vári Zoltán Pál bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

Vári Zoltán Pál bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) Csillaglesen című alkotáshoz

szilkati bejegyzést írt a(z) Valaha című alkotáshoz

Ötvös Németh Edit alkotást töltött fel furcsa árny címmel a várólistára

Ötvös Németh Edit bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

mandolinos alkotást töltött fel Szergej jeszenyin: A kéregető kislány címmel a várólistára

eferesz alkotást töltött fel Valaha címmel

eferesz bejegyzést írt a(z) Alteregó című alkotáshoz

Miléna bejegyzést írt a(z) Évente egy levél című alkotáshoz

Madár bejegyzést írt a(z) Rózsavölgyi reggel című alkotáshoz

Toplista

A Napvilág.Net hírei:

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjai

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjaiTüzesen süt le a nyári nap sugára... egy plüssjuhászra? Rá bizony. Aki amellett, hogy egy véres, forradalmi hangulatú, sebes sodrású kémtörténetbe csöppen, talán képes lesz újrafogalmazni a gondolatainkat Petőfi klasszikusáról. Fiókba az előítéletekkel, és lássuk, hogy boldogul Kukoricza Jancsi egy egészen más kontextusban!

2014. 10. 20. - Irodalom

 

thegpscoordinates.net

Zenit Futárszolgálat

Minden jog a szerkesztőség és a szerzők részére fenntartva! © 2004 - 2022